Dodaj do ulubionych

Dietetyczka przepisała mi Meridię 10 - co o tym wi

19.04.06, 18:24
Co o tym wiecie? Znam skutki uboczne i chciałabym się dowiedzieć jak bardzo
były one dla Was uciążliwe? Jak Meridia podnosi ciśnienie? czy są duże różnice?
Niestety przepisanie Meridii to nie moje widzimisię tylko konieczność, więc
bardzo proszę o wypowiedzi dziewczyn które przyjmowały ten środek.
Jak długo go brałyście?
Jak się czułyście?
Jak szybko działa? czy już po pierwszej tabletce?
Jaka jest różnica między Meridią i Adipexem?

Dzięki z góry za wszelkie info.
------------------
Wioletta mama Tomka 2-latka i 4/12
Obserwuj wątek
    • ka24 Re: Dietetyczka przepisała mi Meridię 10 - co o t 30.04.06, 15:08
      Jeżeli musisz, to bierz, ja zażywam od 2 miesięcy - w drugim miesiącu co deugi
      dzien. Schudłam z 97 do 79, czuje się ok, badania wychodzą świetne, zniknęly
      problemy z nadcisnieniem. Meridia podnosi nieznacznie ciśnienie, ja mialam
      zawsze ok. 135/80, zrezygnowalam z kawy podczas zazywania i nie zauwazylam
      roznicy. Skutków ubocznych jest wprawdzie mnóstwo na ulotce, ale ja nic nie
      odczuwam.
    • kingaolsz Re: Dietetyczka przepisała mi Meridię 10 - co o t 01.05.06, 19:23
      Jak bralam pierwszy raz to w ciagu miesiaca schudlam 11kg, ktore nie wrocily (
      az do ciazy).
      Jak probowalam jeszcze kilka razy to niestety serce zaczynalo szalec ,
      cisnienie roslo, watroba coraz bardziej niedomagala, a ja nie chudlam nic.

Wazne jest aby byc pod stala kontrola lekarza.

Pozdr
      Kinga
      • wmk75 Re: Dietetyczka przepisała mi Meridię 10 - co o t 02.05.06, 08:40
        A czy kupowałaś meridię w aptece czy przez net? Ja wolałabym kupić w aptece, ale
        cena jest zabójcza. W Warszawie w jednej aptece do której poszłam kosztuje 417
        zł, w drugiej 380 zł. Czy jest gdzieś w Wwie apteka gdzie można kupić jeszcze
        taniej? Ktoś wie?
        ------------------
        • iljana Re: Dietetyczka przepisała mi Meridię 10 - co o t 03.05.06, 15:33
          Nie kupuj przez internet. Mozesz pożałować. To co jest w aptece z pewnością
          spelni oczekiwania jakie pokładasz w leku. To co w sieci... cóż, niemam
          odświadczenia ale slyszałam ze szkoda pieniedzy.

Do Mamy cud ktora schudła 11 kg w miesiąc - chyba miałaś meridię 15?
          • wmk75 Re: Dietetyczka przepisała mi Meridię 10 - co o t 03.05.06, 17:55
            A jaka jest różnica między meridią 10 a meridią 15?

------------------
            • iljana Re: Dietetyczka przepisała mi Meridię 10 - co o t 03.05.06, 22:39
              meridia 15 zawiera 15 mg chlorowodorku sybutraminy a M10 - 10mg. Czyli
              działanie M15 jest silniejsze. meridia powoduje osłabienie łaknienia,
              pobudzając ośrodek sytości, oraz zwiększa wydatek energetyczny organizmu -
              wywołując spalanie....
              • amela1 Re: Dietetyczka przepisała mi Meridię 10 - co o t 03.05.06, 22:49
                tyle juz się naczytałam o tych tabletkach i też chciałabym spróbować tylko nie
                wiem czy można je kupić w aptece bez recepty?
                • iljana Re: Dietetyczka przepisała mi Meridię 10 - co o t 03.05.06, 23:01
                  jak wyprosisz w aptece to dostaniesz. recepta nie wpływa na cenę. lek jest
                  płatny 100% z i bez recepty. Są apteki w ktorych kupisz bez r.
                  • amela1 Re: Dietetyczka przepisała mi Meridię 10 - co o t 03.05.06, 23:03
                    dzięki!
        • ka24 Meridia- ceny 14.05.06, 15:57
          może mały ranking cen Meridii?
          dane z końca kwietnia, pytałam lub obdzwoniłam kilka apteksadnie Warszawa)
          Najniższa 354 PLN -----Najwyższa 417 PLN (Meridia 10mg)
          Uwaga: jeżeli już była w aptece, to raczej w wyższej cenie, na zamówienie można
          było kupić już za 354 PLN.
          A kupiłam w końcu opakowanie za 370 PLN - wynegocjowałam cenę z 411!!!
          • wmk75 Re: Meridia- ceny 15.05.06, 07:34
            Ja zapłaciłam 384 zł (w aptece w CH Reduta w Warszawie). Spotkałam się jednak z
            ceną 417 zł a i tak lek byłby na zamówienie.
            ------------------
    • czarnula28 wypadają po niej włosy!!!! 04.05.06, 10:29

• iljana Re: wypadają po niej włosy!!!! 04.05.06, 13:48
        nie od meridi, a od braku pożywienia więc witamin itp. Przy meridi nie ma się
        apetytu i dosłownie można zyć na jednym jogurcie dziennie. I ciągnąc tak cały
        miesiąc. Trudno by włosy nie wypadały.
    • niusiaczek_22 Re: Dietetyczka przepisała mi Meridię 10 - co o t 06.05.06, 09:28
      a ja mam jeszcze jedno pytanie... jak u Was było potem z okresem? czy wszystko w
      porządku czy były jakieś zachwiania?
      • wmk75 Re: Dietetyczka przepisała mi Meridię 10 - co o t 06.05.06, 09:41
        Wiesz co wydaje mi się, że tu będzie tak jak z wypadaniem włosów (wcześniejsze
        pytanie). Jeśli pojawią się jakieś zaburzenia to nie wina meridii tylko tego, że
        się gwałtownie schudnie. Ja schudłam kiedyś 16 kg w ciągu 2,5 miesiąca i okres
        zanikł na parę miesięcy.
        ------------------
        Wioletta mama Tomka 2-latka i 5/12
      • iljana Re: Dietetyczka przepisała mi Meridię 10 - co o t 06.05.06, 14:24
        Moja koleżanka w ciągu miesiąca schudła 5 kg i okres jej się rozregulował.
        Natomiast inne 4 osoby, fakt - jeden mężczyzna smile - nie mieli tego problemu a
        chudli minimum 2 miesiące więc około 10 kg.

• kingaolsz Re: Dietetyczka przepisała mi Meridię 10 - co o t 09.05.06, 14:09
      Dopiero teraz zajrzalam i ktos pytal jaka Meridie bralam, ze schudlam
      11kg/miesiac - tak , bralam Meridie 15.

Pozdr
      Kinga
      • iljana Re: Dietetyczka przepisała mi Meridię 10 - co o t 09.05.06, 15:24
        tak mi się też zdawalo, stąd pytalam. ja jestem jak najbardziej za M.
    • niusiaczek_22 Re: Dietetyczka przepisała mi Meridię 10 - co o t 09.05.06, 15:46
      mam do Was drogie dziewczyny jeszce jedno pytanie... jaki lekarz przepisać może
      Meridie? czy pierwszego kontaktu wystarczy? z góry dziękuje
    • dodra meridia a karmienie piersią 09.05.06, 16:13
      dziewczyny a czy kobieta karmiąca może zażywać tę meridię (synek ma 10m-cy), -
      pewnie straciłabym pokarm co?
      • wmk75 Re: meridia a karmienie piersią 09.05.06, 16:51
        Naszprycowałabyś dziecko chemią...Daj sobie spokój z meridią jak karmisz. Po
        jak najbardziej. Ja zaczynam zażywać meridię od jutra. Zobaczymy jakie będą
        efekty.
        ------------------
        • dodra wmk75 09.05.06, 21:07
          dzięki,
          tak myślałam, iż powinnam zaczekać aż przestanę karmić maluszka (a jeszcze
          trochę chcę) wmk75 proszę informuj jak na ciebie będzie działał ten lek a a
          może spróbuję za kilka m-cy. a tym czasem herbatki ziołowe nie zaszkodzą co?
          pozdr
          • wmk75 Re: wmk75 10.05.06, 07:09
            Na pewno podzielę się odczuciami z zażywania meridiismile
            A co herbatek to ja bym była bardzo uważna z nimi. Niektóre zioła w nich zawarte
            nie są wskazane dla maluszka a gdy karmisz to on dostanie w mleku to co Ty zjesz
            czy wypijesz. Ja myślę, że na razie daj sobie spokój z jakimiś wspomagaczami.
            Zakończysz karmienie i wtedy będziesz mogła brać co chcesz.

Pozdrawiamsmile
            ------------------
      • kingaolsz Re: meridia a karmienie piersią 09.05.06, 16:51
        W zadnym wypadku nie bierz tego karmiac persia!!!!!
        To jest niesamowicie silny lek , na dodatek moze byc niebezpieczny ( niestety
        to wychodzi na jaw dopiero jak sie cos stanie i nigdy nie wiesz, czy akurat Ty
        bedziesz sie czuc OK).

Pozdr
        Kinga
        • iljana Re: meridia a karmienie piersią-NIE 16.05.06, 13:01
          Dobrze mówią. I wiesz co? nie stosuj zaraz jak skończysz karmić, nie pomoże ci
          właściwie, szkoda pieniedzy. Jeszcze dzialaja rozne hormony i wogóle jest jakoś
          trudniej - Tak miala moja kolezanka i jej o tym ginekolog powiedziała.
          Odczekaj chociaz 2 miesiace! i w tym czasie ograniczaj jedzenie, ustaw jakąś
          dietę. potem spróbuj dołozyć meridię, jak będziesz chciała.
      • wmk75 Meridia-odczucia, efekty 16.05.06, 16:37
        Biorę Meridię już 6 dzień. Przez pierwsze dwa dni miałam wrażenie drżenia rąk.
        Potem to przeszło...Ciśnienie w normie (co prawda górna granica, ale jest OK),
        nie mam problemów ze snem. Nie czuję jakiegoś specjalnego kopa. Za to mam
        zupełny wstręt do słodyczy. Jem mało. Dzisiaj weszłam na wagę i od czwartku
        spadły mi 2kg!!. Jestem bardzo dobrej myślismile
        ------------------
        • iljana Re: Meridia-odczucia, efekty 16.05.06, 21:16
          no to gratulacje smile
        • klaudia271 Re: Meridia-odczucia, efekty 18.05.06, 07:15
          Witam
          Napisz mi proszę co z ciśnieniem.
          Ja mam leczone nadciśnienie i bardzo obawiam się Meridi , ale mam ok. 35 kg za dużo.
          Jestem zrozpaczona i nie mam już siły walczyć ze słodyczami.
          Pozdrawiam
          • wmk75 Re: Meridia-odczucia, efekty 18.05.06, 07:47
            Ja też mam leczone nadciśnienie i w dalszym ciągu przyjmuję leki. Na meridię
            zdecydowałam się tylko wtedy gdy ciśnienie zostało jako tako wyrównane.
            Moje ciśnienie w ciągu ostatniego tygodnia wynosi średnio 120-130/90-95. Wczoraj
            miałam nawet 114/90 i tętno 67. Nie widzę i nie czuję drastycznego wpływu na
            moje ciśnienie. Biorę Meridię 10 nie 15, więc to też ma pewnie jakieś znaczenie.

Pozdrawiam i życzę powodzenia. Porozmawiaj z lekarzem czy w Twoim przypadku
            wchodzi w rachubę meridia. Dietetyczka powiedziała mi, że meridia podnosi
            ciśnienie o ok. 10 jednostek.
            ------------------
            • ka24 Re: Meridia-odczucia, efekty 21.05.06, 08:46
              Witam! U mnie jest już 20 kg mniej - z 97 do 66, nadal czuję się ok, ciśnienie
              w normie- zaczynając miałam dość wysokie.
              Polecam wizytę u lekarza przed zażywaniem Meridii, w ulotce jest podane, że
              podnosi o 2-3 jednostki. Nie polecam palenia podczas przyjmowania lekarstwa-
              nie paliłam od 4 miesięcy, ostatnio sięgnęłam przez 4 kolejne dni po papierosy
              i poczułam się źle. Teraz znowu nie palę i wszystko wróciło do normy. Jak już
              pisałam na początku tego wątku- zażywam Meridię co drugi dzień, wychodzi trochę
              taniej, a i tak nie czuję dużego głodu w dni bez Meridii. Mam nadzieję, że za
              jakieś 2 miesiące wrócę do mojej wymarzonej wagi - 60 kgsmile)
              I jeszcze jedno-polecam liczenie kcal, przy Meridii można się zagłodzićwink, a
              warto kontrolować to, ile się zjadło. Ja liczę sobie ok. 1200 kcal, jest taka
              strona www.dieta.pl można tam założyć dzienniczek kalorii i wieczorkiem
              wklepywać wszystko co się zjadło. Dzięki temu nie mam wyrzutów sumienia, że
              zjadłam za dużo - zdarzało mi się to wcześniej- i chudnę spokojnie ok. 0,75-1
              kg tygodniowo.
              • wmk75 Re: Meridia-odczucia, efekty 21.05.06, 14:29
                A długo zrzucałaś to 20 kg?
                Ja biorę meridię od ok. półtora tygodnia i w tym czasie schudłam 3 kilo.
                Dietetyczka powiedziała mi, że przez pierwsze miesiące mogę schudnąć nawet ok.
                8 kg. To zachęcające, ale z drugiej strony na pewno niezdrowe dla organizmu.
                ------------------
                • ka24 Re: Meridia-odczucia, efekty 21.05.06, 18:49
                  Zaczęłam w dietę gdzieś w połowie stycznia, Meridię biorę od początku lutego.
                  Przez pierwszy miesiąc zrzuciłam też chyba koło 6-8 kg, ale to raczej wynik
                  ograniczenia kcal do 1300 i ruchu. Nie czułam wcale głodu, ale pilnowałam się,
                  żeby coś jeść. Teraz już Meridia nie daje mi takiego kopa jak na początku,
                  organizm się przyzwyczaił do tych 1200 kcal i gubię- jak już pisałam- ok 1 kg
                  tyg,czuję się dobrze, jutro robię ponownie badania. Najbardziej oprócz spadku
                  wagi cieszę się z unormowania ciśnienia (dodatkowo przestałam palić i piję mało
                  kawy). No i mogę w końcu zaszaleć z ciuchami, chociaż jeszcze nie jest to waga
                  idealnasmile

Co jest dość ważne - Meridia pomaga szczególnie spalać kalorie jeżeli się
                  ćwiczy, zauważyłam, że nawet jedząc trochę więcej niż te 1200 kcal (do ok.
                  1500), ale ćwicząc co drugi dzień np. aerobic z TVN Style albo z płytki
                  zgubiłam szybciej kilogramy niż przy diecie 1000 kcal i braku ruchu, chociaż
                  bilans energetyczny wyszedłby teoretycznie taki sam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka