Dodaj do ulubionych

Sz. Podst. i Lic. Ogóln. nr 31 im. B. Chrobrego

01.04.04, 21:05
Znalazłem świadectwo ukończenia tej szkoły (w 1965 r.)
Dyrektorem był wtedy Pan mgr Wacław Wawrzyniak
a wychowawczynią mojej klasy była Pani mgr Ludmiła Pryciak.
Dyrektora nie pamiętam ale pani Pryciak uczyła nas
matematyki i uchodziła za jedną z "najsroższych" w szkole,
bali się jej wszyscy, już samo jej imię budziło przynajmniej szacunek.
Dzięki niej nigdy później nie miałem najmniejszych problemów z matmą.
Urodziłem się na Grajewskiej, numeru nie pamietam ale jak kiedys sie
tam wybiore to sobie przypomne.
Pozdrawiam krajan dawnych i nowych.
:)

Obserwuj wątek
    • vars2 Re: Sz. Podst. i Lic. Ogóln. nr 31 im. B. Chrobre 12.05.04, 15:23
      Witaj! :-)
      Ja skonczylem w 1962 r podstawowke nr 192 i to byl jej ostatni rok a nastepnie
      LO nr 31 im B. Chrobrego - matura 1966 /rok milenijnny/ - to tez chyba byl
      koniec tego liceum.
      P. Wawrzyniaka pamietam bardzo dobrze, jak rowniez p. Bugaja. Polskiego przez 4
      lata w ogolniaku uczyla mnie p. Jadwiga Kaczyńska - mama tych "dwóch co ukradli
      księżyc". A ja wychowałem się na Siedleckiej. Miło wspomnieć...
      Pozdrawiam kolegę z młodszego rocznika. JN
      • kaj.ka Re: Sz. Podst. i Lic. Ogóln. nr 31 im. B. Chrobre 12.05.04, 22:12
        A ja tę szkołę ukończyłem w roku 1953; tę i nie tę - bo nie miała jeszcze wtedy
        imienia Chrobrego. Znacie może kogoś z absolwentów mojego pokolenia? Pozdrawiam.
    • vars2 Re: Sz. Podst. i Lic. Ogóln. nr 31 im. B. Chrobre 29.06.04, 15:11
      A ja ukonczylem LO nr 31 przy Otwockiej 3 w 1966 r /w roku milenijnym/.
      Dyrektorem byl wspomniany przez "Kubajka" p. W.Wawrzyniak, a moja
      wychowawczynia byla pani Radomska, nauczycielka od jezyka rosyjskiego.
      Pamietam jeszcze ciekawa osobe od Filozofii, pania Chmielewska. Chciala sie
      kumplowac z wyrostami z klasy 11-ej, ale jakz mlodzieza - roznie te
      zaprzyajzniania sa interpretowane, wlasnie przez mlodziez. A ja wychowalem sie
      na Siedleckiej.
    • kaj.ka Re: Sz. Podst. i Lic. Ogóln. nr 31 im. B. Chrobre 30.06.04, 14:21
      A może, Dawnykubajku i Warsie, znacie kogoś, kto skonczyl wcześniej tę szkołe?
      Jako się rzekło, ja mature na Otwockej 3 zrobiłem w roku 1953. Pamietam jeszcze
      trochę maturzystów z lat 54, 55. Pierwsza matura była chyba w roku 1951, a może
      w 1952??? Myślę, że imię szkoła, wtedy typowa PRL-owska jedenastollatka,
      zyskała po roku 1956, ale dokładnie kiedy??? Dalej oczekuje dinozaurów z
      Otwockiej.
      Pozdrawiam młodszych kolegow.
      • vars2 Re: Sz. Podst. i Lic. Ogóln. nr 31 im. B. Chrobre 30.06.04, 15:08
        W 1955 to ja jeszcze nie chodzilem do szkoly, wiec nie pamietam.
    • kaj.ka Re: Sz. Podst. i Lic. Ogóln. nr 31 im. B. Chrobre 02.07.04, 11:51
      He, he! Mam nadzieję, ze staruchy - maturzyści z lat pięćdzisiatych jeszcze nie
      powymierały. Tylko nie chce się im chadzac po forach internetowych. Są
      nieprzystosowani albo moze uprzedzeni do GW? Jednak dalej czekam :-)
    • agusia913 Re: Sz. Podst. i Lic. Ogóln. nr 31 im. B. Chrobre 19.01.05, 11:03
      To ja też dołączę do waszej grupy. Mieszkalam na Grajewskiej, jak byłam mala to
      chodziłam na teren szkoły po kasztany. na dole szkoły było przedszkole. Póżniej
      gdy chodziłam do liceum pamiętam że na dole w ubikacjach były okienka-
      pozostalość po przedszkolu i szkolna palarnia. A szkołę ukończyłam w 2000 roku.
      Dyrektorem był "koniu" nie pamiętam pełnego nazwiska i umarł akurat przed ze 2-
      3 tygodnie przed moją studniówką. Stąd stała pod znakiem zapytania, w końcu
      była do 22. Zaś z nauczycieli którzy mi utkwili w głowie to Lenin -od fizyki i
      pani Wiesia od Geografii
      • kris1972 Re: Sz. Podst. i Lic. Ogóln. nr 31 im. B. Chrobre 08.05.05, 21:08
        Ten dyrektor nazywał się Franciszek Baczewski. Nie pamiętam jak nazywał się
        Lenin. Czy dobrze pamiętam pani Wiesia nazywała się Wróblewska?Ktoś tu jeszcze
        jest z tych nowych czasów Liceum. A i w tych czasach było XX L.O.
      • pablokk Re: Sz. Podst. i Lic. Ogóln. nr 31 im. B. Chrobre 11.05.05, 15:02
        Chyba trochę wcześniej ukończyłaś Chrobrego. Ja maturę robiłem w 1996r i Koń
        już nie żył wtedy od roku albo dwóch...
        Wieśka była oczywiście kultową nauczycielką. Uczyła jeszcze moją siostrę,
        ciotki... Świetna kobieta, ale co się przy niej siwych włosów nabawiłem to
        moje :D.
        • kris1972 Re: Sz. Podst. i Lic. Ogóln. nr 31 im. B. Chrobre 12.05.05, 12:32
          A nie kazała Ci "zejść na górę po dziennik", albo nie wyrzyciła z klasy
          umalowanych dziewczyn, żeby zmył makijaż ? :)
    • maciek1956 Re: Sz. Podst. i Lic. Ogóln. nr 31 im. B. Chrobre 13.05.05, 13:31
      Witam Moja mama po studiach dostała nakaz pracy i w Chrobrym zaczynała pracę,
      lata 1953-1959. Dobrze pamieta p. Wawrzyniaka, p. Tyszkiewicz i innych.
      Pozdrawia wszystkich uczniów i nauczycieli tej szkoły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka