Dodaj do ulubionych

kiedy kolejna ciąża po cesarce ?

22.03.07, 16:18
kiedy można zajść w ciążę po cesarce. Kiedyś słyszałam, że trzeba trochę
odczekać aż szwe się dobre zrośnie.
Obserwuj wątek
    • katrem Re: kiedy kolejna ciąża po cesarce ? 22.03.07, 16:27
      lekarze zalecają odczekać ok. roku
      ja zaszłam 11 miesięcy po
      teraz jestem w 8tcsmile
    • mamaigorka2007 Re: kiedy kolejna ciąża po cesarce ? 22.03.07, 17:26
      ja słyszałam że 2 lat
    • lemiwawa Re: kiedy kolejna ciąża po cesarce ? 22.03.07, 17:36
      ja też słyszałam, że dwa lata
    • pelczarka Re: kiedy kolejna ciąża po cesarce ? 22.03.07, 20:22
      A ja wlasnie jestem 2 tygodnie po trezciej cesarcesmile)) i mam trojke dzieci co
      niecale dwa lata... czyli zachodzilam w ciaze rok po roku... i wszystko jest oksmile
      • gadoma Re: kiedy kolejna ciąża po cesarce ? 23.03.07, 00:56
        Cieszę się ,że wszystko jest ok. Kiedyś był podobny wątek dziewczyna zaszła w
        ciążę po roku i przy porodzie wszystko jej popękało.
        Urodzić można dopiero po dwóch czyli zajść po półtora już można ale lepiej po
        dwóch. Tak mi powiedział jeden z najbardziej wziętych ginków w Warszawie
        • slonko1335 Re: kiedy kolejna ciąża po cesarce ? 23.03.07, 06:19
          Planuję drugą ciążę, rok temu miałam cc, byłam niedawno u ginekologa i pytałam
          ile czasu muszę odzekać żeby rodzić naturalnie (niechciałabym powtórki z cc)
          powiedział, że rok czasu zupełnie wystarczy na zajście w kolejną ciążę.
          Wcześniej jak Ala nie miała nawet pól roczku gdzieś spóźniał mi się bardzo
          okres i w panice też byłam u lekarza, powiedział po badaniu, że gdyby nie
          blizna, w życiu nie powiedziałby, że niecałe pół roku temu rodziłam, bo tak
          pięknie się pogoiło i jakbym była w ciąży żadnej tragedii by nie było ale wtedy
          musiałabym urodzić przez cc.
    • babie_lato1 Re: kiedy kolejna ciąża po cesarce ? 23.03.07, 08:13
      To jest sprawa indywidualna, lekarz decyduje i w każdym przypadku może podjąć
      inną decyzję - jedna może zajsć szybko, dla innej to niebezpieczne, albo po
      jednej cesarce możesz zajść szybko, a po drugiej musisz poczekać i odwrotnie.
      Cesarka cesarce nierówna, tak jak i kobieta kobiecie smile Ale zazwyczaj przerwa
      powinna wynosić minimum rok, a często 2 lata. Ja wybieram opcję bezpieczniejszą,
      tę drugą, wolę nie ryzykować w tej materii. Pozdrowienia.
    • purple75 Re: kiedy kolejna ciąża po cesarce ? 23.03.07, 11:58
      Mój kuzyn jest ginekologiem, równieź 'wziętym'. Twierdzi, że jest to sprawa
      indywidualna. Można zajść w ciąże i 3 miesiące po porodzie i nic się nie
      stanie, albo i 3 lata odczekać i mieć komplikacje. Generalnie po kilku
      miesiącach rana po cesarce się zrasta i jeśli wszystko jest OK można zachodzić
      w ciążę. Jeśli zrosła się nierpawidłowo to i tak ryzyko będzie istniało, nawet
      po kilku latach. Ja miałam cesarkę 5 miesięcy temu i zamierzam w drugą ciąże
      zachodzić mniej więcej we wrześniu, czyli prawie rok po porodzie. Wcześniej
      jednak brzuch obejrzy lekarz.
    • kaeira Re: kiedy kolejna ciąża po cesarce ? 23.03.07, 12:26
      Mi lekarka (pracująca w Św. Zoffi) mówia, że dobrze poczekać 2 lata pomiędzy
      ciążami, a w każdym razie na pewno pomiędzy porodami.

Wiem, że badania naukowe dowodzą, że im krotsza przerwa miedzy porodami
      (poniżej 24 miesiecy), tym wieksze ryzyko problemow podczas kolejnego porodu
      silami natury.

Ja osobiście na pewno nie zdecydowałabym się wcześniej niż mniej więcej 2 lata
      pomiędzy porodami. (i nie chodzi tylko o cięcie, po prostu o danie organizmowi
      się porządnie zregenerować przed kolejną ciążą)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka