soczewica 06.05.03, 16:07 bo wiecie co? zobaczyłam okładkę, zobaczyłam opis ludzi Jeżycady... i może bez sensu, ale przyszło mi do głowy, że to córka Aurelii i Kozia. ktoś ma inne propozycje? :) soczewica Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ryża małpa Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? IP: *.lublin.mm.pl 06.05.03, 16:48 Nie pasuje....Aurelia w 1993 roku miła jakies 15 lat - to teraz ma 25 - nawet jakby urodziła jakieś dziecko to było by jeszcze za małe do ksiązki. Odpowiedz Link Zgłoś
oko_jeza Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? 06.05.03, 18:36 według mnie to Tygrysek! Odpowiedz Link Zgłoś
znajoma_krolika Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? 06.05.03, 20:43 Podobno Trolla to zupełnie nowa postać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macsue Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? IP: 216.162.131.* 06.05.03, 21:16 a moze ktos mi wyjasnic o co chodzi, bo ja z daleka.... Kalamburka miala byc ostatnia z serii, cos nowego wyszlo??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? IP: *.lublin.mm.pl 06.05.03, 22:39 Miała byc ostatnia Kalamburka ale nie będzie. Czekamy na nastepna , ma mieć tytuł " Jezyk trolli" i na razie widoczna jest tylko okładka na stronach akapit - press. Czekaaamyyyyy......zaczynam juz zgrzytać zębami szczerze mówiąc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katriona "J.T." o Tygrysku i Trolli (=Kolodziejanka??) IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.03, 20:21 tak wyczytalam na www.mniammniam.pl/archiwum.php podobno Tygrysem bedzie pod zlym wplywem Trolli Ja tam stawiam na to ze Trolla to mala Kolodziejanka, ta ktora tak pieknie spiiewa corka Julki z szostej klepki a kto ma inne pomysly ??? znajoma_krolika napisała: > Podobno Trolla to zupełnie nowa postać... Odpowiedz Link Zgłoś
soczewica Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? 06.05.03, 23:30 Gość portalu: ryża małpa napisał(a): > Nie pasuje....Aurelia w 1993 roku miła jakies 15 lat - to teraz ma 25 - nawet > jakby urodziła jakieś dziecko to było by jeszcze za małe do ksiązki. ale na okładkę pasuje! a język Trolli - język dziecka? :) Odpowiedz Link Zgłoś
znajoma_krolika Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? 07.05.03, 09:58 Trolla to pseudonim bohaterki... (podobno Pani Małgorzata pisze już kolejny tom!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? IP: *.lublin.mm.pl 07.05.03, 13:35 Ty, znajomo królika, ty cos wiesz, puść farbę.....albo powiedz kiedy wreszcie będzie w księgarniach????? Odpowiedz Link Zgłoś
oko_jeza Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? 07.05.03, 14:20 pisałam nawet maila do akapitu, pytalam kiedy będzie następny tom ale mi nie odpisali ;( oby jak najszybciej... a skąd macie informacje o Trolli? Odpowiedz Link Zgłoś
znajoma_krolika Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? 07.05.03, 14:40 Nowy tom ukaże się najprawdopodobniej wczesną jesienią. Nie wiem dlaczego dopiero wtedy, bo już jest podobno napisany, ale może to jakiś chwyt marketingowy? A może ukaże się wcześniej? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
oko_jeza Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? 07.05.03, 16:41 coś kręcą... z Kalamburką było tak samo. oby jak najszybciej :) Odpowiedz Link Zgłoś
myself-m Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? 07.05.03, 17:40 Moze to rzeczywiście nowa postac, ale jesli nie, to wydaje mi sie ze wiekowo pasowac mogłaby córka Kreski, Kasia. Nie obliczalam, wiec pewnosci nie mam, taka moja sugestia:) Odpowiedz Link Zgłoś
starshine Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? 07.05.03, 17:59 ale zaraz, jak "jezyk trolli" to nie moze byc mowa o trollach, takich z Norwegii (hihi, wiem, ze siedzenie tu od sierpnia nie wplynelo na mnie dobrze) Ale czekamy, czekamy... Odpowiedz Link Zgłoś
ald-ona Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? 11.05.03, 08:12 A ja mam jednak myśl, że jest to nawiązanie do Muminków. Mam 2 serie ksiązek, do których muszę wracać, zwłaszcza w chwilach trudnych. To właśnie Jeżycjada i Muminki. Powiązanie ich ze sobą, choćby przez nawiązanie jedną myślą, byłoby dla mnie co najmniej frajdą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olla Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.05.03, 15:18 Wiekowo pasują dzieci rówieśników Gabrysi. Albo Hajduków, Nowackich coś w tym stylu. A Kasia jest chyba jeszcze za mała...A według akapitu, miesiąc temu książka była nadal tworzona, a zresztą na ich stronie pokaże się kiedy będzie można kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
oko_jeza Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? 08.05.03, 20:07 Kasia mogłaby byc- miałaby ok. 15 lat. Tygrysek ma już jedną ksywkę, to po co mu druga. innego pomysłu za bardzo nie mam....ciekawa jestem bardzo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daner Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? IP: *.kol.tke.pl 09.05.03, 12:04 Na pewno nie dziecko Aurelii-coś ty,jeszcze nie ta pora.Ja stawiam raczej na jakieś Hajduczątko.Cesia co prawda jest blondynką,ale Hajduk czarny,a Trolla to ewidentna brunetka.Pawełek Nowacki i jego żona z trzecim migdałkiem mają jasnowłose dzieci.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
znajoma_krolika Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? 09.05.03, 13:51 Kasia Ogorzałka wiekiem by pasowała, ale czy nie była blondynką? (po tacie) Z drugiej jednak strony, może jednak odziedziczyła urodę po Kresce i wtedy przydomek Trolla, był by bardzo na miejscu. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
soczewica Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? 09.05.03, 21:52 Ulka Hajdukówna! tak mnie oświeciło. czarne włosy miała przecież :) Odpowiedz Link Zgłoś
oko_jeza Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? 09.05.03, 22:04 Ale Ulka była śliczna, a ta dziewczyna na okładce taka bardziej w typie Kreski. Ale swoją drogą przed "kalamburka" też zastanawiałam się, kto jest na okładce... Odpowiedz Link Zgłoś
dori7 Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? 07.09.03, 02:18 Cos mi nie pasuje Ulka, pamietacie, jak na weselu Nutrii i Robcia (Ha! Doczekalam sie!) bylo o jej dziarskich holubcach? Raczej mi Ulka wyglada na jakas dziarska dziewoje, ale to nigdy nie wiadomo. Np. Kalamburka byla szokiem mojego zycia czytelniczego :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? IP: *.gaj.lanet.wroc.pl 09.05.03, 22:48 mi się wydaje ze to ktos zupelnie nowy. na pewno to nie ulka, ona zupelnie by nie pasowala. jak juz to raczej kasia, corka kreski. ma cos takiego kreskowego w oczach to dziecko :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? IP: *.lublin.mm.pl 09.05.03, 23:01 A może dalszy ciag o Aurelii???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olla Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.05.03, 23:20 Ulka Kołodziej jeśli już. A może to będzie jakaś kuzynka Kreski albo coś w tym stylu. A wiekiem pasuje jeszcze ta Kopiec Esmeralda. MOże będzie jakaś znajoma Tygrysk albo Róży. A pewnie i tak będzie zupełnie inaczej i M.M. wprowadzi nową postać, o której w ogóle nie wspominała. Odpowiedz Link Zgłoś
oko_jeza Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? 10.05.03, 15:09 ale czy byłby sens dodawac kogoś nowego?? przekonamy się jak kupimy książkę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiktualia Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? IP: *.ds16.agh.edu.pl / 192.168.16.* 10.05.03, 20:28 Gość portalu: olla napisał(a): A wiekiem pasuje jeszcze ta Kopiec Esmeralda. Kopiec Arleta rzecz jasna. Z wyrazami sympatii Wiktualia. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? 11.05.03, 00:53 Gość portalu: Wiktualia napisał(a): > Gość portalu: olla napisał(a): > > A wiekiem pasuje jeszcze ta Kopiec Esmeralda. > > > Kopiec Arleta rzecz jasna. Neee.... Kopiec Arleta to rówieśnica Geniusi vel Aurelii, a Esmeralda którejść z Borejkówien najmłodszych, Tygryska chyba. Obie z rodziny, gdzie nadawano wykwintne imiona, a mama miała połamane paznokcie. ("Opium w rosole" sie kłania i "Tygrys i Róża") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiktualia o IP: *.ds16.agh.edu.pl / 192.168.16.* 12.05.03, 14:04 Racja. Co za kompromitacja. :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiktualia o IP: *.ds16.agh.edu.pl / 192.168.16.* 12.05.03, 14:05 Racja. Co za kompromitacja. :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: say Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? IP: 62.233.139.* 13.05.03, 18:10 ja po wielu latach zabrałam się za czytanie jeżycjady, książek , które nabyłam paręnaście lat temu- zakończyłam serię na "idzie sierpniowej", 2 dni temu dokupiłam "brulion bebe be" i jestem w szoku czytając Wasze posty- jetst tu mowa o dzieciach Kreski, o tym że Kozio będzie z Aurelią! chyba niedługo dokupię "noelkę" i resztę serii, bo wciągnęła mnie ponownie, mnie starą babę pod trzydziestkę! Odpowiedz Link Zgłoś
oko_jeza Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? 13.05.03, 18:40 ciesze się że jeżycjada podoba się ludziom w różnym wieku :) a tak a propos, to jest gdzieś napisane, że Aurelia i Kozio zostali małżestwem?? Odpowiedz Link Zgłoś
szara_myszkaa Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? 22.07.03, 21:06 oko_jeza napisała: > ciesze się że jeżycjada podoba się ludziom w różnym wieku :) > a tak a propos, to jest gdzieś napisane, że Aurelia i Kozio zostali małżestwem? > ? bylo napisane, np. w imieninach, to znaczy nie ze brali slub, ale ze maja dziecko... hmm, moze to corka Cesi i Hajduczka? lub jej siostry?? albo Kreski i Macxka?? hoho, duzo jest mozliwosci! Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? 22.07.03, 21:47 GDZIE to bylo w Imieninach??? Ja czytalam te ksiazke nie raz,a nie zauwazylam? Czyzby mi umknela taka informacja? Mozesz napisac cos wiecej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? IP: *.pl / 192.168.2.* 23.07.03, 00:21 W dzisiejszych wiadomosciach PAP podana jest informacja, ze ukaze sie tom 15 Jezycjady pt Jezyk Trolli. Podobno autorka zmienila zdanie pod wplywem blagan czytelnikow. Na okladce wg informacji jest podobizna brazowookiej i ciemnowlosej dziewczyny, a wiec nie jest to ani Pyza /bo blondynka/, ani Laura /bo szarooka/. A wszystko bedzie w jutrzejszych gazetach. Odpowiedz Link Zgłoś
lucja2003 Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? 23.07.03, 08:11 Ej mmm żartujesz chyba? Zaraz sprawdzę tę informacje. A w ogóle to kto wymyślił że książka będzie o dziewczynce-Trolli? Może to nie jest imię, tylko tytuł nawiązuje do trolli-stworkow a nie do Trolli-dziewczynki? Odpowiedz Link Zgłoś
lucja2003 Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? 23.07.03, 08:15 Jeszcze raz przeczytałam twojego posta mmm, właściwie to z niego nie wynika że książka ukażę się lada chwila, tylko że w ogole się ukaże,. o czym i tak już wiemy? A ja już się ucieszyłam że pójdę po pracy do księgarni. PS Ja też uważam że ta dziewczynka ma w sobie coś Kreskowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? IP: *.lublin.mm.pl 23.07.03, 11:46 Powtarzam za PAP ( www.pap.pl) [2003-07-22 16:22] Będzie dalszy ciąg "Jeżycjady" Prawdopodobnie jesienią ukaże się kolejna część popularnego cyklu powieści Małgorzaty Musierowicz "Jeżycjada". 15. część sagi będzie nosiła tytuł "Język Trolli". Małgorzata Musierowicz zarzekała się dwa lata temu, że "Kalamburka" jest książką ostatecznie zamykającą "Jeżycjadę". Okazuje się jednak, że błagania czytelników przyniosły efekt - Akapit Press jesienią opublikuje następną część cyklu. Nie wiadomo jeszcze, kto jest bohaterką "Języka Trolli", na okładce, gdzie zazwyczaj sportretowana jest główna bohaterka, przedstawiono ciemnowłosą, brązowooką, dziewczynę w zielonym kapeluszu. Można więc przewidywać, że nowa powieść nie będzie opowiadać o losach bohaterek kilku ostatnich części - ani o blondynce Pyzie, ani o szarookiej Laurze. Cykl powieści nazwany przez czytelników "Jeżycjadą" łączy po pierwsze miejsce akcji - poznańska dzielnica Jeżyce, po drugie - bohaterowie, jeżeli nie należący do sławnej familii Borejków, to przynajmniej z nimi zaprzyjaźnieni, po trzecie - fabuła, której tematem są przeważnie perypetie uczuciowe młodej dziewczyny. Na kartach 13 książek autorka zdołała opowiedzieć o pierwszych zakochaniach dwu pokoleń dziewczynek z rodziny Borejków. Licząc razem z ostatnią częścią - "Kalamburką" - której bohaterką jest mama Borejkowa, czytelnicy zapoznali się z miłosnymi perypetiami trzech pokoleń tej rodziny. Małgorzata Musierowicz adresuje swoje książki do młodych dziewczyn, jednak wśród jej zagorzałych czytelników można znaleźć osoby w każdym wieku, tak mężczyzn, jak i kobiety. Fani "Jeżycjady" twierdzą, że przyciąga ich emanujące z kart tych książek ciepło, że znajdują w nich wizję prawdziwej, kochającej się i rozumiejącej rodziny, czyli to, czego tak często brakuje im w rzeczywistości. Kolejne powieści cyklu pisane były, jak mówiła autorka w wywiadach, na życzenie czytelników, a ich pomysły na rozwój akcji miały wpływ na losy postaci. Przed ślubem Natalii Borejko z Robrojkiem czytelniczki długo zastanawiały się, czy jest on dla niej odpowiednia partią i słały do autorki długie listy na ten temat. Marek Pałys, występujący w powieści jako mąż Idy Borejko, dostał imię i nazwisko od umierającego chłopca, który napisał do autorki z prośbą, aby umieściła go w jednej ze swych książek. Książki Małgorzaty Musierowicz są fenomenem wydawniczym na polskim rynku. Każdego roku wydawnictwo Akapit Press wznawia od 5 do 10 tys. egzemplarzy każdego tytułu, a co bardziej poczytne wydawane są co roku w nakładach od 10 do 15 tys. egzemplarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emcia Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? IP: *.icpnet.pl 26.07.03, 14:32 szara_myszkaa napisała: > oko_jeza napisała: > > > ciesze się że jeżycjada podoba się ludziom w różnym wieku :) > > a tak a propos, to jest gdzieś napisane, że Aurelia i Kozio zostali > małżestwem? > > ? > bylo napisane, np. w imieninach, to znaczy nie ze brali slub, ale ze maja > dziecko... Hm, nie wiem, czy się nie mylę, ale chyba w Imieninach była mowa o dziecku Damba i Bebe? ;) Pamięc moja nie odnotowuje faktu ślubi Kozia i Aurelii :) Ale nie wiem, czy pamięć owa nie jest zawodna... ;) Pozdrowionka dla wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? IP: 81.210.69.* 29.08.03, 17:11 Trola to według mnie Kasia Ogorzałka. a jeśli chodzi oslub aurelii i kozia to chyba trochę za wcześnie aurelia jest niewiele starsza od Pyzy. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? 26.07.03, 01:35 sięgnęłam do źródła... faktycznie ma coś z Kreski ;-) zobaczymy jesienią Odpowiedz Link Zgłoś
oko_jeza Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? 26.07.03, 15:16 o ile książka wyjdzie na jesień... Odpowiedz Link Zgłoś
bella76 Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? 29.08.03, 21:41 Ja bym chciala zeby to byla corka Bebe i macka, bo strasznie ich polubilam:) ale to chyba za wczesnie, za mloda by byla chyba.. Wiec moze jednak Kasia? tez fajnie, bo kreska tez byla rewelacyjna:-) nie chce nowych postaci, wolalabym cos o ktorejs ze starszych. Co do Esmeraldy Kopiec to w Tygrysie i Rozy jest napisane wyraznie ze Esmeralda to kolezanka z klasy tygryska, wiec wiekowo pasowalaby na swoja opowiesc.. No nic, bedzie niespodzianka:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Kim jest Gabrysia? IP: *.wp3.ptc.pl 29.08.03, 22:26 W ostatnim Przekroju jest zdjęcie Musierowicz. Wygląda jak skóra zdjęta z Gabrysi z Borejkówien Strybowej! Odpowiedz Link Zgłoś
kalamburka_89 Re: Kim jest Trolla? 30.08.03, 01:20 Ej, dziewczyny! Skąd wzięłyście informacje, że Język Trolli to język Trolli - dziewczyny, a nie trolli - stworków? Bo ja gdzieś widziałam taką notkę, nawet napisałam o tym na innym wątku o Jeżycjadzie, ale potem za nic tej informacji znaleźć nie mogłam. A może tam napisali coś więcej... Niech już ta książka wyjdzie, bo umieram z tęsknoty. Odpowiedz Link Zgłoś
kalamburka_89 Re: Kim jest Trolla? 30.08.03, 01:23 A wracając do tego, kim jest Trolla, to nie mam pojęcia. Ale fajnie by było jakby MM wróciła do Gieniusi, przepraszam, Aurelii, bo już dawno nic o niej nie było. Któraś tu wpadła na pomysł, że Język Trolli to może być język dziecka=gaworzenie. Może będzie o tym, jak Aurelia radzi sobie z dzieckiem i własną rodziną? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szkoda_lata Re: Kim jest Trolla? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.03, 14:07 a moze tropu nalezy szukac w 'Malomownym i rodzinie'? jak narazie 'pozniej' pojawil sie tylko jeden z bohaterow tego tomu jako jeden z narzeczonych Idy B. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Flynn Re: Kim jest Trolla? IP: *.pl / 192.168.0.* 30.08.03, 17:12 Gość portalu: szkoda_lata napisał(a): > a moze tropu nalezy szukac w 'Malomownym i rodzinie'? jak narazie 'pozniej' > pojawil sie tylko jeden z bohaterow tego tomu jako jeden z narzeczonych Idy B. > pozdrawiam nie Idy tylko Natalii! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ginny Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? IP: *.sloneczny.pl / 10.102.21.* 30.08.03, 18:49 Czytałam plotkę, jakoby Trolla miała być kuzynką Borejków, imieniem Ola, rodem z Wileńszczyzny. Nie wiem, na ile to może się sprawdzić (i tak bym chciała, żeby to była Kasia Ogorzałka...). Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? 08.09.03, 11:10 Mam pytanie, troche nie zwiazane z glownym tematem, ale gdzies juz tu sie pojawilo zdanie o weselu Natalii i Robrojka. W ktorym to bylo tomie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nell Re: Borejkomaniacy, kim jest Trolla? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 10.09.03, 18:09 w kalamburce. A co do Trolli - to może być córka Joanny Borejko. Pamiętacie? Kuzynka Gabrysi, która wyszła za Francuza (vide Brulion BB). Może wróci z emigracji? (Znowu pretekst do napisania książki patriotycznej). Odpowiedz Link Zgłoś