Dodaj do ulubionych

hajnowski szpital - nagroda za Rodzenie po ludzku

25.12.06, 19:38
Dokładniej: III miejsce.
www.rodzicpoludzku.pl/akcja/artykul.php?artykul_id=150&kategoria_id=4
Jestem ciekawa, jak to wygląda w rzeczywistości? Czy naprawdę jest tam tak
fantastycznie?
Ktoś wie?
Obserwuj wątek
    • masha79 Re: hajnowski szpital - nagroda za Rodzenie po lu 25.12.06, 20:10
      W którym jesteś miesiącu?
      • cenzor3 Gratuluję 25.12.06, 20:29
        Czarka - gratuluję
      • czarka77 Re: hajnowski szpital - nagroda za Rodzenie po lu 25.12.06, 22:37
        Do mashy: kolejno w 49. i 21. miesiącu ;-)
        • masha79 Re: hajnowski szpital - nagroda za Rodzenie po lu 25.12.06, 22:45
          To maluszki
    • ilonac80 Re: hajnowski szpital - nagroda za Rodzenie po lu 27.12.06, 23:45
      Proponuję pojechać do Bielska , aby nie poczuć na własnej skórze jak jest
      w "cudownym" hajnowskim szpitalu na oddziale położniczym.
      Pozdrawiam.
      • hajnowkarules Re: hajnowski szpital - nagroda za Rodzenie po lu 07.01.07, 11:21
        ilonac80 napisała:

> Proponuję pojechać do bielska , aby nie poczuć na własnej skórze jak jest
        >
        nie bądźmy tacy niepatriotyczni, pozwólmy im się wykazać, a nie od razu do
        wrażego miasta
      • hajnowkarules Re: hajnowski szpital - nagroda za Rodzenie po lu 07.01.07, 11:23
        ilonac80 napisała:

> Proponuję pojechać do bielska ,

wobec tego, za co ta nagroda? chyba nie potrafimy docenić tego, co mamy, pltki
        fama -tym sie ludzie kierują -bezpodstawnie

wspierając tam szpital wspierasz bielsk!
        • ilonac80 Re: hajnowski szpital - nagroda za Rodzenie po lu 08.01.07, 13:44
          Już nie jedna z moich koleżanek rodziła w Hajnówce i same nie wymyśliły rzeczy
          o których mi opowiadały, więc wiem jak jest.
          Certyfikat dostali , bo zrobili parę wykładów o karmieniu piersią itp.
          Ja rodziłam w Bielsku i było w porządku, bez wypychania dziecka łokciami itp.
          Obecnie moja koleżanka jest w ciąży i po kilku wizytach, po których wracała z
          płaczem od Hajnowskich lekarzy, pojechała do Bielska i jest pod wielkim
          wrażeniem tamtejszych lekarzy, którzy wiedzą co to jest comiesięczne badanie
          moczu i krwi, wiedzą ,że jak kobieta jest pracownikiem fizycznym,który wykonuje
          ciężkie prace to należy się jej zwolnienie, albo przynajmniej zaświadczenie ,że
          jest w ciąży i należy jej zmienić zakres obowiązków w pracy.
          Ja popieram Bielski szpital i jego lekarzy ginekologów i żaden papierek tego
          nie zmieni.
          Pozdrawiam.
          • hajnowkarules Re: hajnowski szpital - nagroda za Rodzenie po lu 09.01.07, 15:57
            a może żałują za popełnione grzechy i chcą się zmienić na lepszE?
          • romualdus1 Re: hajnowski szpital - nagroda za Rodzenie po lu 27.01.07, 11:48
            a teraz widać , ze starają się
            www.hajnowka.pl/aktualnosci/2007/styczen/12/00.php
    • agnieszka-mas Re: hajnowski szpital - nagroda za Rodzenie po lu 29.01.07, 18:02
      Moim zdaniem szpital hajnowski w porównaniu z warszawskim bródnowskim to pięciogwiazdkowy hotel.W bródnowskim jeśli nie masz kasy na osobistą położną,albo jednoosobową salę,to nie liczysz się(chyba,że jako kolejna cyferka w statystyce).Warunki fatalne,a pielęgniary wredne też się trafiają.Pamiętam jeszcze hajnowską porodówę w starym szpitalu-to był koszmar.A jeśli o personel chodzi,to w każdym szpitalu i na każdym oddziale można trafić na chamstwo,na szczęście w znacznej mniejszości.Pozdrawiam mieszkańców Hajnówki
      • czarka77 Re: hajnowski szpital - nagroda za Rodzenie po lu 29.01.07, 21:59
        Z tego co wiem, tak jest od niedawna. Od bardzo niedawna.
        Zmartwiło mnie, że tak poważna instytucja jak Fundacja daje nagrodę na kredyt.
        Tak to zrozumiałam...
      • pitzlad Re: hajnowski szpital - nagroda za Rodzenie po lu 30.01.07, 14:37
        Warszawskie szpitale mają taką specyfikę, że trzeba płacić, ale nie za obsługę -
        bo to zapewnia NFZ - ale za prywatną poradę lekarza specjalisty. Nikt ci nie
        każe płacić, ale nie wymagaj wtedy luksusów.
        Np. w pewnym centrum medycznym w Warszawie cesarka kosztuje 6000zł, jeśli cię
        na to nie stać to rodzisz po ludzku, bez znieczulenia.
        • czarka77 Re: hajnowski szpital - nagroda za Rodzenie po lu 30.01.07, 15:18
          Wierz mi, jestem doskonale poinformowana na temat porodów w Warszawie.
          Interesują mnie porody w Hajnówce - ile kobiet odpowiedziało na ankietę
          Fundacji, w którym roku (czy może nawet ile miesięcy przez zakończeniem akcji)
          rodziły itd. Tych danych nie mogę znaleźć. Wiem natomiast, że np. słynna wanna
          do porodów, która w H-ce jest od jakichś 2 czy może nawet 3 lat, przez 1,5 roku
          stała nieużywana, bo nie było przeszkolonego personelu, zaczęto jej używać
          chyba dopiero w połowie 2006 r. Zmieniło się na dobre - i ja się cieszę. Ale
          chcę, żeby ktoś to tu potwierdził: "Urodziłam, było bosko". Stąd ten wątek ;-)

Aha - opieka nad kobietą w ciąży to nie to samo co poród. tego jestem pewna, i
          jak to w H-ce wygląda, wiem od kilku mam. Niedobrze :-(
          • mihaj Re: hajnowski szpital - nagroda za Rodzenie po lu 17.02.07, 23:14
            Witam!

Obserwuję ten wątek od dłuższego czasu. Nie wypowiadam się, bo lata swoje mam i
            wiadomo, nie rodziłem i chyba mi to nie grozi.
            A co się tyczy akcji "Gazety Wyborczej" Rodzić po ludzku" to mogę powiedzieć
            tylko tyle, że w całej akcji redakcja otrzymała 40 tys. ankiet. Ileś trzeba było
            wypełnić, by Hajnowski szpital zakwalifikował się na III miejscu. Można
            spekulować ile takich ankiet wypełniły kobiety? Nie potrafię tego stwierdzić, bo
            "Gazeta" nie udziela takich informacji. Nie jest to dla mnie istotne.
            Najważniejsze, że redakcja i fundacja zauważyły hajnowski szpital. Nie próbujmy
            roztrząsać: czy ten tytuł jest zasłużony, bo o nim zadecydowały te panie, które
            chciały wypełnić ankietę. A porównania naszego szpitala z warszawskimi
            szpitalami nie mogą być miarodajne, bo obsługa rodzącej w Hajnówce zawsze była
            lepsza, niż w warszawskich szpitalach. Możliwe, że opieka nad chorym noworodkiem
            w stołecznych szpitalach jest lepsza, ale położne i pielęgniarki bardziej się
            przykładają do pracy w Hajnówce.
            Myślę, że to trzeba jasno powiedzieć, że w ostatnich latach w hajnowskim
            szpitalu wiele się zmieniło i nie należy oceniać tego szpitala krytycznie. Jak
            kiedyś było źle, jak pacjentki były traktowane niewłaściwie, to nie znaczy, że
            dziś tak jest.

Pozdrawiam M
            • romualdus1 Re: hajnowski szpital - nagroda za Rodzenie po lu 22.02.07, 17:35
              zgadzam się w zupełności. nie przekreślajmy czyichś starań tylko temu, ze
              utarła się jakaś negatywna opinia. bielsk chwali sam siebie, kieddy tylko się
              da, a my sie dołujemy przy każdej nadarzającej się okazji. myślmy pozytywnie!
          • hajnowkarules Re: hajnowski szpital - nagroda za Rodzenie po lu 23.02.07, 13:08
            Być może trochę za bardzo pesymistycznie podchodzisz do sprawy. To typowo
            hajnowskie- szuka się jakiejś wady nie mogąc uwierzyć!
    • romualdus1 Re: hajnowski szpital - nagroda za Rodzenie po lu 24.02.07, 09:03
      przynajmniej ktoś coś robi i ma sukcesy jakieś!
    • romualdus1 Re: hajnowski szpital - nagroda za Rodzenie po lu 25.02.07, 09:43
      Hajnowski szpital jest ok
    • czarka77 Re: hajnowski szpital - nagroda za Rodzenie po lu 19.06.07, 21:56
      Jakoś nie jestem do końca przekonana, ale daję link...

www.hajnowka.pl/aktualnosci/2007/czerwiec/11/00.php
      • romualdus1 Re: hajnowski szpital - nagroda za Rodzenie po lu 21.06.07, 09:21
        no widzisz...
        • ilonac80 Re: hajnowski szpital - nagroda za Rodzenie po lu 21.06.07, 12:01
          Ja nadal nie jestem za tym szpitalem, zresztą nikt mnie jeszcze nie przekonał
          do tego aby pujść tutaj w Hajnówce do lekarza ginekologa, może znajdzie się na
          tym forum jakaś kobieta , która powie jak ją przyjęto na wizycie?
          Czy to prawda ,że na wizytę trzeba kupić wziernik i ręcznik papierowy?czy może
          cos jeszcze?
          pozdrawiam i czekam na odpowiedzi

Ps. ja naprawdę próbuję sie do tego szpitala przekonać , ale nie usłyszałam
          jeszcze żadnej pozytywnej opinii z ust koiet które rodziły.

• czarka77 Re: hajnowski szpital - nagroda za Rodzenie po lu 21.06.07, 23:45
            No właśnie ja też :-(
            Jest tylko jedna ważna kwestia, o której nikt nic nie mówi:
            RODZIĆ po ludzku to nie to samo co PROWADZIĆ CIĄŻĘ po ludzku.
            To drugie jest w Hajnówce PODOBNO skandaliczne.
            I co z tego, że poród super, skoro całe 9 m-cy koszmarne?
            Babki, odezwijcie się!!!
    • romualdus1 Re: hajnowski szpital - nagroda za Rodzenie po lu 22.06.07, 13:51
      cóż, czekamy na głos mashy w tej sprawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka