Dodaj do ulubionych

Czy można zmniejszyć stanik ?

24.02.06, 01:13

Tj czy można samodzielnie skrócić pas pod biustem?
Noszę 75E/F i ostatnio szukam czegoś ciekawego w umiarkowanej cenie. Są teraz
takie fajne kolorowe i seksowne staniki poniżej 50 zł i czasami nawet uda mi
się znaleźć E, ale zawsze ma pod biustem 90 czy 95 cm . Swoja drogą
zastanawiam się jak mają wyglądać te kobiety 95 pod biustem, skoro ja jestem
naprawdę dużą kobietą (ze sporą nadwagą) i 80 cm jest za luźne.
I trochę mnie kusi, żeby zamiast nudnego białego Triumpfa za 150 zł kupić
sobie niedrogi a rozkoszny staniczek. Czy jeśli kupię 80 czy 85 cm mogę go
zmniejszyć tak na 75 cm ? Czy któraś już tak robiła.
Obserwuj wątek
    • zazulla Re: Czy można zmniejszyć stanik ? 24.02.06, 02:53
      Kiedys kupilam tani stroj kapielowy i probowalam przerobic. Mozna probowac, ale
      proporcje beda zatracone. Jesli zmniejszysz znacznie obwod, bedziesz musiala
      odpruc z tylu szelki i przesunac od zapiecia, bo zamiast prosto beda ukladac
      jak V. Kombinowac mozna, ja przy moim 70 - 75 G/H nie mam z czego kombinowac.
      Za duzo do zwezania by bylo. Kiedys w Leclercu widzialam fajny biustnosz i nie
      duzo bylo skracania, ale przymierzylam to cos okropnego i nieksztaltnego sie
      stalo z tym biustonoszem.
    • butters77 Re: Czy można zmniejszyć stanik ? 24.02.06, 13:01
      Ja zwężałam stanik w obwodzie ze 3-4 razy, ale za każdym razem mniej więcej z
      80/75 na 70 - większa różnica mi się nie zdarzyła. Powiem tak - nie żałuję, że
      to zrobiłam, bo staniki dzięki temu dużo lepiej na mnie leżą - ale chyba nie
      warto tak maltretować dobrych staników (ja zawsze zmniejszałam takie już trochę
      znoszone). Problemów przy zwężaniu np. o 15 cm może pojawić się kilka:

a) to, o czym mówiła Zazulla - ramiączka trzeba by przeszyć w inne miejsce (co
      jest oczywiście możliwe, ale wymaga dużo roboty)

b) szerokość paska stanika - zwróćcie uwagę, że on się zwęża na długości od
      miseczki do zapięcia - więc jeśli go zegniemy, to szerokość tego paska nie
      będzie już tak płynnie przechodziła od szerszej do węższej. Nie wiem, czy piszę
      zrozumiale - spróbujcie na sucho zagiąć:)

c) takie zaszewki trochę "drapią" w skórę

Przy mniejszym zwężaniu problem pierwszy odpada, bo stanik nie traci aswoich
      proporcji; problem drugi można rozwiązać umieszczając zaszewki w mało widocznym
      miejscu (np. pod pachą); problem trzeci niestety zostaje.

Tyle jeśli chodzi o moje doswiadczenia:)
    • joa8 Re: Czy można zmniejszyć stanik ? 24.02.06, 13:41
      te słynne panie ze sklepu Atut na Grochowskiej, zazwyczaj przerabiają stanik,
      tzn: dają do jakiejś swojej krawcowej z odpowiednimi wskazówkami. Mnie pod
      biustem zwężały o 4 cm. To była pełna profeska, nawet nie za bardzo wiedziałam,
      gdzie stanik jest przeszyty. Jak robiłam to sama, to...było kiepsko. Zaszewki
      były okropne, piły.
    • zazulla Re: Czy można zmniejszyć stanik ? 24.02.06, 14:15
      Ja jeszcze zwezilam biustonosz Krisline "Ewa" 80F [gdyby byl tego rozmiar 75H
      to byloby

cudnie].
      images1.fotosik.pl/27/w076dqgn47tnbdto.jpg
      Poprostu ucielam haftki i kupilam w pasmenterii nowe haftki szersze - na 3
      rzedy. Problem w

tym, ze biustnosz jest bordowy a haftki mam albo biale albo czarne. Narazie
      tylko

przefastrygowalam, bo czekam na jakis cud, zeby pojawily sie takie haftki
      bordowe [jak

ktoras widziala w swoim miescie to blagam, kupcie mi, ja oddam kase].
      images1.fotosik.pl/27/ntd6og6uo4415aa0.jpg
      images2.fotosik.pl/27/l69fr2bnqfby06a6.jpg
      • butterfly.pl Pytanie do zazulli 21.07.06, 12:17
        Jak w temacie: zazullko, napisz prosze czy jak doszywalas nowe haftki- to czy
        te stare ucielas tuz przy brzegu ich zakonczenia czy troszke dalej? interesuje
        mnie tez to czy ramiaczka biustonosza ukladaja sie teraz na skos czy normalnie
        pionowo? Aha i czy uzywalas nici zwyklych czy elastycznych?
        Przymierzam sie do takiego eksperymentu,bo moj ukochany stanik rozciagnal mi sie
        znacznie w obwodzie i musze go jakos uratowac. Licze na pomoc;)!
    • subara Re: Czy można zmniejszyć stanik ? 24.02.06, 14:21
      Raz mi się zdażyło samej zwężać biustonosz; kupiłam w Niemczech 80-tkę pod
      biustem, był taki fajny, z minimizerem, że skusiłam się, mimo, iż lekko za
      szeroki. Trochę go ponosiłam (wygodny jak nie wiem co), niestety podjeżdżał mi
      go góry pod koniec dnia i ciągle musiałam go poprawiać ;-)
      Zrobiłam dwie, równowymierzone zaszewki, materiał miękki, więc nie było
      problemu, niestety za ciasno zrobiło mi się pod pachami, aż mnie ocierało.
      Nie wiem czy to kwestia fasonu (mój był zabudowany bardzo, miseczki dokumentnie
      zakrywały piersi) czy może nieprawidłowgo przeszycia.

Wydaje mi się, że za około 50 zł. da radę wyszukać stanik z miseczką E.
      Powodzenia ;-)
      • subara Re: Czy można zmniejszyć stanik ? 24.02.06, 14:24
        Ups. ZDARZYŁO.
    • magdalaena1977 Re: Czy można zmniejszyć stanik ? 24.02.06, 15:47
      Dzięki dziewczyny za odpowiedzi !
      Chyba mnie skutecznie zniechęciłyście, bo oceniam siebie jako mocno średnia
      krawcową, a widzę, ze jest to zadanie dla zdesperowanych :-(
      A przy idei "kupię przeceniony seksowny stanik" angażowanie gorseciarki nie ma
      ekonomicznego sensu.
      Ale krew mnie zalewa jak widzę te tanie (bo przecenione) rozkoszne kolorowe,
      koronkowe staniczki za 40 czy 50 zł z rozmiarówką kończącą się na C (albo małym
      D). Kupiłam wczoraj bardzo fajne figi w Kappahlu za 14 zł (kolorowe, z koronką,
      bardzo wygodne), a wychodzi na to, że na razie ze staników jestem zdana na biały
      i czarny Triumph :-(
      • pani_rosomak Re: Czy można zmniejszyć stanik ? 10.02.07, 21:07
        Szczerze odradzam kupowanie rozmiar większego i zmniejszanie bo stanik o większym obwodzie ma większą średnicę miseczki: jak kupisz 80E zamiast 75E to fiżbina wyjdzie ci nie po środku pachy tylko dalej do tyłu. Skrócenie samego paska nic nie da. Warto ratować w ten sposób tylko stare rozciągnięte staniki których jeszcze nie mamy serca wyrzucać- a wtedy wystrczy zrobić zakładki albo jak kto cierpliwy wypruć haftki z obo stron,odciąć pasek i przyszyć ponownie.
        • maheda Re: Czy można zmniejszyć stanik ? 10.02.07, 21:17
          Ale jeśli rozmiarówka jest do G, dajmy na to, i jeśli komuś pasuje miseczka w
          modelu 90G, natomiast obwód pod biustem jest o 10 cm za szeroki, to może kupić
          ten stanik i zwęzić obwód pod biustem, prawda?
          Bo - zaznaczam - 80I w tym sklepie NIE kupi.
      • masaiimara Re: Czy można zmniejszyć stanik ? 10.02.07, 21:23
        Ojjj biedaczyno. Pamiętam czasy kiedy też byłam skazana na Triumpha- ten sam model w kolorze białym i czarnym... Kiedy wreszcie kupiłam cos innego- szok, ile kolorów;)
        • maheda Wy nie marudźcie! 10.02.07, 21:26
          No! :)
          Chciałabym mieć "tylko taki wybór" w wielu sklepach stacjonarnych :-)
        • magdalaena1977 Re: Czy można zmniejszyć stanik ? 10.02.07, 22:17
          Na szczęście od chwili założenia tego tematu moja sytuacja stanikowa znacznie
          się poprawiła. Aczkolwiek nadal jak widzę, że małe ładne tanie staniki, to mam
          ochotę wysypać zboże na tory, albo chociaż się oflagować ...
    • dbj4 Re: Przeróbki z obwodem 24.05.07, 16:15
      Przeczytałam wasze doświadczenia z przerabianiem obwodów z większych na
      mniejsze i dzięki temu mam więcej wiedzy na ten temat, a że będe chciała takich
      poprawek dokonać ( z 85 na 75 lub 70)bardzo mi pomogłyście( zwłaszcza z
      obcinaniem paska i przeszywaniem haftek). Pozdrowiam:)
    • piescik Czy da rade zwęzić odległość między miseczkami? 10.08.07, 14:03
      Myślicie, że można zwęzić odległość między miseczkami z przodu? Kupiłam stanik
      na allegro i jest bardzo ładny, miseczki też dobre tylko niestety za duża
      odległość między nimi i piersi mi sie rozjeżdżają na boki. Jest materiał a na to
      naszyta koronka, więc to by akurat nie stanowiło problemu tylko czy biustonosz
      się nie zdefasonuje?
      • malwes Re: Czy da rade zwęzić odległość między miseczkam 10.08.07, 16:27
        Ja dawałam do krawcowych kilka staników do zwężenia (z 70 na 65).
        Zwążałam z obu stron po 2,5 cm. Widziałam jak to robią. Tną po
        prostu przy zapięciu - a potem doszyły te same zapięcia - tylko
        mimimalne zaszeweczki (co by zwęzić obwód do szerokości zapięcia)
        zrobiły przy samym zapięciu. Super. Nic nie widać, nic nie wpina
        się itp.
        No ale nie musiały przeszywac ramiączek. Jakbym zwężała o więcej to
        już byłby większy problem.
      • nessie-jp Re: Czy da rade zwęzić odległość między miseczkam 20.08.07, 03:26
        piescik napisała:

> Myślicie, że można zwęzić odległość między miseczkami z przodu?

Podbijam pytanie!

Też zawsze mam ten problem, że staniki wydają się mieć za szeroki 'przód' i
        piersi lądują mi pod pachami, a fiszbiny gryzą (czyli 'zemsta wieloryba').

Myślę o zmaltretowaniu igłą i nitką mojego 70D z F&F
        • nessie-jp Re: Czy da rade zwęzić odległość między miseczkam 20.08.07, 16:21
          Podbijam... ekspertki, pliz, powiedzcie coś! Bo mnie ręka świerzbi do tej igły i
          nożyczek! :)
          • maheda Re: Czy da rade zwęzić odległość między miseczkam 20.08.07, 17:06
            Marne szanse.
            Chyba, że ten kawałek materiału to nie jest część pasa obejmującego obydwa
            fiszbiny, tylko jest to niezależna część, pomiędzy obydwoma fiszbinami i nic
            poza tym - wtedy wystarczy, że odprujesz od jednej miseczki, przytniesz i
            przyszyjesz z powrotem.
            Jeśli natomiast to jest część pasa, to jedynym wyjściem byłoby wycięcie na
            środku wzdłuż paska materiału i zszycie płaskim ściegiem łączącym obydwu
            pozostałości - ale to po pierwsze może Cię gnieść, a po drugie może się rozejść
            po założeniu stanika i naciągnięciu zapięcia.
            • nessie-jp Re: Czy da rade zwęzić odległość między miseczkam 20.08.07, 17:30
              To jest zupełnie odrębny trójkąt materiału, łączący dwie miseczki. Nie wiem, po
              jakiego licha go tam w ogóle dali, zamiast zszyć miski razem! Pozbędę się tego :)
              • maheda Tylko nie zupełnie! 20.08.07, 17:34
                Trochę go musi zostać, bo inaczej nie będzie czego zszywać ;)
    • swierszczowa1 Re: Czy można zmniejszyć stanik ? 10.08.07, 17:22
      Noale za 150zł to chyba mozesz kupić ładny kolorowy stanik w swoim
      rozmiarze i w dodatku o wiele lepszej jakości niż Triumph. Fakt ze
      za 50zł to raczej bedzie tródno:) Ale biuściaste firmy jak freya,
      panache, Fantasie itd cechują sie tez dobra jakością. Będziesz miała
      taki stanik dłuzej niż miałabyś kilka za 50zł (szybko by sie cos
      zaczeło pruć, rozciagać, deformować). Patrzę na freye które niedawno
      dostałam. Są śliczne. Ładnie wykończone. Materiał milutki w dotyku.
      Ramiączka mieciutkie. Nawet gddyby te tanie staniki szyli w moim
      rozmiarze to i tak bym wolała dopłacic i mieć ładniejsze i
      porzadniejsze.
      • swierszczowa1 Re: Czy można zmniejszyć stanik ? 10.08.07, 17:24
        Ups! teraz zauwazyłam że to stary watek:)
    • prawie_jak_artystka obwód w retro plunge 26.08.07, 14:43
      Wkurzyłam się na ten luźny obwód, i skróciłam po 2 cm z każdej strony te gumki
      przy zapięciu.(Od razu zaznaczam, że nie mogłam kupić mniejszego, bo 60-tka ma
      miseczki chyba do F, a w tym modelu bym pewnie H potrzebowała - 65 mam G, do
      tego uparłam się, że chcę czekoladowy.)
      Co prawda po pierwsze nie pomyślałam, że te górne, idące po skosie, są wszyte
      pod odpowiednim kątem dobrym przy fabrycznej długości, po drugie pomijając to,
      żeby nadal się układały tak samo powinna górna mieć większy skos, więc trzeba ją
      sporo mniej skrócić niż dolną. Tak więc teraz kiedy lezy sobie w szufldzie, to
      gumki się zwijają i marszczą. Na szczęście na ciele się układa jak powinno i nic
      nie odstaje. Teraz zapinam się na ostatnią albo środkową haftkę i zaczął unosić
      biust, czego wcześniej nie robił.

Podobał mi się jeszcze kolor "cameo" (tutaj:
      www.figleaves.com/uk/product.asp?product_id=FRA-AA3411A&mci=&size=&colour=&image=r3420-p425224-front#
      ), ale już więcej zmniejszać nie będę. Poczekam, aż się pojawią jakieś inne
      usztywniane plunge w ciekawych kolorach, z ciasnymi obwodami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka