milenium5 03.01.05, 11:06 Spawdziałam osobnego wątku na temat tego imienia na forum nie było, pojawiła się mama chłopca, który ma tak na drugie imię, ale temat jakoś nie chwycił. Co Wy na to? Jak Wam się podoba to imię? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Jaksa - co wy na to? 03.01.05, 19:50 Wiesz, sprawdziłam to własnie. Imię mi się podoba, trzeba jednak zaznaczyć, ze nie jest to imię staropolskie sensu stricto, lecz forma pochodna od Jakuba. Oczywiście pojawiło się w czasach staropolskich. To coś jak np. Jędrzej czy Biernat (Biernat od Bernarda). Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Jaksa - co wy na to? 04.01.05, 09:57 Podoba mi się. Wolę je od Jakuba Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: Jaksa - co wy na to? 04.01.05, 17:05 Jaksa - nieźle, ale przez te końcowe -a i bardzo mała popularność (1 sztuka według Rymuta) kojarzy mi sie jednak z płcią żeńską. Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: Jaksa - co wy na to? 04.01.05, 17:24 No właśnie, to "a" nibt wskazuje na dziewczynkę, a z drugiej strony ogromnie popularny Kuba - tu nikogo "a" nie dziwi... Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Jaksa - co wy na to? 04.01.05, 23:10 Kuba to chyba ten wyjątek, co potwierdza regułę. Żadne inne męskie imię z końcówką -a nie ma wielkiego wzięcia. Barnaba na przykład, a pewnie jakies inne też by się znalazły. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jaksa - co wy na to? 04.01.05, 23:18 Kosma ma ostatnio coraz większe wzięcie. Odpowiedz Link Zgłoś