ajama12345 15.08.08, 12:36 mam poważny problem z włosami mój synek ma 3miesiące, karmię piersią a włosy wypadają mi garściami czy są jakieś specyfiki pomagajace, czy cos mozna zrobic by było lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nchyb Re: pomocy wypadające włosy 15.08.08, 16:21 przeczekać! to normalne, że po porodzie wypadają włosy. W ciąży nie wypadały, bo hormony na to nie pozwalały, więc teraz na raz wypadają te, które wypadłyby bez ciąży. Nie wyłysiejesz, organizm wraca do normy kilka miesięcy po porodzie, więc jeszcze trochę... Odpowiedz Link Zgłoś
maja_sara Re: pomocy wypadające włosy 15.08.08, 17:56 No nie jest to takie zupełnie "normalne". Hormony hormonami, ale być może jest tak, że jako karmiąca pirsią po prostu nie odżywiasz się prawidłowo. Unikasz wielu produktów "bo dziecku zaszkodzi"- nabiał, rośliny strączkowe, kakao, orzechy, wołowina ...wymieniać można w nieskończoność. Burza hromonalna to jedno, a składniki odżywcze jakie dostarczasz swojemu organizomowi, to drugie. Często jest tak, że w ciąży włosy się bardzo wzmacniają, co niektórym przez 9 miesięcy nie spada ani jeden włos z głowy, ale po ciąży wszystko wraca do normy-czytaj:powinno nam wypadać od 50 do 100 włosów dziennie, a nie całe garście. Jeśli jest inaczej, prześledź uważnie swoją dietę. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: pomocy wypadające włosy 15.08.08, 21:13 nie, nie, normalnie wypada codziennie pewna ilść włosów. One umierają po prostu i powinny wypaść i właśnie te hormony ciążowe "trzymają" je na głowie, mimo że ich już nie powinno być. Kolejne włosy rosną dalej i stąd wrażenie, że wlosy są gęstsze. Bo są. Bo są wśród nich włosy, których być już nie powinno. I gdy hormony przestają działać, te martwe wypadają, te, które przez te wszystkie miesiące się zbierały. Owszem, dieta może wpływać na dodatkowe osłabienie, ale wypadanie to właśnie powrót do normy, czyli tej ilości włosów, która miała być... Odpowiedz Link Zgłoś
maja_sara Re: pomocy wypadające włosy 16.08.08, 00:48 No niezupełnie tak. Bo z tego co piszesz wynikałoby, że po ciąży gubimy "zapasy" włosów, które uzbierałyśmy przez 9 miesięcy i że jest to normą. Nie, nie jest to normą. Bo jak wtedy wytłumczysz sytuację, kiedy kobiecie w czasie ciąży i po ciąży włosy nie wypadają wcale? Hormony przecież wróciły do równowagi, a włosy jakby o tym nie wiedziały i dalej zdobią głowę A norma wypadania włosów to - różnie podają w literaturze - od 50 do 100 dziennie. I to wcale nie jest dużo. Po ciąży powinno nam znów wypadać tyle włosów, ile przed. A nie znacznie więcej, jak pisze autorka wątku. Dlatego stawiałabym na zbilansowaną dietę. Odpowiedz Link Zgłoś
jodi20l Re: pomocy wypadające włosy 16.08.08, 01:14 a po narkozie przy cc jeszcze bardziej wypadają czyli wychodzi na to, że w ciązy byłam powiedzmy dwa razy dłużej i więcej włosów mi się uzbierało? W życiu większej bzdury nie słyszałam Odpowiedz Link Zgłoś
maja_sara Re: pomocy wypadające włosy 16.08.08, 13:55 No właśnie, też myślę, że to nie tędy droga Ja z kolei należę do tych, którym włosy w ciąży i po ciąży w ogóle nie wypadały, przez pół roku po cc nie spadł mi ani jeden włos z głowy, były jak przyklejone. Sama się dziwiłam. A po 6 miesiącach łagodnie przeszłam do tzw. "normalności", czyli kilkadziesiąt włosów dziennie out. To nie kwestia hormonów li i jedynie, samej diety też zapewne nie, myślę że to bardziej złożony proces. Ale na pewno nie żadne "zapasy na głowie". Odpowiedz Link Zgłoś
maja_sara Re: pomocy wypadające włosy 16.08.08, 13:57 A narkozę też miałam i nie miała ona żadnego wpływu na stan moich włosów. W czym więc rzecz? Odpowiedz Link Zgłoś
kamczatka27 Re: pomocy wypadające włosy 09.09.08, 21:42 To chyba generalnie zależy od kobiety. Ja stosowałam dietę i myślałam, że dostarczam nam wszystkich niezbędnych witamin i składników mineralnych, ale chyba nie do końca . Kiedy zaczęło wypadać mi zdecydowanie więcej włosów niż normalnie (>100 dziennie) kupiłam szampon wzmacniający Revalid. U mnie zdał egzamin. Włosy przestały wypadać garściami . Po urodzeniu przez kilka miesięcy łykałam też ich kapsułki regenerujące, też są ok. Odpowiedz Link Zgłoś