Dodaj do ulubionych

Nowa inwestycja mieszkaniowa na Wiatracznej

01.09.05, 08:16
Calkiem przypadkiem dowiedzialem sie, ze hala fabryczna z przyleglosciami,
polozona na rogu Wiatracznej i Paca, idzie pod kilof. Najemcy dostali juz
wypowiedzenia.
Na calym terenie miedzy Paca i Prochowa ma powstac miniosiedle. W tym celu
inwestor wykupil tez (lub jest na dobrej drodze) dwa male budynki mieszkalne
przy samej Prochowej. Tyle sie dowiedzialem.
Tak sobie mysle, ze teren jest ogromny i moze tam powstac kilka ladnych
budynkow. Jednak z drugiej strony to co tam teraz jest wyglada bardzo ladnie.
Jest dosc charakterystyczne i kojarzy sie z okolica. Mam miesznae odczucia.
pzdr.
Obserwuj wątek
    • pantalon Re: Nowa inwestycja mieszkaniowa na Wiatracznej 01.09.05, 10:20
      no to moze krotka historia tego miejsca?
      Dla mlodszych stazem Grochowiakow.
      Beda miec okna na ruchliwa trase hue hue hue

sciskam

PanTalon
      • konrad.boryczko Re: Nowa inwestycja mieszkaniowa na Wiatracznej 01.09.05, 10:23
        Czekam na nowosci zapowiadane przez Siskomowcow. Wiatraczna przelotowa ma biec w
        tunelu, zatem uciazliwosc bedzie tylko podczas budowy (odkrywkowej). Natomiast
        potem Wiatraczna na powierzchni mialaby zostac taka jak dzisiaj. Tia, nie wierze.
        Natomiast wiekszosc tego miniosiedla bylaby jednak oddalona i oddzielona od
        Wiatracznej.
        pzdr.
        • pantalon Re: Nowa inwestycja mieszkaniowa na Wiatracznej 01.09.05, 11:09
          czy chodzi o te mapke:

www.siskom.waw.pl/mapy/obw-sr/sr-wariant_d/obw-sr_2grochow.jpg
          Ja nie do konca rozumiem co oznacza kolor zielony i czerwony. Wg tej mapki to
          przejezdna bedzie tylko Dwernickiego - czy to bedzie wiadukt. Tylko ona jest
          zaznaczona ciagla czarna linia przebiegajaca w poprzek do Wiatracznej

sciskam

PanTalon
          • konrad.boryczko Re: Nowa inwestycja mieszkaniowa na Wiatracznej 01.09.05, 11:12
            Chodzi o ten komunikat
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=292&w=25431927&a=28438403
            zamieszczony jest on zreszta rowniez na forum siskom.
            pzdr.
            • Gość: Mat Re: Nowa inwestycja mieszkaniowa na Wiatracznej IP: 5.6.2R* / *.nokia.com 01.09.05, 16:11
              A ja się wku..łem przyznam. Bardzo lubię te ceglane budynki, cała okolica
              straci kawałek klimatu przez to... Tak jakby nie było wkoło wolnych działek...
              Słyszałem jakiś miesiąc temu że coś dużego ma być budowane gdzieś blisko nas no
              ale sądziłem że to będzie raczej na tym wygonie między Wiatrakiem a Kobielską.

Co do planów na przebudowę Wiatracznej to raczej nic nie jest pewne póki co.
              Pierwotne plany przewidywały zagłębienie nowej trasy (coś takiego jak trasa
              łazienkowska między placem na rozdrożu a riwierą) plus zostawienie po jednym
              pasie po boku na powierzchni i - nie wiedzieć czemu i po co - likwidację
              wyjazdów z ulic lokalnych po mojej stronie Wiatracznej a pozostawienie po
              waszej. Jaki w tym sens - Bóg jeden raczy wiedzieć. Ale te plany raczej się nie
              utrzymają, albo będzie full opcja tunel albo gó.. zbudują moim zdaniem. Ludzie
              są mocno cięci na te pomysły, przynajmniej po mojej stronie Wiatracznej.
              • bultek Re: Nowa inwestycja mieszkaniowa na Wiatracznej 01.09.05, 23:26
                > Słyszałem jakiś miesiąc temu że coś dużego ma być budowane gdzieś blisko nas
                no
                >
                > ale sądziłem że to będzie raczej na tym wygonie między Wiatrakiem a Kobielską.
                >

Na terenie gdzie jest parking z wjazdem od Kobielskiej kilka miesięcy temu były
                robione sondażowe badania gruntu (odwierty), czyli coś szykują. Z tego co wiem
                to spółdzielnia do której należy grunt będzie, albo budowac sama , albo sprzeda
                całość innemu inwestorowi. Ale będzie to raczej ta pierwsza opcja - wybudują
                sami jakiś budynek mieszkalny.

A co do tej zabudowy fabrycznej która ma zniknąć, to fakt, troche tego szkoda.
                Obok budynku piekarni przy samym rondzie W., jest to mały fragmencik tego jak
                wyglądała ta okolica dawniej.
    • e-mka Partycypacja społeczna - utopia? 01.09.05, 16:35
      w Polsce od 15 lat oswajamy demokrację : ) Powoli "przedostaje się" ona także
      do sfery projektowania i budowania. Na Zachodzie od lat znane jest zjawisko
      partycypacji społecznej, jako przejawu demokracji bezpośredniej. Polega na
      uczestniczeniu obywateli w definiowaniu i rozwiązywaniu problemów związanych z
      planowaniem przestrzennym i wznoszeniem nowych obiektów. To taki proces
      komunikacji z władzą czy z inwestorem. Czytałam o różnych formach - dyskusjach
      w kręgach opiniotwórczych (architekci, socjologowie), tworzeniu "komitetów
      roboczych" (mieszkańcy + specjaliści w dziedzinie administracji + architekci -
      tak np. rewitalizuje się osiedla z wielkiej płyty w Niemczech), organizowaniu
      otwartych konkursów dla mieszkańców i wydawaniu publikacji pokonkursowych
      (Holandia), tworzeniu odnośnego ustawodawstwa (Francja)... w Polsce jak na
      razie udaje się tylko (a i to nie wszędzie) "zadośćuczynienie" - inwestor
      podpisuje z zainteresowanymi mieszkańcami umowy, a ci wzamian za rekompensatę
      (np. wymiana okien, drzwi) odstępują od roszczeń...
      czy sądzicie, że idea partycypacji społecznej w polskich warunkach to utopia?
      mi marzyłoby się, żeby jednak nie, żebym mogła współdecydować o tym, jakie ma
      być moje osiedle, dzielnica, miasto...
      ps. na koniec - anegdotka... mój znajomy, który spędził wiele lat za granicą,
      utrzymuje, że w Niemczech na nowych osiedlach zawsze napierw wszędzie sieją
      trawę, potem patrzą, którędy ludzie chodzą, a na koniec tam właśnie układają
      chodniki : )
      em.
      • interkacpi Re: Partycypacja społeczna - utopia? 02.09.05, 21:44
        logicznie...
        fajnie miec marzenia...
        pozdrowka
        • e-mka Re: Partycypacja społeczna - utopia? 02.09.05, 22:04
          prawda, że fajnie?
          pozdrawiam,
          em.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się