Dodaj do ulubionych

Interparcel/parceline

27.03.06, 12:54
czy ktos korzystał z ich usług?
od kilku dni usiłuję znależc firmę, która przewwienie mi sporą, choc niezbyt
ciezką (ok 5kg) paczkę w czasie krószym niz oferowane przez royal mail 4 tyg.
firma, która wymieniłam w tytule proponuje (na stronie www) dosc rozsadna
cenę w porównaniu z innymi - bo 27gbp + vat 9czy za zabawki płaci sie vat?)
sprawdziłam firmy, które proponowaliscie w innych watkach, ale niektóe z nich
operują tylko z londynu a ja mieszkam gdzie indziej.
Obserwuj wątek
    • mi74 Re: Interparcel/parceline 27.03.06, 14:41
      Nie odpowiem dokladnie na Twoje pytanie, bo nigdy nie korzystalam z
      Interparcel, ale mam kilka rad.
      Cena, ktora podalas jest rzecywiscie bardzo niska. Porownalam ja z nasza taryfa
      i naszych agentow i roznica jest spora.
      Vatu jako takiego na zabawki nie ma - roznica w cenie jest tylko pomiedzy
      Documents i Non-documents (te drugie troszke drozsze). Vat, natomiast, placi
      sie za kraje Unii Europejskiej - 17.5%, wiec jesli chcesz ja wyslac do Polski,
      to bedziesz musiala zplacic Vat.
      Co do objetosci - postaraj sie zapakowac wszystko w jak najmniejsze pudelko,
      bo z tego, co wiem, to duza paczka jest mierzona: dlugosc x wysokosc dzielone
      przez 3000 albo 6000 (nie pamietam dokladnie ale chyba przez 6000) i jesli
      wyjdzie np. 10, to bedziesz musiala zaplacic za 10 kg a nie za 5.
      Moze rodzielenie tego na 2 paczki wyszloby jeszcze korzystniej?
      Aha, no i make sure, ze nie wysylasz zadnych baterii, no i w 'description'
      najlepiej napisac 'GIFT'.
      Pozdrawiam.
      • formaprzetrwalnikowa Re: Interparcel/parceline 27.03.06, 19:04
        a kto to znaczy 'nasza taryfa'? nasza czyli czyja? i jaka jest?
        czemu nie wysyłas baterii?
        jak ju napisałam wyzej: nie mozna tego rozdzielic, niestety, to jedna zabawka,
        duża, choc lekka
        • mi74 Re: Interparcel/parceline 27.03.06, 19:16
          Sorry, skrot myslowy - pracuje w firmie wysylkowej, stad 'nasze taryfy' itd. U
          nas wyszloby to ponad 90 funtow, jesli mialaby to byc wysylka podobna do
          kurierskiej, ale troszke wolniejsza - 3-5 dni roboczych.

Baterii nie mozna wysylac ze wzgledu na zawartosc i mozliwosc wyciekow. Jest to
          oficjalnie zabronione.
          • formaprzetrwalnikowa Re: Interparcel/parceline 27.03.06, 19:19
            podejrzewam, ze miałas na mysli firmę, w której pracujesz. ale skoro ponad
            90gbp, to nie zapytam jaka. ;-)
            dzięki za info o bateriach - zaraz sprawde, czy nie ma baterii
            :)
    • kasia799 Re: Interparcel/parceline 27.03.06, 17:33
      Tak jak mi74 napisala, sprobuj zapakowac te zabawki w kilka mniejszych paczek.
      Tak by nie przekraczaly 2kg jedna, jezeli to mozliwe.
      Wtedy masz mozliwosc wyslania tego poprzez Airmail.

Kiedys mialam podobna sytuacje z 2-3 kg paczka.
      Za rada 'pani w okienku' podzielilam ja na 2 mniejsze i koszty od razu spadly o
      kilka funtow.
      Ps Airmail idzie do Polski kolo 7-10 dni a surface mail, o ktorym zapewne
      piszesz 4 tygodnie, ale moze to rownie dobrze byc az do 8 tygodni.
    • catriona Re: Interparcel/parceline 27.03.06, 18:09
      Ja korzystalam z Parceline przed swietami - i nigdy wiecej tego nie zrobie.
      Podobno firma ma fatalna reputacje. Moja przesylka miala isc 48 godzin , szla 3 i pol tygodnia! Zadnych wiadomosci, jak dzwonilismy to nam bardzo sarkastycznie odpowiadano, zart jakis. Wysylalam bardzo lekka paczuszke z dokumentami, wiec sie nadenerwowalam, ze sie zgubily, a firma w ogole nie wiedziala co sie dzieje. Moj znajomy w Warszawie, gdzie byl adres odbiorcy specjalnie czekal w domu (i to kilka razy, przed poludniem!) przed poludniem, bo mieli przesylke doreczyc. Ani widu, ani slychu. Probowali nam pozniej wmowic, ze nie podalismy telefonu do odbiorcy, co bylo klamstwem, bo napisalismy go na opakowaniu. Opowiadali ze byla trzykrotna proba doreczenia przesylki, ale nie zastali odbiorcy - a nikt to niego nie zadzwonil ani niezostawil awizo. Fatalna firma.
      Szczerze odradzam.
      • formaprzetrwalnikowa Re: Interparcel/parceline 27.03.06, 18:41
        dzięki.
        będę szukac dalej.
        problem polega na tym, ze to jedna duza zabawka (a włąsciwie tzw walker)-
        swietnie zapakowana tak, zeby sie nie ruszała.
        a dlaczego nie wysyłac baterii?
        • kash0303 Re: Interparcel/parceline 27.03.06, 23:20
          Taka mala sugestia. Moze, ktoras z dziewczyn mieszkajacych w Londynie
          zgodzilaby sie podac paczke dalej do Polski. Nie musi sie to chyba wiazac z
          jakims odwozeniem na Victorie czy tym podobne. Przeciez niektore firmy
          przewozowe odbieraja od klienta w domu. Wtedy Ty wyslalabys paczke do Londynu
          Royal Mail, a dalej przewoz do Polski przez ktoras z polecanych firm. Nie wiem
          czy to by wyszlo duzo taniej (bo RM za paczke do 6kg liczy ciut ponad 8 GBP, a
          i firmy przewozowe pobieraja czasami oplate minimum jak za 10 kg), no i nie
          wiadomo czy znalazlby sie ktos chetny pomoc, ale zawsze mozna sprobowac.
          Powodzenia!!!
          • mi74 Re: Interparcel/parceline 28.03.06, 10:33
            Tez mi to do glowy przyszlo. Mysle, ze to dobry pomysl.
            Moge Ci pomoc, jesli chcesz wybrac ktoras z firm przewozowych - kilka ogloszen
            jest w www.cooltura.co.uk. Oni odbieraja paczki z domu - nie ma problemu, moga
            odebrac ode mnie.
            Zapytam tez swojego nie-meza, ktory pracuje w firmie konkurencyjnej - moze ich
            taryfy sa tansze :)
            Jesli zdecydujesz sie na to, wyslij mi maila na adres gazetowy, wtedy
            konkretnie sie dogadamy.
            Pozdrawiam .
            • formaprzetrwalnikowa Re: Interparcel/parceline 28.03.06, 10:37
              dzieki :) to bardzo mile z Twojej storny, ale ja nie lubie naduzywac czyjej
              uprzejmosci :)
              bede wdzieczna, jesli zapytasz nie-meza o taryfy.
              jestem prawie zdecydowana na parcelforce- to jakas spolka wspolpracujaca z
              royalmail. mam nadzieje, ze uczciwa
              • mi74 Re: Interparcel/parceline 28.03.06, 11:20
                Wyslalam Ci maila - mam nadzieje, ze doszedl, bo mialam problem ze skrzynka.
                • formaprzetrwalnikowa Re: Interparcel/parceline 28.03.06, 13:14
                  doszedl. dzieki :)
                  juz odpisalam
    • jaleo Re: Interparcel/parceline 28.03.06, 20:54
      formaprzetrwalnikowa napisała:

> dosc rozsadna
      > cenę w porównaniu z innymi - bo 27gbp + vat 9czy za zabawki płaci sie vat?)

Jesli dobrze rozumiem, to Ty wysylasz te zabawke z UK do Polski jako prezent
      tzn. nie prowadzisz handlu zabawkami. W takim wypadku VAT jest dodany do ceny
      uslug pocztowych, i oczywiscie musisz zaplacic.
      • formaprzetrwalnikowa Re: Interparcel/parceline 28.03.06, 21:45
        tak, tzn nie - nie prowadze handlu zabawkami.
        ile wynosi VAT?
        • jaleo Re: Interparcel/parceline 28.03.06, 21:51
          Na uslugi kurierskie o ile sie nie myle jest standard rate, czyli 17.5%.
          • formaprzetrwalnikowa Re: Interparcel/parceline 28.03.06, 23:42
            znaczy: ten VAt nie na to, co przesyłam, tylko za sam fakt przesyłania?
            • mi74 Re: Interparcel/parceline 29.03.06, 12:16
              Tak, dokladnie. VAT placi sie za sam fakt przesylania i to tylko do krajow Unii
              Europejskiej - 17.5%, czyli wysylajac cokolwiek do Polski bedziesz musiala go
              zaplacic.
              Za to, ze przesylasz zabawke, VATu nie zaplacisz, tylko bedziesz musiala
              zaplacic troszke wyzsza cene za fakt, ze nie sa to Ducuments, tylko Non-
              documents.
              Pozdrawiam
              • formaprzetrwalnikowa Re: Interparcel/parceline 29.03.06, 13:32
                rozumiem. i dzieki jeszcze raz
                :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka