Dodaj do ulubionych

depo provera jak to jest w irlandii??

24.05.06, 12:21
dziewczyny - jesli macie w tym wzgledzie jakies doświadczenie lub wiedze -
prosze oswiećcie mnie....

poniewaz wielkimi krokami zbliża sie czas porodu - zaczynam intensywnie mysleć
o antykoncepcji ...
a ponieważ nie mam pojęcia jak to jest w irlandii pytam:

jak tu wyglada sprawa podania zastrzyku hormonalnego - DEPO PROVERA ?? czy
jest ? kto podaje? czy jest płatny - jesli tak to ile ??
i drugie pytanie - tak dla oświecenia - czy wkładka antykoncepcyjna [spirala]
hormonalna - MIRENA - jest tutaj dostępna ?? i jak potem ma wygląda sprawa
opieki - bo przeciez co jakis czas należy sprawdzać czy wkładka jest na swoim
miejscu i spełnia swoja rolę /....

dzieki za odpowiedzi :)
Obserwuj wątek
    • imszulc Re: depo provera jak to jest w irlandii?? 24.05.06, 12:29
      mirena jest dostępna, widziałam wczoraj ulotki w przychodni
      z zastrzykami też nie ma problemu, jeden (na 3 mies) kosztuje chyba 15 euro,
      nawet sobie kiedyś kupiłam ale później zdecydowałam się na pigułkli, zastrzyk
      podaje pielęgniarka, chyba też trzeba za to zapłacić
    • maja92 Re: depo provera jak to jest w irlandii?? 24.05.06, 12:34
      Mam akurat doswiadczenie z oboma srodkami;-)))

Depovera - moj GP dal mi recepte, ktora normalnie zrealizowalam w aptece.
      Pozniej wrocilam do niego ze srodkiem i on mi dawal zastrzyki. Recepta byla
      odnawialna na 6 miesiecy. Do GP chodzilam co 12 tygodni na zastrzyki.

Mirena - jest taki osrodek planowania rodziny i zdrowia kobiety w Tallaght
      (Dublin 24) gdzie jak sie zglosisz pielegniarka da Ci recepte, ktora
      zrealizujesz - one wiedza, ktore apteki beda Mirene mialy - i wtedy trzeba sie
      do nich umowic na wizyte i zaloza Ci spirale. Koszt €150 dwa lata temu. Mozna
      pozniej do nich chodzic do sprawdzenia, ale tez mozna do GP. W tym osrodku tez
      przy okazji mozna poprosic o zrobienie smear test - robia bez problemu.

Jezeli bedziesz zainteresowana to w domu poszukam nazwe i adres tego osrodka -
      nie pamietam tak z glowy......

Pozdrowienia,
    • itonek dziekuje dziewczyny za odpowiedzi :) 24.05.06, 12:50
      dziekuje wam za odpowiedzi.
      i wszystko jasne - jeszcze nei wie mczy zdecyduję sie na mirenę czy na
      depo-proverę - w razie czego odezwe sie po nazwe tego osrodka:):)

to teraz zastanawianie sie co wybrac :):) ale juz wiem że oba srodki sa do
      wyboru - wiec to juz duzo :)

• maja92 Re: dziekuje dziewczyny za odpowiedzi :) 24.05.06, 13:17
        Ilona, a czy bralas depo wczesniej? Dobrze sie po niej czulas?

Mi lekarz zapisaj ja, bo podobno nie szkodzi dziecku, jezeli karmi sie
        piersia...ale mialam potforne migreny po niej i musialam po dwoch zastrzykac
        zrezygnowac....
        • itonek Re: dziekuje dziewczyny za odpowiedzi :) 24.05.06, 14:13
          no własnie nie brałam ....i w zastrzyku najbardziej boje sie skutków ubocznych -
          które trzeba przeczekac aż zastrzyk skonczy swoja waznosć .....
          mirene najwyżej ściągnę ....choć wolałabym nie - bo dzieci wiecej nie chce
          [przynajmniej nie planuje na najblizsze lata :)]
          brałam od zawsze tabletki - zwykłe - cilest i inne - jak karmiłam brałam te dla
          karmiących - ale mój organizm zle sie zaczał czuć po tabletkach - za wiele lat
          obciążałam przewód pokarmowy i układ hormonalny w ten sposób- potem to juz po
          prostu zaprzestałam miec miesiączki - bo org sie buntował na tabletkach ....

wiec biore pod uwage tylko zastrzyk lub mirenę ....zobaczymy na co sie zdecyduję
          ....musze pomyslec spokojnie ....

maja a u ciebie na czy w końcu stanęło ??jaka antykoncepcja? jesli mozna spytac
          oczywiscie :)
          • maja92 Re: dziekuje dziewczyny za odpowiedzi :) 24.05.06, 14:24
            Od dwoch lat mam zalozona Mirene - stad znam cene;-))))
            Po Depo czekalam, az Mlody sie odczepi od cyca i wtedy zaczelam brac z malymi
            przerwami rozne tabletki antykoncepcyjne, ale migreny nie ustepowaly....
            Jakos tak nie chicialam sie zdecydowac na spirale i wtedy wlasnie moj GP mi
            zaproponowal Mirene, bo jest hormonalna, wiec dziala inaczej niz klasyczne
            spirale...

A moje ataki migreny dostalam po pierwszym Cilescie;-))))))))))))))) wtedy
            pierwszy raz poczulam co to jest bol glowy;-))))))))
            • itonek Re: dziekuje dziewczyny za odpowiedzi :) 24.05.06, 14:37
              kurka wodna że tak powiem - bo ja ogólnie też mam tendencje do bóli głowy
              ...może nie migren - bo nie zdiagnozowano mi nigdy nie wiem ....ale ból głowy
              -wiem co to znaczy.

maja a mirene jak sie zgłosiłas do tego ośrodka - to po wykupieniu recepty [tego
              150 euro wtedy] dopłacałas jeszcze za założenie i płacisz za ewentualne
              sprawdzanie czy wszystko w porządku ? i za smart test płacisz czy wszystko w
              ramach wizyty?
              i czy to zakłądają tam w tallaght tylko czy gdzies blizej też sa takie ośrodki ?
              bo my w dublin 8 mieszkamy - a potem z 2 dzieci to trudno bedzie sie wybierać ot
              tak sobie komunikacją miejską :) ale jak trzeba to dla chcącego nic trudnego i
              tam tez dojade.... :)
              • maja92 Re: dziekuje dziewczyny za odpowiedzi :) 24.05.06, 14:46
                Te €150 to bylo za wszystko. Smear test zrobili w ramach zalozenia spirali.
                Recepte tez dostalam z osrodka...

Z Dublin 8 - hm... - czy 65 lub 77 jezdzi blisko Ciebie? Osrodek jest przy The
                Square Shopping Centre w Tallagh - moze 15/20 minut autobusem z Dublin 8...

.....hm, ale wydaje mi sie, ze z dziecmi tam sama nie bedziesz mogla
                pojechac....nie sadze by pielegniarki wposcily Twoje dzieci do pokoju
                zabiegowego.....mama bedzie przeciez pupa swiecic.....;-)))
                • maja92 Re: dziekuje dziewczyny za odpowiedzi :) 24.05.06, 14:55
                  To jest miejsce:

www.ifpa.ie/index.php
                  nie dopisalam, ze o smear test (teraz mi sie przypomnialo jak to jest po
                  polsku - cytologia!!!;-))))) musialam poprosic - same z siebie nie
                  zaproponowaly...
                • itonek :):) 24.05.06, 15:10
                  :):) nie no - mąz pojedzie za mną - lub koleżanke z citywestu poprosze aby
                  chwile spojrzała na dzieci ;)
                  dzieki maja za linka do tego ośrodka :) dodam zaraz do ulubionych ...i chyba
                  jednak zdecyduję sie na mirenę .....bo łatwiej kontrolować to wszystko
                  później.....a rzeczywiscie jak to w samym centrum tallaght to dojade stąd busem
                  69 :)

a jak czesto jezdzisz na kontrole czy wkładka jest dobrze umiejscowiona ?
                  • maja92 Re: :):) 24.05.06, 15:19
                    Na kontrole chodze do mojego GP - tak co 6 miesiecy, przy okazji innych bolow
                    zwiazanych ze staroscia;-)))))))
                    • itonek Re: :):) 24.05.06, 15:26
                      Maju

bardzooo ci dziekuje za te wszystkie rady i odpowiedzi na pytania o tą
                      antykoncepcję ;) [i o szkołe w drugim wątku:)]

mam nadzieje ze jeszcze komus kiedys sie przydadzą te wiadomości ...i rozjaśni
                      mu sie cos w głowie tak jak mi :)
                      • maja92 Re: :):) 24.05.06, 15:58
                        Ilono,

Prosze bardzo - po to tu wszystkie jestesmy, by sobie pomagac;-)))
                        ...ale nie tylko;-))))))
                        • dzoaann Re: :):) 24.05.06, 16:30
                          Ale fajny wątek!Ja właśnie się zastanawiam nad mireną,bo jesetem na pigułkach i
                          zaczynam kiepsko je znosić.Teraz wszystko juz wiem i bedę miała materiał do
                          zastanowienia!A propos depo provera-ja bylam na nich prawie rok i żadnych
                          skutków ubocznych nie miałam,jednak po roku ginekolog zaleciła zmianę.
    • maja9991 Mirena - czy któraś ostatnio zakladala? 23.10.06, 16:07
      Powinnam zdecydowac sę na jakąś antykoncepcję i nurtuje mnie Mirena. Jaki jest
      jej obecny koszt wraz z zalozeniem?
      I jeszcze odnosnie bólów glowy. Jak stosowalam tabletki to mnie nękaly, czy przy
      mirenie znowu się nie nasilą? Ostatnio czytalam troche postów o tym na innych
      forach i juz nie jestem taka pewna ze migreny nie wystepuja przy mirenie. Jakie
      sa wasze odczucia?
      • itonek ja:) 23.10.06, 19:59
        mam założoną od 19 września.
        mirena ma tak minimalna dawke hormonów działajacych miejscowo - tylko nanarzady
        rodne - że nie powinno miec to wplywu na migreny.
        ja przy tabletkach zle sie czułam przez ostatnie pół roku brania - ewidentnie
        moj org miał dosyc brania hormonów ...
        przy mirenie super - tylko niech sie te plamiania skończa ...ale do 2 miesiecy
        to normalne podobno ze sie plami-krwawi.

koszt załóżenia - zleży czy masz kartę medyczną.
        jesli nie masz to koszt mireny w aptece to 85 euro ....bo tyle miesiecznie płaci
        sie tu za leki na recepte ...rzeczywisty koszt mirney to ponad 300 euro - ale
        płacisz tylko te 85 - reszte refunduje państwo...załóżenie - tyle co wizyta u GP

my mamy karte med od niedawna - i wszystkie koszta za darmo - i mireny i
        założenia itp.

jesli masz jeszcze jakies pyt - pisz:)
        • xsenna Re: ja:) 25.10.06, 17:15
          A ja wam napisze tak.bralam juz wszystko co mozliwe,i niestety nie sluza mi
          zadne mechaniczne i hormonalne metody.Po pierwsze mam zylaki po drugie watroba
          chora,i wlasnie w pierwszej kolejnosci lekarz odradzil mi stosowania mireny bo
          podobno tam sa bardzo duze dawki hormonow.zwykle wkladki mi wypadaja.No a teraz
          od miesiaca codziennie rano robie sobie testy z persona i bawie sie w obserwacje
          sluzu i mierzenie tempki,zobaczymy jak to bedzie,Jestem troche sceptycznie
          nastawiona,ale nie mam innego wyjscia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka