Dodaj do ulubionych

Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz Kairu

05.04.07, 11:00
Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś miał już doczynienia z nowymi praktykami
dotyczącymi wycieczek konwojowych do Kairu oraz Luksoru. Kilkanaście osób ( w
tym ja) z hotelu Menaville zostało zawróconych z konwojów do Kairu i Luksoru
tylko dlatego,że wykupiliśmy wycieczki w licencjonowanym lokalnym biurze a
nie rezydenta Ecco Holiday. Później biuro przekazało nam informację,że w
całym regionie Hurghady Polacy mogą wykupować wycieczki tylko u swoich
rezydentów i nie mają prawa jak inne narodowości wykupić wycieczek w
lpkalnych biurach po konkurencyjnych cenach. My zostaliśmy zawróceni z
konwojów za sprawą telefonów rezydentki Kasi z Ecco Holiday, więc nie polecam
w tej chwili hotelu Manaville gdzie ta rezydentka urzęduje.
Ciekaw jestem czy ktoś też miał takie przygody??
Obserwuj wątek
    • janusz.amir Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 05.04.07, 11:25
      No ja takiej przygody nie miałem, ale sądzę że piszesz o Kasi Eissa żonie
      managera Menaville. Ona ma układy i wszystko może.
      • platynka.iw Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 05.04.07, 11:54
        janusz.amir napisał:
        > Ona ma układy i wszystko może.

Janusz-co znaczy ma uklady i wszystko moze?? Jak jade na wczasy to nikomu nic do
        tego co, gdzie i z kim robie. To sie tyczy zarozno wycieczek jak i np. suchego
        prowiantu. Jakim prawem co i rusz pojawiaja sie wpisy "hotel odmowil wydania
        poniewaz ma zakaz od rezydentki" Prosze??? gdyby na mnie trafilo-chyba zabilabym
        menagera takiego hotelu. Zaplacilam-nie bede mogla zjesc-nalezy mi sie na wynos.
        Niewazne-czy jade na wycieczke, czy chce zjesc sniadanie na plazy podziwiajac
        wschod slonca czy chce zostac w lozku caly dzien i bzykac sie ze zwoim facetem....
        Wrrrr...
        ale sie zdenerwowalam....

Wesolego Alleluja!
        I.
        • janusz.amir Re: platynka-dziewczynka 05.04.07, 13:41
          Oj platynko-dziewczynko-iwonko!!!! Trochę znam te układy. Tu chodzi o kasę !!!!
          Miejscowe zamężne rezydentki nie dbają o Twoje interesy a tylko o swój portfel.
          One z tego żyją i każdy turysta co im ucieknie na ulicę to strata. Biura Podróży
          płacą im grosze i tylko fakultety dają im realne zarobki. Chyba to rozumiesz?
          Na ich miejscu była byś taka sama.
          Janusz
          • platynka.iw Re: platynka-dziewczynka 05.04.07, 13:49
            Oczywiscie, ze rozumiem i wiem jak sie kreci ta maszyna. I wiem, ze glowny
            zarobek maja z fakultetow.

Ale nie rozumiem rodakow, ktorzy jak za przeproszeniem, baranki, daja sie tak
            traktowac. Bo jakim cudem mozna kogos wycofac z wycieczki?? Rozumiem sytuacje
            kiedy lokalne BP dziala wbrew prawu. Ale w innym przypadku??Popatrzcie na
            Niemcow, Anglikow czy chocby Rosjan-czy im ktos narzuca z kim maja jezdzic??
            Nie. I o to mi chodzi.

Przyznaje-nigdy mi sie to nie przytrafilo. I nigdy nie dalam sobie wmowic, ze
            nie moge dostac suchego prowiantu, bo BP cos tam cos tam... Kochani-wiecej
            asertywnosci!
    • platynka.iw Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 05.04.07, 11:42
      Ale co znaczy-zwroceni??

Jezeli lokalne BP mialo papiery na legalne organizowanie wycieczek-jakim prawem
      Was zawrocila?? Znaczy co-wyproszono Was z autokaru?? kto?? Policja?? A reszta
      uczestnikow wyjazdu z lokalnym BP pojechala??

Qrcze nie ma to jak typowa dla polakow milosc do blizniego, zrozumienie itd...
      to takie katolickie!

A ta kobita?? Typowy pies ogrodnika-sama nie zezarla to i drugiemu nie da.

prosze o wiecej szczegolow, przyznam-zaintrygowala mnie to spara, bo-jest to dla
      mnie nie do pojecia!!

Pozdrawiam, iwonka

Szok!!
      • mstaszynska Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 05.04.07, 16:49
        Powiem jedno...NAS zawrócili i to najbardziej jest dla mnie dziwne, ze tylko
        nas...Polaków!!! Nawet nie wiem teraz jak mam się z tym czuć...potraktowani jak
        przectępców? czy jak... - w momencie zawrócenia autokaru o 4 nad
        ranem?????!!!!! i faktycznie nic nie zobaczyłam, jedynie basen i plaże na caały
        tydzień.
    • platynka.iw Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 05.04.07, 17:23
      mstaszynska-ale mozesz opisac cale zajscie?? jak to sie odbylo?? kto was
      zawrocil?? czy sie tlumaczyli dlaczego?? Piszesz, ze inne osoby jadace z
      lokalnego BP pojechaly dalej-czy ktos sie tlumaczyl Wam-dlaczego??

Czy Polacy w E sa ubezwlasnowolnieni i maja zakaz podejmowania wlasnych decyzji
      z kim jada??

prosze opisz to-bo trudno mi jest to sobie wyobrazic.

Czy dostalas zwrot kosztow od BP?

Pozdrawiam i bardzo wspolczuje. iwonka
      • aeki Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 05.04.07, 18:15
        Janusz.amir. chyba zbyt gloryfikujesz . Fakt że należy uszanować kulturę
        innych.
        To dodyczy w 2 strony.

a na zemstę najlepsza lufa
        • squirrel9 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 15.04.07, 08:00
          Co to w tym przypadku ma oznaczać "uszanować kulturę innych' ? Chyba brak
          kultury i chamstwo.
          Na zemstę najlepszy jest sąd - chyba,że w twojej gminie inaczej :(
    • kkaminska Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 05.04.07, 19:00
      Potwierdzam. Zadne lokalne, nawet duze biuro nie organizuje wycieczek
      konwojowanych do Kairu i Luksoru dla Polakow.
      Biura lokalne ktore obiecuja takie wycieczki albo sciemniaja albo robia to
      dziwnymi i nie do konca sprawdzonymi metodami (wynajmuja busiki do przewozu,
      badz przewoza turystow zwyklymi autobusami- wszystko w obawie przed policja
      turystyczna) Nie polecam takich wycieczek , bo kosztuja sporo nerwow i nie
      wszystkie sie udaja.

Na ta chwile znam tylko jedno biuro ,ktore organizuje Luksor na 1,5 dnia z
      konwojem.

W ostatnich dniach wprowadzony zostal rowniez zakaz przewozu wiecej niz 3
      obcokrajowcow w autobusach publicznych (nie wiem czy we wszystkich kierunkach,
      na pewno do Kairu , autobusami firmy El Gouna - sprawdzone osobiscie ) Wiec
      jesli ktos planujesie udac do Kairu na wlasna reke moze sie spotkac z sytuacja
      odmowy sprzedazy biletu.
      • aziza_kama Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 05.04.07, 19:32
        kkaminska napisała:

> Potwierdzam. Zadne lokalne, nawet duze biuro nie organizuje wycieczek
        > konwojowanych do Kairu i Luksoru dla Polakow.

Tylko dla Polaków??????

> W ostatnich dniach wprowadzony zostal rowniez zakaz przewozu wiecej niz 3
        > obcokrajowcow w autobusach publicznych (nie wiem czy we wszystkich
        kierunkach,

A wiesz może, czym ten zakaz jest podyktowany? Chodzi o względy bezpieczeństwa
        czy może jakieś inne?
        • kkaminska Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 05.04.07, 23:59
          Z tego co wiem tylko Polacy maja problem. Inni jezdza bez problemu na te same
          wycieczki duzo taniej a czasami i lepiej.

Nie jest to podytkowane wzgledami bezpieczenstwa tylko prawdopodobnie ogromnymi
          łapówkami jakie biura wreczaja policji i nie wiadomo jescze komu, zeby zarabiac
          na fakultetach.
      • platynka.iw Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 05.04.07, 20:28
        kkaminska napisała:

> Potwierdzam. Zadne lokalne, nawet duze biuro nie organizuje wycieczek
        > konwojowanych do Kairu i Luksoru dla Polakow.
        Claudia-a inne narodowosci sa cacy?? Tylko Polacy be??
        Dlaczego??
        • luki2007 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 05.04.07, 22:07
          To może małe wytłumaczenie dotyczące tej sytuacji. Musicie wiedzieć ,ze nie ma
          żadnego zakazu wykupywania wycieczek konwojowanych w lokalnych biurach, lecz
          niestety kilka polskich biur w tym Ecco Holiday dogadały się nieoficjalnie z
          władzami (policja, wojsko) w taki sposób ,że polscy turyści jadący z tymi
          biurami mają problemy z wyjazdem do luksoru i kairu jeżeli wykupią takie
          wycieczki w lokalnych biurach. Nie jest to legalny przepis, chociaż mnie
          osobiście w samej centrali Ecco holiday poinformowano, ze taki przepis
          wywalczyły sobie biura u władz Egiptu, jednak nikt tego przepisu nie przedstawi
          pisemnie, bo nie jest on legalny. Sprawdzałem to w MSZ oraz w biurach Neckerman
          i TUI , gdzie zapewniono mnie że na 100% nie ma takiego przepisu. Kilka
          polskich biur praktycznie w "mafijny" sposób zapewniło sobie monopol na
          wycieczki konwojowe i tak naprawdę w taki sposób oszukają nas -klientów, którzy
          płacimy grube pieniądze za wczasy w Egipcie. Zresztą Ecco oszukuję również na
          wizach wjazdowych i żąda za nie o 5 dolarów więcej. Poza tym trzeba
          przypomnieć ,że dodatkowo rezydentka Kasia z Menaville robi wszystko by zepsuć
          pobyt osobom, które chcą sami wybierać z kim chcą jechać do Kairu i Luksoru,
          czy np sami sobie wybrać pokój. Jeżdżę do Egiptu od wielu lat i po raz pierwszy
          spotkałem tak nieprzyjazną rezydentkę, która psuła nam pobyt. Szczytem
          wszystkiego już była sytuacja, kiedy przy podpisywaniu reklamacji rezydentka
          Kasia była oburzona tym, że poinformowaliśmy konsula o monopolistycznych
          praktykach. Jak to powiedziała "Czy nie dało się to załatwić bardziej po
          ludzku"... To ja zadam pytanie czy "po ludzku" było kombinowanie za naszymi
          plecami z policją w Egipcie zawracanie nas z konwoju.

Jeszcze krótki opis całej sytuacji "zawracania" z konwoju:

Kair:
          Po wykupieniu wycieczki do Kairu w recepcji hotelowej zostawiliśmy klucze,
          zabraliśmy paszporty oraz śniadania co później okazało się błędem , gdyż
          rezydentka dzięki temu wiedziała, ze wyjeżdżamy z innym biurem do Kairu. Spod
          hotelu zabrał nas bus, który miał nas zawieść do konwoju w Hurghadzie. Już 200
          metrów od hotelu nasz bus był zatrzymywany przez policję mimo, ze inne busy
          swobodnie przejeżdżały. Bus się nie zatrzymał, ale w sumie znając egipskie
          zwyczaje myśleliśmy że to nie jest problem. dopiero potem dowiedzieliśmy się
          rezydentka "załatwiła" patrol. który miał zatrzymać nasz bus. Do organizatorów
          naszej wycieczki już doszła informacja o tym, że rezydentka przeszkadza w
          naszym wyjeździe do Kairu więc już w samej Hurghadzie zaczęły się kombinację.
          Poproszono nas ,żebyśmy się nie przyznawali że jesteśmy z Manaville tylko z
          innego hotelu i okazało się ,ze zamiast autokarem pojedziemy klimatyzowanym
          busem, który miał dołączyć do konwoju. Potem okazało się, ze biuro specjalnie
          załatwiło busa dla kilkunastu osób z Menaville, bo nie chcieli ryzykować
          zawrócenie całego autokaru, w którym byli także ich klienci z innych krajów. Tu
          musze napisać, ze w konwoju było mnóstwo busów, a nie same autokary. Kiedy
          dojechaliśmy do konwoju do naszego busa wszedł policjant i zapytał się dokąd
          jedziemy. Odpowiedzieliśmy, ze do Kairu oglądać piramidy, a on zapytał czy
          jednak nie na lotnisko. Za kilka minut zawrócono nas z konwoju. Na drugi dzień
          zwrócono nam pieniądze i poinformowano, ze rezydentka z Manaville "załatwiła"
          dzięki znajomościom nam takie atrakcje.
          Na drugi dzień wybraliśmy się do Luksoru i tym razem zatrzymano nasz autokar i
          policjant poinformował, ze Luksor został zamknięty dla turystów ze względu na
          zagrożenie atakiem terrorystycznym, Nas odwieziono do hotelu busem, a pozostali
          turyści z innych krajów z tego autokaru pojechali do Luksoru. Okazało się że
          już mieliśmy zablokowane za sprawą interwencji rezydentki karty turystyczne.

Na koniec jeszcze raz piszę, ze nie ma żadnego przepisu o tym, ze nie wolno
          wykupywać wycieczek do Kairu i Luksoru w lokalnych biurach, Gdyby tak było to
          dlaczego ten zakaz dotyczył by tylko Polaków, tylko w regionie Hurghady.
          Dlaczego MSZ nie wie nic o takim przepisie, dlaczego Ecco nie chcę przedstawić
          takiego przepisu na piśmie, dlaczego Neckerman i TUI zapewnia, że nie ma
          takiego przepisu. Odpowiedzcie sobie sami. Ja już dziękuje za wczasy z ECCO, a
          przede wszystkim z rezydentką Kasią z Manaville. Mam inny wybór, a jeżeli okaże
          się że także inne polskie biura biorą udział w tym układzie to bez problemu
          mogę jeździć z biurami zagranicznymi.
        • kkaminska Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 06.04.07, 00:01
          Pewnie tylko polskie biura sa tak chciwe i nastawione na zysk, a ze wycieczki
          fakultatywne to żyła złota...
          Rezydenci i pracownicy biur już od dawna łamli sosbie głowy co tu zrobić ,żeby
          popsuć rynek wycieczek w biurach lokalnych.Wreszcie im się udało :(
    • moonbeauty Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 05.04.07, 22:19
      Dzięki za info - wiem z kim nie lecieć do Egiptu! Czy kogoś jeszcze z innego
      biura spotkała taka praktyka? Chcemy z mężem lecieć we wrześniu - nie wiem od
      kogo kupimy wycieczki, ale nie będzie mi żaden rezydent tego narzucał. Coraz
      poważniej myślimy nad niemieckim biurem - mąż jest germanistą, najwyżej będzie
      moim tłumaczem :)
      • iwter Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 06.04.07, 09:03
        Dlaczego nic z tym ograniczeniem nie mozna zrobić.Czy ktoś zgłaszał to u
        polskiego konsula w egipcie?dlaczego on nic z tym nie zrobi,przecież to jawna
        nagonka na Polakow i to w imie biznesu,a przecież jesteśmy podobno w 90%
        miłosiernymi katolikami........
        A może trzeba to zgłośić w Polsce w konsulacie?
        Czy wszyscy rezydenci w Hurghadzie są tacy wredni???to może lepiej nie brać z
        recepcji jedzenia,żeby skubańcy nie wiedzieli o naszych wypadach?Czy Scan i tui
        też bierze udział w tym spisku przeciwko turystom?
        • luki2007 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 06.04.07, 10:42
          jeszcze jedna sprawa. W czasie pobytu w Menaville byłem przekonany ,że to jest
          problem wyłącznie rezydentki i że Ecco nic o takich praktykach nie wie. Jednak
          po powrocie zadzwoniłem do centrali Ecco i poinformowałem o całej sytuacji a
          wtedy otrzymałem informacje, że to nie jest wina rezydentki, tylko władz
          Egiptu, ponieważ istnieje taki przepis, który wywalczyły sobie polskie biura.
          Dodano ,że ta rezydentka jest jedną z najlepszych ich rezydentek i że mają o
          niej listy pochwalne. Powiedziano mi, że jestem pierwszą osobą, która skarży
          się na nią, co oczywiście była kłamstwem bo dwa tygodnie wcześniej kilka osób
          pisało reklamację dotyczącą działalności rezydentki. Kiedy o tym wspomniałem
          kobieta tłumaczyła się, że pewnie te reklamacje jeszcze do niej nie dotarły.

Ma tżz informację, ze w tym całym układzie biorą także inne polskie biura,
          jednak nie mam na to dowodów więc na razie o tych innych firmach nie piszę.
          Pewne jest ,ze Ecco holiday bierze w tym udział. Zobaczymy czy ktoś miał
          jeszcze takie problemy z innymi biurami to wtedy będzie można kolejne biura
          dopisać do "czarnej listy". Prawdopodobnie w tym procederze nie bierze udziału
          TUI i NECKERMAN bo zapewniali mnie ,ze nie ma takiego przepisu o przymusie
          zakupu wycieczki do Kairu i Luksoru tylko u rezydenta. Mam nadzieję, ze w
          dalszej dyskusji dowiemy się , które biura biorą udział w tym procederze.
          Jednak uważam, ze jeżeli inne biura też to praktykują to problem powstaję tylko
          wtedy kiedy zachłanna rezydentka informuję o tym, że z jej hotelu wyjeżdża
          jakaś grupa z lokalnego biura i wtedy zaczynają się problemy. Życzliwi i
          rzetelni rezydenci nie donoszą na swoich klientów.
        • malini Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 06.04.07, 11:04
          Mało tego, w mojej ocenie jest to przestępstwo zmuszenia do określonego
          zachowania (art.191 K.k.),w tym przypadku jest to zmuszenie siłą.Rezydentka
          zamawiając zmuszanie was siłą do poprwotu bierze w mojej ocenie czynnu udział w
          przestępstwie. Co do samych Egipcjan,to według prawa polskiego,w przypadku, gdy
          funkcjnariusz nadużywa władzy i przekracza swoje uprawnienia, jest to czyn z
          art.231 K.k.,karalne jest też oczywiście "branie w łapę" .Nie wiem, jak to
          wygląda w przypadku Egipcjan,zawiadomienie można złożyć w Polsce,a prokurator
          niech się martwi,jak to dalej załatwiać (oczywiście przydałoby się,abyście
          potrafili zidentyfikowac funkcjonariuszy nr legitymacji,nazwiska - dlatego
          m.in.nasi f-sze muszą się przedstawiać,egipscy pewnie też).Przedstawiciel biura
          (rezydentka), jak i samo biuro,jeśli to działanie było odgórnym poleceniem, w
          mojej powinni za ten czyn odpowiedzieć .Nic nie stoi na przeszkodzie przed
          złożeniem w polskiej prokuraturze zawiadomienia o jego popełnieniu(można wysłać
          pismo - zawiadomienie dokładnie opisując sytuację, to prokurator jest od
          tego,aby ustalić kogo i jak ma ścigać, za co i czy w ramach międzynarodowej
          pomocy prawnej,zaznaczam,że są to czyny ścigane z urzędu,a
          nie "prywatnie" ).Nic też nie stoi na przeszkodzie przed złożeniem skargi na
          funkcjonariuszy egipskich do ichniej Komendy Policji (może będą mieli
          dyscyplinarkę) a na rezydentę - do biura podróży.Rozumiem,że na miejscu
          skontaktowaliście się z konsulem,choć nie wiem,czy coś w tej sprawie
          zrobił.Warto zacząć "akcję" od pisemnego wystąpienia do Ministrestwa Spraw
          Zagranicznych z prośbą o powiadomienie was o działaniach konsula w waszej
          sprawie i poczynionych ustaleniach.
          • luki2007 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 06.04.07, 15:36
            Wielu klientów hotelu Menaville postanowiło walczyć o swoje prawa poprzez różne
            instytucję, chociaż spodziewają się, że nie będzie to łatwe. Jednak nie polecam
            walczyć o swoje prawa na miejscu w Egipcie, a dopiero w Polsce. Taką radę
            otrzymaliśmy od pracownika Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Zresztą Ecco
            wypiera się, ze nie jest to wina rezydenta tylko władz Egiptu i pewnie taka
            linię obrony będą podtrzymywać bo ciężko turyście będzie skarżyć np Policję
            egipską. Poza tym rezydentka Kasia czuję się w Egipcie bardzo pewnie m.in. ze
            względu na to ,że jest żoną managera hotelu co powoduje, że w stosunku do
            niezadowolonych klientów (którzy nie dają jej dodatkowo zarobić) staje się
            arogancka.

Na koniec przedstawiam cytat z reklamacji jednej turystki, która także była w
            tym czasie w Menaville:
            " Dodatkowo, odrębnym problemem było zachowanie Pani rezydent w
            problematycznej sytuacji. Informujemy, że Pani rezydent odmówiła przyjęcia
            reklamacji, dotyczy to sporej grupy osób. Na naszą prośbę, aby pisemnie
            potwierdziła odmowę, cynicznie stwierdziła, cyt. „co, chcecie zgrywać
            uciemiężonych turystów” i odmówiła pokwitowania. Dopiero uruchomienie kamery
            spowodowało, że rezydentka zechciała pokwitować. Jednakże naszą reklamację Pani
            rezydent zabrała do kserowania (nie posiadałyśmy kopii) i oddała w ostatniej
            chwili twierdząc, że nie przyjmuje z powodu braku kopii. Żeby móc dochodzić
            swoich roszczeń skorzystałyśmy z uprzejmości turystki ze Śląska, która
            pozwoliła nam dopisać nasze nazwiska do swojej reklamacji. Ponadto uważamy za
            niekulturalne i obraźliwe zachowanie Pani rezydent, która komentowała i
            pokazywała innym turystom nasze pisma. Natomiast po dotarciu na lotnisko, Pani
            rezydent straszyła nas sądem."
            • 1web Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 06.04.07, 15:50
              no to pięknie.

nie dostaliśmy narazie żadnych info z innych biur o takiej praktyce. Jeżeli
              ktokolwiek z podróżujących dowie się o takim procederze prowadzonym również
              przez inne biura, to prosze o wpis.

sezon polowań na leszcza się zaczyna...........
            • pc_maniac Kochani, z deczka sami jesteście sobie winni... 06.04.07, 15:54
              Kochani, z deczka sami jesteście sobie winni tego stanu rzeczy.

Już wyjaśniam czemu.
              Otóż dziwnym zrządzeniem losu(?!) w procederze cofania turystów z innych
              wycieczek zamieszane są dokładnie te same biura, które jeszcze rok/dwa lata
              temu temu szantarzowały turystów, że jeśli nie wykupią droższej wizy u
              rezydenta w autokarze, to nawet jesli wykupili takową na własną rękę w okienku
              na lotnisku, to nie zostaną zakwaterowani czy też spotkają ich inne
              nieprzyjemności.

I Polacy (oj naiwny naród) na to się godzili, "bo przecież nie będziemy robić
              afery o 3 dolary".
              Nikt nie brał na poważnie, ze przecież te 3 dolary razy ilość turystów
              wysyłanych do Egiptu, to już sumy nie bagatelne.
              No a jak da się "grzeczniutkich" turystów zahukać na wizach, to cóż za problem
              zahukać ich z fakultetami?!

Macie coście chcieli - nie żal Wam było tych nielegalnie wysępianych 3$ za
              wizę, więc teraz całkowicie Was ubezwłasnowolnili.

A WYJŚCIE BYŁO TAKIE PROSTE - NIE JEŹDZIĆ Z KRĘTACZAMI - a niech by
              zbankrutowali z braku turystów.
              • thoms1982 Re: Kochani, z deczka sami jesteście sobie winni. 06.04.07, 21:30
                sami nie sami... ja tez bylem w tej grupie i wcale nie uwazam sie za winnego...
                jezeli na dzien dobry ecco Cie szyje na lotnisku na wizie 5 dolarów to juz chyba
                cos o tym swiadczy...
                co do biur to biuro z ktorego jechalismy bylo wczesniej niz sam hotel wiec nie
                wyobrazam sobie, byc wlascicielem takiego biura i zeby jakas poleczka ktora
                poleciala na Egipcjanina mi mieszala w moim kraju - dawno bym ja odszczelil!!

Jak dojechalismy do konwoju to juz nas zdziwilo ze pan ktory nas niby
                kontrolowal zapytal czy nie jedziemy czasem na lotnisko - hmm u ciekamy gdzies
                czy co?? czy mysmy wygladali na uciekinierów - hmm raczej nie.

Luksor...
                Czy ujechaniem 6-sciu km, wsadzeniem do autokaru +/- 30 rosjan oraz paru
                francuzów z róznych hoteli a potem wyproszeniem nas polaków z hotelu menaville
                i poinformowanie ich ze ich paszporty oraz karty turystyczne sa zablokowane na
                zwiedzanie luksory - nazywasz tez naszą winą??

Przepraszam ze tak pisze ale naprawde jestem wsciekły...
    • janusz.amir Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 06.04.07, 22:21
      To fakt że robi się niewesoło, ale prawda jest taka że Ecco się rezydentki nie
      pozbędzie bo straci hotel. Smutne to ale prawdziwe.
      • moonbeauty Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 06.04.07, 23:31
        Kochani, proponuję rozgładzać tą sprawę na wszystkich Wam znanych forach
        turystycznych, informować rodzinę, znajomych, by nie korzystali z tego biura
        podóży. Sama nigdy nie skorzystam z usług Ecco Holiday. Dobrze że piszecie o
        takich sprawach na forum. My płacimy i my wymagamy. Jest duża konkurencja,
        można korzystać z biur zagranicznych.
        • moonbeauty Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 06.04.07, 23:33
          Zapomniałam dodać, że jest tyle fajnych hoteli w Egipcie że nie musimy przecież
          jeździć to tego "cudownego" z jeszcze cudowniejszą rezydentką. Najgorszą karą
          dla tego biura i tej rezydenki jest niekorzystanie z ich usług. Pozdrawiam!
          • thoms1982 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 06.04.07, 23:42
            moonbeauty

jasne ze jest ale ja tam jeszcze wrócie a bede dzwonil do ecco co miesiac i
            pytal czy ta pani "K" jeszcze pracuje "bo czytalem na forach ble ble ble ble..."

na innych forach tez napewno ruszymy ta sprawe, narazie zaczynamy tu bo uwazamy
            ze jest "najmocniejsze" zwlaszcza ze zbliza sie okres na wykupowanie wycieczek...
      • thoms1982 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 06.04.07, 23:33
        jezlei sie ecco nie pozbedzie pani "K" to bedzie trzeba uderzyc wyzej czyli do
        francji, poniewaz to oni sa włascicielami hotelu-ja tego nie odpuszcze nie ma
        takiej opcji... a jezlei nie to sobie kupie wycieczke i bede co noc sie jej
        walil piesciami do drzwi i uciekał w krzaki, mieszka na terenie hotelu z
        dwojgiem dzieci i zamiast pracowac (siedziec na recepcji jakby co) to sie opala
        - szkoda ze zdjecia jej nie zrobilem!!!!!!! wrrr

ps. ona tez jest rezydentka w innych hotelach w safadze (podobno) wiec ecco moze
        jej odpuscic menaville, bo szkoda tego hotelu.
        • moonbeauty Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 06.04.07, 23:48
          Bardzo dobrze że to nagłaśniacie! Powodzenia w dochodzeniu swoich praw!
          • gomeza Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 07.04.07, 09:07
            Witam. Polska Ambasada w Kairze tak odpowiada:
            www.kair.polemb.net/?document=145&PHPSESSID=537dbd47f8974fa5857de19ecbfc301b
            • martha4 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 07.04.07, 10:56
              Lecę we wrześniu z Neckermannem.
              Dzwoniłam, pytałam - otrzymałam informację, że nie ma żadnych przeszkód, by
              korzystać z usług miejscowych agencji turystycznych na własną rękę. Tyle tylko,
              że to "mniej wygodne, musi się Pani dogadać z pośrednikiem, wybrać odpowiednie
              biuro z licencją itp., a wykupując u nas oszczędza sobie Pani tego zachodu".
              Rzetelnie i uczciwie.
              :)

A na stronie Neckermanna, w ich katalogu, w opisie wycieczek fakultatywnych
              można przeczytać: "organizowane są przez miejscowe agencje turystyczne".

• luki2007 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 07.04.07, 11:06
              Znałem tą odpowiedź ambasady już pzred wyjazdem , dlatego wcześniej
              dowiadywaliśmy czy dane biuro ma licencję i oczywiście miało. Zresztą biuro
              działa dłużej niż sam hotel. Jednak działania rezydentki były ponad tym
              przepisem. Wyobraźcie sobie ,ze biuro bardzo boi się o swoją przyszłość
              ponieważ rezydentka już w zeszłym roku próbowała załatwić dzięki swoim
              kontaktom (czytaj kontaktom męża) odebranie licencji.

I jeszcze jedno. Polska Ambasada informuję ,że nie ma takiego przepisu.
              Natomiast kiedy zadzwoniłem do ambasady egipskiej w Polsce to najpierw
              zapewniano mnie,że nie ma takiego przepisu, ale dodało ,że musi się upewnić. Po
              kilku godzinach zadzwoniłem ponownie i otrzymałem informację,że taki jest taki
              przepis, który dotyczy tylko Polaków i tylko w regionie Hurghady. Najwyraźniej
              widać ,że kilka polskich biur dogadało się nieoficjalnie z władzami policyjnymi
              i nawet ambasada egipska nie chcę się w to mieszać. Sprawdzimy to jeszcze w
              przysłym tygodniu i dzwoniąc jeszcze raz do ambasady egipskiej będziemy się
              chcieli dowiedzieć kto i kiedy wg nich wydał taki rzekomy przepis i dlaczego
              dotyczy tylko Polaków i w rejonie Hurghady.
              Ja wiem jedno... nigdy już nie będę klientem biura, które bierze udział w tym
              procederze. Nie życzę sobie,żeby ktoś mnie oszukiwał i okradał.
              Ciągle pozostaje pytanie czy są dowody na to,ze także inne polskie biura oprócz
              Ecco Holiday biorą w tym udział. Mam nadzieję,ze w tym temacie się o tym
              dowiemy.
              • gomeza Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 07.04.07, 11:22
                wygląda na to , że najbardziej winna jest Polska władza. Po interwencjach
                polskich obywteli powinna przeprowadzić z urzędu dochodzenie. I w wypadku
                potwierdzenia się zarzutów , cofnąć w Polsce firmie Ecco Holiday koncesję. I
                zaraz byłoby po problemie.
                Bo placówki konsularne i ambasady są po to m.in., żeby pomagać polskim
                obywatelom, a nie wydawać będące w rzeczywistości fikcją-oświadczenia.
                pzdr
                • cameltravel Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 07.04.07, 12:42
                  Dlatego coraz wiecej sprzedaje samych biletów oraz wylotow do egiptu z Niemiec i
                  Litwy oraz Rosji :)

czego polskie biura chciały to maja :)
                  juz niedługo rosjanie beda lądować w Polsce - lepsze ceny i lepsza obsługa :)

ewa
                  • thoms1982 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 07.04.07, 15:51
                    panie Ewo dziwi sie pani, jak nasze biura tzn ecco robi takie rzeczy??

ps. co do rosjan i polski - hmm, pracuje sam w krakowskiej gastronomii wiec
                    wiem co sie dzieje... mam nadzieje ze tak sie nie stanie jak pani pisze
                    poniewaz rosyjscy goscie sa bardzo nie mili, mysla ze maja kase i wszystko
                    moga...
                    Fakt jest taki ze w egipcie sa inaczej traktowanie(patrz-lepiej) bo zostawiaja
                    lepsza kase i wszyscy sa na "all" wiec troche to dziwnie wyglada w rest jak
                    zaczynaja wchpodzic rosjanie i odrazu caly personel chodzi jak w zegarku a nas
                    polakow traktuja jak kumpli bo jestesmy mili a nie zostawiamy kasy(patrz-
                    napiwki) no ale to tez jest mile...

W menaville jak mieli przyjechac Rosjanie i Francuzi to caly persolne, lacznie
                    z poanami ogrodnikami sprzatali, szczygli itd, nawet na kolacje bylo cos innego
                    niz to co my mielismy przez 3 tyg a moze pani rezydent tezs w tym maczala
                    pluchy.............
                • thoms1982 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 07.04.07, 12:44
                  z tego co wiemy to ambastada dzwonila do hotelu, ale nie wiemy czy to cos wogole
                  dalo... wiem tylko ze jak w czasie powrotu tj w juz na lotnisku szukalem pani
                  "Gizeli" to gdzies znikla, czyzby spodziewala sie nastepnej reklamacji, a moze
                  bala sie ze ktos jej naplije w twarz?????
                  • gomeza Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 07.04.07, 16:51
                    tylko nie wiem po co Ambasada dzwoniła do hotelu? Chyba w celach
                    marketingowych.Ambasada znając przypadki szykanowaniapolskich obywateli ma
                    obowiązek powiadomić Ministerstwo Spraw Zagranicznych, a to Ministerstwo
                    powinno złożyć notę dyplomatyczną, ostrą notę dyplomatyczną do władz Egipskich.
                    A tak jest tylko pozorowane działanie Ambasady polskiej w Egipcie, (może sama w
                    tym szykanowaniu Polaków , nieoficjalnie Ambasada macza palce??)
                    pzdr
                    • luki2007 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 07.04.07, 16:59
                      Jest jednak problem ponieważ pracownik MSZ poinformował nasz,zebyśmy ostro nie
                      protestowali w Egipcie ponieważ w razie problemów z władzami policyjnymi ( z
                      którymi biura polskie mają "układ")to cieżko nam będzie pomóc w skutek tego ,że
                      stosunki dyplomatyczne na lini Polska-Egipt nie są zbyt dobre. Taką informację
                      przekazał nam pracownik MSZ jednak trudno powiedzieć jak jest naprawdę.
                  • gomeza Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 07.04.07, 16:56
                    swoją drogą, gdzie są polskie media. To jest forum Gazety i co? dziennikarze
                    nie czytają? Powinni podnieść rwetes na cały świat, jak to w Egipcie szykanuje
                    się polskich obywateli.
                    Gazeta, bardzo opiniotwórcza w Polsce, natychmiast spowodowałaby reakcję stacji
                    TV i Radiowych. Wtedy może i polskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych jak i
                    prokuratura, przypomniałaby sobie po co jest?
                    A tak pozostaje nam , bicie piny.
                    pzdr
                    • iwter Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 07.04.07, 17:21
                      No własnie!!!!!
                      może jakaś ambitna stacja i dziennikarz podejmie ten temat.Moż ci co tego
                      doświdczyli powinni powiadomić taką stację np. tvn.Media to
                      prwww.greenunique.nlż 3 władza.
                      Pzdrawiam
                      • iwter Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 07.04.07, 17:22
                        Literowka
                        chciałam napisać że media to 3 władza i może najbardziej skuteczna
                    • cameltravel Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 07.04.07, 17:28
                      kochani zapędzacie sie

jest fakt:
                      nie możemy jako polacy kupowac Kairu i Luxoru gdzieś indziej niż u rezydenta
                      drugi fakt to to że inne nacje mogą
                      trzeci to to, że ani ambasada, ani konsulaty ani biura podrózy ani NIKT inny nie
                      protestuje a więc sie zgadza za tych co jada i za tych co nie jadą

co napisała ambasada POlski na swojej OFICJALNEJ stronie? cytat:"

W związku z licznymi zapytaniami z kraju Wydział Konsularny Ambasady RP w Kairze
                      zawiadamia,
                      iż według Egipskiego Ministerstwa Turystyki wynika,
                      że nie ma żadnych przepisów, które zabraniałyby korzystania z usług lokalnych
                      biur podróży.
                      Niemniej od pewnego czasu władze bardziej rygorystycznie kontrolują te biura pod
                      kątem poziomu usług,
                      przestrzegania zasad bhp i posiadania wyposażenia w sprzęt ratunkowy oraz
                      pierwszej pomocy,
                      a także ważnych licencji na usługi turystyczne.
                      ŻRÓDŁO:WYDZIAŁ KONSULARNY AMBASADY RP"

link do tej strony raz jeszcze:
                      www.kair.polemb.net/?document=145&PHPSESSID=537dbd47f8974fa5857de19ecbfc301b
                      z tego wynika kochani że:
                      po pierwsze minister tego nie zakazał
                      po drugie nie mają prawa wysadzac was z autokarów
                      po trzecie jeśli wasz autokar jest zgodny z egipskimi przepisami BHP i ma
                      odpowiednie dla ROsjan, Niemców, Anglików itd środki ratunkowe to my chyba tez
                      możemy nim jechać ?? czy sie mylę

ale z tego wynika tez kilka opcji - faktów
                      zastanawiam sie czemu Sonia, Diana, Klaudia, Agnieszka i inne osoby (także
                      turysci)przebywający w Egipcie (nawet niech to będzie pobyt na wizie na 30 dni)
                      nie zastosują dostępnych przepisów:
                      1 każdego rezydenta który przekupuje policję czy kogokolwiek zgłosiłabym na
                      Policję do konsulatu gdzie sie da aby takiemu elementowi cofnięto wize i
                      pozwolenie na prace w Egipcie.
                      dlaczego?
                      Dlatego, że Egipt żyje z Turystyki a każde działanie na szkodę turystów -
                      zastraszanie, szantaż, okradanie - podpada pod paragraf nawet tam.

nawet jeśli ten zakaz jest ustanowiony przez wyższe władze w Hurghadzie to są
                      przecież inne władze, w Polsce, w Egipcie jesteśmy w Unii mamy więc maaase
                      różnych narzędzi prawnych aby walczyć z oszustwem, wyzyskiem i działaniem na
                      naszą szkodę oraz z wprowadzaniem nas w błąd.
                      skoro Niemcy, Francuzi i inni członkowie Unii mogą to czemu my nie ?
                      być może brzmi top dość dziwnie ale zastanawiam sie czemu nikomu do tej pory
                      jeszcze nie zechciało sie zadziałać ?? przecież zaczęło sie od Lunch boxów i jak
                      sobie dobrze przypominam - było to działanie pojedynczych rezydentów.
                      było rok temu o:
                      wywiezieniu przez Madzię rezydentkę Oasisa na pustynię
                      było o rezydentach innych biur - i co ?
                      CISZA nikomu sienie chciało pociągnąć sprawy do końca

ja jestem za uczciwym traktowaniem turystów w Egipcie choćby po to żeby nie
                      patrzyli na Polaków jak na UFO które jest więźniem biura z którym przyleciało-
                      tylko dlatego że z polski innaczej ciężko do Egiptu polecieć.

odnośnie Rosjan. zwęszyli teren i wiedzą, że potencjał jest ogromny !!
                      już teraz z niemieckimi biurami możecie polecieć do Egiptu z WARSZAWY -kwestą
                      czasu jest dalsza konkurencja i z tego co widze jest moooocno potrzebna

Ewa
                      • cameltravel Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 07.04.07, 17:38
                        nasze biura zamiast doliczyć te 10 - 40 USD (bo taka jest różnica w cenie
                        zakupu Kairu) do zakupu wycieczki i konkurować jakością serwisu walczą
                        przekupstwem - ciekawe jak to sie skońćzy
                        mogą jeszcze z góry przy zakupie dodać 3 USD zamiast ściągać je na wizę na miejscu!

jeszcze trochę i kupując wycieczkę bedziemy mieli w cenie - samolot ale bez
                        skrzydeł tu dopłata na lotnisku 1000zł
                        + opłata lotniskowa 170zł
                        opłata za bagaż głowny bo podręczny w cenie
                        wize ale bez pieczątki tu dopłata na miejscu 5USD
                        hotel ale bez pokoju - tu dopłata na miejscu od 30 usd za dobę
                        transfery z i na lotnisko w cenie ale autobus za dopłatą 20 USD
                        opieka rezydenta - w cenie - ale za dopłata spotkanie informacyjne

chyba nie wspomniałam o ubezpieczeniu
                        jest w cenie

ale nie obejmuje cie jak bedziesz mial wypadek lub sie rozchorujesz :)

• iwter Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 07.04.07, 18:40
                          Masz rację!!
                          Miejmy nadzieję że tym razem trafiła kosa na kamień i zostanie to pociągnięte
                          do końca.Ministerstwo powinno jednak reagować bo to jawna dyskryminacja.Jeżeli
                          danym autokarem mogą jechać dalej inne narodowości a tylko polacy mają wysiąsć
                          to po prostu granda.Zastanawiam się tylko co by się działo gdyby przy tym
                          atokarze chciano nr legitymacji i dane policjantów którzy zawrócil Polako.w do
                          hotelu???Czy jest to na tyle cywilizowany kraj ze mozna wskórać coś na miejscu
                          czy lepiej się nie wychylać bo to państwo w państwie?
                          • moonbeauty Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 07.04.07, 19:32
                            Nie wiem czy nasze władze coś w tej sprawie zrobią, pewnie nie :/ Ale
                            pamietajcie że biura podróży żyją z nas turystów. Gdy nie będziemy kupować u
                            nich wycieczek, zbankrutują! Może warto zainteresować się biurami które
                            takich "numerów" jak Ecco nie fundują turystom, albo rzeczywiście zwrócić się w
                            stronę zagranicznych (czeskich, niemieckich itd).
                            Osoby które miały tak przykre doświadczenia, może powinny oprócz ambasady i
                            innych instytucji, zawiadomić media, np TVN ? Wydaje mi się że nagłośnienie
                            danej sprawy w telewizji, prasie, często daje lepszy rezultat niż pismo ze
                            skargą do MSZ... przynajmniej da to, ze wielu Polaków, którzy nie korzystają z
                            tego forum, dowie się o tej sprawie.
                            • cameltravel Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 07.04.07, 19:59
                              żeby TVN zainteresowało sie sprawą musiałby byc na tej wycieczce Donald Tusk ;)

albo sprawcą tego zła Kaczynsky

:)

tiaaa powalczymy
                              i jak co roku polecimy do egiptu ale nie weźmiemy znajomych do Kairu i Luxoru
                              a na Giftun;)

Ewa
                              • cameltravel Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 07.04.07, 20:04
                                PS jesli zaintersują sie sprawą - stawiam im wycieczke :) do Hurghady z
                                przewodnikiem ;) SERIO

Ewa
                                • magdalena.e do: cameltravel 07.04.07, 22:22
                                  brawo Ewcia!!!! rzadko się zgadzam z Tobą na forum ale tym razem myślę TAK SAMO
                                  jak Ty:) chamstwem jest traktowanie nas Polaków przez biura podróży jak
                                  niewolników. przecież każdy lecący do Egiptu zapłacił za przelot, hotel,
                                  ubezpieczenie, transfer i za OPIEKĘ rezydenta a nie za NIEWOLNICZĄ KONIECZNOŚĆ
                                  wykupu wycieczki u rezydenta:) a może ktoś mi powie jak jest NAPRAWDĘ z
                                  podatkiem WYLOTOWYM z Egiptu - również info od Ecco:( dzwoniłam do Ambasady
                                  Egiptu w Polsce i tam poinformowali mnie, że faktycznie słyszeli o czymś takim,
                                  ale Kair nie poinformował ich dokładnie jak to w praktyce będzie wyglądało:)))
                                  pozdrawiam
                                  • luki2007 ecco 07.04.07, 22:49
                                    Ja wiem jedno, jeżeli Ecco Holiday olewa klientów to sporo na tym straci. W
                                    samym menaville spotkałem kilkadziesiąt osób, które powiedziało, że już nigdy
                                    nie polecą z ecco. Jak na miejscu w Polsce jeszcze się okazało, że Ecco broni
                                    działalności rezydentki to grono osób z pewnością się powiększy.
                                    Co do wizy wylotowej to musicie pamiętać, ze obowiązuje ono biura turystyczne a
                                    nie klienta więc klient osobiście nie może płacić za tą wizę, a jeżeli jest
                                    inaczej to znowu ktoś nagina prawo.
                                    Ten temat się rozkręca i jak na razie wygląda na to, że tylko Ecco stosuję
                                    takie praktyki, czyżby inne biura w to się nie bawiły?? Szczerze w to wątpię bo
                                    słyszałem ,że w ten proceder zamieszane jest kilka polskich biur, ale może miło
                                    się rozczaruję i na czarnej liście zostanie tylko Ecco
                                    • thoms1982 Re: ecco 07.04.07, 23:35
                                      Pani Ewo trzymam za slowa z ta wycieczka jak cos z TVN bedzie .... :)

Ja wiem jedno, bylem pierwszy raz w Egipcie i strasznie mi sie wszystko podobalo
                                      i napewno tam wróce i nawet sie zastanawiam czy do tego samego hotelu nie wrócic
                                      tylko jest jedna kwestia "Gizela" bede dzwonil co miesiac do ecco do poznania i
                                      pytała o wycieczki i czy Pani "K" jeszcze pracuje w tym hotelu bo czytalem na
                                      forach opinie ble ble ble - moze ecco sie skapnie ze cos jest nie tak????

Moze ktos ma jeszcze jakies pomysly na ten temat??
                                    • quinnmallory Re: ecco 07.04.07, 23:37
                                      Napisałem do TVN-u do "Uwaga":
                                      "Witam,
                                      zapraszam do lektury materiału znajdującego się pod poniższym linkiem:
                                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=60299816&v=2&s=0
                                      Jak sądzę - może być interesujący materiał."

Odpowiedź automatyczna:
                                      "This is an automatically generated Delivery Status Notification.

Delivery to the following recipients failed.

J.Marciniak@tvn.pl"

Mam znajomego w TVN i osobiście nadam mu temat - zobaczymy, co z tego wyjdzie.
                                      Jadę w lipcu do Menaville (drugi raz) i nie chciałbym wwalić się na minę.
                                      O reakcji telewizji poinformuję niebawem.

• quinnmallory Re: ecco 07.04.07, 23:52
                                        aha...już wie kumpela z TVP1 i koleś z Superexpressu ;))))
                                        • thoms1982 Re: ecco 08.04.07, 12:21
                                          Dziekowac za wsparcie - dobrze niech sie polska dowie przed okresem uropowym co
                                          sie wyrabia...
                                          • cameltravel Re: ecco 08.04.07, 14:47
                                            podtrzymuję swoją obietnicę dania im wycieczki gratis !!
                                            mało tego
                                            pomogę dotrzeć do ludzi którzy coś o tym wiedza już tam na miejscu
                                            i zasponsoruję i Kair i Luxor :)

chętnie polece z nimi :) pokaże paluszkiem co i jak i gdzie i czemu

- po prostu nie wierzę że któreś z wymienionych mediów sie zdecyduje na
                                            ciągnięcie i dokopanie sie do dna tematu !

a ecco nie zmieni rezydentki- bo ona dla nich zarabia

madziu - w listach które dostałyśmy od ecco pisze wyraznie ze jest to wiza
                                            wylotowa i ze mamy powiadamiac klientów
                                            a faktycznie jest to podatek touroperatorow - tak mowi ambasada egiptu i ich
                                            ministerstwo
                                            a jak jest naprawde - nie dowiemy sie :)
                                            opłata paliwowa na razie nie przejdzie wiec ......................
                                            ale od czerwca kto wie - możliwe ze jak co roku bedziem miec oplate paliwowa

ewa
        • marianntonietta Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 20.04.07, 14:18
          Witajcie, z niedowierzaniem czytam te wszystkie opowiesci o rezydentce z
          Menavilla. Byłam tam w styczniu i spedziłam cudowne wakacje, a pani Kasia jest
          jedną z naprawdę świetnych i profesjonalnych rezydentek, jakie miałam okazję
          spotkać. Cóż, sytuacja w Egipcie jest nieszczególna, obowiązują przepisy,
          których trzeba przestrzegać, jak choćby obowiązek przyłączania się do konwoju.
          Wprowadzili to sami Egipcjanie. Chodzi oczywiście o pieniądze. Za taki konwój
          po prostu się płaci. A co do wycieczek fakultatywnych - czasami mam wrażenie,
          że Polacy sobie skąpią nawet na wakacjach....ja wolę zapłacić więcej i mieć
          lepszą wycieczkę, dobrze zorganizowaną i poprowadzoną, niż zaoszczędzić marnych
          kilka euro czy dolarów i jechać z niesprawdzonym biurem z ulicy.....w razie
          jakiś nieścisłości, gdzie złożycie reklamację? U kogo? Nawet jak się to uda, to
          kogo będzie stać, żeby ponownie się wybrać do tego kraju i iść tam do sądu?
          Naprawdę, czasami mam wrażenie, że na zagraniczne wakacje jeżdżą same sknery....
          • luki2007 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 20.04.07, 14:50
            Najwyraźniej mało wiesz. To nie chodzi o sam fakt ,że można zaoszczędzić 30 $,
            ale o to,że ktoś wprowadza monopol i przeszkadza w wypoczynku. Osoby, które
            wielokrotnie jeździły do Egiptu zazwyczaj korzystają z lokalnych biur ponieważ
            wycieczki wykupione w takich biurach niczym się nie różniły od tych wykupionych
            u rezydenta. Nawet jeździło się tymi samymi autokarami. Biuro ,w którym
            wykupiliśmy wycieczki to nie jest zwykłe biuro z ulicy, tylko firma mająca
            kilka oddziałów w Egipcie, która jest na rynku dłużej niż sam hotel Menaville.
            A co do rezydentki Kasi, ... nie daj jej zarobić, a przekonasz się,ze nie jest
            miłą osobą. Czy to, że ktoś kupił wycieczkę w innym biurze a nie rezydenta, ma
            oznaczać, że dla takiej osoby rezydentka jest już nie miła i przeszkadzać w
            wypoczynku? Dlaczego rezydentka za naszymi plecami załatwiła nam powrót z
            konwoju? Dlaczego nas nie poinformowała o tym rzekomym przepisie, skoro
            uważa,ze taki jest? Dlaczego tylko Ecco stosuję ten "przepis" a inne biura nie?
            Odpowiedz sobie na te pytania a potem przemyśl sprawę. Ja w Menaville byłem już
            3 raz, jeżdżę do Egiptu nieraz 2 razy w roku, często na dłuższy okres i tylko
            dlatego, ze chciałem skorzystać ze sprawdzonego przez wiele lat biura i przy
            okazji zaoszczędzić 30$ to nazywasz mnie sknerą??

P.S. A tak na marginesie to myślę,że cała ta akcja na forum, reklamację oraz
            telefony do Ecco w sprawie rezydentki powinny pomóc innym turystom
            wyjeżdżającym do Menaville. Myślę, ze teraz rezydentka Kasia będzie bardziej
            się starała i może nawet nie będzie przeszkadzała w wypoczynku, a kto wie, może
            nawet zacznie swoim klientom pomagać.
            • marianntonietta Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 20.04.07, 15:00
              Wiem sporo, sama dużo podróżuję i znam różne praktyki różnych lokalnych biur.
              Jesteś jedną z nielicznych osób, które bywają w Egipcie i jako tako się tam
              odnajdują. Chodziło mi raczej o takich "jednorazowych" turystów, którzy jadą na
              wakacje i żałują sobie na przyjemności, jak choćby pojechania na ciekawą
              wycieczkę. Poza tym zapomniałeś o jednym - lokalne biura podróży bardzo rzadko
              oferują wycieczkę w języku polskim, a kupując wycieczkę u rezydenta masz taką
              opcję. A Polacy w większości pologlotami nie są......:)
              ps. Sama jestem ciekawa jak potoczy się "sprawa z Kasią" - skądinąd wiem, że
              jest ona jedną z najlepszych rezydentek w tym biurze, a o pieniądze raczej
              chyba nie musi się martwi, bo jej mąż zarabia sporo.
              • luki2007 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 20.04.07, 15:27
                Piszesz dokładnie to co mówią w Ecco, że rezydentka Kasia jest najlepszą ich
                rezydentką. Jak dla mnie to jest najgorszą jaką spotkałem, więc strach pomyśleć
                jak działają te gorsze. I jeszcze jedno jeżdziłem z lokalnymi biurami 3 razy do
                Luksoru i Asuanu i za każdym razem był polskojęzyczny przewodnik.
                • luki2007 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 20.04.07, 15:36
                  Jeszcze jedno zdanie dotyczące Rezydentki Kasi. Kiedy w Ecco reklamowałem
                  zachowanie tej rezydentki to właśnie mi powiedziano, ze jest to ich najlepsza
                  rezydentka i ,ze mają nawet listy pochwalne dotyczące jej osoby. Już widzę, jak
                  turyści piszą listy pochwalne :) Dodatkowo powiedziano mi,ze jest to pierwsza
                  skarga na tą rezydentkę , mimo, że kilka osób reklamacje dotycząca jej działań
                  wysłało 3 tygodnie wcześniej. Gdy powiedziałem im o tym, że przecież 3 tygodnie
                  temu kilka osób napisało reklamację dotyczącą m.in. działań rezydentki, to
                  otrzymałem odpowiedź, ze pewnie jeszcze te reklamację do niej nie dotarły.
                  Dobrze ,ze docierają do nich listy pochwalne :-)

Poza tym przeczytaj cały temat, a dowiesz się jak Ecco wraz z rezydentką olewa
                  swoich klientów, i to, że piszesz o niej w superlatywach nie zmieni tak bardzo
                  negatywnej opinii o nich.
                  Odpowiedz nam na wszystkie pytania , które ci wcześniej zadałem i wytłumacz
                  dlaczego Ecco tak działa.
                  • marianntonietta Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 20.04.07, 15:51
                    Nie odpowiem dlaczego Ecco tak działa. Nie mój cyrk, nie moje małpy....ale
                    powody są takie same jak wszędzie - brak profesjonalizmu i zła organizacja.
                    Co do Kasi, to nie zauważyłam żeby kogokolwiek "olewała", poza tym sama byłam
                    świadkiem jak bardzo profesjonalnie i rzeczowo przyjmowała reklamację. Czego to
                    dowodzi? Że ludzie są różni i róznie odbierają różne sytuacje, a ci którzy
                    wypisują się na tego typu forach dyskusyjnych często koloryzują.....Jeśli
                    jednak czytam, że osoba którą miałam przyjemność poznać jest "oblewana wiadrami
                    pomyj" to też chcę zabrać głos w tej sprawie. Może to też zależy od podejścia?
                    Jeśli nawet zdarzają się jakieś awaryjne sytuacje na wakacjach, można sobnie z
                    tym poradzić, a kultura osobista i opanowanie na pewno w tym bardziej pomogą
                    niż nerwy i rzucanie "bluzgów". Ale Polacy mają postawę roszczeniową -
                    zapłaciłem, to mi się należy. A czemu jest winny rezydent, jeśli ktoś w
                    centrali albo nawet na miejscu nawalił? Stara się pomóc i na miejscu rozwiązać
                    sprawę, jeśli da mu się szansę, a nie "skacze" do gardła.....
        • marianntonietta Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 20.04.07, 14:36
          Witam wszystkich. Z niedowierzaniem czytam te wszystkie te rewelacje na temat
          pani Kasi z Menavilla. Byłam tam w styczniu i naprawdę - w życiu nie spotkałam
          tak sympatycznej osoby, a miałam do czynienia z wieloma rezydentami i
          rezydentkami. A co do tej sytuacji z wycieczkami - czy nie lepiej jest zapłacić
          nawet trochę wiecej i mieć zapewnioną udaną wycieczkę niż zaoszczędzić marne
          kilka euro czy dolarów i zmarnować sobie urlop? Ludzie, dlaczego jesteście
          takimi sknerami nawet na wakacjach? Wiadomo, jak wyglada ten biznes i jak się
          kręci. A wy jedziecie na wakacje, więc pozwolcie sobie na odrobinę luksusu,
          nawet kosztem uszczuplenia portfela......w końcu żyje się raz, a pieniądze
          rzecz nabyta......więcej luzu i spokoju zyczę. Na pewno się przyda. Nie tylko
          na wakacjach.
    • ika5 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 08.04.07, 00:06
      A ja pomijajac wszystko... i tak nie kupie juz nic w Ecco...bo zmienili mi
      hotel... i bylam w tej dosc milej "Samace".. zupelnie sama.. no nie .. bylo
      nas tj. gosci hotelowych ok. 5 sztuk....pusto..i dlatego nalezy olac takie
      biuro, ktore
      a. zmienia hotel, ktory zostal wybrany...... 5 miesiecy wczesniej!!!!
      b.utrudnia wycieczki
      c.olewa reklamacje
      a to forum
      ma pomoc w uregulowaniu.. naszych ... stosunkow z Egiptem,
      ktory... nie da sie ukryc...jest nasza miloscia!!!!
      • robin241 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 08.04.07, 11:30
        a ja pojechalem sam na wlasna reke, i nie stalem sie niewolnikiem biura
        podrozy; bylo super, jezdzilem gdzie JA chcialem, i robilem co JA chcialem, a
        nie co mi jakas pazerna rezydentka kaze, za wize placilem na lotnisku 15$, a
        podatek wylotowy jest juz automatycznie wliczony w cene biletu lotniczego, nie
        placi sie do odzielnie, jedynie na granicach ladowych i morskich placi sie go
        na granicy;
        konwoje - pojechalem z asuanu do abu simbel za kilkadzieisat funtow egipskich
        lokalnym autobusem "upper egipt" nikt mnie nie zawrocil, a w samym asuanie w
        hotelu chcieli ode mnie zedrzec 30$ za wycieczke do Abu Simbel, tlumaczac ze
        jest bardzo niebezpiecznie, i mozna tylko w konwoju, wysmialem ich oferujac im
        tanszy wariant autobusem lokalnym;

w 2003 mialem oferte od Oasis Tours byc rezydentem w Hurghadzie, proponowali mi
        place 200$ miesiecznie na miejscu + 2& prowizji od sprzedanych wycieczek
        fakultatywnych, po pary miesiacach podwyzka do 3,5%; wiec sila rzeczy rezydent
        przy takich stawkach bedzie chcial zarobic na maksa; jakby co to jeszcze trzeba
        regularnie donosic do wawy co wyrabia konkurencja, jake ceny oferuje, i w
        polsce podejmowane sa decyzje jak rezydent ma z konkurencja walczyc; wiec owe
        pomysly zdzierstwa wylegaja sie juz w Polsce rezydent jest w wiekszosci
        wypadkow wykonawca;
        • thoms1982 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 08.04.07, 12:20
          No co do tych stawek to mniej wiecej sie dowiedzielismy - kazdy gdzies tam ma
          znajomosci, wec taki rezdent zarabia miesiecznie poza sezonem jakies 1.500 $
          wiec na tamtejsze warunki... hmm no ale zeby swoich rodaków tak za przeproszenie
          jeb....na kase to juz jest przesada przeciez jakby tak ruskim zrobili to nie
          wiem co by sie tam dzialo...
          niestety nasza pani "Gizela" byla na tyle chamska ze trzymala rodzine z 3 letnim
          dzieckiem w pokoju socjalnym kilka dni i tlumaczyla to tym ze nie ma wolnych
          pokoji a w Moim bydynku gdzie mieszkałem bylo chyba z 6 wolnych!!!!!!!!!!!!!!!!!
          Poprosty czekala az dostanie w lape!!!!
          • ak112 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 10.04.07, 13:07
            Bardzo dobrze, że o takich sprawach się tu na forum mówi. W te wakacje wraz z
            córką miałyśmy lecieć do Egiptu, potem ze znajomymi do Bułgarii.Hotel,czas,
            miejscowość były wybrane, została tylko rezerwacja. Dobrze,że w porę
            przeczytałam o tej aferze i katalog ecco holiday wylądował w koszu.Wybrałam z
            ofert Alfa Star.
            • moonbeauty Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 10.04.07, 14:05
              Gratuluję, właśnie w ten sposób należy postępować z nieuczciwymi biurami. Może
              w końcu się nauczą że oni pracują dla nas i zarabiają na nas, na turystach i że
              jest duża konkurencja.
              • elsalvador1 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 11.04.07, 12:30
                I niech ten wątek nie schodzi z pierwszego miejsca.Trzeba dać nauczkę tym
                którzy na to zasługują.Pozdrawiam.Sali.
                • sjacek12 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 11.04.07, 13:12
                  Czy ktoś zainteresował tą sprawą jakieś kompetentne osoby lub instytucje ?
                  • quinnmallory Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 11.04.07, 17:06
                    Wysłałem maile do Uwaga/TVN, Interwencja/Polsat. Temat także nadałem koleżance z
                    TVP1. Na razie zero odpowiedzi. Czekam....
    • zbiskot Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 11.04.07, 14:42
      Ależ się podniecacie. A w Polsce to inaczej jest. Sprzątaczka kombinuje jak
      wynieść do domu słuzbowe środki czystośc, kucharz jak wyżywić restauracyjnym
      jedzeniem pół rodziny, kierowca ile by tu benzyny wyciągnąć dla siebie,
      policjant "się dogaduje", lekarz (wszyscy wiedzą), właściciel firmy kupuje lewe
      faktury kosztowe żeby nie płacić podatków, prezes róznymi sposobami wyciąga z
      firmy lewą kasą (np. umowy o dzieło na podstawione osoby), itd, itd. Ot taki
      nasz Polaków urok, że zawsze kombinowaliśmy i kombinowac będziemy. Jest
      globalizacja więc ten proceder w naturalny sposób sie rozprzestrzenia po
      świecie.
      • janusz.amir Re: zbiskot 11.04.07, 15:16
        Ciebie to już totalnie pogięło!! Co ty za bzdury wypisujesz? Co ty palancie
        porównujesz drobne kombinacyjki do oszukiwania ludzi którzy za ciężką kasę
        pojechali na wymarzony urlop i go zmarnowali. A właściwie to im spieprzono bo
        ktoś chciał kasę przyciąć. Jak ja dam w łape policjantowi czy lekarzowi to jest
        mój wybór, ale jak ktoś robi mi koło dupy to ..... inna bajka.
        Zastanów się co piszesz.
        • zbiskot Re: zbiskot 11.04.07, 16:10
          Po pierwsze to Ja Ciebie nie obrażałem, po drugie to wymienieni dla przykładu
          ludzie również oszukują innych ludzi (swoich włascicieli, państwo a więc i
          wszystkich jego mieszkańców) i jak dla mnie oszustwo i kombinowanie jest
          oszustwem i kombinowaniem i nie ma tu podziału na mniejsze czy większe.
          Oczywiście dla Ciebie jest to drobne kombinowanie, że skarb panstwa traci co
          najmniej kilkadziesiąt milionów rocznie tylko dlatego, że np. mandaty wedrują
          do kieszeni policjantów a nie na rzecz państwa. Własnie taka jest moralność nas
          Polaków zawsze szukamy usprawiedliwienia jak sami oszukujemy, ale jak tylko nas
          ktoś próbuje oszukac to afera na całego.
          A apropos spieprzonego urlopu, to niestety jest tak jak ktoś jedzie pare
          tysięcy kilometrów do innej kultury ze 100$ przy duszy i chce zawojować świat
          to niestety tak to się kończy. Wyjeżdżając zawsze mam ze sobą tyle pieniędzy
          żeby mi wystarczyło nie tylko na moje potrzeby ale żebym miał w razie czego na
          zapłacenie sobie samemu samolotu powrotnego, ewentualnie hotelu, jedzenia, a
          jak wróce to bede dochodził swoich praw od biura turystycznego i nie musze
          wrazie kłopotów biura koczować na plaży kilka godzin, czekać jak mi rząd
          samolot wyśle i zebrać o byle jaka bułkę.
          • iwter Re: zbiskot 11.04.07, 16:15
            srutututu jakie to piękne a Ty doskonały.
            • luki2007 Re: zbiskot 11.04.07, 16:35
              Chyba pomyliłeś tematy, albo nie potrafisz czytać ze zrozumieniem tekstu. Kto
              ci powiedział,że ktoś pojechał do Egiptu ze 100 $ w kieszeni. Chyba nie
              rozumiesz, że Ecco otrzymało zapłatę za wczasy, a jeżeli chcą zarobić jeszcze
              więcej to niech o tym mówią oficjalnie, a nie za plecami i w dodatku w
              korupcyjny sposób chcą wyciągnąć od swoich klientów jeszcze więcej. Dlaczego
              niby mam się zgodzić płacić więcej, skoro ktoś oferuję to samo za mniejszą
              cenę. Chcą, żeby klienci kupowali tylko u rezydentów, to niech zaznaczą w
              umowach, że wykupując wycieczkę w Ecco mamy możliwość zakupy wycieczek
              fakultatywnych tylko u rezydenta. To byłoby uczciwe działanie, a nie
              kombinowanie za plecami jak zepsuć wczasy tym , którzy wycieczki do Kairu i
              Luksoru kupili gdzie indziej. Ja zapłaciłem za hotel, samolot, wyżywienie i za
              to Ecco dostało godziwą zapłatę, a wycieczki fakultatywne mam prawo kupić u
              kogo chcę. Zastanów się dlaczego tylko Polacy mają z tym problemy, i dlaczego
              tylko niektóre biura tak się zachowują?? Ja i wielu moich znajomych nie
              skorzysta już z oferty Ecco Holiday, a Ty jeżeli chcesz to kupuj u nich i daj
              się oszukiwać.
          • aeki Re: zbiskot 11.04.07, 16:27
            zbiskot , no po prostu jesteś "WIELKI"
          • luki2007 Re: zbiskot 11.04.07, 16:38
            Co ma piernik do wiatraka?? Tu chodzi tylko o uczciwość biura turystycznego w
            stosunku do swoich klientów.
        • iwter Re: zbiskot 11.04.07, 16:14
          Zbiskot- Jak nie chcesz żeby cie tu zlinczowali to nie wypisuj kretyńskich
          porównań.Jeśli ktoś kradnie czy kombinuje to jego sprawa ale jeśli ktoś prubuje
          w........... ogółu turystow i to jeszcze w bezczelny sposób to jest to
          skandal.Dlaczego ktoś ma mi narzucać sposób wypoczynku i biuro.Ja placę ,ja
          wybieram.A ty się albo urwałes z choinki albo maczaleś w tym g....e palce.
          • janusz.amir Re: zbiskot 11.04.07, 16:29
            To jak masz tyle kasy to się chłopie ciesz ale wez pod uwagę że niektórzy
            odkładają na wyjazd latami !!! I co mają nie jechać z braku rezerwy finansowej!!
            Ty wez sie puknij w czoło.
            Poza tym takie działanie to zamach na wolność człowieka !!
            Ty masz mentalność homo sovieticus!!
            Zastanów się nad sobą bo przy takim podejściu to......
            • zbiskot Re: zbiskot 11.04.07, 16:41
              Najuczciwsi sa Polacy wywożący kawałki raf koralowych z Egiptu i nawet chwalący
              się tu na tym forum tym. Raz jeszcze powtórze teze twojego rozumowania: "mnie
              wolno wszystko, przeciwko mnie nie wolno nic".
              • janusz.amir Re: zbiskot 11.04.07, 16:47
                Zbiskot!! Co ty chrzanisz!! Ty chyba nie rozumiesz co ludzie piszą!!
                Co mają do tematu rafy i kto tym się chwali?
                Nic takiego nie czytałem!!
                Tu chodzi o wolność wyboru i łamanie praw człowieka !!!!
                Kumasz wreszcie!
              • luki2007 Re: zbiskot 11.04.07, 16:51
                Twoje przykłady są bez sensu. Jak będziesz w Egipcie i wykupisz w
                licencjonowanym biurze wycieczkę do Kairu, a potem rezydent załatwi ci to,ze do
                Kairu nie dotrzesz to potulnie pójdziesz do tego rezydenta i przeprosisz go,ze
                nie dałes mu zarobić a po tym kupisz u niego wycieczkę do Kairu??? Jezeli tak,
                to jesteś idealnym klientam takich biur , albo jesteś z Ecco Holiday
    • jarecki946 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 11.04.07, 17:06
      witam
      temat mnie zainteresował poniewaz byłem zadowolonym klientem ecco holiday (2
      razy na wyjazdach z nimi w latach 2003 i 2006). Postanowiłem więc napisać do
      nich maila z prośbą o ustosunkowanie sie do w.w zarzutów (przesłałem im link do
      wątku forum), a także o odpowiedz dlaczego informują że koszt wizy egipskiej to
      20 usd a nie 15. oto oficjalna odpowiedz biura:

"W odpowiedzi na Pana pismo przesłane drogą elektroniczną dotyczące opieki
      naszego rezydenta w Egipcie poniżej chcielibyśmy złożyć wyjaśniania.

Ubolewamy, iż niesłuszne słowa krytyki w kierunku naszego przedstawiciela w
      Egipcie oraz naszego Biura stały się przedmiotem nieobiektywnej merytorycznie i
      krzywdzącej dyskusji na www.forum.gazeta.pl.
      Wyjaśniamy, iż w/w dyskusja dotyczy wycieczek konwojowanych zakupionych w
      Egipcie całkowicie niezależnie od naszego Biur - zarzuty skierowane w dyskusji
      w kierunku naszego rezydenta i Biura są w tej sytuacji całkowicie bezzasadne.
      Wyjaśniamy, iż opisana na www.forum.gazeta.pl sytuacja mogła powstać w
      skutek naruszenia przez miejscowego organizatora wycieczek konwojowanych, u
      którego dyskutanci Forum dokonali zakupu wycieczki, rozporządzenia wydanego
      przez rządową organizację turystyczną TAA - zgodnie z rozporządzeniem w/w
      organizacji prawo do organizowania wycieczek konwojowanych takich jak np.
      wycieczka do Kairu, wycieczka do Luksoru, ma ten agent, który posiada umowę
      licencyjną na prowadzenie w/w działalności wydaną przez TAA (Travel Agents
      Association), ubezpieczenia dla turystów oraz który przyczynia się do
      sprowadzania turystów zagranicznych do Egiptu. Informujemy również, iż jedynym
      podmiotem sprawującymi kontrolę nad przebiegiem wycieczek konwojowanych w
      Egipcie są lokalne władze. W/w władze przeprowadzają kontrole bezpieczeństwa
      dla turystów w celu ujawnienia czy dany konwój został zorganizowany zgodnie z
      wymogami TAA (rządowa organizacja turystyczna w Hurghadzie). Zapewniamy
      równocześnie Pana, iż przedstawiciele naszego Biura stacjonujący w Egipcie
      spełniają swoje obowiązki starannie i prawidłowo, a Hotel Menaville jest jednym
      z naszych najlepszych Hoteli oferowanych w Egipcie.
      Odnośnie Pana uwag dotyczących kosztów za wizę uprzejmie informujemy, iż
      kwota 20 USD stanowi realny koszt wizy oraz pośredniczenie w jej zakupie.
      Chcielibyśmy również zauważyć, iż informacja w tym zakresie („W Egipcie
      pobierana opłata za wizę i obsługę 20 USD”) znajduje się zawsze na dowodzie
      rezerwacji klienta korzystającego z usług naszego Biura. "
      • quinnmallory Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 11.04.07, 17:12
        "...obsługę i pośredniczenie..." wniosek jeden - wałek z wizami jest zaplanowany
        od początku do końca. Czym jest pośredniczenie w tym przypadku?? Zwykły przewał.
        Wystarczy iść na lotnisku do budki i kupić samemu lub poinformować grzecznie
        turystów, że wizy należy nabyć w takim a takim miejscu. I już... Coraz bardziej
        zaczyna mnie wkurzać Ecco. Mam wykupiony Menaville na lipiec i obawiam się, że
        do lipca Egipt mogą mi zmienić na Puszczę Kampinoską, bo było gdzieś drobnym
        drukiem. Jak na razie zmienili mi tylko datę wylotu z 30 na 28.
      • jarecki946 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 11.04.07, 17:13
        korespondencji cd.. czyli moja odp:

"Witam

Ale Pani piszę tutaj o niespełnieniu obowiązkowych warunków przy przewozie
        konwojowanym przez lokalne biuro. Jak zatem wytłumaczy Pani fakt, że z autobusu
        wyproszono tylko osoby które przyjechały do Egiptu z biurem Ecco do hotelu
        Menaville ? Pozostali ludzie - Włosi, Rosjanie, Anglicy i inni Europejczycy
        (także Polacy z innych hoteli/biur) pojechali dalej.
        Ich nie dotyczyły te warunki ? Dziwne. Przypadek? Mnie Pani nie przekonała że
        Ecco nie miało z tym nic wspólnego.

Jeżeli chodzi zaś o wize - to jest JEDYNA stała cena za wizę turystyczną 14
        dniową w Egipcie i koszt jej wynosi 15 USD (dowiadywałem się w ambasadzie
        Egiptu w Warszawie).
        Mało tego, wiza nie jest wogóle wymagana, jeśli turysta nie bedzie wyjeżdzał
        poza połwysep Synaj także w rejsy na wyspy (dotyczy SSH, Taby itp). Nie żadne
        20 jak Państwo piszą. Poniższe wyjaśneinia uważam po prostu za kombinactwo. Bo
        jeśli piszą Państwo że 20 USD to w takim razie proszę napisać że koszt wizy to
        15 + 5 USD za pośrednictwo w jej sprzedaży. Poza tym nie widze nigdzie u
        Państwa informacji że nie ma obowiązku kupowania wizy u pośrednika (bo nie ma
        takiego obowiązku sprawdziłem to także w ambsadzie Egiptu), czyli u pracownika
        Ecco.

Swoją drogą, to jakbyście doliczyli te 5 usd do ceny wycieczki to nikt by Wam
        tego nie wypominał (nawet nikt by nie wiedział, jaka róznica czy coś kosztuje
        2150 czy 2165 ?). Dla mnie nie byłoby róznicy a tak pozostaje niesmak i nie
        chodzi tu o te 5 dolarów tylko sam fakt próby naciągania jeśli nie nazwać tego
        oszustwem.

Przykro mi słyszeć o tym że takie zachowania są w waszym biurze normą. Miałem
        bardzo dobre zdanie o Ecco (prosze sobie poczytać jak Was broniłem na forum w
        zeszłym roku, nick: jarecki, jarecki946) np tu:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=43948670&a=44344823

Niestety w takim wypadku w tym roku napewno nie skorzystam z Waszej oferty.
        Straciliście 4 dobrych (bo juz właściwie stałych) klientów. Sami oceńcie czy
        bylo/jest warto...
        W przyszłych latach moze (bo osobiście się nie zraziłem), ale to zależy od tego
        czy zmienicie swoją politykę."
        • jarecki946 Re: korespondencji cd 11.04.07, 17:14
          i kolejna odp z ecco:

"Dziekujemy za zawarte ponizej uwagi oraz szanujemy Pana decyzję w tym zakresie.

Uprzejmie informujemy, iz naszą intencją nie jest usilne przekonanie Klienta do
          naszego Biura - gdyz taka decyzje zawsze i ostatecznie podejmuje samodzielnie
          Klient - ale raczej sprostowanie nieobiektywnych informacji zawartych w
          przeslanym przez Pana linku www.forum.gazeta.pl Chcielibyśmy ponownie wyjasnic,
          iż ani nasze Biuro ani Pani rezydent stacjonująca w Egipcie nie ma
          jakiegokolwiek wpływu na przeprowadzane kontrole wycieczek konwojowanych.
          Kontrole te sa przeprowadzane systematycznie przez lokalne wladze - TAA w celu
          sprawdzenia czy dany konwoj zostal zorganizowany przez Agenta posiadajacego
          wszystkie obowiazujace dokumenty niezbedne do organizowania wycieczek
          konwojowanych czy przez Agenta, ktory posiada sfałszowane dokumenty licencyjne
          (takie licencje czesto posiadaja „uliczne” biura turystyczne w Egipcie). Trudno
          insynuowac, z jakiego powodu pozostali pasazerowie autokaru nie zostali
          zoobowiazani do opuszczenia autokaru - najprawdopodobniej jednak wykupili oni
          wycieczke u Agenta posiadajacego legalne zezwolenie wydane bezposrednio przez
          TAA.

Odnosnie Pana uwag dotyczacych braku obowiazku wizowego w Egipcie ponizej
          przesylamy Panu informacje zawarte na stronie MSZ
          www.msz.gov.pl/index.php
          "WIZA, PRZEPISY WJAZDOWE. Między Polską a Egiptem obowiązuje ruch wizowy.
          Obywatel Polski może przed przyjazdem do Egiptu ubiegać się o wizę w egipskim
          przedstawicielstwie dy­plomatycznym lub otrzymać ją na lotnisku po opłaceniu 15
          USD. Dotyczy to zarówno wiz tranzytowych, jak i pobytowych."

Życząc przyjemności podróżowania,
          z powazanim"
          • quinnmallory Re: korespondencji cd 11.04.07, 17:20
            Matko Boska Elektryczna!!!
            chyba tego/tą/tę , co Ci odpisała powinno się wysłać na naukę czytania ze
            zrozumieniem, bo tej sztuki widocznie nie posiadła owa persona.
            Drrrrrramat................
            • jarecki946 Re: korespondencji cd 11.04.07, 17:24
              no niestety, jak automat
              • thoms1982 Re: korespondencji cd 11.04.07, 17:34
                Dajcie mi maila do tej baby bo nie wytrzymam!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kur... to za wize wjazdowa do egiptu mam placic 20 $ ale oczywiscie za wize
                wyjazdowa nie place bo biuro placi biuro ecco bo jest do cholery tansza bo
                kosztuje w zaleznosci od miesiąca (7-10$) jakby sobie nie mogli tego doliczyc do
                kosztow wycieczki... no nie wytrzymam!!!!! Jak Bosie kocham nie wytrzymam i
                pojade do tego Ecco do Poznania i zrobie im tam jesien sredniowiecza!!!! Nie
                chce sie denerwowac, naprawde... Zaprosmy kogos z ecco do rozmowy na forum...

A do tego tam oczytanego w prawach polski pana ---> chcialbym poinformowac ze
                mam 25 lat i przez cale zycie pracowalem zeby gdzies wyjechac i prosze mi nie
                polemizowac tam na ten team ile mam brac pieniedzy do egiptu czy gdzies tam,
                jesli ma pan kase to zapraszam na Malediwy, poczekamy jak pan wroci i powie ze
                cos bylo nie tak a tyle kasy pan wydal na ta wycieczke...... Co do licencji
                "ulicznego biura", owe biuro taka posiadalo i jeszcze na dodatek Pana zostala
                wcisnieta glupota ze w polsce w listopadzie 2006 roku zostalo uchwalone takie
                prawo w naszym rzadzie - wiec ładnie ecco sciemnia. Pozdrawiam
                • jarecki946 Re: korespondencji cd 11.04.07, 17:39
                  adres ogólny typu client@eccoholiday.com, a zaprosić nie musimy, przesłałem im
                  link do tego wątku, jestem pewien że śledzą na bieżąco, i może się w końcu
                  zaczną udzielać i wyjaśniać...
                • luki2007 Re: korespondencji cd 11.04.07, 17:52
                  Pomyliłeś wizę wjazdową z wyjazdową. Wiza wjazdowa kosztuje 15 $ , a wiza
                  wyjazdowa w zależności od miesiąc od 7 do 10$ , jednak wiza wyjazdowa dotyczy
                  touroperatorów a nie turystów. Kiedy wyjeżdżaliśmy z Egiptu to rezydentka w
                  odpowiedzi na nasze pytanie "Czy musimy płacić za wizę wyjazdową"
                  powiedziała "Że Ecco zapłaciło już za nas i my nie musimy płacić". Brzmiało to
                  wtedy bardzo zaskakująco, że wreszcie biuro sie postarało i tak było
                  przedstawione przez rezydentkę. W Polsce jednak okazało się,że nie jest tak
                  pięknie. Mimo, że wizy wyjazdowa dotyczy touroperatorów a nie klientów biur to
                  przez jakiś czas klienci Ecco musieli płacić za ta wizę a dopiero po
                  interwencji ambasady Ecco wliczyło tą wizę w cenę wycieczki.
            • moonbeauty Re: korespondencji cd 11.04.07, 17:26
              Bardzo dobrze im napisałeś. Ja z ich usług napewno nie skorzystam, a
              zastanawiałam się nad tym zanim przeczytałam wątek na forum. Myslę że stracą
              wielu klientów!
              • maciek_warszawa Re: korespondencji cd 11.04.07, 17:41
                Ale cwaniaki...od jakiegos czasu Ecco wydawalo mi sie podejrzane, ale po tym, co tu przeczytalem, napewno nie skorzystam z ich uslug.
                Chyba wsrod najtanszych biur podrozy pozostaje mi tylko Triada, z ktorej z reszta jestem zadowolony.
                Swietny temat. Dobrze, ze jest poruszany.

Pozdrawiam,
                Maciek
          • luki2007 Re: korespondencji cd 11.04.07, 17:38
            Tylko,że klienci z innych krajów też wykupili wycieczkę w tym samym biurze co
            my i jakoś dojechali do Luksoru. Po drugie biuro posiada licencje, bo jest to
            sprawdzone biuro, które jest starsze od samego hotelu i posiada siedzibę w
            kilku miastach Egiptu. No i najważniejsze, czemu w oficjalnym piśmie nie
            napisali, to co Ecco przekazało mi przez telefon, że biura wywalczyły sobie
            taki przepis, który niby mówi,że wycieczki można wykupić tylko u rezydenta
            biura , z którym przyjechało się do Egiptu. Dlaczego ten rzekomy przepis
            dotyczy tylko Polaków i tylko w regionie Hurghady?? A poza tym dlaczego
            rezydentka broniła się przed podpisaniem reklamacji skoro niby nie brała w tym
            udziału? Mieliśmy potwierdzone informację,że to rezydentka poinformowała władze
            o naszym wyjeździe do Luksoru z innym biurem. Potwierdzeniem tego był fakt, ze
            właśnie na nasz bus, który miał nas dowieść do konwoju czekała kontrola 200
            metrów od hotelu Menaville. Czemu nie zatrzymywano inne busy, tylko konkretnie
            nasz? Informacja musiała wyjść z hotelu bo chyba nie ma w hotelu agentów,
            którzy inwigilują turystów. Ja też chwaliłem biuro Ecco dopóki nie trafiłem na
            rezydentkę, która dla własnego zysku donosi na własnych klientów i uniemożliwia
            im wyjazd do kairu tylko dlatego ,ze kupili tą wycieczkę w innym biurze.
            jest sprawą oczywistą,ze biuro nie przyzna się do tego, że to rezydentka
            przeszkadzała w wypoczynku swoich klientów i że wszystko zwalą na władzę
            lokalne, bo wtedy trudno będzie dochodzić swoich praw.
          • jarecki946 Re: ciąg dalszy .... 11.04.07, 19:58
            Sz.P

Wyrywa Pani z kontekstu moje uwagi. Nigdzie nie pisałem że nie ma obowiązku
            wizowego w Egipcie. Pisałem że nie ma, w przypadku przyjazdu na pobyt
            niedłuższy niż 14 dni i tylko na płw Synaj. (Wystarczy w deklarcji wpisaj w
            odpowiednim miejscu "Sinai Only"). Ale cieszy mnie, że przyznała mi Pani racje
            że koszt wizy to 15 USD! Szkoda tylko że nie odpowiada Pani konkretnie na
            konkretne zarzuty. W wątku na forum nie jedna, a conajmniej kilka (może nawet
            kilkanaście różnych osób) opisuję tą sytuacje, co jest bardziej wiarygodne niż
            Pani lakoniczne tłumaczenia. Z Pani odpowiedzi (lub braku tychże na niewygodne
            tematy) wnioskować mogę jedynie, że firmie waszej nie zależy na utrzymaniu
            klienta, a także na podnoszeniu standardów obsługi.

Życzę zdobywania nowych i utrzymania zadowolonych Klientów (bo będzie to z roku
            na rok coraz trudniejsze)

P.S.
            Dalszą korespondencję w tej sprawie uważam juz za zbyteczną, zatem nie oczekuje
            odpowiedzi.
            • jarecki946 Re: ostatnia odpowiedz ecco 11.04.07, 19:59
              pozostawiona juz przeze mnie bez odpowiedzi:

"Szanowny Panie.

Ubolewamy, iz przedstawione i zebrane przez nasze Biuro wyjasnienia niestety
              niezadowolily Pana.
              W zwiazku z powyzszym w celu zasiegniecia wyczerpujacej i obiektywnej
              informacji - bo wydaje sie ze tylko do takiej obiektywnosci dazy kazdy klient -
              w zakresie rozporządzenia TAA w Hurghadzie, proponujemy o skontaktowanie sie
              z wlasciwym egipskim urzedem administracyjnym i turystycznym.

Zgadzamy sie z Panem. iz dalsza wspolna korespondencja w tym temacie jest juz
              zbedna."
        • jarecki946 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 11.04.07, 18:06
          na forum wakacje.pl jest aktualny wątek pt "Ecco holiday mafia turystyczna".
          Jedna z wypowiedzi jest bardzo ciekawa i wyjasnia skąd takie odpowiedzi biura:

<cut>...

Myślałam ,że już zapomniałam o "nich", ale po przeczytaniu wypowiedzi o szkole
          rezydentów wszystko wróciło :( .
          Ja też byłam z nimi kilka lat temu na takiej szkole...... Brak słów!!! Już na
          początku był konflikt interesów, bo uczono nas tam jak wmawiać klientowi ,że to
          biuro ma rację , a nie turysta. Co do rezydentów współpracujących z nimi jestem
          pełna podziwu i nie dziwię się wcale ,że pracę i turystów mają w d.............
          Trochę dla nich popracowałam i nigdy więcej!!!!!!!!
          Wstyd i porażka przed wszystkimi : przed turystami, przed rezydentami z
          konkurencyjnych firm....
          Po powrocie zastanawiałam się nawet , czy nie warto byłoby zrobić
          odcinka "Uwagi" na temat tego co robi ten touroperator!!!!
          Stwierdziłam ,że szkoda mi czasu i siły na szarpaninę. Ostrzegam wszystkich ,
          którzy mają ochotę na szkołę rezydentów ( wydasz kupę kasy na zazwyczaj
          gó..any hotel i pieskie jedzenie i albo nic z tego nie będzie , albo jak
          będzie to w te zakichane 3 miesiące i tak nie odpracujesz tego co wydałeś
          na "szkołę" - śmiechu warte!!!!!!!!) i pracę dla Ecco !!!!!!!!!!
          ...</cut>
          • luki2007 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 11.04.07, 18:25
            Teraz pewnie w Ecco debatują jaki bajer wcisnać na swoją obronę. Na razie
            widzę,że wszystko zwalają na rzekome nowe przepisy w Egipcie, o którym nie wie
            ani Ambasada Polska w Kairze ani Ministerstwo Spraw Zagranicznych. Myślę,że
            jeszcze coś wymyslą, w końcu byli uczeni jak wmawiać klientom ,ze to oni mają
            rację.
            • neferett Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 11.04.07, 19:06
              Dawno mnie tu nie było , ale zbliza sie czas wyjazdu, więc chciałam zapoznać sie
              z nowinkami...ale nie takimi do diabła !
              Na temat problemów z fakultetami trafiłam tutaj :
              www.forum.hurghada.pl/
              jest tam sporo info , trzeba wejść w "Pytania i porady" , w wątek "Fakultety -
              wazna informacja".
              Ale gdy tutaj przeczytałam , że problem dotyczy tylko Polaków , to aż sie we
              mnie zagotowało.
              Właściwie to fakultety są mi niepotrzebne , ale w tym roku jade z tatą , siostrą
              i jej znajomymi, a na pierwszy raz myślę , że fakultet kairski im wystarczy.
              Do Luksoru pojedziemy na własną ręke , bo mam już jakieś doświadczenie , wiec
              mogę wszystko zaplanować i robić za przewodnika.
              Kurczę , czy naprawdę nie można tego wyjaśnić ? Przecież to jest chore ! Może
              niech polskie biura ustawią na ulicach barierki i trzeba bedzie wykupić u nich
              wycieczke do centrum Hrgh ?
            • elgry Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 11.04.07, 19:15
              No i ja sobie poczytałam zamieszczone wyżej wyjaśnienia Ecco. Jestem głupia,
              czy co??? Czytam już trzeci raz i nie wiem, czy śmiać się, czy płakać.

A może zadać im "łatwiejsze" pytania, nie dające możliwości na niejasną
              odpowiedź.
              Ja tak czasami robię, jak ktoś udaje, że nie rozumie o czym mowa (bo w to, że
              nie rozumie, to nie uwierzę).

Np:
              1. czy wjazdowa wiza egipska kosztuje
              a)15 USD
              b)20 USD

2. czy działalność Pani.. w hotelu.. polegająca na... jest przez kierownictwo
              Waszego biura akceptowana
              a) tak
              b) nie

3. Gdzie mam obowiązek kupić wizę wjazdową do Egiptu
              a) w okienku na lotnisku
              b) u pośrednika

itd...itp...
              W odpowiedzi proszę podać nr pytania z właściwą literką.

No i nie musieliby debatować, jaki bajer wcisnąć..he..he...
              • luki2007 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 11.04.07, 19:49
                Mnie w dalszym ciągu zastanawia jedna sprawa?
                CZY TYLKO ECCO STOSUJE TAKIE PRAKTYKI, CZY INNE BIURA TEŻ TO PRAKTYKUJĄ??
                Jeżeli ktoś miał takie problemy z innymi biurami to niech się wpiszę,żeby nie
                było tak,ze rezygnuję się z jednego biura po czym jedzie się z drugim i okazuję
                się,ze jest ten sam problem. Być może ten problem wyskoczył w safadze bo jest
                mniejsze miasto niż hurghada,a poza tym pracuję tam na nadgorliwa rezydentka ,
                która wykorzystuję tą niepisaną umowę miedzy władzami a polskimi biurami. Może
                inni rezydenci nie mają sumienia psuć wczasów swoim klientom?? Naprawdę
                zastnawiające jest to,że problemy z zawracaniem, wizami dotyczy tylko klientów
                ECCO. Jeżeli jednak okaże się ,że tylko Ecco stosuje takie monopolistyczne
                praktyki to tym bardziej ten touroperator powinien za to odpowiedzieć. Mam też
                nadzieję,że ten temat będzie przestrogą dla innych biur,że nie warto oszukiwać
                swoich klientów i jeżeli nawet chcieliby kombinować z wycieczkami to zrezygnują
                z tego pomysłu. Żal mi tylko hotelu, bo przez rezydentkę i polskie biuro traci
                na renomie.
              • lotnica Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 26.04.07, 01:15
                Witajcie,

zdziwiona jestem, ze zaden z rezydentow pracujacych w Egipcie do tej pory nie
                zabral glosu w tej sprawie i nie wyjasnil o co chodzi.
                Nikt nie wie dlaczego biura podrozy (i to nie tylko Ecco), stosuja takie
                praktyki, jak blokowanie wyjazdow z lokalnymi firmami?
                Oto powody:
                1. Srednia pensja rezydenta - 250$. Mozna to sprawdzic w kazdym biurze podrozy.
                Wiekszosc zatrudnia rezydentow na czarno, bez umow, bez ubezpieczenia i tym
                bardziej bez wizy umozliwiajacej prawo do pracy w Egipcie. Rezydenci pracuja po
                kilka miesiecy bez wiz. Nie buntuja sie bo za to sa zwalniani.
                Pensja: 250$. Reszta to prowizja od spzedazy wycieczek srednio 3-4% od
                wycieczki. Policzcie. 250$ to 675 zl. Wycieczka do Kairu powiedzmy 80$, z tego
                4% to daje ok 9zl. Na jednej wycieczce (najdrozszej) zarabia sie 9zl. Ile tych
                wycieczek trzeba sprzedac, zeby zarobic godziwie pieniadze? Tyle, zeby
                wystarzylo na wynajecie mieszkania, jedzenie? Bo nie wszystkie biura podrozy
                placa za mieszkanie etc. I prosze, nie mowcie, ze nikt rezydentom nie kaze
                pracowac za takie pieniadze, bo gdyby wszyscy zrezygnowali, kto by wam pomagal?
                Odbieral z lotniska, kwaterowal, pomagal w naglych wypadkach? Nie wszyscy znaja
                jezyk i sobie poradza.

2. Kazdy rezydent jest rozliczany z wywiazywania sie z obowiazkow. A do jego
                obowiazkow nalezy sprzedaz wycieczek, bo na tym firma zarabia i z tego zyje.
                Brak odpowidniego poziomu sprzedazy = zwolnienie z pracy.

3. Biura podrozy niewiele zarabiaja na sprzedazy wycieczek do Egiptu. Policzcie
                prosze sami - powiedzmy hotel 4* tydzien HB - ile kosztuje? 1600 zl? Za przelot
                firma placi ok 800 zl. Reszta to:
                a) hotel
                b) posilki
                c) wynajecie autokaru na transfery
                d) opieka rezydenta
                e) wynajecie egipskiego opiekuna, ktory pracuje z rezydentem / pomaga mu
                Sami widzicie, ze nie jest to wielki zarobek. Trzeba wiec zarobic w inny
                sposob, czyli sprzedajac wycieczki.

To sa powody.
                Teraz co do biur podrozy. Wszystkie staraja sie to robic, ale nie wszystkie
                maja takie mozliwosci, jak Ecco Holiday, ktore w Hughadzie pracuje z bardzo
                duzym i dobrym lokalnym agentem. Jak ktos slusznie tutaj napisal, Egipt to kraj
                kretaczy i lapowkarzy etc. Kto ma kontakty i pieniadze, moze wszystko. Wiec
                biura stara sie chronic swoje wlasne interesy w ten sposob.

W Turcji wszyscy turysci jezdza z lokalnymi biurami, nikt nie kupuje u Polakow.
                Rezultat - marne zarobki biur i rezydentow. Trudno znalezc chetnych do pracy na
                tej destynacji.
                Zrozumcie mnie dobrze. Ja nikogo nie bronie. Kazdy ma swoje powody, takie czy
                inne. Kazdy broni swoich interesow. Dobrze to czy nie, nie mnie to oceniac.

Pozdrawiam,
                Ida
              • luki2007 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 10.05.07, 11:58
                A ja mam pytanie, czy Ecco odpowiedziało komuś na reklamację i jakie zajęli
                stanowisko w tej odpowiedzi??
          • jarecki946 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 11.04.07, 20:02
            cały wątek pod linkiem:
            forum.wakacje.pl/egipt/ecco_holiday_mafia_turystczna-695402.html&szukaj_w=body&select=mafia&sort=#ftw
          • turystka307 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 11.04.07, 22:22
            Śledzę to forum od początku... postanowiłam się włączyć, gdyż jetem jedną z
            turystek wysadzonych z autokaru. Niektóre komentarze, przyznam że wręcz mnie
            obraziły :( Dlatego postanowiłam naświetlić dokładniej bieg wydarzeń (
            zwłaszcza dla Pana Bogackiego!)
            Dwa lata temu wykupiliśmy w Ecco wycieczkę na Dominikanę (wartość ok 10,5 tyś
            za 2os) Jako ludzie mocno zapracowani mieliśmy urlop wywalczony! Ecco na trzy
            dni przed wylotem (a było to w okolicy świąt) poinformowało nas o zmianie
            hotelu -ewidentnie na gorszy! Na naszą prośbę o alternatywną ofertę (zależało
            nam bardzo, bo czas nie był przyjazny do poszukiwań innej ofert) nie wykazali
            się nawet chęcią :-/ Oczywiście oddali pieniądze w całości ale staneliśmy przed
            perspektywą wymarzonego urlopu w domu :( Na szczęście są jeszcze na rynku dobre
            biura które w każdej sytuacji staną na wysokości zadania! Wyjechaliśmy z
            Nekermana w Niemczech :) Reasumując drogi Bogacki, dla tego biura żaden klient
            nie jest ważny!!! bo odpowiadając na Twój zarzut, na Dominikanę nie lecieliśmy
            jako Ciułacze ;) Tak więc Ecco straciło już wtedy paru "drogich" klientów ;-/ A
            pamiętajmy że drogi klient ma zawsze drogich przyjaciół! Dodam więcej...
            pamiętam niesmak jaki poczuliśmy w związku z formą w jakiej nas załatwiono :-/
            Dokładnie tak, jak opisał zjawisko Pan Bogacki ;( Na zasadzie: Wy Turyści
            jesteście Nikim, jacyś wyjeżdżający biedacy :(
            Nauczona doświadczeniem na następne wyjady wyprawiałam się z innymi biurami
            podróży (nie mam przywiązania co do jednego) W marcu tego roku znalazłam
            interesującą ofertę... :-/ ponieważ leciałam do Egiptu już trzeci raz, wpadła
            mi w oko Safagai Menaville. W tym rejonie jeszcze nie byłam a chciałam przy
            okazji zwiedzić Luksor i Kair. Lecąc na urlopy zawsze staram się zwiedzać, więc
            korzystam z wycieczek fakultatywnych.
            Drogi Panie Bogacki... przyznam że na ten wyjazd odkładałam pieniądzę (tak jak
            i moja koleżanka!) odmawiając sobie wielu innych przyjemności! i tym bardziej
            jest mi przykro że zostałam tak potraktowana! czy jako osoba oszczędzająca mam
            się czuć gorzej!?! wręcz przeciwnie! znam wartość pieniądza! a przy okazji i
            prawa!!! ale proszę mi wierzyć Pana inaczej by tam nie potraktowali, tylko tyle
            że Pan jako osoba nieświadoma swoich praw, no i myśląca przez pryzmat
            pieniądzą, zostałby przerobiony na kasę ;-/ ale ku ogólnemu zadowoleniu, bo
            Pani Kasia -zadowolona że znalazła zaćwiekowanego frajera (przepraszam) i Pan-
            wszystko załatwiający kasą :( Ale ja nie mam ochoty być z tego Polaczkowa!
            • turystka307 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 11.04.07, 23:33
              Panie Bogacki (Zbiskot) zastanawia mnie czemu jeździ Pan z tanimi biurami
              podróży skoro ma Pan tyle kasy? przecież są sprawdzone biura Necerman, Tui itp
            • luki2007 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 16.04.07, 22:37
              Temat się rozkręcił i jak widać zainteresowały się nim także media. Obawiam się
              tylko,ze Ecco już zdążyło wymyśleć jakąs bajkę na swoją obronę, bo w dalszym
              ciągu utrzymują ,ze to nie oni są winni tylko władze Egiptu.
              • pc_maniac Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 16.04.07, 23:14
                Luki, tu nie chodi o to jak "wlać spowrotem mleko, które się wylało", lecz by
                dać czerwoną kartkę oszukaństwu.
                Inaczej inne biura również sięgną po coś, co Ecco Holiday zastosowało pierwsze
                i im się upiekło.

Właśnie o to chodzi, by im się nie upiekło, gdyż ich zachowanie godzi w
                uczciwość, zasady wolnego handlu i wogóle kreuje łapownictwo.
    • lantier Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 11.04.07, 20:28
      Witam!
      Zainteresowała mnie bardzo ta sprawa i, że się tak wyrażę podrążyłem temat.
      Otóż jak udało mi się po rozmowie ze znajomym z MSZ w Warszawie (jego dane
      pozwolę zachować dla siebie) ustalić to sprawa jest już znana polskiemu MSZ, a
      dotyczy konfliktu interesów pomiędzy biurami turystycznymi a ministerstwem
      turystyki w Egipcie. Otóż pierwsze tarcia na tej linii nastąpiły już w sierpniu
      2005 roku po pamietnych zamachach w Sharm el Sheikh, gdzie spadła nieco
      sprzedaz wyjazdów do Egiptu, ale (czego oczywiście w biurach nie mówią spadły
      też ceny od sieci hotelowych) wbrew temu co sie sądzi biura już wtedy pod
      pretekstem spadku obrotów czy nawet strasząc się wycofaniem z rynku egipskiego
      wpadły na pomysł zmonopolizowania rynku wycieczek objazdowych (na marginesie
      rynek wart olbrzymich pieniędzy). Zażadały właśnie tego aby klient, który
      przyjeżdża z konkretnym biurem podróży tylko i wyłącznie z tego biura mógł
      kupowac wycieczki fakultatywne. Problemem tego wszystkiego jest to, że od
      tamtego czasu ministerstwo w egipcie nie jest w stanie zająć jasnego stanowiska
      w tej sprawie tylko lawiruje, bo z jednej strony obawia sie że jak wykreśli z
      rynku lokalnych Tour operatorów to może to grozic zamachami terrorystycznymi ze
      strony lokalnych ekstremistów (często posiadajacych udziały w firmach
      sprzedajacych fakultety), a z drugiej zaś strony nie chce jednoznacznie
      powiedziec biurom podróży, że im nie zagwarantuje wyłączności. Dlatego też cały
      czas gra na zwłokę, licząc że sprawa się pewnie rozmydli. Nie jest prawdą także
      to, że tyczy się to tylko polskich biur, bo zainteresowane przejęciem
      wyłaczności na fakultety są także biura z Czech, Niemiec, Rosji, Francji, Włoch
      i innych krajów. Problem dotyczy jednak tego, że w tamtych krajach są markowe
      renomowane biura sprzedające wyjazdy na cały świat (typu Neckerman, TUI, Thomas
      Cook,itp) i napewno nie pozwolą sobie na stosowanie praktyk opisanych przez
      Ecco tylko bedą czekały na ostateczne decyzje egipskich władz. Zresztą
      działania Ecco mogą być nawet celowe aby wymóc na władzach szybsze podejście do
      problemu. Polski MSZ nie wiele może zrobić w tej sprawie prócz wystosowania
      noty dyplomatycznej, należy natomiast korzystając z okazji pobytu w Kairze
      (jeśli uda się dotrzec) zgłosić sie do ambasady polskiej w Kairze w Zameleku i
      złożyc oficjalna skarge na działania np. policji czy wojska, które wyprowadza
      osoby z autokaru lub tez zrobic celową prowokację pojechac i wziąc ze soba
      numer alarmowy do polskiej ambasady i jak przyjdzie kontrola powiadomić o tym
      polskiego rezydenta, wojsko i policje że będziemy dzwonic do ambasady (numer
      alarmowy jest czynny 24h) i autentycznie zadzwonić podając wszystkie szczegóły
      wraz z nazwiskami rezydenta, policji. Pozostaje mieć tylko nadzieje, że rząd
      egipski sie nie ugnie, bo jesli to zrobi to nalezy sie liczyc ze
      zmonopolizowany rynek fakultetów przez biura turystyczne podniesie tylko ceny i
      np. Kair 1 dniowy autokarem z Hurghady bedzie kosztował ponad 200$. Pozdrawiam
      • luki2007 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 11.04.07, 20:49
        No to tym bardziej Ecco zachowuje się skandalicznie. Skoro jeszcze nie ma
        takiego przepisu to dlaczego Ecco dogadując się z władzami lokalnymi poprzez
        działania rezydentki na miejscu uniemożliwia nam wyjazd do Kairu i Luksoru.
        Widać, ze renomowane biura nie działają w taki sposób i czekają aż ewentualnie
        taki przepis się pojawi. I jeszcze jedno... jeżeli Ecco uważa,że istnieje taki
        przepis to obowiązkiem biura, rezydenta jest poinformowanie o tym swoich
        klientów i nie narażanie ich na niepotrzebne problemy.
        jeżeli jeszcze nie ma takiego przepisu to widać,że ktoś takie rzeczy
        załatwiono "pod stołem". Ja uważam, że gdyby rezydentka wcześniej poinformował
        nas ,że musimy zakupić wycieczki u niej bo inaczej może się zdarzyć ,że nie
        dojedziemy do Kairu lub Luksoru to nie byłbym tak bardzo zniesmaczony, jak tym,
        ze wszystko działo się za naszymi plecami i mimo ,że wykupiliśmy wycieczki z
        lokalnego biura z wszelkimi licencjami to pani rezydent swoimi znajomościami
        załatwiła ,żebyśmy tej wycieczki nie mieli. A najgorsze jest w tym to, ze byłem
        przekonany, że Ecco nie popiera takich praktyk, a okazało się że wręcz, że jest
        firmuje. Jak wejdzie w życie taki przepis to nie będę miał pretensji, będę
        żałował że jest drożej ale się dostosuję, jednak jeżeli nie ma takiego przepisu
        to nie pozwolę ,żeby ktoś mnie oszukiwał
      • gomeza Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 11.04.07, 20:54
        No cóż lantier!
        Wydaje mi się, że znajomy z MSZ poszedł na łatwiznę. Lobby turystyczne w Polsce
        jest bardzo silne i ta odpowiedź jest tylko tego dowodem. Polskie MSZ nie ma
        związanych rąk. Przy takim bałaganie w Egipcie, może ogłosić,że Egipt jest
        krajem wysokiego ryzyka i , że nie zaleca wyjazdów a w szczególności
        korzystania z wycieczek do Kairu i Luksoru.
        Skoro straszą touroperatorzy , to i MSZ może postraszyć. A swoją drogą, to
        dlaczego do tej pory prokuratura z urzędu nie prowadzi postępowania w sprawie?
        (skoro MSZ wie o problemie).
        Pachnie mi to wszystko, cichym przyzwoleniem a nam ...coś tam się właśnie o
        niejasnym działaniu władz Egiptu, powie.
        pzdr
        • lantier Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 11.04.07, 21:45
          Z tą prokuraturą to nie jest takie proste, Egipt nie jest stowarzyszony w Unii
          Europejskiej i mają tam zastosowanie inne przepisy, dodatkowo nie wiem czy
          pamietasz była taka sparawa śmierci polskiej turystki w Egipcie (fakultet chyba
          z nurkowaniem jeśli sie nie myle) przed laty i w polsce też została
          powiadomiona prokuratura o popełnieniu przestepstwa w Egipcie na obywatelu
          polskim jednak władze Egiptu odmówiły wjazdu polskim prokuratorom twierdząc, że
          przestępstwo zostało popełnione na ich terytorium i sprawa leży w ich gestii
          (znajde stsowny wycinek prasowy i go tu wkleje) Nawet w Polsce obce prokuratury
          np. brazylijska nie są mile widziane do prowadzenia sledztw dotyczących swoich
          obywateli, poza tym sprawy muszą dotyczyc poważnych przestepstw gospodarczych
          czy zabójstw. Zresztą i tak Polscy prokuratorzy nie mogliby prowadzic żadnych
          czynnosci bez egipskich. MSZ nie ogłosi że egipt jest krajem wysokiego ryzyka
          tylko ze wzgledu na to, że polski rezydent oszukuje polskich turystów (mogłoby
          to wywołac burze miedzynarodową), musiałyby byc jakieś ważniejsze powody (np.
          napady wojska czy policji na polskich obywateli). Dlatego tak jak pisałem
          najlepiej zebrac dowody w postaci prowokacyjnego wyjazdu i bezposrednio z
          autokaru w nocy dzwonic do ambasady i upierać się że się nie wysiądzie z
          autokaru (choć wiem że widząc uzbrojonego żołnierza nie jest to takie proste)
          pzdr
          • gomeza Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 11.04.07, 21:57
            Zgadzam się,że nie ma prokuratura możliwości działania na terenie Egiptu. Ale
            ma prawo wszcząć postępowanie w sprawie, czy polska firma Eco-Holiday nie
            popełniła przestępstwa, polegającemu na działaniu pracownika tej firmy na
            szkodę polskich obywateli. To trudne dochodzenie, ale może przestraszy
            kierownictwo Eco, czy innych tour operatorów, że za którymś razem dowody się
            znajdą, a wtedy zostanie cofnięta koncesja .
            Każde działanie zaczepne jest w końcu skuteczne.
            • magdalena.e Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 11.04.07, 22:50
              włos się jeży na głowie jak czytam ten wątek... jadę w październiku po raz
              kolejny do mojej ukochanej HRG i nie mam zamiaru kupować fakultetów u
              rezydentów:) zabezpieczę się tak na wszelki wypadek tym telefonem alarmowym do
              ambasady...
            • turystka307 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 11.04.07, 22:51
              Oczywiście zgadzam się z Waszą debatą, ale uwierzcie łatwo się spierć z fotela
              w naszym bezpiecznym kraju ;-/ Jak już pisałam jestem jedną z "tych" turystek ;
              ( W połowie marca wróciłam z Menaville i byłam tak strasznie rozłoszczona tą
              sytuacją że obdzwoniłam wszystkie znane mi instytucje... ambasade, rzecznika
              konsumenta, federację konsumenta, inspekcję handlową itp, itd ;) Wszędzie
              doradzali mi skargę, gdyż odpowiedź była jednoznaczna- skandal i bezprawie!
              Uznałam jednak w geście dobrej woli ;) że na początek wystosuję oficjalną
              skargę do Ecco i pozwolę im ustosunkować się do oskarżeń. Minęło trzy tygodnie
              a ja nadal cierpliwie czekam na odpowiedź z biura podróży ;-/ No! ale mają na
              to 30 dni ;) i nawet ich rozumiem, że na mój obszerny list, muszą dłuuuugo
              odpisywać ;) Choć po tym co tu przeczytałam (stanowisko Ecco) nie spodziewam
              się żadnego pozytywnego zaskoczenia ;( Jak widać z odpowiedzi Ecco i z moich
              wakacyjnych wrażeń, raczej nie zależy im na dobrej marce! ale chciwość jest
              zgubna i takie biur nie ma racji bytu! Na tym forum już jest ok 50os, które już
              nigdy nie pojadą z tym biurem, a te osoby pociągną nast 200! i tak właśnie
              padają nieuczciwe firmy ;) może ptrwa to rok, może dwa... ale taka polityka
              zapewne do tego doprowadzi!!!
              • moonbeauty Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 11.04.07, 23:00
                Rozesłałam link do wielu znajomych i rodziny - jestem pewna że nigdzie sie
                wybiorą się z Ecco! Myślę że wiele osób z tego forum tak zrobiło lub zrobi i
                Ecco straci kolejnych klientów!
                • lantier Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 11.04.07, 23:14
                  Przyznam, że ani logicznie ani marketingowo nie rozumiem działania polskich
                  biur. Bo zamiast grac uczciwie to robia z ludzi wała, bo np. jest all inclusive
                  ALE na miejscu okazuje sie że nie na wszędzie albo coś tym podobnemu, zawsze
                  czegos brakuje, bo np. podają cenę 2000 za osobe ALE trzeba doliczyc opłaty
                  lotniskowe (a przecież wiadomym jest że bez opłat nie wyjedzie). Apeluje tutaj
                  publicznie do wszystkich włascicieli biur podróży: zrozumcie na wasze wycieczki
                  jeździ masa róznych ludzi bogatych, sredniobogatych i mnie zamoznych i naprawde
                  jak kogoś stać na hotel 1500 (bo akurat jego na tyle stać) to i da 1600, a jak
                  jest bogatszy i satć go na 5000 to i da 6000. Byleby było wszystko jak np. w
                  niemieckich biurach płace tyle i tyle i mam to i to. A na marginesie to np. TUI
                  ma dla swoich klientów specjalne dodatki (może i nie wazne ale miłe) jak np.
                  płaszcze kapielowe czy tym podobne dodatki co dla polskich biur jest nie do
                  pomyslenia.
              • turystka307 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 11.04.07, 23:05
                dodam więcej...
                Będąc na miejsu, przez tą sytuację pierwszy raz czułam się zastraszona. Turyści
                pomyślcie jak się można poczuć kiedy wiesz że Twój rezydent-opiekun działa na
                Twoją szkodę! ma takie wpływy że może Ci zafundować więcej problemów...
                niezapominajmy że jesteśmy w państwie muzułmańskim, gdzie wszystko jest możliwe!
                Takich osób jak ja było ok 15-stu i wszyscy czuli strach! ale nie przed
                miejscowym biurem ale przed naszą rodaczką i jej koneksjami!
                Na miejscu poinformowaliśmy telefonicznie konsula w Kairze i był (chyba)
                szczerze oburzony! Dzwoniliśmy również (jeszcze z Egiptu) do MSZ w Warszawie.
                Tam jednak nam doradzno, byśmy wszelkie działania uruchomili dopiero w
                Polsce... na miejscu (w Egipcie) by nic nie lepiej nie działać! Więc jakbyście
                się Państwo poczuli po takim ostrzeżeniu?
                • thoms1982 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 12.04.07, 01:06
                  Turystka ma racje nawet balismy sie ze moze cos nam do bagarzy czy nawet do
                  kurtek podrzucic (muszelka, koral itd) a to kosztuje 400 euro... Fakt byl taki a
                  nie inny - "Gizela" byla do wszytkiego zdolna, kiedy dowiedzielismy sie ze mamy
                  zablokowane paszporty i karty turystyczne to zastanawialismy sie co bedzie na
                  lotnisku, wiecie o co chodzi...

Nawet w tym biurze pytalismy jak to jest ze polka rzadzi sie w tym kraju tak a
                  nie inaczej, dlaczego jej kolan nie przeszczelą itd. a oni poprostu wzruszyli
                  ramoinami, a przeciez jakby u nas ktos tak zrobil np. Hiszpan to w ciagu 15
                  minut juz by byla bagazniku...........

Co do MSZ hmm ciezka sprawa, z nimi sie zgodze ale Ambasada w Egipcie to troche
                  przesadziła...

A wogole to plota po hotelu pobila wszystko --> silownia, polki wiek
                  nieokresilony, pytanja jak na sie podoba i wogole, my ze hotel ale...a one -
                  rezydentka a my tak - i opowiesc o kairze, luksorze, ze nas zrobili
                  uciekinierami do Izralea a one - aaaa to Panstwo... Fajnie sie w tedy czulismy...
          • turystka307 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 12.04.07, 19:59
            Nawet nie myślałam że Ecco ma aż tak złą renomę! Przed wyjazdem sprawdziłam
            opinie o Safadze, o hotelu, o wycieczkach a nawet opinie o nieszczęsnym
            egipskim biurze które organizował opisaną wycieczkę do Kairu... Zapomniałam
            tylko e sprawdzeniu Ecco :-/
            Kolejna przerażająca lektura:

www.forum.hurghada.pl/
            Forum Hurghada » Jak i z kim do Egiptu... » Ecco Holiday »
            Forum Hurghada » Pytania i porady » Fakultety - ważna... »
            • jarecki946 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 12.04.07, 20:08
              > opinie o Safadze, o hotelu, o wycieczkach a nawet opinie o nieszczęsnym
              > egipskim biurze które organizował opisaną wycieczkę do Kairu... Zapomniałam

a jakie to było lokalne biuro ?
              • luki2007 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 12.04.07, 20:22
                Obiecaliśmy,ze nie podamy nazwy tego biura ponieważ byli zastraszani przez
                rezydentkę i bardzo się boją ,że dzięki układom rezydentki mogą stracić
                licencję, gdyż już rok wcześniej próbowała to zrobić. Naprawdę pracownik tego
                biura prawie ze łzami w oczach prosił,żebyśmy nie podawali nazwy biura. Bał się
                bardzo o swoją przyszłość. Odział tego samego biura w innym mieście nie miał
                żadnego problemu z wyjazdami Polaków do Kairu (sprawdziliśmy to)... tam nie
                było już upierdliwej rezydentki z układami.
    • casic Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 12.04.07, 08:24
      Witam,
      słuchajcie mam pyatnie, czy to chodzi tylko o to jedno biuro czy o wszystkie?
      Jak rozumiem nie mogę sobie wykupić fakultatu do Kairu z lokalnego biura bez
      różnicy z kim pojade do Egiptu? Jeśli tak, to mam znajomości w TVN Uwaga i
      wyslę maila i jest szansa że się tym zajmą.Juz wczoraj nadałma temat i chcą
      dostać konkretny (nie długi) opis sytuacji..........Co Wy na to ???? ja jestem
      za!:)
      • turystka307 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 12.04.07, 09:22
        Jestem za! nawet przygotowałam sobie ewentualną listę dystrybucyjną ;)
        Adresy email
        programów telewizyjnych, gazet:

Telewizja TVN redakcja program "Usterka"
        e-mail: usterka@tvn.pl

Telewizja TVN redakcja program "Uwaga"
        e-mail: uwaga@tvn.pl

Telewizja TVN redakcja program "Super wizjer"
        e-mail: superwizjertvn@tvn.pl

Telewizja TVN redakcja wiadomości
        e-mail: fakty@tvn.pl

Telewizja Polsat redakcja wiadomości
        e-mail: informacje@polsat.com.pl

Telewizja Polsat program "INTERWENCJA"
        e-mail: interwencja@polsat.com.pl

"Tylko U Nas" progam TV
        e-mail: tylkounas@waw.tvp.pl

"Super Express", ul.Jubilerska 10, 00-939 Warszawa
        e-mail: naszesprawy@se.com.pl

Redakcja "Życie"
        ul. Topiel 23,
        00-132 Warszawa,
        tel.: 314 90 00,
        faks: 314 90 90,
        e-mail: redakcja@zycie.com.pl

"Telekurier" program TV
        e-mail: telekurier@poz.tvp.pl

Dziennik TV4
        e-mail: dziennik@tv4.pl

"Kurier" program TV
        e-mail: kurier@tvp.pl

"Sprawa dla reportera" progam TV
        e-mail: sprawa.dla.reportera@waw.tvp.pl

Narazie jeszcze czekam na odpwiedź biura podróży. Jeśli nie będzie
        satysfakcjonująca, będę drążyć taemat w kolejnych instytucjach! Po tym co
        przeczytałam (stanowisko Ecco) nie spodziewam się zbyt wiele :-/ Stosunek Ecco
        do klienta jak widać jest lekceważący!
        Myślę że wart jedna zainteresować odpowiednie instytucje! np
        e-konsument.pl/ Serwis konsumencki SUPER!
        www.federacja-konsumentow.org.pl
        www.uokik.gov.pl Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów
        www.konsument.gov.pl Europejskie Centrum Konsumenckie
        www.beuc.org Europejska Organizacja Konsumencka (BEUC)
        www.ms.gov.pl Strona Ministerstwa Sprawiedliwości - zawiera m.in. formularze
        pism procesowych
        www.gk.org.pl/ Głos Konsumenta
        www.pit.org.pl/ Polska Izba Turystyki
        www.giih.gov.pl/main/index.php Główny Inspektorat Inspekcji Handlowej
      • turystka307 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 12.04.07, 09:40
        Nie ma wyraźnych sygnałów, że inne biura stosują opisane praktyki, napewno w
        ten monopolistyczny sposób działa Ecco Holiday! Jadąc z tym biurem, nie masz
        możliwości wyboru! jesteś skazana na droższą ofertę Ecco! do wyboru masz NIC!
        Nam nawet nie chodziło o te 20 czy 30$ różnicy, wyszliśmy z założenia że biedni
        egipcjanie żyją tylko z tego co zarobią na nas- turystach i dlatego właśnie
        starannie wykonają zlecenie:) a my przy okazji damy im zarobić ;) Trudno mi
        nawet opisać ich wstyd w całej tej sytuacji. Oni naprawdę byli skruszeni!!!
        Wielokrotnie nas przepraszali i tłumaczyli że nie mają na to wpływu! Było im
        szczerze głupio! a nam szkoda że Ci biedni i uczciwi ludzie są przez nas (i
        naszą rodaczkę) w takiej sytuacji! że jakaś chciwa kobieta nie daje im zarobić
        na chleb :(
    • ojliwka Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 12.04.07, 08:30
      Ja trochę z innej beczki. Czy tak chwalony hotel Menaville ma w swojej ofercie
      tylko to nieszczęsne Ecco? Bo szczerze mówiąc opinie właśnie na tym formu
      zachęciły mnie do miejsca i zniechęciły do biura
      • magdalena.e do: ojliwka 12.04.07, 09:26
        ma go też Necerman:) a dostałaś mój mail z ofertami? doszedł?
      • turystka307 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 12.04.07, 09:28
        Niestety z polskich biur tylko Ecco ma w swej ofercie Menaville :-/ Ale zawsze
        można skorzystać z ofert biur czeskich, francuskich itd ;)
      • thoms1982 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 12.04.07, 10:05
        Hotel jest piekny, obsluga swietna, cisza spokój i wogole no i oczywiscie "Artur
        sklep" buhhahahahh

Ja tez jest za TVN a jeszcze dodatkowe seeee wczoraj przypomnialem ze moja
        kolezanka pracowala kiedys w Gazecie Wyborczej co prawda w dziale sportowym no
        ale ... :)
        • aszra-al-aszra Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 12.04.07, 16:30
          NECKERMAN ma go też ale .....
          ojliwka pomyśl czy chcesz dawać zarabiac tej babie i jej facetowi

ale powiem wam że Sun Fun też takie gadki uskutecznia - myśmy wystraszyli sie
          gadki rezydentki która postraszyła nas policja itd itp i pojechaliśmy z nimi -
          wyjazd był porażką !!!!!!!

a lunchboxy z alfa staru ??

• luki2007 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 12.04.07, 19:27
            Zagłębiłem się jeszcze bardziej w tym temacie i sprawa staję się coraz bardziej
            niejasna. Otóż wychodzi na to, że wyszło NOWE ROZPORZĄDZENIE ORGANIZACJI
            TURYSTYCZNYCH W EGIPCIE o tym, że można jeździć do luksoru i kairu tylko z
            biurem, z którym się przyjechało do Egiptu. Jednak rozporządzenie jeszcze nie
            weszło w życie ponieważ lokalne biura je zaskarżyły do sądu i sprawa sądowa w
            dalszym ciągu się toczy, gdyż sąd egipski ciągle ją odracza. Sprawa jest w
            zawieszeniu i tak naprawdę nie wiadomo jakie są przepisy. Jedno jest pewne,
            rezydentka Ecco Holiday działa na szkodę swoich klientów ponieważ:
            a)zakładając ,że jest takie rozporządzenie to:
            - dlaczego o nim nie poinformowała na spotkaniu informacyjnym?
            - dlaczego klienci z innych krajów mimo,że wykupiły wycieczkę do luksoru w tym
            samym biurze nie zostali zawróceni?
            - dlaczego rezydentka doniosła na swoich klientów ,że jadą z innym biurem i
            załatwiła zawrócenie z konwoju?
            - dlaczego inni touroperatorzy tacy jak Neckerman czy TUI zapewniają ,że nie ma
            takiego przepisu i można zakupić wycieczki w lokalnych biurach?
            - dlaczego Ambasada potwierdza, że nie ma takiego przepisu w oficjalnym
            komunikacie?

CZY KTOŚ MOŻE ODPOWIEDZIEĆ NA POWYŻSZE PYTANIA???

Ja wiem jedno, niezależnie od tego czy jest lub nie ma takiego przepisu to
            zachowanie rezydentki Ecco Holiday było skandaliczne w stosunku do swoich
            klientów. Rezydentka jest po to,żeby poinformowała nas o istotnych sprawach a
            taki ewentualny przepis jest bardzo istotny. Poza tym gdyby była pewna ,że nie
            możemy jechać z danym biurem, to dlaczego wiedząc o tym (bo nie kryliśmy tego,
            że jedziemy z innym biurem) nie poinformował nas ,ze możemy być zawróceni z
            konwoju, tylko za naszymi plecami "doniosła" władzom. Skoro Ecco Holiday
            popiera takie działania to oznacza ,że są niekompetentnym i nieodpowiedzialnym
            biurem dbającym tylko o swoje interesy a mających swoich klientów w du....
    • turystka307 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 12.04.07, 19:44
      Jak widać Ecco Holiday już w przeszłości było tematem na forum ;-/
      Polecam ciekawą lekturę:
      forum.wakacje.pl/egipt/ecco_holiday_mafia_turystczna-695402.html&szukaj_w=body&select=mafia&sort=#ftw
      cyt:
      Re: Ecco Holiday-mafia turystczna?
      Dotyczy: Egipt - dodatkowe informacje z przewodnika wakacje.pl
      Autor: sweet 09-04-2007 11:04 wyślij odpowiedź

Ja byłam z nimi na kursie rezydentów i animatorów na teneryfie. I choć 2 dni
      przed dowiedzialam sie że kurs nie odbedzie sie na Gran Canarii tylko na
      teneryfie to cena podobno zostala ta sama. Chociasz jak wiadomo Teneryfa ma
      tańsze Hotele. Miał być to dwu tygodniowy wyjazd a po 9 dniach okazało się że
      musimy wracać bo z powodu redukcji ilości samolotów musieliśmy wracać wcześniej
      my(tzn cały kurs) i reszta wczasowiczów. Jak sie okazało w dniu wyjazdu że
      tylko my. Jestem przekonana że biuro wiedziało o tym dużo wcześniej że bedzie
      ta redukcja samolotów, a nic nie powiedzieli bo chcieli jeszcze zarobić i nie
      były im na rękę rezygnacje klienów. Nie lubie tego biura. Grają nie fair..
      Oczywiście złożyłam reklamacje i zwrócono mi ponad 100 zł. Ja mam w d...e ich
      100 zł. wolałam zostać na Teneryfie jeszcze 4 dni.

Polecam forum: OPINIE O BIURACH PODRÓŻY
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29584&s=0

Jedna z wypowiedzi, stara ale jak bardzo aktualna :-/
      cyt:
      • Re: Ecco Holiday - klasa turystyczna, niska
      j11111 28.05.06, 23:46 + odpowiedz
      To fakt, chciałem leciec na Kretę ale w ostatniej chwili zmieniono termin,
      podobno zmiana z winy przewoźnika, zaproponowali zwrot - bezwarunkowy -
      pieniedzy. Po zmianie na inny kierunek, trafiliśmy na fatalne godziny przelotu -
      nocne tam i z powrotem /pewnie najtańsze/.
      Najgorsze jest to, że Ecco ma niedopracowane oferty, wszystko jest prawie
      dobrze a nie dobrze. Na przykład nas / jakieś 30 osób/ zapomnieli odebrać w
      nocy z lotniska, taki drobiazg ale na dzień dobry w obcym kraju 70 km od
      swojego hotelu to mało przyjemne. Reklamacji nie przyjmują a jeśli nawet
      przyznają się do błędu to co najwyżej przepraszają, przeinaczają fakty i kręcą,
      że to nie od nich zależne. Ecco=niska klasa.

i jeszcze jedna:

ECCO HOLIDAY
      Autor: makensis
      Data: 12.09.06, 22:33 + dodaj do ulubionych wątków

+ odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
      Chciałbym przestrzec przed korzystaniem z oferty Ecco Holiday, oraz zapytać
      Was,czy warto na drodze sądowej domagać się odszkodowania za uniedogodnienia.

Oto jak Biuro popdróży traktuje powracających klientów:
      -karaluchy w hotelu (na szczęście mieszkaliśmy na pietrze, gdzie to robactwo
      nie dochodziło)
      -niewywiązanie się z tego co pisze w folderze:

Dokonując zakupu wakacji na wyspie Rodos w hotelu Marathon / Kolymbia/
      argumentem ,który zadecydował o wyborze tego hotelu , a odrzuceniu innych
      ofert było prowadzenie programu animacyjnego dla dzieci w języku polskim.
      W folderze biura podróży ECCO HOLIDAY „ Wakacji Czar” na stronie 65 znaczono
      tę usługę znaczkiem istnienia na terenie hotelu ECCO Klubu działającego w
      terminie od 15.06.2006 r,do 15.09.2006r. co również potwierdził sprzedający mi
      usługę pracownik biura. Po przyjeżdzie okazało się , że hotelowy pokój zabaw
      jest pusty , a animator nie pojawił się pomimo moich usilnych prób
      wwyegzekwowania tej części usługi poprzez wysyłanie maili zgłaszających brak
      tej usługi jak również systematyczne zgłaszanie rezydentowi Pani Karolinie
      Niewiadomskiej.Usługa nie była świadczona przez cały pobyt .

Plansza usunięta po pierwszym monicie podczas pobytu:
      javagry.info/Rodos434.jpg
      Plac zabaw dla dzieci:
      javagry.info/Rodos435.jpg
      Odp. od Ecco Holiday:
      javagry.info/umowa.jpg

Polecam forum: OPINIE O BIURACH PODRÓŻY
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29584&s=0

• luki2007 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 12.04.07, 20:06
        Jeszcze jedna sprawa dla sprostowania mojego poprzedniego postu. Otóż
        informacji o owym przepisie i sprawie sądowej znalazłem na jednym forum o
        egipcie, ale nigdzie indziej taki przebieg tej sprawy nie jest potwierdzony.
        Otrzymałem też informację że opis tego przepisu może być z pewnych powodów
        przekłamany. Z oficjalnych informacji wynika jednak, że nie ma takiego przepisu
        a mój poprzedni post jest tylko polemiką z opisem tej całej sytuacji, które
        znalazłem na innym forum. Uważam, że w merytorycznej dyskusji trzeba wsiąść pod
        uwagę wszelkie głosy i dlatego napisałem o tym.
        • turystka307 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 12.04.07, 20:18
          Luki,
          ja też czytałam to forum... ale weź proszę pod uwagę że jest dyskusja z przed
          roku, kiedy to rzeczywiście miało się zmienić prawo turystyczne. Ewidentnie
          pojawił się konflikt interesów, ale pewne jest jedno - nie ma takiego prawa
          które nakazałoby wyjazd na wycieczkę fakultatywną tylko z biurem z którym
          przyleciałeś. Głównym celem zmian, miało być ograniczenie działalności
          nielegalnych biur (bez licencji).
          • turystka307 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 12.04.07, 20:20
            Dla zainteresowanych:
            www.forum.hurghada.pl/
            Forum Hurghada » Pytania i porady » Fakultety - ważna... »
            • gomeza Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 12.04.07, 20:34
              Szkoda, że nikt z Was nie wpadł na to, żeby zadzwonić do rezydentki i zgłosić
              problem, żeby mogła pomóc. Po to ona jest, żeby turytom pomagać!!!
              Oczywiście nagrać rozmowę!!
              To taka dla nas uwaga na przyszłość.
              Bijemy pianę a nikt się tym nie zajmie, bo wszyscy doskonale znają temat. Prasa
              (jesteśmy na www.gazeta.pl), MSZ (został powiadomiony telefonicznie), ambasada
              (na swojej stronie pisze, że temat znany).
              Turystyka, to olbrzymia kasa. Stąd mocne lobby. I nikt nie fiknie, lub
              dziennikarze, czy redaktorzy TV, czy ich szefostwo, może lata na bezpłatne
              sponsorowane "szkolenia" , do atrakcyjnych miejsc na świecie.
              Ot i po odzewie z mediów.
              pzdr
              • luki2007 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 12.04.07, 20:47
                Nie wpadajmy w paranoję, pzrecież nie jadę na wczasy z urządzeniem
                rejestrującym rozmowy telefonicznym. Dla mnie wczasy mają być czasem beztroskim
                i nie biore pod uwagę,że ktoś będzie mi sprawiał takie problemy,ze będę musiał
                je nagrywać na tel. Byłem już wielokrotnie w Egipcie i nigdy nie miałem
                problemów, dopiero za sprawa rezydentki ecco to się zmieniło.
                • moonbeauty Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 12.04.07, 23:46
                  Kochani sprawa jest prosta: niezaleznie od tego czy media, instytucje
                  zainteresują się tą sprawą, my możemy zrobić jedno: nie korzystać z usług tego
                  biura. Jeśli zbierze się nas więcej , biuro może mieć problemy z dalszym
                  funkcjonowaniem. I to byłaby najdotkliwsza kara.
    • matanzas Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 14.04.07, 17:08

• magdalena.e a jak inne biura??? 15.04.07, 09:03
        Czy u innych Tour Operatorów TEŻ zdarzają się takie przykre sytuacje?
    • d_dbb Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 15.04.07, 09:05
      Uwaga drodzy pokrzywdzeni!
      Chce Wam pomoc redakcja TVP3 Warszawa,a konkretnie program Agnieszki
      Borowskiej "Po Twojej stronie".Jedyny warunek: musicie sie zglosic sami,ze
      chcecie opowiedziec o wszystkim do kamery. Bez tego ani rusz.
      Najlepiej jak najszybciej na numer telefonu Dzialu Lacznosci z Widzami: 022 547
      43 36 albo 022 547 42 96.
      • li1210 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 15.04.07, 12:49
        Cieszę się bardzo ,że ktoś nam chce pomóc,że jest ktoś kto nie boi się "ugryż
        ten temat.Ja też byłam z Ecco 3 lata temu i już wtedy powiedziałam nigdy
        więcej.Współczuję Wam i trzymam za Was kciuki.pozdrawiam.
        • moonbeauty Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 15.04.07, 18:17
          Jestem ciekawa czy osoby, które spotkała ta przykra sytuacja, zdecydują się na
          udział w tym programie? Mam taką nadzieję...to chyba dobry początek walki z
          nieuczciwością? Jak myślicie?
          • turystka307 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 15.04.07, 19:51
            To chyba jedyny, skuteczny sposób walki z nieuczciwym działaniem Ecco Holiday!
            jak widać po reakcji Ecco, ich stosunek do Turystów jest lekceważący i
            arogancki! biorąc pod uwagę, że to nie po raz pierwszy i pewnie nieostatni są
            tematem forum i nie w pozytywnym znaczeniu :-/ należy przyjąć propozycję stacji
            telewizyjnych.
            Może dzięki temu inni (przyszli) turyści nie będą mieli takich "wakacji" jak
            my!!!
            Dziękujemy wszystkim życzliwym, którzy skontaktowali Nas ze stacjami
            telewizyjnymi :)
    • oligator1 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 17.04.07, 00:44
      szukając oferty na wakacje, przez przypadek trafiłem na to forum i zacząłem
      czytać i ... ludzie, czy wy macie w ogóle pojęcie o sytuacji w egipcie?! to
      pytanie jest oczywiście retoryczne, bo od razu widać, że wiedzy na ten temat
      nie zgłębialiście nigdzie. ja podróżuję z reguły sam i najczęściej z ecco
      właśnie. jako, że lubię podróżować sam, na miejscu także staram się zwiedzać w
      pojedynkę. na początku tego roku szukałem dobrej oferty na hurghade i znalazłem
      w ecco hotel menaville. kupiłem i poleciałem. wcześniej jednak zasięgnąłem
      języka na temat indywidualnego podróżowania po Egipcie. dowiedziałem się, że
      rzadowa organizacja turystyczna w hurghadzie zdecydowala iż pozwolenia na
      konwoj moga dostawac tylko i wylacznie legalnie dzialajacy, zarejestrowani
      agenci sprowadzajacy tutaj turystów.Ta sama organizacja wydaje pozwolenia na
      konwoj, bo jak wiadomo (może nie wszystkim)wycieczki do Kairu i Luxoru są
      konwojowane. ta organizacja nie wydaje pozwolen ulicznym biurom podróży – sa to
      biura ktore dzialaja nielegalnie, nie maja pozwolen, nie sa zarejestrowane
      (swoją drogą ciekawe, na jakiej podstawie uwierzyliście państwo, że uliczne
      biuro, o którym mowa na forum, jest legalne...?). tak więc jeśli ktoś kogoś tu
      oszukuje, to lokalne biura, które wiedzą, że nie mają pozwolenia, ale po co,
      jeśli i tak przyjdą do nich turyści tacy jak państwo, czyli zupełnie
      niezorientowani! ja wakacje z ecco i panią kasię wspominam bardzo dobrze. swoją
      drogą uważam, że powinniście ją państwo przeprosić za te oszczerstwa. choć
      posądzenie ją o taką władzę, która sięga manipulacji na szczeblu politycznym
      można odebrać jako komplement. i na koniec rada, aby nie podróżować do kraju,
      którego się nie zna. lepiej wybrać "europejskie" standardy a tam na pewno wasze
      spekulacje dotyczące terroryzowania klientów przez ecco holiday nie sprawdzą
      się.gwarantuję i pozdrawiam. olgierd
      • kkaminska Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 17.04.07, 03:11
        Powiem Ci jedno Panie "zorientowany" większość biur lokalnych MAJĄCYCH legalne
        zezwolenia na organizacje wycieczek konwojowanych (w tym nasze znajome biura)
        odpuściło sobie wycieczki do Kairu i Luksoru dla Polaków właśnie z powodu
        problemów, które stwarzają im takie osoby jak wymieniana tu rezydentka.
        Organizuja za to z powodzeniem wycieczki dla innych narodowości i jakoś wtedy
        nikt nie robi im problemów. Tyle w tej kwestii.
        • luki2007 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 17.04.07, 09:35
          Ja byłem już wiele razy w Egipcie i wierz mi,że jestem bardzo zorientowany w
          sytuacji. Ac o do panie rezydentki...jeżeli jej płacisz i dajesz zarobić, to
          wydaje się miła, ale jeżeli jest inaczej to staje się arogancka. Byłem
          wielokrotnie w Egipcie i niespotkałem nigdy tak nieprzychylnej rezydentki. Tu
          nie chodzi tylko o to o wycieczki, ale także o inne sprawy związane z pobytem,
          jak no przydzielanie pokoi, itd... Nie rozumiem jak mozesz sie wypowiadac w
          taki sposób jak nie byłes świadkiem całej sytuacji. Już pisaliśmy wczesniej...
          jezeli nawet byłby taki przepis, to dlaczego nas p. Kasia o nim nie
          poinformowała i dlaczego jak już wiedziała o tym ,że wykupiliśmy wycieczkę w
          lokalnym biurze też nic nie wspomniała o rzekomym przpisie tylko za naszymi
          plecami wykonała telefony i załatwiła na szybki powrót. Chyba nie wyobrażasz
          sobie,że władze inwigulują turystów i wiedzą jakim busem i o jakiej prze jadą
          do hurghady. Informuję Cie jeszcze raz ,że 200 metrów od hotelu zotrzymywana
          tylko nas bus, chociaż inne jechały bez przeszków. Gdybyś jeszcze nie domyślił
          się dlaczego, to piszę Panie "zorientowany",że bez informacji z hotelu o tym,że
          wyjeżdzamy akurat tym busem nikt by nas nie próbował zatrzymać. Telefon
          wykonała rezydenta o czy nas później poinformowano. Najpierw przeczytaj uważnie
          temat a potem się wypowiadaj.
          I jeszcze jedno... biuro , w którym wykupiliśmy wycieczki posiada odziały w
          kilku miastach Egiptu i nie maja problemy z wyjazdami do Luksoru i Kairu
          również z polskimi turystami.
          • luki2007 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 17.04.07, 09:41
            Pan zorientowany napisał ,ze okłamuje nas lokalne biuro. Skoro tak to okłamują
            nas też:
            -Polska Ambasada
            -MSZ
            -poważne biura takie jak TUI czy Neckerman

a niby razję ma tylko Ecco i pani Kasia????
      • jarecki946 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 17.04.07, 10:10
        no i chyba nie masz racji. lokalne biura mają stosowne pozwolenia (np. Aaba
        Sharm) na wycieczki konwojowane - to jest do udowodnienia. dla chętnych są do
        okazania w biurze. (zerknij sobie na korespondencje w tej sprawie z
        pracownikiem aaba sharm)
        forum.wakacje.pl/egipt/sharm_wycieczki_taniej_od_rezydentow_na_miejscu-701146.html
        Poza tym pomijając juz fakt samych wycieczek, ecco kombinuje także na wizach i
        generalnie na wszystkim czym się da.
        A ton oficjalnych odpowiedzi (nie zwracjaąc juz uwagai na merytoryczną ich
        treść, bo często nie na temat) jest tak arogancki i kąśliwy, ze mnie (i mam
        nadzieje innych także) skutecznie to biuro zniechęciło na kolejne wyjazdy z
        nimi (a byłem 2 razy na wycieczkach z ecco, co prawda nie w Egipcie, i nie było
        żadnych niespodzianek - czyli generalnie mają w d... nawet swoich stałych
        klientów)
      • mamosia Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 28.04.07, 23:15
        Co za dureń (pracownik Ecco?). Biuro jest nielegalne dla Polaków z hotelu
        Menaville, ale legalne dla rodaków z innych hoteli i dla innych nacji??!!
        Gdyby głupota mogła unosić się w powietrzu.... itd.
    • malini Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 17.04.07, 10:41
      a może wykupywać wycieczki bez konwoju i obejść bandyckie firmy turystyczne?Jak
      rozumiem konwoje są tylko dla picu?

Do byłych Klientów Ecco - jesteście dzielni i mądrzy.Z tego co piszecie wynika,
      że to co Wam zrobiono, to nie jest tylko zwykłe cwaniactwo,wyłudzenie 5$ do
      ceny wizy,ale przemoc,której nikt z Was nie mógł się skutecznie
      przeciwstawić,bo
      1.sami jesteście uczciwymi ludźmi i nie przychodzi Wam do głowy ograbianie
      innych osób z pieniędzy
      2.nie mieliście skutecznych narzędzi działania w opisanej sytuacji, bo MSZ i
      lokalne polskie przedstawicielstwo nie opracowały ze swojej strony algorytmu
      działania w tej sprawie (mimo wiedzy o mechaniźmie)
      3.byliście w pozycji słabszego-zatrzymali was mundurowi,a rezydentka
      skorzystała z nieformalnych układów i wiedzy przeciw Wam.

Do Ecco - NIGDY, PRZENIGDY nie kupię ani ja ani moja rodzina waszej
      wycieczki.Mam nadzieję,że znikniecie z rynku,który zaśmiecacie waszą obecnością.
      • moonbeauty Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 17.04.07, 13:16
        Oligator najwyraźniej jest powiązany z biurem Ecco ;) może nas obrażać ile
        chce, to świadczy tylko o jego kulturze, ale fakty świadczą same za siebie!
        Nigdy z Ecco!
        • violka21 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 17.04.07, 14:32
          Też mi to pachnie ,że jest powiązany z biurem Ecco a może to sama P.Kasia????
          • magdalena.e ponawiam pytanie... 17.04.07, 14:44
            .... czy wiadomo coś o takich działniach z innych Biur Podróży?
            • cameltravel Re: ponawiam pytanie... 17.04.07, 15:01
              Madziu - jesteś agentem takim jak ja i nic nie wiesz ??
              bywasz w Egipcie ??
              byłaś tam choć raz ??
              zwiedzałaś Kair, Luxor ??
              Ewa
              • magdalena.e do Cameltravel 20.04.07, 09:01
                nie rozumiem Twojej uszczypliwości... Tak Ewcia jestem agentem. Byłam w Egipcie
                nie raz i nie dwa. Byłam w Kairze i Luxorze z biur miejscowych i PIERWSZY raz
                spotkałam się z czymś takim, co zrobiło Ecco. Stąd moje pytanie, czy ktoś wie
                CZY INNE BIURA TEŻ TAK ROBIĄ. Zależy mi na konkretnej odpowiedzi osoby, która
                miała taką sytuację od innego Tour Operatora aby wiedzieć które biuro polecać
                klientom:)
    • luki2007 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 17.04.07, 20:37
      Kiedy pytałem o rezydentkę telefonicznie, to też w biurze zapewniano mnie ,ze
      jest najlepszą rezydentką. Aż strach pomyśleć jak działają te gorsze. Poza tym
      zapewniano mnie w tej samej rozmowie ,ze biura wywalczyły sobie przepis o
      tym,że możemy jeżdzić na konwojowane wycieczki tylko z biurem, z którym
      przyleciało się do Egiptu. To ja się pytam, które to biura, bo np Neckerman i
      TUI zapewniaja,ze nie biorą w tym udział. Warto byłoby sprawdzić, które biura
      oprócz Ecco rzekomo wywalczyło ten przepis. Prawdopodbnie nie tylko Ecco bierze
      w tym udział.
    • moonbeauty Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 17.04.07, 23:35
      To oczywiste że jeżeli ktoś kupuje wycieczki u rezydentki, to jest ona dla
      niego miła!
      • turystka307 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 18.04.07, 00:13
        Jestem przekonana że Pan Zorientowany jest albo kimś z Ecco albo przyjacielem
        Pani Kasi. Skłonna jestem uwierzyć że jest to wręcz sama Pani słynna erzydent :-
        / gdyż ton tej wypowiedzi bardzo mi do niej pasuje. Przed samym wylotem z
        Egiptu, po wręczeniu reklamacji, Pani Kasia z całą swoją bezczelnością i
        arogancją straszyła naszą grupę sądem!!! za pomówienia... wręcz wykrzyczała nam
        że spotkamy się w sądzie, gdyż już rozmawiała ze swoim adwokatem! ;-/
        W tak zaognionej sytuacji nawet nie starała się załagodzić "humory" turystów,
        tylko na dodatek swoją postawą pokazała na koniec że nic sobie z tego nie robi
        i tak jest "silna" i że wręcz za odwagę narobi nam jeszcze kłopotów :(

Swoją drogą, to jestem ciekawa czy tak znana osoba wyraziła zgodę na firmowanie
        swoim nazwiskiem, tak bardzo zniesławionego biura...!?!
    • neferett Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 18.04.07, 01:11
      Słuchajcie , a moze w końcu na temat ,ogólnie problemów z wycieczkami do Kairu
      i Luksoru z lokalnych biur, wypowiedział sie ktos z egipt.org.pl ?
      Napisałam na forum tej strony , niestety , na razie nie raczyli odpowiedzieć.
      Dlatego mam do was prośbę , podbijajcie ten temat, może gdy zobacza , że tym
      tematem zainteresowanych jest wiecej osób, raczą coś odpowiedzieć.
      egipt.org.pl/forum/read.php?2,4129
      • luki2007 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 18.04.07, 11:20
        Ja juz się wpisałem , ale obawiam się,ze możemy nie doczekać się jasnej
        odpwoiedzi. Otóż dzowniłem już do ambasady egipskiej i najpierw zapewniano
        mnie ,ze nie ma pzrepisu zakazującego wuyjeżdzania na wycieczki konwojowane z
        likalnymi biurami, a kilka godzin później po konsultacjach zostałem
        poinformowany,ze taki przepis jest ale dotyczy tylko Polakó i tylko w regionie
        Hurghady. Niestety nie dowiedziałem się kto wydał taki przepis i dlaczego
        dotyczy tylko Polaków. O takich sprawach musiałbym rozmawiać z egipskim
        pracownikiem ambasady po angielsku, a mój angielski jest na słabym poziomie.
        • luki2007 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 18.04.07, 11:24
          Przepraszam za literówki w poprzednim poście, więc poprawny tekst wklejam pod
          spodem:

Ja już się wpisałem , ale obawiam się, że możemy nie doczekać się jasnej
          odpowiedzi. Otóż dzwoniłem już do ambasady egipskiej i najpierw zapewniano
          mnie ,ze nie ma przepisu zakazującego wyjeżdżania na wycieczki konwojowane z
          lokalnymi biurami, a kilka godzin później po konsultacjach zostałem
          poinformowany, że taki przepis jest ale dotyczy tylko Polaków i tylko w
          regionie
          Hurghady. Niestety nie dowiedziałem się kto wydał taki przepis i dlaczego
          dotyczy tylko Polaków. O takich sprawach musiałbym rozmawiać z egipskim
          pracownikiem ambasady po angielsku, a mój angielski jest na słabym poziomie.
          • neferett Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 18.04.07, 13:41
            Własie dlatego napisalam ten post, przez telefon mogą gadac co im ślina na język
            przyniesie, a taką odpowiedz można wydrukować , wiec powinni sie postarać i
            udzielić sensownej odpowiedzi.
            • thoms1982 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 19.04.07, 01:11
              Nie wiem dlaczego ale cos mi tu strasznie smierdzi...(przepraszam mile panie:P)
              Zaczyna mnie to strasznie irytowac ze jestesmy tak olewani... cos mi sie wydaje
              ze pani Kasia vel. Gizela :) dostala cynk ze cos sie dzieje w polsce i to na jej
              temat... Hmm jak wiemy hotel Menavile jest Francuski wiec moze znajdziemy kogos
              kto zna jezyk francuski i napiszemy tam do nich co sie wyrabia w Hotelu??

A ten tam pan oczytany czy cos dlaczego sie juz nie wypowiada?? Czyzby bal sie
              ukamienowania przez nas??
    • oligator1 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 19.04.07, 18:44
      witam państwa!
      po 1. spekulacje na temat znajomości z ecco holiday - jestem stałym klientem
      tego biura
      po 2. faktycznie ze strachu nie zabierałem na forum głosu, bo czytajc
      wypowiedzi niektóre wypowiedzi istotnie bać się można...ludzkiej głupoty
      po 3. jak zwykle, jestem zorientowany
      www.eccoholiday.com/opis_destynacji,egipt%20-%20hurghada.php
      po 4. taką samą odpowiedź uzyskać można w Ambasadzie Egiptu w Polsce.
      po 5. proces o zniesławienie oraz wystawianie fałszywego świadectwa bywa bardzo
      kosztowny...

Życzę zatem dużo optymizmu,
      Olgierd - prawnik z Poznania

• derduch Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 19.04.07, 23:40
        Oli coś tam, prawnik???? hahahahha chyba adwokat diabła?
        Napisz na ile złodzieje i oszuści z Ecco OKRADLI turystów w ostatnich latach na
        cenie wizy egipskiej? Bo nie pamietam? A napisz czy te ukradzione pieniądze
        zostały opodatkowane w PL czy równiez i Fiskus jest poszkodwany?
        A podaj mi jeszcze na jaki adres mailowy mam podesłac rozmowy tej <autocenzura>
        rezydentki kłamiącej w zywe oczy turystom?
        Wku..łes mnie, w poniedziałek składam wniosek do Prokuratury o oszustwo na
        masową skale w związku z ceną wizy :-))))) Do zobaczenia się w Sadzie .
      • mamosia Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 28.04.07, 23:27
        proces o zniesławienie oraz wystawianie fałszywego świadectwa bywa bardzo
        kosztowny...

Chyba już poczułeś ten wiatr wywołany przez nasze trzęsące się ze strachu
        portki, strachu o ceny tego procesu sądowego.
    • oligator1 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 19.04.07, 19:29
      Żeby nie tracić Państwa cennego czasu, chciałbym poinformować, że przede mną
      dużo pracy, więc jest to moja ostatnia wizyta tu, na forum. W związku z tym
      proszę oszczędzić sobie złośliwości pod moim adresem, gdyż nie będzie dane mi
      tego przeczytać.

dziękuję za uwagę,
      Olgierd

• gomeza Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 19.04.07, 21:26
        Witam. Pan oligator1 nie czyta,więc dla porządku powiem.
        Z mojej wiedzy wynika, że zgodnie z prawem Egiptu. Żaden touroperator z obcego
        kraju (np Polski, Niemiec, Włoch, Francji), nie może organizować wypoczynku w
        Egipcie , bez współpracy z miejscowym (egipskim) touroperatorem.
        Cytowana przez p. oligatora1 strona Ecco:
        -po pierwsze nie otwiera mi się żaden tekst w PDF .
        -po drugie Pan prawnik oligator1, zapewne wie, że "powinien być przypisany" nie
        oznacza , że MUSI!
        -po trzecie, jak sądzę, te przepisy tyczą się zewnętrznych touroperatorów
        -po czwarte interesuje mnie czy zostanę zawrócony z wycieczki do Kairu, jeżeli
        wykupię ją bezpośrednio w Bright - Sky ;lub w innym egipskim biurze mającym
        odpowiednie zezwolenia.
        Jeszcze raz na oficjalnej stronie Ecco możemy wyczytać, że jesteśmy słabo
        rozgarnięci i nie rozumiemy słowa czytanego.
        pzdr
        • martha4 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 19.04.07, 21:34
          gomeza napisał:
          > -po drugie Pan prawnik oligator1, zapewne wie, że "powinien być przypisany"
          nie
          > oznacza , że MUSI!

Hmmm...
          Ja się cały czas zastanawiam, dlaczego klienci biur TUI czy NECKERMANN, którzy
          wykupują wycieczki samodzielnie, u licencjonowanych agentów egipskich, NIE MAJĄ
          problemu przy wycieczkach konwojowanych.
      • turystka307 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 19.04.07, 21:41
        W zaistniałych okolicznościach nie dziwi mnie już Pan ton...
        ani nie dziwi mnie, że jest Pan prawnikiem, ani że z Poznania ;)

No cóż, chciałabym jednak aby w tej stronniczości zachował Pan rzetelność jaką
        można przypisać dobremu prawnikowi.

Komunikat Ecco (link) który zamieścił Pan w swej wypowiedzi,jest na str Ecco
        właśnie po burzy którą wywołał temat forum i napływające do Ecco reklamaje i
        zapytania. Jak się łatwo domyśleć, jest Pan zapewne autorem a zarazem prawnikem
        Ecco lub/i Pani Kasi. Przepraszam jeśli się mylę. Trudno mi jednak myśleć
        inaczej, bo w innej okoliczności (jako turysta) wykazałby się Pan odrobiną
        empatii.

Niestety ale nikt w biurze Ecco, ani na swoich stronach, ani też przez osobę
        rezydenta nie poinfotmował turystów o treści tego komunikatu!

Więcej, komunikat ten został zamieszczonu po fakcie! dokładnie po tym jak
        turyści zaczeli "atakować" biuro podróży.Myślę więc że sprawę należy skierować
        do rzecznika konsumenta oraz UOKIK.
        • luki2007 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 19.04.07, 22:24
          Po pierwsze: Komunikat na stronie Ecco pojawił się dopiero teraz
          Po drugie: Jeżeli ten rzekomy przepis wszedł w życie, to dlaczego nikt z Ecco,
          a w szczególności rezydent o tym nie poinformował?
          Po trzecie: Dlaczego turyści z innych krajów bez problemu mogli korzystać z
          wycieczek z tego samego biura, z którego już nie mogli skorzystać polscy
          turyści?
          Po czwarte: Dlaczego Neckerman i Tui zapewnia ,ze nie ma takiego przepisu?
          Po piąte: Dlaczego Ambasada Polska w Egipcie informuję, że nie ma takiego
          przepisu?
          Po szóste: Dlaczego biuro polskie takie jak Ecco walczy o taki przepis i w ten
          sposób ukrywa rzeczywistą cenę wczasów, działając na szkodę swoich klientów,
          którzy będą musieli ponosić dodatkowe koszta na miejscu?

Możecie wszyscy mi odpowiadać , bo ja będę dalej na forum i mimo ,że nie mam
          zbyt wiele wolnego czasu to w dalszym ciągu będę brał udział w tej dyskusji,
          która już do tej pory skompromitowała Ecco Holiday, a pewnie skompromituje
          jeszcze bardziej.

Grzegorz
          Prawnik z Katowic
          Federacja Konsumentów :-)
          • moonbeauty Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 19.04.07, 22:38
            Moi drodzy, moim zdaniem osoby poszkodowane przez Ecco powinny dochodzić swoich
            praw,a tacy jak ja, którzy dowiedzieli się o tej szokującej działalności na
            przez Wasze wypowiedzi na forum, powinny omijać po prostu to biuro szerokim
            łukiem.
            Ktoś wspomniał o pisaniu po francusku do hotelu Menaville - moim zdaniem skoro
            rezydentka Kasia ma tam takie wpływy i jej mąz jest tam menadżerem (o ile
            dobrze pamiętam z tego co pisaliście wcześniej), to pisanie tam nie ma sensu.
            Moim zdaniem dobrym, ale kosztownym wyjściem jest sąd. A jeżeli nie, to po
            prostu należy jak najszerzej informować o tym incydencie.
            Jeżeli istaniałby zakaz organizowania wycieczek przez biura lokalne, to
            powinien on dotyczyć on wszystkich turystów, nie tylko polskich i nie tylko z
            Ecco. Biura podróży muszą w końcu zrozumieć że na rynku jest duża konkurencja,
            że to my, turyści płacimy i wymagamy, że istnieją tylko dzięki nam i że możemy
            równie dobrze wykupywać wycieczki za granicą.
            • turystka307 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 19.04.07, 22:49
              Chyba najwyższy czas żeby sprawą zajeły się odpowiednie (bezstronne) instytucje-
              URZĄD OCHRONY KONKURENCJI I KONSUMENTÓW www.uokik.gov.pl/
              • turystka307 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 19.04.07, 22:55
                tO ŻE pANI kASIA BYŁA NIEKOMPETENTNA ŚWIADCZY TYLKO O BIURZE I NIE MOŻNA ICH ZA
                TO SĄDZIĆ ALE ZGODNIE Z POLSKIM PRAWEM CYT
                Praktyki ograniczające konkurencję
                Zgodnie z ustawą z dnia 15 grudnia 2000 r. o ochronie konkurencji i konsumentów
                (Dz. U. 2005 r. Nr 244, poz. 2080) zakazane jest podejmowanie działań
                ograniczających konkurencję polegających na:

1. zawieraniu niedozwolonych porozumień ograniczających konkurencję (Art. 5.
                1.), w szczególności polegających na:

ustalaniu – bezpośrednio lub pośrednio – cen,
                ograniczaniu lub kontrolowaniu produkcji lub zbytu,
                podziale rynków zbytu lub zakupu,
                stosowaniu w podobnych umowach z osobami trzecimi uciążliwych lub
                niejednolitych warunków umów, stwarzających tym osobom zróżnicowane warunki
                konkurencji,
                uzależnianiu zawarcia umowy od przyjęcia lub spełnienia przez drugą stronę
                innego świadczenia, niemającego rzeczowego ani zwyczajowego związku z
                przedmiotem umowy,
                ograniczaniu dostępu do rynku lub eliminowaniu z rynku przedsiębiorców
                nieobjętych porozumieniem,
                uzgadnianiu przez przedsiębiorców przystępujących do przetargu lub przez tych
                przedsiębiorców i organizatora przetargu warunków składanych ofert, w
                szczególności zakresu prac lub ceny;

2. nadużywaniu pozycji dominującej na rynku (Art. 8. 1.), w szczególności
                polegającym na:

bezpośrednim lub pośrednim narzucaniu nieuczciwych cen – nadmiernie
                wygórowanych albo rażąco niskich,
                ograniczeniu produkcji, zbytu lub postępu technicznego,
                stwarzaniu konsumentom uciążliwych warunków dochodzenia swoich praw,
                przeciwdziałaniu ukształtowaniu się warunków niezbędnych do powstania bądź
                rozwoju konkurencji,
                narzucaniu uciążliwych warunków umów, przynoszących przedsiębiorcy
                nieuzasadnione korzyści.

W przypadkach innych niż porozumienia ograniczające konkurencję bądź
                nadużywanie pozycji dominującej przedsiębiorcy uważający, że konkurent narusza
                ich interesy, mogą dochodzić swoich praw przed sądem cywilnym na podstawie
                ustawy z dnia 16 kwietnia 1993 r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji (Dz. U.
                2003 Nr 153, poz. 1503 ze zm.).
                • cameltravel Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 19.04.07, 23:34
                  niezła zadyma sie tu zrobiła

poznańskie biuro
                  poznański prawnik
                  klienci z Katowic

ohhh ten Poznań ;)
                  a moj dziadek z Poznania !

przyznam sie, że na stronie ecco pierwszy raz miałam okazję przeczytać takowy
                  dokument mimo iż miałam już wcześniej problemy z Kairem i Luxorem i dla mnie i
                  moich klientów

przyznam że znalazłam to dopiero teraz .... nie żebym nie szukała

przyznam też że prawo w Polsce nijak ma sie do rzeczywistości, a rzeczywistość
                  do Prawa

i już nic wspólnego ze sobą nie mają uczciwość i prawo ale ............
                  ja jestem szarym żuczkiem - marnym agentem nic wskórac nie moge, a wyrażenie
                  mojej opinii publicznie jest niewskazane-choćby moralnie.

miałam problemy z otrzymaniem lunch boxa kiedy w październiku 2005 chciałam do
                  Kairu - mimo ze za niego zapłaciłam bo miałam opcje All inclusive - wolne
                  tłumaczenie: wszystko w cenie

ale komu sie poskarżę ??

Recepcjonista mówi: rezydent zakazał
                  rezydent mówi - polityka hotelu

i weź tu cos ustal ........

poza tym ciekawe czemu ruskich puszczaja ?
                  i innych tez a nas nie
                  tylko to bym chciała wiedziec

jak widać wszyscy maja ten temat gdzies i jedyne co wiadomo to to ze ktos tu
                  sracił kase, nerwy i urlop, a czy musiał ? ? ?

mógł poleciec z TUI, Neckermanem przeciez nikt go nie zmuszał - no bo taka
                  odpowiedz dostał
                  no i wez tu zrób target narzucony przez ecco jak juz ludzie nie chca o nich
                  słyszeć - wolą Triade !!

;)
                  za 20 minut piatek - zycze wam miłego weekendu !!!!!!!!!!!!!!!! usmiechnijcie
                  sie głowa do góry Kair można samolotem ok 300 LE w obie strony
                  + zwiedzanie ok 20 USD i problem z głowy
                  a Menaville ?? sa inne lepsze hotele
                  no i samo Ecco nie całe jest takie złe .... ma kilka fajnych hoteli w HRG no i
                  ma tanie bilety na czartery :)

oby do jutra :) buziaki

fk
                  • thoms1982 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 20.04.07, 01:40
                    KAIR 1 DZIEŃ

Wszystkich Państwa, którzy pragną poznać tajemnice piramid zapraszamy do Kairu.
                    Zobaczą Państwo piramidy w Gizie i milczącego Sfinksa. Udamy się także do Muzeum
                    Kairskiego w którym zgromadzono wiele eksponatów związanych ze światem
                    starożytnego Egiptu - w tym przedmioty ze słynnego grobowca Tutenchamona. W
                    programie przewidziane jest także zwiedzanie bazaru Khan El Khalili.
                    Cena w sezonie letnim:

przy rezerwacji w Polsce przy rezerwacji na destynacji
                    Dorosły Dziecko Dorosły Dziecko
                    256 PLN 128 PLN 80 USD 40 USD

Cena w sezonie zimowym:

264 PLN 132 PLN 80 USD 40 USD

Buhahhahahhhaha Cena wynosi 95$ a nie 80 $

No nie - OGLADANIE GWIAZD u beduinów przez teleskop - buhahahahha KUR... nie
                    moge hahahhhahaaahaha
                    • thoms1982 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 20.04.07, 01:44
                      Ja zapraszam do krakowa na Rynek - za jedyne 20$ zjedza panstwo ziarenka
                      pszenicy w raz z krakowskimi golebiami na plycie rynku, dodatkowa atrakcja
                      bedzie inteligetna rozmowa przy pieknym krakowskim słoncu z krakowska Policja
                      ewentualnie Straza Miejska.....

Buhahahhhahhahhahhaaaaahahhaa Masakra!!!!! Ładne bzdury pisze Ecco buhahaa

Pan Prawnik z Poznania nam wyjasni dlaczego Ecco pisze 80 $ a u Pani Kasi
                      kosztuje 95$ hmmm????

1)Aha czy te opowiesci beda w jezyku Arabskim czy moze beduini rozamwiaja w
                      innym jezyku????
                      2)czy w cenie jest paliwo do jeepów??
                      3)czy jest tlumacz??
                      4)Czy w cenie są "arafatki" ( nie wiem czy tak pisze... ;/ ) czy trzeba kupic u
                      rezydenta za 5$ ??

Pytam z ciekawosci bo jak pojade na drugi raz to chcialbym wiedziec czego sie
                      spodziewac...
                      • thoms1982 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 20.04.07, 01:57
                        No nie nastepna rzecz o której nie informuje ecco

PAKIET NURKOWY 5 DNI NA STATKU

Pakiet obejmuje zakwaterowanie w Hotelu Menaville i nurkowanie na statku przez
                        pięć dni, kiedy to uczestnicy będą mogli nurkować dwa razy w ciągu każdego dnia.
                        Cena pakietu obejmuje asystę przewodnika pod wodą. Morze Czerwone stanowi bardzo
                        atrakcyjny akwen ze względu na ciepłą i czystą wodę, rafę koralową i bogactwo
                        morskiej fauny i flory. Oferta skierowana jest do zaawansowanych płetwonurków,
                        posiadających certyfikaty nurkowe dowolnej organizacji. Cena nie obejmuje
                        sprzętu. W Safadze współpracujemy z centrum nurkowym "United Divers"
                        (www.united-divers.net). Na statku zapewniamy opiekę polskiego divemastera.

Pani Kasia o tym nie informowała a szkoda... Ciekawy jestem tez tego ze nigdzie
                        nie ma napisane na stronie Ecco o tym ze ubezpieczenie które wykupujemy od Ecco
                        nie obejmuje sportów extremalnych i czy w cenie takiego 5 dniowego nurkowania
                        jest osobne ubezpieczeni i umowa która trzeba podpisac...
                        Sprawdzilem na stronie Ecco - nic nie pisze...

Cytat z forym wakacje.pl

~pc_maniac
                        Otóż, wykupując wyjazd do jakiegokolwiek kraju, jesteś przez cały czas pobytu
                        objęta ubezpieczeniem bez względu na to czy siedzisz w hotelu, jeździsz na
                        fakultety z tym biurem, wykupujesz je w innym biurze, czy NAWET JEŹDZISZ na
                        wycieczki na własną rękę.
                        Jedyne czego nie obejmuje ubezpieczenie, które nabywasz wraz z wykupieniem
                        wyjazdu do danego kraju w polskim biurze, to sporty ekstremalne, typu nurkowanie
                        głębinowe, lotnia, paralotnia, skoki spadochronowe, bungie itp.
                        • thoms1982 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 20.04.07, 02:05
                          Sorki za tak duzo postów ale cztam po koleji ten opis co pan Prawnik z poznania
                          tam nam podesłał itd...

Nastepne oszustwo, naciaganie...

QUADY

Przejazd na pustynię do miejsca postoju quadów. Po krótkim szkoleniu, około
                          dwugodzinna jazda po pustyni. Zwiedzanie wioski beduińskiej. Kolacja i pokaz
                          folklorystyczny. Wycieczka z pilotem angielskim.
                          Cena w sezonie letnim:

176 PLN - 55 USD -

Cena w sezonie zimowym:

182 PLN - 55 USD -

My z lukim bylismy na kladach za 30 $ (35& - plus jedonko u Beduinów) wycieczka
                          trwała 3,5 godz, 16 km po pustyni, zobaczylismy góry skaliste, wioske, zachód
                          słonca, herbate, szyszke i jazde na wielbladzie (Oskar) hiihih

Niestety nie napisze gdzie to bylo zakupione bo napewno nie u Pani Kasi bo nie
                          podala nam nawet takiej opcji...
                          • thoms1982 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 20.04.07, 02:22

N I E W Y T R Z Y M A M !!!!!!!!

Strona Ecco podaje ze w pakiecie nurkowym (pisalem o tym wyzej) nie wliczony
                            jest NAPIWEK dla obslugi na statku!!!!!!! ( 2 $ ) od 10 lat pracuje jako kelner
                            i nigdy jak grupa przychodzi na jedzenie nie dostajemy od rezydenta napiwku,
                            wrecz przeciwnie rezydent chce prowizje za to ze przyprowadzil grupe... ( to
                            tak na marginesie!!!!

Encyklopedia ---> pl.wikipedia.org/wiki/Napiwek

Ciekawy jestem czy jest z tego sciagany podatek??
                            Czy obsluga dostaje kase??
                            A co jak mi sie obsluga nie podoba??
                            A co jak obsluga jest swietna i chce dac wiecej, czy tez musze dac komus innemu
                            kase czy moge dac kelnerowi??Moze mi rece polamia - H... wie??

Boshe co mam nerwa PRZEPRASZAM!!!!!
                            • morlokh Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 20.04.07, 08:10
                              Thoms1982, ty tak nie nerwujsja.
                              Ty to po prostu źle zrozumiałeś i przez to uczestniczysz w tej odrażającej
                              nagonce na Ecco.

thoms1982 napisał:

> N I E W Y T R Z Y M A M !!!!!!!!
                              Strona Ecco podaje ze w pakiecie nurkowym (pisalem o tym wyzej) nie wliczony
                              jest NAPIWEK dla obslugi na statku!!!!!!! ( 2 $ ) od 10 lat pracuje jako kelner
                              i nigdy jak grupa przychodzi na jedzenie nie dostajemy od rezydenta napiwku,

To jest napiwek dla obsługi ( rezydenta ), który jest wręczany na statku ;-))
                              • magdalena.e odpowiedź Biura ds Turystyki Ambasady Egiptu 20.04.07, 09:14
                                Szanowni Państwo.

Pomimo iż poruszony przez Państwa temat był już wyjaśniany, pozwolimy sobie
                                powtórzyć jeszcze raz: według najnowszych przepisów turysta może nabywać
                                wspomniane wycieczki fakultatywne tylko i wyłącznie u egipskiego partnera
                                polskiego biura podróży, z którym wyjeżdża.

Z pozdrowieniami
                                Biuro ds. Turystyki Ambasady Egiptu
                                egipt.org.pl/forum/read.php?2,4129
                                I CO WY NA TO BO JA JESTEM W SZOKU??? Czy to na pewno napisało Biuro, czy ktoś
                                za nich?
                                • djd1 Re: odpowiedź Biura ds Turystyki Ambasady Egiptu 20.04.07, 11:31
                                  Ponieważ w tym roku byłem ponownie w hotelu Menaville i niestety również
                                  spotkałem się z bardzo niemiłym podejściem rezydentki Katarzyny do turystów to
                                  tez chcę napisać na ten temat kilka zdań. Jeżeli chodzi o ten przepis to jest
                                  bardzo niejasny , jedni uważają ,że taki przepis jest, drudzy ,ze go nie ma.
                                  Przykład: Biuro ds. Turystyki Ambasady Egiptu sądzi ,ze ejst taki przepis, a
                                  Polska Ambasada w Egipcie zapewnia, że takiego przepisu nie ma. Trudno do końca
                                  określić jak jest naprawdę, co jednak nie zmienia faktu, że ja (chociaż byłem
                                  klientem Ecco i Menaville wielokrotnie) rezygnuję z usług tego biura ze względu
                                  na to jak potraktowała mnie i moich znajomych rezydentka. Ktoś już wcześniej
                                  napisał, ze jeżeli istnieje taki przepis, to pierwsza informacja na spotkaniu
                                  informacyjnym powinna dotyczyć właśnie tego przepisu. Rezydentak firmy Ecco o
                                  tym nie wspomniała i dlatego wiele osób miało później problemy. Ponieważ był w
                                  Egipcie już kilka razy i zawsze korzystałem z usług biur lokalnych to tym razem
                                  też tak zrobiłem. Mimo, ze w Egipcie byłem już wielokrotnie, to nie zobaczyłem
                                  jeszcze Kairu gdyż nie ukrywam, że wyjeżdżam do Egiptu głównie po to, żeby
                                  podziwiać świat podwodny. Tym razem zdecydowałem się, wraz ze swoimi
                                  przyjaciółmi ,że wybierzemy się do Kairu, a że pojawiły się informację na temat
                                  zakazu kupowania takiej wycieczki w biurach lokalnych, to jeszcze przed
                                  wyjazdem sprawdzałem czy jest jakiś przepis zabraniający wyjazdów do Kairu z
                                  lokalnymi biurami. Zostałem przez różne instytucję zapewniony ,ze nie ma
                                  takiego przepisu, łącznie z biurem gdzie wykupywałem wczasy. Jak się na miejscu
                                  okazało do Kairu nie dojechałem, gdyż kilka polskich biur nie bacząc na dobro
                                  swoich klientów stara się wymusić u władz, żeby taki przepis obowiązywał. Mimo,
                                  że do tej pory niewiadomo czy taki przepis jest zgodny z prawem i ciągle trwają
                                  przepychanki w tej sprawie, to niektórzy rezydenci i biura wykorzystują go i
                                  powodują że polscy turyści są zawracani z konwojów. Pragnę nadmienić, że
                                  przepis jest zaskarżony w egipskim sądzie przez stowarzyszenie, do którego
                                  należą lokalne biura z Egiptu, więc dopóki sąd tego nie rozstrzygnie przepis
                                  powinien być zawieszony. Pomijam fakt, ze polskie biura turystyczne wymuszając
                                  taki przepis u władz Egiptu stawiają te władze w trudnej sytuacji. Z jednej
                                  strony mają potężne lobby turystyczne takie jak polskie biura, a z drugiej
                                  strony właścicieli lokalnych biur egipskich. Jak przeczytałem na jednym z for,
                                  władze Egiptu obawiają się wprowadzając ten przepis, może on spowodować nawet
                                  zamachy terrorystyczne. Czytając o tym, zastanawiałem się ,czy biura
                                  turystyczne nie przemyślały faktu ,że wymuszając taki przepis wpływy się
                                  powiększą, ale zarazem bezpieczeństwo swoich klientów może się zdecydowanie
                                  zmniejszyć. To tyle jeżeli chodzi o sytuacje z tym ewentualnym przepisem.

Muszę jeszcze nadmienić, ze byłem klientem Menaville wielokrotnie ale z
                                  pewnością już tam nie pojadę, nie ze względu na kłopoty z tym przepisem, a na
                                  to w jaki sposób rezydentka podchodzi do turystów. Ponieważ znałem dobrze ten
                                  hotel to porosiliśmy, czy nie możemy dostać pokoi o pewnych numeracjach. Nie
                                  byłoby z tym problemu, gdyby nie złośliwa interwencja rezydentki Katarzyny,
                                  która stwierdziła, ze to ona rozdziela pokoje a my nie mamy prawa wyboru
                                  pokoju. Wręczyła nam klucz do pokoju, który sama wybrała, stwierdzając ,iż
                                  będziemy na pewno zadowoleni. Po oglądnięciu pokoju już wiedzieliśmy jak
                                  rezydentka potrafi być złośliwa. Będąc w tym hotelu po raz kolejny z rzędu
                                  wiedzieliśmy jak wyglądają pokoje, więc to co zobaczyliśmy było szokiem. Otóż
                                  pokój miał widok na ścianę pizzerii, brak zasłon w oknach, a w łazience nie
                                  było nawet brodziku, więc biorąc prysznic woda rozlewała się na powierzchnie
                                  całej łazienki. Oczywiście zmieniliśmy ten pokój, ale musieliśmy to zrobić w
                                  pełnej konspiracji przed rezydentka , ponieważ pracownicy hotelu bali nam się
                                  zmienić pokój przy jej obecności oczywiście (oczywiście nie za darmo). Do tej
                                  pory byłem przekonany że rezydentka jest po to, by pomagać a teraz okazało
                                  się, że są tacy rezydenci, którzy przeszkadzają w wypoczynku. Zaznaczam, ze nie
                                  było problemu z wolnymi pokojami. Wyobraźcie sobie, ze w pokoju, który
                                  przydzieliła nam rezydentka na początku, przez całe 3 tygodnie już nikt nie
                                  mieszkał, mimo, ze hotel był później wypełniony po brzegi. Najwyraźniej był to
                                  pokój "karny". Dodam ,ze od tej pory rezydentka zachowywała się w stosunku do
                                  nas niezbyt uprzejmie tylko dlatego, ze chcieliśmy załatwić sobie pokoje w
                                  miejscu, gdzie w poprzednich latach mieszkaliśmy. Rok temu, kiedy była inna
                                  rezydentka, nie było z tym żadnych problemów, wiec ja czekam na inną rezydentkę
                                  i inne biuro w tym hotelu, a wtedy może odwiedzę ponownie Menaville.
                                  Właśnie powyższe fakty spowodowały, że już nigdy nie skorzystamy z ofert Ecco
                                  Holiday.
                                  • magdalena.e Alfa Star - NIE!!! 20.04.07, 12:39
                                    zadzwoniłam dziś do Alfy, bo z nimi lecimy i zapytałam, czy mamy obowiązek
                                    wykupu wycieczek u nich. Pani odpowiedziała, że absolutnie NIE!!! możemy kupić
                                    wycieczki GDZIE CHCEMY aczkolwiek Ona poleca wykupienie w Alfie ze wzgledu na
                                    dobrą organizację. to mi się podoba!!!!
                                    • thoms1982 Re: Alfa Star - NIE!!! 20.04.07, 12:51
                                      Cos mi sie wydaje ze Ecco zaczyna sie bronic i jeszcze do tego Alfa hmmm.....
                                      • luki2007 Re: Alfa Star - NIE!!! 20.04.07, 14:18
                                        No to na to wygląda,że Alfa nie bierze udział w tym procederze. Na razie tylko
                                        Ecco obowiązuję ten "przepis"
                                        • luki2007 Rainbows Tours i Triada -bez problemów. 20.04.07, 14:34
                                          W tej chwili dzwonił do central touroperatorów RAINBOWS TOURS i TRIADY. W
                                          obydwu biurach zapewniano mnie,że klienci mogą zakupić wycieczki u kogo chcą ,
                                          również w lokalnych biurach. Ani Triada ani Rainbows nie słyszeli o tym
                                          rzekomym "rozporządzeniu".

Podsumujmy:
                                          Na razie tylko Ecco stosuje przepis, że można tylko z nimi jeździć na fakultety
                                          do Kairu i Luksoru. Natomiast Neckermann, Tui, Alfa Star, Raibows Tours, Triada
                                          nie znają nawet takiego przepisu i nie robią problemów turystom, którzy chcą
                                          wykupić wycieczki do Kairu i Luksoru w biurach lokalnych.

Czy ktoś mi odpowie dlaczego tylko Ecco w ten sposób działa?

Warto sprawdzić jeszcze w innych biurach.
                                          • moonbeauty Re: Rainbows Tours i Triada -bez problemów. 20.04.07, 16:39
                                            Tylko żeby nie było tak że przed wyjazdem powiedzą wam tak, byście z nimi
                                            pojechali! Uważam że najlepiej będzie jeśli osoby które jadą do Egiptu z danym
                                            biurem, po powrocie były tak uprzejme i napisały (tak jak to czyni wielu na tym
                                            forum) czy biuro i rezydenci byli w porządku.

• turystka307 Re: Rainbows Tours i Triada -bez problemów. 21.04.07, 21:37
                                              Witajcie... czasem aż przykro mi czytać te wpisy ;-/

1, jeśli wracam zadowolona i nie mam powodów do niezadowolenia to nie
                                              wypowiadam się negtywnie... Pani Kasia wobec mnie i moich znajomych zachowała
                                              się bardzo arogancko i niekulturalnie(cyt:"będziecie zgrywać uciemiężonych
                                              turystów..."), że nie wspomnę o profesjonaliźmie!!! Reasumując : ta sama osoba
                                              (rezydent) może i potrafi stanąć na wysokości zadania i są pewnie klienci
                                              zadowoleni, ale w naszym przypadku tak nie było! Więc zazdroszcze osobie, która
                                              tak broni Pani rezyden i jej zadowolenia z urlopu, bo my nie mieliśmy tyle
                                              szczęścia i nam Pani Kasia totalnie zepsuła wakacje!

2, nie oszczędzaliśmy a tylko wybraliśmy lepszą naszym zdaniem ofertę!

3, nie jesteśmy tymi Polakami, którzy rzucają bluzgami, proszę więc nas nie
                                              obrażać! Nawet w tak niemiłej dla nas sytuacji, zachowaliśmy pełną kulturę i
                                              wręcz nie reagowaliśmy na aroganckie zachowanie Pani Kasi!

Pozdrawiam,
                                              Niezadowolona z rezydentki turystka :-/
                                              • marianntonietta Re: Rainbows Tours i Triada -bez problemów. 23.04.07, 09:48
                                                Nie było moją intencją obrażanie kogokolwiek, tylko wyraznienie własnej opini,
                                                co jak mniemam jest intencją wszystkich wypowiadających się osoób na forum.
                                                Jestem szczerze zdziwiona, nawet wręcz zszkowana opisywanym zachowaniem
                                                rezydentki Kasi. Dla całej naszej grupy była naprawdę miła i serdeczna, nikogo
                                                nie odsyłała z kwitkiem. A teraz jak czytam o jej niekompetencji i arogancji,
                                                to aż mi się nie chce wierzyć w taką "przemianę". Opisuję tylko moje odczucia i
                                                doświadczenia.
                                                • djd1 Re: Rainbows Tours i Triada -bez problemów. 23.04.07, 20:43
                                                  Ja dzisiaj sprawdzałem w Exim Tours o tam też nie ma problemów z wyjazdami na
                                                  wycieczki z lokalnymi biurami. Jak im powiedziałem,że Ecco ma taki przepis, to
                                                  odpwoiedzieli mi,że Ecco wymyśla różne dziwne przepisy. To chyba najlepszy
                                                  komentarz do tej całej sytuacji
    • gomeza Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 22.04.07, 13:20
      Oto cytat ze strony biura podróży Ecco Holiday
      "Chcielibyśmy zapoznać Państwa z nowymi przepisami Ministerstwa Turystyki
      Arabskiej Republiki Egiptu z dnia 07.09.2006, które określają, że wycieczki
      konwojowane mogą być organizowane tylko i wyłącznie przez agenta
      współpracującego z danym touroperatorem i posiadającego stosowne zezwolenie. Na
      terenie Egiptu rejon Hurghada Ecco Holiday współpracuje z firmą Bright - Sky,
      która upoważniona jest do organizacji fakultatywnych wycieczek konwojowanych dla
      klientów naszego biura. Szczególną uwagę zwracamy na część pierwszą załączonego
      niżej rozporządzenia i informację, że "turyści powinni przynależeć do tego
      samego agenta i być zarejestrowani przez niego".
      Oto 2 cytat ze strony Ambasady RP w Kairze:
      "W związku z licznymi zapytaniami z kraju Wydział Konsularny Ambasady RP w
      Kairze zawiadamia,

iż według Egipskiego Ministerstwa Turystyki wynika,

że nie ma żadnych przepisów, które zabraniałyby korzystania z usług lokalnych
      biur podróży.

Niemniej od pewnego czasu władze bardziej rygorystycznie kontrolują te biura pod
      kątem poziomu usług,

przestrzegania zasad bhp i posiadania wyposażenia w sprzęt ratunkowy oraz
      pierwszej pomocy,

a także ważnych licencji na usługi turystyczne.

ŻRÓDŁO:WYDZIAŁ KONSULARNY AMBASADY RP"
      Pytam , kto kłamie?
      Ambasada, czy Ecco?

• luki2007 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 22.04.07, 21:12
        Ja myślę, że to nie chodzi kto kłamie, ale które biuro wykorzystuję ten niby
        przepis. Jak narazie w ten sposób uprzykrza chyba tylko Ecco, bo ciaglę nie ma
        informacji,żeby jakieś inne polskie biura brały w tym udział. Ale żeby nie
        okazało się na miejscu,ze jakieś inne biuro tes stosuję ten "przepis"
        • li1210 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 22.04.07, 23:38
          Kochani wydaje mi się,że bardzo w tej sprawie poinformowana jest P.Ewa i gdyby
          taki przepis obowiązywał to napisałaby a ona nawet chce zasponsorować wyjazd
          temu kto pomoże nam to wyjaśnić itp.Jedno jest pewne ,że Ecco od dawna ma swoje
          przepisy/wiza itp/ ma do tego smykałkę.Byłam z nimi ,też swoje przeszłam,byłam
          tylko raz i tylko raz dałam sie nabrać nigdy więcej.Nie jest to przyjazne biuro
          dla turysty.Pozdrawiam .
          • emem78 Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 24.04.07, 15:24
            Czytam sobie ten wątek i nachodzi mnie taka refleksja:
            w wyobrażeniu większości wypowiadających się to rezydentka i Ecco są be, a mili
            egipcjanie są bardzo pomocni, uśmiechnięci, zagadają, pocieszą i są w ogóle
            przystojni ;). Tymczasem tak super to nie jest.
            Poza polskim biurem które sobie nieźle pogrywa jest strona egipska. Egipt to
            kraj Trzeciego Świata, z wieloma problemami, korupcją i biedą. Szczerze
            powiedziawszy nas, mieszkających w hotelach pod ochroną policji nic to nie
            obchodzi, prawda? Płacimy i wymagamy. Tymczasem Egipt to jest taki burdel, taki
            wałki tam odchodzą, taka niekompetencja sie szerzy że potoczne hasło "wszystko
            dla turystów" nabiera smutnego odcienia gdy dojdzie do wypadku lub zbrodni, a
            dochodzi, w samej też Hurghadzie... Dlatego zwracam uwage by szerzej patrzeć na
            problem i mieć dystans do twierdzeń strony egipskiej co i jak.
            Co do rezydentki Kasi, to wobec mnie była O.K. i nie miałem uwag ale miałem do
            czynienia z jedną z jej poprzedniczek pare lat temu i wolelibyście nie
            wysłuchiwać bzdur które potrafiła wygadywać.
    • matanzas Re: Ecco-nie kupisz u rezydenta to nie zobaczysz 25.04.07, 19:28
      Szkoda żeby ten wątek spadł !przecież sezon dopiero się rozpoczyna
      • magdalena.e masz rację matanzas... 25.04.07, 22:35
        .... i wobec tego go "podnoszę" :)
        • lotnica Re: masz rację matanzas... 26.04.07, 01:55
          Witajcie,

zdziwiona jestem, ze zaden z rezydentow pracujacych w Egipcie do tej pory nie
          zabral glosu w tej sprawie i nie wyjasnil o co chodzi.
          Nikt nie wie dlaczego biura podrozy (i to nie tylko Ecco), stosuja takie
          praktyki, jak blokowanie wyjazdow z lokalnymi firmami?
          Oto powody:
          1. Srednia pensja rezydenta - 250$. Mozna to sprawdzic w kazdym biurze podrozy.
          Wiekszosc zatrudnia rezydentow na czarno, bez umow, bez ubezpieczenia i tym
          bardziej bez wizy umozliwiajacej prawo do pracy w Egipcie. Rezydenci pracuja po
          kilka miesiecy bez wiz. Nie buntuja sie bo za to sa zwalniani.
          Pensja: 250$. Reszta to prowizja od spzedazy wycieczek srednio 3-4% od
          wycieczki. Policzcie. 250$ to 675 zl. Wycieczka do Kairu powiedzmy 80$, z tego
          4% to daje ok 9zl. Na jednej wycieczce (najdrozszej) zarabia sie 9zl. Ile tych
          wycieczek trzeba sprzedac, zeby zarobic godziwie pieniadze? Tyle, zeby
          wystarzylo na wynajecie mieszkania, jedzenie? Bo nie wszystkie biura podrozy
          placa za mieszkanie etc. I prosze, nie mowcie, ze nikt rezydentom nie kaze
          pracowac za takie pieniadze, bo gdyby wszyscy zrezygnowali, kto by wam pomagal?
          Odbieral z lotniska, kwaterowal, pomagal w naglych wypadkach? Nie wszyscy znaja
          jezyk i sobie poradza.

2. Kazdy rezydent jest rozliczany z wywiazywania sie z obowiazkow. A do jego
          obowiazkow nalezy sprzedaz wycieczek, bo na tym firma zarabia i z tego zyje.
          Brak odpowidniego poziomu sprzedazy = zwolnienie z pracy.

3. Biura podrozy niewiele zarabiaja na sprzedazy wycieczek do Egiptu. Policzcie
          prosze sami - powiedzmy hotel 4* tydzien HB - ile kosztuje? 1600 zl? Za przelot
          firma placi ok 800 zl. Reszta to:
          a) hotel
          b) posilki
          c) wynajecie autokaru na transfery
          d) opieka rezydenta
          e) wynajecie egipskiego opiekuna, ktory pracuje z rezydentem / pomaga mu
          Sami widzicie, ze nie jest to wielki zarobek. Trzeba wiec zarobic w inny
          sposob, czyli sprzedajac wycieczki.

To sa powody.
          Teraz co do biur podrozy. Wszystkie staraja sie to robic, ale nie wszystkie
          maja takie mozliwosci, jak Ecco Holiday, ktore w Hughadzie pracuje z bardzo
          duzym i dobrym lokalnym agentem. Jak ktos slusznie tutaj napisal, Egipt to kraj
          kretaczy i lapowkarzy etc. Kto ma kontakty i pieniadze, moze wszystko. Wiec
          biura stara sie chronic swoje wlasne interesy w ten sposob.
          W Turcji wszyscy turysci jezdza z lokalnymi biurami, nikt nie kupuje u Polakow.
          Rezultat - marne zarobki biur i rezydentow. Trudno znalezc chetnych rezydentow
          do pracy na tej destynacji.

Dlaczego jest taka drastyczna roznica w cenie pomiedzy naszymi a lokalnymi
          biurami? Bo nasze:
          a) placa rezydentom Polskim i egipskim opiekunom - zdarza sie (nie zawsze), ze
          do pensji dokladaja mieszkanie, jedzenie, telefon i transport w godz. pracy,
          przelot do Egiptu tam i z powrotem, ubranie sluzbowe, samochod (przy duzych
          odleglosciach miedzy hotelami)
          b) wynajmuja autokary na transfery z i na lotnisko, na spotkania informacyjne i
          dyzury i w awaryjnych sytuacjach do hoteli, szpitali
          c) wynajmuja biura, razem z administracja, ktora nas obsluguje, a z ktorej
          sobie nawet sprawy nie zdajemy
          d) etc. - ponosza wszystkie mozliwe koszty, zwiazane z prowadzeniem
          dzialalnosci.

Ceny na wycieczki ustalaja lokalni egipscy agenci, ktorzy:
          a) placa wysokie podatki, ktorych te male lokalne nie placa (Egipt to piekny
          kraj, gdzie ze sprytnym prawnikiem takie male firmy moga omijac prawo. Z duzymi
          gorzej, bo ich interesy sa badziej widoczne, wiec trudniej ukryc faktyczne
          dochody).
          b)odpalaja czesc pieniedzy za sprzedaz wycieczek polskim biurom podrozy, z
          ktorymi wspopracuja
          c) odpalaja kase na boku lokalnym politykom, policji, tutejszej skarbowce etc.,
          zeby sie nie czepiala, nie szukala luk w dokumentach, dala zyc i zarabiac
          d) ktorych zarzad kradnie sluzbowe pieniadze na kazdym kroku. To skorumpowany
          kraj, nikt nie dba o dobro firmy i kazdy rozglada sie za okazja do zwiniecia
          sluzbowych pieniedzy. Zarzad, managerowie zarabiaja kokosy - ale nie
          oficjalnie, tylko pod stolem.

Zrozumcie mnie dobrze. Ja nikogo nie bronie. Kazdy ma swoje powody, takie czy
          inne. Kazdy broni swoich interesow. Dobrze to czy nie, nie mnie to oceniac.
          Biura i rezydenci walcza o zarobek, klienci - zeby jak najmniej zaplacic.

Pozdrawiam,
          Ida

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka