Dodaj do ulubionych

ile kosztuja badania prenatalne?

11.05.05, 17:17
Witam chcialabym zrobic badania prenatalne moze wiecie ile kosztuj?
Obserwuj wątek
    • ewakg Re: ile kosztuja badania prenatalne? 11.05.05, 18:00
      O ile dobrze pamiętam to test potrójny 230 zł, ale najlepiej zadzwoń do Zakładu
      Genetyki 466 15 52, 466 15 53. Pamiętaj,że te badania przeprowadza się w
      określonym wieku ciąży.
      Pozdr
    • ulcia20046 Re: ile kosztuja badania prenatalne? 11.05.05, 18:13
      ewakg a wisz w którym tygodniu mozna robic badania?
      a moze sama robilas?
      • ewakg Re: ile kosztuja badania prenatalne? 11.05.05, 18:32
        Test PAPP-A (pomiar we krwi matki białka ciążowego A i wolnej
        beta-hCG-gonadotropiny kosmówkowej) + USG płodu) wykonuje się między 10 a 13 tc,
        jest to najczulszy test, z dużym prawdopodobieństwem może określić możliwość
        wystąpienia zespołu Downa, Edwardsa i Patau. W przypadku kobiet w IIgim
        trymestrze zaleca się wykonanie testu podwójnego lub potrójnego (zależy to od
        dokładnego wieku ciąży)-nieco mniej czułe w porównaniu do PAPP-A. Podobnie jak w
        teście PAPP-A też określa się parametry biochemiczne we krwi matki (AFP i wolną
        beta-hCG- test podwójny; AFP, beta-hCG i wolny estriol- test potrójny).
        Oczywiście mówimy tu tylko o badaniach nieiwazyjnych.
        Owszem, robiłam sobie takie badania, z racji "zboczenia" zawodowego ;)Zwykle
        jednak zaleca się je kobietom po 35 r.ż., gdy w rodzinie wystąpiły przypadki wad
        genetycznych itp.
        W przypadku,gdy nie należysz do grupy zwiększonego ryzyka, moim zdaniem
        wyatarcza badanie USG w 10-13 tc z uwzględnieniem tzw. przezierności karkowej i
        pomiarem długości kości nosowej, a to może wykonac każdy położnik, dysponujący w
        miarę dobrym aparatem. No ale wybór należy do Ciebie :)
    • ulcia20046 Re: ile kosztuja badania prenatalne? 11.05.05, 18:41
      ewakg dzieki za odpowiedzwidze sie sie dobze znasz a ja niestety jestem w tej
      grupie z duzym ryzykiem poniewaz muj tata ma zanik miesni a te potrójne badania
      to robi sie w jeden dzien i jeszcze jedno mam pytanko czy mozna miec
      skierowanie od prywatnego lekarza.
      • ewakg Re: ile kosztuja badania prenatalne? 11.05.05, 19:01
        Ulcia, jeżeli to mają być badania płatne, a takie chyba niestety teraz są
        wszystkie, bo NFZ nie bardzo się kwapi, żeby je refundować, to nie musisz mieć
        skierowania. Po prostu zadzwoń do Poradni i umów się na wizytę (dr Piotrowski),
        jednak musisz być przygotowana na dość spore koszty (napisałam Ci przybliżoną
        cenę testu, niestety dokładnej nie pamiętam, ale panie pielęgniarki na pewno Cię
        poinformują). Poziom tych poszczególnych hormonów, o których wspomniałam jest
        oznaczany w jednym pobraniu krwi.
    • ulcia20046 Re: ile kosztuja badania prenatalne? 11.05.05, 19:03
      Bardzo dzikuje ci za pomoc jutro napewno zadzwonie do poradni i sie wszystkiego
      dowiem. A jaki lekarz ciebie prowadzi i który tydzien?
      • ewakg Re: ile kosztuja badania prenatalne? 11.05.05, 19:26
        ja jestem w tej chwili w 34 tc więc już prawie finisz :)(u Ciebie pewnie IIgi
        trymestr, skoro pytasz o test potrójny?).
        Chodzę do dr Grzegorzewicz (Staromłyńska), ale jestem coraz mniej zadowolona i
        pewnie po porodzie zmienię lekarza.
        Pozdr
        Aha, musisz uzbroić sie w cierpliwość, dzwoniąc do Poradni. Tam mają mnóstwo
        pacjentów i nie zawsze są w stanie odebrać telefon. Ale próbuj do skutku :)
        Powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka