Dodaj do ulubionych

a jak wyglada srawa ubiegania sie o azyl w kanadzi

30.05.07, 16:53
mieszkam w usa nielegalnie... moj partner jest haitanczykiem (rowniez mieszka
tu nielegalnie). On z racji narodowosci moze starac sie o status refugee czy
ja jako jego dziewczyna (konkubina) moge rowniez uzyskac ten staus... czy w
razie odmowy moge byc deportowana do Polski (jestem obecnie w 8mym miesiacu
ciazy)
Obserwuj wątek
    • sylwek07 Re: a jak wyglada srawa ubiegania sie o azyl w ka 30.05.07, 18:55
      www.cic.gc.ca/english/refugees/resettle-menu.html
      • refugee7 Re: a jak wyglada srawa ubiegania sie o azyl w ka 30.05.07, 20:09
        dziekuje za link
        ale nie znalazlam tam informacji odnosnie rodzin refugee,
        czy mozliwe jest ze ojciec mojego dziecka zostanie przyjety a ja z moja corka
        odeslane?
        • za_morzem ech............ 30.05.07, 20:13
          fakty.interia.pl/swiat/news/Mamo_powiedz_mu_że_ja_też_go_kocham,787054,4
        • refugee7 Re: a jak wyglada srawa ubiegania sie o azyl w ka 30.05.07, 21:38
          i ty w to wierzysz, we wszystko co jest napisane?
          akurat kiedy przyjechalam do usa nie odkladalam bardzo pieniedzy, nie
          wskoczylam od razu do lozka za drinka....
          po roku wygasla mi wiza ale nie wrocilam do polski ze wzgledu na tego mezczyzne
          bo chcielismy byc razem momo ze ani ja ani on nie jest milionerem
          czy naprawde tak trudno zrozumiec ze dwoje ludzi naprawde moze sie kochac,
          nawet jhezeli nie sa tego samego koloru skory czy wyznania....
          nie ulatwilam sobie zycia pozostajac z nim ale mam kogos kogo kocham
          tylko boje sie ze przez dziwne przepisy zostaniemy rozdzieleni
    • pal0ma Re: a jak wyglada srawa ubiegania sie o azyl w ka 30.05.07, 22:37
      Kanada jest cywilizowanym krajem, ktory uznaje zwiazek konkubinatu. Wiec nie
      masz sie czego obawiac.
      • refugee7 Re: a jak wyglada srawa ubiegania sie o azyl w ka 30.05.07, 22:46
        dzieki mam nadzieje ze sie uda
    • sylwek07 Re: a jak wyglada srawa ubiegania sie o azyl w ka 30.05.07, 22:58
      zobacz na aplikacje i jest tam miejsce na zone,konkubine

www.cic.gc.ca/english/applications/conref.html
    • byt-1 Re: a jak wyglada srawa ubiegania sie o azyl w ka 30.05.07, 23:26
      Jalowa dyskusja bo wg. Safe Third Country Agreement uchodzca moze ubiegac sie o
      azyl tylko w tym kraju do ktorego przybyl pierwszy ( USA albo Canada ).
      • pal0ma Re: a jak wyglada srawa ubiegania sie o azyl w ka 31.05.07, 00:01
        Tez mi ta umowa przyszla do glowy, ale nie wiem jak to wyglada w praktyce.
        Jest jeszcze mozliwosc, zeby autorka postu przeniosla sie gdzies do Europy z
        mezem.
        • babiana Re: a jak wyglada srawa ubiegania sie o azyl w ka 31.05.07, 00:33
          Moze przeniesc sie do Polski, pobrac z narzeczonym i Europa stoi przed nimi
          otworem. Przeciez jako obywatelka panstwa czlonkowskiego Unii nie moze starac
          sie o azyl w panstwie do niej nalezacym. Poza tym Konwencja Genewska obowiazuje
          tak samo w Europie jak i w Kanadzie i USA. Po pobycie nielegalnym w USA widoki
          na azyl sa zadne.
          • pal0ma Re: a jak wyglada srawa ubiegania sie o azyl w ka 31.05.07, 02:47
            Dokladnie to mialam na mysli. Nawet nowego jezyka nie trzeba sie uczyc, bo
            Anglia i Irlandia sa dla Polakow otwarte. Wiec poki nie przymkna drzwi, mozna
            skorzystac z szansy osiedlenia sie tam.
            • dis_and_dat_kid Re: a jak wyglada srawa ubiegania sie o azyl w ka 31.05.07, 04:11
              litosci Pal0ma, czemu chcesz nam ich do UK przysylac?
              • pal0ma Re: a jak wyglada srawa ubiegania sie o azyl w ka 31.05.07, 05:14
                A czemu nie?
                Pogoda na poludniu Anglii jest fajna, bedzie im cieplej niz w Kanadzie.
          • refugee7 Re: a jak wyglada srawa ubiegania sie o azyl w ka 31.05.07, 13:32
            wyjazd do Polski raczej nei jest mozliwy
            1. nie mielibysmy gdzie mieszkac w Polsce
            2. o obywatelstwo moj mezczyzna moglby starac sie po 3 latach przebywania na
            terenie Polski ( bez pracy - nie zna jezyka, bez mozliweosci zaciagniecia
            kredytu, kupienia mieszkania) a proces uzyskania obywatelstwa moze trwac
            kolejne 5 lat
        • refugee7 Re: a jak wyglada srawa ubiegania sie o azyl w ka 31.05.07, 13:29
          moj partner nie jest moim mezem... wyjazd do Europy moglby byc trudny pozniewaz
          nie ma on vizy do zadnego z panstw europejskich ..poza tym jego paszport jest
          juz niewazny, a po nowy prawdopodobni emusialby udac sie na Haiti co nie jest
          zbyt bezpieczne
          • pal0ma Re: a jak wyglada srawa ubiegania sie o azyl w ka 31.05.07, 15:45
            Mnie sie wydaje, ze nie musicie jechac do Polski (a jezeli juz, to nie na
            dlugo), tylko do Wielkiej Brytanii i tam starac sie o wizy do pracy, a potem o
            pobyt staly. Dowiedz sie dokladnie o przepisy, ja ich nie znam, ale jestem
            prawie pewna, ze tak to dziala. W GW pisali chyba nawet kiedys, ze Polki w
            Wielkiej Brytanii zawieraja sluby dla pieniedzy, zeby osoba spoza EU mogla tam
            zamieszkac i dostac obywatelstwo, wiec nawet to wskazuje, ze osoba spoza EU nie
            musi mieszkac przez pare lat w Polsce.

Co do paszportu, to moze mozna go przedluzyc lub wymienic w ambasadzie lub
            konsulacie Haiti lub jakiegos kraju, ktory zalatwia sprawy Haitanczykow na
            terenie USA. Tak jest w przypadku innych narodowosci, nawet jezeli gdzies
            przebywaja bez waznej wizy.

Powodzenia!!!
            • babiana Re: a jak wyglada srawa ubiegania sie o azyl w ka 31.05.07, 16:00
              Dlaczego twoj partner skoro naprawde byl uchodzca politycznym nie zglosil sie o
              nadanie statusu azylanta w momencie wygasniecia wizy USA?
              Pozostaje jeszcze Bialorus.
              W 2000 roku na Białorusi rozpatrzono 601 wniosków o status uchodźcy. Otrzymało
              go 200 osób.
              Większość wnioskodawców pochodziła z Afganistanu (229 osób). Pozostali z:
              Czeczenii (49),
              Tadżykistanu (40), Gruzji (33) oraz Azerbejdżanu (25).
              • refugee7 Re: a jak wyglada srawa ubiegania sie o azyl w ka 31.05.07, 16:27
                nie wiem czemu sie nie zglosil...nie myslal o tym...moze bal sie ze go odesla a
                wtedy to byloby bardzo dla niego niebezpieczne
                bialorus? a co za zycie na bialorusi...to juz lepiej byc nielegalnie w usa
        • chiefexecutiveofficer Re: a jak wyglada srawa ubiegania sie o azyl w Ka 01.06.07, 00:29
          www.cic.gc.ca/english/pub/fs-incanada.html
          Osoba wjezdzajaca do Kanady z USA nie moze starac sie (w tejze) o status
          azylanta. I odwrotnie.

proste...
          • refugee7 Re: a jak wyglada srawa ubiegania sie o azyl w Ka 01.06.07, 00:35
            czyli jednym slowem lepiej siedziec nielegalnie w usa...nieplacici podatkow i
            leczyc sie za freeko n akoszt amerykanskich podatnikow...coz zawsze jakies
            wyjscie
            • chiefexecutiveofficer Re: a jak wyglada srawa ubiegania sie o azyl w Ka 01.06.07, 19:34
              refugee7 napisała:

> czyli jednym slowem lepiej siedziec nielegalnie w usa...nieplacici podatkow i
              > leczyc sie za freeko n akoszt amerykanskich podatnikow...coz zawsze jakies
              > wyjscie

Wczesniej czy pozniej ta "nielegalnosc" wyjdzie bokiem zainteresowanemu. Bo ani
              z US wyjechac, pobrac sie tez nie mozna.

Podatki sa sciagalne, i to sie robi, rowniez z osob "nielegalnych".

A jak policja zlapie przypadkiem (na przyklad za zasmiecanie )to nie ma ratunku.
              Moga jeszcze deportowac z powrotem do kraju urodzenia.

• refugee7 Re: a jak wyglada srawa ubiegania sie o azyl w Ka 02.06.07, 12:01
                akurat pobrac sie mozna nielegalnosc nie ma na to wplywu...zreszta akurat
                paierek z usc nier jest najwazniejszy
                akurat wiem ze nielegalnaos moze wyjsc bokiem ale czasmi nie ma wyjscia
                podaktkow z osob nielegalnych nie sciagniesz jesli pracuja na czarno bo nie
                mozesz udowodnic zarobkow..szczegolnie jezeli sa oplacani nie przez check a
                przez cash
                a policja nie ma nic do deportacji...juz zatrzymali i mnie za zbyt szybka jazde
                i mojego mial stluczke i naszego znajomego ( mial otwarte piwo w miejscu
                publicznym) policja moze Ci co najwyzej dac mandat i skierowac do sadu a sad
                dopoki nie zabijesz, okradniesz lub kogos zgwalcisz tez nie jest bardzo
                zainetersowany w bawieniu sie w deportacje, co najwyzej zatrzyma Ci prawo jazdy
                lub nalozy kare pieniezna

• sylwek07 Re: a jak wyglada srawa ubiegania sie o azyl w Ka 02.06.07, 14:19
                  refugee7 sa takie miejsca w USA ze jednak zatrzymuje sie nielegalnych i to robi
                  Policja.
                  • refugee7 Re: a jak wyglada srawa ubiegania sie o azyl w Ka 02.06.07, 15:15
                    heh to chyba mam troche szczescia w zyciu smile
                    nic skontaktowalam sie z prawnikiem w canadzie w przyszlym tygodniu bede miala
                    odpowiedz czy moge z usa starac sie o azyl w kanadzie
                    pozdrawiam
    • babiana Re: a jak wyglada srawa ubiegania sie o azyl w ka 31.05.07, 00:20
      Wnioski nie kwalifikujace sie do rozpatrzenia to

Podania zlozone przez osoby ktore otrzymaly status uchodzczy w innych panstwach
      lub ktore byly odrzucone przez Kanade lub osob ktore przybyly do Kanady z panstw
      w ktorych istnieje mozliwosc ubiegtania sie o azyl.
      Podania zlozone przez osoby stanowiace zagrozenie dla Kanady, nie
      przestrzegajace zasad ochrony praw czlowieka lub prowadzace zorganizowana
      dzialalnosc przestepcza.
      www.emigracjadokanady.com/news_details.asp?nid=3
    • babiana Re: a jak wyglada srawa ubiegania sie o azyl w ka 31.05.07, 00:21
      www.emigracjadokanady.com/news_details.asp?nid=30

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka