Dodaj do ulubionych

Branie pierwszego listka tabletek a ciąża

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 12:09
Mam do was pytanie. Zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne(microgynon).
Lekarz obecny powiedzial mi, że od pierwszej tabletki z pierwszego opakowania
jestem juz zabezpieczona. Na ulotce pisze to samo, ale spotkałam sie kiedyś z
opinią od innego lekarza że należy wziąć jedno opakowanie a dopiero w czasie
drugiego jest się zabezpieczonym. Bardzo was prosze powiedzcie mi jak to w
koncu jest albo raczej czy znacie takie przypadki zajścia w ciąże w czasie
brania pierwszego opakowania.
Obserwuj wątek
    • Gość: alinix Re: Branie pierwszego listka tabletek a c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 12:12
      tola własnie sam jestem ciekawa.....moj lekarz tez mowil z od pierwszej
      tabletki cilestu jest zabezpieczenie

A czytałam na forum gazety.pl i tam wiekszosc dziewczyn wypowiada sie ze 1
      listek absolutnie nie zabezpiecza .Dopiero drugi
      .....sama mam mieszane uczucia....
      • trena no to jak to w końcu jest?? 16.09.04, 12:18
        no teraz to już zgłupiałam. No ale wiadomo, że w takim razie nie będę
        ryzykować i pomyślę o dodatkowym zabezpieczeniu. No ale i tak jestem ciekawa
        jak to w końcu jest!!??
        • Gość: alinix Re: no to jak to w końcu jest?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 12:20
          ale myślać powarznie jezeli ginekolodzy mowia ze jestesmy bezpieczne od 1
          tabletki to widocznie tak jest
          lekarze pod tym wzgledem kitu by nie wciskali!!!!
          • trena Re: no to jak to w końcu jest?? 16.09.04, 12:34
            no w sumie to tak....ale boje sie troche. Jak bralam kiedys pierwsze opakowanie
            to w trakcie lekarz kazał mi przyjść żeby sie dowiedziec jak się czuję po
            tabletkach. Pytał się też o moje stosunki z partnerem. Powiedzialam że
            dodatkowo się zabezpieczam, a on na to " przecież nie ma takiej potrzeby bo
            pani już jest zabezpieczona". No super!...Ale dlaczego tak jest że są różne
            opinie na ten temat(w tym również lekarzy)??

ps. nick tola byl zajęty więc zalogowałam się pod nickiem trena
    • Gość: alinix Re: Branie pierwszego listka tabletek a c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 12:38
      słuchaj ja tez zaczelam brac 1 listek dokladnie 11 tabletke CILESTU i czuje sie
      super....a jak ty reagujesz na microgynon?
      • trena Re: Branie pierwszego listka tabletek a c 16.09.04, 13:00
        no ja dopiero wzięłam 5 tabletke. Również czuję się super i wydaje mi się że po
        nich tryskam energią i mam naprawde znakomity humor jak i również wielką ochotę
        na...sex. Skoro rzeczywiście tabsy zaczynają dzialać juz od pierwszego dnia to
        moje samopoczucie jest tego doskonałym skutkiemsmile Ps. kiedyś bralam diane35 i
        tak super sie nie czulam jak i również po logest. No ale zobaczymy z czasem czy
        to sie nie zmieni.
      • trena Re: Branie pierwszego listka tabletek a c 16.09.04, 13:08
        Gość portalu: alinix napisał(a):

> słuchaj ja tez zaczelam brac 1 listek dokladnie 11 tabletke CILESTU i czuje
        sie
        >
        > super....a jak ty reagujesz na microgynon?

a powiedz jak Ty sie czujesz??? czy już odczuwasz jakieś zmiany??
        • natka110 Re: Branie pierwszego listka tabletek a c 16.09.04, 13:59
          Czolem, ja bralam 100 lat pigulki, i zawsze samopoczucie bylo OK. jesli choidzi
          o czas, kiedy sie jest zabezpiecoznym, to kiedys, pigulki jakie bralam jakies 8
          lat temu, faktycznie zabezpieczaly od drugiego cyklu - moze jakas starsza
          generacja? teraz juz nie biore nic, bo mi nie zalezy na zabezpieczeniu, wrecz
          przeciwnie, ale widze, ze faktycznie ulotki mowia, ze od 1 dnia dziala.
          MOje zdanie jest takie: kazdy organizm ma dawke progowa, czyli najmniejsza jak
          dziala. jesli ma dzialac, to bedzie od razu, jesli pigulki sa zle dobrane, bez
          badan wczesniej, to jakby strzelac w ciemno - i wtedy nawet dziesiate
          opakowanie nie zadziala.
          • Gość: KAILA Re: Branie pierwszego listka tabletek a c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 14:03
            natka jak to bez badan nie zadziałaja...????ja nie mialam zadnych badan i
            sugerujesz ze moga mnie nie uchronic przed ciążą?????
            STRASZNE ALE KOLEZANKA CHYBA MA MAŁA WIEDZE!
            • trena Re: Branie pierwszego listka tabletek a c 16.09.04, 14:26
              a wlasnie ze chyba nie jest tak jak mówisz, bo pytałam o to mojego ginekologa.
              Wprawdzie nie badal mnie (nie mierzyl poziomu hormonów) ale powiedzial ze
              zabezpieczenie jest takie samo dla kazdych tabletek. Powodem dla ktorego lekarz
              przepisuje nam różnorodne tabletki jest fakt, że po jednych sie mozemy dobrze
              czuć a po innych gorzej. Jednak wszystkie zagęszczają śluz i nie dopuszczają do
              owulacji. Też sie nad tym zastanawiałam kiedyś jak to dokladnie jest po tym jak
              przeczytałam tutaj na forum wypowiedzi dziewczyn z innym zdaniem na ten temat.
              Bardzo prosze was dziewczyny jesli nie macie 100% pewności na jakiś temat to
              nie wypowiadajcie sie na niego dając gwarancje w 100%!Bo przez to naprawde robi
              sie zamieszanie i same jeż nie wiemy co jest prawdą a co nie.No a wracajac do
              tematu to jeszcze raz powiem że lekarz mi powiedzial ze wszystkie tabletki
              zabezpieczają tak samo przezd ciążą.
              • kamaoka Re: Branie pierwszego listka tabletek a c 16.09.04, 14:42
                trena napisała:

> a wlasnie ze chyba nie jest tak jak mówisz, bo pytałam o to mojego
                ginekologa.
                > Wprawdzie nie badal mnie (nie mierzyl poziomu hormonów) ale powiedzial ze
                > zabezpieczenie jest takie samo dla kazdych tabletek. Powodem dla ktorego
                lekarz
                >
                > przepisuje nam różnorodne tabletki jest fakt, że po jednych sie mozemy dobrze
                > czuć a po innych gorzej. Jednak wszystkie zagęszczają śluz i nie dopuszczają
                do
                >
                > owulacji.

no wlasnie, chyba jednak nie wszystjko wiesz na 100% smile
                bo: tabletki moga byc zle dobrane, gdy np. wystepuje plamienie jeszcze po tych
                przepisowych 3 mieisacach - owe plamienie wlasnie oznacza ze tabletki sa za
                SLABEsmile
                poza tym, na forum nie wszystkei z nas to lekarki, nie pokonczylysmy studiow
                medycznych wiec NIE WIEMY na 100%, przeciez sama widzisz ze jeden lekarz powie
                tak a drugi siak, po prostu piszemy z wlasnego doswiadczeniasmile
                pzdr
                • trena Re: Branie pierwszego listka tabletek a c 16.09.04, 14:59
                  no ze smutkiem stwierdzam że rzeczywiście każdy się może pomylić. Zasugerowałam
                  sie w tej kwestii opinią lekarza pomimo że w innym przypadku nie byłam tej
                  opinii pewna (temat forum). Nie wiem czemu ale wybiórczo stwierdziłam że to
                  może być prawdą a tamto poddałam w wątpliwość. Pozatym to masz racje z tym że
                  nie będziemy nigdy miały 100% pewności na jakiś temat, bo zawsze to źródło z
                  którego zaczerpniemy wiedzę też może być mylne. No cóż, dotarło to teraz do
                  mnie, więc zwracam honor kamookasmile
                  • kamaoka Re: Branie pierwszego listka tabletek a c 16.09.04, 16:22
                    dziekujesmile a honoru mi nie zabralassmile tywoja postawa mnie zadziwila, kobiety
                    tutaj maja tendencje do spierania sie o glupoty do ostatniej krwi, a ty
                    zachowalas sie "normlanie"tongue_out
                    • trena Re: Branie pierwszego listka tabletek a c 16.09.04, 16:52
                      dokładnie, spierają się o jakieś głupoty, walczą o swoje zdanie...Mimo to tak
                      jak wczesniej napisałaś że forumowiczki nie mają raczej medycznego
                      wykształcenia, to uważam ze ważne jest żeby chociaż napisały skąd tę wiedzę
                      czerpią (np. że od swojego lekarza). To jest ważne bo taka wypowiedź jest
                      bardziej wiarygodna.
    • Gość: kasia Re: Branie pierwszego listka tabletek a c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 14:12
      opinie na ten temat sa podzielone.ja nie zabezpieczalam sie w czasie zazywania
      1.opakowania.w ciaze nie zaszlam.wiem jednak,ze moje inni lekarze zalecali
      dodatkowe zabezpieczenia przez pierwsze 2 tygodnie,lub miesiac.
      • Gość: alinix Re: Branie pierwszego listka tabletek a c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 15:47
        sugerujecie ze jak po tablrtkach sa jakies plamienia to owe tabletki sa
        nieskuteczne????
        NIC BARDZIEJ MYLNEGO!!!!
        TABLETKI TAK SAMO ZABEZPIECZAJA JAK INNE
        • Gość: kasia Re: Branie pierwszego listka tabletek a c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 22:18
          hmm..ja nic takiego nie sugerowalam.ale powiedziane jest,ze plamienie moze
          wystapic w trzech pierwszych cyklach..uwazam,ze jesli wystepuje dluzej,to jest
          cos nie tak..nie wydaje mi sie zeby bylo tak,ze tabletki nie zabezpieczaja,ale
          na pewno trzeba je zmienic,bo cos w nich "nie pasuje"
    • Gość: go Re: Branie pierwszego listka tabletek a c IP: *.cs.vu.nl 16.09.04, 15:48
      a w ulotce nic nie ma na ten temat? w mojej ulotce wyczytalam: jesli wezmiesz
      pierwsza pigulke w pierwszy dzien miesiaczki, to jestes bezpieczna od razu.
      jesli wezmiesz pierwsza pigulke w jednym z kolejnych dni miesiaczki, jestes
      bezpieczna dopiero po tygodniu. biore lovette, kiedys bralam microgynon i w
      ulotce bylo to samo. poza tym lekarze czasem zalecaja stosowanie dodatkowych
      zabezpieczen przy pierwszym listku, bo na poczatku latwo sie zapomina o pigulkach.

pzdr.
      • trena Re: Branie pierwszego listka tabletek a c 16.09.04, 16:03
        dokladnie to samo pisze na ulotce microgynon. A jakby mialy nie zabezpieczac w
        czasie brania 1 opak. to pewnie bylaby zamieszczona w ulotce taka informacja.
        Bo maja obowiązek pisać o wszystkich skutkach i dzialaniu szczególowo w ulotce.
        Na przykład taka inf ze "w 50% przypadków przy braniu pierwszego opakowania
        wystąpiło zajście w ciąże". No ale na szczescie nic takiego na ulotce nie ma
        napisanego! Więc nawet jeśli któraś zajdzie w ciąże to powodem może być to że
        tabsy zabezpieczają w 99,9% a nie w 100% na przyklad dlatego ze sie źle
        wchlonela czy cos w tym stylu. Pomimo, że na moją logike to tak teraz wygląda
        to już sama nie wiem...
    • trena Re: Branie pierwszego listka tabletek a c 16.09.04, 23:18
      no to dziękuję dziewczyny za wasze posty smile chyba już wiem co poczynię z moim
      dylemacikiem.

Pozdrawiam serdecznie was.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka