Dodaj do ulubionych

Sterylizacja i inne akty dyskryminacji Romów

18.10.04, 13:33
Śpieszę uspokoić, rzecz nie dotyczy(?) Polski, a Słowacji. O Romach w Polsce
dyskretnie się milczy. Niekiedy media zaangażowane w walkę o godność ludzką
przedstawiają realia polskich Romów...
Artykuł, który polecam do dyskusji jest o podłym traktowaniu Romów przez
Słowaków; kobiety poddawane są przymusowej sterylizacji! Z wrażenia włosy
stają dęba!
Romowie żyją w nędzy, bo przepisy i władze uniemożliwiają im podjęcie
zatrudnienia, mieszkają w slumsach. Rzecz dotyczy slumsów, do ktorych biura
turystyczne z Polski organizowały wycieczki, by "cywlizowani" mogli nasycić
sie widokiem wegetujących -wątek na forum "Stępiona wrażliwość".
Oto link do artykułu w portalu onet
Węzeł romsko-słowacki

Obserwuj wątek
    • czarek1 Re: Sterylizacja i inne akty dyskryminacji Romów 18.10.04, 14:45
      Przeczytalem zalaczony link ze smutkiem. Istotnie, problem jest prawdziwy i
      gleboki. Najgorsze, ze w odrozneiniu od, przykladowo, Zydow w Polsce ktorzy nei
      roznia sie niczym od rdzennych Polakow, ludnosc romska jest odmeienn, tak w
      obyczajach i sposobie zycia, jak i w rozwoju ekonomicznym. Mowc i powtarzac
      ludziom o koniecznosci tolerancji nie odniesie zadnego skutku. Ludzei BOJA sie
      Romow. Ja w dziecinstwie bylem nastraszony przez kogos, ze "Cyganei kradna
      dzieci". Tak sie balem, z ekeidy gdzies na peronie pokazala sie Cyganka, ja
      zbladlem ze strachu i kurczowo trzymalem sie matczynej spodnicy.. Dopiero moja
      matka zaprowdzila mnie, niemal na sile do obosu cyganskeigo i tam ci ludzie
      usmeichali sie i byli przyjazni. Powoli, dzieciece strachy i uprzedzenia
      zaczely topniec. Nie wiem, jak rozwiazac wezel. O traktowaniu Romow na Slowacj
      czyta sie i tu, ale w wygodnym poczuciu, ze "ten problem jest daleko i nas nei
      dotyczy". Ja widze,ze tu musza pokazac sie jakies silne indywidualne postacie
      pzrywodcze sposrod Romowmktore swoim przykladem i swoja inwencja zorganizuja
      prace dla swoich ludzi, naucza robic cos, co jest konkurencyjne, a zarazem ma
      poput wsrod ludnosci, no i jednozcesnie promowac osiadly tryb zycia, edukacje,
      higiene. Wszystko to, co potrzebne jest do dzwigniecia grupy spolecznej, ktora
      charakteryzuje sie bieda, stagnacja ekomiczna i poczuciem beznadziejnosci. To
      jest problem bardzo podobny do "inner cities" w Ameryce - gett murzynskich,
      skad ciezko sie dzwignac.
      Wydaje sie, ze najwieksza szansa dla Romow bylaby ASYMILACJA w sensie
      obyczajowym, z zachowaniem najlepszych i najciekawszych cech kulturowych, ktore
      mowiac jezykiem czysto ekomicznym - swietnie sie daja sprzedac. Jasne, ze nei
      wszyscy Romowie beda tylko wystepowac w zespolach muzycznych. Ale popzrez
      edukacje zdobeda kwalifikacje i moga wykazac, ze sa rzetelnymi pracownikami,
      fachowcami. Co do sterylizacji, nalezaloby wprowadzic moze cos takeigo, z
      ekiedy kobieta podpisuje zgode na sterylizacje, jej maz, czy partner (albo ktos
      z rodziny) MUSI byc tam, jako swiadek pospisu. Inaczej moga istotnie dziac sie
      rozne oszustwa, wymuszanie podpisu pzrez rodzaca, gdy jest w bolach, itp. Ale
      to jest wszystko na Slowacji. Jak jest w Polsce?
      Homo sum et humani nihil a me alienum esse puto
      • ijaw Re: Sterylizacja i inne akty dyskryminacji Romów 18.10.04, 16:49
        Jeśli będziesz miał czas zajrzyj do wątku, "Czy pokochamy Cygana". Znajdziesz
        tam kilka artykułów dot. polskich Cyganów-Romów, i garść informacji o ich
        sytuacji w Polsce. Optymizmu w nich niewiele. Dyskryminacja Cyganów w Polsce
        jest zjawiskiem równie dotkliwym, z wyłączeniem brutalnej ingerencji w
        reprodukcję, takąż mam nadzieję.
        Właśnie chodzi o edukację, pracę. Gdyby dzieci traktowano normalnie w szkołach,
        gdyby im rodzicom umożliwiono pracę...
        Naturalnym odruchem każdego człowieka jest walka o przetrwanie, nie wierzę, że
        Cyganie nie chcą żyć godnie. Są inne realia, dziś się nie da żyć z wróżb,
        przecież widzą zachodzące zmiany i myśle, że chcą w nich uczestniczyć. Czas
        taborów jest przeszłością, a przyszłość powinniśmy Cyganom pomóc ułożyć.
        Wątek o którym mówiłam to "Atrakcja turystyczna" .
        • jofin Re: Sterylizacja i inne akty dyskryminacji Romów 18.10.04, 23:16
          Oczywiscie sprawa sterylizacji jest smutna. Kiedys duzo na ten temat
          rozmawialam ze znajomymi, poniewaz takie praktyki stosuje sie czasem wobec osob
          uposledzonych. Temat niewatpliwie trudny i delikatny.

Co do samych Cyganow. Tak sie sklada, ze troche roznych doswiadczen z nimi
          mialam i w Polsce i poza granicami naszego kraju. Doswiadczenia z Polski -
          zdecydowanie negatywne. W Bialymstoku, mialam wtedy chyba z 15 lat, w jednym z
          wiekszych w tym miescie parkow, Cyganka zerwala mi z szyi lancuszek. Inna, gdy
          odmowilam wrozenia, zaczela mnie opluwac. Niedaleko nas mieszkali Cyganie.
          DZieci ciagle tarzaly sie w blocie, chodzily brudne. Te, ktore zdarzalo sie. ze
          chodzily do szkoly, albo musialy wielokrotnie powtarzac kolejne klasy, albo po
          prostu szkole olewali. Wielokrotnie Cyganie pukali do drzwi mieszkan w bloku,
          dosyc lekko, by je otworzyc, jezeli nie byly zamkniete na klucz i cos wyniesc z
          domu. Pamietam wiele razy takie zdarzenia, gdy mam ganiala Cyganki scierka po
          schodach.
          Trudno chyba, zebym miala do niech sympatie. Choc nie oznacza to oczywiscie, ze
          od razu musze ich dyskryminowac jako narod.

Wyjechalam do Skandynawii. i to, co mi sie rzucilo, jako jedno z pierwszych
          moich wrazen - to wlasnie Cyganie. Cyganki w przepieknych, bogarto zdobionych
          dlugich sukniach / chodza w nich przez caly rok, niezaleznie od pory roku/,
          czyste, usmiechniete, nawet prowadza samochody/ to dla mnie byl szok/.
          Oczywiscei, jak to Cyganie trzymaja ze soba. Mieszkaja w normalnych blokach, na
          osiedlu. Nie tworza jakichs specjalnych slumsow. Mialam okazje nawet spotkac
          jedno Cyganke Polke - zaczepila mnie sama, gdy uslyszala, ze mowie po polsku.
          Zreszta pare lat temu byla tu glosna sprawa na temat ogromnej rzeszy Cyganow
          przyjezdzajacych nielegalnie m. in. z Polski, programy na ten temat. Bo co tu
          duzo mowic, Cyganie zyja tu jako pelnoprawni obywatele. Nawet pracuja. W
          gazetach co jakis czas pojawiaja sie artykuly, na temat ich zwyczajow, sposobu
          zycia.
          Ale jakis czas temu caly samolot Romow odlecial z powrotem do Rumunii. NOe
          sledze specjalnie och losow teraz, bo nie mam na to czasu.Ale fakt zupelnie
          inny obraz niz ten w Polsce.
          • ijaw Re: Sterylizacja i inne akty dyskryminacji Romów 20.10.04, 13:05
            Dwa kontrastowe obrazy, Jofin. Jeśli jest zainteresowanie władz, odpowiednia
            pomoc nie ma slumsów, prawda? Jeśli wszyscy się odsuwają...
            W szkole podstawowej miałam o kilka lat młodszą koleżankę, Cygankę. Nie miała
            łatwego życia, mimo, że mieszkała w bloku, nie kradła, ale to była Cyganka!! Nie
            wiem, czy ktoś znał jej imię?
            U nas też byli i są różni Cyganie.
    • grezi Re: Sterylizacja i inne akty dyskryminacji Romów 25.10.04, 12:34
      nasi kłócą się o aborcję a Słowacy poradzili sobie z posłami

i pewnie, mniej kasy na diety poselskie z budżetu

• ijaw Re: Sterylizacja i inne akty dyskryminacji Romów 25.10.04, 15:13
        grezi napisała:

> nasi kłócą się o aborcję a Słowacy poradzili sobie z posłami
        >
        > i pewnie, mniej kasy na diety poselskie z budżetu
        >
        Aborcja a sterylizacja to zupełnie różne sprawy. Przewrotne Twoje myślenie, ale
        przewrotna bywa rzeczywistość. Ale nie chcesz powiedzieć, że popierasz tę formę
        ingerencji w reprodukcyjność ludzi? A gdyby Słowacy robili to samym sobie?
        • grezi Re: Sterylizacja i inne akty dyskryminacji Romów 25.10.04, 16:05
          ijaw napisała:

> Przewrotne Twoje myślenie, ale przewrotna bywa rzeczywistość. Ale nie chcesz
          powiedzieć, że popierasz tę formę ingerencji w reprodukcyjność ludzi? A gdyby
          Słowacy robili to samym sobie?
          >
          nie przewrotne, logiczne... czemu nie, jesli zapobiega nędzy, a lepiej jest
          płodzić bez końca, na łaskę opieki i nie wiadomo kogo...

sobie nie, byloby ich za mało
          aborcja u nas tez byłaby legalna, ale boją się, że ubędzie nowych duszyczek
          • czarek1 Re: Sterylizacja i inne akty dyskryminacji Romów 25.10.04, 16:15
            grezi napisała:

> nie przewrotne, logiczne... czemu nie, jesli zapobiega nędzy, a lepiej jest
            > płodzić bez końca, na łaskę opieki i nie wiadomo kogo...
            >
            > sobie nie, byloby ich za mało
            > aborcja u nas tez byłaby legalna, ale boją się, że ubędzie nowych duszyczek

Jesli tak piszesz, to znaczy, ze popierasz zasade "pro choice", a wiec wybor
            kobiety, czy chce rodzic, czy przerywac ciaze. Zgoda. Kwestia aborcji dzieli
            spoleczenstwo na "za zyciem" albo "za wyborem" a NIE "za aborcja".Nikt z tej
            strony nie nawoluje do aborcjo wszystkich kobeit, tylko do parwa kobeity do
            decydowania.
            Ale taka sama chyba zasada odnosi sie do sterylizacji i kobieta musi SAMA TEGO
            CHCIEC. Jesli ona tego chce, ja nie mam z tym zadnego problemu, ale jesli sie
            ja sterylizuje bez jej zgody, to uwazam to za pogwalcenie jej prawa do wyboru.

Homo sum et humani nihil a me alienum esse puto
            • grezi Re: Sterylizacja i inne akty dyskryminacji Romów 25.10.04, 16:21
              popieram... nie popieram... nędzy nie popieram, slumsow nie popieram, jesli nie
              można inaczej, kobiety wykształcone regulują swą płodnosc, tym ktore nie
              potrafią same trzeba pomoc ot co.
              • ijaw Re: Sterylizacja i inne akty dyskryminacji Romów 25.10.04, 16:25
                grezi napisała:

> popieram... nie popieram... nędzy nie popieram, slumsow nie popieram, jesli nie
                >
                > można inaczej, kobiety wykształcone regulują swą płodnosc, tym ktore nie
                > potrafią same trzeba pomoc ot co.

Pytanie, nie miałabyś nic przeciwko, gdyby Ciebie przymusowo wysterylizowano?
                Nędzy też nie popieram, ale gwałtu także.
              • czarek1 Re: Sterylizacja i inne akty dyskryminacji Romów 25.10.04, 16:30
                grezi napisała:

> popieram... nie popieram... nędzy nie popieram, slumsow nie popieram, jesli
                nie
                >
                > można inaczej, kobiety wykształcone regulują swą płodnosc, tym ktore nie
                > potrafią same trzeba pomoc ot co.
                Zgadzam sie, ze trzeba pomagac. Ale to nie moze byc robione na sile i wbrew
                woli. Pomoc moze przybrac inna postac - przede wszystkim EDUKACJA. Mozna
                szeroko propagowac antykoncepcje, docirac do prostych ludzi, ulatwiac im w
                stosowaniu srodkow (premie, czy ulgi podatkowe) ale NIE na sile i wbrew woli.
                Sterylizacje juz stosowali hitlerowcy. A co, jesli komus pzryjdzie do glowu=y,
                ze nalezy sterylizowac, przykladowo, Zydowki, bo za duzo Zydow (to tylko
                hipotetyczny arguemnt). Kto moze uzurpowac sobie prawo di decyzji kogo
                sterylizowac, a kogo nei? Na Slowacji sterylizacjii poddawano wylacznei
                Cyganki, a NIE Slowaczki, a wiec decyzja czysto arbitralna, oparta na
                kryteriach etnicznych. Cos to zbyt przypomina metody z lat 40-tych...
                • grezi Re: Sterylizacja i inne akty dyskryminacji Romów 25.10.04, 16:33
                  z chlebem nie docierali a z prezerwatywami mieli dotrzeć, chybas Ty mitoman,
                  albo co?
                  edukacja, przeciez łatwiej dac zastrzyk, nie sądzisz i po bolu i bez kosztów
                  • czarek1 Re: Sterylizacja i inne akty dyskryminacji Romów 25.10.04, 16:43
                    grezi napisała:

> z chlebem nie docierali a z prezerwatywami mieli dotrzeć, chybas Ty mitoman,
                    > albo co?
                    > edukacja, przeciez łatwiej dac zastrzyk, nie sądzisz i po bolu i bez kosztów
                    Czy uwazasz Cyganke za zwierze, czy za osobe ludzka? Tu trzeba wyraznie
                    okreslic, czy Cyganka MA, czy NIE MA prawa takie same, jak inne
                    kobiety.Zwierzeciu mozna dac zastrzyk i po krzyku. A jesli ktos kiedys
                    zadekretuje, ze wszystkie Polki o dochodzie ponizej, powiedzmy 800 zl na
                    meisiac (na rodzine) maja byc sterylizowane, zgodzisz sie na to?
                    • grezi Re: Sterylizacja i inne akty dyskryminacji Romów 25.10.04, 16:48
                      nie zrobią tego Polkom, bo posłowie się nie zgadzają
                      no, dobrze, uznaję, MA prawo do decyzji, ale jakie jest wyjscie z blednego koła
                      • czarek1 Re: Sterylizacja i inne akty dyskryminacji Romów 25.10.04, 17:25
                        Ciesze sie, ze uznajesz PRAWO CZLOWIEKA do decyzji w sprawie wlasnego ciala.
                        Nie jestem fantasta i zdaje sobie sprawe z tego, ze nie jest to latwe
                        zagadnienie. Ale wyobrazam sobie, ze mozna stworzyc bodzce ekonomiczne,
                        preferujace kobiety, ktore badz dobrowolnie poddadza sie sterylizacji, badz
                        zobowiaza sie do stosowania srodkow antykoncepcyjnych. Z chwila, kiedy kobeita,
                        ktora zobowiazala sie, zajdzie w ciaze, bodziec by sie cofnelo. Ale takie
                        bodzce nalezaloby stosowac BEZ KRYTERIUM ETNICZNEGO. Nie moze byc, aby prawo
                        inaczej traktowalo kobiety cyganskie, a inaczej slowackie.
                        • grezi Re: Sterylizacja i inne akty dyskryminacji Romów 25.10.04, 18:37
                          zrównanie praw dla Słowaków to klęska, Cyganów jest więcej...
                          i tego boją się Słowacy

pozdrawiam
                          • czarek1 Re: Sterylizacja i inne akty dyskryminacji Romów 25.10.04, 18:39
                            grezi napisała:

> zrównanie praw dla Słowaków to klęska, Cyganów jest więcej...
                            > i tego boją się Słowacy
                            >
                            > pozdrawiam

Dziekuje za pozdrowienia i odwzajemniam :-)))
                            Czy chcesz powiedziec,ze na Sloweacji zyje wiecej Cyganow, niz Slowakow?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka