rene-76 30.12.06, 12:44 moja mala ma 2,5 roku interesuja ja wszystkie dziewczynskie sprawy ostatnio w szczegolnosci moje kolczyki-zastanawiam sie czy by jej nie przekluc uszek-co o tym myslicie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamciakam Re: kolczyki u dziewczynki 30.12.06, 12:53 ja przekłułam mojej małej jak miała niecałe siedem tygodni.... ten temat był już wałkowany nie raz(taką dostaniesz zaraz odpowiedz) niestety zostałam okrzyknięta wredną matką która sprawiła dziecku świadomie ból... pominę resztę uwag i komentarzy na temat mojej osoby .... Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: kolczyki u dziewczynki 30.12.06, 12:55 Rene, jestes wielce nieostrozna.Zaraz posypia sie gromy, ten temat był juz wielokrotnie walkowany.Dowiesz sie, ze okaleczasz dziecko, robisz mu wielka krzywde,dysponujesz cialem dziecka, a dziewczynki z kolczykami wygladaja beznadziejnie.To bedzie glos matek, ktore maja synow, wiec sprawa ich nie dotyczy oraz matek, ktore nie przebiły uszu swoim córkom. Moje zdanie(przebilam uszy corce na jej zyczenie w wieku 8 lat)- poczekaj.Przebic zawsze zdazysz.Dziecko na pewno bedzie bolalo, moze ujawnic sie alergia na metal, nie ma sensu sie spieszyc. Odpowiedz Link Zgłoś
michasia24 Re: kolczyki u dziewczynki 30.12.06, 13:01 Ja bym nie przebijała, i nie dlatego że ból przy przebiciu tylko dlatego że w mojej rodzinie młoda lady miała z tym problemy ropienie ból i takie rzeczy, osobiście mi się to nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
rene-76 Re: kolczyki u dziewczynki 30.12.06, 13:17 wlasnie o tym myslalam czy nie bedzie jakis problemow-mam tez nadzieje ze gromow nie bedzie bo tylko pytalam nie pisalam przeciez ze chce-no nic dzieki za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: kolczyki u dziewczynki 30.12.06, 13:20 Lubię kolczyki a mimo to nie przebiłam jeszcze uszu swoim córkom. Boję się, że z racji żywiołowych zabaw i szaleństw mogłyby sobie zrobić krzywdę. Poczekam aż podrosną i poproszą. Odpowiedz Link Zgłoś
bj32 Re: kolczyki u dziewczynki 30.12.06, 13:30 Klipsów dla dzieciaczków można kupić miliony. Chociaż ja uważam, że dziurki wtym wieku są bez sensu, ale gromów ciskać nie będę. Odpowiedz Link Zgłoś
1514a Re: kolczyki u dziewczynki 30.12.06, 13:40 Ja przebiłam córci uszy jak miała 3 latka, sama mówi że teraz by sobie nie dała a ma 6 lat(dziękowała mi że zrobiłam to jak była mała). Jeśli będziesz wieczorem nawet podczas snu dziecka i rano kręcić kolczykami delikatnie, (najpierw czymś zmocz uszy, najlepirj wacikiem nasączonym wodą utlenioną), to wszystko będzie ok Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: kolczyki u dziewczynki 30.12.06, 13:46 Też sądzę, że z kolczykami można poczekać, aż będzie starsza i wtedy, jeśli będzie chciała... Małe dziecko ma za dużo okazji, by - choćby w zabawie - zahaczyć i wyrwać kolczyk. Można, jak już słusznie ktoś zauważył, kupić klipsy - nieinwazyjne, a tak samo atrakcyjne i w razie czego (uczulenie) można ściągnąć bez śladu. Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: kolczyki u dziewczynki 30.12.06, 13:53 mojej córci przebiłam dwa tygodie temu-ale ma 7 lat...gwoli informacji-nic sie nie paprze nawet kropelki krwi nie było-sama jestem zdumiona) Nie przebijałam wcześniej tylko ze względów bezpieczeństwa , małe dzieci jeszce nie pamietają o tym,ze treba uważać ,,a wystarczy naprawde b.niewiele by niechcący samo, albo inne zrobiło krzywdę( pociągnęło, wyrwało...itd), poczekałam, nic sie nie stało że kilka lat nie miał kolczyków....po za tm akurat mi małe dziwczynki w kolczykach nie podobaja się-ale to moje zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: kolczyki u dziewczynki 30.12.06, 13:59 Moim zdaniem okolice dwóch-trzech lat to chyba najgorszy okres na takie zabiegi. Dziecko jest już na tyle duże, żeby się bać, a jeszcze jednak dość małe, żeby sobie wytłumaczyć, że nie ma czego. Jeżeli nie zrobiłaś tego wcześniej, to może poczekaj aż będzie miała 5-6 lat. Ale to moja sugestia, nie znam twojego dziecka. Możliwe, że chęć "bycia jak mamusia" będzie tak silna, że nie ustraszy jej nic. Odpowiedz Link Zgłoś
monika340 Re: kolczyki u dziewczynki 30.12.06, 15:28 My przekłuliśmy swojej jak miała 3 latka, akurat w dzień dziecka.Wcale nie załuje, bo wygląda bardziej dziewczęco i uszki goiły sie super.Na gwiazdke dosta.ła złote kolczyki i jak na razie też jest ok.Myślę,że to nie ma znaczenie czy dziecko ma 3 czy 7 lat a i tak decyzję podejmuja rodzice.Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
hmika Re: kolczyki u dziewczynki 30.12.06, 16:21 przebilam moim blizniaczka uszy po ukonczeniu roczku.Placzu ani problemow zdrowotnycz nie bylo zadnycz.Po 3m.wymienilam na zlote,male koleczka bo sa bezpieczniejsze niz wkretki.Sama mam kolczyki i babcie tez i traktowaly to naturalnie.wiec moze dlatego dziewczynki traktowaly i traktuja to naturalnie.Przed ta decyzja tez bylam mocno krytykowana.Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
agnes123 Re: Przepraszam za literowki!!!! 30.12.06, 18:55 Hmmm.... mi osobiście podoba się bardzo jak małe panieneczki mają kolczyczki - jednak nie mam sumienia przekłuć uszek mojej 3-letniej córeczce ... Odpowiedz Link Zgłoś