Dodaj do ulubionych

szczepionka MMR - pierwsza dawka - 12 m-cy

19.11.04, 18:54
Jak wasze dzieci przechodzily to szczepienie? Mialy jakies skutki uboczne
typu goraczka, wysypka itp? My wlansie zaszczepilismy Zuzie i nie wiem czego
sie spodziewac.
Czytalam, ze w Polsce daja jakies leki oslonowe po tej szczepince. Mialyscie
cos takiego?
Obserwuj wątek
    • edytkus Re: szczepionka MMR - pierwsza dawka - 12 m-cy 19.11.04, 20:49
      Mojemu dziecku na pewno nic po niej nie bylo, co najwyzej moglo bcy marudne ale juz nie pamietam. A
      w Polsce to w ogole wciaz sie uwaza ze ta szczpeionka jest przyczyna autyzmu. O ile Twoje dziecko
      nie ma alergii na jajka to tez mu nic nie bedzie, tyle ze tydzien! po szczepieniu dziecko moze miec
      goraczke (Tylenol wystarczy). Wg ostatneigo numeru Parenting normalna reakcja dzieciecego
      organizmu na niektore szczepienia to:
      - podwyzszona temp. nawet do 101oF - zaleca sie Tylenol. Jedynie u dzieci ktore juz wczesniej maja
      problemy z roznymi atakami goraczka moze prowadzic do ich nasilenia i zaleca sie podanie Tylenolu
      przed szczepieniem.
      - dziecko moze marudzic
      - miejsce szczpeinia moze lekko spuchnac (zaleca sie zimny kompres)
      - pare tygodni po szczepinieu przeciw chicken pox dziecko moze dostac... chicken pox ;)
      - w przypadku DTaP rzadko ale sie zdarza wysoka goraczka, ciagly placz, utrata przytomnosci - zaleca
      sie wizyte na pogotowiu
      • bea_mama Re: szczepionka MMR - pierwsza dawka - 12 m-cy 19.11.04, 21:31
        Co z ta alergia na jajka a MMR? Zuza jest strasznym alergikiem, ale co do jajek
        to jeszcze nie wiem. Prosze, napisz cos wiecej.
        • edytkus Re: szczepionka MMR - pierwsza dawka - 12 m-cy 20.11.04, 05:10
          bea_mama napisała:

> Co z ta alergia na jajka a MMR? Zuza jest strasznym alergikiem, ale co do jajek
          >
          > to jeszcze nie wiem. Prosze, napisz cos wiecej.

Niestety nie mam pojecia o co tak dokladnie chodzi. Moze tutaj znajdziesz konkretne info:
          www.drgreene.com/21_675.html
      • dziewiec Re: szczepionka MMR - pierwsza dawka - 12 m-cy 19.11.04, 23:49
        mojemu, gdzies po ponad tygodniu od ostatniej dawki nagle strasznie spuchlo ramie. Bylo wielkie,
        czerwone i gorace. Pielegniarka powiedziala, ze skoro nei ma goraczki, nic nie robic. I faktycznie, po 2
        dniach nie bylo sladu.
    • bea_mama Re: szczepionka MMR - pierwsza dawka - 12 m-cy 20.11.04, 05:26
      Dzieki dziewczyny, jestescie nieocenione! Bede Zuzke bacznie obserwowac i mam
      nadzieje, ze nic jej po tym MMR nie bedzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka