slonko771 25.09.06, 23:40 Bochniak, nie lubie swojego nazwiska to tak na marginesie jesli bedzie coreczka myslałam o annie marii, a dla chłopca pustka ... prosze o propozycje dla obydwu płci , chciałabym aby dziecko miało 2 imiona, nie przepadam za tzw nowoczesnymi, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ria Re: imie dla chłopca do nazwiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 23:44 chłopiec Jakub Mateusz, Milosz Mateusz dziewczynka Nadia,Laura, Maria Antonina, Helena,Zofia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imie dla chłopca do nazwiska 25.09.06, 23:59 Anna Maria jako zestaw nie jest zdaje się dramatycznie tradycyjny w Polsce, rozpowszechnia się u nas ostatnio z powodu Anny Marii Jopek. Proponowałabym Annę z jakimś innym imieniem, a najlepiej - Mariannę, np. Mariannę Julię B. Dla chłopca może Tomasz, Wojciech, Joachim, Błażej, Julian. Np. w zestawach: Tomasz Julian B. Wojciech Adam B. Joachim Władysław B. Błażej Jeremi B. Julian Stanisław B. Czy coś Ci się spodobało? Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: imie dla chłopca do nazwiska 26.09.06, 00:00 Podobają mi się prawie wszystkie propozycje Gaudencjii Kamil B. też by moim zdaniem pasowało, ale to moje urojenie, bo kocham to imię ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
slonko771 Re: imie dla chłopca do nazwiska 26.09.06, 00:07 Maria wzięta od babci , meskich musze sobie "posłuchać" bo kompletnie nic mi nie przychodzi do głowy bede sie oswajac z propozycjami Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: imie dla chłopca do nazwiska 26.09.06, 06:57 Anna Maria jest w porządku, ale może lepiej byłoby na pierwsze nadać Hanna? Hania osobiście bardziej mi się podoba. Z męskich imion proponuję Ignacego, Kajetana, Leszka, Tadeusza, Radosława.. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: imie dla chłopca do nazwiska 26.09.06, 06:57 aha, i Adama oczywiście polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko771 Hania tez mi sie podoba, 26.09.06, 09:20 męskie , przyszedł mi rafał ale srednio brzmi z B Odpowiedz Link Zgłoś
magdam26 Paweł Bochniak 26.09.06, 12:07 brzmi ładnie. Pierwsze co mi na myśl przyszło. A pierwsze zwykle jest najlepsze jeśli chodzi o takie sprawy. Ps. Nie znam nikogo o taki nazwisku - wiec ni sugerowałam się. Odpowiedz Link Zgłoś
corleinne Re: imie dla chłopca do nazwiska 26.09.06, 12:13 Dla chłopca: nie wiem, czy to tylko mój wymysł, ale przy tym nazwisku starałabym się znaleźć imię, które nie miałoby zdrobnienia dwusylabowego kończącego się na -ek. Tomek Bochniak czy Wojtek Bochniak brzmią mi jakoś śmiesznie. Proponuję: Michał Krzysztof Łukasz Edmund Miłosz Piotr Karol Władysław Mateusz Antoni Szymon Włodzimierz Jeśli dla dziewczynki "przygotowałaś" drugie imię po babci, może dla chłopca też znalazłby się jakiś imiennik w rodzinie? Dla dziewczynki: Anna Maria to jak dla mnie bardzo... przewidywalnie (nie chcę powiedzieć, że nudno) osobiście znam czyba cztery Anny Marie... a przecież Anna brzmi dobrze prawie z każdym drugim imieniem, a Maria pasuje do niemal wszystkiego jako drugie. Janina Maria (Janka/Jania, prawie jak Anna... ) Aniela Maria Antonina Maria lub Anna Marcelina Anna Michalina Anna Małgorzata Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imie dla chłopca do nazwiska 26.09.06, 17:41 Do chłopięcych dorzucam jeszcze Jędrzeja: Jędrzej Antoni na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: imie dla chłopca do nazwiska 26.09.06, 18:29 Maria Antonina Jan Benedykt Odpowiedz Link Zgłoś
wana Re: imie dla chłopca do nazwiska 26.09.06, 15:32 Juliusz Bochniak - co Ty na to? Pozdrawiam wana Odpowiedz Link Zgłoś
slonko771 :) 26.09.06, 23:02 usmiecham sie jak czytam propozycje, mam liczna rodzinke wiec czesc juz zajeta z meskich propozycjii najbardziej podobaja mi sie miłosz i joachim choc nie wiem jak zdrabniac joachima, a zle sie wyraziłam moze nie tyle nie lubie nowoczesnych co obcojezycznych Odpowiedz Link Zgłoś
slonko771 a juliusz zdecydowanie nie , nie podoba mi sie 26.09.06, 23:03 choc nie umiem powiedziec dlaczego , poprostu nie moj typ Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: :) 26.09.06, 23:13 slonko771 napisała: > z meskich propozycjii najbardziej podobaja mi sie miłosz i joachim choc nie > wiem jak zdrabniac joachima, To może Ci wkleję kawałek swojego starego posta: 4.Joachim - piękne i nie bardziej oryginalne od Ksawerego czy Nikodema; wręcz odwrotnie. Ponadto jest imieniem bardzo klasycznym (co uważam za jego wielką zaletę), i ma fajne zdrobnienia: Achim, Aszek, Jaczko, Chimek i bardziej wschodnie wschodnie Kimek czy Kimko. Można też używać zdrobnienia Joszek, Joszko (w zasadzie od Józefa, ale tu tez pasuje), albo Jaszek, Jaszko. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=26322262&a=26324806 I jak? Bardzo zachecam do tego imienia, m.in. z powodu licznych możliwości zdrabniania ) Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: :) 27.09.06, 10:19 witam może teraz ja podam jakieś propozycje dla dziewczynki: Hanna Maria Laura Maria Weronika Anna Marcelina Maria Eliza Maria dla chłopca: Fryderyk Adam Adam KOnstanty Kajetan Marek Jeremi Andrzej Gustaw Adam Odpowiedz Link Zgłoś