basiak202 22.03.07, 16:18 kiedy można zajść w ciążę po cesarce. Kiedyś słyszałam, że trzeba trochę odczekać aż szwe się dobre zrośnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katrem Re: kiedy kolejna ciąża po cesarce ? 22.03.07, 16:27 lekarze zalecają odczekać ok. roku ja zaszłam 11 miesięcy po teraz jestem w 8tc Odpowiedz Link Zgłoś
mamaigorka2007 Re: kiedy kolejna ciąża po cesarce ? 22.03.07, 17:26 ja słyszałam że 2 lat Odpowiedz Link Zgłoś
lemiwawa Re: kiedy kolejna ciąża po cesarce ? 22.03.07, 17:36 ja też słyszałam, że dwa lata Odpowiedz Link Zgłoś
pelczarka Re: kiedy kolejna ciąża po cesarce ? 22.03.07, 20:22 A ja wlasnie jestem 2 tygodnie po trezciej cesarce)) i mam trojke dzieci co niecale dwa lata... czyli zachodzilam w ciaze rok po roku... i wszystko jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
gadoma Re: kiedy kolejna ciąża po cesarce ? 23.03.07, 00:56 Cieszę się ,że wszystko jest ok. Kiedyś był podobny wątek dziewczyna zaszła w ciążę po roku i przy porodzie wszystko jej popękało. Urodzić można dopiero po dwóch czyli zajść po półtora już można ale lepiej po dwóch. Tak mi powiedział jeden z najbardziej wziętych ginków w Warszawie Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: kiedy kolejna ciąża po cesarce ? 23.03.07, 06:19 Planuję drugą ciążę, rok temu miałam cc, byłam niedawno u ginekologa i pytałam ile czasu muszę odzekać żeby rodzić naturalnie (niechciałabym powtórki z cc) powiedział, że rok czasu zupełnie wystarczy na zajście w kolejną ciążę. Wcześniej jak Ala nie miała nawet pól roczku gdzieś spóźniał mi się bardzo okres i w panice też byłam u lekarza, powiedział po badaniu, że gdyby nie blizna, w życiu nie powiedziałby, że niecałe pół roku temu rodziłam, bo tak pięknie się pogoiło i jakbym była w ciąży żadnej tragedii by nie było ale wtedy musiałabym urodzić przez cc. Odpowiedz Link Zgłoś
babie_lato1 Re: kiedy kolejna ciąża po cesarce ? 23.03.07, 08:13 To jest sprawa indywidualna, lekarz decyduje i w każdym przypadku może podjąć inną decyzję - jedna może zajsć szybko, dla innej to niebezpieczne, albo po jednej cesarce możesz zajść szybko, a po drugiej musisz poczekać i odwrotnie. Cesarka cesarce nierówna, tak jak i kobieta kobiecie Ale zazwyczaj przerwa powinna wynosić minimum rok, a często 2 lata. Ja wybieram opcję bezpieczniejszą, tę drugą, wolę nie ryzykować w tej materii. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
purple75 Re: kiedy kolejna ciąża po cesarce ? 23.03.07, 11:58 Mój kuzyn jest ginekologiem, równieź 'wziętym'. Twierdzi, że jest to sprawa indywidualna. Można zajść w ciąże i 3 miesiące po porodzie i nic się nie stanie, albo i 3 lata odczekać i mieć komplikacje. Generalnie po kilku miesiącach rana po cesarce się zrasta i jeśli wszystko jest OK można zachodzić w ciążę. Jeśli zrosła się nierpawidłowo to i tak ryzyko będzie istniało, nawet po kilku latach. Ja miałam cesarkę 5 miesięcy temu i zamierzam w drugą ciąże zachodzić mniej więcej we wrześniu, czyli prawie rok po porodzie. Wcześniej jednak brzuch obejrzy lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: kiedy kolejna ciąża po cesarce ? 23.03.07, 12:26 Mi lekarka (pracująca w Św. Zoffi) mówia, że dobrze poczekać 2 lata pomiędzy ciążami, a w każdym razie na pewno pomiędzy porodami. Wiem, że badania naukowe dowodzą, że im krotsza przerwa miedzy porodami (poniżej 24 miesiecy), tym wieksze ryzyko problemow podczas kolejnego porodu silami natury. Ja osobiście na pewno nie zdecydowałabym się wcześniej niż mniej więcej 2 lata pomiędzy porodami. (i nie chodzi tylko o cięcie, po prostu o danie organizmowi się porządnie zregenerować przed kolejną ciążą) Odpowiedz Link Zgłoś