Dodaj do ulubionych

SZYNA ORTOLANIEGO jak zakładac?

02.03.07, 15:23
Dzisiaj moja corka dostala szyne ORTOLANIEGO ( po 3, 5 miesiacach poduszki)
Pielegniarka w przychodni szybka ja zalozyla. Nie przyjzalam sie za dobrze jak
ja zakladala. Teraz musze sama corce zalozyc szyne i mam problem. Na jakiej
wysokosci maja byc dolne paski? Czy paski srednie maja byc na udach czy pod
udami?
Kogo prosic o pomoc jesli nie uda mi sie samej z tym poradzic. Chce dokladnie
zalozyc szyne corce bo to podstawa dobrego leczenia.

Bardzo prosze o wskazowki smile

Pozdrawiam
Agnieszka
Obserwuj wątek
    • exylia Re: SZYNA ORTOLANIEGO jak zakładac? 02.03.07, 20:07
      Witaj. Z tego, co się orientuję jesteś pierwszą osobą na tym forum, której
      dziecko leczone jest szyną Ortalaniego. Nie mam pojęcia, jak się ją zakłada.
      Wiem, jak ona wygląda, ale niestety nie wiem o co chodzi z tymi paskami. Wydaje
      mi się, że chyba paski nie są takie ważne. Chodzi o końcowy efekt, czyli o
      właściwy kąt odwiedzenia nóżek. Spróbuj może "pokombinować" i sama zobaczysz
      jaki sposób zapięcia pasków jest najlepszy.

Pewnie nie za wiele Ci pomogłam, ale trzymam kciuki za szybkie zakończenie leczenia.
      • a.cynarska Re: SZYNA ORTOLANIEGO jak zakładac? 03.03.07, 08:51
        Dzieki wielkie za checi.

Moja corka od 6 tygodnia zycia byla leczona poduszka ( leczenie ok 4 miesiecy),
        teraz dostala szyne na 6 tygodni na dolecznie. Corka startowala z IV i IIIb,
        wiec z bardzo duzej wady.

Zakladam ja wlasnie tak intuicyjnie, w poniedzialek pojde do przychodni moze tam
        mi cos poradza.
        • tinki1 Re: SZYNA ORTOLANIEGO jak zakładac? 25.04.07, 21:51
          Witaj,

mnie tez czeka taka szyna (tzn. moja coreczke) rowniez po 4 miesiacahc
          frejki...Czy Twoja corcia moze juz jest zdrowa?
    • awido1 Re: SZYNA ORTOLANIEGO jak zakładac? 08.07.07, 16:45
      Paski zakładam na udo i kostkę.Tak aby nie było luźno.Zastanawia mnie jedno -
      dlaczego taka szyna? Czy ma związek z rodzajem dysplazji, czy inny objaw ma na
      to wpływ. Nikt mi tego nie wyjaśnił.Gdyby ktoś wiedział proszę o wytłumaczenie
      • exylia Re: SZYNA ORTOLANIEGO jak zakładac? 08.07.07, 18:51
        awido1 napisała:
        Zastanawia mnie jedno -
        > dlaczego taka szyna? Czy ma związek z rodzajem dysplazji, czy inny objaw ma na
        > to wpływ. Nikt mi tego nie wyjaśnił.Gdyby ktoś wiedział proszę o wytłumaczenie

Nie wiem, czy dobrze myślę, ale w przypadku leczenia zwichnięcia/podwichnięcia
        gipsem stosuje się często dwie pozycje. Pierwsza to tzw. "żabka", druga to tzw.
        "gips ćwiczebny", który zakłada się w takiej pozycji, w jakiej jest dziecko w
        szynie Ortolaniego. II pozycję stosuje się na tzw. doleczenie dysplazji (po
        wyleczeniu zwichnięcia/podwichnięcia). Niektórzy lekarze twierdzą, że to jest
        dla utrwalenia efektów. W tej drugiej pozycji nogi są w odwiedzeniu, ale nie w
        zgięciu, a głowy kości udowych centrują na dnie panewki (a więc prawidłowo). To
        zapobiega m.in. przykurczom. Stąd wnoszę, że szynę Ortolaniego stosuje się albo
        w końcowym etapie leczenia, albo w przypadku niewielkiej dysplazji.

Jeszcze raz podkreślam, że to co napisałam to tylko moje własne domysły.

Pozdrawiam.
        • justynaratajka567 Re: SZYNA ORTOLANIEGO jak zakładac? 07.08.08, 21:27
          witam.moja córeczka ma 11miesięcy teraz dostała szyne ortolaniego na
          3 miesiące a leczymy się od grudia 2007 szczerze mam już dość tego
          mała rwie się do chodzenia.trzymam ja w tej szynie 9godz dziennie a
          daje jej reszte luzu,bo póchną nóżki od bandaży
          • zus1984 Re: SZYNA ORTOLANIEGO jak zakładac? 01.12.14, 21:16
            Pani Justyno, juz pewnie dawno po leczeniu.....ale moze jeszcze nieraz pani tu zaglada,badz inne panie ktore leczyly badz sa w trakcie leczenia dzieci szyna ortolaniego. Prosze podzielic sie efektami leczenia. Moja mala nosi szyne od 13.11.2014, wczesniej byly szelki pawlika, wyciag, gips, szyna koszl, bo miala zwichniete biodro. Teraz szyna ortolaniego na kolejne 3 mce. Bardzo malo informacji na jej temat....pozdrawiam
    • awido1 Re: SZYNA ORTOLANIEGO jak zakładac? 09.07.07, 16:55
      Bardzo dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź.
    • klaudia.majerowska Re: SZYNA ORTOLANIEGO jak zakładac? 13.02.08, 19:53
      Witaj Agnieszka!

Jestem mamą 12-miesięcznej Weroniki, która będzie leczona przy
      pomocy szyny ortaliniego. Czy twoja córeczka już została wyleczona,
      jak długo trwało leczenie i jak mała to znosiała???
      Pozdrawiam, Klaudia!!!
    • annetta07 Re: SZYNA ORTOLANIEGO jak zakładac? 17.04.08, 10:46
      My sartowalismy z dysplazja 3 stopnia podwichniecie wykryte w 5 miesiacu bylam
      zalamana. Grozil nam wyciag na szczescie frejka dobrze spelniala swoje zadanie,
      nie ma juz podwichniecia. 3 miesiace poduszke juz zakladamy a 20 maja mamy
      zrobic rtg i albo bedzie dobrze w co wierzymy albo dostanie szyne ortolaniego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka