a.lenard 31.03.06, 23:05 mam pytanko? Kiedy po cesarce można zajść w drugą ciążę? Nasza córa ma roczek i za 3 miesiące chcielibyśmy z mężem począc drugie dziecko. Słyszałam ze ileś czasu musi upłynąc, żeby nie było problemów z blizną po cesarce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shady27 Re: ciąża po cesarce 31.03.06, 23:15 nie z blizna tylko z ewentualnym peknieciem szwu w srodku, bo macica sie przeciez wyciaga i czekac trzeba okolo 2 lat teoretycznie Odpowiedz Link Zgłoś
abi3 Re: ciąża po cesarce 31.03.06, 23:27 No wlaśnie. Teoretycznie. Chodzi właśnie o szwy na macicy. Ale mam sporo koleżanek,które zachodziły w kolejną ciążę po cesarce po pół roku i nie było żadnych komplikacji. Mój lekarz zaznaczył, aby przeczekać rok. Ile teoretyków, tyle poglądów. Odpowiedz Link Zgłoś
ewbal Re: ciąża po cesarce 31.03.06, 23:42 Mój gin mówił, że musi minąć 3 lata od cc, żeby można było rodzić siłami natury. Ale i tak było cc. Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 Re: ciąża po cesarce 01.04.06, 00:01 hihih to musze sie wyrobic przed uplywem tych 3 lat zeby bylo znowu cc a powaznie to fakt...ilu lekarzy tyle teorii....tak jak niektore dziewczyny wychodza ze szpitala po cc po tygodniu ja wyszlam po 2 dniach, to naprawde zalezy od organizmu Odpowiedz Link Zgłoś
k_awka Re: ciąża po cesarce 31.03.06, 23:56 Mój gin powiedział, że to zależy od tego, jak wygoiła się blizna. Wiadomo, że po pierwszej cesarce jest większe prawdopodobieństwo, że drugie dziecko też przyjdzie na świat tą drogą. Mi powiedział juz kilka tygodni po porodzie, że nie mam zrostów na bliźnie, więc drugie dziecko mogę mieć, kiedy będę chciała. Z tym, że ja regularnie ćwiczę(musiałam zrzucić nadwagę z ciąży). Myślę, że najlepiej by było, jkabyś poradziła sie swojego lekarza, w końcu on zna Cie najlepiej i najlepiej doradzi, jak przygotować organizm na kolejna ciążę. Pozdrawiam i życzę powodzenia w staraniach Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Ja zaszłam w ciąże po 9 miesiącach od pierwszej .. 01.04.06, 09:31 Ja zaszłam w ciąże po 9 miesiącach od pierwszej cesarki, czyli róznica między cesarkami wyniosła 18 miesiecy - wszystko przebiegło bez żadnych kompikacji Odpowiedz Link Zgłoś
edorka1 Re: ciąża po cesarce 01.04.06, 09:37 13 miesięcy po cc byłam w ciaży.Za akceptacją gina.2 poród też cc - ale to niezależnie, bo ja misiałam mieć te cięcia z powodów medycznych. Ciążę miałam ok, zadnych problemów. No może poza zmęczniem - bo małe dziecko i ciąża to jest wyzwanie wcale nie takie łatwe )). Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: ciąża po cesarce 01.04.06, 10:13 rok od cc do zajścia w ciążę powodzenia w staraniach Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: ciąża po cesarce 01.04.06, 10:23 mi lekarz kazał czekać 2 lata od porodu Odpowiedz Link Zgłoś
anita.anita80 Re: ciąża po cesarce 01.04.06, 10:46 ja jestem po cc przed zajściem w drugą ciążę poszłam do swojego gin czy mogę zajść w ciążę i jak najbardziej się zgodził a ja byłam 14 miesięcy po cc i 2 miesące póżniej byłam już w ciąży różnica między dziecmi wynosi2 lata i miesiąc wszystko przebiegało ok po 6 godz psn zakaczyło się wszystko cc Odpowiedz Link Zgłoś
a.lenard Re: ciąża po cesarce 01.04.06, 23:04 jego rada odpada, jeśli ma wziąć pod uwagę mój organizm. Ale z tego co widze to dziewczyny zachodziły wcześnie w ciążę po cc, więc my pewnie też zaraz zabierzemy sie do roboty. A co do cc to ja z chęcią bym miała cesarkę przy drugiej ciązy, zamiast męczyć się parę godzin siłami natury. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, pozdrawiam was i lece do ....sypialni, hehe Odpowiedz Link Zgłoś
a.lenard Re: ciąża po cesarce 01.04.06, 23:08 do tekstu poniżej, bo cos mi sie skasowało: chodziło mi o mojego ginekologa, który widział mnie dwa razy, bo przeprowadziłam sie do innego miasta. Więc on nie zna mojego organizmu, nawet nie ma karty zdrowia, jeśli chodzi o przebieg poprzedniej ciąży, więc nie poradzi mi kiedy mogę zajśc w następną ciążę Odpowiedz Link Zgłoś
edorka1 Re: ciąża po cesarce 01.04.06, 23:26 Generalnie jednak nie zaszkodzi skonsultowac się z ginem. Przy okazji zrób cytologię, morfologię i inne takie. Zrób te badania żeby mieć pewnośc że jesteś okazem zdrowia - bo pamiętaj że ciąża po ciaży łatwa nie jest, lepiej uważać od samego początku. I pilnuj się zwłaszcza w pierwszych tygodniach ciaży, nie noś! Ja jak pisałam 13 miesięcy po cc 2 ciaża, a wcześniej miałam operację na macicy i jakoś ta macica wszystko zniosła. Na szczęście . Ale ostrożności nigdy dość. Odpowiedz Link Zgłoś
jupik7 Re: ciąża po cesarce 01.04.06, 23:38 Ja też myślałam, że chcę drugą cesarkę, ale poród miałam taki, że nawet nie zdążyłam pomyśleć o cięciu: o 4 ;40 przeszłam z patologii ciąży na porodówkę, siedząc przy biurku pogawędziłam z położnymi, pierwsze badanie o 4:50 i miła niespodzianka -pełne rozwarcie, przekłuli mi pęcherz i o 5:15 urodziłam piękną córeczkę. Takie porody zatem też bywają i w życiu bym ich nie zamieniła na drugą cc. Życzę tego samego wszystkim "pocięciówkom". Odpowiedz Link Zgłoś
jeangrey Re: ciąża po cesarce 02.04.06, 08:26 Ja zaszłam rok i dwa miesiące po pierwszej. Po badaniach i zgodzie ginekologa. JG Odpowiedz Link Zgłoś