Dodaj do ulubionych

Przed nami WIELKI POJEDYNEK piłkarski

17.05.05, 10:05
Amerykański multimilioner Malcolm Glazer przejął kontrolę nad angielskim
klubem piłkarskim Manchester United. W poniedziałek Glazer dokupił brakujące
akcje i ma już 75,7 procent udziałów w MU.
Tyle prasa.
Co to może oznaczać dla kibiców piłki nożnej?
Odpowiadam pełnym zdaniem ,jak pouczał mnie nieoceniony Marynat, to
oznacza ,że już niedługo, będziemy świadkami pojedynku pomiędzy sposobem
myślenia multimilionera amerykańskiego Glazera i jego rosyjskiego
przeciwnika miljardera Abramowicza-własciciela Cheelsi.
Obaj Panowie, mają pełne kieszenie kasy i mogą pewnie kupić to wszystko, co
jest najdroższe i najlepsze na światowym rynku piłkarskim.Myślę o
zawodnikach, trenerach, menadżerach i wszystkim co okaże się potzrebne do
zdobycia tytułu Mistrza Anglii i Mistrza Ligi Mistrzów.
Kto zwycięży Amerykanin czy Rosjanin?
Kto pokaże światu -niet ylko piłkarskiemu ,że lepiej i mądrzej potrafi
wykorzystać swoje pieniądzę, żeby odnieść upragniony sukces.
Stawiam na Abramowicza.
A wy szanowni forumowi kibice?
ps
Wielce szanowny GP a Ty jak ocenisz szansę obu przeciwników?
pss
Nie pamietam kto wygrał słynny pojedynek szachowy pomiedzy amerykańskim
komputerem a rosyjskimi mistrzami szachownicy?
Obserwuj wątek
    • humbak Re: Przed nami WIELKI POJEDYNEK piłkarski 17.05.05, 10:08
      Trochę nie na to forum temat:) Chciałbym też zauważyć że taktykę podobną do
      Abramowicza przez wiele lat stosowało kilka klubów ligi włoskiej. Tyle że im w
      pewnym momencie zabrakło szszszmalu;)
    • homosovieticus Dzięki Giwi 17.05.05, 13:15
      Nie jestem pewien czy już nie po herbacie?
      Ale dzięki raz jeszcze.
      • belus77 Jakiej herbacie? 17.05.05, 16:28
        Czyzby zakonnicy z Jasnej Gurki zaczeli po jablkach serwowac herbate?
        • homosovieticus Re: Jakiej herbacie? 17.05.05, 17:57
          belus77 napisał:

> Czyzby zakonnicy z Jasnej Gurki zaczeli po jablkach serwowac herbate?

Harbatę pija zwykle po strzeleniku goli drużenie zarozumiałych TRAMPKARZY.
          ps nie sa to młodzicy ani z Cheelsi , ani z MU. :((
    • ppppp7 Re: Przed nami WIELKI POJEDYNEK piłkarski 17.05.05, 13:26
      Może będzie pojedynek, a może nie. Podstawowa różnica jest taka, że MU jest
      bardzo dochodowym klubem i nie trzeba tam robić wielkich rewolucji ani
      inwestycji. Poza tym amerykanin nie ma kompleksów i nie musi ich zwalczać
      wydawanymi na oślep setkami milionów dolarów.
      • homosovieticus Re:to dlaczego WRONG BUSINESS 17.05.05, 13:33
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=24016030&a=24024347
        Kto ma rację?
        Moim zdaniem ten interes ma głownie na oczach swiatowej opinni publicznej, nie
        tylko piłkarskiej wykazac ,że któras ze stron jest "lepsza."
        W tzw.ogłupiajacych demokracjach to sie przeradza na argumenty wyborcze.
        Do zwyciezćy pojedynku Glazer Abramowicz dołacza później odpowiedni politycy
        jako współatorzy sukcesu.
        Tak jak to się dzieje od lat.
    • homosovieticus I tak POJEDYNEK umysłowy Zydów ustapił miejsca 17.05.05, 15:54
      plotkom i bezrozumnej checi,że to własnie ja, mam rację
      • belus77 Nie spamuj, kretynie! 17.05.05, 16:26
        • homosovieticus Napaściom bezrozumnym troglytom Dyducha n/t 17.05.05, 17:05
          • belus77 Wez tabletki - pomoze! 17.05.05, 17:09
            • homosovieticus Biorę ..na uspokojenie.Bardzo rzako mozna spotkać 17.05.05, 17:16
              piszącego po polsku, chorego na zatwardzenie rozsiane mózgu, forumowicza.
              Który,w dodatku, rości sobie pretensje do występowania w roli, w pełni
              swiadomego dyskutanta.
              • belus77 Re: Biorę ..na uspokojenie. 17.05.05, 18:16
                Tak mowi twoj psychiatra? A jak sie nazywaja?
                • homosovieticus Re: Biorę ..na uspokojenie. 17.05.05, 18:20
                  belus77 napisał:

> Tak mowi twoj psychiatra? A jak sie nazywaja?
                  Kępiński.
                  • vice_versa Uuuu...doświadczenia pozagrobowe już masz... 19.05.05, 07:23
                    Wyraz. Opowiedz, jak to jest, to ciekawe... Czy np. przewraca się w grobie jak
                    powiesz coś głupiego, czy zachowuje się jak profesjonalista i udaje
                    zrozumienie???
                    Wyraz z początku był Wyrazem Uznania, ja tak daleko jeszcze nie zaszedłem w
                    rozwoju osobistym... Teraz przerodził się w żart.
                    • homosovieticus Re: Uuuu...doświadczenia pozagrobowe już masz... 19.05.05, 20:10
                      To jaciekawsze wyznam przy innej okazji.
                      Niwielu wie o śmierci Kępińskiego. jeszcze mniek o Jego życiu a jużprawie nikt
                      z forumowiczów nie zna założeń śwatopogladowych wspaniałego człowiek i
                      skromnego uczonego.
    • yossarian18 Re: Przed nami WIELKI POJEDYNEK piłkarski 17.05.05, 19:12
      Wygra Chelsea. Dlaczego? Dlatego, ze ja jestem za nimi juz od 10 lat, a ten
      Abramowicz to w koncu Zyd i ma niezly leb do interesow i duzo szmalu.
      • homosovieticus Re: Przed nami WIELKI POJEDYNEK piłkarski 17.05.05, 19:15
        yossarian18 napisał:

> Wygra Chelsea. Dlaczego? Dlatego, ze ja jestem za nimi juz od 10 lat, a ten
        > Abramowicz to w koncu Zyd i ma niezly leb do interesow i duzo szmalu.

Pikanterii dodaje fakt ,że Glazer jest tej samej krwi.Innej tylko kultury są
        obaj, jakby łysenko powiedział.
        • humbak Re: Przed nami WIELKI POJEDYNEK piłkarski 17.05.05, 19:23
          Fan Niebieskich od lat dziesięciu... szok!
          Ja stwiedzam że pozostanę antymanchesterwocem i utrzymam chłodny dystans do
          Chelsea. Im mniejsz znaczeni mają pieniądze, tym więcej sportu... a dotyczy to
          dziedzin nie tylko sportowych.
          • homosovieticus Re: Przed nami WIELKI POJEDYNEK piłkarski 19.05.05, 05:14
            humbak napisał:

> Fan Niebieskich od lat dziesięciu... szok!
            > Ja stwiedzam że pozostanę antymanchesterwocem i utrzymam chłodny dystans do
            > Chelsea. Im mniejsz znaczeni mają pieniądze, tym więcej sportu... a dotyczy to
            > dziedzin nie tylko sportowych.

To PRAWDA.
            Ale czyżbyś nie widział ,że już od dawna "wszystko jest na sprzedaż" w świecie
            i u Nas?
            Kasa ma być PODSRAWOWYM argumentem rozstrzygającym nasze ŻZYCIOWE problemy dnia
            codziennego.
            Wdziera się już nawet do nauki poprzez zmianę kwalifikacji dziedzin naukowych.
            Przestaje wyłącznie badać fakty, a w poważnym stopniu zaczyna zajmować
            się "odgadywaniem przyszłości" i sterowaniem życiem społeczeństw.
            W tym kibiców piłkarskich szczególnie ,a może przede wszystkim, ponieważ
            stanowią najliczniejszą społeczność o bardzo silnych wiezach EMOCJONALNYCH.
            Analogicznie do więzów krwi w dawnych bałwanochwalczych plemionach.
            • humbak Re: Przed nami WIELKI POJEDYNEK piłkarski 19.05.05, 22:26
              Faktem jest że niepokojąco często prognozy dotyczą innych dziedzin niż
              meteorologia i finanse:/ Trzeba przyznać że ludzi mają jakiegoś bzika na punkcie
              przyszłości. Pojęcia nie mam po co chcą tak wszystko wiedzieć. Zabawne to może i
              jest, ale ileż można?
    • omamiony.wiedzmin Re: Przed nami WIELKI POJEDYNEK piłkarski 17.05.05, 19:53
      A ja jestem omamionym fanem MU od prawie 30lat !!!
      Tj. od czasu kiedy jako 12 letni chyba smark przeczytałem w "Sportowcu" (ach
      cóz to była za gazeta sportowa) o katastrofie samolotu,w której zginęło pół
      drużyny.Wierny swoim sympatiom do dziś zresztą jestem.
      Pieniądze pieniędzmi ale to kibice i piłkarze tworzą legendy Mości Marianie.
      I choć Chelsea ma dobrych futbolistów i mózgowca trenera (którego notabene nie
      znoszę)liczę,ze w następnym sezonie MU im dokopie :)
      Choć jasne,ze martwię się trochę by "czerwone diabły" nie wybrały
      czelsopodobnej drogi do chwały czyli zakupu naprawdę dobrych piłkarzy, kosztem
      wychowanków,Angoli dla których gra w MU jest czymś więcej niz zarabianie
      kasiorki na czas emerytalny.I nie zapominam o cantono czy schmeichelopodobnych
      piłkarzach,którzy tak naprawdę urodzili się w .......Manchesterze :)
      Zobaczymy jak będzie...... czyli MU i tak jest DEBEST :)))
    • kropekuk Homo, akcje MU na gieldzie leca na pysk od 2 dni 17.05.05, 20:37
      Szykuja sie strajki i protesty fanow etc. Cos ci sie we lbie pomerdalo -
      przeciez ten balwan WYKANCZA KLUB, a wiec dziala "pro-Putinowsko" ;)
      Poczytaj ty sobie brytyjskie gazety chocby on-line.
    • kropekuk PS:Glazer NIE MA cashu - w tym jego problem, cale 17.05.05, 20:53
      pol miliarda ma z banku, o ten kredyt staral sie ponad pol roku (!!! slaba
      wiarygodnosc) stad te jego zakusy skoku na kase etc. Przez inwestorow
      gieldowych jego sytuacja materialna (a wiec i MU)nie jest wiec oceniana tak
      optymistycznie, jak przez ciebie - to BIEDAK w porownaniu nie tylko z
      Abramowiczem, ale i Irlandczykami, co wlasnie MU sprzedali z 90 minlionowym (w
      funtach) zyskiem ;)
    • logo.vlad Re: Przed nami WIELKI POJEDYNEK piłkarski 17.05.05, 20:59
      Cóż, pożyjemy - zobaczymy. Ja tam życzę wszystkiego najlepszego i Glazerowi, i
      Abramowiczowi, i wogóle każdemu kto Silviu B. zechce wałę pokazać i wyonacyć go
      choćby i tą metodą, którą rzeczony Silvio Kutafoni z powodzeniem przez
      paręnaście ostatnich lat stosował...
    • xxx131 Re: Przed nami WIELKI POJEDYNEK piłkarski 17.05.05, 21:00
      Abramowicz pompuje pieniadze do Chelsea bez konca, kupuje nowych, podnosi pensje, premie i.t.d..... Widac ze to czlowiek ktoremu chce spelnic swe chlopiece marzenia, zdobycie wszystkich laurow, slawy, chwaly a kasy ma tyle ze nie ma co w nia robic.... A ten amerykanin to pewnie bedzie robil wszystko dla zysku i tego boja sie kibice.
    • goniacy.pielegniarz Re: Przed nami WIELKI POJEDYNEK piłkarski 18.05.05, 00:02
      Niestety muszę Cię rozczarować, bo nie przychodzi mi do głowy nic sensownego, co
      mógłbym napisać na ten temat. Pożyjemy, zobaczymy.

• lupus.lupus król Eryk 18.05.05, 08:32
      Były piłkarz Manchesteru United, oraz reprezentacji Francji – Eric Cantona
      skrytykował osoby, które próbują sympatyzować z przejęciem klubu przez Malcolma
      Glazera. Ekscentryczny ex-gracz United przyznał, iż boi się o przyszłość
      drużyny z Old Trafford.

Cantona nie krył swojej złości mówiąc, że Manchester United idzie złą drogą,
      gdyż skupia się tylko i wyłącznie na finansach. Eric w drużynie Czerwonych
      Diabłów występował w latach 1992-1997.

"Czuję, że na dzień dzisiejszy jestem nieco mniej związany z United, niż
      przedtem. Kocham ten klub za to, że jest i za to co dał mi. Boje się jednak, że
      ekonomia starał się obecnie prawdziwym priorytetem" – powiedział Cantona w
      wypowiedzi dla The Sun.

"Manchester United istniał przez więcej niż wiek. Od zawsze jest kojarzony z
      filozofią, tożsamością i bardzo solidnym systemem szkolenia młodzieży. Obecnie
      w klubie jest Amerykanin, który nie ma pojęcia na temat futbolu. Jestem z
      fanami United."

"Jestem zły i rozczarowany ludźmi, którzy pozwolili temu człowiekowi przejąć
      kontrolę nad klubem. To zwrotny punkt w historii klubu, ale nie jest to
      właściwa decyzja."

"Coraz bardziej odchodzimy od idei futbolu. Dla mnie Manchester United był
      doskonałym przykładem tego. Obecnie jest inaczej" – zakończył swoją wypowiedź
      Eric.
      • cumtroll Alez Lupusie, same cytaty to spam! 18.05.05, 10:25
        Juz nieraz Giwi ci to tlumaczyla, ale chyba to nie dociera to tej twojej tepej katolskiej kiepaly?
        Nie czytaj tyle katechizmu, bo jeszcze bardziej stetryczejesz jak Josel vel. Homo!
        • homosovieticus do dzisiaj to pachole umysłowe kopie "szmaciankę" 19.05.05, 05:02
          cumtroll napisała:
          Dzieci i wnuki, tego atawistycznego forumowego okazu, wrócą na drzewo i do
          jaskiń. Na bank wrócą

> Juz nieraz Giwi ci to tlumaczyla, ale chyba to nie dociera to tej twojej
          tepej
          > katolskiej kiepaly?
          > Nie czytaj tyle katechizmu, bo jeszcze bardziej stetryczejesz jak Josel vel.
          Ho
          > mo!
          • cumtroll Re: do dzisiaj to pachole umysłowe kopie "szmacia 19.05.05, 14:59
            Josele vel. Homo czyzby Lupus zatrudnial cie jako adwokata, czy moze to ten sam
            ciul?
    • vice_versa Re: Przed nami WIELKI POJEDYNEK piłkarski 19.05.05, 05:47
      homosovieticus napisał:
      > Kto pokaże światu -niet ylko piłkarskiemu ,że lepiej i mądrzej potrafi
      > wykorzystać swoje pieniądzę, żeby odnieść upragniony sukces.
      > Stawiam na Abramowicza.
      > A wy szanowni forumowi kibice?

Co to znaczy "lepiej i mądrzej" wykorzystać pieniądze? Czy mądrze wykorzystuje
      ten kto o rentowność interesu nie dba, czy ten kto na tę rentowność zwraca
      uwagę?
      Sport to ruletka. Tak przynajmniej w teorii powinno być, gdyby wyłączyć
      możliwość przekupiania sędziów i piłkarzy przeciwnej drużyny. Nawet największa
      kasa może się nie zwrócić. To hobby. Więc tu nie może być mowy o tym kto lepiej
      i mądrzej, bo sport ma w sobie element hazardu, ludzie z wielką kasą muszą
      stawiać wielkie pieniądze by osiągnąć dokładnie takie emocje jak emeryt
      wydający swoją emeryturę w kasynie. Nic ponadto.

W tym pojedynku też stawiam na Abramowicza, szaleństwo które się nie liczy z
      pieniędzmi może więcej, dysponuje większymi możliwościami. Szaleństwo to nie
      stroni od broni. Nie wiem jak Amerykanin, ale nie sądzę by gnata wyciągał
      równie często co A. Wolę jednak wierzyć, że inaczej niż biznes, sport traktują
      oni jako zachciankę. W przeciwnym wypadku blady strach na kibicach MU jest
      uzasadniony, Amerykanin zainwestował po to by wyjść z zyskiem, Rosjanin po to
      by pieniądze przepuszczać... Fajny post puściłeś, niezłe zestawienie homo z
      sovieticusem...
      • homosovieticus Re: Przed nami WIELKI POJEDYNEK piłkarski 19.05.05, 06:02
        vice_versa napisał:

> homosovieticus napisał:
        > > Kto pokaże światu -niet ylko piłkarskiemu ,że lepiej i mądrzej potrafi
        > > wykorzystać swoje pieniądzę, żeby odnieść upragniony sukces.
        > > Stawiam na Abramowicza.
        > > A wy szanowni forumowi kibice?
        >
        > Co to znaczy "lepiej i mądrzej" wykorzystać pieniądze?
        Określenie "lepiej", zwiazane z kategorią moralną miało zasugerować czy te
        pieniądzę mogą wpłynąć na przywrócenie sportowi szlachetności ,którą dawno
        utracił, albo mówiąc inaczej ,czy obaj gentelmani pokażą Światu czysty sportowo
        i szlechetny pojedynek piłkarskich drużyn, podobny do dawnych pojedynków
        rycerzy walczących o sławę lub uznanie wybranej Damy.
        "Mądrzej" zaś miało sugerować ,że zwiazane będzie uzycie kasy ze wszelkimi
        sposobami jej pomnażania.
        Przepraszam ,że tak nie jasno sie wyraziłem poprzednio i zapewne wyrażam
        nadal.
        • vice_versa Re: Przed nami WIELKI POJEDYNEK piłkarski 19.05.05, 06:32
          Po prostu mi się nasunęło to pytanie.
          Wyrażasz się bardzo jasno i ładnie.
          Widzisz kwestia nie jest banalna. Dla mnie "mądrze" znaczy "dobrze". Mądrze tzn
          skutecznie i z osiągnięciem założonego CELU. Problem jest taki, że Ci panowie
          mogą mieć kompletnie różne cele. Jeden ma na celu zabawę (mam nadzieję) i
          szasta pieniędzmi. Drugi ma na celu zabawę i mimo, że dla sportu i jakości
          widowiska wcale to nie musi być dobre, chce zarabiać pieniądze. Szlachetność
          rozgrywki nie ma tu więc nic do rzeczy, chyba że A. podejmie nieszlachetne
          kroki, lub Amerykanin równocześnie ma np. zamiar doprowadzenia A. do bankructwa
          przy współdziałaniu z KGB i Putinem np. jakimś cudem wykupując źródło
          przychodów Abramowicza. Dobrze i mądrze dla każdego z nich może oznaczać co
          innego. A co jest dobre dla kibica i jakości widowiska? Na pewno szastanie
          pieniędzmi... A Ty przecież oceniasz z punktu widzenia KIBICA, prawda???
          Twoje "mądrzej i lepiej" wcale nie jest tym samym "mądrzej i lepiej" z punktu
          widzenia zarządzającego zespołem... Dla kibica liczą się: nieograniczone zasoby
          (dla inwestora nieograniczone zyski), osobowość hazardzisty (dla inwestora
          osobowość managera), i widowiskowość czyli fair play (dla inwestora nie
          koniecznie). Pierwsze dwa czynniki przemawiają na rzecz A., trzeci jest
          neutralny. Krótko mówiąc każdy z nich może postępować "mądrze" ale zupełnie
          inaczej, i "dobrze" ale mając zupełnie inne priorytety, ale nie każdy kibic
          musi je doceniać...
          • homosovieticus Re: Przed nami WIELKI POJEDYNEK piłkarski 19.05.05, 06:46
            zaciekawił mnie Twój punkt widzenia.Patrzysz na te fakty (amerykańska i
            rosyjska drużyna piłkarska) jako na wydarzeniwe scicte finansowe.Tak mi się
            przynajmniej wydaje.Zaś ja, proponuje spojrzeć na nie, jako na wydarzenie,
            stricte POLITYCZNE.
            Inaczej, celem jest WIELKA POLITYKA, a środkiem do osiągniecia tego
            POLITYCZNEGO celu są pieniądze.
            Jeśli spojrzysz z mojego punku widzenia to określenia "mądrzej" i "lepiej"
            nabierają innej wymowy.
            • vice_versa Re: Przed nami WIELKI POJEDYNEK piłkarski 19.05.05, 07:09
              To co piszesz mnie specjalnie nie dziwi, tylko trochę :)
              Wydaje mi się że wyznajesz prymat WIELKIEJ POLITYKI nad WIELKIMI PIENIĘDZMI.
              Piszesz:
              > Inaczej, celem jest WIELKA POLITYKA, a środkiem do osiągniecia tego
              > POLITYCZNEGO celu są pieniądze.

Celem robienia wieliej polityki musisz mieć wielkie pieniądze. Więc celem
              wielkiej polityki jest robienie jeszcze wiekszej polityki, a celem wielkich
              pieniędzy jest robienie ich jeszcze większymi. Tak się składa, że historia
              wskazuje na to że to wielka polityka upada wskutek braku pieniędzy, choć
              zapewne sytuacja w której wielkie pieniądze upadają wskutek braku polityki też
              jest możliwa.
              Tak, z punktu widzenia hazardzisty, a kibic ma naturę hazardzisty, bo sport ma
              taką naturę, wyraźnie widać, że "mądrzej" i "lepiej" to jest w moim
              języku "głupiej" i "absurdalniej" ale to absolutnie nie znaczy, że to tak jest,
              ja tylko uważam, że są rzeczy ważniejsze niż igrzyska. A to, że Abramowicz i
              jemu podobni powodują ubożenie się Rosjan zamiast ich bogacenia się jest jedną
              z tych ważniejszych rzeczy, bez której sport i tak przeżyje i będzie miał się
              dobrze, bo pieniądze do sportu wnoszą ludzie którzy piłkę kochają, tych nie
              zabraknie nawet jeśli zabraknie Abrmowicza, który przecież piłkę kocha albo jak
              szalony kibic albo jak gangster w rękawiczkach... Wszystko wskazuje mimo
              wszystko że kocha jak kibic, a że żyje jak gangster to nie będę po nim płakał...
              Ot, wydarzenie stricte polityczne o podłożu finansowym...
              • homosovieticus Re: Przed nami WIELKI POJEDYNEK piłkarski 19.05.05, 20:23
                vice_versa napisał:
                Dużo róznych rzeczy. nie wynika z nich jednak że zrozumiał co mnie
                zainteresowało w tym niecodziennym zakupie przedstawicieli obu Narodów , które
                prawiąc sobie nawzajem komlementy rywalizują w świecie, o przywództwo.
                Rosjanie przegrali z Amerykanami walkę na płaszczyżnie "wyscigu szczurów"
                po "złote runo".
                Pragną się odegrać , mówiac językiem sportowym. Próbują wiec to zrobić na innej
                płaszczyznie .Płaszczyzna rywalizacji sportowej (piłkarskiej) jest POLITYCZNIE
                ważniejsza bo interesuję się nią olbrzymia część Ziemian.
                Zwycięzca w tej rywalizacji zyska sympatię.
                Marzą wiec o tym obie strony. Amerykanie, po irackiej awanturze, także
                wszelkimi środkami boardzo usilnie dążą do uzyskania sympatii nie tylko
                przecież Europejczyków.
                Piłka nożna aktualnie swietnie nadaje się do tego celu.
                Dawniej kontakty w ping-pongu dokonały przełomu w stosunkach Stany -Chiny
                Ludowe, za czasów Nixona bodajże.
                Teraz wielki piłkarski pojedynek Ameryka vs Rosja będzie pasjonował Świat.
                • rolotomasi Re: Przed nami WIELKI POJEDYNEK 19.05.05, 22:39
                  'Płaszczyzna rywalizacji sportowej (piłkarskiej) jest POLITYCZNIE
                  ważniejsza, bo interesuję się nią olbrzymia część Ziemian.

Piłka nożna świetnie nadaje się do tego celu'

~święta~ racja chociaż raz, o.Osiole >> Maryjanie >> HomoSobieCykusiu z Wielkiej
                  Wsi GDyńskiej, skoro nawet KośćKatoli już to zauważa i za kibola chce robić, w
                  osobie tego tu łgarza zakonnego,
                  - robić Ludziom kisiel z mózgu - mam na myśli.

KrajowyWajchowyForumowy

Czas na reklamę>>
                  ! Głosuj na Zbigniewa !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka