Dodaj do ulubionych

A może rynek na Pradze??

25.06.03, 20:17
Wydaje mi się że dobrym pomysłem byłoby stworzenie na Pradze rynku, a
dokładniej w miejscu dzisiejszego bazaru różyckiego. Bazar ten obecnie i tak
w małym stopniu słuzy handlowi, a przede wszystkim szpeci Pragę. Mozna by ten
plac obudowac kamienicami tworząc pierzeje targowej, zabkowskiej i brzeskiej
najlepiej stylowymi siegając po projekty zniszczonych kamienic (nawet tych
które stały w innych miejscach)tak by zachowac staromiejascki klimat tego
miejsca. Pod ziemią mozna by umiescic galerię handlowa i parkingi. Na srodku
placu fontanna, zielony skwerek. Oficyny kamienic zajełyby resaturacje, puby
z ogródkami jak na Starym Mieście. Mozna by nawet uyworzyć kino - ale nie
multiplex. Takie miejsce na pewno byłoby konkurencja dla śródmieścia. W
połączeniu z resaurowanymi obecnie kamienicami na ząbkowskiej i innych
stworzyłoby sie naprawdę ciekawe miejsce. Co myslicie o tym??
Obserwuj wątek
    • masstah Re: A może rynek na Pradze?? 25.06.03, 20:58
      Pomysł rewelacyjny. Tylko kto miałby to sfinansować? Koszt byłby ogromny,
      pewnie większy od niejednego skyscrapera. A szansa na zwrot z inwestycji -
      nieprędko... Gdyby zrewaloryzować całą okolicę na wzór Ząbkowskiej,
      wyeksmitować menelstwo z Brzeskiej, w wyremontowanych kamienicach porobić
      apartamentowce - wtedy tak, ale teraz? Brak szans...
    • justysia11 Re: A może rynek na Pradze?? 26.06.03, 11:20
      Też podoba mi się ten pomysł...szkoda, że jest mało realny:((
      Brak "sponsora" na taką akcję - problem pierwszoplanowy, drugoplanowy - 100%
      veto "handlowców" z Różyckiego, którzy wrośli w ten fragment Pragi, tworzą jej
      klimat (często wątpliwy...), przypominają o tym jaka Praga była, jest ..i
      pewnie długo będzie. Wystarczy ppatrzeć na niektóre twarze...
      • miszka44 Re: A może rynek na Pradze?? 26.06.03, 13:20
        justysia11 napisała:

> > veto "handlowców" z Różyckiego, którzy wrośli w ten fragment Pragi, tworzą
        jej
        > klimat (często wątpliwy...), przypominają o tym jaka Praga była, jest ..i
        > pewnie długo będzie. Wystarczy ppatrzeć na niektóre twarze...

Ucywilizowany Bazar Różyckiego mógłby przecież być elementem takiego rynku.
        A do tego, że wszystkich się nie zadowoli, to chyba już się wszyscy
        przywyczaili :-)
        M44
    • fima Pomysł ten, tak sugestywnie opisany, budzi zachwyt 26.06.03, 11:58
      tomgrace napisał:

> Wydaje mi się że dobrym pomysłem byłoby stworzenie na Pradze rynku, a
      > dokładniej w miejscu dzisiejszego bazaru różyckiego. Bazar ten obecnie i tak
      > w małym stopniu słuzy handlowi, a przede wszystkim szpeci Pragę. Mozna by ten
      > plac obudowac kamienicami tworząc pierzeje targowej, zabkowskiej i brzeskiej
      > najlepiej stylowymi siegając po projekty zniszczonych kamienic (nawet tych
      > które stały w innych miejscach)tak by zachowac staromiejascki klimat tego
      > miejsca. Pod ziemią mozna by umiescic galerię handlowa i parkingi. Na srodku
      > placu fontanna, zielony skwerek. Oficyny kamienic zajełyby resaturacje, puby
      > z ogródkami jak na Starym Mieście. Mozna by nawet uyworzyć kino - ale nie
      > multiplex. Takie miejsce na pewno byłoby konkurencja dla śródmieścia. W
      > połączeniu z resaurowanymi obecnie kamienicami na ząbkowskiej i innych
      > stworzyłoby sie naprawdę ciekawe miejsce. Co myslicie o tym??
    • erazm1 Re: A może rynek na Pradze?? 26.06.03, 14:26
      Pomysł swietny i prawdziwie wielkomiejski oraz... tak, tak bardzo nowoczesny,
      tak teraz w zachodniej Europie myłsi ise o mieście (vide Berlin), a u nas
      wiocha i zaraz jak część kolegów zastanawiamy się dlaczego tego nie można
      zrobic, a moze jednak można? Poprzedni zarząd Dzielnicy podjął trud planowania
      i organizował konferencje na ten temat i chciano ucywilizować bazar i jego
      otoczenie. Obecne włądze miasta i dzielnicy do takich zadań są zupełnie
      nieprzygotowane, delikatnie mówiąc. Proponuję, aby kolega pomysł ten nagłośnił,
      najlepiej w mediach. Żeby opinia publiczna widziała, co można a czego się nie
      chce zrobić w naszym mieście.
    • pstrys Re: A może rynek na Pradze?? 26.06.03, 14:55
      Świetny pomysł! Bardzo chciałbym, żeby przyjemne klimaty, „kiełkujące”
      nieśmiało na nowej, wyremontowanej Ząbkowskiej rozlały się na całą Pragę.
      Przeszkód będzie sporo (protesty handlarzy, roszczenia pana Gienia i bierny
      opór urzędasów) jednak przykład np. Starej Papierni w Konstancinie pokazuje, że
      da się robić takie rzeczy. Do kogo jednak z tym uderzyć? Do dzielnicy? Ratusza?
      Warto spawdzić by, czy w tym rejonie jest jakiś plan zagospodarowania
      przestrzennego.

Pozdrawiam

Piotr
    • tomgrace od autora pomysłu 26.06.03, 22:39
      Oczywiście że jest mnóstwo problemów, głównie finansowych. Jesli chodzi o
      handlarzy teoretycznie mogą wynajmowac w tym miejscu lokale. Kiedyś słyszałem
      ze podobno sami sie przykladali do "ucywilizowania" handlu na Różycu, obawiam
      sie jednak że przy ich srodkach jakie mogą sami wygospodarować nie było to nic
      na miare tego miejsca. Nie znam palanów zagospodarowania tego miejsca, ale
      zalezy mi by postało w tym miejscu jakas spójna koncepcja (stąd mój pomysł,
      chociaż świadom jestem trudności realizacyjnych) W Warszawie brakuje ciekawych
      miejsc o spójnej zabudowie i ciągle są zaprzepaszczane mozliwości ich
      tworzenia, szczególnie w sercu Warszawy, czyli tez Pragi. Ta część Pragi jest
      szansą na stowrzenie kawałka prawdziwego miasta przyjznego (także bezpiecznego)
      mieszkańcom.
      A jeśli chodzi o "brzeskich prażan" to podobno niektóre miejsca potrafią
      odmienić ludzi, tak jak i ludzie potrafią odmieniac miejsca. Ciekawe tylko jak
      wielką naiwnościa jest wiara w to??

pozdrawiam
      • fima do autora pomysłu: nazwisko autora i nazwa rynku! 27.06.03, 11:23
        Tomgrace'ie drogi,
        powinieneś się ujawnić pod prawdziwym nazwiskiem, bo dobre pomysły są rzadkim i
        łakomym towarem (!) i szybko znajdują nowych ojców...
        Wymyśl też krótką nazwę pod którą pomysł będzie rozpoznawalny i określającą
        sedno sprawy, np. Rynek Praski, Staropraski, Różycki. Coś tam na pewno
        wymyślisz.

A w sprawie "mnóstwa problemów finansowych" o których piszesz:
        Ja ich zupełnie nie widzę. Parkingi podziemne, galerie i arkady handlowe, domy
        mieszkalne wokół rynku to domena inwestycji kapitału prywatnego, gdzie indziej
        w Warszawie bijącego się o atrakcyjne lokalizacje. Sądzę, że miasto nie
        dołozyłoby do tego ani grosza a wręcz zarobiło.
        Rynek jest czynnikiem wybitnie miastotwórczym i zlokalizowanie go w samym
        centrum Starej Pragi (bez konieczności jakichkolwiek wyburzeń!) spowoduje że
        kwartał Targowej, Ząbkowskiej (już przecież pokazującej co z Pragą wciąż można
        zrobić), Brzeskiej, Kijowskiej stanie się szybko jednym z najatrakcyjniejszych
        terenów w skali stolicy.
        Pozdrawiam.

tomgrace napisał:

> Oczywiście że jest mnóstwo problemów, głównie finansowych. Jesli chodzi o
        > handlarzy teoretycznie mogą wynajmowac w tym miejscu lokale. Kiedyś słyszałem
        > ze podobno sami sie przykladali do "ucywilizowania" handlu na Różycu, obawiam
        > sie jednak że przy ich srodkach jakie mogą sami wygospodarować nie było to
        nic
        > na miare tego miejsca. Nie znam palanów zagospodarowania tego miejsca, ale
        > zalezy mi by postało w tym miejscu jakas spójna koncepcja (stąd mój pomysł,
        > chociaż świadom jestem trudności realizacyjnych) W Warszawie brakuje
        ciekawych
        > miejsc o spójnej zabudowie i ciągle są zaprzepaszczane mozliwości ich
        > tworzenia, szczególnie w sercu Warszawy, czyli tez Pragi. Ta część Pragi jest
        > szansą na stowrzenie kawałka prawdziwego miasta przyjznego (także
        bezpiecznego)
        >
        > mieszkańcom.
        > A jeśli chodzi o "brzeskich prażan" to podobno niektóre miejsca potrafią
        > odmienić ludzi, tak jak i ludzie potrafią odmieniac miejsca. Ciekawe tylko
        jak
        > wielką naiwnościa jest wiara w to??
        >
        > pozdrawiam
        • tomasz.urzykowski Re: do autora pomysłu: nazwisko autora i nazwa ry 29.06.03, 12:38
          Bazar Różyckiego musi się zmienić. Co do tego nia ma wątpliwości. Czy będzie eleganckim rynkiem (koniecznie z
          zachowaniem elementów swej tradycji, by nie powstała kolejna bezpłciowa galeria handlowa, z tą tylko różnicą, że
          pod gołym niebem), czy ucywilizowanym targowiskiem jekich wiele jest w miastach zachodniej Europy - to kwestia do
          dyskusji. Popieram pomysł otoczenia go ładnymi elewacjami kamienic, tym bardziej, że po pólnocnej stronie bazaru
          takie kamienice stały i były zwrócone frontem w stronę targowiska. Dziś pozostały po nich tylko zdewastowane
          resztki parterów, co można zobaczyć na miejscu. Przekształcenie bazaru musi się wiązać z rewaloryzacją całego
          kwartału: Targowa - Ząbkowska - Brzeska - Kijowska. Wiem, że pełnomocnik dzielnicy ds. Starej Pragi - pan Jacek
          Rymkiewicz - przygotowuje dokumenty do finansowania tego przedsięwzięcia z funduszy UE. Nie wiem, czy to jest
          realne, czy nie, bo plany takiej operacji są na razie bardzo mgliste.
          • jacrym Re: do autora pomysłu: nazwisko autora i nazwa ry 03.07.03, 13:27
            tomasz.urzykowski napisał:

> Bazar Różyckiego musi się zmienić. Co do tego nia ma wątpliwości. Czy będzie
            el
            > eganckim rynkiem (koniecznie z
            > zachowaniem elementów swej tradycji, by nie powstała kolejna bezpłciowa
            galeria
            > handlowa, z tą tylko różnicą, że
            > pod gołym niebem), czy ucywilizowanym targowiskiem jekich wiele jest w
            miastach
            > zachodniej Europy - to kwestia do
            > dyskusji. Popieram pomysł otoczenia go ładnymi elewacjami kamienic, tym
            bardzie
            > j, że po pólnocnej stronie bazaru
            > takie kamienice stały i były zwrócone frontem w stronę targowiska. Dziś
            pozosta
            > ły po nich tylko zdewastowane
            > resztki parterów, co można zobaczyć na miejscu. Przekształcenie bazaru musi
            się
            > wiązać z rewaloryzacją całego
            > kwartału: Targowa - Ząbkowska - Brzeska - Kijowska. Wiem, że pełnomocnik
            dzieln
            > icy ds. Starej Pragi - pan Jacek
            > Rymkiewicz - przygotowuje dokumenty do finansowania tego przedsięwzięcia z
            fund
            > uszy UE. Nie wiem, czy to jest
            > realne, czy nie, bo plany takiej operacji są na razie bardzo mgliste.

Szanowny Panie Redaktorze,
            skoro wywołał mnie Pan "do tablicy", to uprzejmie informuję, że zostałem
            zwolniony z pracy i moje plany dotyczące finansowania rewitalizacji Pragi z
            funduszy UE tym samym zostały zaprzepaszczone.

Pozdrowienia - Jacek Rymkiewicz.
            • amnesiac_wawa Re: do autora pomysłu: nazwisko autora i nazwa ry 03.07.03, 21:49
              > skoro wywołał mnie Pan "do tablicy", to uprzejmie informuję, że zostałem
              > zwolniony z pracy i moje plany dotyczące finansowania rewitalizacji Pragi z
              > funduszy UE tym samym zostały zaprzepaszczone.

Prażanie już chyba pogodzili się z tym, że trzeba cierpliwie "przeczekać" rządy
              niewydarzonego burmistrza. Ale - korzystając z okazji - może powie coś Pan o
              tych planach rewitalizacji Pragi z funduszy UE? Pomijając już aktualną
              konstalację polityczną, na ile te zamierzenia były/są realne?

Pozdrawiam,
              K.
              • aborzek Re: do autora pomysłu: nazwisko autora i nazwa ry 04.07.03, 08:44
                Przychylam się do prośby.
                Może jakiś artykuł (wywiad) w "stołecznej"
                Może wtedy zamiast cierpliwie czekać coś się ruszy.
                Chociaż mam wrażenie że "nasz" burmistrz jest z siebie bardzo zadowolony.

Nie mylą się ci co nic nie robią!! - to pewnie jego dewiza.
                Tak się przyglądam co zostało za jego rządów zrobione i jakoś nic nie
                zauwazyłem.
                Może poprzednia władza działała "populistycznie" ale przynajmniej było widać
                efekty działania (Rewitalizacja Ząbkowskiej).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka