Dodaj do ulubionych

Jak wygląda na A13 w Szwajcarii(dojazd na Riwiere)

IP: *.ae.poznan.pl 24.05.06, 13:40
Czy ktoś z Forumowiczow jechal może na wybrzeże liguryjskie przez Szwajcarie autostradą A13? Zwykle jeździlem tam przez Monachium i Innsbruck, ale postanowilem sprobować inaczej. W niektorych route plannerach A13 przedstawiana jest jako W CALOŚCI autostrada; w innych jako cześciowo autostrada, a cześciowo droga krajowa. Jeśli ktoś zna te trase to prosze rownież o opinie na temat obciążenia ruchem i "wygody jazdy". Z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • chiavone Re: Jak wygląda na A13 w Szwajcarii(dojazd na Riw 24.05.06, 19:22
      tak, czesciowo jest to tzw. droga szybkiego ruchu ale prawie jak autostrada,
      jedynie w okolicach tunelu San Bernardino (tunel gratis) przechodzi w normalna
      droge, oczywiscie caly odcinek jest platny, koszt winietki 40 frankow
      co zas do obciazenia to zalezy w jakim okresie bedziesz jechal, jesli w
      szczytowym sezonie to napewno bedzie spory ruch jak wszedzie,
      tuz przed tunelem i tuz za tunelem sa duze parkingi, mozesz wypoczac i
      podziwiac Alpy, trasa wygodna i nie meczaca

szerokiej drogi
      • Gość: Jackowski Re: Jak wygląda na A13 w Szwajcarii(dojazd na Riw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 19:41
        Serdeczne dzieki. Swoją drogą rzecz jest ciekawa - ta sama droga, a roznie oznaczana. Nota bene, podobny przypadek znalazlem w Niemczech na A96. Mam atlas samochodowy, ktory pokazuje ja W CALOSCI jako autostrade - wiele route plannerow pokazuje, iz w pewnym momencie, na kilkadziesiąt kilometrow droga przechodzi w droge krajowa.

Raz jeszcze dziekuje.
        • chiavone Re: Jak wygląda na A13 w Szwajcarii(dojazd na Riw 24.05.06, 20:04
          sorry a gdzie to ta A96 przebiega ?
          • Gość: Jackowski Re: Jak wygląda na A13 w Szwajcarii(dojazd na Riw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 20:11
            A96 jest wlaśnie na trasie dojazdu na Ligurie w wariancie szwajcarskim. Przez Niemcy A9, potem A6, dalej A7 do Kreuz Memmingen. Tam zmiana na A96. Na niektorych mapach samochodowych mam CALY CZAS AUTOSTRADE, a na map24 podają nastepujaco: od zjazdu Memmingen jedzie sie 30 km autostrada, potem zmiana na droge krajową B18 (9 km 150 km) i powrot na autostrade.
            • Gość: Jackowski Re: Jak wygląda na A13 w Szwajcarii(dojazd na Riw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 20:13
              Sorry - na drodze krajowej oczywiście 9 km i 150 metrow :)
              • chiavone Re: Jak wygląda na A13 w Szwajcarii(dojazd na Riw 24.05.06, 20:48
                tak, jest tam odcinek (okolo 10 km) zwykla droga i chyba nie zanosi sie, ze
                szybko to polacza ale to zadne utrudnienie, nie trasisz wiecej jak 5 min.
                Niemcy jezdza bardzo zdyscyplinowanie i ruch porusza sie zwawo
                pamietaj, gdybys jechal dalej autostrada musisz miec austriacka winietke albo
                ryzykujesz mandacik
                ja gdy jade ta trasa, zawsze zjezdzam jeszcze w Niemczech na Bregenz i sypiam
                gdzies w okolicy a po sniadanku przez Alpy, sa tak piekne, ze przeoczenie ich
                bylo by grzechem, szwajcarska winietke mozesz kupic na kazdej stacji
                benzynowej, nie probuj oszczedzac, to moze cie bardzo drogo kosztowac,
                odcinek autostrady miedzy granica szwajcarsko-wloska a ryngiem mediolanskim
                kosztuje 1 euro, musisz miec monete bo sa tylko automaty a glupio placic karta
                1 euro
                pamietaj tez o benzynie, kup na ostatniej stacji przed granica, w Szwajcarii
                jest zdecydowanie tansza niz we Wloszech, kiedy miniesz Lugano to chyba jedyna
                stacja, olbrzymia i trudno ja przeoczyc
                jeszcze raz szerokiej drogi
                • Gość: Jackowski Re: Jak wygląda na A13 w Szwajcarii(dojazd na Riw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 21:22
                  Dzieki za tyle porad.

My zarezerwowaliśmy nocleg w Norymberdze. I stamtad rano dalej w droge do Alassio.

Oczywiście winietki zawsze wykupuje - nie myśle tez oszczedzac na oplatach autostradowych. Przy tych odleglościach (mam do przejechania 1500 km) walory widokowe drog są wtorne wobec szybkości jazdy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka