Dodaj do ulubionych

hotel Taurus,Fethiye-proszę o pomoc

IP: *.ip-p13.gni.pl 05.04.07, 20:06
Bardzo proszę o opinie.Mamy wstępnie zarzerwowany apartament rodzinny w tym
hotelu.Czy ta miejscowość(bedziemy w dzielnicy Calis) to dobry wybór dla
rodziny z 2 dzieci?Na co trzeba zwrócić uwagę,co polecacie a przed czym
przestrzegacie?czy wypożyczenie auta jest drogie i co naprawdę warto
zwiedzić?czy plaża piaszczysto-kamienista to coś nie dla dzieciaków i czy
trzeba zakładać klapki przed wejściem do morza?Nigdy nie byliśmy w Turcji stąd
tyle pytań.I jeszcze ostatnie-czy upały są mniej dokuczliwe niż na
Riwierze?Pozdrawiam
Ola
Obserwuj wątek
    • gringo68 Re: hotel Taurus,Fethiye-proszę o pomoc 06.04.07, 07:56
      Gość portalu: Ola napisał(a):

> Bardzo proszę o opinie.Mamy wstępnie zarzerwowany apartament rodzinny w tym
      > hotelu.Czy ta miejscowość(bedziemy w dzielnicy Calis) to dobry wybór dla
      > rodziny z 2 dzieci?Na co trzeba zwrócić uwagę,co polecacie a przed czym
      > przestrzegacie?czy wypożyczenie auta jest drogie i co naprawdę warto
      > zwiedzić?czy plaża piaszczysto-kamienista to coś nie dla dzieciaków i czy
      > trzeba zakładać klapki przed wejściem do morza?Nigdy nie byliśmy w Turcji stąd
      > tyle pytań.I jeszcze ostatnie-czy upały są mniej dokuczliwe niż na
      > Riwierze?Pozdrawiam
      > Ola

Hotel Taurus nie spodobal mi się zbytnio. mieszkalem za płotem w Harmanie.
      Wydał mi się jakiś taki zapuszczony.

W Fethiye większość hoteli dla zorganizowanych grup mieści się w Calis. To
      takie przedmieście 7-8 km od centum. Dojazd do i z centrum dobry - dolmusz
      miejski (takie nasze MZK tani, ale jeździ rzadko), dolmusz prywatny - często,
      taksówka - w kilka osób wychodzi niedrogo. Jest nadmorska promenada, mnóstwo
      knajp (na promenadzie jest drogo, lepiej jeść w bocznych uliczkach), trochę
      sklepów.Jest też aquapark. Pod drodze do centrum jest supermarket Migros.

Plaża żwirowa, w wodzie bywają ostre kamienie. Najlepszy odcinek to ten od
      strony centrum. My jeżdziliśmy co drugi dzień do Oludeniz - nieco ponad pól
      godziny dolmuszem z przesiadką na pętli w mieście.

Klimat znacznie lepszy niż w Alanyi. W dzień lampa, ale nie ma takiej
      wilgotności i wieczory są rześkie. Klima się przydaje ale nie jest to taki
      niezbednik jak w Alanyi. Wieczorem i w nocy można spać przy otwartych oknach.

Polecam rejs 12 wysp, wąwóz Silikkent, Efez, można jechać do Pammukale.
      wpożyczenie samochodu mija się z celem. Benzyna jest droga. Górskie drogi są
      niebezpieczne, a miejscowi jeżdzą jak wariaci...
      • Gość: Aga Re: hotel Taurus,Fethiye-proszę o pomoc IP: *.c9.msk.pl 06.04.07, 22:30
        Do Fethyie warto płynąć tramwajem wodnym,troche drożej niż dolmuszem ale wielka
        frajda.Polecam wycieczkę -Dalyan z plaża Istuzu.Do wody miałam plastikowe
        pantofle bo są kamienie a plaza żwirowa,i szybko robi się głęboko.Byłam w
        Harmanie,Taurus przez płot,ale Harman chyba lepszy.A w ogóle Turcja jest piękna.
    • europejka_blondynka Re: hotel Taurus,Fethiye-proszę o pomoc 19.04.07, 01:10
      POtwierdzam wszystkie informacje. Byłam w Calis w 2005 roku w sezonie. Plaża i
      promenada sią naprawdę urodziwe...mają swój urok. Plaża nie jest piaszczysta i
      nie ma szansy na chwilę spokoju na plaży gdy dzieciaki radośnie budują zamki z
      piasku:) W dodatku miejscami są dość strome zejścia do morze...ogromne głazy
      pod wodą stanowią pewien kłopot więc jeśli chodzi o dzieci strach puszczać je
      do wody. Za to Błękitna Laguna...Oludeniz to zdecydowanie najpiękniejsza plaża
      Turcji. Z Calis to dość niedaleko bo z przesiadką w fethiye(dosłownie z jednego
      busika do sąsiedniego) cała podróż trwa w sumie jakieś 30-40 minut i nie
      stanowi jakiejś tortury a z całą pewnością warto to cudo zobaczyć na własne
      oczy. POlecam plażę na terenie rezerwatu przyrody. Co prawda wejście jest
      odpłatne ale nie jest to duża kwota( nei pamietam dokładnie ile) ale na samym
      końcu półwyspu, który zawsze widnieje na zdjęciach reklamowych Turcji to
      zwyczajny raj na ziemii. WOda jest tak czysta, że trudno uwierzyć...plaża
      podobnie jak w Calis nie jest piaszczysta ale skałda się z drobnych i bardzo
      przyjemnych kamyczków. Są tak bardzo wypłukane przez bardzo słona wodę ze ich
      dotyk to sama przyjemność. No i cieszą oko bo są białe albo popielate i w
      polączeniu z niesamowitym turkusem i błękitem wody naprawdę wyglądają cudownie.
      Z całą pewnościa na tych plażach dzieci będą bezpieczne chociaż i tutaj baby z
      piachu nie mają szansy istnienia:)
      Nie wiem neistety nic na temat hotelu do którego się wybieracie ale z tego co
      zdążyłam się zorientować to w tym rejonie większość hoteli i warunków w nich
      wygląda podobnie. róznią się jedynie kształtem basenu. Jedzenie wszędzie jest
      podobne. Dla mnie osobiscie bardzo smaczne. Tęsknię za kilkoma potrawami.
      Śniadania są zawsze take same i nudne ale i tak rano człowiek nie ma ochoty na
      dużą wyżerkę szczegolnie gdy już od wschodu słońca panuje niemiłosierny
      (słodki) upał - co osobiscie bardzo lubię:)
      Zapomniałam wspomnieć, że Calis a własciwie jego promenada kilkukilometrowa
      jest czymś niesamowitym w tym miejscu. NIe ma nic piękniejszego niż wieczorno-
      nocne eskapady po knajpach które nie mają końca wzdłuż deptaka. Urokliwe
      latarenki, świece na stołach w restauracjach i dużo muzyki i radosnego
      gwaru...a wystarczy zejść trzy schodki na plażę i przenieść się z gwarnego
      mista na cudowną- zaciemnioną delikatnie plażę, gdzie mozna korzystać z
      rozstawionych bez przerywch leżaków. Wyłożyć się wygodnie z butelką piwa na
      lażaku i wpatrywać się w czyste niebo usłane gwiazdami. Bo nigdzie nie
      widziałam takiego nieba jak nad Turcją. W dzień nieprzyzwoicie błękitne i
      zupełnie bezchmurne a w nocy wyjątkowo rozświetlone milionem gwiazg. ... chyba
      się rozmarzyłam... w tym roku też tam się wybieram.
      Reasumując moją przydługą wypowiedź... fethiye i Calis to świetny wybór. Jestem
      pewna, że zakochacie się w tym miejscu:)
      Pozdrawiam i życzę cudownych wakacji!
      • onka37 do Europejki 19.04.07, 08:43
        Witaj ,masz może pplam Calis ,ale taki gdzie są zaznaczone hotele, mam być w
        Koc Sunie i zastanawiam się czy to faktycznie tak daleko od plaży jak niektórzy
        sugerują, a może coś wiesz o tym hotelu?
        Na szczęście nie jadę z dziećmi i mam buty do pływania z chorwacji więc jak
        czytam to się prrydadzą
        pozd
    • Gość: klaudens Re: hotel Taurus,Fethiye-proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 13:00
      podbijam bo tez jade do tego hotleu w sierpniu!prosze o info.
    • maria105 Re: hotel Taurus,Fethiye-proszę o pomoc 29.04.07, 20:47
      Witam,
      Dobry wybór Fethiye! Byłam kilka razy. Wspaniałe miejsce, mili ludzie, super
      klimaty..Polecam szczególnie Light House Restaurant - dobre jedzonko no i jaka
      obsługa..Jeśli będziecie w Light Haouse pozdrówcie kelnera Sahin od Edyty:-)
    • Gość: bb Re: hotel Taurus,Fethiye-proszę o pomoc IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.04.07, 22:07
      Ja bylam w Fethiye ale w grand vizonie. klimat jest bardzo fajny, przyjemny
      zdycydowanie lepszy niz we wrocławiu gdy jest upal. Promenada jest przepiekna.
      uwielbialam wieczorami chodzic sobie. Te światełka, gwar i widok na fale i to
      niesamowite niebo. Plaza nie jest za ciekawa żwirowo kamienista.
    • Gość: klik Re: hotel Taurus,Fethiye-proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 18:06
      jeszcze jakieś info o plaży prosze...
      • Gość: bb Re: hotel Taurus,Fethiye-proszę o pomoc IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.05.07, 18:00
        Plaza zwirkowo kamienista. Dlatego na plaze raczej konieczne buty, bo zwir sie
        bardzo szybko nagrzewa ze nie da sie po nim chodzic na boso. Lezaki platne nie
        pamietam ile. Jak dla mnie najprzyjemniej jest na plazy w nocy gdy mozna
        podziwiac piekne niebo i fale.
        • Gość: onka37 Re: hotel Taurus,Fethiye-proszę o pomoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 11:50
          A ja mam pytanie czy na plaży są prysznice?
    • ishka82 Re: hotel Taurus,Fethiye-proszę o pomoc 02.07.07, 17:53
      Podbijam. Jadę tam 6 sierpnia. A może ktoś jeszcze wybiera się tam w tym terminie?
      • Gość: irek Re: hotel Taurus,Fethiye-proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 09:32
        My też lecimy 6 sierpnia do Taurusa -dwoje dorosłych i dziesięciolatek
        • ishka82 Re: hotel Taurus,Fethiye-proszę o pomoc 01.08.07, 19:27
          A z jakiego lotniska lecicie? My z Katowic. 2 dorosłych - podróż poślubna :)
    • siouxsie.s Re: hotel Taurus,Fethiye-proszę o pomoc 02.07.07, 20:13
      Witam, byłam w Fethyie w zeszlym roku w hotelu BAhar w pierwszej linii brzegowej
      z widokiem na morze. Naprawdę polecam. W tym roku byłam w Kusadasi i rozmawiałam
      z różnymi ludźmi (Belgia, Holandia) którzy jeżdżą do Turcji od lat. Wszyscy
      uważają że najpiękniejsze miejsce w Turcji to Fethyie Calis!!! Ja zresztą też
      podzielam tę opinię. Na temat hotelu Taurus słyszałam nie najlepsze opinie, tak
      ogólnie, ale oczywiście zależy kto czego oczekuje. Warto w samym Fethyie
      zobaczyć wykute w skałach grobowce likijskie, naprawdę robią wrażenie. O innych
      wycieczkach już było pisane więc nie będę się powtarzać. Odcinek plaży przy moim
      hotelu nie był kamienisty, tylko drobniutko żwirkowy. Dobrym pomysłem jest
      zabranie materacy dmuchanych, nie trzeba płacić za leżaki a jeszcze można na
      nich popływać. Życzę udanych wakacji i dobrych wyborów.
    • Gość: gość Właśnie wróciłem - mieszkałem w Taurusie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.07, 14:38
      Właśnie 3 dni temu wróciłem z Turcji z Fethiye, gdzie mieszkałem w hotelu
      Taurus. Wrażenia:
      1/ Hotel nie jest najwyższych lotów ale to są właśnie tureckie 3* ale było
      czysto, a w pokojach to właściwie się tylko śpi więc jakiec jakiś luksusów nie
      potrzeba. Klimatyzacja w razie potrzeby jest i działa.
      2/ Jest to hotel "rodzinny" więc praktycznie 90% osób tam mieszkających jest
      tam z dziećmi. Interpretację tego faktu pozostawiam otwartą....
      3/ fajny i dość duży basen - można normalnie poplywać a nie tylko "poplumkać"
      się. Brodzik dla dzieciaków też jest.
      4/ Pogoda była SUPER - przez 2 tygodnie temp. w dzień pomiędzy 45 a 50st.C ! I
      było to absolutnie do wytrzymania!
      5/ Jest to doskonałe miejsce do urządzania sobie licznych wycieczek (jak w
      komentarzach wyżej). Dodałbym jeszcze konieczność zobaczenia Kayakoy - "miasta
      duchów" - wymarłego miasta z tysiącem opuszczonych przez grekokatolików domów.
      Niesamowite wrażenie. Samodzielny dojazd tam bardzo prosty - co godzinę dolmusz
      spod Białego Meczetu (główny punkt komunikacyjny i miejsce postoju dolmuszy we
      wszystkie kierunki). Warto też pojechać na Jeep Safari - frajda niesamowita,
      ale radziłbym wykupić sobie tą atrakcję u jakiegoś jakalnego organizatora bo w
      ten sposób zapłaci się 50% ceny proponowanej przez rezydenta
      6/ Bezwzględnie konieczne jest odwiedzenie Bazaru - albo tzw. "dużego" w
      centrum Fethiye we wtorki albo tzw. "małego" w soboty w Fethiye-Calis
      (400metrów od hotelu Taurus). Wrażenia niesamowite a oryginalny i prawdziwy (a
      nie "turystyczny") lam lub chicken kebeb, który tam można kupić jest najlepszym
      jaki kiedykolwiek jadłem!!!
      Suma summarum - było wspaniale. Polecam i miejsce i klimaty.....
      • Gość: Ola Re: Właśnie wróciłem - mieszkałem w Taurusie IP: *.ip-p13.gni.pl 07.07.07, 14:58
        Bardzo dziękuję za opinię i oczywiście-proszę o wiecej.Czy mógłbyś napisać jaka
        jest plaża i morze?czy rzeczywiscie od razu głębokie i z kamienistym dnem?
        Co najlepiej ze sobą zabrać-materace,karimaty czy ...najlepiej wypozyczyć leżaki?
        Czy były jakieś problemy z wnoszeniem picia do hotelu?
        jaką walutę najlepiej zabrać i gdzie wypłacać pieniądze?Jedziemy z 2 dzieci w
        wieku 13 i 6 lat więc wszystko jest ważne od jedzenia poczynając a na plażowaniu
        kończąc.Czy na wycieczki o których piszesz można wybrać się z dzieciakami?I
        jaki jest ich koszt?Przepraszam,że tak zarzucam pytaniami,ale to próba oswojenia
        nieznanego...Pozdrawiam
        Ola
        P.S.Jeszcze jedno:)Lecieliscie z alfa starem?Jak długo trwa transfer z lotniska
        i czy lot powrotny w srodku nocy odbył się planowo?
        • Gość: gość Re: Właśnie wróciłem - mieszkałem w Taurusie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.07, 18:52
          Najbliższa hotelu plaża - (jakieś 400m)jest drobnych obłych kamyków (zamku z
          tego się nie wybuduje) które na słońcu rozgrzewają się niemiłosiernie i dtrudno
          po nich wtedy iść. Dobrym rozwiązaniem jest materac bo nie zaplacisz za leżak
          (ok.6zł za dzień) ale do tego trzeba też mieć jakiś parasol bo inaczej kolejne
          6 zł/dobę za wynajem (sprzęt wokół basenu hotelowego jest bezpłatny). Dno na
          plaży umiarkowanie się obniża - po ok. 10 m "zakrywa" dorosłego człowieka.
          Co do wnoszenia napoi do hotelu to nie było z tym problemu (w okolicy hotelu są
          dwa dobrze zaopatrzone sklepy - jeden mały z właścicielem mówiącym nieco po
          polsku oraz duży market z cenami jak w Polsce). Troszkę droższe jest piwo - ok.
          5,5 zł. Natomiast bardzo niechętnie obsługa hotelu patrzy na
          spożywanie "obcych" alkoholi, więc lepiej się z tym nie obnośić. Byłem
          świadkiem jak trzech "naszych" piło wódkę tuż przy basenie, a po zwróceniu
          uwagi puścili niezłą wiązankę wyzwisk w kierunku szefa hotelu. Wstyd mi było
          niesamowicie......
          Do do waluty - wg mnie bez znaczenia. Ja miałem euro. Wymienisz w bardzo
          licznych kantorach. Obecnie kurs 1E=1,7 Liry tureckiej.
          Co do wycieczek, to też żaden problem. Wystarczy przejść się główno promenadą i
          dostaniesz 1001 ofert z tamtejszych agencji i biur. Najpiej zebrać kilka
          chętnych na wycieczkę osób i stargować cenę conajmniej o 50%. Co do dzieci to
          najlepiej je zabrać, no może za wyjatkiem Efezu bo to bardzo daleko i dzieciaki
          bardzo się wymęczą. Natomiast wycieczkę do Pammukkale chyba najlepiej wykupić u
          rezydentki - p.Agata - super dziewczyna, bardzo wiele opowiadała i o celu
          wycieczki, o tureckich zwyczajach, o kulturze, o wszystkim. Podróż minęła
          prawie niezauważona. Chwała jej za profesjonalizm! Natomiast resztę wycieczek
          można zorganizować sobie samemu.
          My byliśmy z alfastarem i nie było żadnego problemu. Transfer przylotowny był w
          nocy i trwał jakieś 2 godziny zanim dotarliśmy do naszego hotelu, który
          niestaty był ostatni na trasie. Wszystkie loty odbyły się planowo i bez
          zakłóceń.
          Aha, proszę sobie wziąć coś na biegunkę (Nifuroxazyd, Trilac, Enterol,
          Biseptol, Gastrolit) bo na 70% bedzie. Co prawda w tureckich aptekach kupisz
          wszystkie leki bez recepty, ale warto mieć swoje. Poza tym trzeba uważać na ew.
          udar słoneczny. Podczas mojego pobytu 2 osoby na 1 dzień wylądowały w szpitalu,
          bo opalały się bez umiaru i bez filtrów.
          Pozdrawiam
          • Gość: Ola Re: Właśnie wróciłem - mieszkałem w Taurusie IP: *.ip-p13.gni.pl 08.07.07, 19:44
            Bardzo,bardzo serdecznie dziękujemy za ogromnie pomocne informacje.Pozdrawiamy
            i zyczymy następnych równie udanych wakacji
            Ola z rodziną
      • Gość: Konrad Re: Właśnie wróciłem - mieszkałem w Taurusie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.07, 10:32
        Witam
        wybieramy sie do turcji na poczatku wrzesnia. interesuje mnie kwestia
        zwiedzania. piszesz zeby wykupic wycieczki u lokalnego organizatora. mozesz
        jakiegos polecic. np w hurghadzie korzystalismy z lokalnego biura podrozy w
        ktorym faktycznie bylo prawie 50% taniej. czy jest problemem znalezc takich
        organizatorow ? moze ktos kogos poleci ?
        dzieki
        Konrad
      • Gość: jr528@wp.pl` Re: Właśnie wróciłem - mieszkałem w Taurusie IP: *.crowley.pl 09.07.07, 01:08
        interesuje mnie hotel MALHUN - Fethiye-Calis.Może ktoś był w nim niedawno.Jakie
        tam jest wyżywienie,obsługa ,czystośc i tp. CZy nasze wtyczki np od grzałki
        pasują do ich gniazdek ?Jak z leżakami i parasolami,czy na plaży płatne i po ile
        ? Czy jest to spokojny hotel i czy do centrum jest daleko? Jaka plaża?Będę
        wdzięczna za każdą informację i wskazówki.życzę zdrówka...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka