eastway.pl 10.04.07, 16:32 samolotem, samochodem, rowerem, byle czym :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wara Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 16:39 najlepiej na beznadziejny Krym rowereem bucu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wara do gara Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.07, 17:54 Krym jest ok. Obywatelu wara wzymamy cie do porządku. Do zmywaka wystąp ! Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) 10.04.07, 18:56 jak polczysz same koszty GPS-u to juz masz 2 tygodnie dla jednej osoby w Turcji ... a paliwo .... to juz plajta totalna ... w Turcji drogo jak cholera a i dojechac trzeba ... nie opłaca sie ... do Słowacji Czech na Wegry tak ale dalej ... zawiozą - obwioza ...dowioza ... Odpowiedz Link Zgłoś
eastway.pl Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) 10.04.07, 20:05 racja :) Wygoda i oszczędność czasu to jest plus. Być może kiedyś pozbędę się awersji to podróżowania w grupach (kojarzy mi się to z obozami szkolnymi), póki co wole samodzielnie organizować, razem z Żoną, wyjazdy. Jest większa frajda :) Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) 10.04.07, 20:33 Np i co w związku z tym chcesz przekazać innym? Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) 10.04.07, 20:46 voyager747 napisał: > Np i co w związku z tym chcesz przekazać innym? dobre pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) IP: *.lanet.net.pl 10.04.07, 22:17 A co chcecie usłyszeć? Jakie macie pragnienia? Wtedy napiszemy przekaz dla Was ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do gara kaflara Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 12:46 a to ze Krym jest ok to juz tylko Twoja subiektywna opinia, mnie tez tam sie zupełnie nie podobało, dolina na maxa. Jeśli imponuje ci Krym z całym swoim syfiastym zapleczem do nawet na zmywak nie zasługujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
pietnacha40 Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) 10.04.07, 23:03 Frajda,to dla każdego co innego.Mój wujek sam sobie organizuje wakacje.Wzdraga się przed biurami podróży. Wsiada w autobus i spędza dwa tgodnie na działce ogrodniczej w altanie.Od lat ma frajdę - kumple,karty,wódeczka,pielenie pomidorów,radio Kasprzak,drewniane lezaki i tym podobne sprawy.Całe szczęście,że nie ma komputera,żeby na forum ogłaszać wyższość własnego wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deo Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) IP: *.devs.futuro.pl 11.04.07, 00:57 Dziś z Zakopca do W-wy wracałem 8 godzin, gdyż dwa razy droga była zablokowana przez wypadki. Na Sylwestra w ciągu 6,5 godziny od wyjścia z domu byłem w Hurghadzie. Masz teraz odpowiedź na swoje pytanie ... ... wkleiłem co jeden gościu napisaldzis na forum o Egipcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) IP: *.jachpol.net 11.04.07, 10:37 Porównywać nalezy podobne :) Gdybyś z wycieczką autokarową jechał do Zakopanego to podróz trwałaby 12 godzin :) Gdybyś sam sobie wykupił bilet do np. Kairu, zarezerwował pokój w hotelu, z lotniska wziął taksówkę, sam wybrał się tam gdzie chcesz to poznałbyś Egipt a nie "był w Egipcie" :) Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) 11.04.07, 12:36 To są niestety głupoty. Kto powiedział,że jak się wyjedzie z biurem podróży to nie można poznać kraju? Jak sie już jest na miejscu gdzieś tam, to każdy może robić co chce. Może jeździć na wycieczki, może wynająć samochód( akurat w Egipcie to niezbyt), może rozmawiać z miejscowymi, zapuszczać się w ciemne zaułki. Biuro podróży w niczym nie przeszkadza. Lubicie jeździć sami, nie ma problemu możecie jeździć, ale po co te Wasze krucjaty przeciwko biurom? Może napiszcie mi jeszcze jaki kolor lubię :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) IP: 80.48.96.* 11.04.07, 15:27 A niby dlaczego ktoś ma ci "wróżyć"? Gdybyś się upierała,ze jest tylko kolor np. niebieski to znalazłoby się spore grono by cię przekonać,że tak nie jest. Tak jest i z wyjazdami. Pewna część ludzi nie wyjedzie inaczej tylko z biura z rezydentem polskim na miejscu bo np. nie zna języka albo po prostu boi się. Jakże często na miejscu rezydenci straszą nieuczciwymi wypożyczalniami samochodów, nieuczciwymi biurami "na mieście" - część ludzi wierzy a część woli sprawdzić. Raz, drugi sam sobie wypożyczy samochód, pojedzie z rodziną czy poznanymi ludźmi zwiedzić to co mógłby zobaczyć w dużej grupie z rezydentem, w tłoku,ścisku ale "zorganizowny" i zobaczy,że można samemu sobie wyjechać bez jakichkolwiek biur, nie potrzebny jest transfer do i z hotelu bo taniutko dojedzie się taksówką. To pracownicy biur podróży (chyba na tym forum więcej ich niż turystów) są wściekli, że ktoś pisze o tym jak podróżować bez biura - przecież wiadomo,że bez biura się nie da :( Tylko wariaci prowadzą "krucjatę"... to ma być śmieszne ? Odpowiedz Link Zgłoś
www.podroze.kondi.pl Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) 25.04.07, 21:42 voyager747 "To są niestety głupoty. Kto powiedział,że jak się wyjedzie z biurem podróży to nie można poznać kraju? Jak sie już jest na miejscu gdzieś tam, to każdy może robić co chce. Może jeździć na wycieczki, może wynająć samochód" Dokładnie. Pozdrawiam Kondi | Moje podróże - www.podroze.kondi.pl (PL) | www.travelphoto-gallery.com (EN) | www.tanie-noclegi.info.pl (TANIE NOCLEGI) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deo Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.07, 12:42 No wiesz ... niedawno ponoc jeden gośc przepłynąl Amazonke WZDŁUŻ ... to pewno poznal ja dobrze i widać nauczył sie mowy aligatorów czy tam innych gadów .... W Łodzi też można modlić sie do tablicy kochanków ... zabytek kasy zero - niemal dziedzictwo ludzkości ... na rogu Wschodniej i Włókienniczej .. najlepiej samotnie o zmroku .... polecam .... Tak naprawde to zwiedza sie standarty ... i nie ma zadnego poznawania obcego kraju jadąc samemu ... to bzdura ... chyba że chcesz zarobic w zęby albo ci za to płaca jak śp Kapuścińskiemu ... do tych samych standartowych miejsc ... biuro doprowadza ciebie bez twojego wysiłku a samemu trafiasz dokładnie w to samo miejsce tyle tylko że po dłuższych poszukiwaniach ..choćby parkingu i opłacie za niego a w Egipcie zjechałem go od Abu po Kair autokarem ... i co mam samemu poznawać te brudne knajpki w brudnych wioskach i odurzonych shisha Egipcjan ... po co ... wole ogladac Abu Luksor Dendere czy piramidy .. Ja tez zjeździłem prawie cała Europę bez biura podrózy i jeszcze kilka lat temu jechałem z Wenecji do Łodzi cała dobe ... z przerwami na postoje i na Wiedeń noca ... tylko po co mi sie męczyc ... lata leca ... zawioza przywiozą ... pzdr ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mozolny Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 12:49 taaaaaaaaaaaaaaaa, zwłaszcza w Egipcie hahahahaha to by sobie zwiedzil , co za barństwo takie rzeczy wypisuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jadzik Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 14:48 Jechanie na żywioł często kosztuje więcej niż z podróż z biurem. W takich krajach jak Egipt, czy Turcja, opieka ze strony kogoś z biura jest konieczna. Przede wszystkim, masz pewność że rodzina będzie informowana, jeśli zdarzy się coś nieprzewidzianego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) IP: 80.48.96.* 11.04.07, 15:35 To jest właśnie idealnie to co prezentuje się naiwnym turystom płacącym w biurze za nierzadko skromniutkie usługi - przywieźć i zawieźć. Z to się ma poczucie,że rodzinę powiadomią jak się coś stanie:((((((((. Żenujące do potęgi. Chyba człowieku nie byłeś w Turcji, nie masz pojęcie,że nawet daleko od kurortu zatrzymujesz się w hotelu i rozmmawiasz z ludźmi, nawet w recepcji hotelowej. Dowiadujesz się więcej niż wie niejeden tzw. rezydent. A do rodziny można zadzwonić z komórki - jakby ktoś nie wiedział to z Turcji rónież :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) IP: *.domtel.ptc.pl 20.04.07, 18:27 Z opieką biur też jest różnie. Pojechałam z jednym takim na pobyt w Egipcie. Nawet nie poinformowali mnie, że samolot startuje ponad dwie godziny wcześniej. Dowiedziałam się przypadkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
eastway.pl Jak spradzić wiarygodność biura podróży ? 22.04.07, 12:03 Gość portalu: Ela napisał(a): > Z opieką biur też jest różnie. Pojechałam z jednym takim na pobyt w Egipcie. > Nawet nie poinformowali mnie, że samolot startuje ponad dwie godziny wcześniej. > > Dowiedziałam się przypadkiem. Wybierając się na wakacje, weekend często korzystamy z usług różnego rodzaju biur podróży. Na ogół nie zdajemy sobie sprawy z tego, jakie prawa nam przysługują. Często godzimy się na pewne niedogodności tylko dlatego, że nie zdajemy sobie sprawy z faktu, że możemy to zmienić. Warto przed wydaniem pieniędzy, dokładnie przejrzeć ofertę, sprawdzić wiarygodność biura podróży. Po prostu - warto znać swoje prawa. Na pewno się przyda: www.eastway.pl/ustawa+o+uslugach+turystycznych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) IP: 80.48.96.* 11.04.07, 15:37 Byłeś kiedyś sam w Egipcie. Pojęcia nie masz, właśnie jak baran pewnie ciągasz te tłumy turystów do któych jak ekstremiści będą chcieli to będą strzelać jak do kazczek (jakoś zawsze atakują duże grupy turystów !!!!) Albo w ogóle pojęcia nie masz a tylko wyczytałeś .... Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) 11.04.07, 16:05 A co ty w Turystyce nagle chcesz ludzi poznawać i ich zgłebiać ... to nie zoo .... Pare Polek zgłebiło juz przyjaźń polsko - afykańska z Simonem Molem i chyba za dobrze na tym nie wyszły ... tez chetna jesteś ... Turystyka urlopowa to głównie odpoczynek + ogladanie zabytków - pałaców kościołów i pozostałosci po starożytnosci .... a nie współczesnych ruder , brudnych kilbli odurzonych haszem albo pijanych tubylcow i wchodzenie z nimi w kontakty osobiste... postawiłem tezę , że do krajów bliskich i cywilizowanych mozna jechac samemu a do krajów dzikich czy egzotycznych z biurem podrózy ... deo przecież ja ci nie bronie jechać samej gdzie tam sobie chcesz ale ciekawsze by było jakbyscie napisali czy do Chorwacji jeździcie z biurem czy samemu a do Paryża a do Turcji czy Tunezji ? pzdr turystów i zbiorowych i solowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) IP: 80.48.96.* 11.04.07, 17:29 To w twoim biurze teraz starszy się Molem ???? Wycieczki czy wyjazdy indywidualne robi się po to by przesypiać się z "tubylcami"? Innego sposobu na kontakty nie znasz? To serdecznie współczuję. Mam nadzieję,że to tylko"arketing" twojego biura a nie twoje rzeczywiste przekonania bo świadczyłoby to o tobie - jak o Molu.... Polska dla wielu "cywilizowanych" krajów jest trzecim niecywilizowanym krajem co wcale nie oznacza,że jest niebezpiecznym i HIV czai się na każdym rogu choć może i taką Polskę znasz. Można straszyć i Góralami z Zakopanego o misiach nie wspominając ... W każdym kraju przy zachowaniu środków bezpieczeństwa i odpowiednim ubiorze można poruszać się bezpiecznie. A pracownicy biur staszą Dominkaną, Meksykiem, Azją o Afryce już nie wspomnę. Wyjazd samodzielny jest jak powyżej - wyprawą w rejony działań wojennych :))))))))))))))) Poziom takich "dyskusji" z pracownikami biur jest ... jaki widać żenujący ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wydra Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 16:25 lena TY na tym forum od lat wypisujesz juz takie brednie i dyrdymały ,że w zasadzie zaczynasz mnie bawic miss grotesko:)! Zmień forum albo lekarza:) Odpowiedz Link Zgłoś
ojra Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) 11.04.07, 16:14 Ale Wy głupoty gadacie.Autor wątku miał zapewne na myśli bardziej WYCIECZKI ze zwiedzaniem,niż typowe wczasy dla mieszczuchów. A wiadomo,że jak zwiedzanie to tylko indywidualnie,biuro robi masówki,pędem,biegiem,pozaliczać "największe atrakcje",utartym schematem,aż się niedobrze robi.Takie zwiedzanie,szczególnie Rzymu,Paryźa czy Wiednia,to po prostu PROFANACJA tych miejsc. A co do Krymu... piękne miejsce,bardzo klimatyczne,zresztą jak cała Ukraina i Rosja ( wszak z tamtych stron pochodzą Bułhakow i Dostojewski ;) No ale mieszczanie preferujący zatłoczone,obleśne plaże Egiptu czy Tunezji,nigdy nie docenią tego specyficznego piękna :P Odpowiedz Link Zgłoś
eastway.pl Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) 11.04.07, 17:50 ojra napisała: > Ale Wy głupoty gadacie.Autor wątku miał zapewne na myśli bardziej WYCIECZKI ze > zwiedzaniem,niż typowe wczasy dla mieszczuchów. > A wiadomo,że jak zwiedzanie to tylko indywidualnie,biuro robi > masówki,pędem,biegiem,pozaliczać "największe atrakcje",utartym schematem,aż się > > niedobrze robi.Takie zwiedzanie,szczególnie Rzymu,Paryźa czy Wiednia,to po > prostu PROFANACJA tych miejsc. > A co do Krymu... piękne miejsce,bardzo klimatyczne,zresztą jak cała Ukraina i > Rosja ( wszak z tamtych stron pochodzą Bułhakow i Dostojewski ;) > No ale mieszczanie preferujący zatłoczone,obleśne plaże Egiptu czy > Tunezji,nigdy nie docenią tego specyficznego piękna :P > Nic dodać, nic ująć :) Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) 11.04.07, 19:10 To fajnie,że ktoś wytłumaczył nam co autor wątku miał na myśli, bo jak widać on sam nie potrafił nam tego przekazać.Dzięki Ci ojra, teraz już wiemy.:) A... też nie wybieram się na Krym, bo zbyt dużo jest jeszcze innych piękniejszych miejsc na świecie.Ja zobaczę już wszystkie, to może i na Krym pojadę, ale to jeszcze długo. Lena, rób sobie co chcesz i innym pozwól łaskawie, dziękujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) IP: *.lanet.net.pl 11.04.07, 19:42 Ty voyager747 to sie chyba troche zapedziles...czy nie zapomnialo Ci sie po co istnieja fora? chyba kazdy i Lena tez moze wyrazic swoje zdania i obstawac przy swoich preferencjach i nikomu nie robi krzywdy. wiec nie boj sie, nikt Cie do niczego nie zmusza i nie tylko "laskawie" ale wrecz koniecznie pozwala Ci robic to co chcesz i to co uwazasz za najlepsze dla Ciebie;) a swoja droga watek wydal mi sie calkiem ciekawy, i nie wydaje mi sie byc jakakolwoek "krucjata". A zaciekawily mnie jakie opinie forumowicze maja na temat wyjazdow grupowych czy samodzielnych...ja wole jezdzic sama(i bylam w wielu krajach Europy) ale na organizacje samodzielnego wyjazdu do wielu krajow bym sie nie zdecydowala...dlatego tym bardziej ciekawia mnie opinie tych ktorzy preferuja zrobic cos samemu i samemu rozplanowywac swoj czas na zwiedzanie...czy ktos z Was zorganizowal samemu wyjazd do Rosji, Egiptu, Turcji, Uzbekistanu??? jesli tak to prosze napiszcie. chetnie dowiem sie jak sie za to zabrac... a Tobie Voyager(Po niku sadzac lubisz podrozowac:) serdecznie polecam zwiedzic Krym wczesniej niz planujesz, chyba ze nie "kreci" Cie mieszanka kultur, historia Rosji, czy tez Tatarow krymskich...jesli jednak choc troche tak, to mysle ze nie zawiedziesz sie jesli pojedziesz tam jeszcze przezd owymi piekniejszymi miejscami... hmmm...a tak w ogole...czy uwazanie ze miejsca na swiecie sa "piekne" i "piekniejsze"???zaintrygowalo mnie to teraz...bo w sumie, to kazde miejsce jest po prostu fascynujace i pouczajace, pobyt w kazdym zakatku swiata poszerza horyzonty, i chyba wszystkie sa rownie piekne...czy ktos sie ze mna zgadza? Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) 11.04.07, 20:11 Takich wątków na tym forum jest więcej i jeśli nie jesteś tu od wczoraj, to pewnie je zauważyłaś(polecam wyszukiwarkę). Nie wiem po wałkować ten sam temat setny raz, wszystko już tam było omówione dokładnie. Historia Rosji zdecydowanie mnie nie kręci. Rozumiem,że jak byłaś w wielu krajach Europy, to nie miałaś okazji obejrzenia np. Grand Canyonu albo Monument Valley? Zapewniam Cię,że jest sporo ciekawszych miejsc na świecie niż Krym, ale cóż każdy ma wolny wybór, można przeczytać np. książki pt. "100 najpiękniejszych miejsc na świecie", jest ich kilka (ja mam jeszcze super książkę pt."Podróże marzeń"), polecam. P.S. Nigdy w życiu nie byłem na wycieczce objazdowej ale to nie znaczy,że ludzie nie mogą na takie jeździć jeżeli chcą, dodatkowo wszystkie wyjazdy do USA(5) organizowałem sam, bez biura podróży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) IP: *.lanet.net.pl 11.04.07, 20:31 rozumiem i zgadzam sie. Ponadto zorganizowanie wyjazdu wymaga troche wysilku i troche czasu a wielu na wysilek nie ma ochoty a czasu po prostu nie ma, wiec wcale sie nie dziwie ze wybieraja biura bo przypuszczam ze sama nie raz tak zrobie. Jestem tu rzeczywiscie od niedawna wiec rzeczywiscie o charakterze "cyklicznym" watku nie wiedzialam:) fajne zdjecia na fotosiku, pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) 11.04.07, 20:42 Dzięki, ja tu jestem od dawna i niestety temat powraca jak bumerang i ciągle są te same argumenty,nikt nikogo nie przekonał. Dlatego napisałem "krucjata", bo to nie pierwszy raz. Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) 11.04.07, 18:04 Oj Lena Lena ... jak kobieta cos wymysli to od razu widac , że z żebra Adama .... a z głowy to tylko jedna na swiecie sie poczęła ... ale to był taki wyjątek jak czystosc w Egipcie ... Nie jestem przedstawicielem biura podróży ale co ma piernik do wiatraka ... po to wymyślono biura podrózy aby ludziom ułatwic podróżowanie i aby zmniejszyc koszty ... no trudno tego nie zrozumieć ... wszystko co w hurcie jest zawsze tansze i noclegi i podróz autokarem i zwiedzanie grupa czyli zakup biletów ... a jeszcze jedzenie no Leno .. czy ty tego nie rozumiesz .... ale jak chcesz to sobie jedź sama ... kto ci broni ... a ciekawe gdzie tak sama byłas ?????????? no to Paryz z biurem czy samemu ?????????????? a Egipt ????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) IP: 83.136.224.* 11.04.07, 19:46 Oj deonad, deonad, dawno już ustalono,że kreacjonizm w religii to zwykły mit a ty dalej swoje. Czyżbyś był po tej samej szkole co Giertych z Orzechowskim? Nawet oni jeszcze nie wymyslili,że każda z żebra a tylko ta pierwsza :) A to z Molem wyszło ci jak ostatniemu ignorantowi (czyżbyś był z żebra ???) ... jeśli takie wnioski wyciągnąłeś ze sprawy z Molem,że nalezy wyjeżdżać tylko z biurem podróży bo HIV tylko czycha i napada na samodzielnego turystę (turystkę??)to chyba masz problemy z wyciąganiem wniosków. "Na oko" widać,że te Polki nie musiały wyjeżdżać był złapać czy też by ich złapało. Co ma do tego biuro podrózy Bóg raczy wiedzieć... Jestem zwolennikiem wyjazdów samemu (tzn. parą bo wyjeżdżam zawsze z mężem), bez biura czy to do Paryża czy Egiptu chyba,że fajna tania oferta, dobry hotel, na krótko i nurkowanie. I wiem doskonale,że bez wzgledu na to czy to Egipt czy Paryż jesli znajdziesz kogoś chetnego na uprawianie nioebepiecznego seksu to jest to osoba która nie boi się ,ze od ciebie cos złapie - sama ma już wszystko. Lepiej byłoby byś to przymyslał a nie sądził,że tylko Afryka nam zagraża. Jakoś jeszcze nie zdażyło mi się by wypozyczając samochód w jakimkolwiek kraju czy to Dominkana, Meksyk, Indonezja czy Turcja zwiedzianie we dwójkę kosztowało mnie drożej niż w ogromnej grupie autokarowej wycieczki, wręcz przeciwnie. Brudem mnie nie strasz, jedź samodzielnie do Indii, pobądź tam z miesiąc zwiedziając co się da a już nic cię potem nie zaskoczy, Egipt uznasz za czyściutki, no moze troszkę pustynnego kurzu ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) IP: *.lanet.net.pl 11.04.07, 20:09 wow, niezla jeste:) naprawde byliscie sami w Turcji, Meksyku, Indonezji? mozesz mi zdradzic jak sie za to zabierasz? organizujesz transport, zaklepujesz noclegi, tam na miejscu wynajmujesz samochod, i wszystko? i serio wychodzilo Ci taniej? a jakie miejsca wybieralas na noclegi ? to jest wlasnie fajne, ze jak sobie samemu sie cos organizuje to jest sie panem swojego czasu i mozna byc w danym miejscu dluzej niz standardowe biuropodrozowe 1-2 dni. podczas ktorych gonia Cie od jednego zabytku do drugiego a Ty zamiast sie "podelektowac" ganiasz za przewodnikiem. Ale fak jest faktem, ze zachodu przy organizacji jest znacznie wiecej niz w przypadku wyjazdu z biurem, chyba sie zgodzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) 11.04.07, 20:18 Tak wychodzi taniej, dużo taniej. Dyskutowaliśmy już chyba na temat Bali gdzieś wcześniej. Po zsumowaniu ceny samolotu i hotelu wyszło,że cena z biura była prawie identyczna. Dodatkowo doszedł transfer i opieka rezydenta. Z tego można wywnioskować,że nie chodzi o zasady, tylko o pieniądze. Może jednych stać na biura podróży, a innych nie, Leny najwyraźniej nie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) IP: 83.136.224.* 11.04.07, 21:08 A co to jest OPIEKA REZYDENTA ????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deo Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.07, 21:19 Wszystko lubię ale nie lubię KŁAMSTWA .... co do egzotycznych krajów to sie nie wypowiadam bo nie byłem ale w stosunku do Turcji to jest KŁAMSTWO .... byłem w Turcji i przejechałem 3200 km ... .. cena benzyny w Turcji prawie 2 dolary czyli przyjmując ok 10 litrow na 100 km to daje 320 x 2 = 640 $ no niech bedzie 600 to daje X 3 pln = 1800 pln ... samo paliwo .. a dojazd do Turcji własciwie dolot i odlot to ile za friko niby ... ... no ile kosztuje lot do Antalii ?? 100 pln ... a 14 noclegów w hotelach no chocby 3 * to za darmo .. na piekne oczy ... a 14 śniadań i 14 obiadokolacji to za darmo ..... nie zamierzam nocować w namiocie na plaży ... kiedys tez tak nocowałem ale nie teraz No więc nie kłam ............... że taniej Turcja samodzielnie .... z biurem w last minute te dwa tygodnie z tym objazdem to 1800 pln + 90 Euro tj = 1800 + 360 = 2160 no nie kłam ... że ty załatwisz to taniej ... a wstepy do zwiedzanych obiektów ... chyba że masz kochanka Turka , który za wszystko płaci .... no nie oszukuj mnie w zywe oczy Leno bo akurat w Turcji byłem i to w ub roku pzdr deo .... no popraw sie Leno ... troche wiecej uczciwości szczegolnie jak sie pisze do kogos kto akurat byl w wymienionym przez ciebie kraju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) IP: 83.136.224.* 11.04.07, 21:35 W Turcji byłam dość dawno i to samochodem (vanem z grupą znajomych),nie wierzę,za tak tanio jak my ktos obwiózłby nas po kraju :))) Drugi raz byłam z 5- 6 lat temu nawet nie pamiętam z jakiego biura w taniutkiej ofercie laat minute wykupliśmy wyjazd by pozwiedzać - hotelu w ogóle nie pamiętam choć pewnie był 4*. Pożyczylismy samochód a w hotelu tylko spalismy albo i nie. Nie siedzę w Turcji ale gwrantuję ci,że gdybym chciała ją w tej chwili pozwiedzać np. na miesiąc to sama znajdę sobie wszystko tańsze niż twoje biuro mi zaoferuje - tym bardziej,że biuro zaoferuje mi tylko hotekl,transfer i wycieczki "fakultatywne" a to mnie nie stysfakcjonuje. Takie masowe zwiedzanie w ogóle mnie nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wypas Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 16:35 a nas nie interesują Twoje kretyńskie i bałwochwalcze wywody MAR(na)LENO!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
warturek Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) 13.04.07, 21:57 wyluzuj koleś, nas nie interesuje tweoja praca w turystyce. My rozmawiamy o indywidualnych wyjazdach, więc odpuść sobie bo to nie dotyczy ciebie. Wyjeżdżam teraz tylko indywidualnie , dlaczego? zbiorowy wyjazd zawsze na kogoś czeka, zwiedza się miejsca za szybko i pod kątem znudzonego przewodnika.biura podróży , owszem kupują tanio ale sprzedają drogo. Mój plan podróży zawsze różni się od rzeczywistej trasy bo zawsze można zrobić sobie przerwę w interesującym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re:To jest forum o wyjazdach zoraganizowanych! 13.04.07, 22:20 To musisz zmienić forum, bo to jest o biurach podróży i wyjazdach zorganizowanych.Zobacz sobie w opisie forum, to tak ktoś wymyślił,żeby był porządek-mądry człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) IP: 83.136.224.* 11.04.07, 21:24 Normalnie szukam lub dostaję mailem na moją skrzynkę informacje o promocjach np.w British Airways, Quantas, KLM i szukamy sami albo prosimy kogoś z biur o informacje. Kierunek ważny albo nie - jest tanio to bierzemy (tak polecielismy kiedyś al Austalii ze stop over w Bangkoku z Quantasa). Jeszcze z 10 lat temu mogliśmy polecieć nawet na miesiąc, teraz prace nas trzymają trochę ale i tak się nie dajemy. Jest promocja to wymuszamy urlop :) Mając zarezerwowany lub kupiony bilet szukamy w necie hoteli, rezerwujemy i jedziemy. Często przegrzebujemy net w poszukiwaniu rózżch informacji na temat miejsc które chcemy zwiedzać, dowiadujemy się o sieciach busów turystycznych w różnych miastach (na jeden bilet wsiadsz gdzie chcesz, wysiadsz gdzie chcesz itd po całym mieście np. w Singapore a z biletem Singapore Airlines masz dużą zniżkę na taki bilet). Czasem znajdziemy ciekawgo miejscowego przewodnika (na Jawie nawet mówił po rosyjsku!!!). To kwestia wprawy. Świat jest otwarty na turystów :) Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) 11.04.07, 21:35 Brawo, jesteście niesamowici, coś wspaniałego, przekonałaś mnie, już nigdy nie pojadę z biurem podróży. Najbardziej niesamowita turystka na tym forum: Lena, gratulacje. Ostatnio byłem na Krecie we wrześniu, hotel 4 *,7 dni z All zapłaciłem w Itace 1650 pln od osoby, albo wspomniana Turcja, w sierpniu 5* ALL za ok. 2000 pln. Załatw mi samolot i hotel za tyle, albo taniej.Dostajesz ode mnie medal z ziemniaka.:) O rezydencie nawet nie chce mi się pisać, bo szkoda czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) IP: 83.136.224.* 11.04.07, 22:00 A co to jest REZYDENT ???????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) IP: *.lanet.net.pl 11.04.07, 22:11 hmmm...no, brzmi niezle...ale czy to bylo siedzenie na miejscu pluz wycieczki fakultatywne czy tzw. objazdowki? i ile dni w Turcji spedziles? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deo Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.07, 22:25 moja wycieczka to 7 + 7 Triady w koncu sierpnia 2006 r i początek września ... oczywiscie last minute ... 15 dni dokładnie i strasznie nie lubie jak mi ktos głupoty opowiada ... pzdr deo ... Odpowiedz Link Zgłoś
warturek Prawdziwych okazji last minute w Polsce nie ma 13.04.07, 22:07 w polsce nie ma prawdziwego last minute bo jest zmowa. nabliżej można skorzystać w berlinie siedząc dosłownie na walizkach czekając na prawdziwą okazję. Ale nie można się przygotować, a ja lubię poczytać przed wyjazdem o miejscu w które jadę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) IP: 83.136.224.* 11.04.07, 22:34 Dowiedz się jeszcze ile to dokładnie to ok.2000 :) I jakie było to 5* z Triady :) Nie byłam z biurem i pewnie nie poznam Triady:) Pewnie niewiele straciłam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deo Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.07, 22:45 a gdzie ty byłas w Turcji i co konkretnie widziałaś ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) IP: 83.136.224.* 11.04.07, 23:07 Liczysz na to,że wyciągnę mapę i krok po kroku opiszę to gdzi byłam i co widziałam ? Chyba musiałabym to robić pół nocy ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deo Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.07, 23:24 w jakich miastach ... albo w Kapadocji byłas .. w Konyi byłas w Mauzoleum Mevlany , w Ankarze byłas i Stambule byłas w Haga Sophia byłas - w Błakitnym Meczecie byłas ... przepływałas Dardanele w Pałacu Tokapii byłas w Mariemanam Byłaś w Efezie byłas ???? w Pammukale byłas ... ja byłem .... ... jeszcze ci mało ... zreszta może to i nieistotne ... drugi raz w to samo miejsce jechac nie bede .... wystarczy mi to pojecie o Turcji jakie mam teraz gdie indziej ... tez z biurem podrózy Sharm + Israel ... deo Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) 11.04.07, 23:27 Ja byłem z GTI w sierpniu(szczyt sezonu) w Alanya i było to dokładnie 2200 pln, od osoby.Nie wiem jakie hotele ma Triada, bo z nimi nie jeżdżę.Ostatnio moi znajomi też byli w Turcji, po sezonie, w październiku, płacili jakieś 1450 pln od osoby i też to był 5* hotel z ALL, też z GTI.Pomagałem im wybrać ofertę i wrócili bardzo zadowoleni. Za 1450 pln, to możesz sobie indywidualnie sam samolot wykupić, albo i nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wydra Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 16:36 pewnie i Trida tez bez Ciebie jakos sie obedzie;))))) inne biura też bez Twojego marniutkiegoi grosza sobie poradzą:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wydra Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 16:40 na turystów owszem, ale nie przemadrzałych forumowych pyskaczy-filozofów. jakikolwiek watek tam Lena, twórca fantastycznych teorii podrózniczych:). Napisz książkę Pałkiewiczu w spódnicy:)! Tylko kto Cie zechce czytac?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wydra Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 16:32 Lena - forumowy Dyzmo turystyki, zamilcz bo co teza to paszkwil merytoryczny, mentalny..............samochwała Lena w kącie przy globusie stała, czego to nam nie naopowiadała, i wszystkie wirtualne rozumy pozjadała:)! Odpowiedz Link Zgłoś
zjadaczka_melonow Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) 15.04.07, 10:56 nie no,blagam... dlaczego dyskusja zamienic sie musi w ublizanie? przeciez wolnosc rzadzi i kazdy jedzie gdzie chce i jak chce! wymieniac poglady tez trzeba umiec. ojra, nie wiem czy bylas w tunezji, ale, po pierwsze, moja plaza byla prawie bezludna, po drugie, na fakultetach nie biegalam, po trzecie, zaden papierowy przewodnik nie opowie ci o tym, co wlasnie widzisz z taka pasja jak zywy, po czwarte - co ma dostojewski i bulhakow do tematu o ktorym rozmawiamy? pozdrawiam, e. Odpowiedz Link Zgłoś
jusup Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) 12.04.07, 01:12 Tochę śmieszny temat, choć oczywiście rozumiem jego założenia... Jestem w stanie zaakceptować obydwie formmy - i wyjazd zorganizowanny przez biuro i podróż samodzielną... Nieskończenie więcej satysfakcji daje podróż samodzielna, na ogół można ją taniej zorganizowac, niż przed biuro (choć oczywiscie moze się zdarzyć, że noc trzeba będzie przespać z raz w gorszych warunkach niż hotel 4*, zapewniany przez dobre biuro - i oczywiście wycieczka samodzielna może być droższa, jak zobaczymy dużo więcej niż z birem - ale to kwestia wyboru)... Rozumiem ludzi, któym nieraz nie chce się organizować (sam tak nieraz mam), nie wypowiadam się na temat urlopów "plażowych" bo sam tego nie lubie i nie wiem, jak to wychodzi Nie uważam się za jakiegoś eksperta, daleko jeszcze mi do zwiedzenia tego co bym chciał - być moze nie zwiedze wielu stron swiata samdzielnie, jak bym o tym marzył - z róznych względów (ominęła mnie m.in. wycieczka kumpla do Chin, Mongolii, Wietnamu - nie moge pozwolić sobie jednak ze względu na prace na dwa i pół mmiesiąca wolnego)... Zwiedziłem jednak już parę miejsc (w tym wałkowane w tym temacie Turcję i Krym) - i radzę: jeśli ktoś chce coś więcej niż zobaczyć zabytki - warto choć z raz spróbowac samodzielnie... Duża frajda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mama muminka Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 11:37 Jak byłam studentką i świerzo po ślubie, to jeździliśmy z moim chłopakiem i znajomymi samodzielnie, po Europie głównie, samochodem, bo tanio, mobilnie, mogliśmy robić, co nam w duszy grało. Nie byliśmy niczym ograniczeni (no, tylko uzbieraną kasą ;) Teraz mamy jednak dzieci, pracę, brak czasu na szczegółowe planowanie, a i na wariata nie możemy nic robić, bo jesteśmy odpowiedzialni za maluchy. Więc wakacje kupujemy z biura (w zeszłym roku Egipt z alfa starem, w tym chyba Cypr), a samochodem jeździmy sobie już tylko po kraju, w góry, albo nad morze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zocha Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.04.07, 00:23 Zajebiscie,ze ktos masz czas,zeby sobie organizowac samemu wycieczki,zazdroszcze.Ale Lena troche luzu i tolerancji-nie kazdy ma czas i ochote.Twoj fantyzm i obrona swojego zdania jest bliska Giertychowi i Wierzejewskiemu.Niektorzy zbyt ciezko pracuja i maja tak malo czasu,ze nie dziwie sie,ze korzystaja z biur podrozy.Och,te niepoprawne wyksztaluciuchy... Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) 14.04.07, 10:42 Zadałem w tym temacie pytanie ... ale coś bez odpowiedzi .. więc ponawiam .... do jakich krajów jeździcie samemu bez biura ... albo uważacie , że tak sie powinno robić a do jakich krajów powinno sie wg was jeździć z biurem ... albo po prostu jeździcie tam z biurem podróży pzdr deo Odpowiedz Link Zgłoś
pietnacha40 Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) 14.04.07, 14:33 Sama jeżdżę na objazdówki po Europie i bym tego na biuro nie zamieniła.Ale już po Meksyku wolę z biurem.Wczasy "stacjonarne" z biurem podróży,niekoniecznie jako turnus,czasami wykupuję tylko hotel lub apartament.Próbowałam w zeszłym roku wyjechać sama do Grecji.Zrezygnowałam ze względu na wydłużenie dni w podróży.Biorąc pod uwagę wylot z Polski i dotarcie na miejsce (dół Krety),podróż zajęłaby mi trzy dni w jedną stronę.Co nie znaczy,że kiedyś nie spróbuję.Nie pojechałabym sama do Egiptu,Tunezji,Turcji. Jednym zdaniem - sama jeżdżę tam,gdzie się pewnie czuję. I bym nie wpadła na to,że można zrobić religię z wyjazdów indywidualnych ;) Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) 14.04.07, 16:08 Ja zawsze sam jeżdżę do USA, a np. do Turcji,Grecji(czartery) itp. jeżdżę z biurem, ale nie na objazdówki, tylko na pobytówki. Z dalszych wycieczek typu: Meksyk, Kenia, Bali też byłem z biurami( różnymi) i też wspominam bardzo miło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blondynka Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.07, 21:06 Właśnie: I bym nie wpadła na > to,że można zrobić religię z wyjazdów indywidualnych ;) Też szokuje mnie temperatura tej dyskusji. Po Europie jeździmy sami i to bez szczególnego nacisku na organizację, bo zawsze sie znajdzie jakiś motel albo kwatera, a przewodmnik i dobra mapa Michelin wystarczą do zaplanowania trasy na następny dzień; z biurem nie zobaczyłabym takich zakątków choćby Francji czy Szwajcarii, o jakich mi się nie śniło. O samodzielnej podrózy po Afryce czy Azji mogę tylko pomarzyć, dlatego czytam ( z niekłamana zazdrością)opowieści tych dzielnych ludzi, którzy się niczego nie boją.I jesli tam w końcu pojadę, to z biurem, choć przeraża mnie zycie stadne. Może to wybujały indywidualizm. Cena wyjazdu to chyba nie jest najważniejsze kryterium. Różnice w cenie na niekorzyśc wyjazdu indywidualnego najcześciej rekompensuje mozliwośc zwiedzania we własnym tempie i według własnego wyboru.Jeśli nam sie gdzieś podoba, zostjemy na kilka dni, jak ostatnio w Perigord. Jak zobaczymy z drogi coś łądnego, to po prostu tam jedziemy (Chateau de Crussol, Waldenberg). Odwiedzamy miejsca, do których biura nie wożą. Jeździmy bocznymi drogami, jemy tam, gdzie chcemy (na trawie lub na plaży). Natomiast większośc moich znajomych woli korzystac z biur, a nawet jeździć ciągle w to samo miejsce. Może kiedyś pójde w ich ślady, któż to wie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ressa Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.07, 20:48 ech, ciekawe ile w tym prawdy a ile konfabulacji.. pozdrawiam, niepoprawna klientka biur podróży Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) IP: *.jachpol.net 15.04.07, 00:05 Możesz naprawdę wszędzie jechać sam. Nie wszędzie się "opłaca" (tzn planuję dzisiaj Brazylię i wykupuję bilet rejsowy bez względu na koszty), nie zawsze to tanio i bezpiecznie ale tam gdzie niebezpiecznie żadne biuro nie organizuje wyjazdów :) Więc i tak wybór należy do ciebie. Piszmy więc o tym co "bepieczne". Najważniejsze to - jeśli chcesz tanio - szukasz promocji, czekasz na okazje i jedziesz tam gdzie tani przelot (przelot robi duże koszty) - są promocje do Tajlandii biorę Tajlandię, są do Brayzli - Brazylię, fo Australii- Australię). Czasem opłaca się z niemieckiego biura podrózy wykupić wyjazd w ofercie last minute (czasem nawet kilka dni przed wyjazdem), nawet z opcją All co nie oznacza,że będziesz siedział w hotelu bo masz całodzienne wyżywienie (i napojenie) tylko pożyczasz samochód i ruszasz przed siebie. Do Turcji czy Egiptu można z biur podrózy wykupić nawet same przeloty w samolotach czarterowych. Po prostu trzeba szukać. Co nie oznacza,ze nie polecę na zorganizowaną "obajzdówkę" jeśli coś chcę zobaczyć a nie mogę inaczej (tak byłam w RPA) ale często wiem,że tam wrócę bez biegania bo objazdówki są męczące (bezruchem) i takie pzostawiające duży niedostyt, jakby człowiek tylko przekartował książkę ale jeszcze jej nie przeczytał. Przynajmniej ja mam takie uczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) IP: *.jachpol.net 14.04.07, 23:51 Obawiam się,że jeśli piszesz o moich wypowiedziach "fanatyzm" to jednak jesteś pracownikiem biura. Po prostu na spokojnie przeczytaj to co piszę i nie zobaczysz w tym niczego poza chęcią podrózowania. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_grey Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) 14.04.07, 21:16 Hej, to całkiem fajny pomysł. Nie widzę w nim szczerze mówiąc nic z krucjaty przeciw biurom podróży... Mam koleżankę w pracy, która zawsze organizuje sobie sama wakacje. Nie dlatego, że ma jakąś "antyideologię" do biur, tylko twierdzi, ze w tym cały fun. Ostatnio była w Australii, w ubiegłym roku na Hawajach, a jakoś ze cztery lata temu w Turcji. samochodem (za to to jestem naprawdę pełna podziwu. zwłaszcza jak opowiadała podróż po Rumunii)! Więc można, tylko to kosztuje trochę wysiłku. po prostu nie wszyscy lubią wielkie hotele i zbiorowe żywienie :-))) sporo pewnie robi to, ze my bardzo dużo podróżujemy służbowo więc nie ma się specjalnych obaw przed nawet dalekimi podróżami, zarezerwowaniem hotelu, wynajęciem samochodu etc. Ja sama w lecie zwykle jeżdzę z biurem podróży, głownie dlatego, ze mi się po prostu nie chce inaczej. Ostatnio próbowałam zorganizować sobie wakacje na Teneryfie. Jest do zrobienia ale trochę niefajnie wyszło jeśli chodzi o koszty. Z tym, ze z róznych względów musiałam brać samoloty rejsowe a nie czartery. Ale w zimie na narty-zawsze samodzielnie. Tak, że można spróbować... Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) 14.04.07, 23:08 Ja też byłem indywidualnie na Hawajach i ogólnie wszystkie wyjazdy do USA sam organizuję, ale nie ma sensu np.samemu organizować wyjazdu na Kretę czy do Egiptu, bo biura podróży mają czartery i samemu nie da się zorganizować taniej.Pisałem już wcześniej o kosztach, w sezonie ciężko jest samolot poniżej 1000 pln od osoby załatwić, a w biurze można czasami wykupić komplet za np. 1600 pln, albo jeszcze taniej. Każdy robi tak jak lubi i nikt nikogo nie przekona. Ja jeżdżę i tak i tak, zależy dokąd. Są też ludzie, którzy lubią duże hotele i nikt nie może im tego zabronić. W Las Vegas są hotele, które mają po 5500(MGM Grand) pokoi ale są też i mniejsze, jest wybór i można mieszkać gdzie się chce. Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) 15.04.07, 09:46 no własnie .... chociaz nie zgadzam sie ideologicznie z Leną to jednak jej uwagi w sprawie organizacji samodzielnej wyprawy sa bardzo cenne i kto wie ... moze kiedys skorzystam ..... i o to / chyba powinno / powinno chodzic w tym wątku .... ??? więc mam prośbe do tych co byli jednak z biurami ... może by napisali cos w stylu do jakiego kraju - z jakim biurem ... a z jakim by nie polecali .... ja jestem fanatykiem 7 + 7 Triady z która byłem w Egipcie i Turcji bez zarzutu wbrew opiniom niektórych na forum .... oczywiście jest to tanie biuro więc luksusów nie będzie w Krajach nadbałtyckich i St Petersburgu czyli Leningradzie - jak ktos jeszcze pamieta byłem z takim biurem Wilejka ... średnio ... musieliśmy sie wykłócac o nasze prawa do zwiedzania cennych obiektów i noclegi kiepskie ... Sigma Travel byłem we Włoszech ... nawalil im autokar i podstawili drugi tyle że bez klimatyzacji i było upalnie akurat i wielka awantura .... a do tego jeszcze pod Wenecja w hotelu tez wysiadła klima w niektórych pokojach .... burza straszliwa .... jedna para wysiadła zaraz w Wenecji i procesowała sie z biurem ... ja tam pojechałem dalej i co na plus biura juz w Rzymie podstawili naprawiony autokar własciwy ... więc w sumie pozytywnie .... a z kim jechac na Krym ... aby odpocząc i jeszcze zwiedzić ... ... samemu zgodnie z kolei z moja ideologia ... do dzikich krajów nie pcham sie pozdrawiam podróżników deo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) IP: 83.136.224.* 15.04.07, 10:06 Nie zgadzam się s toba w sprawie "ideologii". Ideologię ocenia się z perspektywy wykazania wyższości czy też pierwszeństwa proponowanych w jej ramach rozwiązań. To właśnie biura podróży realizują swoją ideologię a tacy jak ja (mający raczej swoją filozofię podrózowania) pokazują,że można inaczej. To biuro cię postarszy krajem do którego cię chce zawieźć a nawet - jak w którymś z watków o Ecco Holiday'u - nie dopuści byś korzystał z innych niż ich własne usługi. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalaena1977 Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) 22.04.07, 15:03 Chciałabym się zapytać, czy ktoś (a raczej któraś) z Was ma doświadczenia z samotnym podróżowaniem w pojedynkę ? Gdzie ? Na jakich warunkach ? Czy czułyście się bezpiecznie ? czy nie było Wam niewygodnie ? Jeździłam już indywidualnie i uważam to za fajny sposób spędzania czasu, ale boję się jechać sama, a w tym roku jakoś brak mi odpowiedniej ekipy (wszyscy znajomi pożenieni i dzieciaci). Generalnie wolałabym wyjazd w kilka osób, ale sama chyba muszę się zdecydować na biuro. Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) 22.04.07, 19:07 ja trochę mam. Trochę po Europie - ale to zazwyczaj były krótkie wyjazdy - ok. max tygodniowe. W zeszłym roku po raz pierwszy pojechałam do Azji - na początku przez pierwsze pięć tygodni byłam sama. Bardzo mi się to podobało - dawno nie czułam się aż tak swobodnie - nie musiałam z nikim ustalać trasy, dostosowywać się do kogokolwiek, mogłam robić cokolwiek chciałam i jak długo chciałam. Pamiętam jak obudziłam się pewnego dnia na Ko Pha Ngan i pomyślałam sobie....'eee....nie chce mi się jechać do żadnego miasta' (bo to miałam w planach) 'pojadę sobie na następną wyspę':))) Z poznaniem nowych ludzi, żeby sobie pogadać raczej nie było problemu. Jedyny problem to koszt noclegu (zawsze taniej we dwójkę) - ale jeśli ceny są niewielkie to da się to przeżyć. W tym roku też w zasadzie planowałam wakacje w dużej części samodzielne, ale się przez przypadek znajomi przyłączyli. Odpowiedz Link Zgłoś
eastway.pl Re: STOP biurom podróży :) jedź samemu ;) 27.04.07, 17:50 Tu juz nie wiadomo o co chodzi :) Odpowiedz Link Zgłoś