Dodaj do ulubionych

drobne usprawnienie forumowe :)

01.03.07, 12:56
Drogie tarocistki,
przyszedl mi dzis do glowy pomysl zalozenia dla nas wirtualnego dysku, na ktory moglybysmy wrzucac ciekawe teksty, skany talii czy cokolwiek nam przyjdzie do glowy - dla wspolnego uzytku, zeby nie trzeba bylo dwoic sie i troic z wysylaniem maili do kazdego osobno. Zalozylam wiec dla forum konto na gmail'u (darmowy e-mail google) i sciagnelam male googlowe narzedzie, ktore pozwala utworzyc taki wirtualny dysk (pojemnosc 2gb!). Narzedzie nazywa sie GMail Drive (dalej GMD) i mozecie pobrac jego polska wersje stad:
google.bajo.pl/download,pobierz,2924,gmail,drive,pl.html
>> Maly przewdonik po instalacji i dzialaniu gmail drive'a. <<

1. Zapisujesz plik z linku do wybranego foldera. Moze byc pulpit, i tak pozniej mozesz wywalic to, co sciagnelas.
2. Plik jest spakowany rar'em. (Program WinRar powinnas miec na dysku, ale jesli nie masz, to google is your friend.) Kilknij prawym klawiszem myszy na pliku rar i wybierz z podrecznego menu opcje "wypakuj tutaj" (albo "extract here"). Wszystkie pliki z archiwum pojawia sie w folderze, do ktorego zapisalas rarowe archiwum z linku.
3. Znajdz wsrod wypakowanych plikow "setup.exe" i wlacz go. Wlasciwie nic nie musisz robic, program zainstaluje sie sam, a na koncu wyrzuci plik pomocy, ktory mozesz zamknac. Mozesz teraz wywalic wszystkie wypakowane z rar'a pliki.
4. Wejdz w "Moj komputer". Wsrod swoich dyskow zobaczysz teraz nowy, o nazwie GMail Drive. To wlasnie to, o co nam chodzi. Otworz ten dysk. Wyskoczy alert z prosba o wprowadzenie loginu i hasla. Wpisz:
login: o.tarocie
haslo: (zglos sie po nie na o.tarocie@gmail.com . Nie podaje hasla otwarcie, bo nie chcialabym, ze jakies ewentualne trolle robily nam kipisz)
5. Poczekaj chwile, az system przyjmie login i haslo i... uzywaj do woli! Pliki zapisuje sie na gmail drive i przepisuje z niego na wlasny dysk dokladnie tak jak z folderu do folderu - po prostu przenosisz albo kopiujesz. Wywalic plik mozesz tez tak jak zywkle.

Uwaga: program jest nieco niedopracowany, a z tego co wiem, zostal zaniechany, ale nie zniechecajmy sie drobnymi niedorobkami. Poki co wiem, ze nie da sie zmienic nazwy pliku juz wgranego na gmail drive, wiec warto zrobic to jeszcze na wlasnym dysku.

Pamietaj, ze GMD mozesz uzywac nie tylko w domu - zainstalowac go mozesz na dowolnym komputerze.

>> Przewodnika koniec. <<

Teraz kilka zasad.
1. Na nasz forumowy dysk zapisujemy tylko pliki zwiazane z naszymi dyskusjami. Prosze o nieumieszczanie zadnych prywatnych dokumentow. Jesli chcesz miec wlasnego gmail drive'a, zaloz sobie konto na gmailu.
2. Jesli umiescisz nowy plik na dysku, powiadom o tym wszystkich.
3. Swoje pliki umieszczamy w folderach nazwanych naszymi nickami. Jesli wejdziecie teraz na GMD, to zobaczycie, ze jest tam folder "pani.jazz" - a w nim kilka niespodzianek na rozgrzewke smile.
4. Nie usuwamy cudzych plikow.

Do roboty, dziewczyny, wykorzystajmy te 2 gb nalezycie!
pani.jazz
Obserwuj wątek
    • coill Re: drobne usprawnienie forumowe :) 01.03.07, 23:29
      FAJNIE big_grin
    • dori7 Re: drobne usprawnienie forumowe :) 02.03.07, 22:39
      Swietny pomysl!

Zlapie wolna chwile jutro, to wrzuce katalogi z taliami - sa powszechnie
      dostepne, ale sciaganie w calosci, karta po karcie, zajmuje troche czasu smile)
      • pani.jazz Re: drobne usprawnienie forumowe :) 02.03.07, 22:40
        Oo, masz racje. Ja tez wrzuce smile.
    • nauthiz7 Re: drobne usprawnienie forumowe :) 04.03.07, 17:49
      Pani.jazz, czy dotarła do ciebie moja prośba o hasło? Co przeżyłam przy instalacji linuksowej wersji tego ustrojstwa to moje, chciałabym sprawdzić, czy działa. smile
    • coill Re: drobne usprawnienie forumowe :) 04.03.07, 18:08
      wyslalam mail z prosba o haslo,ale nadal go nie mamsad
      • pani.jazz Re: drobne usprawnienie forumowe :) 04.03.07, 18:22
        Juz wysylam odpowiedzi.
        Na przyszlosc: prosze chetnych o wpisywanie sie tutaj, ze wyslali maila na forumowy adres. Nie sprawdzam go codziennie, stad opoznienia w odpowiedzi. A jak bede wiedziala, ze ktos napisal, to sprawdze i szybko odpisze smile.

Pozdrawiam,
        pani.jazz
    • nauthiz7 UWAGA! Pobierzcie nową wersję Gmail Drive 18.03.07, 18:28
      Google zmieniło coś w procedurze logowania, przez co dotychczasowa wersja
      programu nie wyświetla plików. Konieczne jest uaktualnienie Gmail Drive do
      wersji 1.0.11, dostępnej np na stronie domowej programu:
      www.viksoe.dk/code/gmail.htm
      Na dowód, że wszystko działa jak trzeba, zrobiłam dziś swój własny katalog
      i co nieco do niego wrzuciłam. smile
      • pani.jazz Re: UWAGA! Pobierzcie nową wersję Gmail Drive 18.03.07, 19:32
        Kamien z serca! Dzieki Ci, niosaca dobre wiadomosci Nau smile
        Widze, ze ciekawe rzeczy powrzucalas smile. Przyjrze sie blizej jak wroce albo jutro.

Pozdrawiam,
        jazz
    • iokepine Re: drobne usprawnienie forumowe :) 21.03.07, 12:13
      Założyłam swój foldersmile
      Wrzuciłąm tam karty z różnych talii, które mają w sobie "coś", nawet jeśli
      reszta talii bywa średnia.

Bardzo fajna sprawasmilesmile
    • pani.jazz Re: drobne usprawnienie forumowe :) 23.03.07, 00:24
      Z okazji poznej godziny postanowilam dorzucic do swojego folderu na GD kilka moich ulubionych talii sciagnietych z Taroteki i... przy okazji niesmialo zaprezentowac pierwsze karty ze swojej wlasnej talii roboczo nazwanej "Tarotem rzeczy malych i duzych".
      Wszelkie uwagi oczywiscie mile widziane, jak rowniez talie, ktory Wy chomikujecie na swoich twardych dyskach smile. Zawszec to przyjemniej moc obejrzec karty bez czekania na zaladowanie strony.

Pozdrawiam wieczornie,
      jazz
      • dori7 Re: drobne usprawnienie forumowe :) 23.03.07, 09:16
        Wrrrr, tyle ciekawych rzeczy, a ja nie moge sie do nich dostac! Sciagnelam
        wedlug instrukcji, loguje sie, nastepuje komunikat "wskazywanie folderu" i
        wyskakuje pusty dysk. Probowalam sciagnac nowa wersje, ale wyskakuje mi blad i
        plik nie chce sie rozpakowac sad(
        • pani.jazz Re: drobne usprawnienie forumowe :) 23.03.07, 11:20
          Zaraz Ci wysle pliki smile
          • dori7 Re: drobne usprawnienie forumowe :) 23.03.07, 13:17
            Dzieki smile)
          • dori7 Re: drobne usprawnienie forumowe :) 23.03.07, 22:36
            Dziala! smile)
      • nauthiz7 Re: drobne usprawnienie forumowe :) 24.03.07, 20:59
        pani.jazz napisała:
        > przy okazji niesmialo zaprezentowac pierwsze karty ze swojej wlasnej talii
        > roboczo nazwanej "Tarotem rzeczy malych i duzych".

Pomysł na te karty jest po prostu uroczy!
    • iokepine Re: drobne usprawnienie forumowe :) 23.03.07, 21:58
      Wrzuciłam Goddess Tarot - cały decksmile
    • madzia791983 Re: drobne usprawnienie forumowe :) 29.03.07, 11:07
      Witaj! Czy ja moge na maila poprosic haslo. Z gory dziekuje i pozdrawiam
      • pani.jazz Re: drobne usprawnienie forumowe :) 29.03.07, 17:49
        Wlasnie wyslalam dane smile.

Pozdrawiam,
        jazz
        • merolik Re: Czy mogę prosić o hasło na @? 01.07.07, 13:07
          Chciałabym się pobawić w kolorowanie kart smile
    • pani.jazz sprawdz maila :) n/t 01.07.07, 15:09

• merolik Re: Mam, dziękuję :)/nt 01.07.07, 17:29

• herbatazcytryna Proszę o hasło 20.10.07, 09:57
          Wysłałam prośbę i z niecierpliwością czekam na odpowiedźsmile
          • pani.jazz Re: Proszę o hasło 22.10.07, 10:29
            Odpowiedzialam smile.
    • konvalilia Prosba o haslo 20.10.07, 14:37
      Wyslalam maila z prosba i niecierpliwie czekam na odpowiedzsmile
    • pani.jazz UWAGA! 22.10.07, 10:35
      Widze, ze przyda sie kilka slow w zwiazku z naszym gmail drive'm.
      Przede wszystkim - jesli wyslalyscie na adres o.tarocie@gmail.com (i zaden inny!) maila, napiszcie mi o tym tutaj. Przyznaje sie, ze nie sprawdzam tej skrzynki, wiec Wasze prosby moglyby czekac bez odpowiedzi bardzo dlugo.
      I druga rzecz - nie chce udostepniac hasla komus, kto nie udziela sie na forum. Nie widze powodu, by z naszych materialow korzystal ktos, kto moze zupelnym przypadkiem zajrzal na forum i chcial zobaczyc, co tam ciekawego chowamy. Wybaczcie, ale czuje, ze tak nie powinno byc.
      Wprowadzam wiec Pierwsza Zasade Naszego Gmail Drive'a:
      *Jesli chcesz dostac sie do naszych zbiorow, pisz na forum.*

Pozdrawiam,
      pani.jazz
      • konvalilia Re: UWAGA! 22.10.07, 15:18
        Uwazam, ze to bardzo madra zasada. Mam nadzieje, ze moja obecnosc na
        forum bedzie monitorowanawink i gdy napisze wystarczajaca ilosc
        postowwink zostanie mi przeslane haslo bym mogla rowniez skozystac z
        materialow na gmailusmile
        Pozdrawiam cieplo
    • alericur Re: drobne usprawnienie forumowe :) 24.11.07, 12:32
      heh
      niedawno zarejestrowałem się na forum... co nie zmienia faktu, że tarotem interesuje się od dawna... czy moge liczyć na hasło do dysku?
      mój mail radek2509@interia.pl
    • maandyy Re: drobne usprawnienie forumowe :) 24.11.07, 20:45
      Witajcie,
      Pani.Jazz czy ja tez moglabym prosic o haslo na e-maila? Czy
      przyjelybyscie mnie do forum dyskusyjnego? Pozdrawiam,
      Mandy
    • darsyk prośba o hasło 27.02.08, 17:55
      Witam serdecznie na forum,
      Temat widzę z roku 2007, ale mam nadzieję, ze wciąż można otrzymać hasło dostepu, o które chciałam poprosić.
      Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka