Dodaj do ulubionych

Mój 87- letni sąsiad założył sobie internet

IP: *.chello.pl 06.01.05, 21:12
Mój sąsiad ,samotny wdowiec skończył kurs komputerowy , kupił komputer i
założył sobie internet.
Kiedyś on namiętnie grywał z kolegami w szachy. Niestety. Koledzy
poumierali. Sąsiad mówi że internet będzie służył mu do różnych spraw ,między
innymi do gry w szachy. Prawda że ciekawe ?
Myślę ,że internet jest obok innych zajęć i hobby dobrą propozycją dla
starszych ,często samotnych ludzi. Mój 87-letni sąsiad dobrym tego
przykładem.
Internet powinien być propagowany wśród ludzi starszych. Powinny być
organizowane kursy podstaw internetu przez Kluby Seniora ,stowarzyszenia
emerytów , biblioteki ,szkoły, gminy ,fundacje itd. Warto przeznaczyć trochę
pieniędzy m.in.samorządowych i unijnych oraz pracy ludzi(w tym i
wolontariuszy) na ten szczytny cel.
Zróbmy coś aby ludzie starsi nie spoglądali na komputer i na internet jak na
jakąś czarną magię i nie mówili : "Eeeee. To już nie dla mnie"
Zachęcajmy ich do zmiany mentalności.

Obserwuj wątek
    • Gość: corgan a chcesz spotkac takiego na czacie> :) hehe IP: *.zigzag.pl 06.01.05, 21:23
      w sumie - czemu nie?
      • Gość: irmina wójcik Re: a chcesz spotkac takiego na czacie> :) he IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 20:32
        Tak i jeszcze raz tak. I jeszcze Ci bubku powiem,że opinia starszej osoby może
        być ciekawsza niż opinia nastolatka, czy stałego widza telenowel ,teledurnoty i
        widowisk typu bar i totalnej inwigilacji czy super zgłupienia.
        • Gość: miop Re: tyle ze internetowe szachy nie zmuszaja do IP: *.broker.com.pl 08.01.05, 21:03
          niezbednej dawki ruchu dla starszej osoby
          wiec jako dodatek do zycia a nie jako zamiast zycia
          starszy pan powinien zangazowac sie w jakies dzialania publiczne
          chocbty gra w szachy w kole szachowym
          dzialalnosc polityczna moze mniej by bylo lyberalow z gwyborczej
          a wiecej liberalow broniacych praw czlowieka
      • Gość: renia Re: a chcesz spotkac takiego na czacie> :) he IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 00:02
        ależ oczywiście i nawet pogadalbym bardzo chetnie, ludzie starsi wnosza wiele
        nowego i ciekawego. Dla najblizszej rodziny sa moze czasami meczacy,ale w
        internecie wyluzowani,bezpieczni i nie bojacy sie osmieszenia. Z autopsji wiem
        że jest naprawde fajne,ciekawie, ale pod warunkiem ze nie udaja młodzieniaszków.
      • Gość: Kad Re: a chcesz spotkac takiego na czacie> :) he IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 03:39
        jasne, mogłoby być fajnie sobie z jakimś dziadkiem pogadać, klasa pomysł :)
      • Gość: agatka Re: a chcesz spotkac takiego na czacie> :) he IP: *.chello.pl 24.01.05, 19:30
        Pewnie ze tak, starsza osoba jest madrzejsza i bardziej doswiadczona, mozna z
        taka osoba porozmawiac na bardzo ruzne tematy i to ciekawie:)wiadomo ze nie z
        kazda, ale mysle ze ze znaczna wiekszoscia
        • Gość: KasiaASta Re: a chcesz spotkac takiego na czacie> :) he IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 22:13
          net może mieć każdy,ale na czacie takiego bym nie chciała spotkać w
          kategorii"randki"itp.Poda,że ma 20lat,a tu......są różne zboczenia,dlatego to
          jest sprawa do dyskusji,bo nigdy nie wiadomo jaki"młodzieniec"siedzi po 2
          stronie
      • Gość: gaja Re: a chcesz spotkac takiego na czacie> :) he IP: *.net.pl 24.01.05, 21:17
        chętnie pogadalabym sobie z kimś takim,moze byłoby milej niż z niektórymi
        bubkami
    • yoosh Re: Mój 87- letni sąsiad założył sobie internet 06.01.05, 22:06
      I super-dziadzio,bardzo jazzy:)) Podaj namiary.
    • umfana Re: Mój 87- letni sąsiad założył sobie internet 06.01.05, 23:10
      Fantastyczna sprawa!!!
      Masz rajce, że Internet powinnien być propagowan wśród seniorów.To lekarstwo na
      samotność i nieograniczona możliwość zdobywania informacji, rozrywki.
      • Gość: sąsiad Re: Mój 87- letni sąsiad założył sobie internet IP: *.chello.pl 07.01.05, 08:42
        Ci często zniedołężniali ludzie ,nie opuszczajacy czasami domu mogliby się via
        internet AKTYWNIE kontaktować ze światem ,dalszą i bliższą rodziną ,znajomymi z
        sąsiedniego domu , kolegami ze szkolnej klasy poprzez gadu gadu ,emaile ,itp
        Internet daję wprost nieograniczone możliwości terapeutyczno-rozwojowe dla tych
        ludzi. Pomóżmy wejść w świat internetu takim ludziom z naszego najbliższego
        otoczenia ,np krewnym ,sąsiadom.
        Kiedyś czytałem że np w Szwecji grubo ponad połowa seniorów serwuje i
        kontaktuje się ze znajomymi ,wnukami itp osobami via internet.
        • Gość: Maria Re: Mój 87- letni sąsiad założył sobie internet IP: 213.199.253.* 07.01.05, 16:22
          Nie mam co prawda 87 lat - tylko 70 [mój mąż 73], od trzech lat posiadamy
          komputer i surfujemy z mężem po internecie. Namówiła nas do tego nasza -
          młodsza o 30 lat - sąsiadka, udostępniając nam swoje łącze internetowe. Dziś po
          trzech latach oceniamy to jako nasz wielki cukces. Posiadamy sporo znajomych za
          granicą, z którymi utrzymujemy ścisły kontakt, nie mówiąc o rodzinie w kraju.
          Początkowo jednak niektórzy nasi znajomi z rodziną włącznie, malowali sobie
          kółka na czole mówiąc: "że też ci starzy zwariowali na stare lata". Dziś już
          trochę inaczej patrzą na to.
          W opanowaniu różnych programów komputerowych pomaga nam bardzo syn i nasz wnuk.
          Mąż ma już spore sukcesy w opanowaniu programów graficznych. Tworzy piękne
          albumy fotograficzne dla całej rodziny, utrwalając je napłytach.
          Pozdrawiam - Maria
          • Gość: sąsiad Serdeczności i cukiereczki dla Marii i jej męża IP: *.chello.pl 07.01.05, 20:16
            To jest to do czego zachęcam. Nic dodać nic ująć.
          • Gość: zrzęda Czy tak wolno? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.01.05, 16:44
            Gość portalu: Maria napisał(a):

> Nie mam co prawda 87 lat - tylko 70 [mój mąż 73], od trzech lat posiadamy
            > komputer i surfujemy z mężem po internecie. Namówiła nas do tego nasza -
            > młodsza o 30 lat - sąsiadka, udostępniając nam swoje łącze internetowe. Dziś

Czy umowa na łącze internetowe sąsiadki zezwalała na udostępnianie internetu
            poza lokalem osobom trzecim?
            • Gość: Magda Stary niech se też połamie prawo na równych prawac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 20:33
              Ciekawe, czemu zadajesz takie pytanie? To właśnie młodzi celują w niezbyt
              legalnym przeprowadzaniu łączy! Starsi na ogół są o wiele bardziej praworządni.
              A tak ogólnie rzecz biorąc, stosunek do osób starszych w naszym społeczeństwie
              jest skandaliczny. Nad cierpiącym dzieckiem każdy rozpacza, a stary człowiek
              jest po prostu spisywany na straty. Nie mówię oczywiście, że dzieci nie
              zasługują na uwagę, ale ludzka wrażliwość rzadko działa, gdy chodzi o ludzi
              starszych. Miło mi widzieć tu inne opinie! I serdecznie pozdrawiam wszystkich
              starszych Internautów!
              • Gość: miop Re: bylo nie bylo doroslosc zobowiazuje IP: *.broker.com.pl 08.01.05, 21:05
                • Gość: Magda Doroslosc zobowiazuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 22:48
                  No i starsi ludzie na ogół więcej o tym wiedzą, niż młodzi piraci, internetowi
                  czy drogowi. Do jakiego wieku, według ciebie, wolno być smarkaczem na
                  szczególnych prawach?
          • Gość: dwf1 Re: Mój 87- letni sąsiad założył sobie internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 21:46
            bardzo serdeczne pozdrowienia i ukłony dla wszystkich starszych użytkowników
            netu
          • Gość: gaja Re: Mój 87- letni sąsiad założył sobie internet IP: *.net.pl 24.01.05, 21:30
            Pani Mario.To co Pani napisała,jest po prostu cudowne.Jestem pełna podziwu dla
            Pani i Pani męża.Mam o wiele młodsze koleżanki,których nie mozna przekonac,że
            mogłyby sie nauczyc komputera
    • toja1111 No i super. Ma rację 07.01.05, 18:36
      No i super. Ma rację, to jest nowe okno na świat. I nie ma limitu wieku. W
      internecie są 4 latki, to mogą i być 100 latki. Znam 80 - letnich, "młodych"
      ludzi i 20-letnich narzejkających staruszków.
      • monikate Re: No i super. Ma rację 07.01.05, 18:43
        Jestem za! Podoba mi się taka postawa. Z tym, iż uważam, że nie chodzi o wiek,
        bardziej o naszą polską mentalność i stereotypy-że w pewnym wieku winno robić
        się to i to, znowu w innym robić tego i owego nie wypada. Żeby to tylko o
        internet chodziło... Ale to już temat na inną bajkę.
    • Gość: yeki Re: Mój 87- letni sąsiad założył sobie internet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.05, 18:50
      Potwierdzam, że internet to wspaniala sprawa czuje że żyję.
      • ancyk.62 to stereotypy 07.01.05, 19:54
        Słyszałam o badaniach naukowych ,które dowodzą ,że ludzie od 60 lat wzwyz ,po
        przełamaniu oporów natury psychicznej szybciej poznaja i przyswajaja tajniki
        wiedzy komputerowej niz osoby w wieku 40 lat.
        A zatem zwalczmy stereotypy.
    • callafior Re: Mój 87- letni sąsiad założył sobie internet 07.01.05, 21:42
      Jestem za.
      ---------
      Co masz zrobić dziś, zrób pojutrze, będziesz mieć dwa dni wolnego...
      • Gość: Airam9@op.pl Re: Mój 87- letni sąsiad założył sobie internet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.05, 22:14
        Internet jest SUPER wlaśnie dla osob starszych -wypelnia wolny czas i pozwala
        na rozwijanie swoich zainteresowań na ktore nie bylo czasu kiedy bylo sie w tak
        zw. czasie pracy. Wlaśnie przeszlam na emeryturke i ciesze sie Internetem!
        • Gość: sąsiad Re: Mój 87- letni sąsiad założył sobie internet IP: *.chello.pl 07.01.05, 22:34
          Dla "Airam" też serdeczności i cukiereczki :)

Czyli jednak potwierdzają się moje obserwacje co do seniorów.
        • wadera3 Re: Mój 87- letni sąsiad założył sobie internet 08.01.05, 00:27
          tak trzymaj!
    • jollyvonne moj online bridge-partner mial 96 lat :) 07.01.05, 23:24
      Moj najstarszy sieciowy partner mial 96 lat kiedy go poznalam 5 lata temu,
      zmarl 3 lata temu do konca pozostajac aktywny online. Kiedy mi powiedzial ile
      ma lat nie uwierzylam, ale moj chlopak go przypadkiem spotkal na zywo i
      potwierdzil: facet blisko 100-letni, poruszajacy sie na wozku, gral w brydza na
      sieci po kilka godzin dziennie! Wlasnie fakt ze trudno mu sie bylo poruszac i
      wychodzic do ludzi sklonil go do wlaczenia sie w siec, niesamowity gosc!
      Nie sadzilam ze spotkam sie tak szybko z Polakami w tak sedziwym wieku na
      sieci, ciesze sie ze tak sie jednak dzieje :) Moj partner "dokladal karty" z
      Anglii.
    • Gość: vontomke czekając na śmierć przed monitorem IP: *.pl / 213.241.64.* 08.01.05, 00:16
      Twój wywód opiera się na założeniu, że internet może uczynić starych ludzi
      szczęśliwymi. Wczuj się w rolę 80 letniego samotnego dziadka/babci i pomyśl
      czego ci najbardziej potrzeba. Moim zdaniem zwłaszcza starsi potrzebują
      kontaktu z prawdziwymi ludźmi, nie z anonimowym internetem.
      • wadera3 Re: czekając na śmierć przed monitorem 08.01.05, 00:26
        Starzy ludzie potrzebują jakiegokolwiek kontaktu z innymi.....a czy to na zywo
        będzie czy w sieci-co za róznica?
      • Gość: renia Re: czekając na śmierć przed monitorem IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 00:09
        NIE masz absolutnie racji, to jest im potrzebne na równi z kontaktami
        bezpośrednimi. Poczekaj jeszcze kilka lat a sam sie przekonasz że nie masz
        racji.... czego oczywiscie nie zyczę
    • Gość: drobna Re: Mój 87- letni sąsiad założył sobie internet IP: *.intergeo.pl / 213.77.78.* 08.01.05, 08:21
      polecam internet moim starszym znajomym koleżankom i kolegom,ale trudno to
      idzie,pomimo,ze mają komputery w domach/tzn.dostęp bo mają je dzieci lub
      wnuki/,jakaś bariera psychiczna.Ja w komputer,skaner,drukarkę i cyfrówke
      zostałam wyposażona na nową,emerycką drogę zycia przez rodzinę i koleżeństwo.To
      jest to! Czytam w internecie gazety,załozyłam inteligo,kupuję na allegro,
      spotkałam mnóstwo ciekawych ludzi,z niektórymi kontaktujemy się z męzem w
      realu.Owszem,zdarza się,że,gdy zaświecę na gg to anonimowe numery zadają
      pytania w rodzaju - co tu stara szukasz,kręci cie to? Nie przyjdzie tym durnym
      numerom do głowy,że babcia może z wnuczkiem wymieniac poglądy na temat programu
      graficznego.Po wizycie u nas w domu i przyjrzeniu sie na spokojnie jak działa
      internet powoli zdobywam natepnych uztkowników.
      Ale najwiekszą barierą jest niesmiertelne - a,bo ja już za stary,za stara...
      • Gość: Win54 Re: Mój 87- letni sąsiad założył sobie internet IP: *.kom / *.kom-net.pl 08.01.05, 09:07
        Pozdrawiam wszystkich starszych surfującuch i nie tylko. Młodszych proszę
        o dużo więcej zrozumienia dzisiaj a nie dopiero za xx lat. Dużo zdrowia!
        • chochlik5 Re: Mój 87- letni sąsiad założył sobie internet 08.01.05, 09:57
          Umiejetność korzystania z internetu jest bardzo cenna i nabycie jej umozliwiaja
          kursy komputerowe w ramach Uniwersytetów Trzeciego Wieku. Serdecznie polecam.
          Mam osiemdziesiąt lat. Dzięki umiejętności posługiwania sie kmomputerem po
          prześciu na emeryturę napisałam i wydałam książkę zawierajaca wspomnienia dwóch
          pokoleń z minionego wieku. Pierwsze wydanie rozeszło sie w całości, więc
          zdecydowałam się na drugie. Jeżeli nawet nie stać nas na skorzystanie z usług
          wydawnictwa, to przecież warto zapisać swoje wspomnienia dla młodszego
          pokolenia,. Byc może, że w chwili obecnej młodzi ludzie nie wykazują
          zainteresowania młodoscią babci, czy dziadka, ale przyjdzie moment, gdy pojawi
          się zainteresowanie KORZENIAMI i ich historią.
          Umiejetność korzystania z komputera i internetu może pościąść każdy kto chce,
          niezależnie od wieku. Trzeba tylko chcieć. Ja naprzykład nie umiem grać na
          skrzypcach, ale nigdy mnie to nie interesowało, po prostu nie chciałam, tak
          samo nie każdy jest zainteresowany korzystaniem z komputera, a tym bardziej z
          internetu. Serdecznie pozdrawiam, chochlik.
        • Gość: stasza pani Re: Mój 87- letni sąsiad założył sobie internet IP: *.kom / *.kom-net.pl 08.01.05, 19:52
          Od jakiego wieku należą się te pozdrowienia? może tak po znajomości i ja się
          załapię...w końcu płacimy jednemu dostawcy...
      • Gość: Andrzej Re: Mój 87- letni sąsiad założył sobie internet IP: 157.25.31.* 08.01.05, 11:40
        "Drobna" ! Ja juz spotkałem osoby 40 -letnie które mówiły mi , że "to jest dla
        moich dzieci a nie dla mnie" :(
        Były to osoby niewykształcone ,robotnicy.

Na rozwój internetu wśród ludzi w srednim wieku i starszych pieniądze powinny
        przeznaczyc również wielkie korporacje ,np banki gdyz w ten sposób w
        przyszłosci moga zdobyć klientów na konta internetowe ,np Inteligo.
    • Gość: sąsiadka Szkoda, że nie mam takiego sąsiada IP: *.aster.pl 08.01.05, 12:00
      Bo mój sąsiad to niestety pijak, sprowadza do domu jakiś podejrzanych typków, w
      karty grają, kłócą się, że słychać na całą klatkę i jeszcze troche a z
      mieszkania melinę zrobi. Wolałabym mieć zdecydowanie internautę za sąsiada.
      • Gość: @. Re: Szkoda, że nie mam takiego sąsiada IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 29.01.05, 15:33
    • Gość: PIOTR SENIORZY I INTERNET W HOLANDII IP: 217.76.102.* 08.01.05, 15:40
      Mieszkam w Holandii, na polnocy, w ´´dziurze zabitej dechami´´; zaskakujaca
      jest tu aktywnosc starszych ludzi, ktorych widzi sie wszedzie (na rowerach i
      nie tylko), a na specjalne kursy obslugi PC, Windows, czy internetu dla
      Seniorow mozna zapisac sie w pobliskim miasteczku.

To wspaniala rzecz mieszkac w spoleczenstwie, gdzie Seniorow darzy sie takim
      szacunkiem, i gdzie moga Oni cieszyc sie pelnia zycia. Styl zycia Holendrow
      jest dowodem na to, ze nigdy na nic nie jest w zyciu za pozno.

Pozdrawiam, serdecznie Panskiego sasiada,

Piotr.
      • Gość: ainaraiska@o2.pl Re: SENIORZY I INTERNET W HOLANDII IP: 62.87.177.* 08.01.05, 15:45
        Piotrze,

proszę o kontakt, chętnie o tych sprawach podyskutuje, dla mnie jest to
        ciekawa sprawa.

Ania
      • Gość: up Re: SENIORZY I INTERNET W HOLANDII IP: *.chello.pl 14.01.05, 10:01
    • Gość: targa Re: Mój 87- letni sąsiad założył sobie internet IP: *.80-202-253.nextgentel.com 08.01.05, 17:34
      Odkad moj dziadek ma internet... to na ostatnich trzech jego urodzinach zawsze
      zastawalem inna towarzyszke zycia dziadzia. Rodzina jest zgorszona - ja
      zachwycony...
    • andapka Re: Mój 87- letni sąsiad założył sobie internet 08.01.05, 17:53
      Łatwo wam mówic...przekonac do kozystania z neta..ale jeśli człowiek nie chce i
      sie boi cudów techniki to co mozna zrobić?? nic i to jest najgorsze..pozdrawiam
      Ania
    • Gość: Dana Re: Mój 87- letni sąsiad założył sobie internet IP: *.ri.ri.cox.net 08.01.05, 18:25
      Przepraszam, ale mam 75 lat a moj maz 78. Ja nie jestem starurzka a moj maz nie
      jest starym dziaduniem, jestesmy w dobrym zdrowiu fizycznie i umyslowo i
      oczywiscie mamy komputer.Pomysl jest dobry,jesli ich stac na kupno komputera.
      Pozdrawiam.
      • Gość: panwojtek jeszcze nie ma 80 lat IP: *.netcologne.de 08.01.05, 18:45
        Co prawda niemam 80 -paru lat tylko 51, alwe pomyslalem, czytajac te Forum o
        moim, niezyjacym juz dziadku, gdyby zyl to by pewnie tez klikal, niestety
        znarlo mu sie. Ale i mnie spotykaja niespodzianki, ostatnio na moj numer w GG
        zglosila sie 15-letnia licealistka o porady jezykowe (niemiecki)
        • Gość: starsza pani Re: jeszcze nie ma 80 lat IP: *.kom / *.kom-net.pl 08.01.05, 20:05
          Ja również nie mogę odżałować, że Tato nie poserwuje...Mija pięć lat, a ja
          ciągle myślę "szkoda, że nie doczekał tak ciekawych czasów...". Powiem więcej,
          ostatniego dnia rozwiązał krzyżówkę na całą szpaltę i wciąż się uczył, robił
          notatki...Jego 75-letni umysł był bardzo sprawny, niestety choroba Go pokonała.
          Codziennie zadaję sobie pytanie: " a co by mój Tato na to powiedział?...
          Tato!!! Kocham Ciebie.
          • Gość: sąsiad Re: jeszcze nie ma 80 lat IP: *.chello.pl 08.01.05, 20:14
            Może to "Tato!!! Kocham Ciebie" via internet dotarło do Niego ? Kto wie gdzie
            to posurfowało ,kto wie...

Serdeczności i cukiereczki dla "starszej pani" :)
            • Gość: starsza pani Re: jeszcze nie ma 80 lat IP: *.kom / *.kom-net.pl 08.01.05, 20:25
              ...no i łza mi się zakręciła, a gardło ścisnęło wzruszenie...
              Serdecznie dziękuję za ciepłą odpowiedź.
          • Gość: up Re: jeszcze nie ma 80 lat IP: *.chello.pl 25.01.05, 20:41
          • andrzej105 Re: jeszcze nie ma 80 lat 19.02.05, 19:45
      • hezeko Re: Mój 87- letni sąsiad założył sobie internet 08.01.05, 19:30
        Witam wszystkich emerytów.
        Niewiele jeszcze potrafię,ale się uczę i przyznam się,że internet bardzo mnie
        wciągnął.Moje nieco młodsze kuzynki i ich znajome uważają,że komputer jest dla
        młodych ,a jeśli ktoś ze starszych korzysta z tego urządzenia ,to musi mieć
        sporo pieniędzy.Śmieszy mnie gdy ktoś mówi ,że go na to czy tamto nie stać.
        Przecież to kwestia wyboru - zarówno wydawania pieniędzy i sposobu spędzania
        czasu.
        Podobno człowiek uczy się całe życie i tak trzymać.
        Bardzo podobał mi się pomysł napisania książki.To prawda,że dzieci czy wnuczęta
        nie czują upływającego czasu i nie interesują się historią swoich przodków, ale
        może kiedyś przyjdzie taki moment.
        Pozdrawiam
        • Gość: Emeryt66 Re: Mój 87- letni sąsiad założył sobie internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 13:47
          Brawo hezeko!
          Jak mi powiedział b.dobry komputerowiec,komputera nie mozna popsuć,chyba że go
          się zrzuci na podłogę i "dokopie".A więc nie bójmu się maszyny.A wnuki są od
          naprawy programów.Ono to lubią robić dla dziadków.Piszmy książki,
          blogi,pamiętniki.Róbmy bilansy wydatków.Grajmu na niby na giełdzie.Ta maszyna
          jest od tego.Kiedyś byliśmu dobrzy na liczydłach,później na suwakach
          (pamiętacie te radzieckie okragłe),potem były "kreciołki",kalkulatory a teraz
          są komputery.I tyle.
          Pozdrawiam wszystkich na "zasłużonym odpoczynku"
    • Gość: sąsiad media powinny propagować e-seniorów IP: *.chello.pl 08.01.05, 20:08
      Myślę że dziennikarze powinni rozpropagować wśród seniorów chęć i modę wręcz na
      używanie internetu. Najwięcej chyba jednak możemy zrobić my. Internauci.Dlatego
      że są nas tysiące ,tysiące. Niech każdy z nas zachęci do tego chociaż jedną
      osobę z rodziny ,znajomych czy sąsiadów. Jeżeli chodzi o mojego 87-letniego
      sąsiada to nie moja "wina" że zainteresował się on internetem. Ja w tym
      czasie ,że tak powiem "urabiałem w tym temacie" moją samotnie mieszkającą
      krewną w wieku prawie 70 lat. Jest to osoba z zaciekawieniem obserwująca swiat.
      Dużo jeżdżąca turystycznie po swiecie. Wojażuje po Chinach , Peru , RPA itd.
      Mówiła mi jednak że Klub Seniora do którego uczęszcza (Tczew) organizuje kursy
      komputerowo-internetowe. Mówiła mi że na te kursy chodzą głównie osoby które
      przy pomocu internetu chca sie porozumiewać z dziećmi które mieszkaja gdzieś
      dalej np za granicą. Czyli jednak coś się dzieje w tych Klubach Emerytów.
      Jak na razie nie udało mi się jej namówić na e-randki ,e-zakupy ,e-dyskusje.
    • babciarysia Re: Mój 87- letni sąsiad założył sobie internet 08.01.05, 22:19
      Gość portalu: sąsiad napisał(a):

> Mój sąsiad ,samotny wdowiec skończył kurs komputerowy , kupił komputer i
      > założył sobie internet.
      > Kiedyś on namiętnie grywał z kolegami w szachy. Niestety. Koledzy
      > poumierali. Sąsiad mówi że internet będzie służył mu do różnych spraw ,między
      > innymi do gry w szachy. Prawda że ciekawe ?
      > Myślę ,że internet jest obok innych zajęć i hobby dobrą propozycją dla
      > starszych ,często samotnych ludzi. Mój 87-letni sąsiad dobrym tego
      > przykładem.
      > Internet powinien być propagowany wśród ludzi starszych. Powinny być
      > organizowane kursy podstaw internetu przez Kluby Seniora ,stowarzyszenia
      > emerytów , biblioteki ,szkoły, gminy ,fundacje itd. Warto przeznaczyć trochę
      > pieniędzy m.in.samorządowych i unijnych oraz pracy ludzi(w tym i
      > wolontariuszy) na ten szczytny cel.
      > Zróbmy coś aby ludzie starsi nie spoglądali na komputer i na internet jak na
      > jakąś czarną magię i nie mówili : "Eeeee. To już nie dla mnie"
      > Zachęcajmy ich do zmiany mentalności.
      >
      Jestem osobą samotną, mam 75 lat i od trzech lat korzystam z internetu.
      Jest to wspaniała rozrywka.
      • Gość: renia Re: Mój 87- letni sąsiad założył sobie internet IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 00:13
        BRAVO , brawo Babciu Rysiu............i tak trzymaj
        Chetnie bym sobie z Tobą porozmawiała, lubie takie rozmowy
        Serdecznie pozdrawiam
        Renia
        • Gość: wiedzmaPL Re: Mój 87- letni sąsiad założył sobie internet IP: *.sympatico.ca 09.01.05, 01:55
          Gratuluje wszystkim takiego zaparcia. Niestety nie zarazilam moich rodzicow ta
          pasja pomimo ze mieli komputer (jak wyjezdzalam zostawilam im swoj) Nie naleze
          do nastolatek jestem w wieku balzakowskim i internet jest moim oknem na swiat.
          Dzieki nim mam kontakty z rodzina (pisze do moich bratankow i oni przekazuja
          wiadomosci ode mnie). Dla mojego taty (72 lata ) komputer to maszyna do pisania
          pomimo pokazania mu innych mozliwosci. Coz nie wszystkich on interesuje.
          A nauczyc sie mozna w kazdym wieku ja calkowicie zmienilam zawod, ukonczylalm
          college wlasnie zwiazany z komputerami. To moja pasja i hobby.Teraz mysle
          ostatecznie przekonalam brata i bratowa by korzystali z internetu i dzieki temu
          choc z nimi bede w kontakcie, nie tylko telefonicznym.
          Po ostatniej wizycie w Polsce utrzymuje kontakt przez emai z kolezanka z lawy
          szkolnej i jest super.
          Pozdrawiam wszystkich internautow (niezlaeznie od wieku)

wiedzma
          • Gość: Zen Re: Mój 87- letni sąsiad założył sobie internet IP: *.pool.mediaWays.net 09.01.05, 10:43
            Kedys komputer traktowalem jak maszyne do pisania,podobnie jak Twoj tato-
            wiedzma,ale kiedy moja corka po skonczeniu studiow wyprowadzila sie z domu i
            zostawila mi komputer z dostepem do internetu ,otworzylo mi sie okno na
            swiat.Teraz mam 55lat i nie wyobrazam sobie zycia bez kumputera.Pozdrawiam
            wszystkich inarnautow w Polsce i na calym swiecie bez wzgledu na wiek!!
    • Gość: monika Re: Mój 87- letni sąsiad założył sobie internet IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.01.05, 10:58
      To WSPANIALY pomysl. Kiedys Mojaj Mama miala kontakt z kompem, ale traktowala
      go jak maszyne do pisania. Teraz, kiedy jest u mnie, z zazdroscia patrzy na
      internet i mowi, ze moglybysmy sie czesciej kontaktowac (jestem na dlugim
      zwolnieniu). Trzeba bedzie pomyslec!!!
    • Gość: caius Re: Mój 87- letni sąsiad założył sobie internet IP: *.elpos.net 09.01.05, 11:19
      Przeczytałem posty.Ze wszystkimi pozytywnie nastawionymi do komputerów i netu
      wypowiedziami zgadzam się. Nie ma granicy wiekowej. Ograniczenia stawiają sobie
      ludzie sami bez względu na wiek. Mam 52 lata i w kręgu moich znajomych jest
      niewielu którzy korzystają z sieci i komputerów.To kwestia wyboru.Tłumaczenie ,
      że "to dla młodych" śmieszy mnie.Od kilku lat "używam" i nie wyobrażam sobie
      życia bez.Można w XXI wieku żyć bez prądu, łazienki, radia, TV?
      • Gość: renia Re: Mój 87- letni sąsiad założył sobie internet IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 11:59
        całkowicie sie z Tobą zgadzam. To KWESTIA WYBORU oraz delikatnej namowy
        najbliższych osób. A apetyt rośnie w miare konsumpcji......:))))
    • Gość: Małgosia Wierzę, moi rodzice też sobie założyli IP: 5.2.* / *.chello.pl 09.01.05, 12:38
      I wiecie co? jaka to frajda, codziennie gadamy sobie na GG, albo przez Skype'a.
      Tez są pod 80 i mimo to po niełatwych poczatkach, doskonale teraz sobie po roku
      daja radę.
      Na początku było trudno, telefony z pytaniami: co robic, albo: ratunku... ale
      powolutku, doszli do wprawy.
      • Gość: sąsiad Re: Wierzę, moi rodzice też sobie założyli IP: *.chello.pl 09.01.05, 13:01
        Dla Rodziców Małgosi też serdeczności i cukiereczki :)
        • Gość: uzależniona Re: Wierzę, moi rodzice też sobie założyli IP: *.devs.futuro.pl 09.01.05, 17:48
          Dzieki sąsiedzie za ten wątek:)
          Mam 56 lat od niedawna jestem na emeyturze. Stwierdzam jedno, że gdyby nie
          internet to chyba bym przez te kilka miesięcy już zwariowała z nudów. Komputer
          miałam już wcześniej ale bez stałego dostępu do internetu. Popracowałam troszkę
          nad meżem który był przeciw i udało sie. Mam stałe łącze i nieograniczone
          możliwości.
          Rano wstaję robię sobie kawę, nie, nieprawda, najpierw włączam komputer, robię
          kawkę i zasiadam na "prasówkę" (i nie wydaję pieniążka na gazety). Powiem tyle,
          że teraz błyszczę towarzysko jeśli chodzi o wiadomości z różnych dziedzin.
          Zabrałam się za robienie drzewa genealogicznego o co prosiły mnie dzieci. Gram
          w brydża i również mam zamiar napisać książkę o dziejach naszej rodziny jako
          suplement do drzewa genealogicznego. Mam kontakt niemalże codzienny z dziećmi,
          które mieszkają daleko poprzez gadu-gadu i skype (i nie płacę drapieżnych
          rachunków telekomunikacji). Zdarza mi się czasem coś "nakaszanić" w systemie,
          ale poprzez G-G dzieciaki mnie instrują :mamo kliknij tam, nacisnij tam,
          zainstaluj to i po kłopocie. Dzieciaki i ja się cieszymy, jak nawet nie
          rozmawiamy to się widzimy, że jesteśym w sieci, to tak jakby byli w drugim
          pokoju.
          A opinia, że komputer czy internet jest tylko dla młodych jest jak najbardziej
          błędna. Znam młodych ludzi, którzy nie mają smykałki do nowoczesności. Nawet
          złożenie i załączenie odkurzacza sprawia im problem. Oczywiście pomijam opinie
          żle wychowanych młokosów, ktorzy kierują niewybrednie epitety pod adresem osób
          starszych w sieci. I dlatego też nie dziwcie się kochani, że seniorzy niezbyt
          chętnie przyznają się do swojego wieku.
          Gdyby emeryci nie bali się internetu i mieli możliwość dostępu to zapewne
          zmniejszyłaby się niebotycznie ilość zgorzkniałych staruszków, narzekających na
          los, mam z syndromem opuszczonego gniazda i nieszczęśliwych samotnych seniorów.

pozdrawiam cieplutko
          • walderka Re: Wierzę, moi rodzice też sobie założyli 10.01.05, 09:35
            Bardzo mnie podbudował temat korzystania z internetu przez starsze osoby.
            Mieszkam w środowisku gdzie niestety mało jest osób po 50siątce które
            korzystają z tego cuda techniki pomimo, że internet jest bardzo popularny
            poprzez kablówkę - stałe łącze za niewielkie pieniądze, ale traktują go jako
            zabawkę ich dzieci.Wolę nawet nie dyskutować już na ten temat bo nie udało mi
            się nikogo przekonać ile pożytecznych rzeczy można uzyskać poprzez internet i o
            ile jest to bardziej racjonalne od oglądania różnych telenowel.To raczej mnie
            wytyka się palcami za znajdowanie takiego zajęcia na emeryturze.
            Serdecznie pozdrawiam wszystkich emerytów -internautów.
        • Gość: up Re: Wierzę, moi rodzice też sobie założyli IP: *.chello.pl 27.01.05, 19:27
    • Gość: pa wel Re: Mój 87- letni sąsiad założył sobie internet IP: *.l3.c1.dsl.pol.co.uk 09.01.05, 17:37
      dobry pomysl .
    • krysia531 Re: Mój 87- letni sąsiad założył sobie internet 09.01.05, 20:55
      Bardzo mi sie podobała treść informacji o 87 letnim człowieku, króry ma
      internet. Tak chciałabym aby były kursy dla osób starszych, żeby mogły i umiały
      korzystać z komputera i internetu. Ponadto marzyłoby mi się zniżki w opłatach
      dla osób starszych za korzystanie z internetu. Moja mama jest straszym
      człowiekiem, który jest skakazany na siedzenie w wózku inwalidzkim, i tylko w
      domu przez 24 godziny. Gdyby stałe łącze w internecie było dla takich ludzi
      dostępne napewno by te ostatnie ciężkie lata przeżyli, o wiele spokojnie.
      • Gość: Magda Re: Mój 87- letni sąsiad założył sobie internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 22:59
        Nic, tylko się podpisać! Serdecznie pozdrawiam wszystkich internautów!
    • Gość: Jurek Re: Mój 87- letni sąsiad założył sobie internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 23:12
      Mam 51 lat i od 1,5 roku pracuję w firmie multimedialnej. Sam nauczyłem się
      montażu filmów, robienia płyt DVD, poznałem programy graficzne pozwalające
      tworzyć prezentacje multimedialne. Robię to wszystko zarobkowo i sprawia mi to
      ogromną satysfakcję. Razem ze mną pracują młodzi, 20-30 letni ludzie i nie
      zauważyłem, żeby prędzej ode mnie przyswajali wiedzę grafików komputerowych!
      Wszystko zależy od podejścia do tematu, zaangażowania w wykonywaną pracę, a
      najważniejsze są chęci. Skłamałbym nie wspominając o odrobinie talentu, ale
      wierzcie mi wszyscy: naprawdę komputer i internet są nie tylko dla ludzi
      młodych! Zachęcam wszystkich 50-latków i starszych do zaprzyjaźnienia się z PC-
      tami! Komputer nie tylko bawi, ale uczy i jeszce pozwala zarobić na dostatnie
      życie.
      Pozdrawiam wszystkich forumowiczów, a zwłaszcza tych bardziej zaawansowanych
      wiekowo. 87-latku:TAK TRZYMAJ!!!
      P.S. Jestem mile zaskoczony wypowiedziami młodych ludzi, którzy nas, starszych
      nie skazują na "odstawkę", a często chcą się od nas uczyć i szanują nasze
      doświadczenie życiowe. POZDRO DLA WSZYSTKICH PRZED 50-TKĄ!!!
    • Gość: knipser Re: Mój 87- letni sąsiad założył sobie internet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 06:23
      Ja mam niewiele mniej lat i od wieków już siedzę w internecie.
      Dzień zaczynam od czytania Trybuny,potem Wyborcza, trochę inną polska prase i
      przechodzę do czasopism niemieckich.
      Nie ma dnia bym dla jakiegoś artykułu nie dostał białej gorączki, gdyż
      polityka to mój żywioł.
      Chwała tym którzy wymyślili internet, a baty tym którzy go nie wymyślili tylko
      żadają,żądają - i tyle.
      Staruszkowie zjednoczmy się w sprawie zlikwidowania opłat dla tych którzy
      ukończyli np 70 lat.
      Wiem,że z każdym rokiem rośnie zamiast maleć rzesza zasłużonych powstańców,
      pewnie oni zaczną się dopominać o nowy przywilej !!!!
      Pozdrawiam ""olbojo""-internautów
    • Gość: Jasio Re: Mój 87- letni sąsiad założył sobie internet IP: *.debowiec.cieszyn.pl / *.iskrzyczyn.sdi.tpnet.pl 10.01.05, 11:20
      Mam nadzieję, że niedługo pojawią się stronki typu rady.babci.zosi.pl/ oprócz
      sciaga.pl/ itp. Nieraz chcialoby się z kimś porozmawiać, wiedząc że to osoba
      doświadczona i życzliwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka