Dodaj do ulubionych

Gdzieś zaginął wątek o Paulu Schikowskim.

22.09.06, 10:33
Wielkim bojowniku o wielki Schloonck od Elbrusu po Giblartar.
Cześć jego pamięci.
Obserwuj wątek
    • grandziorz Re: Gdzieś zaginął wątek o Paulu Schikowskim. 22.09.06, 10:44
      Kto to był? ;)
      • grba Re: Gdzieś zaginął wątek o Paulu Schikowskim. 22.09.06, 10:51
        Paul Schikowski znał słabo język polski, choć zapewne udawał, że zna go tak
        słabo. Był pierwszym więźniem w obozie, który mnie skatował. Nie zdjąłem przed
        nim czapki, bo wydawało mi się, że nie jest taki ważny. Przywołał mnie do
        siebie i uderzył mnie otwartą dłonią w ucho. Nie wiedziałem wów-czas, że po
        takim uderzeniu należy upaść. Bił mnie wówczas pięściami po głowie tak długo,
        aż upadłem, a potem jeszcze kopał mnie leżącego. Wyratował mnie od niego Otto
        Küssel.
        Schikowski bił nie tylko mnie, ale wielu innych. Szczególnie nienawidził nas –
        Polaków. Może przez to, że sam wyrzekł się narodu. Brał chętnie udział w
        egzekucjach polegających na wymierzaniu kary chłosty i innych kar. W czasie
        stójki po ucieczce Wiejowskiego w lipcu 1940 roku bił każdego, kto tylko
        poruszył się szeregu. Tłumacz obozowy, hrabia Baworowski był specjalnie przez
        niego szykanowany. Pamiętam, że nie mógł on wówczas wytrzymać, bo nie
        wypuszczano nikogo z szeregu przez ponad 24 godziny – i narobił w spodnie.
        Kazał mu wówczas zdjąć spodnie, wysypać zawartość na ziemię, szczekać na
        ekskrementy, a później je zjeść. Skatował on kilku kolegów do tego stopnia, że
        zmarli po jakimś czasie w szpitalu. W połowie 1942 został zwolniony i wysłany
        na front, gdzie rzekomo zginął.

www.tarnow.pl/historia/auschwitz_2.doc
        • pit-zeolit A tu jest o drugim Paulu 22.09.06, 10:58
          Paul Szczurek
          Z Wikipedii
          Paul Szczurek (ur. 26 czerwca 1908 w Chorzowie, zm. 28 stycznia 1948) -
          zbrodniarz hitlerowski, członek załogi obozu koncentracyjnego Auschwitz-
          Birkenau i SS-Unterscharführer.

Urodził się w Chorzowie i był obywatelem polskim narodowości niemieckiej. Z
          zawodu był hutnikiem. Przed wstąpieniem do SS w 1940, służył w wojsku polskim
          jako podoficer. W październiku 1940 Szczurek został przydzielony do obozu
          Auschwitz, gdzie pełnił służbę do stycznia 1945, zarówno w obozie macierzystym,
          jak i w podobozach w Świętochłowicach, Monowicach i Hubertus-Hütte. Pełnił
          funcję strażnika, Blockführera (blokowego), a także pracownika biura cenzury
          listów i paczek dla więźniów.

Brał udział w selekcjach Żydów, przy czym brutalnie bił ofiary zarówno podczas
          wyładowywania transpotów, jak i przy ich odprowadzaniu do komór gazowych.
          Dopuścił się także kilku indywidualnych morderstw, dokunując m. in. egzekucji
          pod Ścianą Śmierci bloku 11. Oprócz tego Szczurek okrutnie traktował więźniów
          bez względu na wiek i płeć, bijąc ich w brutalny sposób, szczując psem czy
          urządzając karne ćwiczenia.

W pierwszym procesie oświęcimskim przed Najwyższym Trybunałem Narodowym w
          Krakowie Paul Szczurek został za swoje zbrodnie skazany na karę śmierci przez
          powieszenie. Wyrok wykonano w krakowskim więzieniu Montelupich 28 stycznia 1948.

Źródło: "pl.wikipedia.org/wiki/Paul_Szczurek"
          • grandziorz Re: A tu jest o drugim Paulu 22.09.06, 10:59
            Kolejny autorytet dla rico! ;)
            • pit-zeolit Re: A tu jest o drugim Paulu 22.09.06, 11:04
              grandziorz napisał:

> Kolejny autorytet dla rico! ;)

Wiadomo ojropejczyk pełną gębą, a jaki ładny mundur nosił. Wychowywał i uczył
              pracy Żydów i Goroli.
              • slezan Paul - polski podoficer:-) 22.09.06, 13:03
                Co oni z nim zrobili w tej polskiej armii? :-)
                • pit-zeolit Re: Paul - polski podoficer:-) 22.09.06, 13:08
                  slezan napisał:

> Co oni z nim zrobili w tej polskiej armii? :-)

Też nie wiem Ślezanie. Może miał złe wspomnienia z czasów sierściucha w WP i
                  odreagowywał w ten sposób w SS. Tam chyba nie było fali ? A jeśli już to chyba
                  była łagodna.
                • grandziorz Re: Paul - polski podoficer:-) 22.09.06, 13:53
                  W SS go natomiast już odpowiednio "naprostowali" ;)
                  • braid Re: Paul - polski podoficer:-) 23.10.06, 13:04
                    grandziorz napisał:

> W SS go natomiast już odpowiednio "naprostowali" ;)

Dokladnie ... i to "psychiczne naprostowanie" trzyma pare pokolen.

ostatnio sie naszemu brunatnemu znowu onkel przysnil ; )
        • grandziorz Re: Gdzieś zaginął wątek o Paulu Schikowskim. 22.09.06, 10:58
          To bohater, dla takich gości jak rico! ;)
        • rico-chorzow Panie Grba, 22.09.06, 11:31
          choć z tym panem nie mam specjalnie dobrych stosunków,jednak nigdy nie
          odpoważyłbym się do takiego kroku jak Pan,to co Pan tutaj przedstawia,jest mi
          znane,nawet więcej.Może też Pan być pewny,że i przy pańskiej osobie,nie będą
          miał dystansu,jak niektórzy nazywają - honoru -,i zrobię z Pana
          hitlerowca,stalinowca i zesranego Slązaka,bo i hitlerowcy byli w pańskiej rodzinie.

Rico
        • pit-zeolit Re: Gdzieś zaginął wątek o Paulu Schikowskim. 25.09.06, 13:14
          grba napisał:
          Paul Schikowski znał słabo język polski, choć zapewne udawał, że zna go tak
          słabo.W połowie 1942 został zwolniony i wysłany
          > na front, gdzie rzekomo zginął.

Dyrekcja oświęcimskiego muzeum spodziewa się w tym roku wizyty około miliona
          osób. Do końca sierpnia zarejestrowała już ok. 600 tys. gości, nie licząc tych,
          którzy samodzielnie zwiedzali dawny obóz koncentracyjny. Tylko trzecia część
          przyjeżdżających to Polacy, reszta przybywa z zagranicy, głównie z Izraela,
          Niemiec, Stanów Zjednoczonych, Francji, Wielkiej Brytanii i Włoch.

Może Paulek się odnajdzie i zostanie zatrudniony. Myślę, że wiele by miał do
          opowiadania.
        • cirano Re: Gdzieś zaginął wątek o Paulu Schikowskim. 25.09.06, 18:32
          Schikowski jako Niemiec nie lubił Polakow. Co to za odkrycie?
          Ale był tam i Kussel
        • cirano Re: Gdzieś zaginął wątek o Paulu Schikowskim. 25.09.06, 18:33
          Schikowski jako Niemiec nie lubił Polakow. Co to za odkrycie?
          Ale był tam i Otto Kussel...
          • ballest Re: Gdzieś zaginął wątek o Paulu Schikowskim. 25.09.06, 19:37
            To nie moj Paul, tyn nigdy nie siedziou w uobozie.
            - najbardzi bych se cieszou, jak by uon Grby po ryju walou!
            Moj Paul uodkrou Katyn, za to go powinna Polskou chwolic.
            • braid Re: Gdzieś zaginął wątek o Paulu Schikowskim. 25.09.06, 22:17
              takich pauli to sie powinno po ryju wytrzaskac
              • ballest [...] 25.09.06, 23:05
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • braid [...] 25.09.06, 23:06
                  • ballest Re: Gdzieś zaginął wątek o Paulu Schikowskim. 25.09.06, 23:13
                    Ja mou uojciec a jedyn z Berlina:)

Pamientej jedno, my nie znomy strachu, zodyn z moji familii strachu nie znou, nawet moje siostry go nie znajom, a na takie gnidy jak ty, to szkoda nom harkow! bo Ty jestes bezczelnym hadziajem, co se wzion Slonzaczka, zeby korzystac z naszego dorobku a tak richtig to nawet konikow strugac nie potrafisz.
                  • Gość: oberschlesier braid , jestes potomkiem Louisa Brailla? IP: *.dip.t-dialin.net 26.09.06, 18:45
                    bo tak jakos kropkowo piszesz.

buahhahahahahaa!

wymacalem juz mojego 21" SAMSUNGA SyncMaster 214T LCD TFT DVI 8ms i nic z tego
                    twojego brailla nie rozumie :))) buahhahahaaaa!
              • ballest Re: Gdzieś zaginął wątek o Paulu Schikowskim. 25.09.06, 23:19
                tyn Paul by ci jusz twoj hadziajski ryj strzaskou nie boj sie!
                • braid Re: Gdzieś zaginął wątek o Paulu Schikowskim. 25.09.06, 23:21
                  ballest napisał:

> tyn Paul by ci jusz twoj hadziajski ryj strzaskou nie boj sie!

najwazniejsze ze Ubecy rozwalili ryja twojemu "bohatyrowi"
                  az im trzewiki lizal
            • grba Re: Gdzieś zaginął wątek o Paulu Schikowskim. 26.09.06, 09:28
              ballest napisał:

> To nie moj Paul, tyn nigdy nie siedziou w uobozie.
              > - najbardzi bych se cieszou, jak by uon Grby po ryju walou!
              > Moj Paul uodkrou Katyn, za to go powinna Polskou chwolic.

balleście,

mówimy o „innym” Paulu Schikowskim, więc dlaczego Twój wuj miałby używać wobec
              mnie metod obozowego kapo, abo?
              Temat Katynia mógłbyś rozwinąć?

z pozdrowieniami
              grba
              • szwager_z_laband Re: Gdzieś zaginął wątek o Paulu Schikowskim. 26.09.06, 11:51
                wieprzyom cza dowac po gymbie
                • grba Re: Gdzieś zaginął wątek o Paulu Schikowskim. 26.09.06, 12:09
                  szwager_z_laband napisał:

> wieprzyom cza dowac po gymbie

Jak to Twój sensei kończy swoje wywody? "Taka jest niestety prawda" lub "TAKA
                  JEST PRAWDA!"
                  • szwager_z_laband Re: Gdzieś zaginął wątek o Paulu Schikowskim. 26.09.06, 13:13
                    ty niymosz honoru - fuj!
                    • pit-zeolit Re: Gdzieś zaginął wątek o Paulu Schikowskim. 26.09.06, 13:24
                      szwager_z_laband napisał:

> ty niymosz honoru - fuj!

A fuj Gurba, nie spodziewałem się tego po Tobie.
                      • braid Re: Gdzieś zaginął wątek o Paulu Schikowskim. 08.10.06, 22:54
                        Teraz juz wiemy czemu brunatne schlesierstwo to tacy znawcy
                        Auschwitz
                        img64.imageshack.us/img64/3557/brunatnist6.jpg
                        • Gość: :) Re: Gdzieś zaginął wątek o Paulu Schikowskim. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.10.06, 22:56
                          ty braid, nie osmieszaj sie. jak nie masz nic do powiedzenia, to idz w koncu do
                          twojej!
                          o ile jakas jeszcze masz...
    • Gość: oberschlesier [...] IP: *.dip.t-dialin.net 22.09.06, 15:35
      • pit-zeolit A tobie szlyzjerze kołek. 25.09.06, 12:33
    • bartoszcze a pamiętacie, że stary Hupka miał do pary Czaję? 23.09.06, 14:58
      Ich dwóch Herbertów było, starych bojowników. Hupka niedawno odszedł, a stary
      Czaja to chyba jeszcze wcześniej.
      Dzisiaj prawdziwych Czajów już nie ma:)
      • plac_piastow Re: a pamiętacie, że stary Hupka miał do pary Cza 23.09.06, 15:50
        To był wspaniały duet. Czaja i ten drugi - a w zasadzie pierwszy!

• ballest Swinia Bartoszcze 23.09.06, 20:42
        No ja tego my se spodziewac mogli!
        • plac_piastow Swinia ballest 25.09.06, 13:52
          kto sie przezywa ten sie tak nazywa.
      • Gość: oberschlesier Re: a pamiętacie, że stary Hupka miał do pary Cza IP: *.dip.t-dialin.net 26.09.06, 18:40
        wszystkich kiedys robale zezra, nawet pita-zeolita i jego kumpla stopoliza braida.
        buahhahahaaa!

zostawcie trupy w spokoju, bo sie wam jeszcze objawia.
        buhhhhuuuuu! buaahhahhhaa!
    • Gość: oberschlesier a co, chcialbys mu stopy wylizac? IP: *.dip.t-dialin.net 26.09.06, 18:38
      schikowskiego robale zzarly tak jak korfantego.

buahhaaaa!
      • pit-zeolit Re: a co, chcialbys mu stopy wylizac? 27.09.06, 07:32
        Gość portalu: oberschlesier napisał(a):

> schikowskiego robale zzarly tak jak korfantego.
        >
        > buahhaaaa!

Tobie na razie robale zżarły stopy szlyzjerze. Mam nadzieję że zeżrą cie
        wkrótce w całośći.
        • ballest a co, chcialbys mu stopy wylizac? 27.09.06, 12:42
          Pit, w obozie panuje tez hierarchia miedzy wiezniami, przeciez tyn chrabia by
          tez nie przezyl, jak by swego pana nie mial, ktory dbal o jego szczebel w
          hierachii obozowej.
          Widzisz jak go zapamietal i z imienia i z nazwiska, tak sie tylko swego Pana
          pamieta.
          • braid Re: a co, chcialbys mu stopy wylizac? 27.09.06, 12:50

i to ci tysch onkel paul padou pra?
            no tym musiau wiedziec jak bouo

Schikowski byl zwyklym obozowym kryminalista
            zwykly ludzki abschaum
            • oberschlesier1921 Re: a co, chcialbys mu stopy wylizac? 01.10.06, 18:15
              a mimo wszystko, pit-zeolit chetnie by mu stopy wylizal, gdyby zyl.
          • tbb1 Re: a co, chcialbys mu stopy wylizac? 01.10.06, 19:23
            ballest napisał:

> Pit, w obozie panuje tez hierarchia miedzy wiezniami, przeciez tyn chrabia by
            > tez nie przezyl, jak by swego pana nie mial, ktory dbal o jego szczebel w
            > hierachii obozowej.
            > Widzisz jak go zapamietal i z imienia i z nazwiska, tak sie tylko swego Pana
            > pamieta.

Świetnie się orientujesz w obozowych realiach, ciekawe skąd czerpiesz ta wiedzę,
            czyżby z opowieści wujka?
            • ballest Re: a co, chcialbys mu stopy wylizac? 01.10.06, 23:46
              Ja, znam sie, bo brat mego ojca siedzial w Jaworznie !
              • braid Re: a co, chcialbys mu stopy wylizac? 03.10.06, 16:50
                po wojnie wielu bylych Kapo i brunatnych kryminalistow musialo swoje odsiedziec...
                niektorzy w Jaworznie
                • Gość: oberschlesier Re: a co, chcialbys mu stopy wylizac? IP: *.dip.t-dialin.net 03.10.06, 22:01
                  a twoj dziadzia, braid , lizal im stopy
                  • pit-zeolit Re: a co, chcialbys mu stopy wylizac? 04.10.06, 07:32
                    Gość portalu: oberschlesier napisał(a):

> a twoj dziadzia, braid , lizal im stopy

ty liż Niemcom tłuste du...y ober, bo do tego ciebie stworzył Pan.
                    • Gość: oberschlesier Re: a co, chcialbys mu stopy wylizac? IP: *.dip.t-dialin.net 04.10.06, 15:48
                      rowa to ty morzesz twojemu tacie wypolerowac ciulu!
                      • Gość: oppelner_de Re: IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.10.06, 18:11
                        prymitywny bucu tys je Slonzok jak z kozi D reisentascha
                        takiygo zboczynca toch downo niy widzoiu,

• Gość: oberschlesier Re: ? IP: *.dip.t-dialin.net 04.10.06, 20:32
                          wer bist du denn? kreuzog?
    • braid Re: Gdzieś zaginął wątek o Paulu Schikowskim. 30.09.06, 23:09

tu sie nie ma czym chwalic ballest
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=49320370&a=49502838
      4 w Polsce, brniesz coraz bardziej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka