Dodaj do ulubionych

IBS a "babskie" sprawy

17.02.04, 10:47
Witam wszystkich. Mój watek jest troche dyskryminujący ;)). Czy IBS może
nasilać tzw. zespól napięcia przedmiesiączkowego? Czy już moze jest na
odwrót. Do tego koszmarnie nieregularne cykle, jakbym non stop siedziała na
bombie (na przemian z wizytami w WC). A potem kolejny ból przez parę dni...
Doszłąm do wniosku że przez ostatni miesiąc "dzięki" IBS i innym zawirowaniom
hormonalnym czułam się w sumie dobrze tylko przez 4-5 dni. Niezły wynik, a
właściwie tragedia.... Podzielcie się swoimi doświadczeniami jesli macie
ochotę.
Obserwuj wątek
    • fion_a Re: IBS a "babskie" sprawy 17.02.04, 13:46
      Ja mam tak,ze to hormony nasilaja mi IBS,raczej nie odwronie, choc ,po zastanowieniu to zmienily sie moje cykle,ale nie wiem,czy to przez IBS.
      Ale wiem,ze IBS nasila sie,gdy poziom hormonow sie zmienia(sama przez to przeszłam,biorac ponoc lagodne hormony,a przez pol roku dochodzilam do siebie po miesiacu ich stosowania, ale wtedy jeszcze nie wiedzialam,ze to IBS,i nikt nie wiedzial, czemu sie tak potwornie czulam)...

Pozdrawiam:))Fiona
    • asia23bb Re: IBS a "babskie" sprawy 20.02.04, 09:38
      Czytalam, ze jest tak, ze ta cala hustawka hormonow:) przed okresem ma duzy
      wplyw na IBS, czyli po prostu zwykle pogarsza stan czlowieka:) Moja gastrolog
      ostroznie zasugerowala, ze pigulki moglyby byc pomocne...
    • elfka18 Re: IBS a "babskie" sprawy 23.02.04, 22:41
      ja mam IBS od 4 miesiecy i zawsze gdy przychodzila miesiaczka to mialam
      strasznie wzdety brzuch i cykl sie wydluzal , ale teraz to juz przesada bo
      okres spoznia mi sie juz 3 tydzien , brzuch mam wzdety a jak cos zjem to jest
      sajgon (taki duzy) poza tym czuje sie jakos dziwnie , zawsze rano lekko pobolew
      amnie brzuch i zawsze mysle ze to juz okres a tu nic :( a na dodatek mam dziwne
      zolte uplawy ... czy to normalne przy tej chorobie ??? strasznie sie martwie i
      najgorsze jest to ze juz nie potrafie zyc pelnia zycia :( odpiszcie plissss
      • malgosik77 Re: IBS a "babskie" sprawy 10.03.04, 12:50
        Witam, troszkę mnie na forum nie było. Mi podobnie zawsze przed miesiączką
        dokuczał straszny PMS, z regularnościa okresów było baardzo różnie.Co do tych
        upławów to nigdy ich nie doświadczyłam, nie jestem pewna, czy mogą mieć związek
        właśnie z IBS. No ale odnośnie mojego pierwszego postu to sprawa się
        wyjaśniła, bo jestem w ciąży :)) Stad moje fatalne samopoczucie na przełomie
        stycznia i lutego.Tez czułam się ciągle jak przed okresem. Teraz IBS jakby
        zupełnie zniknął. Ciekawe na jak długo, ale narazie cieszę się że go nie ma....
        Trzymaj sie elfko18, może warto odwiedzić ginekologa, tabletki antykoncepcyjne
        (odpowiednio dobrane) mi pomagały.
        Pozdrawiam
        • kanoka Re: IBS a "babskie" sprawy 10.03.04, 13:14
          Witaj! Z tego co czytałam, bardzo często w czasie ciąży IBS cicho siedzi. Nie
          ma huśtawki hormonalnej, a właśnie jej nasze jelitko nie lubi i się
          awanturuje. Życzę doskonałego samopoczucia w czasie ciąży i słodkiego bobaska.
          Pozdrawiam cieplutko
          knk
        • asia23bb Re: IBS a "babskie" sprawy 10.03.04, 13:28
          Zycze duzo zdrowka Tobie i Twojemu dzidziusiowi, a nam..coz..pozostaje
          chyba...zajsc w ciaze..;))))))))
          Pozdrawiam serdecznie
          • malgosik77 Re: IBS a "babskie" sprawy 10.03.04, 14:03
            Dziekuję Wam bardzo za miłe słowa. Też mam nadzieję, że IBS zniknie na dłużej
            niz 9 m-cy, ale dobre i to :))

Pozdrawiam
            • justa500 Re: IBS a "babskie" sprawy 30.03.04, 18:52
              Cześć!
              Ja cierpiałam na IBS ok. 5 lat (postać biegunkowa). I wreszcie znalazłam sposób-
              przynajmniej na mnie działa. Odstwiłam tabletki antykoncepcyjne i uważam, że to
              była przyczyna biegunek. Dlatego troszeczke się zdziwiłam, że pigułki czasem
              pomagają. No cóż w moim przypadku było inaczej. Po odstawianiu znaczna ulga!!!
              A poza tym biorę Seroxat - to tez może spowodowało polepszenie.
              Czuję się świetnie i wszystkim chorym tego życzę!!! Ktoś chce pogadac ze mną? -
              mój nr gg 3692131

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka