Dodaj do ulubionych

"kancelarie prawnicze" załatwiające zasiłki

27.06.06, 23:20
Wiem, wiem, jakie niektórzy z was mają zdanie na temat udzielania rad i
odpowiadania na posty typu: mam już tax credit, child benefit, staram się o
housing benefit, co jeszcze mi się należy.
Ale ja wychodzę z założenia, że jak coś wiem, to dlaczego mam się nie
podzielić wiedzą.
Ale do rzeczy - dosłownie mnie wkurzają, coraz bardziej mnożące
się 'kancelarie prawnicze', które się nachalnie rekalmują gdzie się da,
obiecując ludziom załatwienie czego tylko się da. Oczywiście biorą za to
słone pieniądze. Ale - i zetknęłam się z tym już kilkakrotnie - podają
ludziom złe informacje. Złe, tzn. 'przekombinowane', albo wręcz łamiące
prawo. Np. 'sławetne' zakładanie firmy w celu uzyskania NIN. Mówią
ci 'specjaliści", że wystarczy założyć firmę sprzątającą, wystawić jeden
rachunek na kolegę i szafa gra. I cały szereg takich porad (wiem, bo już nie
raz prostowałam takie słono opłacone informacje). O fikcyjnym zatrudnieniu,
adresie, zakładaniu konta w godzinę nie wspomnę.

Czy ktoś kontroluje te kancelarie?
--
Don't guess.
Obserwuj wątek
    • effata Re: "kancelarie prawnicze" załatwiające zasiłki 07.08.06, 00:10
      Dziękuję, dziękuję za niesamowity odzew na mój post ;)))

Napiszę tylko parę słów, bo poznałam dziewczynę, która właśnie zapłaciła kupę
      forsy m.inn. za wypełnienie formularza Child Benefit (co się szumnie nazywało
      pomocą w uzyskanu Ch.B.). Może trochę naiwna była, ale nie znała angielskiego.
      I właśnie ostatnio dowiedziałam się, że ... teraz już, właśnie ze względu na
      różnego rodzaju 'kancelarie' urzędy nie wydają formularzy (nie można ich już
      dostać ani w Inland Revenue offices ani w Jobcentre Plus, tylko ... trzeba po
      nie zadzwonić, podając swój adres i NIN (lub zgłosić jego brak). Czyli jest
      szansa, że ten proceder chociaż trochę zostanie ukrócony.
      Hopefully.
      --
      Don't guess.
      • formaprzetrwalnikowa Re: "kancelarie prawnicze" załatwiające zasiłki 07.08.06, 00:20
        effata: ja nawet napisałam odpwoeidz, ale zrezygnowałam z wysłania.
        lepiej na zimne dmuchac, prawda?

;)
        • effata Re: "kancelarie prawnicze" załatwiające zasiłki 07.08.06, 00:37
          No, nieeee, forma, jestem zaaaaawiedziona! A co, obawiałaś się nowej afery na
          forum? :)

Nie bój się, ci co maja dosyć tego 'okropnego' forum, gdzie kłótnia goni
          kłótnię i w ogóle nic nie można powiedzieć, przerzucili się na inne lub
          przestali pisać :)
          A ci, co zostali, to chyba je zaakceptowali takim jakie jest :0)
          --
          Don't guess.
          • formaprzetrwalnikowa Re: "kancelarie prawnicze" załatwiające zasiłki 07.08.06, 00:40
            a co, effata: znudził Ci sie spokoj i miłosc wzajemna i dobroc?
            hehe
            ;)
            • effata Re: "kancelarie prawnicze" załatwiające zasiłki 07.08.06, 01:09
              No nie :)
              Ale ciebie jakoś nie zaliczyłabym do listy 'burzycieli' i 'wywrotowców'.
              Dobra, już nie prowokuję :)
              --
              Don't guess.
              • effata Re: "kancelarie prawnicze" załatwiające zasiłki 07.08.06, 01:10
                >nie zaliczyłabym do listy
                tak jakoś niegramotnie mi wyszło, ale wiesz o co chodzi.
                --
                Don't guess.
                • donat351 Re: "kancelarie prawnicze" załatwiające zasiłki 07.08.06, 04:13
                  A ja tez bym cos JAK ZWYKLE dorzucil. I jak zwykle uprzejmnie. A czy mi sie
                  jakies benefits (w skrocie 'benki') naleza?
                  • formaprzetrwalnikowa Re: "kancelarie prawnicze" załatwiające zasiłki 07.08.06, 07:48
                    donat: ja nie wiem, ale wiem, co odpowiedziec, zeby się zaczęło... chcesz?
                    ;-)
              • formaprzetrwalnikowa Re: "kancelarie prawnicze" załatwiające zasiłki 07.08.06, 07:48
                ani ja burzyciekla ani wywrotowiec, kiepska tez ze mnie prowokatorka, czasem
                tylko lubię coś złosliwego napisać.
                ale moje drugie imię to: Autocenzura
                raz się wplątałam w dyskusję o benefitach-sritach; to było jakis rok temu i wg
                moich wyliczen była to kłotnia nr dwa na ten temat
                ;)
    • aniaheasley Re: "kancelarie prawnicze" załatwiające zasiłki 07.08.06, 10:21
      Te 'kancelarie prawnicze' byly sa i beda niestety, przynajmniej dopoki Polacy w
      UK nie poznaja angielskiego na tyle zeby samodzielnie zalatwiac proste sprawy
      urzedowe.
      Niestety, ale sami nowoprzybyli rodacy wchodza takim 'kancelariom' w rece,
      wydaje sie wielu z nich ze jak 'prawnik' lub 'ksiegowy' wypelni za nich
      formularz, napisze podanie, czy zalozy firme to na pewno bedzie wszystko tak
      jak trzeba, a jak zrobia to sami, to do konca nie wiadomo. Nieznajomosc jezyka
      i przepisow wsrod polonijnych tlumow pozwala tym firmom istniec nadal. Zaczely
      sie one pojawiac na dlugo przed Unia. W latach 95-2003 ich najlatwiejszym
      zarobkiem bylo 'zalatwianie' wiz biznesowych. Polegalo to na napisaniu (copy-
      paste) biznes planu na 2 gora 3 strony, napisanie listu/podania do Home Office
      i paru listow od existing clients danej osoby. Wizy biznesowe nalezaly sie
      Polakom na podstawie umowy miedzy UK a Bruksela, wiec nie bylo mozliwe
      niedostanie tej wizy. A 'kancelarie' kasowaly nawet do 1000 funtow za
      sprawe....
      • mysz2006 Re: "kancelarie prawnicze" załatwiające zasiłki 07.08.06, 12:53
        o rany, gdzie takie 'kancelarie'? Dawajcie namiary, wymysle jak z tym zrobic
        porzadek - ludzie na prawde po £1000 funtow placa za bledne 'info'?
        • effata Re: "kancelarie prawnicze" załatwiające zasiłki 07.08.06, 13:00
          Namiarów nie mam, bo nie korzystałam, ale myślę, że niejedna ogłaszająca się w
          polskich gazetach, to właśnie takie wykorzystywacze. 1000 funtów to chyba nie
          było za info ale za załatwienie business visa łącznie z pisaniem business plan.
          Ale niech to nawet będzie 'głupie' 100 funtów za wypełnienie formularza Ch.B.
          Niestety ludzie nie znają angielskiego i słono z to płacą.
          --
          Don't guess.
          • aniaheasley Re: "kancelarie prawnicze" załatwiające zasiłki 07.08.06, 13:05
            Nazw firm podawac raczej nie mozemy, przeczyta taki 'prawnik' (pozdrawiam panie
            Tomaszu....) i jeszcze proces o znieslawienie czy pomowienie wytoczy.

Radze sie przespacerowac w okolicach Posku, tak 10 metrow w kazda strone,
            Hammersmith pozwiedzac.
        • aniaheasley Re: "kancelarie prawnicze" załatwiające zasiłki 07.08.06, 13:02
          Nie no, kiedys placili. Prosze czytac ze zrozumieniem :-)

Teraz te kancelarie poszly na ilosc. Biora np. £25 za 'usluge' co wydaje sie
          niedrogo ale x 20 tysiecy juz daje pewna sume.....
          • mysz2006 Re: "kancelarie prawnicze" załatwiające zasiłki 07.08.06, 14:31
            A jesli ja bym na przyklad chciala skorzystac z uslug kancelarii to tez mi
            nikt nie moze podpowiedziec gdzie takowe sie znajduja i jakie maja nazwy
            firmowe?

Do POSKu mam 200 mil, wiec troszke trudno mi sie po prostu przejsc, ale
            zadzwonic moglabym.

Pls :-)
            • mysz2006 Re: "kancelarie prawnicze" załatwiające zasiłki 07.08.06, 14:38
              >>Nazw firm podawac raczej nie mozemy, przeczyta taki 'prawnik' (pozdrawiam
              panie Tomaszu....) i jeszcze proces o znieslawienie czy pomowienie wytoczy.

Pan Tomasz to jako pillar of society na pewno tez by sie na takie praktyki
              oburzyl. A ja nie bede znieslawiac ani pomawiac, najpierw sobie tam planuje
              zadzwonic.
              • aniaheasley Re: "kancelarie prawnicze" załatwiające zasiłki 07.08.06, 14:48
                www.kancelaria.co.uk/
                www.networkpl.com/subdomains/kasa/index.php
                • mysz2006 Re: "kancelarie prawnicze" załatwiające zasiłki 08.08.06, 12:18
                  dzieki za namiary

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka