Gość: Pineska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.08, 15:12 Macie jakieś doświadczenie w tym temacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andaba Re: Czy można ochrzczonemu dziecku nadać drugie i 03.04.08, 15:32 Nie bardzo rozumiem. Na chrzcie drugie imię, czy dziecko już ochrzczone, a wy chcecie my drugie imię dodać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KoAlicja Re: Czy można ochrzczonemu dziecku nadać drugie i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.08, 15:42 Wyjaśniam: nasza córka ma jedno imię zapisane przez Urząd Stanu Cywilnego i Kościół. Teraz ma dwa latka i chcielibyśmy żeby miała nie jednio a dwa imiona. Moje pytanie; czy jest to w ogóle możliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Czy można ochrzczonemu dziecku nadać drugie i 03.04.08, 15:49 W Urzędzie jak najbardziej możliwe! Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: Czy można ochrzczonemu dziecku nadać drugie i 03.04.08, 17:43 W USC na pewno możliwe, drugie imię można chyba dopisać wręcz od ręki. Widząc temat pomyślałam, że chodzi o do-chrzczenie dziecku drugiego imienia... takie coś raczej by nie przeszło, w końcu chrzest to sakrament udzielany jeden raz w życiu. Ale na kościelnych formalnościach się nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Czy można ochrzczonemu dziecku nadać drugie i 04.04.08, 00:20 Dodałam swojemu dziecku drugie imię, kiedy miało 6 lat - ale tylko w USC. Z chrztem nie miałam problemu, bo jest nieochrzczone :-0 Odpowiedz Link Zgłoś
ksenja1 Re: Czy można ochrzczonemu dziecku nadać drugie i 04.04.08, 00:33 Najpierw sprawę załatw w urzędzie- na pewno nie będzie problemu. Potem idź do księdza- prawdopodobnie w dokumentach kościelnych też zostanie dopisane. Po chrzcie można nawet zupełnie zmienić imię, a nie tylko dopisać drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz ????????????????????????????????? ? 04.04.08, 09:46 Ja bardzo proszę o wyjaśnienie!!!!! Byłam przekonana, ze w USC można dodać dziecku drugie imię do ukończenia przez nie pół roku - tak jak zmianę imienia. A później - przez sąd. jeśli jest inaczej, to BARDZO proszę o informację, bo moja córka (9lat) bardzo chciałaby mieć drugie imię. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: ????????????????????????????????? ? 04.04.08, 10:01 Magdmaz - nie przez sąd, a w starostwie powiatowym. Składasz podanie i czekasz do 30 dni na odpowiedź, zgodnie z KPA. Płacisz jakieś 35 zł opłaty skarbowej - i wsio. Tylko potem trzeba dostosować reszte ewentualnych dokumentów (ja nie musiałam, bo mó syn był wystarczająco mały). Tak było wtedy, kiedy ja to robiłam (3 lata temu); teraz widzę takie informacje: www.bip.stary-sacz.iap.pl/1255,3954,1298/1298/ Najlepiej zadzwnonić do USC i zapytac. W kazdym razie nie robisz tego w sądzie. A czy Michalina chce mieć jakies konkretne drugie imię? Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz drugie imię 04.04.08, 10:23 Michalina czuje się poszkodowana, bo ma jedno imię, a brat dwa. Ja jej miałam dać na drugie ANNA, bo to u nas imię rodzinne, ale "zostawiłam" je sobie dla ewentualnej którejś tam córki, której i tak już mieć nie będę. A Michalina? Cóż. Zależy, który serial akurat kocha Ogólnie "na dłużej" podoba się jej Kornelia i tak kazała się nazywać nauczycielowi na nartach (jej przyszyta siostra jest Michaliną, więc uwierzył bez problemu i nazywał ją Kornelią). Jej ukochane typy to obecnie Yumi i Charlotta, ale oba nie przejdą..... Tłumaczę jej, że Charlotta to Karolina, więc chce być Karoliną. Ogólnie to drugie imię to taki kaprys, ale skoro mam "w domu" dwie Michaliny, to może i niegłupi. W każdym razie nie wiedziałam, ze mam taką furtkę, więc się na tym nie zastanawiałam. Teraz będę. Odpowiedz Link Zgłoś
ksenja1 Re: ????????????????????????????????? ? 04.04.08, 10:04 Wystarczy do USC złożyć podanie. Do pół roku sprawę załatwia się bez podań, od ręki . Gdy dziecko jest starsze to właśnie należy napisać podanie do kierownika USC z uzasadnieniem dlaczego. Z dodaniem drugiego na pewno nie będzie problemu. I niezależnie od wieku dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
ksenja1 Re: ????????????????????????????????? ? 04.04.08, 10:07 My płaciliśmy w USC 37 zł, w Kościele 50 zł (list do Kurii, dziecko po chrzcie). Odpowiedz Link Zgłoś