Dodaj do ulubionych

Brakuje pieniędzy na emerytury

IP: *.chello.pl 17.03.08, 03:56
Cyt.""z którego wypłaca świadczenia dla ponad 7 mln osób.""
Cyt""O ile teraz na jednego emeryta przypada czterech pracujących""
Z cytatów zamieszczonych w tym artykule jakiegoś lamusa z Gazety Wyborczej
wynika, że w Polsce pracuje 28 mln Polaków. Gdzie na świecie jest wyższy
wskaźnik zatrudnienia???? Dodam, że w Polsce jest 30 mln dorosłych. Tyle było
uprawnionych do głosowania, więc pracują w kraju wszyscy dorośli i nawet
dzieci, bo przecież dzieci emerytur nie pobierają:))) Zajmujcie się lepiej
kąpiącymi się laptopami, bo o tym co się dzieje w kraju nie macie bladego
pojęcia.
Obserwuj wątek
    • Gość: mara Brakuje pieniędzy na emerytury IP: *.gdynia.mm.pl 17.03.08, 04:38
      1/rosną wynagrodzenia, rośnie też kwota ze składek odprowadzanych na
      ZUS
      ale
      2/wypłacane są przez cały czas również wysokie emerytury gdy
      tymczasem określono kwotę wysokich zarobków od który składki już się
      nie odprowadza
      3/wpływy do ZUS pomniejszono o składki odprowadzane z ZUS na II filar
      To nie były nasze decyzje, dlaczego mamy ponieść konsekwencje i
      pracować w wielu przypadkach dożywotnio? (mam 35 lat pracy -
      składkowej)
      • 1410_tenrok Ad 2 - to kompletna bzdura!!!! 17.03.08, 09:59
        wedle przepisów obowiązujących od czasów poznej komuny, składke na
        zus pobierało sie od całości wynagrodzenia. W grupie najwyżej
        zarabiających jednakże, rente wypłacało sie jedynie od 2,5 sredniej
        krajowej. Bardzo duża grupa ludzi płaciła wiec ukryty podatek od
        swoich zarobów, na tyle bezczelny, że nawet nie zdawała sobie z tego
        sprawy. Oczywiscie w socjalizmie takie rzeczy są jak najbardziej
        mile widziane: zarabiasz 10 srednich krajowych, ale emeryture
        dostajesz jedynie od 2,5. Na szczescie ten janosikowy przepis
        zniesiono.
        Nastepne pytanie, to, o sposób finansowania ZUS, jako obsługanta
        emerytów - budynki, pracowniki, osrodki wypoczynkowe
        (szkoleniowe??) - za to wszystko płacą niestety przysli emeryci.
        Nastepna kwestia, której nikt nie che podniesc , to KRUS i jego
        reforma. Z jakiego powodu przysli rencisci mają sie składac na
        rolnikow i tzw. rolników? Prosze bardzo, niech ludzie na poziomie 2
        ha mają stary KRUS, ale całosc rolnictwa - z jakiego powodu?????
        ZUS grzeje sobie łapy przy ognisku naszych składek na ubezpieczeneie
        zdrowotne, pobierają sute prowizje, jedynie za przelewanie pieniedzy
        do NFZ.
        I na koniec. Kiedy twórca chliskiego systemu emerytalnego został
        poroszony o konsultacja w trakcie budowy polskiego 3-filarka,
        zapytał, czy system będzie panstwowy, czy też prywatny. Na
        odpowiedzi, że będzie to syszem panstwowy,powiedział "to sie musi
        zawalic". Strona polska poczuła sie obrażona i panu podziekowano za
        współpracę. Cóż, po 10 latach okazuej sie, że to Chiliczyk miał
        racje, a nie nasi ministerialno-jacys tam mądrale!!!!
        • brygidka37 ale news... 17.03.08, 10:14

Ale news!! Pisała o tym prawna w styczniu, mówili w telewizji
          www.gazetaprawna.pl/?action=showNews&dok=2129.178.0.39.1.1.0.1.htm

Wierszówka nie śmierdzi.
          • Gość: trzosik Dla mnie bomba!!!Podniosą mi emeryturę o 200%!!!:D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.08, 11:58
    • Gość: Jerry Wiedziałem o tym od dawna.... IP: *.eastwest.com.pl 17.03.08, 06:00
      Nigdy nie zapłaciłem i nie zapłacę złotówki do ZUSU. Kiedy
      potrzebuję lekarz korzytam z prywatnych praktyk, kiedy miałem
      operacje w szpitalu zapłciłem gotówką. Po tym jak państwo oszukało
      mnie na ksiązecce mieszkaniowej wiem że to wszytko to lipa. W Uk ZUS
      miesieczny kosztuje 12, 5 funta. tutaj odkładając na konto 400 zl
      miesiećznie przez 20 lat bede mial swoja emeryturę... Zal mi tylko
      osób które zgodnie z prawem nie kombinuja i ufaja temu choremu
      systemowi....
    • ania692i mówi się, że w przyszłym roku ZUS zbankruje... 17.03.08, 06:26
      ZUS zbankrutuje!

Niech oddadzą mi wpłacane przez tyle lat pieniądze. Sama sobie z nimi poradzę...
      • Gość: Ma Re: mówi się, że w przyszłym roku ZUS zbankruje.. IP: 217.147.104.* 17.03.08, 09:49
        Daj Boze !
    • Gość: jeci Brakuje pieniędzy na emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.08, 06:45
      Panie Mordasiewicz przestań pan się juz produkować i opowiadać
      głupoty to sie staje nudne. Każdy kto przepracował 30 - 40 lat to
      sobie odłożył na emeryturę (nawet wcześniejszą)i nikt do nas nie
      musi dokładac tak jak pan to próbuje wciskać ludziom. Już czs aby
      pana odsunąć od ciepłego stołeczka.Przestań pan napuszcać jednych na
      drugich, bo to może sie źle skończyć. Ale do takiego twardogłowego
      to nic nie dociera.Ludzie obudźcie sie !!!!
      • Gość: abstracto Niczego nie rozumiesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.08, 08:05
        > Każdy kto przepracował 30 - 40 lat to
        > sobie odłożył na emeryturę

Niczego sobie nie "odłożył", bo ZUS nie działa jak lokata w banku. To co Ty
        wpłacałeś, szło na wypłaty dla tych, którzy w tym czasie byli na emeryturach. To
        co dostaniesz, będzie szło z pieniędzy tych, którzy teraz pracują i będą
        wpłacać. W ZUS nie ma żadnego "odkładania". To co dostają, to od razu wydają.
        • anty-troll Mądry z zus się odezwał 17.03.08, 09:01
          Drogi Panie kiedyś ta historia z ubezpieczeniem musiała się zacząć a pierwszym
          emerytom składki z nieba nie spadły, musieli je sobie uzbierać!
          Dlaczego w zus każdy ma swoje konto skoro nie "odkłada" tam swoich pieniędzy?
          To, że z obecnie odkładanych przeze mnie pieniędzy są wypłacane emerytury to
          wiem, ale nie zmienia to faktu, że to co odkładam kiedyś w przyszłości powinno
          być mi wypłacone a nie ukradzione. A z czyich pieniędzy będzie mi wypłacane to
          mnie to nie obchodzi, ja swoje wpłaciłem i chcę odzyskać i to z odsetkami!
          • Gość: rafvonthorn Re: Mądry z Zus się odezwał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.08, 09:06
            Jk długo funkcjonujesz w systemie emerytalnym? Jak długo
            odprowadzasz składki? Mamy w Polsce system patologiczny, tzw Pay As
            You Go, poczytaj na ten temat. To przerażające, że ludzie nie mają
            pojęcia, co się dzieje z ich pieniędzmi. Nie ośmieszajcie się!
            • anty-troll Re: Mądry z Zus się odezwał 17.03.08, 09:17
              Wystarczająco długo! Niestety muszę płacić do zusu wraz z pracodawcą co miesiąc
              ponad 3 tyś zł plus jeszcze zdrowotne ale to inna bajka. Szkoda, że nie mogę
              przejść z przyczyn formalnych na samozatrudnienie. płacił bym przynajmniej 1/8
              tego co teraz. O tym, że pieniądze są przeżerane przez sam ZUS jako taki, przez
              górników, mundurowych to też wiem. Tylko zrozum Pan, że wkur... mnie to, że
              ciągle się mnie straszy, że płacąc teraz takie składki, gó.no będę z tego miał
              na emeryturze!

A Pan ile płacisz co miesiąc do zusu, żeś Pan taki mądry???
          • Gość: Tomek Re: Mądry z zus się odezwał IP: 72.14.224.* 17.03.08, 09:14
            > Drogi Panie kiedyś ta historia z ubezpieczeniem musiała się zacząć
            > a pierwszym emerytom składki z nieba nie spadły, musieli je
            > sobie uzbierać!

Otóż nie, nie musieli sobie nic uzbierać. Rządy brały na bieżąco ze składek
            pozostałych obywateli i przekazywały pierwszym emerytom. Wszystko było pięknie,
            szczególnie dla tych, co właśnie wtedy przechodzili na emeryturę. Tak zaczęła
            się największa piramida finansowa wszechczasów, na całym świecie.

> Dlaczego w zus każdy ma swoje konto skoro nie "odkłada"
            > tam swoich pieniędzy?

Nie ma żadnego konta. Jest tylko numer. Te konta to jest bajka. Nikt nigdy nie
            widział tam żadnego konta.

Skoro masz tam własne konto, to spróbuj chociażby sprawdzić stan własnego konta.
            A ile wynosi oprocentowanie tego konta? O próbie zrobienia przelewu z "własnego
            konta" nawet nie wspominam.

> To, że z obecnie odkładanych przeze mnie pieniędzy są wypłacane
            > emerytury to wiem, ale nie zmienia to faktu, że to co odkładam
            > kiedyś w przyszłości powinno być mi wypłacone a nie ukradzione.

Ha! Według jakiego prawa "powinno"? Na pewno nie według obecnie obowiązującego w
            Polsce. Nic nie zostanie ukradzione. Już zostało ukradzione. Zapłaciłeś i co -
            dostajesz może jakieś wyciągi? Dostałeś chociaż jakąś podpisaną umowę, w której
            ZUS zobowiązuje się do wypłaty konkretnej sumy w przyszłości? Nie. Zapłaciłeś za
            gruszki na wierzbie.

> A z czyich pieniędzy będzie mi wypłacane to
            > mnie to nie obchodzi, ja swoje wpłaciłem i chcę odzyskać i to
            > z odsetkami!

Obawiam się, że już "po ptokach".
            • anty-troll Re: Mądry z zus się odezwał 17.03.08, 09:26
              Właśnie niestety jestem świadom tego co Pan napisał. Wiem, że to konto to tylko
              taki "elektroniczny" numer-bajer. Rozliczenia składek akurat mam bo zus przysyła
              co roku kwity z wpłaconymi składkami. Umowy nie ma bo jest to niestety ustawa.
              Historia się zaczęła dawno temu i jak to w każdym ubezpieczeniu najlepiej wyszli
              na tym pierwsi korzystający a nie wpłacający, to też wiem. Po prostu tak jak i
              Pana tak i mnie to wkurza ale przynajmniej niech ludzie zaczną się orientować,
              że co miesiąc z samej tylko pensji oddają połowę na podatki (bo dla mnie taki
              zus to też podatek). Niech zobaczą jaki pseudo "liberalny" w stosunku do
              gospodarki mamy rząd. Niech się ludziom w końcu oczy otworzą i przestaną dawać
              się okradać!

ps. i nie mogę już słuchać tego straszenia mnie przez tych MORDAsewiczów i Rzońców!
              • darr.darek ... UPR pisała o tym od 20 lat !!! 17.03.08, 10:50
                anty-troll napisała:
                >Właśnie niestety jestem świadom tego co Pan napisał (..)
                >Pana tak i mnie to wkurza ale przynajmniej niech ludzie zaczną się
                >orientować, że co miesiąc z samej tylko pensji oddają połowę na
                >podatki (bo dla mnie taki zus to też podatek). Niech zobaczą jaki
                >pseudo "liberalny" w stosunku do gospodarki mamy rząd. Niech się
                >ludziom w końcu oczy otworzą i przestaną dawać się okradać!

Ponieważ UPR o tym ciągle mówi, dlatego szmaty polityczne zspośród całej
                Czerwonej Hołoty z taką histerią reagują na próby wejścia przedstawicieli UPR do
                telewizji publicznej (mało: nawet "komercyjne" mają szlaban od państwowych
                nadzorców).
                Niestety, gawiedź wyborczą można łatwo ogłupiać i mądre treści nie przebiją się
                przez wszechobecny bełkot socjalistycznej nowomowy.
                Dopiero gdy 65-70 letnie kobiety i mężczyźni będą gonieni do pracy i nie będą
                miały prawa do państwowej emerytury ze względu na "młody" wiek wówczas większość
                tej ogłupionej gawiedzi w wieku podeszłym zacznie przeglądać na oczy. Warto
                tylko zrozumieć, że Czerwona Hołota nie boi się demonstracji staruszków.

• anty-troll Re: ... UPR pisała o tym od 20 lat !!! 17.03.08, 11:10
                  Szkoda tylko ze UPR się zaczął dogadywać z LPR. Jak zobaczyłem kto kandyduje z
                  listy Ligii Prawicy Rzeczypospolitej (bo tak to się chyba nazywało) to
                  powiedziałem dziekuję. Niestety ja głosuje na ludzi nie na partię.
                  • darr.darek Re: ... UPR pisała o tym od 20 lat !!! 17.03.08, 14:15
                    anty-troll napisała:
                    >Szkoda tylko ze UPR się zaczął dogadywać z LPR. Jak zobaczyłem kto
                    >kandyduje z listy Ligii Prawicy Rzeczypospolitej(bo tak to się chyba
                    >nazywało) to powiedziałem dziekuję.

Było - minęło. Ci, którzy są przez całą Czerwoną Hołotę solidarnie zamilczani w
                    mediach mieli pomysł na dziwną koalicję.

Szansę na zmianę widziałbym raczej w takim zjawisku, że taki polityczny blog
                    Korwina-Mikke jest najbardziej popularnym blogiem w Polsce, nie tylko wśród
                    politycznych.
                    UPR popierają ludzie dobrze wykształceni, na dobrych stanowiskach, z dobrymi
                    dochodami. A niechby ich było wśród ogólnej liczby gawiedzi wyborczej tylko 1%.
                    Zawsze w historii 1% mądrzejszych potrafił narzucić swą władzę na pozostałą resztę.

Na razie przykład dała Szwajcaria, która tym bardziej już nie chce do UE i w
                    której wygrała partia o poglądach UPR. Za 20 lat chyba sporo się pozmienia w
                    euro-kołchozie.

• Gość: Tomek Re: ... UPR pisała o tym od 20 lat !!! IP: 65.57.245.* 17.03.08, 20:31
                      Ja UPR bardzo lubię, tylko wywalcie z tej partii pana JKM.

On na tym swoim blogu co chwila walnie jakąś ekonomiczną głupotę lub zwykłe
                      wyssane z palca kłamstwo. Powie cokolwiek, że poprzeć "sprawę". Nieważne, czy to
                      jest prawda czy nie. Gdyby nie on, UPR miałoby ode mnie poparcie.
                      • Gość: Tomek Re: ... UPR pisała o tym od 20 lat !!! IP: 65.57.245.* 17.03.08, 20:45
                        PS. Głosowałem na UPR, ale z niesmakiem, właśnie z powodu tej bzdurnej
                        propagandy prowadzonej przez JKM.
                        • Gość: sorry Re: ... UPR pisała o tym od 20 lat !!! IP: *.chello.pl 18.03.08, 08:15
                          tez nie lubie JKM, ale nie widze lepszej alternatywy od UPR - to jedyna partia W MIARE zblizona do mnie pogladowo.
                      • darr.darek Re: ... UPR pisała o tym od 20 lat !!! 18.03.08, 12:49
                        Gość portalu: Tomek napisał(a):
                        >Ja UPR bardzo lubię, tylko wywalcie z tej partii pana JKM.

Akurat gdyby Korwin nie należał do UPR to pies z kulawą nogą by to tej partii
                        nie usłyszał. Bo szlaban na liberalne poglądy, szlaban na propagowanie
                        wielokrotnego zmniejszenia państwa-molocha tłumiącego przedsiębiorczość, szlaban
                        na głoszenie potrzeby przywrócenia kary śmierci dla zbrodniarzy istniałby u
                        Czerwonej Hołoty nadal. Tyle, że mniej przebojowi medialnie ludzie po żenujących
                        wybrykach Czerwonej Hołoty zwyczajnie obrażaliby się, zamykaliby się we własnym
                        elitarnym środowisku, nie przyjmowaliby nawet następnych sporadycznych zaprosin
                        do mediów, wiedząc że te meRdia merdając swoim czerwonym panom i tak za kazdym
                        razem starałyby się ośmieszyć konserwatywnego liberała.

Tak jest właśnie w pozostałych krajach należących do EUro-kołchozu. Tam nie ma
                        przedstawicieli konserwatywnego liberalizmu w polityce. Mało tego, ci którzy się
                        ostali musieli zmieniac swoje poglądy na populistyczne - Le Pen był liberałem
                        gospodarczym za młodu. Jednak, aby mieć szansę walki z ideologią m.in.
                        sprowadzającą szkodliwą imigrację arabską i murzyńską, "przyjął był" bzdurne
                        poglądy typowego narodowego socjalisty plotąc o potrzebie ochrony własnych
                        miejsc pracy, na który to argument ogłupiona gawiedź łapie się jak muchy na lep.

>On na tym swoim blogu co chwila walnie jakąś ekonomiczną głupotę lub
                        >zwykłe wyssane z palca kłamstwo.Powie cokolwiek, że poprzeć "sprawę"

Ja dostrzegam u Korwina medialne bujdy, aby lepiej brzmiały jego tezy. Przytocz
                        jednak te wyłapane przez Ciebie "ekonomiczne głupoty" jakie Korwin wali.
                        Wydajesz się rozsądnym człowiekiem, całkiem możliwe, że dostrzeżesz swoje błędy
                        pojmowania rzeczywistości a nie Korwina.

• wj_2000 Re: ... UPR pisała o tym od 20 lat !!! 17.03.08, 12:10
                  darr.darek napisał:
                  > Dopiero gdy 65-70 letnie kobiety i mężczyźni będą gonieni do pracy

Cóż, mam 68 lat i nadal pracuję na pełnym etacie. I bardzo sobie
                  chwalę.
                  Kobieta 55 letnia po przejściu na emeryturę, będzie ją pobierała
                  średnio 29 lat, niemal tyle samo lat ile płaciła składki.

Żeby bilans się zgadzał w najelementarniejszym sensie, jej emerytura
                  powinna być (po przeliczeniu na procent średniej płacy) równa
                  wpłacanej składce.

Skoro razem z pracodawcą na fundusz emerytalny płaci się 20% pensji
                  (nie pamietam dokłądnie, czy to 19, czy 21), to emerytura powinna
                  być PIĘĆ razy niższa od średniej płacy z całego życia, a więc ze 7
                  lub 8 razy mniej niż ostatnia pensja!!!!!!!!!!!!!!!!

Tymczasem często (szczególnie kobiety nisko zarabiające) dostają
                  emeryturę zbliżoną do ich ostatniej płacy.

Siłą rzeczy mężczyźni DOPŁACAJĄ do emerytur kobiet. To nie ZUS
                  nas "okrada". To głównie transfer od mężczyzn (pracujących 10 lat
                  dłużej, a żyjących 10 lat krócej!!!) do kobiet jest odpowiedzialny
                  za żale męskiej części potencjalnych emerytów.

Zauważcie jak rzadko, na taki temat jak dzisiaj, zabierają głos
                  kobiety!!!!

Podniesienie wieku emerytalnego do 65 lat dla wszystkich to jedyne
                  wyjście.

W zawodach rujnujących zdrowie, CENA wytwarzanego produktu, czy
                  usługi musi być podniesiona do poziomu pozwalającego odłożyć dużo
                  większą składkę. By zarobić na emerytury górników, bez OKRADANIA
                  reszty, węgiel trzeba sprzedawać o 50% drożej niż obecnie. Że nikt
                  nie kupi? No to pozamykać kopalnie!!!
                  Baletnica może tańczyć przez 10 lat, a potem jest wrakiem? No to
                  płacić za jej występ 5 razy tyle co dzisiaj i odprowadzać 80% na jej
                  konto emerytalne.

Wtedy zobaczymy co ile tak naprawdę kosztuje!

Branie na litość i pytanie jak nauczyciel wf będzie w wieku 64 lat
                  skakał przez kozła jest żenuujące. Skoro nauczyciel wf może pracować
                  krócej niż inni, a swe życie całe na to poświęcić, jego pensja gdy
                  jeszcze jest młody powinna być wyższa! I znów składka wyższa.

Że za drogo? No to może nas nie stać na taką liczbę godzin wf co
                  obecnie?

Na wiele rzeczy nas nie stać. trudno!
                  • darr.darek Re: ... UPR pisała o tym od 20 lat !!! 17.03.08, 12:43
                    wj_2000 napisał
                    >Cóż, mam 68 lat i nadal pracuję na pełnym etacie. I bardzo sobie
                    >chwalę.
                    >Kobieta 55 letnia po przejściu na emeryturę, będzie ją pobierała
                    >średnio 29 lat, niemal tyle samo lat ile płaciła składki.
                    >Żeby bilans się zgadzał w najelementarniejszym sensie, jej emerytura
                    >powinna być (po przeliczeniu na procent średniej płacy) równa
                    >wpłacanej składce.
                    >Skoro razem z pracodawcą na fundusz emerytalny płaci się 20% pensji
                    >(nie pamietam dokłądnie, czy to 19, czy 21), to emerytura powinna
                    >być PIĘĆ razy niższa od średniej płacy z całego życia, a więc ze 7
                    >lub 8 razy mniej niż ostatnia pensja!!!!!!!!!!!!!!!!

Owszem, piszesz o elementarzu racjonalnego podejścia do składek emerytalnych i
                    wypłacania emerytur.
                    Przy czym pierwszym przeciwnikiem takiego racjonalnego podejścia byłaby właśnie
                    Czerwona Hołota wszelkich odcieni, począwszy od feministek na rządzących
                    soc-"liberałach" skończywszy.

Zaprezentowane przez Ciebie racjonalne podejście do składek emerytalnych
                    wykluczałoby w mniemaniu przeciętnej kobiety sens płacenia takich składek, jeśli
                    byłaby świadoma, że jej emerytura wyniesie średnio 500zł przy comiesięcznych
                    składkach 500zł. Przeciętna kobieta wolałaby powrócić do tradycyjnego wzorca
                    rodziny, gdzie kilkoro dobrze wychowanych dzieci dawałoby pewność beztroskiej
                    starości. No a powrót do konserwatywnych wartości społecznych byłby nie do
                    zaakceptowania dla Czerwonej Hołoty, która specjalnie kieruje setki tysięcy
                    ludzi (w skali jednego państwa) do stanowisk panstwowych, czyli tworzy, tak jak
                    w Związku Sowieckim własną armię podległych funkcjonariuszy.

• Gość: Tomek Re: ... UPR pisała o tym od 20 lat !!! IP: 65.57.245.* 17.03.08, 20:36
                    > Skoro razem z pracodawcą na fundusz emerytalny płaci się 20%
                    > pensji (nie pamietam dokłądnie, czy to 19, czy 21), to emerytura
                    > powinna być PIĘĆ razy niższa od średniej płacy z całego życia

Nieprawda. Nie trzeba inwestować 100% pensji żeby na emeryturze mieć taką samą
                    wypłatę. Wystarczy regularnie inwestować 10% oprocentowane na 5%.
                    • darr.darek Re: ... UPR pisała o tym od 20 lat !!! 18.03.08, 13:04
                      Gość portalu: Tomek napisał(a):
                      >Nieprawda. Nie trzeba inwestować 100% pensji żeby na emeryturze mieć
                      >taką samą wypłatę. Wystarczy regularnie inwestować 10% oprocentowane
                      >na 5%.

Naczytałeś się propagandy o inwestowaniu. 20 lat temu na fali szybkich wzrostów
                      wskaźnika DowJones, Nikkei i innych giełd bogatcyh państw tworzono broszurki
                      "naukowe" dla "inwestorów", gdzie "udowadniano", że zwrot 5-10% rocznie z
                      kapitału jest nautralny i łatwy do uzyskania. Minęło 20 lat i jest oczywiste dla
                      mądrych, że te broszurki ani nie były dla inwestorów tylko dla łasej na lep
                      reklamy gawiedzi, ani nie były naukowe, ani nie dawały jakiejkolwiek wiedzy
                      przydatnej do prognozowania.

Od kilkunastu lat DowJones waha się w okolicach 10.000-12.000 punktów, Nikkei w
                      tym czasie spadło nawet parokrotnie. Oprocentowanie lokat oferowane przez banki
                      w krajach bogatych oscyluje w okolicach zera lub sporo poniżej zera, gdy
                      uwzględnimy stopniową utratę wartości waluty. Obligacje czerwonych rozpieprzaczy
                      kasy podatników oferują 1-2% powyżej inflacji, zdarzają sie oferujące sporo
                      więcej, przy czym zasada jest taka, że gdy bankructwo państwa czerwonych
                      rozpieprzaczy jest mniej prawdopodobne można na tych obligacjach zarobić 1%
                      powyżej inflacji a kilka procent, gdy bankructwo jest bliższe (a potem jak za
                      czasów długów dewizowych PRL - zachodnie banki sprzedawały swe wierzytelności
                      wobec PRL za 17% wartości).

• Gość: ZiomisławPaliblant Re: Niczego nie rozumiesz IP: *.e-wro.net.pl 17.03.08, 09:03
          > To co dostają, to od razu wydają
          Co więcej - niemałą część kasy pochłaniają sami.
          Kurde, szlag mnie trafia, jak widzę, ile kasy idzie z mojej wypłaty na emeryturę... której nie będzie :/
        • Gość: Rege Re: Niczego nie rozumiesz IP: 81.15.148.* 20.03.08, 07:52
          to co dostają zaraz wydają - zgadzam się z tobą ale nie do końca
          wydają : na bardzo wysoką pensje dla prezesa i zacy,dyrektorów
          oddziałów,księgowych, na budowy okazałych budynków/pałacy/ośrodków
          wczasowych dla uprzywilejowanych pracowników na samochody służbowe
          dla prezesów,dyrektorów a poto żeby mieli czym dojeżdżać do pracy i
          wekendy za miasto itd,itd a na to to my płacimy
          • Gość: ela Re: Niczego nie rozumiesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.08, 23:16
            Połowę zwolnić z ZUS a resztę pogonić do roboty to będzie oszczędność i na
            emerytury starczy i nie budować pałaców dla nich ,wystarczy zwykły budynek.
    • no-way Nie zabraknie dla PO-projektu 17.03.08, 06:56
      Libertyn Chlebowski - już załatwił podwyżki emerytur dla byłych
      prezydentów Jaruzelskiego, Wałęsy i Kwaśniewskiego. PO przyjeła to z
      aplauzem. To biedni ludzie - tak oświadczono. Największy pieniacz
      Polski - Komorowski to szybko zatwierdził i pilotował.
      • q_vw Re: Nie zabraknie dla PO-projektu 17.03.08, 07:33
        A ty wziąłeś już swoje pastylki ?! Siostra oddziałowa będzie się gniewać i
        lewatywę zaordynuje...
        • sniperslaststand Re: Nie zabraknie dla PO-projektu 17.03.08, 08:19
          q_vw napisał:

> A ty wziąłeś już swoje pastylki ?! Siostra oddziałowa będzie się gniewać i
          > lewatywę zaordynuje...

news.money.pl/artykul/jaruzelski;i;walesa;dostana;podwyzke,211,0,310483.html
          "Platforma Obywatelska zastanawia się nad podniesieniem uposażeń byłych prezydentów. Jeśli będzie decyzja na "tak", projekt ustawy może być gotowy w ciągu dwóch tygodni - zapowiada szef klubu PO Zbigniew Chlebowski.

"Osobiście uważam, że to jest dobry pomysł, dobre rozwiązanie. Zastanawiamy się. W stosownym czasie podejmiemy decyzję. Być może nawet w przyszłym tygodniu" - mówi Chlebowski. Ewentualny projekt ustawy będzie pisany przez posłów PO. Decyzję, czy w ogóle powstanie, podejmie prezydium klubu Platformy.

Podwyżkami objęci byliby wszyscy prezydenci, którzy pełnili urząd w III RP: Wojciech Jaruzelski, Lech Wałęsa i Aleksander Kwaśniewski, a także Ryszard Kaczorowski, ostatni prezydent RP na uchodźstwie.

Chlebowski uważa, że emerytowane głowy państwa dostają obecnie za niskie pensje. Byłemu prezydentowi - zgodnie z ustawą z 1996 roku - przysługuje dożywotnio uposażenie w wysokości połowy zasadniczej kwoty, jaką otrzymuje urzędująca głowa państwa.

Według dziennika.pl, który napisał o sprawie, jest to 6 tys. zł brutto. Byli prezydenci otrzymują ponadto co miesiąc pieniądze na prowadzenie biura (około 10 tys. zł brutto).

"To są osoby wyjątkowe, które przez pięć lat otrzymują mandat najwyższego publicznego zaufania, bo są wybrane w wyborach bezpośrednich. Ważne więc, żeby te osoby miały godne warunki życia" - argumentuje szef klubu PO."

I co teraz powiesz, q_vw? Jeszcze jakieś gó.wno napiszesz?
          • Gość: oytanko Re: Nie zabraknie dla PO-projektu IP: *.dip.t-dialin.net 17.03.08, 08:41
            Ciekawe, czy tez doczytales sie daty tej notatki, bo sprawa, o ile sie nie myle,
            jest juz dawno nieaktualna?
            • sniperslaststand Re: Nie zabraknie dla PO-projektu 17.03.08, 09:44
              Gość portalu: oytanko napisał(a):

> Ciekawe, czy tez doczytales sie daty tej notatki, bo sprawa, o ile sie nie myle [...]

A jeśli się mylisz?

Jesteś w stanie napisać coś konkretnego, czy tylko o ile się nie mylisz wydaje Ci się że prawdopodobnie są spore szanse przez domniemanie chyba jest raczej nieaktualna?

> jest juz dawno nieaktualna?

Źródło?

Kwestie intencji podwyższania wybranym uposażeń emerytalnych przy kolosalnym kryzysie systemu, które przedstawione przeze mnie źródło podaje jak na dłoni, już nawet pomijam.
      • Gość: ela Re: Nie zabraknie dla PO-projektu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.08, 23:19
        Jednemu się należało a dwóm nie a którym to ? się domyśl ..
    • Gość: rom48 W ciagu 5 lat problem sam sie rozwiaze. IP: *.238.83.130.ip.airbites.pl 17.03.08, 07:40
      Zmniejszyc emerytury do 300 sl iobecni emeryci szybko wymra. Sam
      jestem prawie emerytem :)
    • slmako Zrobcie niepotrzebne referendum !!!! 17.03.08, 07:45
      a bedzie brakowac wiecek 303 miljardu. Konus na co czekasz.
      Kompromis ale wlasne propozycje przeforsowac to
      pisdziecki "kompromis"
    • Gość: Nie Brakuje pieniędzy na emerytury IP: *.border.plocman.pl 17.03.08, 07:47
      A ile kosztuje nas ZUS? (Zakład Udręki Społecznej?)
      Może jakby przyciąć koszty, sprzedać cześć ich "pałaców", skończyć z dotowaniem
      np Prokomu poprzez Płatnika to zmniejszyła by sie skala dopłat przez budżet.
    • intel-e-gent Przywileje to niejedyny powód braków 17.03.08, 07:55
      Dodajmy do tego degresywną składkę, uciekanie takich jak pan Mordasewicz od płacenia ZUSu to będziemy mieli szerszy obraz sytuacji.

Płacąc ZUS składamy się nie tylko na emerytury (także te uprzywilejowane), składamy się też na najbogatszych... Smutne, że elity w Polsce są nieodpowiedzialne.
      • aron2004 Re: Przywileje to niejedyny powód braków 17.03.08, 07:58
        przede wszystkim należy zabrać wcześniejsze emerytury lekarzom.
        Polscy lekarze są najgorsi w UE i jeszcze im cały naród funduje
        wcześnijsze emerytury.
        • anty-troll Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma! 17.03.08, 09:08
          Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma!
          Pojedź Pan do UK i się polecz w ichniejszej państwowej służbie zdrowia to się
          Panu odechce, jak tamtejsi czarodzieje zaczną radzić byś dziecko ze skazą
          białkową smarował oliwą z oliwek, nie proponując nawet jakiejkolwiek diety. Z
          resztą jak mogą proponować jakąś dietę jak nie potrafią zdiagnozować problemu.
          Dopiero tutaj w Polsce ci "najgorsi" lekarze w UE pomogli dziecku i matce. Więc
          nie pierdziel Pan zza klawiatury jak nie masz Pan doświadczenia i nie opluwaj
          polskich lekarzy bo może będziesz musiał Pan się u nich leczyć!
          • Gość: retyfu Re: Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma! IP: *.com 20.03.08, 02:08
            anty-troll napisała: > Dopiero tutaj w Polsce ci "najgorsi" lekarze
            w UE pomogli dziecku i matce. Więc
            > nie pierdziel Pan zza klawiatury jak nie masz Pan doświadczenia i
            nie opluwaj
            > polskich lekarzy bo może będziesz musiał Pan się u nich leczyć!

Może nie zrozumiałaś zaleceń i dopiero po powrocie do polski ktoś
            się do ciebie odezwał "po ludzku"?

Ja mam nadzieję być daleko od rodzimych konowałów z XIX wieczną
            mentalnością. To, co wyprawiają oznaczałoby więzienie w normalnym
            państwie, tutaj mogą pomiatać człowiekiem, bo mamy kraj skrojony
            wedle najlepszych, carskich wzorców. Taka jest prawda i żaden
            "pomogli dziecku i matce" tego nie zmieni...
            • anty-troll Jak jesteś taki mądry to lecz się sam. 20.03.08, 08:26
              Pojedź, polecz się a zobaczysz. Tylko idź do publicznej a nie prywatnej przychodni/szpitala. Sam zobaczysz. Szczególnie polecam zajść w ciąże i zapisać się na USG. Tylko powtarzam do PUBLICZNEJ się przejdź. Aha a jak już wpadniesz z wizytą do Polski i nieszczęśliwie zachorujesz to też pamiętaj tu są same konowały czy to prywatni czy publiczni, więc nie zastanawiaj się długo wsiadaj do samolotu i leć się leczyć w PUBLICZNEJ służbie zdrowia zagranicą. Życzę zdrowia!

Ile razy korzystałeś ze służby zdrowia tu i tam (w tym ile razy z prywatnej)?
              Ile masz dzieci?

I nie obrażaj mnie i lekarzy. A najlepiej jak jesteś taki mądry to lecz się sam! I pamiętaj rób wywiad ze sobą po angielsku, niemiecku, francusku, byle nie "po ludzku".
        • Gość: swoboda_t Re: Przywileje to niejedyny powód braków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.08, 10:57
          aron2004 napisał:
          jak zwykle bzdety...

Lekarze pracują do 65/60 r.ż
        • Gość: anya Re: Przywileje to niejedyny powód braków IP: *.acn.waw.pl 17.03.08, 17:53
          BUUHAHAHAHA, najgorsi w UE XD
          Weź, z krzesła spadłam :))
          Dlatego są POŻĄDANI na zachodzie? (jakbys usłyszał niektóre oferty,huhu)
          powiedz mi jeszcze... ile razy byłeś u lekarza/w szpitalu w tej swojej UE?

I jakie wczesniejsze emerytury O,o
      • Gość: ZQW Skończcie z tematem ozusowania najlepiej zarabiają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.08, 10:35
        Ograniczenie wysokości pobieranej składki wprowadzono przecież po to , aby nie
        wypłacać horrendalnych zasiłków dla przeróżnych cwaniaków.
        Byli tacy goście , co wpłacali jedną składkę ( a nawet nie wpłacali , bo to
        "pracodawca" czyli ich firma miała wpłacać ) za siebie jako prezesa czy
        dyrektora , a potem szli na półroczne zwolnienie lekarskie.Przy pensji np. 20
        000 złotych z "zainwestowanych" ok. 10000 na składki ZUS otrzymywali oni 100.000
        zeta zasiłku , a potem numer zaczynali od nowa. W majestacie prawa była to
        własna maszynka do robienia pieniędzy.
        Inną taką maszynką były "zakłady pracy chronionej" ale to osobny temat.
        • polld74 Właśnie dlatego wprowadzono zasadę 17.03.08, 19:25
          Że częściowo płaci firma i nie myślę ani przez moment o ludziach
          zarabiających 20 czy nawet 50 tys. miesięcznie. Tyle można zarobić
          na etacie w dobrej spółce jeśli się jest wysokiej klasy fachowcem w
          jakiejś rozwojowej dziedzinie. Mówimy tu o zarobkach rzędu pół
          miliona, miliona i więcej i rzecz jasna chodzi mi o dochody z pracy
          najemnej etatu, a nie z własnej firmy. Ktoś kto ma swoją firmę,
          stworzył ją od zera niech zarabia miliony i nie ma sprawy. Ale etaty
          za duża bańkę miesięcznie to mają piłkarze w Realu Madryt i
          złodzieje w spółkach typu Orlen, TPSA, ale też managment w dużych
          korporacjach.
          To raz, druga sprawa wypłata chorobowego nie powinna być powiązana z
          wysokością składek, skladki na ZUS idą na zabezpieczenie emerytalne
          i na leczenie, chorobowe powinno zależeć od stażu pracy, od sytuacji
          rodzinnej np. samotna matka wychowująca dzieci itd...
          Oczywiście jestem przeciwny podnoszeniu skladki dla przedsiębiorców,
          chyba, że zostanie ona uelastyczniona także w dół czyli nic nie
          zarobiłem, nic nie placę (rozwiąże się problem zawieszania
          dzialalności gospodarczej) natomiast od zarobków brutto skladka
          powinna iść w górę bez żadnej granicy, wtedy mogą sobie wprowadzać
          podatek liniowy proszę bardzo i zapewniam, że i ZUS i slużba zdrowia
          od razu odczują realną poprawę.
      • Gość: swoboda_t Re: Przywileje to niejedyny powód braków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.08, 10:50
        intel-e-gent napisał:

> Dodajmy do tego degresywną składkę, uciekanie takich jak pan
        Mordasewicz od pła
        > cenia ZUSu to będziemy mieli szerszy obraz sytuacji

A ten durch to samo, degresywna składka. Nie rozumiem dlaczego
        socjaliści są tacy niemądrzy?? Człowieku, jakby nie ta degresywna
        składka, to by trzeba "bogaczom" zarabiającym 3 albo 4 średnie
        wypłacać emerytury w oparciu o ich zarobki i dziura byłaby jeszcze
        większa, bo każdy emeryt jest deficytowy. Wtedy to by dopiero było
        dopłacanie wszystkich na rzecz zamożnych. Ale socjalista tego nie
        zrozumie, dla niego metoda na polepszenie sytuacji zawsze jest ta
        sama - zabrać ludziom jeszcze więcej kasy.
    • wanda43 Brakuje pieniędzy na emerytury 17.03.08, 08:13
      Po reformie ZUS okrada odchodzących teraz na emerytury i o tym cisza?
      Wyliczalam, ile emerytury dostane ja i mąż. On - 40 lat pracy i najlepsze
      zarobki z lat 1991-2000. Wyliczona emerytura bedzie pomniejszona o skladke
      zdrowotną i podatek. Tylko ja sie pytam z jakiej paki, skoro w tamtych latach
      wynagrodzenia byly juz pomniejszone o skladki na ZUS i podatek, ktore zaklady
      odprowadzaly hurtem za wszystkich pracownikow. Pozniej wszystkim zatrudnionym
      place powiekszono o skladki i podatek i kazdy teraz placi indywidualnie.
      Dlaczego place z tamtych lat do wyliczenia emerytury nie są ubruttawiane?
      Dlaczego ZUS znow okrada ludzi? To jest skandaliczne!
    • Gość: byrcyn Do rządu,- niepękajcie tylko zróbcie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.03.08, 08:18
      w końcu te rzeczy. Równy wieki kobiet i mężczyzn jest oczywistością, a nawet ze
      względu na dłuższy o 7 lat statystyczny czas długości życia kobiet, wahadło
      powinno się przegiąć w drugą stronę. Zabierając przywileje niektórym grupom
      (słusznie) niech rząd nie zapomni o czterdziestoletnich emerytach w mundurkach,
      którzy potem dostają 2-5 razy tyle emerytury co przeciętne zarobki.
      • Gość: anty,anty Re: Do rządu,- niepękajcie tylko zróbcie IP: 82.146.248.* 17.03.08, 10:52
        Nawet przekazywanie emeryt jest złodziejstwem .ZUS w mojej miejscowości na konto
        w PKO BP ja emeryt też mam konto w tym samym banku PKO BP.ZUS najpierw
        przekazuje moją emeryturę do okręgowego urzędu poczty a ten urząd pocztowy z
        powrotem na moje konto w banku PKO BP.Dlaczego jest pośrednik poczta ? kiedy
        zarówno ja emeryt jak i miejscowy ZUS wypłacający mi emeryturę ma konto w tym
        samym banku.
    • Gość: GF4E5BVTJHY Brakuje pieniędzy na emerytury IP: 212.106.22.* 17.03.08, 08:19
      DWA MILIONY POLAKÓW KTÓRZY W SWOIM WPANIAŁYM KATOLICKIM KRAJU
      DZIADOWALI NA ZASIŁKU, UCIEKŁO Z KRAJU PO 2004 ROKU, CI CO ZOSTALI
      TEŻ ZBYTNIO SIE NIE PRZEPRACOWUJĄ, DURNI POLITYCY SZCZEGÓLNIE
      MIENIĄCY SIE KATIOLICKĄ PRAWICĄ CHCĄ KOLEJNYCH ŚWIĄT??, EKONOMIŚCII
      NA TO SŁUSZNIE, ŻE TO STRATA DLA GOSPODARKI W WYSOKOŚCI
      KILKUMILIARDÓW DZIENNIE!!ZUS GDZIE PANUJE TAKI BURDEL JAK W ŻADNEJ
      FIRMIE, NIE POTRAFII ZABEZPIECZYĆ KASY NA SWIADCZENIA
      EMERYTALNE...CZY POLSKA TO KRAJ W UE CZY W AFRYCE???!
    • Gość: asdf Ile kazy zaplaci do ZUS? A ile dostanie? IP: *.chello.pl 17.03.08, 08:28
      >Jeremi Mordasewicz, członek rady nadzorczej ZUS, wini rozbudowane
      >przywileje emerytalne. - Ponad sto zawodów ma prawo do
      >wcześniejszych emerytur, za które wszyscy musimy płacić - mówi
      >Mordasewicz
      ...tak, zdjecia budynkow ZUS i legendarne imprezy mowia same za
      siebie: winni sa TYLKO emeryci. Brawo, panie mordasewicz.
      Niech kazdy sobie policzy ile juz zaplacil na ZUS (i ile zaplaci do
      czasu emerytury), a ile otrzyma na emeryturze. Dodam, ze osiagniecie
      wieku np. 90 lat jest wielkim optymizmem. Zalegalizowana mafia.
    • Gość: mirt Brakuje pieniędzy na emerytury IP: *.aster.pl 17.03.08, 08:28
      krus zmniejszyć przecież wiadomo
      emerytury esbeckie zmniejszyć przecież już się zgodzono
      renty sprawdzić przecież wiadomo że część to nadużycia
      • rasklaat Re: Brakuje pieniędzy na emerytury 17.03.08, 11:19
        po co płacić ludziom emerytury, nie lepiej pozwolić im zbudować sobie dom?
    • Gość: Misia Nie podano ile skonsumował sam ZUS!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.08, 08:30
      Przecież jest to wyjątkowo pazerna instytucja, która budujke kolejne siedziby,
      która ma przerosty zatrudnienia, która funduje swoim pracownikom nienalezne
      świadczenia typu premie i wycieczki, która wynagrodzenia pracowników ustala na
      zbyt wysokim poziomie. I jezeli ten moloch pochłania na przestrzeni czasu
      miliardy złotych, no to sa to te brakujace miliardy na emerytury!
    • Gość: pracująca emerytka Brakuje pieniędzy na emerytury IP: *.su.krakow.pl 17.03.08, 08:31
      jestem emerytką,pracuję,płacę składkę emerytalną oraz rentową,nie wiem komu,ja
      już na rencie nie będę.
      • Gość: Misia Pani emerytko, źle Pani robi! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.08, 08:42
        Powinna Pani zarejestrować działalność gospodarczą. Wówczas, będzie Pani płacić
        jedynie podatek i składkę zdrowotną. Natomiast nie będzie już Pani jako emerytka
        placić żadnych innych składek! Proszę skorzystać z mojej rady. Na pewno nie
        będzie Pani żałować, bo bedzie Pani miała więcej "na rękę". Pozdrawiam! Życzliwa
      • wj_2000 Re: Brakuje pieniędzy na emerytury 17.03.08, 12:31
        Gość portalu: pracująca emerytka napisał(a):

> jestem emerytką,pracuję,płacę składkę emerytalną oraz rentową,
        > nie wiem komu,ja już na rencie nie będę.

Jestem w takiej samej sytuacji. Na szczęście ta rentowa znacznie
        zmalała. Zaś co do opłacalności składki rentowej, to można
        dyskutować. Dzięki temu, że przepracowałem miniony rok, zarabiając
        więcej niż w roku 1997, poprosiłem o przeliczenie i zyskałem NOWĄ
        BAZĘ. Wyższą aż o 10,5%. Straciłem wprawdzie waloryzację 4,2% ale i
        tak czysty zysk to 6%. O 2% wzrosła też emerytura z tytułu kolejnego
        roku wysługi. Razem 240zł netto miesięcznie. Rocznie oznacza to
        prawie 3 tysiące, a na składkę poszło paręnaście tysięcy.
        Statystycznie będę emeryturę brał jeszcze 13 lat. Odbiorę więc ten
        ostatni "wsad" trzykrotnie!! To niezła inwestycja!
        Muszą być spełnione dwa warunki opłacalności: 1)Musi się mieć
        pewność wzrostu indywidualnego wskaźnika po dołączeniu
        przepracowanego roku.
        2) Realny wzrost płacy musi okazać się znaczny. Rok 2007 spełniał
        ten warunek, rok 2008 przypuszczalnie też. Ale w przeszłości nie
        zawsze tak bywało. Raz czy dwa waloryzacja emerytury inflacyjna był
        nawet wyższa od wzrostu bazy.
    • Gość: Dzidek Zus to złodziejska firma, która łupi nas wszyskich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.08, 08:37
      Piękne budynki, super wyposazone, wysokie wynagrodzenia pracowników ZUS i
      wycieczki, premie, ciągłe zmiany systemu komputerowego, zmiany wyposażenia biur
      - na przestrzeni dłuższego czasu pochłonęło miliardy złotych! I tu nalezy się
      zastanowić, czy tą złodziejską firmę nie należy poddać szczególnej kontroli, a
      może i likwidacji. Gdyby każdy z nas odkładał pieniądze do jakiegoś funduszu,
      czy na lokacie bankowej, to pewnie lepiej na tym by wyszedł. A tak, to po 40-tu
      latach pracy może się okazać, że powiedzą ci, że nie ma pieniędzy na twoją
      emeryturę. To jest po prostu zwykły skandal! Gdzie są pieniądze wszystkich tych,
      którzy nie dozyli odejścia na zasłużoną emeryturę?
      • Gość: Baku Re: Zus to złodziejska firma, która łupi nas wszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.08, 09:13
        Nie dotyczy to tylko Zusu.
        W 2009 zaczną sie wypłaty srodków zgromadzonych na OFE. Proszę sobie wyobrazić iż wypłata maja się zająć tzw. Zakłady emerytalne. Od kazdej wypłaty mają sobie pobierać prowizję w wysokości 4.5%. SZYKUJE SIĘ DO WEJśCIA NASTEPNY ZłODZIEJ oczywiście wszystko w świetle prawa.
    • Gość: ERG Brakuje pieniędzy na emerytury IP: *.tktelekom.pl 17.03.08, 08:38
      Nie brakuje za to kasy na biurowce-pałace ZUS.W wielu mistach to najbardziej
      okazałe budynki-często b..okazała niż ratusze miejskie.I na to jest kasa????Bez
      komentarza
    • Gość: gość portalu Brakuje pieniędzy na emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.08, 08:43
      No ładnie. To z czego Polaczki zapłacą izraelczykom odszkodowania za mienie
      porzucone w odległych czasach chisterycznych?
    • Gość: Kamil zostaje tylko propagowanie eutanazji IP: *.netia.com.pl 17.03.08, 08:56
      autor oburza się,o te marne 20% ze wzrostu płac idzie na waloryzacje.Proszę
      powiedzieć to ludziom,którym po zapłaceniu leków i opłat zostaje 80 zł aby
      przeżyć miesiąc .Może autor spróbuje przeżyć miesiąc za 80 i zobaczy jak to
      jest.To lepiej uśpić tych ludzi od razu,dla rządu będzie lżej.
    • Gość: marek Więcej wypłacać IP: *.tieto.com 17.03.08, 09:02
      Więcej wypłacać dla mundurowych służb, górników, hutników,kolejarzy, nauczycieli
      a młodzi niech zasuwają za 900zł... Bawcie się dobrze.
      Aha jeszcze szybciej wysyłajcie na emerytury.
      • kampai Re: Więcej wypłacać 17.03.08, 09:29
        Robert Gwiazdowski, były przewodniczący rady nadzorczej ZUS:

Drodzy Ubezpieczeni,

Agresję wielu z Was wywołały moje słowa, żeby nie liczyć na emerytury z ZUS.
        Jest ona o tyle zrozumiała, że politykom udało się wam wmówić, że jesteście
        „ubezpieczeni”, płacicie „składki” i w ten sposób „oszczędzacie” na własne
        emerytury. Tymczasem Wasze pieniążki, które co miesiąc pod przymusem i groźbą
        kary pozbawienia wolności, są Wam pobierane pod mylącą nazwą „składki
        ubezpieczeniowej” są po prostu ordynarnym podatkiem celowym, przeznaczanym
        prawie w całości nie na Wasze przyszłe emerytury, tylko na wypłatę świadczeń dla
        aktualnie je otrzymujących emerytów i rencistów. W związku z tym w ZUS-ie nie ma
        w ogóle żadnych pieniędzy. Nie ma ich też w OFE. Nie mogą one inwestować za
        granicą. Nie mogą też kupować nieruchomości w Polsce. Dlatego na wzroście cen
        polskich nieruchomości zarabiają emeryci holenderscy i niemieccy, bo ich
        fundusze emerytalne mogą inwestować bezpośrednio w nieruchomości w Polsce i
        właśnie to robią.

Tymczasem 60% środków, które ZUS przekazuje do OFE, lokują one w „bezpiecznych”
        i „dobrze oprocentowanych” obligacjach skarbowych. A Skarb Państwa przekazuje
        je... z powrotem do ZUS, żeby starczyło na dzisiejsze wypłaty. A i tak nie
        starcza, więc ZUS zaciąga kredyt komercyjny w bankach!!! A skąd będą pieniądze,
        na spłatę tych kredytów i na wykup obligacji??? Wy je zapłacicie moi drodzy
        ubezpieczeni i Wasze dziatki (o ile oczywiście zdecydujecie się je spłodzić) w
        postaci wyższych podatków w przyszłości. Bo skąd Skarb Państwa weźmie pieniądze
        na wykup tych „dobrze oprocentowanych” obligacji i na kolejną dotację do ZUS na
        spłatę zaciągniętych kredytów? Od „ubezpieczonych” podatników je weźmie.
        Zapłacicie więc odsetki od swoich własnych pieniędzy, które dziś są Wam
        odbierane na „ubezpieczenie”.

System państwowych ubezpieczeń emerytalnych to, jak pisał zmarły przed kilkoma
        dniami Milton Friedman, „łańcuszek świętego Antoniego”. Płacimy dziś na
        emerytury naszych dziadków i rodziców w nadziei, że nasze dzieci i wnuki będą
        płaciły na nasze. Problem tylko w tym, że dzieci robimy coraz mniej - no bo
        przecież na swoje emerytury właśnie „oszczędzamy” w ZUS i w OFE. Więc po co nam
        dzieci? Nie mamy zresztą za dużo pieniędzy na ich utrzymanie, bo przecież połowę
        wynagrodzenia zabiera nam... ZUS!!! A te, które w przypływie nierozwagi
        spłodziliśmy, posłuchały, zdaje się, rady Pana Prezydenta i „spieprzają” do Londynu.

I tak sobie myślę, że ktoś musi to wam uświadomić. Już w 1999 roku, jak
        zaczynała się reforma emerytalna, Krzysztof Dzierżawski napisał o reformie
        artykuł: „Fakty. Mity. Sofizmaty.” Nie było jednak wówczas zbyt wielu chętnych,
        żeby go opublikować. Nic dziwnego! OFE wydawały wówczas 2 miliardy złotych na
        reklamę palm, pod którymi będą wypoczywali emeryci, jak się do nich zapiszą.
        Dziś już chyba wiadomo, że to była tapeta na ścianie, a nie żadne Hawaje.
        • kampai Apel do ubezpieczonych w ZUS 17.03.08, 09:30
          Powyżej.
        • anty-troll Re: Więcej wypłacać 17.03.08, 09:37
          Szacun, b.dobrze i obrazowo opisane. Ciekawe też ile kasy wyparowało na
          pośrednictwie zusu między obecnie płacącymi składki a obecnie korzystającymi ze
          świadczeń? Bo nikt tam za darmo nie siedzi.
    • dobiczek wyjedzie jeszcze 2 miliony-PL bedzie hospicjum 17.03.08, 09:18
    • Gość: intro Do speeda: lamusy z GW zawsze beda lamusami IP: *.koelner.pl 17.03.08, 09:19
    • Gość: Mruk ważne, że wsioki nic nie płacą IP: *.plock.mm.pl 17.03.08, 09:22
      i żeby ocalić KRUS - i żeby 20% społeczeństwa nie dopłacało do
      systemu złotówki i miało od Państwa wszystko zapewnione "na krzywy
      ryj"

wieśniaki są pod ochroną, niczym gatunki w rezerwatach przyrody, tfu
      rezerwatach podatkowych

• Gość: Dziwny Różne IP: 83.238.100.* 17.03.08, 09:30
        Fajnie wylano tu tyle żółci ale może tak konkretnie: skąd ma się wziąść średnio
        30 mld rocznie ekstra ponad dotychczasową (teraz te 30 już jest) dotację do ZUS ?
        • anty-troll Re: Różne 17.03.08, 09:45
          30 mld to to nie będzie ale niech zus zacznie od siebie to przynajmniej nie
          będzie społeczeństwa denerwował jak po ostatniej kontroli nik to było. Później
          niech się wezmą za byłych ubeków, ormowców, jaruzelskich, dalej mundurowych,
          górników, rolników (bo krus to przywilejem można nazwać) i najważniejsze
          zdrowych-byków-rencistów!
        • sniperslaststand Re: Różne 17.03.08, 10:02
          Gość portalu: Dziwny napisał(a):

> Fajnie wylano tu tyle żółci ale może tak konkretnie: skąd ma się wziąść średni
          > o
          > 30 mld rocznie ekstra ponad dotychczasową (teraz te 30 już jest) dotację do ZUS
          > ?

No jak to skąd? Z Twoich prywatnych pieniędzy. Demokracja jest, nie, w końcu "demos" to lud w języku greckim.

Może tak jakiś podatek katastralny w wysokości 2%?

Może seria danin na ratowanie porządku i ładu społecznego (po rozłożeniu na pracujących w Polsce wychodzi do ściągnięcia około 11 000 PLN od łebka, w rozłożeniu na parę lat może nie będzie to aż takie bezbolesne)?

Wszystkie pobory muszą iść przez banki dziś (bardzo sprytne). Może państwo zacznie zatrzymywać część poborów, nazywając to np. podatkiem na RP (Ratowanie Polski).

A może po prostu będzie mały stan wojenny, godziny policyjne, ale takie, żeby wszyscy nadal pracowali. Emerytom zrobi się emeryturę głodową, na przetrwanie, świadczenia zdrowotne ograniczy się do minimum, albo zniesie wcale, zniesie się bezpłatne studia i ulgi komunikacyjne bez obniżania podatków.

Możliwości zabrania pieniędzy ludziom przez aparat państwowy są tysiące.

Niech żyją górniole bez wykształcenia, co robią po ~5000 PLN brutto na miesiąc. Niech żyją kulejorze, co za komuny pierwsi dostawali mieszkania. Niech żyją młodzi mundurowi emeryci. Niech żyją wszyscy lewi renciści, wszyscy, co przeszli na wcześniejsze emerytury no i wszyscy ci, którzy zagarnęli, będąc na stołkach, pieniądze publiczne dla własnych profitów przez rabunkowną prywatyzację, lewe przetargi, wymuszone faszystowskimi przepisami koszty państwowe.

Ratuj się kto może. Wyjeżdżajta do Irlandii, UK, Niemiec, Europy Południowej, dokądkolwiek, póki Wam granic nie zamkną.
          • Gość: Mruk o rolnikach zapomniałeś IP: *.plock.mm.pl 17.03.08, 10:28
            im też nic się nie opłaca, i takie są bidoki, że wszystko muszą mieć
            zapewnione na "krzywy wsiowy bezzębny ryj" hej!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka