Dodaj do ulubionych

Kłębuszek naczyniowy a torebka Bowmana

11.05.07, 19:06
Zacznę od cytatu z Villego, któremu ufam, wiec stąd me zdziwienie i ten temat.
Zatem:

"Każda nerka zbudowana jest z ponad miliona jednostek funkcjonalnych, zwanych
nefronami. Nefron składa się z torebki Bowmana, połączonej z długim, częściowo
skręconym przewodem zwanym cewką nefronu. Wewnątrz torebki Bowmana znajduje
się splot włosowatych naczyń tętniczych zwanych klębuszkiem lub kłębkiem nerkowym"

Dalej czytamy:
"Filtracja inaczej przesączenie zachodzi pomiędzy siecią naczyn włosowatych w
kłębuszku nerkowym a ścianą torebki Bowmana. Krew przeplywa przez sieć naczyń
włosowatych kłębuszka nerkowego pod dużym ciśnieniem, które wtłacza ponad 10%
osocza krwi do torebki Bowmana."

zadanie 3 poziomu rozszerzonego brzmiało: "Podaj nazwę elementu nefronu, w
którym zachodzi filtracja krwi"

Skąd zatem odpowiedź kłębuszek naczyniowy?

Zawsze odnosilam wrażenie, że kłębuszek naczyniowy jest cześcią ukladu
krwionośnego, a nie nefronu. To, że zachodzi miedzy nimi kontakt i filtracja
nie jest w moim przekonaniu jednoznaczne ze stwierdzeniem, że klębuszek
naczyniowy jest elementem nefronu.

Na jakimś forum przeczytałam wypowiedź kogoś podajacego się za specjalistę,
który twierdzi, ze "torebka Bowmana" jest absolutnie niedopuszczalną
odpowiedzią. Jeśli klębuszzek naczyniowy rzeczywiście będzie jedyny poprawny
to uważam, że pytanie było nieprecyzyjnie sformułowane. Bo gdyby zapytano
miedzy czym a czym zachodzi filtracja to byloby jasne, ale w obecnej chwili
straciłam calą wiarę w zaufane źródła.

Ma ktoś jakieś własne racjonalne przemyślenia na ten temat?
Obserwuj wątek
    • Gość: bartek Re: Kłębuszek naczyniowy a torebka Bowmana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 19:21
      nie jestem znawca, sam dzis pisalem te mature moim zdaniem jest tak:

torebka bowmana to nabłonek ktory otacza kłebuszek nerkowy, własciwa filtracja zachodzi w kłebuszku sciec tetniczo tetnicza, jednak nie da sie ukryć ze bierze torebka rownież udzial w filtracji, razem tworzą Ciałko Malipigiego i wydaje mi sie ze kłebuszek jak i ciałko powinni uznac na 100% a czy torebke ? sadze ze rownież, chociaz odpowiedź jest nieprecyzyjna
    • Gość: paulina Re: Kłębuszek naczyniowy a torebka Bowmana IP: *.belchatow.msk.pl 11.05.07, 19:21
      Dla mnie to pytanie też nie było precyzyjne. Dlatego napisałam Kłębuszek nefronu
      (torebka Bowmana). Mam nadzieję, że zaliczą mi tą odpowiedź, trzeba być dobraj
      myśli :)
      • Gość: klu Re: Kłębuszek naczyniowy a torebka Bowmana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 20:05
        miałam takie same przemyślenia
        uznałam pytanie za podchwytliwe <no bo przecież o NEFRON chodziło>

tylko czym jest nefron? :P oto jest pyanie
        • kombucha Re: Kłębuszek naczyniowy a torebka Bowmana 11.05.07, 21:32
          No to kolejny cytat, żeby odpowiedzieć sobie na pytanie czym jest nefron.

Tym razem Lewiński, biologia rozszerzona klasa 2, wydawnictwo Operon.

"Podstawową jednostkę czynnościowo-strukturalną nerki jest nefron. (...) Każdy
          nefron zbudowany jest z torebki nefronu (torebki Bowmana) oraz długiego kanalika
          nerkowego. Ściany torebki nefronu zbudowane są z bardzo cienkiego nabłonka
          jaednowarstwowego płaskiego (...). Każda torebka nefronu otacza niewielkie
          skupienie naczyń włosowatych, zwane kłębuszkiem naczyniowym. Razem tworzą one
          cialko nerkowe (ciałko Malpighiego)"

Moje rozumowanie pozostaje to samo. Jeśli pytają o element nefronu to sprawa
          rozgrywa się w drugim zdaniu.

Gdyby klucz mówił: ciałko Malpighiego to bym zrozumiała, bo rzeczywiście to jest
          ta esencja filtracji. Ale samego kłębuszka pojąć nie umiem. Może ktoś ma jakieś
          logiczne wyjaśnienie, bardzo mnie ta sprawa zaciekawiła. Tak naprawdę nie ma już
          znaczenia ten 1 pkt, nikt sie o takie szczegóły przecież nie bedzie sprzeczał.
          Ale jeśli wszyscy się ciągle uczymy, to warto by mieć pewność co do tej sprawy,
          bo kryje się tu jakaś tajemnica :)
          • katha88 Re: Kłębuszek naczyniowy a torebka Bowmana 11.05.07, 21:37
            skoro trzeba było napisać nazwę elementu to samo przez się nalezy rozumieć, że filtracja nie może mieć miejsca tylko w jednej części, ale z jednej do drugiej. dlatego uważam, że odpowiedź zarówno torebka bowmana i kłęuszek powinny być punktowane. sama wpisałam torebkę ponieważ tak skojarzyłam to pytanie. myślę jednak, że przykładowy arkusz odpowiedzi jest jedynie schematem i sprawdzający będą bardziej rzetelnie oceniać
    • Gość: ja Re: Kłębuszek naczyniowy a torebka Bowmana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 21:47
      no własnie. między kłębuszkiem, a torebką... torebka+kłebuszek= ciałko nerkowe,
      a więc odpowiedź poprawna moim zdaniem, to ciałko nerkowe i tak własnie napisałam.
      • Gość: alimedż Re: Kłębuszek naczyniowy a torebka Bowmana IP: 86.63.95.* 12.05.07, 21:53
        torebka+kłebuszek= ciałko nerkowe
        tu ktoś dobrze powiedział

mi sie zdaje, ze zalicza ciałko nerkowe i klebuszek naczyniowy, ale sama torebka
        bowmana juz nie przejdzie ;P
    • Gość: maturzysta Re: Kłębuszek naczyniowy a torebka Bowmana IP: *.n4u.krakow.pl 11.05.07, 22:21
      Najlepiej napisać że giltracja zachodzi w ciałku nerkowym.
      • Gość: kopak666 Re: Kłębuszek naczyniowy a torebka Bowmana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 22:35
        Ja napisałem torebka Bowmana...
        • Gość: magir1 Re: Kłębuszek naczyniowy a torebka Bowmana IP: 212.160.69.* 11.05.07, 23:17
          Zadanie było źle skonstrułowane- bo oni wyraxnie pytali o nefron a w
          przykładowych odpowiedziach dali kłebuszek naczyń krwionośnych. To paranoja!!!
          Ja mam Torebke Bowmana i nadal twierdzę że to jest dobrzebo ta torebka działa
          jakpłyn dializacyjny a naczynia kłebyszka jak krew tego pacjęta. Mam nadzieję
          że klucz będzie w przypadku tego zadania elastyczny:)
          • Gość: katha88 Re: Kłębuszek naczyniowy a torebka Bowmana IP: 80.48.126.* 11.05.07, 23:39
            dokładnie masz rację. pytanie było o NEFRON a nefron zaczyna się właśnie od torebki. skoro w wosie zgłoszono protest o brak rzetelnoci w arkuszu to może i z biologi by się zdało
            • Gość: magir1 Re: Kłębuszek naczyniowy a torebka Bowmana IP: 212.160.69.* 12.05.07, 00:34
              Tak naprawdę to w sumie 2 zadania są do apelacji- z nefronem i z komarem(bo
              krew słuzy nietylko jako pokarm ale terz to warzny element w rozwoju jaj(
              dlatego komarzyca a nie komar). Sądze że jak by napisał do cke i duzo osób by
              się podpisało to mogło by toodnieźc sukces( 2 zadania to 2 punkty a to prawie
              4%) Warto walczyć!!!
              • Gość: kopak666 Re: Kłębuszek naczyniowy a torebka Bowmana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 12:25
                do magir1 : Zanim wyślesz stosowne pismo do CKE radzę poćwiczyć trochę
                ortografii... ;)
    • Gość: Martucha Re: Kłębuszek naczyniowy a torebka Bowmana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 12:34
      a czy Kłębuszek naczyniowy to to samo co kłębuszek nerkowy??
      • Gość: to samo Re: Kłębuszek naczyniowy a torebka Bowmana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 12:43
        to samo
    • Gość: paulina tu bardzie o komarzycę chodzi:) IP: *.belchatow.msk.pl 12.05.07, 20:00
      Co do tej komarzycy. W tym pytaniu dotyczącym komarzycy i krwi napisałam, że
      komar pobiera krew od ssaków poto aby odżywyić jaja, potomstwo. Gdy przeczytałam
      odpowiedź w kluczu to się nieco zdiwiłam, przecież gdyby krew była tylko
      pokarmem to i samce by ją piły a nie tylko komarzyce. Mam nadzieję, że mi tą
      odpowiedź uznają. Jak myślicie zaliczą mi to? a czy zalicza mi odpowiedź o
      nerce, kłębuszek nerkowy (torebka Bowmana). Napiszcie jak sądzicie:)
    • Gość: paulina Re: Kłębuszek naczyniowy a torebka Bowmana IP: *.belchatow.msk.pl 12.05.07, 20:09
      Halo! niech mi ktoś odpowie:)
      • Gość: Remik Re: Kłębuszek naczyniowy a torebka Bowmana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 20:26
        Paulina, a skąd my mamy wiedzieć, spytaj tego kto układa klucz :)
        Co do torebki Bowmana to ja też dałem taką odpwiedź, powiem tak: torebka B.
        jest częścią nefronu, OTACZA kłebuszek naczyń krwionośnych z czego wg mnie
        jasno wynika ze filtracja zachodzi w torebce Bowmana, na pewnie nie obok, na
        pewno nie poza nią ale własnie w torebce. Ta odp. powinna być jak najbardziej
        uznana i też moge sie podpisac pod listem do Giertychu.
        pzdr
        • Gość: paulina Re: Kłębuszek naczyniowy a torebka Bowmana IP: *.belchatow.msk.pl 12.05.07, 20:32
          Jej mam nedzieję, że mi to uznają. Dzięki Remik, a ty na ile % liczysz? a z tym
          komarem to jak?
          • Gość: remik Re: Kłębuszek naczyniowy a torebka Bowmana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 21:57
            ja napisałem ze krew jest dla komarzycy zrodlem substancji odzywczych. o % nie
            chcę mówić zeby nie zapeszyc ;)
            • Gość: adam Re: Kłębuszek naczyniowy a torebka Bowmana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 22:39
              ja napisalem ze zrodlem pokarmu i tak bylo w przykladowych wiec mysle ze mi
              uznaja chociaz wiem ze nie tylko ale w koncu odpowiezdi pisal napewno jakis
              biolog wiec nie mam powodu sie z nim nie zgadzac
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka