Dodaj do ulubionych

Kredyt na zakup nieruchomosci w Polsce

12.04.06, 19:14
Czy ktos z Was ma doswiadczenia w tym temacie? Jak brytyjskie banki podchodza
do tego rodzaju kredytow? Jakie maja wymagania?
Czy ktos sie staral i moze polecic konkretny bank?
Dzieki za info
Obserwuj wątek
    • barbarakaroluk Re: Kredyt na zakup nieruchomosci w Polsce 12.04.06, 20:16
      hej,
      ja tez jestem zainteresowana tematem, jakkolwiek utknelam w martwym punkcie.
      ale ciagle szukam info.
      link ( dobrze jeszcze nie wyczytalam...)
      www.connectandprotect.co.uk/
      • kosmitkazmarsa Re: Kredyt na zakup nieruchomosci w Polsce 12.04.06, 20:25
        Nie wiem jak jest w bankach angielskich, bo tak naprawde nie spradzalam.Znajomy
        dzwonił do jednego banku i odmówili mu kredytu na zakup nieruchomości w Polsce.
        Szczerze nie drążyłam tematu. Ja własnie kończe formalności z polskim bankiem.
        Biorę tam kredyt, bo jeśli wróce do Polski i tamk będzie mi lawiej spłacic
        kredyt do końca.
        • barbarakaroluk Re: Kredyt na zakup nieruchomosci w Polsce 12.04.06, 21:45
          a mozemy wiedziec ktory to bank w Polsce ?
          dzieki z gory:)
      • tuti Re: Kredyt na zakup nieruchomosci w Polsce 12.04.06, 20:41
        o no to widze ze jest nas czworo
        dolaczam do klubu nieuswiadomionych, acz chcacych wiedziec.
        chyba ktoras z nas bedzie musiala zrobic pierwszy krok ;)
        • kosmitkazmarsa Re: Kredyt na zakup nieruchomosci w Polsce 12.04.06, 22:07
          BGŻ. Myślę, ze wiekszosc polskich banków udzieli takiego kredytu bez problemu.
          Kredyty mieszkaniowe to ostanio goracy "temat" i banki staraja sie o jak
          najwieksza liczbe zainteresowanych.
          • eballieu Re: Kredyt na zakup nieruchomosci w Polsce 12.04.06, 22:47
            Zupelnie nie wiem, jak to wyglada od strony prawnej w UK.
            Ale wydaje mi sie, ze warto spytac swoj bank, tam gdzie masz konto. Tego typu
            sprawy sa czesto rozpatrywane indywidualne. Przeciez Anglicy tez kupuja
            nieruchomosci za granica i przeciez nie wszyscy za gotowke.
            Wiem, ze np. w Belgii tego typu kredyty - dotyczace inwestycji na rynku
            nieruchomosci(dom/mieszkania/komercyjne) w centralnej, wschodniej Europie i
            poza Europa rozpatrywane sa indywidualnie.
            Sprobuj. Nawet jesli ktos napisze ci na forum, ze jemu udzielono negatywnej
            odpowiedzi, nie znaczy ze Tobie taka odpowiedz dadza.
            Pewnie koszta kredytu juz przeliczylas - to czy bardziej oplaca ci sie wziac
            kredyt w Polsce czy w UK.

• kosmitkazmarsa Re: Kredyt na zakup nieruchomosci w Polsce 12.04.06, 23:04
              Zapytac nie zaszkodzi, ja nie zglebialam tematu, poniewaz po przemysleniu
              sprawy, kredyt w w Polsce byl dla mnie lepsza opcja.Jak jednak uzyszkasz jakies
              informacje na kredyt w w angielskim banku na nieruchomosc w Polsce to prosze o
              informacje. Tak z czystej ciekawosci a moze i ktos inny skorzysta.pozdrawiam
    • ralphos Re: Kredyt na zakup nieruchomosci w Polsce 12.04.06, 23:32
      Moi znajomi wzięli w Barclays kredyt na zakup mieszkania w Polsce. Jeżeli
      pracuje się w UK jakiś czas, to nie ma większego problemu.
      Barclaysa znajomi jednak nie polecają z uwagi na aferę związaną z transferem
      pieniędzy do Polski - jedno wielkie nieporozumienie. Stracili na tym sporo
      pieniędzy, bo Barclays zamiast wysłać funty przesłał złotówki na polskie konto
      walutowe (później byli zdziwieni "jak to, to można mieć w Polsce konto w
      funtach?") i przewalutowanie nastąpiło dwa razy, co spowodowało stratę około
      tysiąca funtów! Ciężka była walka o odkręcenie tego, część pieniędzy udało im
      się odzyskać, ale nie wszystko. Bałagan, nikt nic nie wie, odsyła do kogoś innego.
      • evian5 Re: Kredyt na zakup nieruchomosci w Polsce 13.04.06, 09:47
        ja tez nie wiem ja to wyglada tutaj, ale tak na moj rozum (zajmowalam sie
        kredytami hipotecznymi w polsce) to nie sadze zeby banki byly chetne na
        udzielenie kredytu na zakup nieruchomosci w polsce ze wzgledu na zabezpieczenie.
        chyba ze dostaliby jako zabezpieczenie hipoteczne nieruchomosc zastepcza w anglii.
        no ale moze jakis babk by sie chcial zabezpieczac na nieruchomosci w polsce, w
        co watpie.
        jesli chodzi o polske, to banki w ktorych pracowalam nie dawaly kredytow na
        zakup nieruchomosci za granica z w/w wzgeldow.
        natomiast mozna w polsce dostac kredyt na zakup nieruchomosci jesli sie mieszka
        i pracuje za granica. to zaden probelem, poniewaz hipoteka bedzie na
        nieruchomosci w polsce, poza tym trzeba przedstwic tylko dokumenty
        potwierdzajace uzyskiwane dochody za granica.
        GE Bank Mieszkaniowy takie kredyty dawal, sama osobiscie mialam wielu takich
        klientow, wtedy wymagalismy 50% wkladu wlasnego w takich przypadkach, ale to
        bylo pare lat temu. teraz trwa boom na nieruchomosci i wojna kredytowa wiec
        sadze, ze wymogi tez zlagodnialy.
        • kosmitkazmarsa Re: Kredyt na zakup nieruchomosci w Polsce 13.04.06, 11:57
          Przepisy złagodniały, mozna pod hipoteke nieruchomości wziąsc kredyt bez wkładu
          własnego.
          • liley11 Re: Kredyt na zakup nieruchomosci w Polsce 13.04.06, 12:28
            Znajmomy znajomego mojego meza, Bulgar wzial pozyczke w banku na £15 000 i kupil
            nieruchomosc w Bulgarii. Moze nie koniecznie trzeba brac tzw "mortgage", bo
            kwoty zakupu nieruchomosci w polsce sa znacznie nizsze od tutejszych (UK) i moze
            wystarczy zwykla pozyczka? Nie wiem tylko jakie sa warunki finansowe (tzn, co
            bardziej sie oplaca). Mysle, ze warto poszperac po bankach tutaj i w Polsce i
            wybrac najkorzystniejszy wariant. Trzeba tez wziac pod uwage Polski US i
            zobowiazania podatkowe.
            • 101krotka Re: Kredyt na zakup nieruchomosci w Polsce 13.04.06, 14:18
              Dwa lata temu wzielismy pozyczke z mezem w Lloyds TSB na zakup mieszkania w
              Polsce.Byla to zwykla pozyczka (ceny nieruchomosci sa znacznie nizsze)chociaz
              wiedzieli ze bierzemy ja na zakup nieruchomosci i w ogole nie byl to
              problem.Nie wiem czy koniecznie chcecie mortgage ale taka pozyczke mozecie
              wziac i pozniej z nia zrobic co wam sie podoba. Ale moze cos sie teraz
              zmienilo,nie mam pojecia.Powodzenia.
              • minisufka Re: Kredyt na zakup nieruchomosci w Polsce 14.04.06, 19:35
                moj maz przed kupnem mieszkania w PL wzial w UK zwykla LOAN zamiast MORTGAGE. i
                problem z glowy ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka