Dodaj do ulubionych

zwroty z jezycjady - przyswoiliscie sobie jakies?

29.01.07, 16:39
przepraszam, jezeli ten watek juz sie pojawil na forum - nie udalo mi sie go
znalezc...

a mam takie pytanie: czy weszly Wam w krew jakies zwroty, powiedzonka tak
smacznie przez MM obmyslane dla bohaterow jezycjady?
dawniej po przeczytaniu kazdej ksiazki [obojetnie ktory raz] mimowolnie
sypalam charakterystycznymi zwrotami tam wczytanymi i tak jest do dzis, choc
moze w mniejszym stopniu.

dosc dlugo w okresie moich natoletnich perypetii sercowych rozkoszowalam sie
pulpecjowym zwrotem 'chlopcze', czym chyba zranilam kilka niewinnych serc
[poszkodowanych niniejszym przepraszam!]
na stale weszlo mi w krew natomiast budowanie kwiecistych porownan i okeslen
na bazie bernardowego zwrotu 'czlowieku z...'/'kobieto z ...' etc. to jest
nalog, naprawde!, a przy tym dowcipny i niekrepujacy sposob powiedzenia komus
komplementu...
rowniez Idusiowe zamilowanie do cytatow [zwlaszcza z Przybory] stalo sie moja
domena, zwlaszcza ze Przybore uwielbiam pasjami.
zwroty lacinskie, poza podstawowymi, jakos sie mnie nie uczepily, chociaz
laciny uczylam sie przez kilka licealnyh lat z niezlym skutkiem; wynika to
pewnie z tego, ze nie mam z kim pogadac, bo otaczaja mnie na codzien osoby,
ktorym lacina nie jest dobrze znana.
'mala herba cito crescit' jest jedynym, ktore z upodobaniem powtarzam i nawet
nauczylam go swoich bliskich - wole nie myslec, jakie frojdy sie za tym
kryja ;}!
'za pozwoleniem', 'jesets pawianem' - w relacji z mlodszym moim
bratem, 'panie tego, 'li i jedynie' oraz pare innych zwrotow to juz standard
w moim slowniku...

i jeszcze zdarza mi sie uzywac bardzo konkretnych zwrotow, ktorych teraz nie
pomne, a ktore pojawily sie tylko raz w calym cyklu i wiaza sie z konkretnymi
sytuacjami i osobami; gdy znajduje sie w sytuacji czy wobec czlowieka, ktory
mi je przypomina, droga cudownego skojarzenia wydobywaja sie ze mnie te
zapamietane zdania, zupelnie odruchowo, a wrecz niepowstrzymanie!
Obserwuj wątek
    • myself-m Re: zwroty z jezycjady - przyswoiliscie sobie jak 29.01.07, 16:59
      Był wątek, że pozwolę sobie przypomnieć... ;)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25788&w=28647194&a=28647194
      ale pewno wiele doń można dopisać :)
      • prapti Re: zwroty z jezycjady - przyswoiliscie sobie jak 29.01.07, 17:55
        ach, przepraszam!
        nie przeniknelam tytulu, ktory watek ten skrywa...
        jak zdarzy mi sie borejkowszczyzna posluzyc, nie omieszkam uwiecznic chwili tej
        na zalozonym przez Ciebie watku :}
        • myself-m Re: zwroty z jezycjady - przyswoiliscie sobie jak 29.01.07, 21:51
          Ależ nie ma za co ;) Ten wątek się dość dawno już zarchiwizował i zniknął w
          czeluściach forum. A jakoś też nie miałam ostatnio okazji do jego odświeżenia ;)
          Pozdrawiam :)
          • uccello Re: zwroty z jezycjady - przyswoiliscie sobie jak 30.01.07, 11:19
            Ile razy w sytuacji oficjalnej pada sakramentalne: "czy są może jakieś pytania?"
            mam ochotę spytać:
            -Czy na tej Wenus żyją jakieś ludzie?
    • onion68 Re: zwroty z jezycjady - przyswoiliscie sobie jak 30.01.07, 14:08
      Kto mlaszcze, dostanie w paszczę, a kto siorbie, dostanie po torbie, li i jedynie ;)
      I nieważnie, co się pisze, tylko jak.
      A oprócz zwrotów, to sobie przyswoiłam remedium na grypę - właśnie coś mnie
      rozbiera paskudnego i nie mogę sobie wyobrazić innego jadła/napoju na to, jak
      pomidorowa z ryżem (niczym Laura w Toruniu). No naprawdę, nic mi nie pasuje,
      żaden miód, mleko, czosnek, tylko to.
    • yennefer_z_v Re: zwroty z jezycjady - przyswoiliscie sobie jak 31.01.07, 22:26
      Tak na szybko to kojarzę dwa:
      - li i jedynie
      - rymniesz na dziób (specyficzny wybór, ale często mi się nasuwa)
      Z łaciny to tylko: "Consuetudo est altera natura" mnie czasem dręczy ;)
      A, jeszcze zawsze, jak ktoś mówi: "Jestem samochodem", to mi się odpowiedź
      Oleńki ciśnie na usta.

• uccello Re: zwroty z jezycjady - przyswoiliscie sobie jak 01.02.07, 13:30
        Taaaaaak, w konkretnych sytuacjach odmyka się szósta klepka i:
        Drzewa parają się fotosyntezą, nawet w tych nerwowych czasach
        niektórzy to kakaa z pianką i ptysie
        a z niektórych niby to Zorrów są zwykłe kwapiszony
        ktoś nie ma w sobie ani jednego hormonu
        na wysadzonych przyjęciach widuję serwisy Nowakowskiego
        dziwię się ,że ktoś nie widział zielonego królika ( słonika, gazownika)
        zwłaszcza w skoku
        czasem deklaruję ,że zjem suchego chleba. S.u.c.h.e.g.o, żeby było bardziej
        dramatycznie.
        a czasem sięgam po tragicznie krwawy kotlecik
        wyrażam obawę czy dzieci gości demolujące właśnie moją sypialnię / pracownię/
        kuchnię nie popodrzynają sobie tętniczek

Wszystko jest OK, póki nie mówię tego na głos. Potem zaczyna być zabawnie.
        • poliglo Re: zwroty z jezycjady - przyswoiliscie sobie jak 04.04.07, 22:48
          ludziki!!:) ja proszę o wyjaśnienie, o co chodzi z tym serwisem Nowakowskiego,
          bo jakoś sobie nie przypominam o co chodzi. To chyba Bobcio powiedział. Właśnie
          chyba przeczytam dziś Szóstą Klepkę, choć wcale nie mam na to czasu, bo chyba to
          się tam pojawia.
          • tygrys2112 Re: zwroty z jezycjady - przyswoiliscie sobie jak 04.04.07, 23:02
            Żaków odwiedzili rodzice Toleczka, ukochanego Julii. Wszystko było tak
            przygotowane, żeby wyglądało elegancko i w dobrym guście, bo Juleczka
            powiedziała, że rodzice Toleczka to prawdziwi lordowie. Przyszli już i nawet -
            o dziwo - atmosfera była dość przyjemna, kiedy nagle zerwał się Bobek i
            powiedział: O! Serwis Nowakowskich! Po tych wzorkach poznałem (czy coś
            takiego).
            • poliglo Re: zwroty z jezycjady - przyswoiliscie sobie jak 11.04.07, 20:49
              dzięki Tygrysie, już przeczytałam po długiej przerwie szóstą klepkę i wiem,
              dobra scena.
    • nula8 Re: zwroty z jezycjady - przyswoiliscie sobie jak 02.02.07, 11:54
      Tak, tak, nie należy mówić na głos. Wtedy się trzeba długo tłumaczyć...
      Tragicznie krwawy kotlecik i budyń z pianką to w moim języku norma.
      Ale najbardziej mi się zapożyczyło i rozciągnęło się na wszystkich moich
      znajomych oraz rodzinę :li i jedynie :)
      • baba67 Re: zwroty z jezycjady - przyswoiliscie sobie jak 02.02.07, 12:24
        li i jedynie
        w dyrdy-zapozyczenie wtorne, bo z Chlopow
        budyn z soczkiem
        • skrzat_rzezimieszek Re: zwroty z jezycjady - przyswoiliscie sobie jak 02.02.07, 16:57
          Ja sobie przyswoiłam- "czas bowiem płynie"... z nutriowego listu do Mili
          Borejko. Takie to jakoś melancholijno-mądre ;]
          • yowah76 Re: zwroty z jezycjady - przyswoiliscie sobie jak 04.02.07, 22:08
            Czy "nabyc droga kupna" jest z Jezycjady"? Tak mi sie wydaje... no to ja to.
            • zieleniack Re: zwroty z jezycjady - przyswoiliscie sobie jak 11.04.07, 11:08
              ja tez i to od dawna, ba, nawet jak cos pisze, to tego uzywam ;D
            • the_dzidka Re: zwroty z jezycjady - przyswoiliscie sobie jak 11.04.07, 21:54
              > Czy "nabyc droga kupna" jest z Jezycjady"?

Nie, chyba nie jest. Ale jest strasznie chwytliwe, dziesiątki znajomych mi osób
              tego używa.

Co do mnie - "li i jedynie", "śliczny jak budyń z soczkiem", "kakao z pianką i
              ptyś", a zwłaszcza Maćkowe "psiakrew, cholera jasna!!" i jeszcze parę innych :-)
              • the_dzidka A, no i przede wszystkim! 11.04.07, 21:56
                "Za pozwoleniem, odczep się!!" - odruchowo i nagminnie. I ten wyraz twarzy
                interlukutorów!
    • default Re: zwroty z jezycjady - przyswoiliscie sobie jak 06.02.07, 11:21
      Li i jedynie
      O, serwis Nowakowskiego
      Zabij mnie (słynna propozycja Bobcia jak go ukarać)
      Pyszny makaronik (moja standardowa odpowiedź na pytanie domowników co na obiad -
      zwłaszcza gdy akurat nic specjalnego:)
      żmija w skoku
      Masy...masy (odpowiedź Żaczka na pytanie Bobcia czy szpinak ma dużo witamin -
      ja stosuję nie tylko w odniesieniu do witamin :)
      • uccello Re: zwroty z jezycjady - przyswoiliscie sobie jak 06.02.07, 15:05
        kiedy mój Luby się zapomina i w euforii mówi mi: NASI WYGRALI!!! 2 : 0!!!
        albo: SKOCZYŁ! CZY TY TO ROZUMIESZ?! MAMY ZŁOTO!!!, łamię rączki, przybieram
        natchniony wyraz twarzy i szepczę w uniesieniu:
        -Boże! co za szczęście!
    • zieleniack Re: zwroty z jezycjady - przyswoiliscie sobie jak 11.04.07, 11:06
      "za pozwoleniem"
      uywam zamiennie z "za przeproszeniem", a nawet czesciej:)
    • amelia007 Re: zwroty z jezycjady - przyswoiliscie sobie jak 12.04.07, 07:49
      Li i jedynie, wygląda na to, że odpowiada wszystkim :).
      Ja jeszcze lubię (i używam namiętnie) powiedzonka Tomka Kowalika z okresu
      podstawówkowego: "Głupiś, Kuropka".
      Pozdrawiam :)
    • emae Re: zwroty z jezycjady - przyswoiliscie sobie jak 16.04.07, 14:52
      "Li i jedynie" - ale to tylko wśród tych, którzy wiedzą o co chodzi. Natomiast
      mam inne jeżycjadowe hasełko - "mam taką niewinną słabość". To mówi Ignacy do
      Baltony pod koniec "Pulpecji". Uzywam tego tekstu bez ograniczeń :)
    • anio_i_takie_tam Re: zwroty z jezycjady - przyswoiliscie sobie jak 17.04.07, 13:21
      Li i jedyne oczywiście, dobre (tu następuje nazwa czegoś do jedzenia) nie jest
      złe (na wzór dobry paczek nie jest zły, ale to chyba nie tylko z Jezycjady),
      • emae Re: zwroty z jezycjady - przyswoiliscie sobie jak 18.04.07, 10:18
        A to ja też. Tylko to jest naprawdę powszechnie używane, wątpię, zeby Pani
        Musierowicz to wymyśliła. Raczej podłapała, jak my :)
        I zapomniałabym o moim kolejnym "przeboju"! "Czuj się jak u siebie w domu" - i
        różne warianty typu "czuj się jak u siebie w samochodzie", do kogoś, kto
        faktycznie jest u siebie. To mój sztandarowy żarcik :)
    • koszmar.z.ulicy.pomorskiej Re: zwroty z jezycjady - przyswoiliscie sobie jak 19.04.07, 20:06
      "uśmiech rekina z encyklopedii PWN"
      • meduza7 Re: zwroty z jezycjady - przyswoiliscie sobie jak 19.04.07, 20:38
        Zdecydowanie "Li i jedynie". Na każdą okazję.
        A poza tym dawno temu w podstawówce uczyłam się na serio kląć na
        Maćkowym "Cholera jasna psiakrew". I odpowiednio akcentowanym ok-urcze.
    • mama_szefusia Re: zwroty z jezycjady - przyswoiliscie sobie jak 20.04.07, 11:27
      Z niewymienionych wcześniej dodam jedno z moich ukochanych z Szóstej Klepki:
      - zdrowe to, przy kości, pycho czerwone, oczka żywe, całość aż błyszczy

stosuję kiedy się da. Poza tym:
      - budyń z mleczkiem,
      - boże co za szczęście,
      - panie tego,
      - chłopcze,
      - idiotka, kto? Maria Callas

Generalnie to chyba najwięcej z Szóstej Klepki.
      • meduza7 Re: zwroty z jezycjady - przyswoiliscie sobie jak 09.05.07, 09:02
        Ostatnio słysząc zwrot "jest taka sprawa" zawsze mam ochotę dodać "...że
        Stanisława".
        • the_dzidka Re: zwroty z jezycjady - przyswoiliscie sobie jak 09.05.07, 09:47
          > Ostatnio słysząc zwrot "jest taka sprawa" zawsze mam ochotę dodać "...że
          > Stanisława".

A ja już dwa razy się nie zdołałam powstrzymać :-))))))))))
          (pozdrawiam odzwrotnie ;)
          • melba76 Re: zwroty z jezycjady - przyswoiliscie sobie jak 15.05.07, 10:31
            "Jestem calutka we wrzodach" - jeśli np. pojawi się jakaś krostka ;)
            oraz, kiedy trzeba się nad sobą poużalać:
            "zostawcie mnie, już się jakoś doczołgam przez te piaski"
            • cytrusowa Re: zwroty z jezycjady - przyswoiliscie sobie jak 26.05.07, 22:07
              'li i jedynie'
    • onion68 Re: zwroty z jezycjady - przyswoiliscie sobie jak 30.05.07, 14:04
      Figlaski z kremu - na pewno nie było tego wyrażenia w moim słowniku, a użyłam go
      wczoraj, opisując ciasto udające tort, które w ostatniej chwili organizowałam na
      urodziny syna w szkole (u nich tak się je obchodzi - na godzinie wychowawczej).
      Chociaż to jest chyba zwrot z Łasucha.
      Wyjaśnienie: zagapiłam się i za późno poszłam ten tort zamówić. W cukierni
      zaproponowali mi, że można zrobić awaryjny tort z niepokrojonego jeszcze na
      mniejsze kawałki ciasta toffi. Zgodziłam się i opisywałam dziewczynom w pracy -
      wiecie, ma te wszystkie figlaski z kremu.
      • laura-gomez Re: zwroty z jezycjady - przyswoiliscie sobie jak 30.05.07, 15:22
        "za przeproszeniem" i "li i jedynie" (szczególnie upodobałam sobie ten ostatni
        zwrot:))
        • kwirynka Re: zwroty z jezycjady - przyswoiliscie sobie jak 23.06.07, 23:38
          A powiedzcież mi dokładniej za pozwoleniem oczywiście skąd jest li i jedynie.
          Ja w kółku to mówię i myślę w ten sposob jak jakaś dziewczyna z nie wiem czym.
          • melba76 Re: zwroty z jezycjady - przyswoiliscie sobie jak 26.06.07, 23:07
            Z "Szóstej klepki" li i jedynie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka