Dodaj do ulubionych

Polacy sa krnobrni z natury dlatego ze...

10.07.06, 10:43
w ten sposob bronili sie przed wynarodowieniem i i wplywami obcych okupantow.
(Taka teoria jest czesto podawana przez rozne zrodla naukowe)

Z tym ze Polska jest krajem niepodleglym od 88 lat, a w najgorszym przypadku
od 18 lat wiec ....moze wiec najwyzszy czas zeby z ta krnabrnosci skonczyc? :)

Jesli ktos ma jakiekolwiek zludzenia ze Polacy nie sa narodem krnobrnym i
przewrotnym, to prosze spojrzec na Polskich politykow i siebie samych. Czy
potraficie na przyklad sluchac i zaufac innym? No wlasnie :)
Obserwuj wątek
    • paco_lopez Re: Polacy sa krnobrni z natury dlatego ze... 10.07.06, 12:28
      Z natury to polacy jak i inne ludy plemienne mają wyrytą w korze mózgowej
      zajawkę walki o nienaruszalny byt i samostanowienie. Przy tak wielkim nacisku
      na odpolaczenie kilka pokoleń wstecz panie waldku, to pan zawiele od osiemnastu
      lat wymaga. Tu kobieta z byle kim nie będzie, a lepiej by krnąbrny i
      nieprzegadany był i nie pił i nie palił. Także wiesz pan dobrze siedzieć tam
      gdzie sie siedzi i pouczać. Ja dziury zastałem i z chłopakami je lepim. Jak
      zalepim to panu sie dopiero tęskno zrobi, a polacy to wraźliwi są też.
      • kszynka Re: Polacy sa krnąbrni z natury dlatego ze... 10.07.06, 16:07
        zacutuję klasyka:
        jestem za, a nawet przeciw!
        ;-)
    • chichocik Re: Polacy sa krnobrni z natury dlatego ze... 10.07.06, 15:38
      A niektórzy Polacy są na dodatek ignorantami, nie znającymi zasad pisowni
      swojego języka. Czy jest to efekt wynarodowienia i wpływu obcych okupantów? Może
      jednak najwyższy czas z tym skończyć, zakupić słownik ortograficzny i zacząć go
      używać? ;-P

Żeby nie było całkiem "off-topic" - tak, potrafię słuchać i zaufać innym
      ludziom. Ale żadna z tych osób nie jest politykiem. :)
      • waldek1610 Re: Polacy sa krnobrni z natury dlatego ze... 11.07.06, 05:44
        No wlasnie nie bylbys Polakiem gdybys nie odwrocil kota do gory ogonem. Wiec i
        Ty zamiast obrony wybierasz kontratak :)
      • investor5 Re: Polacy sa krnobrni z natury dlatego ze... 11.07.06, 12:26
        W innych krajach też różnie to jest z tym językiem. Więc to nie jakaś cecha
        narodowa. Natomiast zawiść, zazdrość, jakieś dziwne, niskie poczucie własnej
        wartości itp. to rzeczywiście...
    • sabala_1 Re: Polacy sa krnobrni z natury dlatego ze... 10.07.06, 16:06
      może i są krnąbrni ale nie powinni być analfabetami gdy mają czelność
      występować na forum.
    • tersta Polacy w 70% sa pochodzenia chlopskiego i przez to 10.07.06, 18:11
      sa krnabrni, msciwi (choc ultrakatoliccy na pokaz), nienawidza tych co maja
      lepiej od nich i nie placa podatkow, tylko zawsze narzekaja na biede. Ot, co.
      • jakka Re: Polacy w 70% sa pochodzenia chlopskiego i prz 10.07.06, 19:32
        Cóż za odkrycie! A Francuzi, Niemcy i Anglicy jakiego są pochodzenia? Przecież
        to w Rzeczpospolitej było kiedyś najwięcej szlachty, więc ze wszystkich
        europejskich krajów u nas najwięcej jest jej potomków (może jeszcze u naszych
        wschodnich sąsiadów, przecież to byłe ziemie Rzeczpospolitej). Inna sprawa jaka
        to była szlachta - krnąbrni pijacy, mściwi panowie urządzający raz po raz
        zajazdy na sąsiadów, aby zawłaszczyć ich majątek. Co do podatków, to nakładali
        je właśnie na chłopów, mieszczan i Żydów, nie dokładali do skarbu zbyt dużych
        sum. Modlili sie po 10 razy dziennie, nie rozumiejąc słów modlitwy i
        twierdzili, że tak właśnie powinno być (odsyłam do "Listopada" i "Pamiątek
        Soplicy" H. Rzewuskiego - przypominam, że był to pisarz "prosarmacki").
      • waldek1610 Re: Polacy w 70% sa pochodzenia chlopskiego i prz 11.07.06, 05:54
        tersta napisała:

> sa krnabrni, msciwi (choc ultrakatoliccy na pokaz), nienawidza tych co maja
        > lepiej od nich i nie placa podatkow, tylko zawsze narzekaja na biede. Ot, co.

Nalezy tylko miec nadzieje ze nastepne pokolenia wywodzoce sie z naplywowej
        ludnosci miejskiej z czasem zaadoptuja wielkomiejskie i inteligenckie idealy i
        sposob na zycie :)

Przez "wielkomiejskie i inteligenckie" idealy rozumie kulture i elegancje taka
        ktora znamy z II RP i czasow miedzywojennych. Teskno mi za szykiem i elegancja
        Jana Kiepury, Mieczyslawa Fogga, dam i dzentelmenow z czasow przedwojennych.
    • illiterate Re: Polacy sa krnobrni z natury dlatego ze... 10.07.06, 19:40
      Ty masz, waldek, leb.

Jak mieszkalam za granica, to cala moja krnabrnosc polska przeszla mi po
      miesiacu. Normalnie bylo tak: wyjezdzam - pierwszy tydzien: krnabrna, drugi
      tydzien: mniej, trzeci - jeszcze mniej, czwarty: to juz prawie wcale krnabrna
      nie bylam, tylko przeciwnie, kip smajling, porzadna i sie zgadzalam na
      wszystko, glowa przy tym kiwalam tak mocno, ze do dzis mi strzyka w karku -
      specjalnie jak na zla pogode idzie. Z przewrotnoscia bylo trudniej, ale tez
      jakos poszlo - wystarczylo dluzej posiedziec w innym kraju, nauczyc sie od tych
      tamtych ludzi, co to oni wcale w sobie przewrotnosci nie mieli, zeby wlasnie
      jej nie miec, bo to paskudne jest. Tak samo ze sluchaniem i z zaufaniem. Trudno
      bylo, nie powiem, oj nielatwo, ale rodzice w kraju na msze dali (bo poprosilam)
      w intencji i z boza pomoca alleluja i oto slucham, i ufam jak dziecko albo
      wlasnie jaki cudzoziemiec. Nie wiem, jak inne, ale ja bynajmniej
      wyszlachetnialam od tej zagranicy calej.

No i teraz siedze z powrotem w tej Polsce, i znowu krnabrna jestem, znowu
      przewrotna szachrajka, znowu sluchac nie umiem, a z zaufaniem to czlowieku! W
      zyciu! Przeciez tu komu nie ma zaufac!... I kombinuje, jakby tu wyjechac i
      zeszlachetniec. Tylko sobie mysle tak, ze zeby juz mi tak zostalo na zawsze to
      bym musiala na wieki w tej zagranicy zostac? Dobrze kombinuje? I jeszcze mi sie
      wydaje, ze to niesprawiedliwe, ze jedne ludzie rodza sie zagranica i z tego
      dobre sa, a mysmy tu sie urodzili i takie nienajlepsze jestesmy. Jakze to tak,
      mnie nikt nie pytal, w jakim kraju bym sie rodzic chciala.
      • rakunica Re: Polacy sa krnobrni z natury dlatego ze... 12.07.06, 12:38
        illiterate napisała:
        "Jestem krnabrna"

Podoba mi sie twoja krnabrnosc i krnabrnosc Polakow. Inaczej by nas zerarli.
        Poki co - sami sie zremy miedzy soba. To juz mi sie mniej podoba. Trzeba by
        jakos ukierunkowac te sily dla dobra kraju. Japonia by sie schowala.
    • wodokot Re: Polacy sa krnobrni z natury dlatego ze... 10.07.06, 20:16
      Nic zes chlopie ciekawego nie powiedzial, bo biorac pod uwage nasza przeszlosc,
      jestesmy w stanie jeszcze ludziom zufac. Spojz moze na innych i jacy inni sa,
      ale ty pewnie w innych krajach byles tylko tutrystycznie i nigdy tam nie
      mieszkales. Slowo przewrotny tu nie pasuje, bardziej pasuje np. trudny do
      manipulacji... itp itd.. zobacz np na naszych najblizszych sasiadow.....
      • ksg06 Lubie Polakow i Polske! 11.07.06, 05:03
        Lubie Polakow i Polske tym bardziej im dluzej jestem za granica. Jest jednak w
        Polsce paradoks: madrzy Polacy maja kompleksy i brak wiary, "kartofle"
        (najgorsze, ze wielu Polske reprezentuje) - zupelnie przeciwnie.
      • waldek1610 Re: Polacy sa krnobrni z natury dlatego ze... 11.07.06, 05:59
        ...mieszkam od prawie 15 lat w USA z czego rok mieszkalem w Japoni, a inne
        miejsca odwiedzalem z uwagi na prace i turystyke.

• waldek1610 Re: Polacy sa krnobrni z natury dlatego ze... 11.07.06, 06:04
        wodokot napisał:

> Nic zes chlopie ciekawego nie powiedzial, bo biorac pod uwage nasza
        > przeszlosc,jestesmy w stanie jeszcze ludziom zufac. Slowo przewrotny tu nie
        > pasuje, bardziej pasuje np. trudny do manipulacji... itp itd.. zobacz np na
        > naszych najblizszych sasiadow.....

Czesi to akurat jakos z tej "latwosci do bycia manipulwanymi" chyba wiecej
        skorzystali niz my Polacy, wystarczy spojrzec teraz na ich Prage ktora staje
        sie jedna z najpopularniejszych stolic Europy dla turystow, bo zgadzali sie
        przez stulecia na obce panowanie. A wlasnie Czechom to stolice zbudowali w 90%
        Habsburgowie, Saxoni i inni obcy monarchowie...no i potem nie zniszyczyli im
        tego wszystkiego bo Czesi nie urzadali zadnych powstan ani konspiracji...ale to
        chyba nie jest godne nasladowania.
    • lukczesz Jak bez krnąbrności przetrwać Panowie Szlachta?? 10.07.06, 21:11
      a jak nie mamy być krnąbrni, skoro wokół tyle chamstwa, nieuczciwości,
      okrucieństwa i rzeczywistość otaczająca taka podła? Jedyny sposób by się bronić
      to właśnie KRNĄBRNOŚĆ. A czasy szlacheckie, ach jakby się chciało wtedy pożyć...
      • mik-mik Re: Jak bez krnąbrności przetrwać Panowie Szlacht 10.07.06, 23:42
        I jak tu nie by krnabrym skoro wokol tyle krnabrnosci... Jedyny sposob na obrone
        to wlasnie ... !
        ;)
      • waldek1610 Re: Jak bez krnąbrności przetrwać Panowie Szlacht 11.07.06, 06:08
        lukczesz napisał:

> a jak nie mamy być krnąbrni, skoro wokół tyle chamstwa, nieuczciwości,
        > okrucieństwa i rzeczywistość otaczająca taka podła? Jedyny sposób by się
        > bronić to właśnie KRNĄBRNOŚĆ. A czasy szlacheckie, ach jakby się chciało
        > wtedy pożyć...

Tak, tylko powielanie takich zachowan z pokolenia na pokolenie wytwarza bledne
        kolo, i ludzie reaguja krnobrnoscia juz nie na okupanotow, tylko wladze wybrane
        przez samych siebie. Jestesmy Polacy krnabrni dla samych siebie.

Moze przydlaoby sie nauczyc czegos od Niemcow ktorzy bardziej niz Polacy czuja
        sie odpowiedzialni za wlasny kraj no i rezultaty tego widac...
    • jerry.uk moj przyjaciel Francuz 11.07.06, 03:52
      mam przyjaciela, który jest z Bretanii. Jak sam mowi ludzie z jego kraju sa
      bardzo krnabrni i uparci.
      Polacy lubią podkreslac swoja niezaleznosc, ale w trudnych momentach są wspaniali.
      Tak, potrafie sluchac i zaufac innym. to się u mnie wiąże z inteligencją.
      • waldek1610 Re: moj przyjaciel Francuz 11.07.06, 06:14
        Ludzie z poludniowych stanow USA a zwlaszcza Teksanczycy uchodza za bardzo
        upartych (Geroge Bush junior) no ale jednak sa tacy tylko wzgledem ludzi z
        zewnatrz.

Jednak pomiedzy soba sa bardzo rezolutni i w USA nie ma bardziej goscinnych i
        honorowych ludzi w USA. Polacy jednak nie maja szacunku dla samych siebie, niby
        sa dumni ze swojego pochodzenia ale uparcie blokuja, niszcza i przeszkadzaja
        innym, zeby tylko postawic na swoim. W Polskim spoleczenswtwie jest malo
        spojnosci i spolecznego myslenia.
        • surfer6 Krnąbrni, zakompleksieni i zawistni 11.07.06, 06:39
          Waldek1610 masz trafne spostrzeżenia, co potwierdzają niektóre posty. Ale skoro
          Karftofle mają dwie najwyższe funkcje w państwie...
          • waldek1610 Re: Krnąbrni, zakompleksieni i zawistni 11.07.06, 06:58
            surfer6 napisał:

> Waldek1610 masz trafne spostrzeżenia, co potwierdzają niektóre posty. Ale
            > skoro Karftofle mają dwie najwyższe funkcje w państwie...

...to swiadczy ze dobrze (zle :)) reprezentuja narod Polski, bedac upartymi,
            krnoabrnymi ludzikami :)
    • psychcio Re: Polacy sa krnobrni z natury dlatego ze... 11.07.06, 06:13
      Walduś, znowu pitolisz :)) Przeceniasz swój intelekt:((
      F Mężczyzna zawalasz swymi postami, starając się zrobić pozytywne wrażenie
      na ... sobie(?) Teraz swymi GŁĘBOKIMI przemyśleniami zalewasz F Psychologia;)
      • waldek1610 Re: Polacy sa krnobrni z natury dlatego ze... 11.07.06, 06:23
        :) No wlasnie nieumyslnie wlasnie pokazales swoja krnobrna, przewrotna Polska
        przyware...

A mozna byloby Tobie sie zastanowic, i zadumac nad samym soba. Ale po co,
        prawda, jesli wygodniej jest obracac kota do gory ogonem, i atakowac
        atakujacego, zamiast zastanowic sie ze moze jednak warto sie jest zmienic :)
        • olgafur Re: Polacy sa krnobrni z natury dlatego ze... 11.07.06, 10:45
          Mysle, Waldku, ze jednak sporo masz racji okreslajac nas, Polakow, jako narod
          krnabrny i przewrotny. Rzecz jasna, cechy te spotegowala nasza najnowsza
          historia, ale to nas nie usprawiedliwia... Miast pienic sie i pieniaczyc, miast
          narzekac i zlorzeczyc, powinnismy sie w koncu zorganizowac i wziac
          odpowiedzialnosc za losy kraju. Choc prosto nie bedzie, kartofle przy wladzy, a
          ludzie mlodzi, zdolni, wyksztalceni, czyli ci, ktorzy mogliby odegrac role
          politycznych oraz inteligenckich elit w dzisiejszej Polsce, czestokroc ja
          oposzczaja w poszukiwaniu lepszego jutra. Nie winie ich za to, sama mieszkam w
          Hiszpanii...
          • yunan2 Re: Polacy sa krnobrni z natury dlatego ze... 11.07.06, 11:03
            waldku | nie zaadoptować lecz zaadaptować.Zasadnicza różnica.
            W sprawie kartofli:zbliża się pora wykopków
          • waldek1610 Re: Polacy sa krnobrni z natury dlatego ze... 11.07.06, 11:16
            no wlasnie a ja mieszkam w USA a raczej wolalbym mieszkac w Polsce, ale zyje
            sie raz i trzeba to zycie godnie przezyc.
            • transiara Re: Polacy sa krnobrni z natury dlatego ze... 11.07.06, 11:32
              Nie przeszkadzałoby jednak żyć godnie w Polsce i tym samym wspierać swój kraj,
              być dobrym obywatelem, a nie do problemów odwracać się tylnią częścią ciała,
              prawda? Bo osiągnąć sukces w Stanach to jedno, ale osiągnąć sukces w Polsce-to
              jest sukces. Bo Polacy są krnąbrni, fakt, ale jeśli połączyć to z patriotyzmem
              (który jest niestety na wymarciu) to taki Polak to prawdziwy skarb. Bo za kraj
              odpowiada naród, nie tylko władza ale każdy poszczególny obywatel. No, to chyba
              tyle chciałam powiedzieć
              • waldek1610 Re: Polacy sa krnobrni z natury dlatego ze... 11.07.06, 13:00
                ale nie dziw sie ze mlodzi ludzi nie chca czekac 40 lat lub wiecej zanim w
                Polsce poprawi sie standart zycia przynajmniej do poziomu Greckiego czy
                Portugalskiego..
                • procesor Re: Polacy sa krnobrni z natury dlatego ze... 11.07.06, 13:24
                  pewnie
                  czeeeeeekaaaać

aż sie samo zrobi

Walduś weź ty ciesz sie tą Hameryką
                  a te biedną starą ojczyzne zostaw w spokoju

bo te swoje dobre rady i złote myśli to sobie możesz w dupę wsadzić
                  ab przyjedź tu, zakasuj rękawy i bierz sie do roboty
                  bo takie marudzenie i pouczanie jakie tu prezentujesz na forum to JEST BARDZO
                  POLSKIE :)
    • qvintesencja Rozumowanie prostego umyslu 12.07.06, 07:52
      waldek1610 napisał:

> Jesli ktos ma jakiekolwiek zludzenia ze Polacy nie sa narodem krnobrnym i
      > przewrotnym, to prosze spojrzec na Polskich politykow i siebie samych. Czy
      > potraficie na przyklad sluchac i zaufac innym? No wlasnie :)

Musisz rozszerzyc swoja wiedze jak jest w innych krajach postdemoludowych.
      Wtedy zobaczysz ze nie ma w Polsce nic specjalnego, jest przecietnie.

Pomylka w mysleniu polega na porownywaniu z krajami najwyzej rozwinietymi
      ktore sa na innym etapie.
      • katee1 Re: Rozumowanie prostego umyslu 12.07.06, 09:55
        To tak samo jak wszyscy Polacy to alkoholicy !
        Walczmy ze stereotypami!!!
        • simr1979 Re: Rozumowanie prostego umyslu 12.07.06, 12:03
          katee1 napisała:

> To tak samo jak wszyscy Polacy to alkoholicy !
          > Walczmy ze stereotypami!!!

To nie stereotyp - oczywiście nie chodzi o alkoholików, lecz o pijaków, czego
          najwyraźniej nie rozróżniasz - tylko prawda.
          Relatywna rzecz jana - upijamy się po prostu kilkaset razy częściej niż
          mieszkańcy Europy Zach., nie mówiąc już o Stanach : stąd ta - uzasadniona -
          opinia....
          To samo my możemy powiedzieć np. o Rosjanach [choć tu róznica nie jest już tak
          duża ;)]
          • procesor Re: Rozumowanie prostego umyslu 12.07.06, 12:10
            hm
            daj Szwedowi nieograniczony dostęp do wódki
            albo Finowi..

zobaczymy
            • mezczyzna.prawdziwy Re: Rozumowanie prostego umyslu 12.07.06, 12:14
              Szwdzi i Finowie pija tylko wysokogatunkowa wódke
              • procesor Re: Rozumowanie prostego umyslu 12.07.06, 12:56
                mezczyzna.prawdziwy napisał:
                > Szwdzi i Finowie pija tylko wysokogatunkowa wódke

czy to ważne czym sie ktoś uchlewa do nieprzytomności?
                na co kogo stać.. tym sie zaleje..
            • simr1979 Re: Rozumowanie prostego umyslu 12.07.06, 12:17
              procesor napisała:

> hm
              > daj Szwedowi nieograniczony dostęp do wódki
              > albo Finowi..
              >
              > zobaczymy

Hmm...ja stary jestem, to rózne rzeczy pamiętam, np. wódkę na kartki - Polak
              potrafi ;)

O wiele ciekawsza byłaby odpowiedź na pytanie - dlaczego owemu Szwedowi lub
              Finowi w podobnej sytuacji (alkohol drogi i trudno dostępny) nawet przez myśl
              nie przejdzie, że .........może by tak bimberek ? ;))
              • procesor Re: Rozumowanie prostego umyslu 12.07.06, 12:58
                zdyscyplinowani :)

a u nas ciągle pokutuje tradycja liberum veto

wódkę na kartki pamiętam, bimber jest zjawiskiem mi znanym choć nie gsutuje w
                takowym - bo ja mało trunkowa jestem
                do dobrej zabawy potrzebuję miłego towarzystwa a nie rozluźniaczo-znieczulacza
      • simr1979 Umysl prosty ale przejrzysty.... 12.07.06, 12:48
        qvintesencja napisał:

> Musisz rozszerzyc swoja wiedze jak jest w innych krajach postdemoludowych.
        > Wtedy zobaczysz ze nie ma w Polsce nic specjalnego, jest przecietnie.

To Ty upraszczasz - Polska(i Polacy) nie za bardzo jest podobna do innych
        postdemoludów:
        - Czesi: naród niepolityczny, poziom rozwoju społeczno gospodarczego
        porównywalny z Europą Zach. , pełny socjalizm (spożycie zbiorowe per capita dwa
        razy wyższe niż w Polsce)
        - Słowacy: jw. tylko biedniejsi - jeszcze, bo inwestorzy walą drzwiami i oknami,
        jako że fabrykę można tam wybudować w odległości 1 godz jazdy od Wiednia.... to
        mają co prawda problemy z mniejszościami, ale my mamy równie duże - tyle że oni
        z realnymi, a my z w i r t u a l n y m i .....;)
        - Wegrzy - naród polityczny, tak jak my, ale na tym kończą się podobieństwa, bo
        ostatnią rewolucję przeżyli 50 lat temu (my - 17), natomiast ostatni rozbiór -
        przed 67 laty, my - przed 211-ma....mają swoje problemy, ale dzięki
        kadarowskiemu gulaszowi gospodarczemu dawno nas wyprzedzili......

O krajach byłej Jugosławii nie ma co mówić, bo to nie były demoludy, za to BYŁY
        i SA Bałkany (poza Słowenią, która już niczym nie różni się od Zachodu).

Pozostaje zatem przeciętność na poziomie....no właśnie, czyim ??
        Rumuni, Bułgarii i post-ZSSR...!
        Ja bym się tym nie uspokajał..:S
        • qvintesencja Ignorancja totalna 12.07.06, 23:45
          simr1979 napisał:

> > Wtedy zobaczysz ze nie ma w Polsce nic specjalnego, jest przecietnie.
          > To Ty upraszczasz - Polska(i Polacy) nie za bardzo jest podobna do innych
          > postdemoludów:
          > - Czesi: naród niepolityczny, poziom rozwoju społeczno gospodarczego
          > porównywalny z Europą Zach. , pełny socjalizm (spożycie zbiorowe per capita
          dwa
          > razy wyższe niż w Polsce)

Hehe, a ile wynosza srednie place w Czechach?

> - Słowacy: jw. tylko biedniejsi - jeszcze, bo inwestorzy walą drzwiami i
          oknami
          > ,
          > jako że fabrykę można tam wybudować w odległości 1 godz jazdy od Wiednia....
          to
          > mają co prawda problemy z mniejszościami, ale my mamy równie duże - tyle że
          on
          > i
          > z realnymi, a my z w i r t u a l n y m i .....;)

No to masz pomylone, zeby nie wdawac sie w szczegoly to w Slowacji objela
          wlasnie wladze koalicja ichnich pisiakow plus i leperow elpeerow tylko w
          jeszcze gorszym wydaniu.

A dalczego ze Slowacji wyjezdza wiecej ludzi do pracy zagranica niz z Polski
          jesli policzy sie wedlug proporcji ludnosci?

> - Wegrzy - naród polityczny, tak jak my, ale na tym kończą się podobieństwa,
          bo
          > ostatnią rewolucję przeżyli 50 lat temu (my - 17), natomiast ostatni rozbiór -
          > przed 67 laty, my - przed 211-ma....mają swoje problemy, ale dzięki
          > kadarowskiemu gulaszowi gospodarczemu dawno nas wyprzedzili......

Taaak, najbardziej populistyczne rzady W Europie kompletnie rozwalily finanse
          publiczne i kraj stoi na krawedzi poteznego kryzysu.

> O krajach byłej Jugosławii nie ma co mówić, bo to nie były demoludy, za to
          BYŁY
          > i SA Bałkany (poza Słowenią, która już niczym nie różni się od Zachodu).
          >
          > Pozostaje zatem przeciętność na poziomie....no właśnie, czyim ??
          > Rumuni, Bułgarii i post-ZSSR...!
          > Ja bym się tym nie uspokajał..:S
          • simr1979 Do J.W. Qvintesencji 13.07.06, 10:00
            Nie czytaj tekstów, o których z góry wiesz, że ich nie zrozumiesz....;)

Zaoszczedzony czas poświęć na naukę podstaw ekonomii - np. na zaznajomienie się
            ze znaczeniem pojęcia "spożycie zbiorowe"....
            • qvintesencja Zdaje sie ze masz nikle pojecie.... 14.07.06, 16:45
              simr1979 napisał:

> Nie czytaj tekstów, o których z góry wiesz, że ich nie zrozumiesz....;)
              >
              > Zaoszczedzony czas poświęć na naukę podstaw ekonomii - np. na zaznajomienie
              się
              > ze znaczeniem pojęcia "spożycie zbiorowe"....

A slyszales o pojeciu 'przecietne wynagrodzenie'?
      • waldek1610 Inteligentny czlowiek nie porownuje sie z gorszymi 13.07.06, 08:18
        qvintesencja napisał:

> Musisz rozszerzyc swoja wiedze jak jest w innych krajach postdemoludowych.
        > Wtedy zobaczysz ze nie ma w Polsce nic specjalnego, jest przecietnie.
        >
        > Pomylka w mysleniu polega na porownywaniu z krajami najwyzej rozwinietymi
        > ktore sa na innym etapie.

Tak gdy patrzysz do tylu to Polska rzeczywiscie wyglada lepiej od Bialorusi czy
        Moldawi i Naddniestrza..ale nie mozna grac dobrze w pilke cieszac sie wygranymi
        nad Wystpami Owczymi, trzeba rownac do przodu, do poziomu Niemiec czy Wloch,
        sporotwo czy cywilizacyjnie.

Czechy, Wegry i Slowenia nie prownoja sie do Polski tylko do Niemiec i Austri i
        ich postep cywilizacyjny widac. Zreszta Wegry przypominaja Holandie a Czechy
        Luxembourg, a jak na razie Polska bardziej wyglada jak Meksyk gdzie stolica
        jest bogata a prowincja biedna az skrzypi.
    • onka75 Re: Polacy sa krnobrni z natury dlatego ze... 13.07.06, 12:20
      Krnobrnym? Ciekawa teoria. A co to słowo znaczy w ogóle? :)))) Sam je
      wymyśliłeś? :)
      • onka75 Re: Polacy sa krnobrni z natury dlatego ze... 13.07.06, 12:24
        Poza tym gadka na ten temat nie ma sensu, bo ostatnią osobą na tym forum, która
        potrafi słuchać i przyjąć coś do wiadomości, jesteś Ty sam. :)
        • waldek1610 Re: Polacy sa krnobrni z natury dlatego ze... 13.07.06, 12:26
          tylko ze sedziego czy trenera sie nie poprawia, tylko slucha. Zreszta
          mieszkajac za granica od dawna potrafie jak nikt inny dostrzec tego co Polacy w
          kraju nie potrafia, bo takie zachowania dla nich wydaja sie normalne, jednak
          wystarczy pomieszkac w innej rzeczywistosci, zeby dostrzec te Polskie dziwne
          zachowania.
          • nattaszaa Re: Polacy sa krnobrni z natury dlatego ze... 13.07.06, 12:28
            Nie zgodze sie z Tobą Waldku. Dlaczego uważasz, że trenera, czy sędziego się
            słucha, nie poprawia. Czy oni mają patent na wszelką wiedzę?:)
            • waldek1610 Re: Polacy sa krnobrni z natury dlatego ze... 13.07.06, 12:39
              Nie, ale ich krytyczne i wymagajace nastawienie do podopiecznych mymusza na
              nich postep ...

Chyba nie chcialabys zebym chwalil wszystko co Polskie jak to robia komunisci w
              Chinach.

Konstruktywna krytyka jest czesto czyms porzytecznym.
              • nattaszaa Re: Polacy sa krnobrni z natury dlatego ze... 13.07.06, 12:46
                Oczywiscie, że tak, lecz dlaczego wykluczasz konstruktywna krytykę skierowaną w
                przeciwnym kierunku?:)
                • waldek1610 Re: Polacy sa krnobrni z natury dlatego ze... 13.07.06, 12:51
                  nattaszaa napisała:

> Oczywiscie, że tak, lecz dlaczego wykluczasz konstruktywna krytykę skierowaną
                  > w przeciwnym kierunku?:)

Mam krytykowac siebie samego, albo Ameryke? Przeciez tego jest to nie miara :)
      • waldek1610 Re: Polacy sa krnobrni z natury dlatego ze... 13.07.06, 12:25
        krnabrny znaczy uparty, zawziety, zacietwierzony i przewrotny. Jest to slowo
        dosc znane i z wielkimi tradycjami na pewna znajdziesz je wielokrotnie w
        literaturze polskiej.

• napolnoc Re: Polacy sa krnobrni z natury dlatego ze... 13.07.06, 12:40
      Ja bym powiedziala ze sa raczej "twardoglowi" niz krnabrni.Jestesmy narodem malo elastycznym,malo
      otwartym i podejzliwym.Zreszta wystarczy na reprezentacje narodu spojzec.Lepper czy Giertych nie
      zaszli by tak wysoko,gdyby nie poparcie im podobnym.
      W tym ze twardoglowiu upatrywalabym zarowno przetrwanie pod zaborami,kleske Powstania Warsz. i
      obecny upadek panstwa.Wiele panstw na swiecie czasowo tracilo niepodleglosc,zaden to wyjatek,nie ma
      sie czym chwalic.Tylko ze raczej inne nacje staraly sie ten czas wykorzystac na "zgapianiu"
      technologii,systemow od zaborcy a nie na "bogurodzicowaniu".pozdr
      • nattaszaa Re: Polacy sa krnobrni z natury dlatego ze... 13.07.06, 12:45
        Naucz sie polskiego
      • waldek1610 Re: Polacy sa krnobrni z natury dlatego ze... 13.07.06, 12:57
        napolnoc napisała:

> Wiele panstw na swiecie czasowo tracilo niepodleglosc,zad
        > en to wyjatek,nie ma sie czym chwalic.Tylko ze raczej inne nacje staraly sie
        > ten czas wykorzystac na "zgapianiu" technologii,systemow od zaborcy a nie
        > na "bogurodzicowaniu"

Trafna opinia, gratuluje!!! Tak, na przyklad Indie zadoptowaly Brytyjski model
        a Czechy i Wegry Niemiecko-Austryjacki model, i dzieki temu teraz wygladaja
        bardziej korzystnie i "cywilizowanie" niz Polacy, zwlaszcza Czesi ktorzy
        uchodza na zachodzie za "trzezwo myslacych Slowian" w odroznieniu od Polakow :(
        niestety.
    • plesser Re: Polacy sa krnobrni z natury dlatego ze... 13.07.06, 15:40
      Polacy uwazaja sie za wspanialy narod (ktorym nota bene zdarza im sie byc), ale
      sami przyznaja, ze sa bezwartosciowym spoleczenstwem (Norwid). Z perspektywy
      Slazaka okreslilbym ta postawe nie krnabrna, ale wlasnie aspoleczna.
      • qvintesencja Slaska paranoja 14.07.06, 16:49
        plesser napisał:

> Polacy uwazaja sie za wspanialy narod (ktorym nota bene zdarza im sie byc),
        ale
        > sami przyznaja, ze sa bezwartosciowym spoleczenstwem (Norwid). Z perspektywy
        > Slazaka okreslilbym ta postawe nie krnabrna, ale wlasnie aspoleczna.

No pewnie jako Slazak masz punkt odniesienia w kierunku zachodnim i to nie
        ossi.

Nie ma zadnych szczegolnych cech odrozniajacych zasadniczo poziom organizacji
        spolecznej w stosunku do innych demoludow. Podobne 50 lat komuny wiec podobny
        stopien rozwoju.
        • plesser Re: Slaska paranoja 15.07.06, 13:01
          Mieszkam na wschodzie Niemiec i z problemem tutejszego homo sovieticus, w Polsce
          oczywiscie rowniez obecnym, takze jestem skonfrontowany. Czasem ma sie ochote
          nakopac komus do tylka, albo wykrzyczec zeby wykazal sie minimum inicjatywy i
          nie oczekiwal pokazywania wszystkiego palcem i ciaglego popychania.

"Krnabrnosc" to jednak inny problem. To autodestruktywne nieposzanowanie dla
          struktur spolecznych wynikajace ze skrajnego braku jakiegokolwiek zaufania. To
          ono sprawia, ze polskie zycie publiczne to nie dyskurs (oczywiscie czasem tudny,
          taki jego charakter), ale ciagla wojna o "ugranie swego". Ja okiwam innych,
          zanim inni okiwaja mnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka