Dodaj do ulubionych

poród - czy na PUBLIC płaci sie za pobyt w szpit??

06.07.06, 18:12
mam szybkie pytanie.
czy za pobyt w szpitalu po porodzie w systemie public płaci sie jakies opłaty??
pytam - bo mam sprzeczne informacje.
a zapomniałam spytac w poniedziałek będąc na wizycie w szpitalu.

musielismy zrezygnowac z ubezpieczenie vhi - bo i tak by nam wyszły opłaty za
poród - wizyty itp - około 2 tys euro - poniewaz warunek jest taki aby płacic
przynajmniej ROK PRZED ZAJŚCIEM W CIĄZĘ składki ...a my płacilismy tylko pół
roku ....wiec zrezygnowalismy z vhi.
teraz mamy zwykła GP kartę - ale ona tylko obejmuje wizyty u GP.

wiec pytanie
czy mamy w systemie public - płacą za pobyt w szpitalu po porodzie za te
przepisowe 3 doby.??
Obserwuj wątek
    • amach1 Re: poród - czy na PUBLIC płaci sie za pobyt w sz 10.07.06, 15:57
      Ja mialam informacje ze sie nie placi w systemie public, ale wlasnie otrzymalam
      fakture na 800 euro!ZA dwie doby- a pytali czy chce isc do domu po 6 godzinach
      i ja nie poszlam ..Rodzilam w Rotundzie i dzisiaj sie wlasnie doczytalam ze 400
      euro na dobe placa cudzoziemcy ktorzy pyjechali do Irlandii po maternity
      service. Ja nie wiem na razie co z tym zrobic i jak sie ewentualnie odwolywac -
      schowalam fakture i mysle. Bo przeciez ja tu nie po maternity service - jeszcze
      czego - a moj maz pracuje i zyje w irlandii juz prawie od dwoch lat a ja od
      pazdziernika 2005 ale co oni rozumieja pod tym z specjalnie po maternity
      service to nie wiem. Warto chyba zebys spytala dokladnie w szpitalu bo mozesz
      sie zdziwic jak ja. 400 euro za dobe za lozku na 10 osobowej sali to mi sie w
      glowie nie miesci. Bede probowac sie odwolywac ale na razie nie mam sily o tym
      myslec - dwoje dzieci na glowie w tym malenstwo dwa tygodnie ...Pozdrawiam.agata
      • itonek Re: poród - czy na PUBLIC płaci sie za pobyt w sz 10.07.06, 20:47
        nie wiem dlaczego ci wystawili fakture
        juz sie dowiedziałam ze sie nie płaci:
        www.rollercoaster.ie/pregnancy_birth/public_or_private.asp
        i najważniejsze zdanie cytuje;
        The advantage of the public system is that it is free.

czy ty normalnie chodziłas do rotundy na wizyty?

podobny watek był na polskim dublinie:
        www.polskidublin.com/index.php?option=com_simpleboard&Itemid=92&func=view&id=13497&catid=12
        wiem ze kiedys wystawiali rachunki - jesli ktos po prostu przyjeżdzał tutaj
        tylko po to aby urodzić.....i wystawiaja rachunki - jesli obcokrajowiec nie ma
        tu ubezpieczenia płaconego - tylko musi sie rozliczyć z własnym krajem - i moze
        tu doszło u was do nieporozumienia - że fakture ci wystawili do zapłacenia lub
        dostarczenia jej w swoim kraju - np jesli masz europejską kare ubezpieczeń.

a o wyjściu po 6 godzinach - to podobno jest taka opcja w niektórych szpitalach
        i nie wynika to z z opłat - tylko jak sie kobieta i dziecko dobrze czują i wolą
        byc w domu ....wiem ze ktos tu na forum juz z tego korzystał niedawno.

odwołaj sie i zycze wam powodzenia. ja w poniedziałek przyszły [jak nie urodze
        do tego czasu] mam wizyte w szpitalu - to na pewno sie zapytam!
        • amach1 Re: poród - czy na PUBLIC płaci sie za pobyt w sz 11.07.06, 15:29
          napisalam email do rotundy z odwolaniem i okazuje sie ze anulowanie tego
          rachunku moze nie byc takie proste. odpowiedzieli ze potrzebuja p60
          zaswiadczajace ze ja albo maz pracowalismy w zeszlym roku przez 52 tygodnie
          albo list od pracodawcy ze pracuje w irlandii dwa lata. a moj maz jest
          zatrudniony od lutego zeszlego roku wiec kilka tygodni mu brakuje do 52,a ja
          wcale tu nie pracowalam.Wysle te dokumenty i zobaczymy. Swoja droga ciekawe czy
          to jest zgodne z przepisami - czy kazdy szpital ma swoje wewnterzne
          prawa.Troche sie obawiam ze nam tego nie zalicza.
          • itonek Re: poród - czy na PUBLIC płaci sie za pobyt w sz 11.07.06, 16:02
            jejku
            nie mam pojecia dlaczego tak jest ....ja tutaj nigdy nie pracowałam i to nie ma
            znaczenia - maż pracuje i jego ubezpieczenie przysługuje całej rodzinie.
            nie wiem dlaczego tak jest i każdy mówi cos innego.
            jesli do poniedziałku nie urodze [ a cos sie na to zapowida bo mam od wczoraj
            skurcze] to na pewno sie na wizycie o to zapytam.
            a moze jeszcze jutro mąż zadzwoni i sie spyta:) poprosze go o to :) bo ja to w
            telefonicznych rozmowach po ang nie bardzo potrafie sie dogadac:)
    • annie_pl Re: poród - czy na PUBLIC płaci sie za pobyt w sz 11.07.06, 14:28
      Ilonko, mam do Ciebie pytanie dot. ubezpieczenia - wiem ze juz o to pytalam na forum, ale Twoj post mnie lekko zaniepokoil. Chodzi mi o okres przejsciowy placenia skladek. Ja mam ubezpieczenie BUPA - dzwonilam do nich na info linie zeby sie dowiedziec wszystkiego od zrodla, powiedziano mi ze jesli zawarlam umowe np 1 lipca to 2 lipca moge urodzic i jestem objeta calym coverem. Ciekawi mnie czy to taka roznica miedzy firmami czy tez ktos ma zle informacje. Jesli ktoras z dziewczyn ma doswiadczenia z tego typu ubezpieczeniami to bede wdzieczna za wszelkie informacje.
      Pozdrawiam
      • annie_pl Re: poród - czy na PUBLIC płaci sie za pobyt w sz 11.07.06, 15:55
        Ilonko,
        bije czolem w podloge, nie zrozumialam o jakich oplatach mowisz - myslalam, ze o porodzie. Ale prawde mowiac sama nie doczytalam dokladnie ze oplaty za wizyty u ginekologa musze ponosic sama jesli zajde w ciaze przed uplywem 52 tyg. No coz jak widac prawa rzadzace na zielonej wyspie dlugo jeszcze beda mnie zaskakiwac.
        pozdrawiam i zycze lekkiego porodu :-)
        • itonek Re: poród - czy na PUBLIC płaci sie za pobyt w sz 11.07.06, 16:07
          :):)
          prawie w jednym czasie pisałysmy odpowiedz:)

tak za wizyty bedziesz musiała płacic jesli płaciłas składki mniej niz rok przed
          ciaża ...niestety.
          dlatego my juz nie mamy vhi .....a bez problemu dostalismy karte medyczna na
          wizyty u gp ...a jak sie urodzi nasza malutka - to mam nadzieje ze dostaniemy
          zwykłą medyczną.
      • itonek Re: poród - czy na PUBLIC płaci sie za pobyt w sz 11.07.06, 15:59
        hmm
        niezależnie czy bupa czy vhi
        maja podobny okres karencji dotyczacy ciąży. od razu na drugi dzien obowiazuje
        leczenie u gp itp.
        żaby nie płacić za wizyty z konsultantem i za pokój samodzielny lub dwuosobowy
        podczas ciaży należy miec opłacane składki na ubezpieczenie minimum rok przed
        zajściem w ciążę.
        dlatego my zrezygnowalismy z vhi - bo płacilimy pół roku zanim zaszłam w ciaze i
        jak sie dowiedziałam ze miałabym dopłacic około 2 tys euro za wizyty u
        konsultanta i za poród i lezenie w szpitalu przez 3 dni ....
        i po prostu przeszłam od razu na public - bo nie stac mnie aby tyle płacić.

na stronie która podalam - na polskim dublinie juz o tym było w tamtym watku ....
        ja dzownłam 3 razu do vhi zanim w koncu powiedzili mi jasno o co chodzi ....nasz
        kolega irlandczyk wasnie płacił składki tylko pol roku zanim zaszli w ciażę i
        potem dostałrachunek do zapłacenia około 2,5 tys euro - za 4 czy 5 wizyt u
        konsultanta + lezenie w pojedynczej sali.

dlatego radze ci - spytaj jeszcze raz
        bo jasne ze mozesz rodzic - bo kto ci zabroni - ale ubezpieczenie za to nie
        zapłaci jesli płaciłas składki mniej niz rok przed ciazą.
        • annie_pl Re: poród - czy na PUBLIC płaci sie za pobyt w sz 11.07.06, 17:15
          Przed chwila znow dzwonilam do Bupa i powiedzieli mi ze okres karencji dotyczacy tych 3 dob po porodzie wynosi 1 rok do momentu porodu - nie zajscia w ciaze (czyli w moim przypadku bedzie to polowa marca - po prostu tak musze sie starac zajsc w ciaze zeby urodzic po 15 marca :-)). Natomiast opieka specjalistow i tak jest platna, tylko ze jesli mielibysmy 52 tyg karencji przed zajsciem w ciaze to czesc pieniedzy zostalaby nam zwrocona. cholernie mnie denerwuje ze nie ma tych wszystkich informacji na stronach internetowych.
          Szef moj nie bedzie zachwycony moja praca w dniu dzisiejszym, poniewaz od ponad 2,5 godzin przeszukuje rozne fora, zeby sie upewnic. Tylko ze niestety jak na wszystkie tematy w Irlandii (ktora notabene uwielbiam)jest tyle opini ile osob. Sama juz sie pogubilam na czym polega private i semi-private opieka bo sprawdzcie same tu: www.eumom.com/ie/forum/topic.asp?TOPIC_ID=35073 - nie tylko my Polki mamy z tym problem.
          • morela7 Re: poród - czy na PUBLIC płaci sie za pobyt w sz 11.07.06, 18:31
            Dziewczyny, ten irlandzki system rzeczywiscie jest troche zakrecony -
            chcialabym wiec ostrzec Was przed uogolnianiem. To, ile jedna musiala zaplacic,
            moze nie miec zadnego zwiazku z tym, jakie koszty poniesie inna. Wszystko
            zalezy od tego, jakie macie ubezpieczenie. Jesli pracujecie (Wy lub Wasi
            mezowie), to placicie skladki na PRSI (odpowienik polskiego ZUSu), ktorych musi
            byc odpowiednio duzo (chodzi o okres wplat) i w odpowiedniej kategorii, by miec
            prawo do pewnych uslug medycznych za darmo lub po obnizonych kosztach. Polecam
            strony www.welfare.ie, gdzie mozna przeczytac wiecej na ten temat. Do tego
            mozecie miec ubezpieczenie prywatne - to sa te w BUPA czy VHI. To, jakie koszty
            beda pokrywane, zalezy nie od firmy ubezpieczeniowej, tylko od konkretnej
            umowy/pakietu, ktore moga byc rozne w zaleznosci od tego, co wybralyscie lub co
            Wasi mezowie czy ich pracodawcy wynegocjowali z dana ubezpieczalnia, jesli to
            pracodawca oplaca ubezpieczenie.

Ja zaszlam w ciaze po ponad roku od przyjazdu (zwykle taka jest karencja na
            ciaze, choc akurat moje ubezpieczenie takiej nie wymagalo) i opieke w systemie
            public mam za darmo (place PRSI i mam ubezpieczenie w VHI). Dodatkowo platne sa
            uslugi w nieco lepszym standardzie - semi-private lub private. Ten pierwszy
            polega na tym, ze w szpitalu obsluguje dana pacjentke grupa kilku poloznikow,
            wiec zawsze wiadomo, ze trafi sie na kogos z tej malej grupki. Do tego po
            porodzie przebywa sie na sali 5-6 osobowej, zamiast na wiekszej hali dla
            rodzacych w systemie public. Opieka w systemie private zapewnia wizyty u zawsze
            tego samego lekarza, w miare mozliwosci odbior porodu przez niego, a takze
            jednoosobowy pokoj po porodzie (w miare dostepnosci).

Wszystkiego dobrego w Waszych ciazach! :-)
            • koliber113 Re: poród - czy na PUBLIC płaci sie za pobyt w sz 11.07.06, 18:58
              Morelo, skoro sie jak widze dosc dobrze orientujesz mam pytanie;
              czy kazda firma w Irlandii placi PRSI? Czytam i czytam i niestety nie moge sie
              rozeznac.
              Moj maz pracuje tu od listopada 2004 roku. Ja dojechalam do niego niedawno z
              synkiem i nie pracuje. Czy jestesmy w zwiazku z tym ubezpieczeni, czy to zalezy
              od firmy. Chodzi mi oczywiscie o to panstwowe ubezpieczenie, bo prywatne jest
              proponowane dodatkowo, albo samemu trzeba o to zadbac.
              Nie wiem tez co to jest karta GP. Czy dotyczy tylko ciazy? Czy powinnismy na
              poczatku poczynic jakies kroki, zeby w razie choroby dostac sie do lekarza.
              Dodam ze w niedalekiej przyszlosci chcielibysmy powiekszyc rodzine.
              Prosze o podpowiedzi co powinnam zrobic.
              Ja rowniez zycze wszystkiego dobrego tutejszym 'brzuchatym' mamom!
              • morela7 Re: poród - czy na PUBLIC płaci sie za pobyt w sz 11.07.06, 20:06
                Wiesz, na 100% to nie wiem, bo moze sa jakies wyjatki czy zwolnienia (np. dla
                niepelnosprawnych czy jesli kontrakt pracownika jest domicylowany poza
                granicami Irlandii), ale PRSI to odpowiednik polskiego ZUSu, wiec zasadniczo od
                pensji kazdego legalnie zatrudnionego pracownika takie skladki powinny byc
                odprowadzane. Mozesz to sprawdzic na mezowskim salary slip (to taki kwit, ktory
                sie dostaje przy wyplacie) - powinna znajdowac sie tam pozycja PRSI.

Jesli chodzi o takie panstwowe ubezpieczenie dla Ciebie i dziecka, to na pewno
                nie zalezy to od firmy. Wszystkich obowiazuja te same przepisy. Niestety nie
                wiem na 100%, czy Ty i dziecko jestescie ubezpieczeni. Moze maz moglby zapytac
                swojego pracodawce (np. kogos w dziale kadr, jesli taki jest w jego firmie) o
                to?

Karta medyczna (medical card) lub karta GP (GP visit card) dotycza wizyt u
                lekarza rodzinnego (ta druga) i darmowych lekow oraz wizyt u lekarza rodzinnego
                (ta pierwsza). Przysluguja rodzinom o niskimi dochodzie na osobe i nie sa w
                zaden szczegolny sposob zwiazane z ciaza. Polecam poczytac sobie wiecej na ten
                temat tutaj:
                www.oasis.gov.ie/health/health_services_in_ireland/medical_card.html
                Jesli macie jedna przecietna pensje i kilka osob w rodzinie, byc moze warto sie
                zainteresowac tymi kartami - moze chociaz na GP visit card sie zalapiecie? Na
                pewno warto, byscie znalezli sobie lekarza rodzinnego (GP) gdzies w okolicach
                zamieszkania i zarejestrowali sie jako jego pacjenci. Wystarczy to zrobic
                telefonicznie. Bez tego mozecie byc zmuszeni w razie potrzeby jechac na ostry
                dyzur, bo GP nie maja obowiazku przyjmowac 'nie swoich' pacjentow. Aha, przy
                niskich dochodach na czlonka rodziny opieka nad dzieckiem do 14 lat jest za
                darmo, wiec warto sie i tym zainteresowac!

Tak czy siak, zycze, zebyscie nie musieli korzystac z pomocy lekarskiej :-)
                • annie_pl Re: poród - czy na PUBLIC płaci sie za pobyt w sz 11.07.06, 20:27
                  Morelo,
                  ja jestem w Irlandii prawie 3 lata, pracuje od poltora roku, moj maz jest tu prawie 5 i tyle samo pracuje, a ja wciaz nie jestem pewna, czy mam prawo do opieki public czy nie - pomijam kwestie mojej Bupy - mam niezly pakiet i oni mi zwroca wszystkie koszty jesli poczekam z zajsciem w ciaze 7 miesiecy lub zwroca mi tylko koszty oplat szpitalnych jesli zdecyduje sie na prace nad malenstwem juz teraz(mam na mysli te 3 dni po porodzie)a ja sama bede musiala pokryc koszta specjalisty. Jedyne czego nie do konca rozumiem to na czym dokladnie polega opieka w systemie combinated care tzn wiem ze sa to polaczone wizyty u GP i w szpitalu, ale na czym polega wizyta w szpitalu jesli opieka spiecjalisty (ginekologa) jest extra platna?? Musze powiedziec ze sie gubie z tym. Szukam po stronach oazis i welfere i nie bardzo moge tam znalezc odpowiedz na moje watpliwosci. Na szczescie wiekszosc moich pracownikow nie zamierza miec tutaj dzieci bo bylabym w kropce.

Mam kolezanki w drugim biurze Irlandki ale jakos tak nie chce za wczesnie mowic wkolo ze planuje powiekszenie rodziny, bo wiadomo jak szefowie patrza na kobiety w ciazy - jest to identyczne tu jak i w Polsce. Choc mojego uprzedzalam ze pewnie w jakims najblizszym czasie.... No nic mam nadzieje ze komus sie uda w koncu znalezc odpowiedzi na nasze watpliwosci (sama tez bede pilnie szukala)

Pozdrawiam wszystkie mamy te i przyszle:-)))
                  • morela7 Re: poród - czy na PUBLIC płaci sie za pobyt w sz 11.07.06, 20:49
                    Annie, o ile wiem, placac na PRSI od poltora roku, za wizyty u ginekologa w
                    szpitalu w systemie public (gdzie przyjmuje Cie lekarz dyzurny) nie bedziesz
                    nic placic. Dodatkowe koszty poniesiesz, jesli zdecydujesz sie na opieke w
                    systemie semi-private lub private. Jesli chodzi o combined care (nazywana chyba
                    rowniez domino scheme), to polega to na tym, ze czesc badan kontrolnych wykona
                    Twoj lekarz rodzinny, bez dodatkowych kosztow. O ile dobrze sie orientuje, nie
                    zalezy to od tego, czy wybralas opieke w systemie public, czy innym.

Opieka w ciazy jest inna w IRL niz w PL. Jesli wszystko przebiega poprawnie,
                    mozesz spodziewac sie ok. 3 badan usg, 1 badania krwi, regularnych badan moczu
                    oraz cisnienia i zadnego badania wewnetrznego az do porodu. Wszystkie
                    podstawowe badania (cisnienie, tetno dziecka, wlozenie papierka wskaznikowego
                    do probowki z moczem, zmierzenie wielkosci brzucha, wyczucie polozenia dziecka
                    na pozniejszym etapie ciazy) z powodzeniem moze wykonac GP. Jesli ufasz swojemu
                    lekarzowi, bedziesz czula sie z nim/nia komfortowo i nie chcesz urywac sie z
                    pracy o niestworzonych porach i tracic czasu na dojazdy do szpitala i czekanie
                    w kolejkach do ginekologa (niestety, nawet w systemie private trzeba nieraz
                    poczekac i z godzine...), to taka opieka dzielona przez specjaliste i GP bedzie
                    dobrym wyborem! Ja sie na nia w pierwszej ciazy nie zdecydowalam, ale mysle, ze
                    w nastepnych powaznie sie nad nia zastanowie.

Aha, zawsze mozesz porozmawiac z kadrowa na temat tego, co pokrywa Twoje
                    ubezpieczenie, a jesli boisz sie, ze sie po firmie rozniesie, popros meza, zeby
                    porozmawial z kims u siebie! No i mozna tez zadzwonic do social welfare,
                    powinni wszystko kompetentnie wyjasnic. (Ostatnio pomagali mi przy wypelnianiu
                    formularza dot. zasilku macierzynskiego - b. sprawnie i milo)

Powodzenia w staraniach!
                  • itonek Re: poród - czy na PUBLIC płaci sie za pobyt w sz 11.07.06, 20:56
                    wiesz co :) to jest tak że opieka kombinowana - czyli i GP i szpital to nic
                    innego jak wybór jak chcesz byc prowadzona w ciaży : i to nie ma wpływu na
                    płatność.
                    ja w systemie public [czyli za darmo jak juz wiem] mam gp i szpital - po prostu
                    co drugą wizyte masz u nich na zmianę.
                    w szpitalu prowadzi cie tzw TEAM - czyli zespół lekarzy i praktykantów którzy sa
                    patronowani jakims nazwiskiem liczacym sie w danym szpitalu;)
                    jesli miałabys opeike semi-priv lub priv to jest zupełnie inaczej - np w coombie
                    - tam gdzie ja chodze i bede rodziła - jest osobny budynek dla tych pacjentek. i
                    tam masz spotkania z ginekologiem - za kazdym razem tym samym [ nie praktykantem
                    czy młodym lekarzem - tylko specjalista] tam ci robią usg itp . w semi-priv masz
                    sale niby z tego co wiem w coombie - 1 lub 2 osobową.
                    w priv systemie - to juz podobno zupełnie inna bajka - nie wiem za duzo o tym -
                    oprócz tego że jak nam w vhi powiedzieli - opłata jaka ponosi pacjentka wynosi
                    około 7 tys euro - ale ile z tego zwraca vhi nie wiem .
                    w semi priv - jesli okres karencji nei minął - płacisz około 2 tys za wizyty u
                    specjalistów, twoj jeden okreslony lekarz odbiera poród, i vhi zwarca ci z tego
                    około 250 euro jesli dobrze pamietam [ a moge sie mylić]

i to nie prawda ze bedziesz płacić jesli okres karencji minął.
                    na polskim dublinie - pisała o tym jakas dziewczyna która rodziła jakis czas
                    temu : po prostu płacisz to co sie płaci na poczatku i potem juz wszystko
                    pokrywa ubezpieczyciel - i wtedy koszt wynosi niewiele - w systemie semi-priv.

tutaj było o prywatnych ubezp
                    www.polskidublin.com/index.php?option=com_simpleboard&Itemid=81&func=view&id=11087&catid=12&limit=10&limitstart=0
                    • annie_pl Re: poród - czy na PUBLIC płaci sie za pobyt w sz 11.07.06, 21:38
                      Czytalam dzis to forum...ale po waszych informacjach czuje sie o niebo madrzejsza, wielkie dzieki dziewczyny. Szkoda Ilonko tylko ze Ty sie nie dowiedzialas tego co szukalas...w sumie wrabalam ci sie w posta i ja wiem baaaardzo duzo na temat na ktory wiedzialam do tej pory niewiele, ale postaram sie poszukac dla ciebie odpowidzi.

Pozdrawiam cieplutko
                  • monika_kos Re: poród - czy na PUBLIC płaci sie za pobyt w sz 18.07.06, 15:09
                    Hej
                    Korzystam z systemu combined care i w moim przypadku wyglada to tak, że co
                    drugą wizytę mam u mojej GP. Badanie nie różni się specjalnie od tego c robi
                    specalista w szpitalu, mianowice sprawdzają: mocz, ciśnienie i badają przez
                    powłoki brzuszne, dodatkowo moja GP sprawdza bicie serca dziecka (no i ja mam
                    okazję sobie posłuchac)z kolei w szpitalu położne mnie ważą. Za opiekę
                    specjalisty i podobno poród musiałam zapłacić 520 euro, a u GP nie płacę za
                    wizyty.
            • monika_kos Re: poród - czy na PUBLIC płaci sie za pobyt w sz 18.07.06, 15:05
              No to znowu zgłupiałam. Jestem pacjentką semi-private i zapisałam sie do
              konkretnego ginekologa, który prowadzi moją ciążę. Z kolei poród odbierać
              będzie zespół dyżurujący.
    • itonek już sprawa jasna ...........opieka jest za free 18.07.06, 15:30

wczoraj podczas wizyty w szpitalu dowiedzielismy sie - że poród i opieka po
      porodzie - przepisowe 3 doby - jest ZA FREE!! w systemie public.
      zawsze!!
      niezależnie czy kobieta pracuje czy pracuje ojciec dziecka w irlandii ...
      czy ktos zapłacił jedna czy 20 składek na prsi.
      • annie_pl Re: już sprawa jasna ...........opieka jest za fr 18.07.06, 16:01
        Czyli wszystko jasne... jak juz uda mi sie zajsc w ciaze ;) przed uplywem przepisowych 52 tyg na pewno pozostane przy systemie public. Ilonka zycze szybkiego i latwego porodu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka