Dodaj do ulubionych

Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa w BR

13.05.04, 16:42
... w Brazylii, rzecz jasna ;-)
Chociaz skutki tego zlowieszczego procederu są widziane golym okiem do dzis
(podobno). Jak pojade do Brazylii, to bede wypatrywac...
Obserwuj wątek
    • chiara76 Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 13.05.04, 16:48
      brasilka2 napisała:

> ... w Brazylii, rzecz jasna ;-)
      > Chociaz skutki tego zlowieszczego procederu są widziane golym okiem do dzis
      > (podobno). Jak pojade do Brazylii, to bede wypatrywac...

hej, posłałam Ci emailka.sorry za skręcenie wątku.
      • brasilka2 Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 13.05.04, 17:01
        a nie szkodzi, to nie jest jakis szczegolnie przyjemny temat, zeby sie przy nim
        upierac ;-)
        • chiara76 Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 13.05.04, 17:14
          ale jeśli o rocznicach, to też dziś jest rocznica objawień Fatimskich, to a
          propos Portugalii...
          • peter2715626 Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 13.05.04, 22:36
            W czasie mojej niezapomnianej podrozy po Brazylii, przewodnik opowiadal nam, ze
            faktycznie pollegalne niewolnictwo nadal tam istnieje. Polega ono na
            rekrutowaniu bezrobotnych do pracy w miejscach oddalonych od cywilizacji. Na
            miejscu okazuje sie, ze rezygnacja z takiej pracy jest delikatnie mowiac
            niemozliwa, wynagrodzenie wyplacane w naturze w postaci miski manioku dziennie
            a najblizsze osiedle ludzkie jest oddalone o 10 dni marszu przez dzungle.

=====================

mordor.mds.pl/peter
            • brasilka2 Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 13.05.04, 23:24
              Straszne rzeczy opowiadasz.
              Czytałam, że pozostałości z tamtej epoki to przede wszytskim rasizm, nierówne
              szanse czarnych we szystkich dziedzinach, chociażby na rynku pracy (tzw. "boa
              aparencia" w ogloszeniach o pracę), takie tam. Nawet prasa i organizacje praw
              człowieka nie trąbią jakoś o takich przypadkach, jakie opisujesz. Zresztą, nie
              dziwne, że siedzą cicho - w Brazylii jakoś łatwo zginąć dziennikarzowi,
              zwłaszcza na prowincji. A przede wszystkim tam proceder kwitnie.
            • chiara76 Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 13.05.04, 23:37
              w sumie to straszne, ale nie powiem, żeby mnie aż tak bardzo zdziwiło.
              A przy okazji pytanko z ciekawości, w którym roku Byłeś w Brazylii? Zazdroszczę
              swoją drogą...
              • brasilka2 Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 14.05.04, 07:19
                Ja tez zazdroszczę......
                Byłeś w Bahia?
                A swoją drogą coś na Brazylijczyk z Bahia zamilkł......... :-)
                • chiara76 Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 14.05.04, 09:13
                  brasilka2 napisała:

> Ja tez zazdroszczę......
                  > Byłeś w Bahia?
                  > A swoją drogą coś na Brazylijczyk z Bahia zamilkł......... :-)

może wszędzie pod koniec roku szkolnego więcej zajęć. Swoją drogą nie, oni mają
                  chyba inaczej letnie wakacje, niż my, to tam chyba teraz właśnie początek?
                  Pogubiłam się...
    • 29fra Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 16.05.04, 20:31
      Niewolnictwo,nadal tutaj istnieje i przejawia sie w roznych formach.Im dalej od
      cywilizacji tym gorzej.Pozdrowienia z Amazonii.
      • chiara76 Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 16.05.04, 20:40
        hej , napisz coś więcej. Pozdrawiam!
        • 29fra Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 16.05.04, 20:50
          Przez ostatnie poltora roku mieszkalem w malym miasteczku nad rzeka Madeira.Od
          2 miesiecy jestem w Manaus i mam dostep do internetu.W czym moglbym pomoc
          • peter2715626 Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 16.05.04, 22:36
            Napisz wiecej o niewolnictwie, jezeli wiesz cos z wlasnego doswiadczenia. Ja
            slyszalem tylko od przewodnika.

W 2002 bylem w Rio, Paraty, Curitiba i Iguassu. To wszystko cywilizacja.
            Widzialem olbrzymie kontrasty spoleczne, ale gdzie ich teraz nie ma?

=====================

mordor.mds.pl/peter
          • chiara76 Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 16.05.04, 23:46
            29fra napisał:

> Przez ostatnie poltora roku mieszkalem w malym miasteczku nad rzeka
            Madeira.Od
            > 2 miesiecy jestem w Manaus i mam dostep do internetu.W czym moglbym pomoc

Jak masz chęć, to powiedz, co tam porabiasz, jak się żyje, no, co tam będziesz
            chciał.
          • brasilka2 Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 17.05.04, 20:57
            Jak tam opera w Manaus? Trzyma sie jeszcze? ;-D
            Czy w Amazonce można się kąpać bez strachu, że piranie obgryzą czlowieka do
            kosci?
            Czy w Amazonii zyją 2-metrowe jacares? (podobno Petrobras nie moze zwerbowac
            pracownikow w terenie ze wzgledu na te bestie).
            Pisz, pisz duzo o Brazyli :-)
            • 29fra Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 21.05.04, 20:02
              Tak naprawde to nie wiem co pisac,ale chetnie bede odpowiadal na wasze pytania.
              Z piraniami to nie jest tak,zyja glownie w jeziorach i nie ma specjalnego
              niebezpieczenstwa.Bardziej obawiam sie wezy,bo mam znajomych ktorzy mieli
              wypadki ,a nawet stracili noge,czy tez jakare-acu ktory dochodzi nawet do 5
              metrow.Ale do puszczy nie wybieram sie nigdy sam ,a miejscowi zawsze udzielaja
              niezbednych wskazowek.Petrobras rozpoczal nowa inwestycje- gazociag Coari Manaus
              ktory ma pomoc Amazonii.Boje sie ze bedzie to jeszcze jedna inwestycja na ktorej
              zarobia tylko nieliczni,jak to bywalo w przeszlosci.Co do opery w Manaus to
              niewiele sie dzieje ,poniewaz tutaj panuje Forro i Boi-Bumba i miejscowi w
              wiekszosci sluchaja tylko tego.Ze zwerbowaniem pracownikow Petrobras nie bedzie
              mial problemow ,ze wzgledu na ogrom bezrobocia tutaj.A wracajac do muzyki czy
              znacie Boi-Bumba?Mam rowniez pytanie czy ktos bedzie mi mogl przeslac jakies
              filmy polskie na cd a ja w zamian moglbym przeslac tutejsze cd z muzyka lub
              inne rzeczy ktore was interesuja.Pozdrawiam .
              Leszek
              • brasilka2 Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 22.05.04, 20:05
                Ja mam "Dzień świra" i "Łowcy skór" (a propos afery w łodzkim pogotowiu).
                Miałam więcej, ale mi kompa zwinęli jakieś łachudry i wszystkie filmy i muzę
                diabli wzięli. Napisz, jakie filmy Cię interesują, to coś się skombinuje.
                Trzeba inwestować w ciekawe znajomości, a co? ;-DD
                Byłeś w Bahia kiedyś? Szczególnie interesuje mnie Itacare i Ilheus. Muszę się
                tam wybrać, jak nic ;-)
                • 29fra Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 25.05.04, 20:42
                  Jestem bardzo zajety jeszcze przez tydzien.Filmy polskie najchetniej z
                  ostatnich 3-4 lat
                  i niezalezne kino europejskie.Jeszcze nie odwiedzilem Bahia,moja znajomosc
                  ogranicza sie glownie do stanow:Amazonia,Rondonia i Roraima.Napisz wkrotce sie
                  odezwe.
                  • brasilka2 Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 25.05.04, 21:40
                    spoko, da rade.
                    tylko potem musisz mi podac adres, na ktory mam Ci te filmy przeslac. w razie
                    czego pisz na priva (na ktorego wprawdzie zagladam raz na 100 lat, ale zawsze ;-
                    )
                  • brasilka2 Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 25.05.04, 21:44
                    aha, zapomnialam - nie wiem, co to dokladnie jest to forro, a to drugie kojarzy
                    mi sie z bahijską imprezką bumba-meu-boi, ale jak da sie tego sluchac i masz
                    jakies plytki, to tez mozesz sie podzielic.
                    a tak w ogole, to jak sie znalazles w Amazonii??? :-)
                    • 29fra Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 25.05.04, 21:58
                      Musze juz leciec do pracy.Pod koniec tygodnia napisze,korzystam z cafe-internet
                      wiec to utrudnia sprawy.Jaki styl muzyki brazylijskiej Cie interesuje?
                      Pozdrawiam
                      • brasilka2 Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 25.05.04, 22:09
                        każdy.
                        slucham najczesciej pagode, mialam tez na starym świętej pamięci kompie Adrianę
                        Calcanhotto...
                        ale mowie, chetnie poznam jakies nowe brazylijskie gatunki. mozesz np. zgrac na
                        plytke cale stosy Mp3 ;-)
                        odkopalam jeszcze (z filmów) "Symetrie", ostatnie "W pustyni i w puszczy"
                        i "Qvo vadis". tez chcesz?
                        • 29fra Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 02.06.04, 19:00
                          Wyslalem moj adres.W koncu mam wiecej czasu.Dlaczego nikt nie zalozy forum
                          dotyczace Brazylii?Nie chcesz sie tym zajac?A tak wogole to masz w planach
                          przyjazd tutaj?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka