confianza1 12.04.06, 19:14 Czy ktos z Was ma doswiadczenia w tym temacie? Jak brytyjskie banki podchodza do tego rodzaju kredytow? Jakie maja wymagania? Czy ktos sie staral i moze polecic konkretny bank? Dzieki za info Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
barbarakaroluk Re: Kredyt na zakup nieruchomosci w Polsce 12.04.06, 20:16 hej, ja tez jestem zainteresowana tematem, jakkolwiek utknelam w martwym punkcie. ale ciagle szukam info. link ( dobrze jeszcze nie wyczytalam...) www.connectandprotect.co.uk/ Odpowiedz Link
kosmitkazmarsa Re: Kredyt na zakup nieruchomosci w Polsce 12.04.06, 20:25 Nie wiem jak jest w bankach angielskich, bo tak naprawde nie spradzalam.Znajomy dzwonił do jednego banku i odmówili mu kredytu na zakup nieruchomości w Polsce. Szczerze nie drążyłam tematu. Ja własnie kończe formalności z polskim bankiem. Biorę tam kredyt, bo jeśli wróce do Polski i tamk będzie mi lawiej spłacic kredyt do końca. Odpowiedz Link
barbarakaroluk Re: Kredyt na zakup nieruchomosci w Polsce 12.04.06, 21:45 a mozemy wiedziec ktory to bank w Polsce ? dzieki z gory:) Odpowiedz Link
tuti Re: Kredyt na zakup nieruchomosci w Polsce 12.04.06, 20:41 o no to widze ze jest nas czworo dolaczam do klubu nieuswiadomionych, acz chcacych wiedziec. chyba ktoras z nas bedzie musiala zrobic pierwszy krok ;) Odpowiedz Link
kosmitkazmarsa Re: Kredyt na zakup nieruchomosci w Polsce 12.04.06, 22:07 BGŻ. Myślę, ze wiekszosc polskich banków udzieli takiego kredytu bez problemu. Kredyty mieszkaniowe to ostanio goracy "temat" i banki staraja sie o jak najwieksza liczbe zainteresowanych. Odpowiedz Link
eballieu Re: Kredyt na zakup nieruchomosci w Polsce 12.04.06, 22:47 Zupelnie nie wiem, jak to wyglada od strony prawnej w UK. Ale wydaje mi sie, ze warto spytac swoj bank, tam gdzie masz konto. Tego typu sprawy sa czesto rozpatrywane indywidualne. Przeciez Anglicy tez kupuja nieruchomosci za granica i przeciez nie wszyscy za gotowke. Wiem, ze np. w Belgii tego typu kredyty - dotyczace inwestycji na rynku nieruchomosci(dom/mieszkania/komercyjne) w centralnej, wschodniej Europie i poza Europa rozpatrywane sa indywidualnie. Sprobuj. Nawet jesli ktos napisze ci na forum, ze jemu udzielono negatywnej odpowiedzi, nie znaczy ze Tobie taka odpowiedz dadza. Pewnie koszta kredytu juz przeliczylas - to czy bardziej oplaca ci sie wziac kredyt w Polsce czy w UK. Odpowiedz Link
kosmitkazmarsa Re: Kredyt na zakup nieruchomosci w Polsce 12.04.06, 23:04 Zapytac nie zaszkodzi, ja nie zglebialam tematu, poniewaz po przemysleniu sprawy, kredyt w w Polsce byl dla mnie lepsza opcja.Jak jednak uzyszkasz jakies informacje na kredyt w w angielskim banku na nieruchomosc w Polsce to prosze o informacje. Tak z czystej ciekawosci a moze i ktos inny skorzysta.pozdrawiam Odpowiedz Link
ralphos Re: Kredyt na zakup nieruchomosci w Polsce 12.04.06, 23:32 Moi znajomi wzięli w Barclays kredyt na zakup mieszkania w Polsce. Jeżeli pracuje się w UK jakiś czas, to nie ma większego problemu. Barclaysa znajomi jednak nie polecają z uwagi na aferę związaną z transferem pieniędzy do Polski - jedno wielkie nieporozumienie. Stracili na tym sporo pieniędzy, bo Barclays zamiast wysłać funty przesłał złotówki na polskie konto walutowe (później byli zdziwieni "jak to, to można mieć w Polsce konto w funtach?") i przewalutowanie nastąpiło dwa razy, co spowodowało stratę około tysiąca funtów! Ciężka była walka o odkręcenie tego, część pieniędzy udało im się odzyskać, ale nie wszystko. Bałagan, nikt nic nie wie, odsyła do kogoś innego. Odpowiedz Link
evian5 Re: Kredyt na zakup nieruchomosci w Polsce 13.04.06, 09:47 ja tez nie wiem ja to wyglada tutaj, ale tak na moj rozum (zajmowalam sie kredytami hipotecznymi w polsce) to nie sadze zeby banki byly chetne na udzielenie kredytu na zakup nieruchomosci w polsce ze wzgledu na zabezpieczenie. chyba ze dostaliby jako zabezpieczenie hipoteczne nieruchomosc zastepcza w anglii. no ale moze jakis babk by sie chcial zabezpieczac na nieruchomosci w polsce, w co watpie. jesli chodzi o polske, to banki w ktorych pracowalam nie dawaly kredytow na zakup nieruchomosci za granica z w/w wzgeldow. natomiast mozna w polsce dostac kredyt na zakup nieruchomosci jesli sie mieszka i pracuje za granica. to zaden probelem, poniewaz hipoteka bedzie na nieruchomosci w polsce, poza tym trzeba przedstwic tylko dokumenty potwierdzajace uzyskiwane dochody za granica. GE Bank Mieszkaniowy takie kredyty dawal, sama osobiscie mialam wielu takich klientow, wtedy wymagalismy 50% wkladu wlasnego w takich przypadkach, ale to bylo pare lat temu. teraz trwa boom na nieruchomosci i wojna kredytowa wiec sadze, ze wymogi tez zlagodnialy. Odpowiedz Link
kosmitkazmarsa Re: Kredyt na zakup nieruchomosci w Polsce 13.04.06, 11:57 Przepisy złagodniały, mozna pod hipoteke nieruchomości wziąsc kredyt bez wkładu własnego. Odpowiedz Link
liley11 Re: Kredyt na zakup nieruchomosci w Polsce 13.04.06, 12:28 Znajmomy znajomego mojego meza, Bulgar wzial pozyczke w banku na £15 000 i kupil nieruchomosc w Bulgarii. Moze nie koniecznie trzeba brac tzw "mortgage", bo kwoty zakupu nieruchomosci w polsce sa znacznie nizsze od tutejszych (UK) i moze wystarczy zwykla pozyczka? Nie wiem tylko jakie sa warunki finansowe (tzn, co bardziej sie oplaca). Mysle, ze warto poszperac po bankach tutaj i w Polsce i wybrac najkorzystniejszy wariant. Trzeba tez wziac pod uwage Polski US i zobowiazania podatkowe. Odpowiedz Link
101krotka Re: Kredyt na zakup nieruchomosci w Polsce 13.04.06, 14:18 Dwa lata temu wzielismy pozyczke z mezem w Lloyds TSB na zakup mieszkania w Polsce.Byla to zwykla pozyczka (ceny nieruchomosci sa znacznie nizsze)chociaz wiedzieli ze bierzemy ja na zakup nieruchomosci i w ogole nie byl to problem.Nie wiem czy koniecznie chcecie mortgage ale taka pozyczke mozecie wziac i pozniej z nia zrobic co wam sie podoba. Ale moze cos sie teraz zmienilo,nie mam pojecia.Powodzenia. Odpowiedz Link
minisufka Re: Kredyt na zakup nieruchomosci w Polsce 14.04.06, 19:35 moj maz przed kupnem mieszkania w PL wzial w UK zwykla LOAN zamiast MORTGAGE. i problem z glowy ;) Odpowiedz Link