Dodaj do ulubionych

Saska Kępa to nie Praga.

IP: *.cebit.com.pl 29.05.08, 14:03
Wnerwia mnie, jak ktoś uważa, że cała prawobrzeżna częć Warszawy
jest Pragą. Szpital na Niekłańskiej leży na Sakiej Kępie, nie na
Pradze, co najwyżej na Pradze Południe, dzielnicy administracyjnej
sztucznie stworzonej. A historyczna Praga i historyczna Saska Kępa
to dwie różne rzeczy.
Obserwuj wątek
    • konrad.boryczko Re: Saska Kępa to nie Praga. 29.05.08, 14:08
      Podobnie Grochów i zapewne Kamionek.
      Była kiedyś akcja mająca na celu zmianę nazwy naszej dzielnicy
      na "Grochów" właśnie, a północnej sąsiadki na "Praga". Niestety
      chyba zamarła. A ja byłbym za. Koszty dla ludności żadne, niestety
      dla urzedów spore (głównie tabliczki MSI). Ale chyba warto, po co
      utrzymywać nazwę z czasów administracyjnego podziału całej
      prawobrzeżnej Warszawy na tylko dwie części?
      W sąsiednim wątku jest dyskusja na temat manii nazywania każdej
      kałuzy ku czci kogośtam. A o nazwie całej dzielnicy się nie
      dyskutuje...
      • Gość: phi Re: Saska Kępa to nie Praga. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.08, 12:49
        tak, tak... i niech każdy rejon dzielnicy ma własny biurowiec z
        administracją
        • konrad.boryczko Re: Saska Kępa to nie Praga. 30.05.08, 14:08
          Cięta riposta, ale nie bardzo łapię puentę. Przecież urzędy
          pozostałyby te same tylko nazwa by się zmieniła (pieczątki i
          tabliczki również - to jest ewidentny koszt, ale wymiana mogłaby być
          stopniowa itd.).
          • Gość: phi Re: Saska Kępa to nie Praga. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.08, 14:34
            W ramach podtrzymania tego wirtualnego tematu (dla mnie) zadam
            pytanie: jak wygląda twoja koncepcja wyodrębnienia Saskiej spod
            Pragi? Na czym ma ona polegać, na zmianie tabliczek? Których? A może
            myślisz o kolejnej reformie administracyjnej?
            deser www.zdm.waw.pl/index.php?id=257
            • konrad.boryczko Re: Saska Kępa to nie Praga. 30.05.08, 14:56
              No to się nie zrozumieliśmy.
              Nie moja koncepcja, tylko koncepcja pojawiająca się od wielu lat,
              którą przypadkiem popieram.
              Chodzi o zmianę nazwy dzielnicy (obecnie "Praga Południe")
              na "Grochów", bez zmiany jakichkolwiek granic itp. W skład dzielnicy
              Grochów będzie wchodzić i Grochów, i Gocław, i Saska Kępa, i
              Kamionek, i Gocławek, i Olszynka Grochowska. Tak jak obecnie. Tylko
              zmiana nazwy dzielnicy.
              Tak jak obecnie w skład dzielnicy, np. Żoliborz wchodzi Żoliborz,
              Marymont, Marymont Potok i inne takie.
              • Gość: Ania Re: Saska Kępa to nie Praga. IP: *.aster.pl 31.05.08, 23:28
                A dlaczego to niby Saska Kępa miałaby się znajdować w dzielnicy
                Grochów?To są dwie odrębne dzielnice.Nazwa Praga Południe nie jest
                zła.To już raczej nazwanie całej dzielnicy Grochów wydaje mi się
                dziwolągiem.Powstałaby sztucznie napompowana dzielnica.Nie mam nic
                przeciwko obecnej nazwie Praga.
            • Gość: warszawiak Re: Saska Kępa to nie Praga. IP: *.cebit.com.pl 30.05.08, 16:19
              Mnie nie chodzi nawet o wyodrębnianie dzielnicy. Nieporozumieniem
              jest określenie "szpital na Niekłańskiej na Pradze", a nie "szpital
              na Niekłańskiej na Saskiej Kępie". Praga dla każdego rodowitego
              warszawiaka to centrum dzisiejszej Pragi Północ: Targowa,
              Ząbkowska,Brzeska, Szmulki itd, a nie Praga Południe, Grochów,
              Gocławek etc.
      • juliu Re: Saska Kępa to nie Praga. 31.05.08, 20:40
        Jednak nazwa Praga Południe jest bardziej neutralna. Mieszkańcy Saskiej Kępy nie
        koniecznie chcieliby mieszkać na Grochowie.
        • Gość: konrad.boryczko Re: Saska Kępa to nie Praga. IP: *.subscribers.sferia.net 31.05.08, 22:44
          Może i neutralna, ale nieprawdziwa.
          Pochodzi z czasów, gdy całą prawobrzeżną część Warszawy określono Pragą i podzielono na dwie części: Północ i Południe. Chociaż jeśli wierzyć starym planom, to w l. 50. były trzy części: jeszcze Praga Centrum:
          www.trasbus.com/planywarszawy/1958/1958-030.jpg
          Bo w 60. już nie:
          www.trasbus.com/planywarszawy/1961/4-5.jpg
          Obecnie czasy się zmieniły. Z dawnej części Warszawy zwanej zbiorczo "Praga" wyodrębniono Białołękę, Targówek, Rembertów i Wawer. Tylko nieszczęsne Praga Południe i Północ zostały. Już bez żadnego uzasadnienia.
    • e._ Re: Saska Kępa to nie Praga. 30.05.08, 14:59
      To już zmienić nazwę na Kamionek, bo to najstarsza wieś/osada w tym
      rejonie, starsza nawet od tego co powstało po drugiej stronie Wisły!
      A Saska Kępa z jej pretensjami do elitarności to całkiem inna
      bajka...
      • juliu Re: Saska Kępa to nie Praga. 31.05.08, 20:38
        Nazwa "kamionek" ze względu na ogólnie znany charakter rodzimych mieszkańców
        bardziej akurat pasuje do tej północnej części Pragi. :D
        • Gość: ewak Re: Saska Kępa to nie Praga. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.08, 23:19
          Straszne prostactwo przemawia przez Ciebie, a poza tym zupełna
          nieznajomość etymologii nazwy Kamionek. Rdzenni mieszkańcy Kamionka,
          których obrażasz, są związani z krachem gospodarczym tego terenu, a
          Ty z krachem kulturalnym i intelektualnym!
          • Gość: xy_zet Re: Saska Kępa to nie Praga. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 17:13
            Gość portalu: ewak napisał(a):

> Straszne prostactwo przemawia przez Ciebie, a poza tym zupełna
            > nieznajomość etymologii nazwy Kamionek. Rdzenni mieszkańcy
            Kamionka,
            > których obrażasz, są związani z krachem gospodarczym tego terenu,
            a
            > Ty z krachem kulturalnym i intelektualnym!

Sic!
            • Gość: phi Re: Saska Kępa to nie Praga. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 19:48
              juliu z Saskiej jesteś? Przyjezdni i tak nie łapią tych wszystkich
              niuansów historycznych, więc nie ma się co dziwić komentarzom. A
              może coś na temat tzw. chamowa powiecie moi drodzy? To nie jest
              również Saska Kępa przypadkiem?
              • Gość: Ania Re: Saska Kępa to nie Praga. IP: *.aster.pl 02.06.08, 00:27
                To też jest Saska Kępa i nie nazywa się chamowo.Od wielu,wielu lat
                jestem związana z tym miejscem i pierwszy raz spotkałam się z tą
                idiotyczną nazwą na tym forum.Nigdy wcześniej tego nie słyszałam.
                • Gość: phi Re: Saska Kępa to nie Praga. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 08:33
                  trzeba sondaż wśród autochtonów zrobić, żeby się zorientować skąd to
                  określenie
                  • Gość: Ania Re: Saska Kępa to nie Praga. IP: *.aster.pl 02.06.08, 11:28
                    Przypuszczam,że tę nazwę wymyślił sobie sam pan"wielce kulturalny"i
                    ją propaguje.Pewnie dlatego,że to jest osiedle,w przeciwieństwie do
                    pozostałej zabudowy Saskiej Kępy.W takim razie trzeba by tym
                    określeniem nazwać wszystkie osiedla w Warszawie,dlatego że są
                    osiedlami.Całe szczęście,że ten człowiek nie mieszka na tym
                    osiedlu,bo jeszcze by nam okolica schamiała.
                    • Gość: phi Re: Saska Kępa to nie Praga. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 13:22
                      skąd to "chamowo"
                      www.autoportret.pl/_files/artykuly/a12_rybickaQ.pdf
                      • Gość: Ania Re: Saska Kępa to nie Praga. IP: *.aster.pl 02.06.08, 13:28
                        Szkoda,że nic nie widać.
                        • Gość: phi Re: Saska Kępa to nie Praga. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 14:20
                          w skrócie: Miron Białoszewski przeprowadził się do bloku z wielkiej
                          płyty przy Lizbońskiej, co potem odreagował pisząc Chamowo,
                          Blokowidła, Wiersze baby z bloku, Korytarzowiec.
                          • Gość: Ania Re: Saska Kępa to nie Praga. IP: *.aster.pl 02.06.08, 17:55
                            Dzięki.Dobrze,ale przecież to nie powinno dotyczyć tylko tej części
                            Saskiej Kępy.Inne osiedla też są blokowiskami,często też z wielkiej
                            płyty.Białoszewski mieszkał też w Śródmieściu,w bloku z czterema
                            piętrami.W ogóle to postać kontrowersyjna.Dla mnie ta okolica jest
                            super.Nie widzę tu"chamstwa"i nigdy ta nazwa nie przyszłaby mi do
                            głowy.
                            • Gość: phi Re: Saska Kępa to nie Praga. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 19:26
                              Powiem tak: Saska Kępa jest jak dobra marka, obroni się sama. Chyba
                              mało komu to "chamowo" kojarzy się z Saską. Lepiej się ma w głowach
                              Warszawiaków obrazek Saskiej jako sielskiej krainy pachnącej
                              luksusem. Nie trzeba tabliczek i zmian urzędowego nazewnictwa, i tak
                              Saska postrzegana jest bardziej jako zupełnie odrębna i odmienna
                              część miasta.
                              • Gość: Ania Re: Saska Kępa to nie Praga. IP: *.aster.pl 02.06.08, 20:27
                                Tak własnie jest.
                                • Gość: m Re: Saska Kępa to nie Praga. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.08, 11:52
                                  Kiępa to Kiępa. Za trasą - tam gdzie Afrykańska, Egipska i Lizbońska
                                  z blokami to już Kiępy jakby mniej, A Białoszewski bardziej
                                  opisywał "zieloną Warszawę" w bloku, tę całą napływowo -
                                  nuworyszowską "chłopsko-robotniczą elytę" niż samo miejsce.
                                  U nas /liceum Mickiewicza/ chamowo, mówiło się własnie na Grochów i
                                  za kanałkiem to już był inny, oczywiście gorszy świat.
                                  • Gość: 1973 Re: Saska Kępa to nie Praga. IP: *.171.90.4.crowley.pl 05.06.08, 12:45
                                    Ciekawe - u mnie w Mickiewiczu Grochów to był Grochów.
                                    A chamowo było powszechnym określeniem blokowisk Kępy, używanym
                                    przez pretensjonalne Pańcie z okolic Aldony, Obrońców itp (nie
                                    rdzenne SaskoKępki, ale przynajmnie o Białoszewskim słyszały).
              • juliu Re: Saska Kępa to nie Praga. 07.06.08, 22:47
                Takie uroki mieszkania w stolycy. :) Na marginesie ja znałem inną wersję
                "chamowa", bardziej polityczną, jak to Gomułka postanowił dochamić Saską Kępę
                budując te blokowiska za ul. Saską. Białoszewskiego to czytałem najwyżej w
                szkole (o ile czytałem), oj muszę się przejść do biblioteki i nadrobić
                zaległości. xD
                • Gość: Ania Re: Saska Kępa to nie Praga. IP: *.aster.pl 08.06.08, 18:19
                  Z łaski swojej,wypraszam sobie nazywanie mojej okolicy chamowem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka