Dodaj do ulubionych

rady na poprawne stosunki z teściami

10.10.11, 13:20
Piszę poprawne, bo są osoby, które mają normalnych teściów tj takich którzy nie ingerują w związek , nie zasypują dobrymi radami, gdy młodzi nie życzą sobie tego. Oni po prostu są i nie narzucają się, wpadną czasem z wizytą ale wcześniej uprzedzą , teściowa zajmuje się wnuczką ale jeden raz w tygodniu kilka godzinek widać że cieszy się z tego. Poza tym czy dzwonić od czasu do czasu do nich, zapytać o samopoczucie, co słychać skoro oni to robili wcześniej ale że nie było odzewu to zapytać co u nich!? Granica jest cienka, bo jak ich się raz zaprosi na spotkanko to chcieliby kolejne w jak najkrótszym czasie a kiedyś już to weszło w życie i na dłuższą metę było męczące. Rady dla świeżo upieczonej synowej, by stosunki były poprawne. Bo tak myślę skoro szanuję moich rodziców to to też powinnam zastosować do teściów, bo to rodzice mojego wybranka. A złe tj nietaktowne traktowanie teściów odbija się też takim traktowaniem moich rodziców wg zasady jak Kuba bogu... - dajcie rady by żyć normalnie z teściami
Obserwuj wątek
    • znowuniedziela Re: rady na poprawne stosunki z teściami 09.11.11, 18:24
      rada- pokłocić się tak bardzo, żeby nigdy już się nie odezwać. Stosunki uważam za nadzywczajne -z ero kontaktu, na ulicy się nie znamy :)
      Jest teściowa osoba dla mnie zupełnie obcą, mam w poważaniu wszelakie dopowiadania typu matka męża, babka syna-obca i koniec, nie toleruję jej obecności, jest dla mnie zerem. Sama na to zasłużyła swoją postawą.
      POLECAM!
      • gazeta_mi_placi Re: rady na poprawne stosunki z teściami 16.11.11, 10:21
        Jak takie zero jak Twoja teściowa mogło wychować takiego dobrego porządnego człowieka jak Twój mąż? Chyba, że męża też uważasz za zero.
        • lid-ka39 Re: rady na poprawne stosunki z teściami 25.05.12, 18:22
          zGADZAM SIE Z TA OPINIĄ
      • kar01cia Re: rady na poprawne stosunki z teściami 18.11.11, 11:08
        a co mąż na to? wzięłaś pod uwagę jego uczucia?
    • lid-ka39 Re: rady na poprawne stosunki z teściami 25.05.12, 18:20
      Myślę , że teściow powinnaś traktowac podobnie jak swoich rodziców. I po problemie.
      Tak przynajmniej jest w mojej rodzinie . Nie wiem jak bedzie, gdy samam zostanę teściową. Chęć ułożenia poprawnych stosunków musi wypływać z obu stron. Czego nie lubia teściowe ? Braku szacunku i lekceważenia, nastawianie się, że teściowa to wróg, a nie przyjaciel. Oczywiście zgadzam sie, że na tzw." lubienie "trzeba sobie zasłużyć. Chyba każda teściowa chciałaby aby przyszła synowa była jak córka ,ale nie każda synowa pragnie być ta córką
      Stereotyp : teściowa to wróg utrwalił sie w naszej mentalności. Synowa krytykująca teściową często nie zastanawia sie "jakie to błedy ja robię' a MOŻE BY WARTO. ?
      • aneta-skarpeta Re: rady na poprawne stosunki z teściami 05.06.12, 16:23
        ja mam bardzo dobre stosunki z tesciami, choc musieli wykazac sie dużą dozą dobrej woli- oni ze wsi, syn kawaler, ja rozwodka z dzieckiem

ale spisali sie na medal, choc tesciowa mowi, ze miala duzo obaw na poczatku

szanujemy sie, pomagamy sobie, wizyty uplywaja bardzo milo i serdecznie

kazde z nas ma swoje wady, ale kazdy je ma, ale wykazujemy max zrozumienia i szacunku

moim osobistym zdaniem problemem jest to, ze synowe strasznie sie stawiaja, każdą radę czy opinie traktuja jako atak na siebie, a rodzine jako pole bitwy

współczuję całej rodzinie bo to musi byc koszmar tak sie szarpac

mi byloby bardzo xle gdyby moj mąż miał złe kontakty z moimi rodzicami- a ma fantastyczne

a jaka radę mogę dac od siebie? troszke puszczać mimo uszu, nie brac do siebie, poza ewidentnymi sytuacjami przemocy psychicznej etc
        stawiac jasno granice i byc max samodzielnym, wtedy mogą natrukać jakby co:)

i duzo serdecznosci

a najwazniejsze to wkupic sie w laski przyszlym tesciom
        przyjsc na pierwszą wizyte z wlasnorecznym ciastem, pochwalic obiad, ze zrozumieniem porozmawiac o plonach etc nawet jak Cie to nie interesuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka