ania2806 08.03.07, 23:26 almostfelted.knitblog.com/?p=599 nie wiem, czy ktoś próbował tej techniki - bardzo łatwo i bardzo ładny efekt.. łatwiej jest kontrolować długość rękawa. Drugim plusem jest brak szwów. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maladanka Re: rękawy wrabiane od góry 09.03.07, 10:02 zawsze robię od góry ale bez głowki - no i zszywam. Ale bardzo lubie swój sposób - jk sie rękaw naciągnie to można łatwo go spruć, albo zrobić krótki z długiego, albo 3/4 - gdy widzę,że włoczki braknie. Odpowiedz Link
jokaer Re: rękawy wrabiane od góry 09.03.07, 10:08 ale przód i tył formujesz padkrój na pachę czy prosto lecisz do góry ? --- dagmargallery.republika.pl Odpowiedz Link
olivka33 Re: rękawy wrabiane od góry 09.03.07, 12:00 Tak, bardzo mi sie podba ta technika ale niestety moja bolączka jest nieznajomość jezyka angielskiego. Czy ktos umialby to przetłumaczyc??? Bardzo interesuje mnie ta technika i będe naprawde wdzięczna. Odpowiedz Link
agniesia_f1 Re: rękawy wrabiane od góry 09.03.07, 12:36 Ja także chciałabym opis po polskiemu. Zawsze mam problem z długością rękawów i często muszę pruć całą główkę i wydłużać rękaw. pewnie z nabraniem oczek nie będzie problemu ale czy trzeba kształtować główkę? Odpowiedz Link
ania2806 Re: rękawy wrabiane od góry 09.03.07, 13:08 Metoda jest prosta. Liczymy jak szeroki rekaw ma byc wokol pachy - przeliczamy to na liczbe oczek, ktore nabieramy (zaczynajac pod pacha w kierunku szczytu ramienia i konczac ponownie pod pacha) wokol podkroju na pache przy czym po obu stronach ma byc tyle samo oczek - czyli tyle samo nabieramy z tylu jak i z przodu swetra. Oczka ktore zamknelismy na samym poczatku na podkroj pachy (pierwsze 3 czy 4 oczka) nabrac nalezy w takiej samej ilosci - czyli jezeli w przodzie/tyle swetra zaczynajac gubic oczka na podkroj najpierw zamknelismy 4 oczka to te same 4 oczka nalezy nabrac na rekaw. Liczbe oczek nabranych wokol podkroju pachy dzielimy na trzy. Po nabraniu oczek odwracamy robotke i przerabiamy 2/3 oczek(zakladajac ze na rekaw nabralismy np 70 oczek to podzial wyglada nastepujaco: 23+24+23) - przerabiamy 23+24. Odwracamy i przerabiamy 1/3 - czyli 24 oczka. Brzmi skomplikowanie ale chodzi o to zeby na samym poczatku zaczynac robote od srodkowej 1/3 - ktora przypada na sam szczyt ramienia. Stopniowo do tej srodkowej 1/3 dorabiac bedziemy oczka z lewej i prawej 1/3. W kazdym rzedzie, po przerobieniu ostatniego oczka nastepne sciagamy z druta, oplatamy nitke wokol niego i z powrotem przekladamy na lewy drut, obracamy robotke i jeszcze raz przerabiamy to oczko przed owinietym, tym razem w odwrotnym kierunku. W kazdym rzedzie na jego koncu przerabiamy oplecione rzad wczesniej oczko a oplatamy nastepne - w ten sposob srodkowa 1/3 ma coraz wiecej oczek kosztem oczek z lewej i prawej strony. Kiedy wszystkie oczka, procz tych spod pachy (wspomnianych wczesniej 3-4 oczek) sa wrobione - konczymy oplatanie i przerabiamy juz cala dlugosc robotki - czyli ostatnie 3-4 oczka nie sa nigdy oplatane. Wychodzi piekna glowka. mam nadzieje ze zrozumiecie - w razie czego prosze pytac. Odpowiedz Link
ania2806 Re: rękawy wrabiane od góry 09.03.07, 14:00 static.flickr.com/57/172411408_2f51833b7b_o.jpg tu widac ladnie nabieranie oczek. ponizej niebieskich markerow to te oczka spuszczone na podkroj pachy (tylko pierwsze gubienie)- czyli te oczka nie biorace udzialu w oplataniu (tzw short rows, technika stosowana np w pietach skarpet) a to co pomiedzy pomaranczowymi markerami to ta poczatkowa 1/3 Odpowiedz Link
akna74 Re: rękawy wrabiane od góry 14.10.07, 23:38 Wyciagam watek bo nie bardzo rozumiem to oplatanie oczek koncowych? Bardzo spodobał mi sie pomysł robienia tak rekawów bo zawsze mam problem z ładnym ich wszyciem i długoscią. Aniu2806 mozesz jakos bardziej obrazowo to wytłumaczyc? Odpowiedz Link
jokaer Re: rękawy wrabiane od góry 15.10.07, 09:22 wtracę sie o tyle, że zrobiłam blezeczkę z rękawem nabranym od góry; nic nie kombinowałam po prostu nabrałam oczka w ten sposób, że w każde oczko brzegowe jedno oczko; ponieważ robiłam z włoczki buklowej to i tak praktycznie nic nie widać, ale raczej nie ma jakichś dziur; zeszyłam ramię i na całym obwodzie nabrałam oczka, parę rządków przerobiłam prosto i zaczęłam ujmować co równą ilość rządków aż do nadgarstka ( wiadomo , żeby był trapez); rękaw leży idealnie , zawsze miałam problem z tym wszywaniem rękawa z główką Odpowiedz Link
hadasza Re: rękawy wrabiane od góry 31.03.08, 13:27 to świetna technika, kiedyś tylko wszywałam, ale dzięki WAM nauczyłam się wrabiać i tylko tak teraz robię i rzeczywiście wychodzi piękna główka. Odpowiedz Link
mumumka Re: rękawy wrabiane od góry 27.03.10, 15:25 jestem początkująca i obawiam się tradycyjnego modelowania rękawa a potem jego wszywania, więc dzisiaj spróbowałam zrobić rękaw wrabiany od góry właśnie metodą skróconych rzędów i rzeczywiście wychodzi bardzo ładna główka rękawa i na dodatek bardzo łatwo się dzierga te skrócone rzędy dziękuję za opis metody skróconych rzędów Odpowiedz Link
krolowazla Oplatanie? jak to zrobić? 31.03.09, 08:28 Nie bardzo rozumiem to oplatanie. czy ktos dysponuje jakimiś schematami na ten temat?? dziękuję Odpowiedz Link
wadera3 Re: Oplatanie? jak to zrobić? 16.10.09, 09:05 krolowazla napisała: > Nie bardzo rozumiem to oplatanie. czy ktos dysponuje jakimiś schematami na ten > temat?? dziękuję Ja również, jako bardzo, bardzo początkująca proszę o jaśniejsze opisanie techniki. Czy może oplatanie to po prostu dobieranie oczek? Jestem w kwestii drutowania prawie dziewicą, więc Wasze, nawet drobiazgowe opisy, nie bardzo do mnie trafiają Najgorsze dla mnie, do pojęcia, są skróty i żargon, czy też specjalistyczne nazewnictwo. Odpowiedz Link
lusitania2 Re: Oplatanie? jak to zrobić? 16.10.09, 10:41 tu na przykładzie skarpetki: www.cometosilver.com/socks/2mlsocks_heel.htm w rękawach metoda taka sama. Odpowiedz Link
maladanka Re: rękawy wrabiane od góry-do Joaker 09.03.07, 13:08 podkrój pod katem prostym - często sporo oczek naraz zamykam poniewaz mam wąskie plecy a duży biust więc normalne sweterki z rekawem z głowką nie leżą dobrze,a tak to się wszystko układa. img208.imageshack.us/img208/68/robtki0331eo0.jpg img208.imageshack.us/img208/402/grudz2005025swetniebczaqg8.jpg czesto specjalnie zamykam oczka dość nisko i potem jak rekaw robię uzyskuje efekt kimona - Odpowiedz Link
agniesia_f1 Re: rękawy wrabiane od góry-do Joaker 09.03.07, 13:51 Aniu jesteś super!!!!! Teraz będę zaczynać sweterek rozpinany na zamek dla czterolatka to wypróbuje. W razie czego to nie będzie dużo do prucia A opis już wydrukowałam i wpinam do teczki Odpowiedz Link
jokaer Re: dziękuję :) 09.03.07, 14:22 choć nie wiem czy to dla mnie byłoby dobre, bo ja z kolei szeroka w barach jestem, zeby nie było , że przesadzam, ale mam raczej szerokie ramiona bardzo ciekawy ten sweterek kombinowany - niebieski z czarnym --- dagmargallery.republika.pl Odpowiedz Link
anna13maria Re: rękawy wrabiane od góry-do Joaker 31.03.08, 13:11 mam pytanie do tego sweterka: > img208.imageshack.us/img208/68/robtki0331eo0.jpg jaki to jest ścieg? i jak go zrobić? jaka włóczka najlepsza? dzięki z góry Odpowiedz Link
d0branoc Re: rękawy wrabiane od góry 16.10.09, 09:51 Tak, robiłam w podobny sposób, aczkolwiek własny i 'na czuja'. Nabrałam mniej niz 1/3 oczek od góry i dobierałam stopniowo kształtując klasyczną główkę, końcówka z podkroju pachy jak opisałaś - 1/1. Robiłam w ten sposób nie dlatego, że prościej, bo moim zdaniem żeby ładnie wyszło nie jest prościej, a przynajmniej napewno mniej wygodnie, bo trzeba machać całym swetrem, ale dlatego, że miałam resztkę włóczki i nie wiedziałam na jak długi rękaw mi starczy. Wyszło dobrze. -------------------------- dobranoc.trojka.info/robotki/ Odpowiedz Link
kasia_1011 Re: rękawy wrabiane od góry 28.03.10, 10:04 ania2806 napisała: > almostfelted.knitblog.com/?p=599 > nie wiem, czy ktoś próbował tej techniki - bardzo łatwo i bardzo ładny efekt.. > łatwiej jest kontrolować długość rękawa. Drugim plusem jest brak szwów. Nie ma już tego bloga. Odpowiedz Link
staua Re: rękawy wrabiane od góry 31.03.10, 21:16 Wrabianie rekawow od gory jest tez swietnie opisane w ksiazce "Custom Knits" Wendy Bernard. Uzylam tej metody robiac zakiet z Phildara, bo jest robiony sciagaczem, a wszywanie sciagaczowych rekawow w sciagacz to nie jest cos przyjemhego. Wyszly bardzo ladnie, tak dlugie jak chcialam, oczywiscie bezszwowe - ideal. Jedyne, co trzeba robic, to przeliczyc sobie proporcje, no i przerabiac skrocone rzedy. Odpowiedz Link