Dodaj do ulubionych

Wpływ sauny/łaźni parowej na skórę piersi

01.04.09, 12:53
Witam! Dziewczyny zaczełam uczęszczać raz w tygodniu na saune finską
i łaźnie parową. Czuje sie dzięki temu świetnie ale co zauwazylam
Skóra na piersiach (mam rozmiar D) zrobila sie jakas wiotka i
pojawiły sie nowe sine rozstępy. Nie wiem czy jest to spowodowanie
tym ze przytylam 3-4 kg ostatnio Czy moze wlasnie dzialaniem
gorącego powietrza i pary na ta delikatną skórę. Zawsze przeciez
schladzajac ciało polewam piersi zimną woda wiec skóra jest jędrna
ale potem po kilku dniach od wizyty ..... masakra :( Czy musze
rezygnować z tego co kocham ?
Obserwuj wątek
    • gory_szalenstwa Re: Wpływ sauny/łaźni parowej na skórę piersi 18.05.09, 18:28
      Wbrew powszechnej opinii, powstawanie rozstępów nie jest tylko związane z nadmiernym rozciąganiem skóry. Na skutek szeregu czynników hormonalnych, środowiskowych i genetycznych, włókna kolagenu i elastyny w skórze tracą naturalną elastyczność i nie pracują jak należy. Zamiast rozciągać się i kurczyć, pękają, a w miejscu ich uszkodzenia powstają cieniutkie blizny. Leki hormonalne mogą być jednym z czynników sprzyjających rozstępom.
      Na tworzenie się rozstępów ma również wpływ używanie regularnie i przez dłuższy okres czasu leków steroidowych, a to dlatego, że przyczyniają się one m.in. do ścieńczenia naskórka, zahamowania syntezy kolagenu w skórze właściwej oraz degradacji już istniejących włókien kolagenowych. Niewłaściwa, uboga w składniki odżywcze (witaminy, mikro- i makroelementy) dieta, to jedna z głównych przyczyn powstawania rozstępów. Dużą rolę odgrywa tu zwłaszcza niedostateczna ilość cynku. Dlatego kobiety często stosujące diety niskokaloryczne mogą mieć skłonności do rozstępów. I wreszcie kolejną istotną przyczyną, na którą nie mamy wpływu są nasze skłonności genetyczne.

Zastanów się czy którekolwiek z wyżej wymienionych przyczyn mogą mieć miejsce, a dopiero później myśl o tym jaki może mieć wpływ gorące powietrze, które kochasz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka