ulcia20046 11.05.05, 17:17 Witam chcialabym zrobic badania prenatalne moze wiecie ile kosztuj? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewakg Re: ile kosztuja badania prenatalne? 11.05.05, 18:00 O ile dobrze pamiętam to test potrójny 230 zł, ale najlepiej zadzwoń do Zakładu Genetyki 466 15 52, 466 15 53. Pamiętaj,że te badania przeprowadza się w określonym wieku ciąży. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
ulcia20046 Re: ile kosztuja badania prenatalne? 11.05.05, 18:13 ewakg a wisz w którym tygodniu mozna robic badania? a moze sama robilas? Odpowiedz Link Zgłoś
ewakg Re: ile kosztuja badania prenatalne? 11.05.05, 18:32 Test PAPP-A (pomiar we krwi matki białka ciążowego A i wolnej beta-hCG-gonadotropiny kosmówkowej) + USG płodu) wykonuje się między 10 a 13 tc, jest to najczulszy test, z dużym prawdopodobieństwem może określić możliwość wystąpienia zespołu Downa, Edwardsa i Patau. W przypadku kobiet w IIgim trymestrze zaleca się wykonanie testu podwójnego lub potrójnego (zależy to od dokładnego wieku ciąży)-nieco mniej czułe w porównaniu do PAPP-A. Podobnie jak w teście PAPP-A też określa się parametry biochemiczne we krwi matki (AFP i wolną beta-hCG- test podwójny; AFP, beta-hCG i wolny estriol- test potrójny). Oczywiście mówimy tu tylko o badaniach nieiwazyjnych. Owszem, robiłam sobie takie badania, z racji "zboczenia" zawodowego ;)Zwykle jednak zaleca się je kobietom po 35 r.ż., gdy w rodzinie wystąpiły przypadki wad genetycznych itp. W przypadku,gdy nie należysz do grupy zwiększonego ryzyka, moim zdaniem wyatarcza badanie USG w 10-13 tc z uwzględnieniem tzw. przezierności karkowej i pomiarem długości kości nosowej, a to może wykonac każdy położnik, dysponujący w miarę dobrym aparatem. No ale wybór należy do Ciebie :) Odpowiedz Link Zgłoś
ulcia20046 Re: ile kosztuja badania prenatalne? 11.05.05, 18:41 ewakg dzieki za odpowiedzwidze sie sie dobze znasz a ja niestety jestem w tej grupie z duzym ryzykiem poniewaz muj tata ma zanik miesni a te potrójne badania to robi sie w jeden dzien i jeszcze jedno mam pytanko czy mozna miec skierowanie od prywatnego lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
ewakg Re: ile kosztuja badania prenatalne? 11.05.05, 19:01 Ulcia, jeżeli to mają być badania płatne, a takie chyba niestety teraz są wszystkie, bo NFZ nie bardzo się kwapi, żeby je refundować, to nie musisz mieć skierowania. Po prostu zadzwoń do Poradni i umów się na wizytę (dr Piotrowski), jednak musisz być przygotowana na dość spore koszty (napisałam Ci przybliżoną cenę testu, niestety dokładnej nie pamiętam, ale panie pielęgniarki na pewno Cię poinformują). Poziom tych poszczególnych hormonów, o których wspomniałam jest oznaczany w jednym pobraniu krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
ulcia20046 Re: ile kosztuja badania prenatalne? 11.05.05, 19:03 Bardzo dzikuje ci za pomoc jutro napewno zadzwonie do poradni i sie wszystkiego dowiem. A jaki lekarz ciebie prowadzi i który tydzien? Odpowiedz Link Zgłoś
ewakg Re: ile kosztuja badania prenatalne? 11.05.05, 19:26 ja jestem w tej chwili w 34 tc więc już prawie finisz :)(u Ciebie pewnie IIgi trymestr, skoro pytasz o test potrójny?). Chodzę do dr Grzegorzewicz (Staromłyńska), ale jestem coraz mniej zadowolona i pewnie po porodzie zmienię lekarza. Pozdr Aha, musisz uzbroić sie w cierpliwość, dzwoniąc do Poradni. Tam mają mnóstwo pacjentów i nie zawsze są w stanie odebrać telefon. Ale próbuj do skutku :) Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś