persjan 16.05.08, 12:51 I bardzo dobrze nie dajmy zmarnowac tego pieknego jeziora. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sekwana2005 Będzie jezioro Gopło ? 16.05.08, 18:24 Problem nie tylko jednego czy dwóch jezior. Istniejące odkrywki już spowodowały tzw. "lej depresyjny", gdzie nie ma normalnego poziomu wód gruntowych o średnicy PIĘCIUSET kilometrów. Są jeziora, które straciły ponad 2 metry poziomu wody - i większość powierzchni. Opinie, iż OK, bo będziemy zasilać Gopło wodami kopalnianymi przypominają mi faceta, który w restauracji pawia puścił i mówi, że nie musi płacić za obiad, bo "zwrócił". Dla mnie czym innym jest woda deszczowa czy źrodlana, czym innym ścieki kopalniane. Gopło jest połączone zarówno z Wartą, jak i Notecią. Tam też brakuje wody. Albo ogólnie, albo jest za mały udział wody w ściekach... Jeszcze ta kopalnia, jeszcze ze dwie - i zamiast szlaków wodnych dla kajaków, jachtów i barek - wystarczy poczekać aż błoto zastygnie. I będziemy mieć najdłuższe na świecie tory dla wrotkarzy ! Odpowiedz Link Zgłoś
czytam88 Będzie kolejna ekspertyza dla jeziora Gopło 18.05.08, 19:18 bardzo dobrze chlopaki, tak dalej trzymac!!! swoja droga inowroclawscy poslowie musieli ie wiele natrudzic zeby doszlo do tej ekspertyzy. Odpowiedz Link Zgłoś
czytam88 Re: Będzie kolejna ekspertyza dla jeziora Gopło 18.05.08, 19:41 persjan napisał: > I bardzo dobrze nie dajmy zmarnowac tego pieknego jeziora. tak masz racje, swietne robota poslow brejzy i roszaka Odpowiedz Link Zgłoś
franek-dolas Re: Będzie kolejna ekspertyza dla jeziora Gopło 18.05.08, 20:05 Nic to nie da. Pracownicy Parku Krajobrazowego dostali zakaz od Wojewody uczestniczenia w akcji protestacyjnej w Kruszwicy... - to chyba wszystko na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
mika-xx Będzie kolejna ekspertyza dla jeziora Gopło 21.05.08, 09:59 Ciekawe ile jeszcze jezior zniknie mim ktoś oczy otworzy.... Może ludzie zaczną walczyć o jeziora jak ceny tamtejszych ziemi spadną, tylko że wtedy będzie już za późno.... Szkoda..... Odpowiedz Link Zgłoś
maciek120492 Będzie kolejna ekspertyza dla jeziora Gopło 21.05.08, 22:43 Muszę zabrać głos bo wokół mojej osoby zwłaszcza w wypowiedziach pana od spraw środowiska KWB Konin w programie pierwszym polskiego Radia budzi stanowczy sprzeciw. Po pierwsze proszę nie kpić z mojej wiedzy a wykorzystać ją w sprawie. Bardzo źle brzmią słowa "jakiś tam ornitolog" nie jakiś ale naukowiec, który zajmuje się od trzydziestu lat analizą wpływu róznorodnych czynników na funkcjonowanie jezior, nie tylko Gopła. Wizytowałem jeziora rowu afrykańskiego i największego jeziora naszej Matki Ziemi - Bajkału (1/5 zasobów wody słodkiej Ziemi). Dla mnie jezioro to nie tylko "wanna wypełniona wodą"!!! Jezioro to organizm (naukowo ekosystem i to bardzo skomplikowany). Jeśli w ekipie opracowującej nowa ekspertyzę nie zostanie wykorzystana wiedza ekologa, sozologa, ornitologa a tylko ograniczy się do analizy czy Gopło wyschnie czy nie to naprawdę nie jest dobrze rozumiany problem związany z pozyskiwaniem energii z miękkiego węgla brunatnego jaki w postaci niewielkiego złoża powstał tysiące lat temu w miejscu przy Gople. W pracy opublikowanej wspólnie z archeologiem przedstawiliśmy historię Gopła za ostatnie 10 tys.lat. I poznałem jak funkcjonuje jezioro. Analiza jaką teraz ma wykonać zespół niezależnych ekspertów powinna znaleźć się w przygotowywanym przez Poltegor raporcie OOS. Miałem możliwość zabrania głosu w postaci ekspertyzy dla Poltegoru. Moja wypowiedź była krytyczna i nie wedle jedynie słusznej linii KWB w związku z tym nie proszono mnie już więcej o współpracę i tu KWB popełniła straszliwy błąd. Mało tego nie wspomniano nawet,że taki głos był, a to jest mówiąc delikatnie, nieuczciwe. Jako naukowiec dążę do prawdy, do faktów, i tylko na tej podstawie należy wyciągać wnioski. Z tego co już w mojej działalności doświadczyłem przed nami jeszcze wiele pracy i to pracy pozytywistycznej. W przedmiotowej sprawie moje zdanie jest nie zmienne odkrywka Tomisławice i jakakolwiek inna odkrywka w tym rejonie jest nieopłacalna z ekonomicznego punktu widzenia!!! Istniejące kotły w PAK można opalić węglem sprowadzonym z innych odkrywek (będzie to tańsze i na pewno lepsze). PAK już to uczynił i zabezpieczył paliwo węglowe dla kotłów sprowadzając tani węgiel kilkoma transportami składów kolejowych w ostatnich dniach!!! Nieprawdą jest to co mówi społeczeństwu specjalista od środowiska, że tylko tomisławicka "łezka" w.brunatn. jest jedynym paliwem dla PAK. Pozdrawiam serdecznie. ornitolog Odpowiedz Link Zgłoś