Dodaj do ulubionych

Trasa ZUSOK- jutro ponoć otwarcie

30.11.03, 15:49
wczoraj na to konto zrobiłem sobie spacer rowerowy przez nowy wiadukt nad
torami i dojechałem aż do 'Grancówki' przy Chełmżyńskiej
Obserwuj wątek
    • sloggi Re: Trasa ZUSOK- jutro ponoć otwarcie 30.11.03, 15:53
      Ale stare przejazdy póki co będą nadal działać, ponieważ zmiany tras linii
      autobusowych przewidziano na II połowę grudnia.
    • chaladia To bardzo dobrze! 30.11.03, 16:29
      Dobra wiadomość, że choć tę inwestycję Kaczor zdecydował się skończyć przed
      zimą. Niestety, parę tygodni temu byłem w autoszrocie na Strażackiej i
      widziałem obskurny szlaban wpoprzek tej żużlówki - więc chyba przez ten czas
      niewiele się zmieniło. A szkoda - bo zbudowanie połączenia Strażacka - ZUSOK
      mogłoby odciążyć Targową/Zamoyskiego.
    • palker Zdjecia z wycieczki 03.12.03, 00:39
      po wielokroć na wielu forach warszawskich pisano o zrujnowanej 'Grancówce" na
      Chełżyńskiej. Na zdjęciach jest stan z dnia 29 listopada 2003.
      Przy okazji zrobiłem zdjęcia dwóch uroczych kapliczek oraz pociagów spalonych
      przez kiboli, które stoją na bocznicy.

beacno2.w.interia.pl/wycieczka.html
      zapraszam do ogladania
      • chaladia Re: Zdjecia z wycieczki 03.12.03, 08:14
        Fajna dokumentacja. Tego nam na tym Forum brakowało.
        Grancówka jest jeszcze do uratowania, byle znalazł się inwestor.
        A ten inwestor znajdzie się o wiele łatwiej, jeśli w końcu zbudują połączenie
        Chełmżyńskiej z ZUSOKiem...
      • postkeeper Re: Zdjecia z wycieczki 03.12.03, 12:57
        fajne, ale... gdzie są te kapliczki:-(
        i jeszcze jedno: na jednym ze zdjęć jest tablica umocowana na kapliczce a na
        niej napis mówiący o " 50 -cio letnim Niepokalanym Poczęciu NMP". Ktoś mi to
        objaśni?
        • palker Re: Zdjecia z wycieczki 03.12.03, 13:43
          :-))
          Jedna kapliczka (ta mniejsza) stoi na rogu Chełmżyńskiej i Strażackiej, tuż
          obok budynku administracyjnego dawnych Zakładów Ceramicznych Granzowa w
          Kawęczynie, czyli obok „Grancówki”.
          Jest to odlew żeliwny dużej urody na postumencie murowanym. Odlew pomalowany
          jest obecnie ohydną farbą olejną i przy odrobinie wysiłku konserwatorskiego
          natychmiast odzyskałby dawny wygląd.
          Druga kapliczka (wotywna, rocznicowa) stoi na rogu ul. Księżnej Anny (jej
          ślepego, brukowanego odcinka biegnącego w kierunku torów) i ulicy
          Zamienieckiej. Dokładnie vis a vis narożnika zakładów Procter&Gamble a obok
          siedziby firmy STO.
          Kapliczka zbudowana jest... z cegieł wytworzonych w zakładach Granzowa o czym
          świadczą owalne cechy z napisem wypalone na ich powierzchni.

Co do inskrypcji umieszczonej na tablicy.
          Brzmi ona dokładnie tak:
          NA PAMIĄTKĘ JUBILEUSZU
          OBCHODZONEGO W DNIU 8 GRUDNIA 1904 ROKU
          50 LETNIEGO NIEPOKALANEGO POCZĘCIA
          NAJŚWIĘTSZEJ MARYI PANNY
          R.P. 1905

Otóż, w kościele katolickim, dzień 8 grudnia obchodzony jest jako święto
          Niepokalanego Poczęcia NMP. Święto obchodzone jest od dnia 8.12.1854 roku,
          czyli od daty ogłoszenia przez papieża Piusa IX tzw. dogmatu NP. NMP. I właśnie
          stąd ten niefortunny tekst o „50-letnim Niepokalanym Poczęciu”
          W tym roku obchodzone będzie zatem 150-letnie Niepokalane Poczęcie :-)
          • sloggi Re: Zdjecia z wycieczki - errata 03.12.03, 13:47
            palker napisał:

> Druga kapliczka (wotywna, rocznicowa) stoi na rogu ul. Księżnej Anny (jej
            > ślepego, brukowanego odcinka biegnącego w kierunku torów) i ulicy
            > Zamienieckiej.

Malutka errata - ulicy Zabranieckiej
            • palker Re: Zdjecia z wycieczki - errata 03.12.03, 13:57
              :-)
              dzięki.
              Są takie dwa komplety ulic Zamieniecka-Zabraniecka oraz Kasprowicza-
              Kondratowicza, które od lat mylę, pisząc w pośpiechu
              • postkeeper dziękuję... 04.12.03, 14:14
                ...za oświecenie :-)
      • palker nowy link 27.11.04, 01:06
        dziupla.org/S/GRANC/granc.html
    • sloggi Re: Trasa ZUSOK- spacer w dniu otwarcia 03.12.03, 08:36
      Nie byłbym sobą, gdybym nie przeszedł się nowym wiaduktem.
      Na spacer poszedłem wieczorem, mimo że okolice ulicy Kraśnickiej nie należą
      do bezpiecznych.
      Szkoda, że nie zostało napisane, że skrzyżowanie Radzymińska/Kraśnicka nie
      zostało na czas przebudowane. Dojazd z OBI jest do pokonania tylko dla
      kierowców o szybkim refleksie i kieujących wozami o małej linii skrętu. Dwa
      pasy Radzymińskiej są zablokowane barierkami, przebudowywane są wyspeki
      pomiędzy jezdniami.
      Ulica Kraśnicka zaczyna się dwujezdniowo, z czterema pasami ruchu, niestety
      już po 200 metrach zwęża się do dwóch pasów. Niestety pomiędzy ścieżką
      rowerową, a chodnikiem jest różnica poziomów. Wiadukt jest wysoki i łukowaty.
      Wzdłuż całej trasy ZUSOK wije się magistrala ciepłownicza. Po stronie
      Targówka Przemysłowego krajobraz jest księżycowy, może otwarcie tego wiaduktu
      ożywi te tereny. Nowe osiedla buduje się pod Jabłonną, a na Księcia Ziemowita
      jest tyle miejsca, że mógłby powstać niemały kawałek miasta.
      Jak na pierwszy dzień użytkowania ruch samochodowy był naprawdę nie taki mały.
      Teraz tylko trzeba poczekać na II połowę grudnia gdy ZTM skieruje przez trasę
      linie 140,308 i 607 i każdy będzie mógł tamtędy przejechać i zobaczyć rejony,
      które nawet rodowitym warszawiakom są obce.
      • palker Re: Trasa ZUSOK- spacer w dniu otwarcia 03.12.03, 12:31
        Masz rację Sloggi, że otwarcie trasy otworzy nowe perspektywy rozwoju dla tego
        rejonu miasta. i przyczyni się do uporządkowania skutków dziesiątków lat
        zaniedbań. Widać to już w bezpośrednim otoczeniu wiaduktu. Nową nawierzchnię
        otrzymała stara wąska Kraśnicka, której rola ograniczy się teraz do zapewnienia
        dojazdu do zaplecza OBI ale i do połączenia z ulicą Bieżuńską. Kraśnicka skręca
        bowiem pod wiaduktem w prawo w kierunku składu budowlanego i mleczarni. Na
        Kraśnickiej, tuż za wjazdem do OBI już powstała mała stacja dystrybucji gazu
        do tankowania samochodów.
        Grozą dalej napawa biegnący od Kraśnickiej na północ wzdłuż torów odcinek ulicy
        Spytka z Melsztyna (tuż za winklem odkryłem niedawno tablicę pamiątkową
        upamiętniającą ofiary II WŚ).
        W planach przestrzennego zagospodarowania, teren Targówka Przemysłowego ma
        bardzo mocne ograniczenia dla rozwoju budownictwa mieszkaniowego. Może to się
        teraz zmieni i powstaną tu nowe enklawy zamieszkałe przez ludzi.
        PS
        Przebudowa układu komunikacyjnego na Radzymińskiej przy OBI, tuż po oddaniu
        nowej trasy jest rzeczywiście wq.....a. Było przecież na to tyle czasu.
        • sloggi Re: Trasa ZUSOK- spacer w dniu otwarcia 03.12.03, 12:44
          Kiedyś obiło mi się o uszy (ale za Chiny Ludowe nie pamiętam gdzie), że przy
          Spytka z Melsztyna miało powstać niemałe osiedle domków jednorodzinnych. Czy to
          plotka, czy był taki projekt - tego nie wiem.
          Myślę, że w trójkącie Rzeczna/ks.Ziemowita/Naczelnikowska powinno się uzupełnić
          zabudowę mieszkaniową.
          • garma Re: Trasa ZUSOK- spacer w dniu otwarcia 03.12.03, 19:24
            Sloggi napisał:
            >Nowe osiedla buduje się pod Jabłonną, a na Księcia Ziemowita jest tyle
            >miejsca, że mógłby powstać niemały kawałek miasta.

Czy "wąskim gardłem" na tym terenie nie jest przypadkiem brak kanalizacji
            sanitarnej i deszczowej ?
            • sloggi Re: Trasa ZUSOK- spacer w dniu otwarcia 03.12.03, 21:33
              W Jabłonnej i Bukowie też trzeba ja budować od podstaw.
              • garma Re: Trasa ZUSOK- spacer w dniu otwarcia 03.12.03, 23:20
                sloggi napisał:

> W Jabłonnej i Bukowie też trzeba ja budować od podstaw.

Ale to i tak taniej wynosi niż w W-wie.
                Myślę, że w końcu te "puste" tereny w W-wie też zostaną zabudowane, ale na to
                trzeba czasu.
                • chaladia Re: Trasa ZUSOK- spacer w dniu otwarcia 04.12.03, 15:06
                  Garmo,

Budując w Jabłonnej ma się do czynienia z Urzędem Gminy tamże - budując w
                  Warszawie musisz przejść drogę przez mękę z warszawskimi czynownikami.
                  Zapewniam Cię, że to duża różnica.
                  Dlatego też ja sam mieszkam na wsi i wszelkie dokumanty załatwiam w Gminie
                  Nieporęt. To o wiele łatwiejsze, szybsze i przyjemniejsze. Architekt ma dla
                  interesantów czas niemal zawsze, antyszambruje się góra paręnaście minut (o ile
                  się wcześniej nie zapowie) i to tylko dlatego, że każdy interesant może, jeśli
                  lubi, sobie pogadać, więc trzeba poczekać, aż poprzednik się wygada. Po prostu
                  Architekt w takiej niewielkiej gminie wie o każdej inwestycji i o każdym
                  inwestorze tyle, że sam się domyśla, kiedy taki i z czym przyjdzie do niego.
                  Może to zbyt sielankowy opis, ale wcale nie taki daleki od prawdy. Tymczasem
                  wszyscy wiemy, jak się załatwia sprawy w Warszawie, zwłaszcza po reformie
                  administracyjnej i pod rządami nowego Pana Prezydenta, który ma na celu tylko i
                  wyłącznie ściganie afer (oczywiście tylko afer dokonanych przez "Czerwonych")

--------------------
    • palker no i wzięła się i zawaliła:-( 27.11.04, 01:08
      Grancówka na Chłemzyńskiej> Tak wygladała rok temu:
      dziupla.org/S/GRANC/granc.html
      tu jest link do forum Zabytki:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=437&w=18040376&v=2&s=0
      • sloggi Re: no i wzięła się i zawaliła:-( 27.11.04, 13:42
        I tak długo stała.
        Budynek popadł w ruinę ale stał i kłuł w oczy - teraz będzie mniej zauważalny,
        zatem i mniej kontrowersyjny.
        • garma Do Palkera 27.11.04, 21:37

Palkerku, gdzie zrobiłeś te zdjęcia, które umieściłeś w linku:
          Na całej połaci - ŚNIEG (był)

Może masz jakieś zdjęcia z Lasku Kabackiego ?

Miła niespodzianka te Cztery pory roku Vivaldiego :-)
          • palker Do Garmy :-) 27.11.04, 22:51
            Witaj Garmuniu cudownie netowi przywrócona:-)
            Zdjęcia z sygnaturki pochodzą z Łazienek Południowych, skraju Puszczy
            Bolimowskiej i Lasku Bródnowskiego. Niestety nie mam w archiwum zdjęć z Lasu
            Kabackiego za to mnóstwo z Chojnowskiego Parku Krajobrazowego.
            Jeśli chcesz więcej zdjęć i wiecej muzyki, to po otwarciu strony z miniaturami
            zjedź na sam dół i kliknij jeszcze w napis "Created by Strefa Wtorków". Wtedy
            przeniesiesz sie do krajobrazów jesiennych ilustrowanych inną częścią "4 Pór
            Roku". Ponowne klikniecie w taki napis na stronie jesiennej przeniesie Cię do
            krainy modliszek.
            :-)
            • garma Re: :-) 27.11.04, 23:42
              Od kilku miesięcy przywrócona, ale Ciebie tu rzadko można spotkać. Pewnie się
              gdzieś w ukrytych ukrywasz ;)
              Ładne te Twoje zdjęcia, szkoda, że nie z Lasu Kabackiego albo innego
              warszawskiego rezerwatu, bo mi takie są właśnie potrzebne.
              • palker Re: :-) 27.11.04, 23:59
                oprócz Lasku Bródnowskiego mam jeszcze trochę zdjęć z Lasku Bielańskiego:-)
                A do czego Ci to potrzebne?
                • garma Re: :-) 28.11.04, 11:02
                  Palker napisał:
                  > A do czego Ci to potrzebne?

Można powiedzieć, że do pracy domowej
                • garma Re: :-) 28.11.04, 11:07
                  Palker napisał:
                  >mam jeszcze trochę zdjęć z Lasku Bielańskiego

Można je gdzieś w necie obejrzeć ?
                  • palker Re: :-) 28.11.04, 11:47
                    tu jest album zdjęć Majenki3
                    dziupla.org/S/MOJA/moja.html
                    zdjęciA O11,O12,O12a,O17 i O18 na pewno pochodzą z LB
                    Ja w archiwum mam zdjęcia z wycieczki rowerowej do LB, na których usiłowałem
                    sfotografować dzięcioła i parę widoczków - nie publikowałem ich nigdzie jeszcze.
    • palker "Grancówka" w gruzach 29.11.04, 12:02
      dzisiejsze ŻW informuje o katastrofie:

Pałac cegieł przemija z wiatrem

Alarmowaliśmy: "przy obojętności urzędników pałac Kazimierza Granzowa rozsypie
      się w gruzy". I tak się też stało.

Wiatr powalił wieżę i jedno skrzydło unikalnego zabytku stolicy. Nadwątlone
      mury pałacu Kazimierza Granzowa stojącego przy ul. Chełmżyńskiej w Rembertowie
      od ponad 20 lat były pozostawione własnemu losowi. Zawalenie się reszty
      pięknego obiektu to już tylko kwestia czasu.

Życie Warszawy na początku roku postulowało uratowanie zabytku i przeniesienie
      lub odtworzenie go w innym miejscu, np. na plantach nad tunelem Wisłostrady.
      Urząd Miasta nie był tym jednak zainteresowany.

W pismach do redakcji urzędnicy powoływali się na brak pieniędzy i trudności z
      ustaleniem właściciela budynku, który jednak miasto przez całe dziesięciolecia
      eksploatowało jak własny, m.in. jako urząd i przedszkole.

Unikalna była nie tylko architektura pałacyku, ale też znakomicie zachowana
      elewacja budynku. Stanowi ona bowiem niepowtarzalną kolekcję wyrobów firmy
      Kazimierza Granzowa. Firmy, która w połowie XIX wieku zastała Warszawę
      drewnianą a zostawiła murowaną. Kawęczyńskie Zakłady Ceramiczne Kazimierza
      Granzowa powstałe w 1886 r. były najlepszą cegielnią na Mazowszu.

Wyroby z sygnaturą KG przewyższały jakością całą ówczesną konkurencję,
      zdobywając nagrody na wielu wystawach. Gramzow budując swój pałacyk tuż obok
      zakładu produkcyjnego, kazał jego elewację pokryć wszystkimi rodzajami ceramiki
      budowlanej z jego cegielni. W ten sposób powstała jedyna w swoim rodzaju
      witryna wystawowa firmy.

A TAK WYGLADAŁ BUDYNEK ROK TEMU
      • beata_ Re: "Grancówka" w gruzach 29.11.04, 12:35
        I kogoś za to powinno się powiesić za [...]

:-//
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka