Dodaj do ulubionych

My, dzieci z dworca Zoo

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 16:42
Co sądzicie o tej książce? Mną naprawdę wstrząsnęła, nie miałam pojęcia, że
uzależnienie może doprowadzić do takie stanu i do takiego poniżenia.
Podzielcie się waszymi wrażeniami po tej książce.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • nchyb Przetrwać w Nowym Jorku... 25.05.06, 16:50
      My, dzieci z dworca zoo... czytałam ją kilkanaście lat temu. Wtedy mną
      wstrząsnęla. Ale potem, dużo było podobnych...

Proponujęlekturę "PRzetrwać w Nowym Jorku" Jima Carrolla. Na podstawie tej
      ksiażki nakręcono tez film z Leonardo di Caprio. Przyznaję, to mną bardzo
      wstrząsnęło:
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/118165
      • perlagina Re: Przetrwać w Nowym Jorku... 26.05.06, 17:32
        Czytałam, oglądałam film, potem czytałam w oryginale po niemiecku (lepsza moim
        zdaniem niż po polsku), ale nie uważam ją za jakąś szczególną pozycję. Chociaz
        kiedy po nią sięgnęłam miałam może z 14 lat i chciałam sobie wtedy zrobić
        tatuaż tak, jak robili to bohaterowie książki, ale nic z tego nie wyszło, bo za
        płytko nakłuwałam. Ot, głupia małolata ze mnie była. Ale wracając do tematu,
        jak dla mnie nic szczególnego. Jeśli chodzi o temat narkotyków, o wiele
        bardziej podobała mi się 'Heroina' Tomasza Piątka.
    • iwka_j Re: My, dzieci z dworca Zoo 26.05.06, 19:34
      ja czytalam te ksiazke bardzo dawno temu i pamietam, ze tez mna wstrzasnela!
      przy czytaniu bylo mi ciagle niedobrze... Ogladalam tez film. Kiedys byla w
      niemieckiej telewizji rozmowa z aktorka, ktora grala glowna role w tym filmie i
      ona opowiadala, ze roznie te ksiazke mlodziez odbierala, jedni czuli wstret do
      narkotykow, a inni wrecz przeciwnie chcieli po lekturze ksiazki sprobowac...
      Zwlaszcza dziewczyny identykowaly sie z glowna bohaterka (zwlaszcza z ta z
      filmu! byla ladna...), chcialy byc do niej podobne! Ksiazka chyba jednak nie ma
      dobrego wplywu na mlodziez..
      • iwka_j Re: My, dzieci z dworca Zoo 26.05.06, 19:42
        a autorka ksaizki nazywa sie:Christiane Vera Felscherinow
        gdyby Cie ineresowalo to mozesz w sieci znalezc duzo materialow na jej temat,
        zdjcia itp.
        • miau25 Re: My, dzieci z dworca Zoo 26.05.06, 20:51
          Ja tez czytalam te ksiazke jak bylam nastolatka i wcale mna nie wstrzasnela.
          Wrecz przeciwnie. Znudzila. I tak samo "pamietnik narkomanki" - ten sam klimat.
    • Gość: teddy boe Re: My, dzieci z dworca Zoo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 21:41
      niedawno przeczytałam Dzieci z Dworca Zoo, nie mogę powiedzieć, że mną
      wstrząsnęło. Owszem, było tam parę makabrycznych scen, ale nie do tego stopnia,
      zebym czuła się wstrząśnięta. Bardziej było mi żal Christiane i reszty tych
      dzieciaków. Większe wrazenie zrobiła na smnie pewna scena z "Ćpuna", kiedy pewna
      dziewczyna po zrobieniu sobie zatrzyku zaczęła sinieć, a do strzykawki dostawała
      się krew.
      Może to dziwne, ale lubie takie ksiażki.
    • kolorko Re: My, dzieci z dworca Zoo 29.05.06, 19:31
      Zaszokowała mnie, gdy czytałam ja pierwszy raz ( w odcinkach, bodajże
      w "Literaturze", miałam wtedy z 10 lat, a ów magazyn podkradałam starszej
      siostrze). Chyba z 10 lat pózniej kupiłam ją sobie, ale już nie zrobiła na mnie
      takiego wrażenia.
    • joanna.syrenka Re: My, dzieci z dworca Zoo 30.05.06, 01:11
      Książka, jak książka, ale film świetny. Chociaż musiałam trzy razy obejrzeć,
      żeby mi się spodobało :)
    • lilarose Re: My, dzieci z dworca Zoo 30.05.06, 14:30
      Przeczytałam ją jako nastolatka, bardzo mnie ona zaciekawiła, niektóre momenty
      były dość wstrząsające, te wzmianki o zaćpanych 12-latkach... Przeczytałam
      wiele innych książek o narkomanach, ale My dzieci z dworac zoo zrobiło na mnie
      największe wrażenie.
    • mathias_sammer Re: My, dzieci z dworca Zoo 30.05.06, 16:41
      To prawdziwa historia, dltego wstrzasajaca, tak samo jak wstrzasajace sa filmy
      oparte na faktach autentycznych. Reszta to rozrywka.

M.S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka