Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Adm. publiczna - etat bez znajomości???

IP: *.derbynet.pl 15.02.06, 15:44
    Cześć,
    Przeglądjąc BIP natrafiłem na wiele interesujących ofert pracy, jednak
    zastanawiam się czy mam szansę dostać tam pracę bez znajomości, czy jest sens
    wysyłać aplikację. Może ktoś z Was miał jakieś doświadczenie w tej sprawie.
    Obserwuj wątek
      • k.ibisz Re: Adm. publiczna - etat bez znajomości??? 15.02.06, 16:41
        Mój kumpel pracuje w Urzędzie Miasta. Tam wszyscy to JEDNA WIELKA RODZINA ...
        nikt z poza NIE MA SZANS (chyba, że na staż albo zastępstwo a potem ... bye
        bye )
      • Gość: d Re: Adm. publiczna - etat bez znajomości??? IP: *.man.poznan.pl 15.02.06, 16:43
        może w W-wie uda ci się bez znajomości bo praca w urzędzie jest słabo płatna.
        Ale w mniejszych miastach typu Kielce,Gorzów czy Eadom raczej nie ma szans
      • Gość: tola Re: Adm. publiczna - etat bez znajomości??? IP: 82.139.40.* 15.02.06, 17:50
        nie masz szans..obecnie nawet z Warszawy "oddelegowują" swoich pociotków na
        stanowiska pozamiejscowe
      • spineczka83 Re: Adm. publiczna - etat bez znajomości??? 15.02.06, 18:12
        Odpowiedziałam na dwie oferty z BIP'u...
        Pierwsza do urzedu skarbowego na mało wymagajace stanowisko.
        Oprócz mnie na tą samą oferte odpowiedziało około 250 osób.
        Nie wiem jakie były kryteria wyboru osób, które załapały się się na rozmowę
        kwalifikacyjną (?) (o ile taka się odbyła?)
        Mam wyższe wykształcenie, mam ponad 3 letnie doświadczenie zawodowe - obecnie
        studiuję na MSU kierunku skarbowość.
        To jednak dla naszej adm publicznej - skarbówki za mało.
        Co ciekawe na tej liscie było wielu moich znajomych co mają podobne
        wykształcenie, doświadczenie co ja i oni również nie dostali zaproszenia na
        rozmowę. Większośc z nas dostała maile z informacją, że z powodu zbyt dużej
        licby chętnych, z przykrścia muszą nam odmówić.
        Zabawne natomiast jest to, iż po ogłoszeniu wyników jako uzasadnienie przyjecia
        danej osoby wskazano "Kandydatka otrzymała największą liczbę punktów w
        przeprowadzonym postępowaniu rekrutacyjnym, biegle obsługuje komputer" :)
        Wyjatkowo uzdolniona :)

Druga oferta wysłana była do Policji.
        Przyjęto osobę, której imienia i nazwiska nie było na liście kandydatów,
        spełniających wymagania na dane stanowisko, ogłaszanej przez adm publiczną.
        Jak to możliwe?
        Niech kazdy z Was obie sam na to odpowie! :)
        Oczywiscie ponownie mnie nie zaproszono na rozmowę... :]
        Widocznie Panowie z policji stwierdzili, że fakt iz od 3 lat dzien w dzień
        pracuje na komputerze (umiejetnosc obsługi komp. - jedeo z wymagań polskiej
        policji) to zbyt mało bym zasłuzyła sobie chocby na rozmowę kwalifikacyjną :)

Dlatego dałam sobie spokój z adm publiczną!
        Szkoda papieru na cv i lm... zanim jeszcze sie ukaże ogłoszenie Oni już wiedza
        kogo przyjmą, a ogłaszają się bo MUSZĄ!

• Gość: Majka Re: Adm. publiczna - etat bez znajomości??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 19:32
          sama prawda.niestety
          • Gość: miki Re: Adm. publiczna - etat bez znajomości??? IP: *.olsztyn.mm.pl 15.02.06, 19:58
            Uparlam sie, ze koniecznie chce pracowac w adm.publ.Wyslalam juz kilkanascie
            podan na konkretnw stanowiska(rekrutacja odbywa sie w drodze,,konkursu'').Ani
            razu nie zostalam zaproszona na rozmowe mimo, iz spelnialam wymagania
            widniejace w ogloszeniu.Szanse na dostanie sie(bez znajomosci) sa mizerne albo
            zerowe.Tylko co maja zrobic osoby, ktore znajomosci nie posiadaja??Kto im da
            szanse zeby zaprezentowac sie jako odpowiednia osoba na dane stanowisko?Takiej
            szansy nie ma w naszym kraju,,mlekiem i miodem plynacym''.
            • Gość: cramp Re: Adm. publiczna - etat bez znajomości??? IP: *.derbynet.pl 15.02.06, 22:58
              Tak myślałem, że szkoda mojej fatygi:(((( Kiedy w tym kraju będzie normalnie?
      • Gość: nebbia Re: Adm. publiczna - etat bez znajomości??? IP: *.aster.pl 15.02.06, 23:46
        ja dostałam się do administracji publiczej, właśnie ze strony usc.gov.pl.
        Wygrałam konkurs - po prostu byłam najlepsza. Jednak pracowałam tylko 2 lata -
        zmieniłam pracę na lepiej płatną ;).
      • spineczka83 Re: Adm. publiczna - etat bez znajomości??? 16.02.06, 07:49
        Przypomniało mi się coś jeszcze o czym mozna wspomnieć.

Nie tak dawno, Mój chłopak również ubiegał sie o prace w adm publicznej.
        Poszedł osobiście zanieśc papiery.
        Pan w urzedzie powiedział mu, że jeżeli "szef" nie bedzie miał nikogo SWOJEGO
        na to stanowisko to ma dużą szansę zostac przyjętym.
        Co sie okazało później?
        Mojego chłopaka i kilku innych osób nie było w ogóle na liscie kandydatów
        spełniajacych wymagania.
        Gdy odpierał papiery (istniała mozliwośc odbioru złożonych dokumentów) okazało
        sie, że jego papiery przepadły jak kamień w wodę. Nie było ich... !
        Nie był to odosobniony przypadek. Tym osobom, ktore zostały pominiete na liście
        kandydatów równiez nie oddano dokumentów bo ich poprostu nie było!
        Ktos sie postarał by osoby z lepszymi kwalifikacjami zniknęły z pola zagrożenia.
        Brawo! brawo! polska adm publiczna!
      • losiu4 Re: Adm. publiczna - etat bez znajomości??? 16.02.06, 08:03
        odpowiem słowami wykładowczyni matematyki pewnej krakowskiej uczelni na której
        studiowała znana mi osoba: zaliczenie w terminie jest możliwe, ale nierealne ;)
        oczywista mogą wystąpić wyjątki od reguły, zdaje sie Nebbia jest chlubnym tego
        przykładem :)

Pozdrawiam

Losiu
        • abstrakcyjny Praca bez znajomosci? 16.02.06, 08:13
          :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
          ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
          ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
          ))))))))))))))... Przepraszam zakrztusilem
          sie :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
          )))))))))))))))).
          • kadrowa3 Re: Praca bez znajomosci? 16.02.06, 08:30
            :))).
            • Gość: arnie Re: Praca bez znajomosci? IP: *.icpnet.pl 16.02.06, 08:46
              Nie ma szans,znam kogos w kadrach w Urzędzie,od razu wiadomo kogo podstawią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka