brasilka2 13.05.04, 16:42 ... w Brazylii, rzecz jasna ;-) Chociaz skutki tego zlowieszczego procederu są widziane golym okiem do dzis (podobno). Jak pojade do Brazylii, to bede wypatrywac... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chiara76 Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 13.05.04, 16:48 brasilka2 napisała: > ... w Brazylii, rzecz jasna ;-) > Chociaz skutki tego zlowieszczego procederu są widziane golym okiem do dzis > (podobno). Jak pojade do Brazylii, to bede wypatrywac... hej, posłałam Ci emailka.sorry za skręcenie wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
brasilka2 Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 13.05.04, 17:01 a nie szkodzi, to nie jest jakis szczegolnie przyjemny temat, zeby sie przy nim upierac ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 13.05.04, 17:14 ale jeśli o rocznicach, to też dziś jest rocznica objawień Fatimskich, to a propos Portugalii... Odpowiedz Link Zgłoś
peter2715626 Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 13.05.04, 22:36 W czasie mojej niezapomnianej podrozy po Brazylii, przewodnik opowiadal nam, ze faktycznie pollegalne niewolnictwo nadal tam istnieje. Polega ono na rekrutowaniu bezrobotnych do pracy w miejscach oddalonych od cywilizacji. Na miejscu okazuje sie, ze rezygnacja z takiej pracy jest delikatnie mowiac niemozliwa, wynagrodzenie wyplacane w naturze w postaci miski manioku dziennie a najblizsze osiedle ludzkie jest oddalone o 10 dni marszu przez dzungle. ===================== mordor.mds.pl/peter Odpowiedz Link Zgłoś
brasilka2 Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 13.05.04, 23:24 Straszne rzeczy opowiadasz. Czytałam, że pozostałości z tamtej epoki to przede wszytskim rasizm, nierówne szanse czarnych we szystkich dziedzinach, chociażby na rynku pracy (tzw. "boa aparencia" w ogloszeniach o pracę), takie tam. Nawet prasa i organizacje praw człowieka nie trąbią jakoś o takich przypadkach, jakie opisujesz. Zresztą, nie dziwne, że siedzą cicho - w Brazylii jakoś łatwo zginąć dziennikarzowi, zwłaszcza na prowincji. A przede wszystkim tam proceder kwitnie. Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 13.05.04, 23:37 w sumie to straszne, ale nie powiem, żeby mnie aż tak bardzo zdziwiło. A przy okazji pytanko z ciekawości, w którym roku Byłeś w Brazylii? Zazdroszczę swoją drogą... Odpowiedz Link Zgłoś
brasilka2 Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 14.05.04, 07:19 Ja tez zazdroszczę...... Byłeś w Bahia? A swoją drogą coś na Brazylijczyk z Bahia zamilkł......... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 14.05.04, 09:13 brasilka2 napisała: > Ja tez zazdroszczę...... > Byłeś w Bahia? > A swoją drogą coś na Brazylijczyk z Bahia zamilkł......... :-) może wszędzie pod koniec roku szkolnego więcej zajęć. Swoją drogą nie, oni mają chyba inaczej letnie wakacje, niż my, to tam chyba teraz właśnie początek? Pogubiłam się... Odpowiedz Link Zgłoś
29fra Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 16.05.04, 20:31 Niewolnictwo,nadal tutaj istnieje i przejawia sie w roznych formach.Im dalej od cywilizacji tym gorzej.Pozdrowienia z Amazonii. Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 16.05.04, 20:40 hej , napisz coś więcej. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
29fra Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 16.05.04, 20:50 Przez ostatnie poltora roku mieszkalem w malym miasteczku nad rzeka Madeira.Od 2 miesiecy jestem w Manaus i mam dostep do internetu.W czym moglbym pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
peter2715626 Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 16.05.04, 22:36 Napisz wiecej o niewolnictwie, jezeli wiesz cos z wlasnego doswiadczenia. Ja slyszalem tylko od przewodnika. W 2002 bylem w Rio, Paraty, Curitiba i Iguassu. To wszystko cywilizacja. Widzialem olbrzymie kontrasty spoleczne, ale gdzie ich teraz nie ma? ===================== mordor.mds.pl/peter Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 16.05.04, 23:46 29fra napisał: > Przez ostatnie poltora roku mieszkalem w malym miasteczku nad rzeka Madeira.Od > 2 miesiecy jestem w Manaus i mam dostep do internetu.W czym moglbym pomoc Jak masz chęć, to powiedz, co tam porabiasz, jak się żyje, no, co tam będziesz chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
brasilka2 Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 17.05.04, 20:57 Jak tam opera w Manaus? Trzyma sie jeszcze? ;-D Czy w Amazonce można się kąpać bez strachu, że piranie obgryzą czlowieka do kosci? Czy w Amazonii zyją 2-metrowe jacares? (podobno Petrobras nie moze zwerbowac pracownikow w terenie ze wzgledu na te bestie). Pisz, pisz duzo o Brazyli :-) Odpowiedz Link Zgłoś
29fra Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 21.05.04, 20:02 Tak naprawde to nie wiem co pisac,ale chetnie bede odpowiadal na wasze pytania. Z piraniami to nie jest tak,zyja glownie w jeziorach i nie ma specjalnego niebezpieczenstwa.Bardziej obawiam sie wezy,bo mam znajomych ktorzy mieli wypadki ,a nawet stracili noge,czy tez jakare-acu ktory dochodzi nawet do 5 metrow.Ale do puszczy nie wybieram sie nigdy sam ,a miejscowi zawsze udzielaja niezbednych wskazowek.Petrobras rozpoczal nowa inwestycje- gazociag Coari Manaus ktory ma pomoc Amazonii.Boje sie ze bedzie to jeszcze jedna inwestycja na ktorej zarobia tylko nieliczni,jak to bywalo w przeszlosci.Co do opery w Manaus to niewiele sie dzieje ,poniewaz tutaj panuje Forro i Boi-Bumba i miejscowi w wiekszosci sluchaja tylko tego.Ze zwerbowaniem pracownikow Petrobras nie bedzie mial problemow ,ze wzgledu na ogrom bezrobocia tutaj.A wracajac do muzyki czy znacie Boi-Bumba?Mam rowniez pytanie czy ktos bedzie mi mogl przeslac jakies filmy polskie na cd a ja w zamian moglbym przeslac tutejsze cd z muzyka lub inne rzeczy ktore was interesuja.Pozdrawiam . Leszek Odpowiedz Link Zgłoś
brasilka2 Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 22.05.04, 20:05 Ja mam "Dzień świra" i "Łowcy skór" (a propos afery w łodzkim pogotowiu). Miałam więcej, ale mi kompa zwinęli jakieś łachudry i wszystkie filmy i muzę diabli wzięli. Napisz, jakie filmy Cię interesują, to coś się skombinuje. Trzeba inwestować w ciekawe znajomości, a co? ;-DD Byłeś w Bahia kiedyś? Szczególnie interesuje mnie Itacare i Ilheus. Muszę się tam wybrać, jak nic ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
29fra Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 25.05.04, 20:42 Jestem bardzo zajety jeszcze przez tydzien.Filmy polskie najchetniej z ostatnich 3-4 lat i niezalezne kino europejskie.Jeszcze nie odwiedzilem Bahia,moja znajomosc ogranicza sie glownie do stanow:Amazonia,Rondonia i Roraima.Napisz wkrotce sie odezwe. Odpowiedz Link Zgłoś
brasilka2 Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 25.05.04, 21:40 spoko, da rade. tylko potem musisz mi podac adres, na ktory mam Ci te filmy przeslac. w razie czego pisz na priva (na ktorego wprawdzie zagladam raz na 100 lat, ale zawsze ;- ) Odpowiedz Link Zgłoś
brasilka2 Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 25.05.04, 21:44 aha, zapomnialam - nie wiem, co to dokladnie jest to forro, a to drugie kojarzy mi sie z bahijską imprezką bumba-meu-boi, ale jak da sie tego sluchac i masz jakies plytki, to tez mozesz sie podzielic. a tak w ogole, to jak sie znalazles w Amazonii??? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
29fra Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 25.05.04, 21:58 Musze juz leciec do pracy.Pod koniec tygodnia napisze,korzystam z cafe-internet wiec to utrudnia sprawy.Jaki styl muzyki brazylijskiej Cie interesuje? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
brasilka2 Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 25.05.04, 22:09 każdy. slucham najczesciej pagode, mialam tez na starym świętej pamięci kompie Adrianę Calcanhotto... ale mowie, chetnie poznam jakies nowe brazylijskie gatunki. mozesz np. zgrac na plytke cale stosy Mp3 ;-) odkopalam jeszcze (z filmów) "Symetrie", ostatnie "W pustyni i w puszczy" i "Qvo vadis". tez chcesz? Odpowiedz Link Zgłoś
29fra Re: Dzisiaj 116 rocznica zniesienia niewolnictwa 02.06.04, 19:00 Wyslalem moj adres.W koncu mam wiecej czasu.Dlaczego nikt nie zalozy forum dotyczace Brazylii?Nie chcesz sie tym zajac?A tak wogole to masz w planach przyjazd tutaj? Odpowiedz Link Zgłoś