Gość: lira5 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 11:42 błagam napiszcie o tej chorobie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
toffie Re: leukoplakia - choroba narządów płciowych 21.02.07, 11:51 Leukoplakia to, moim skromnym zdaniem, raczej choroba jamy ustnej (rzadziej narządów płciowych, z racji tego, że tam też jest błona śluzowa)twarde pogrubiałe ogniska w błonie śluzowej. Rozpoznanie leukoplakii jest ważne z tego względu, że w 3-6% przypadków może (nie musi) dojść do transformacji w raka płaskonabłonkowego. Aby odróżnić zmianę łagodną od złośliwej należy pobrać próbkę do badania mikroskopowego. Nie wiem dokładnie jak leczy się takie zmiany i skąd ich pojawienie się na narządach płciowych. W moim dostępnym źródle wiedzy znalazłam tylko leukoplakię jamy ustnej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lira5 Re: leukoplakia - choroba narządów płciowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 11:59 dzięki ale lekarz podejrzewa tą chorobę właśnie na narządach płciowych choć twierdzi że spotyka się ją w wieku starszym ja mam 30 lat Odpowiedz Link Zgłoś
toffie Re: leukoplakia - choroba narządów płciowych 21.02.07, 12:05 To prawda. Najczęściej dotyczy ona starszych mężczyzn i jamy ustnej. Ale w medycynie niegdy nie ma zawsze i nigdy nie ma nigdy. Tak to już jest. W twj chwili musi być potwierdzone podejrzenie (a tego może dokonać tylko histopatolog). Musisz mieć pobrane wycinki tych zmian do badania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalista001 Re: leukoplakia - choroba narządów płciowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 09:14 Właśnie się dowiedziałam, że ja też mam leukoplakię. I tez mam 30 lat. Mam mieć robione badanie histopatologiczne Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalista001 Re: leukoplakia - choroba narządów płciowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 09:16 Proszę lira5 jak wygląda u Ciebie w tej chwili sytuacja? Czy miałaś pobierane wycinki? I jak to wylądało? Jestem przerażona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fhhhhh Re: leukoplakia - choroba narządów płciowych IP: *.wroclaw.mm.pl 09.05.07, 09:17 mozecie napisac, jakie objawy, dolegliwosci towarzysza u was temu schorzeniu? na jakiej podstawie lekarz podejrzewa, ze to to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalista001 Re: leukoplakia - choroba narządów płciowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 09:19 Objawy to przede wszystkim świąd, okropny świąd. Poza tym wargi sromowe są jakby twardsze. No i wygląd też jest jakiś zmieniony. Ale dokładnie nie wiem jak to wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fhhhhh Re: leukoplakia - choroba narządów płciowych IP: *.wroclaw.mm.pl 09.05.07, 09:33 dziekuje za odpowiedz. jak jest zmieniony wyglad? mozesz wiecej napisac? sa zaczerwienione, czy maja jakies 'zgrubienia'? Odpowiedz Link Zgłoś
tama27 Re: leukoplakia - choroba narządów płciowych 16.05.07, 12:07 U mnie lekarz tez stwierdzil leukoplakie.( mam 29 lat) Okolo 2,5 roku temu mialam robiony zabieg pobranie wycinka ( nie stwierdzono nowotworu) no i usuwanie naskorka z okolicy warg sromowych laserem. Pozniej bylo ok ale teraz znowu wystapily objawy jak swiad pieczenie i musze wybrac sie do lekarza. Za duzo na temat tej choroby nie wiem,. Jaka przyczana lekarz sam nie wie. Wyglad to chropowaty naskorek i jasny kolor. Moze Wam lekarz przepisal jakas masc ktora lagodzi objawy. Trzeba to kontrolowac bo z tego moze powstac nowotwor Napiszcie cos wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: leukoplakia - choroba narządów płciowych IP: *.chello.pl 16.05.07, 13:16 Leukoplakie czyli rogowacenie białe powoduje wirus HPV, niestety bardzo mało sie na ten temat mówi, nie wiadomo czemu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: leukoplakia - choroba narządów płciowych IP: *.chello.pl 16.05.07, 13:24 Cytat ze strony kolposkopia.pl Rogowacenie białe (Leukoplakia zwykła) Trzecim przykładem zmian klinicznie jawnych wywołanych infekcją HPV jest Leukoplakia zwykła. Zmiany te powstają w wyniku rogowacenia nabłonka, który fizjologicznie nie rogowacieje. Zmiany takie występują na pokrytej nabłonkiem wielowarstwowym płaskim nierogowaciejącym śluzówce przedsionka pochwy, na ścianach pochwy, na tarczy szyjki macicy. Na tle bladoróżowej, lśniącej powierzchni nabłonka nierogowaciejącego obszary leukoplakii są kredowobiałe, wystają nieco ponad poziom nabłonka i nie mają lśniącej powierzchni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Savon de Marseille Re: leukoplakia - choroba narządów płciowych IP: *.dyn.iinet.net.au 16.05.07, 13:36 Ilustracja do powyzszego opisu firstsearch.oclc.org/html/JCOM/articles/19960001/3203101/3203101.FIG8b.100.jpg I link do artykulu na temat zmian neoplastycznych : www.aafp.org/afp/980915ap/rose.html Odpowiedz Link Zgłoś