Dodaj do ulubionych

Radny czuwa...

18.05.07, 13:02
Szanowni sąsiedzi!

Jako wasz radny zachęcam do pozostawiania na tym forum waszych sugestii i
opinii dot. Mokotowa , na forum Służewiec zwrócil mi uwagę pan Garbal za co
serdecznie mu dziękuje, jednocześnie wszelkie sprawy możecie Panstwo kierować
do mnie poprzez mail - lukasz.lorentowicz@mokotow.waw.pl

Łukasz Lorentowicz
Radny Mokotowa
tel.608457611
Obserwuj wątek
    • garr_anonim Re: Radny czuwa... 18.05.07, 13:03
      :) Bedziemy sygnalizowac na forum

pozdrawiam
      Lukasz Garbal
    • hesperyda2 Re: Radny czuwa... 23.05.07, 11:59
      Czy ma Pan swoją stonniczkę internetową? Byłabym wdzięczna za podanie adresu.
    • lpt1 Proszę o interwencję... 01.06.07, 20:57
      ... w sprawie zabudowy parkingiem i biurowcem terenu przy Jeziorku Służewieckim. Zna Pan szczegóły z tego forum i mojego emaila.
      Jeśli budowy parkingu w miejscu parku nie da się zatrzymać, proszę o zadbanie o zmniejszenie uciążliwości spowodowanych zwiększonym ruchem samochodów i zapewnienie alternatywnych sposobów dotarcia w to miejsce - zwiększenie częstotliwości kursowania tramwajów (np. 19 do pętli Wyścigi), budowa ścieżek rowerowych.
      • garr_anonim Re: Proszę o interwencję... 02.06.07, 20:53
        lpt1 napisał:

> ... w sprawie zabudowy parkingiem i biurowcem terenu przy Jeziorku Służewieckim
        > . Zna Pan szczegóły z tego forum i mojego emaila.

Właśnie, czekamy na konkrety, a nie polityczne przemowy. Sami ustalilismy wiele
        szczegolow, teraz czekamy na poparcie radnych, w koncu - formalnie naszych
        przedstawicieli..

pozdrawiam
        Lukasz
      • lukasz.lorentowicz Re: Proszę o interwencję... 06.06.07, 20:02
        Prosze Pażstwa o pilny kontakt pod numer 608457611
    • kunce Re: Radny czuwa... 13.06.07, 23:18
      Drodzy Państwo,
      nazywam się Agnieszka Kuncewicz, jestem radną Warszawy,
      Napisł do mnie pan Łukasz informując o sprawie budowy parkingu na terenie
      planowanego parku. Prosił o interwencję.

Poniewaz mam mało informacji na ten temat, na jutrzejszej (czwartkowej) sesji
      rady Warszawy wystąpię z tzw. zapytaniem w tej sprawie:
      - czyj jest teren i kto zwrócił się o warunki zabudowy, czy juz zostały wydane?
      - jakie sa przewidziane drogi prawne dla oprotestowania przez mieszkańców
      planowanej inwestycji?
      - co z planami rewitalizacji Mokotowa?

w miarę zdobywania informacji będę tu Państwa powiadamiać o wszystkim, czego
      uda mi sie dowiedzieć, a kopie pism będę przesyłać panu Łukaszowi
      garrowi-anonimowi, - no, ale na odpowiedzi trzeba będzie poczekać, co najmniej
      kilkanaście dni.

Pozdrawiam.
      • garr_anonim Re: Radny czuwa... 13.06.07, 23:52
        Dziekuje bardzo Pani Agnieszko!

nick Garr Anonim,
        w realu - Łukasz Garbal
      • hesperyda2 Re: Radny czuwa... 18.06.07, 12:44
        Pani Agnieszka Kuncewicz
        Pan Andrzej Lorentowicz

Czy udało się na sesji poruszyć ten bolesny dla mieszkańców Służewca temat?
        Prosimy o jakąś informację.

Poza tym jeszcze inną zgrozą powiało. Likwidują autobus 524, jedyny szybki
        autobus, który nas z Bokserskiej łączy z Puławska i z centrum.
        To chyba nie może być tak, że mieszkańcy jednego ogromnego osiedla mają ponosić
        konsekwencje dziwnie pomyślanego oszczędzania. Choć na forum "Komunikacja"
        okazuje się, że także mieszkańcy "z drugiej strony" tej linii są wściekli.
        Co zrobić,żeby plany całkowitej likwidacji linii 524 nie doszły do skutku? Jako
        zainteresowana mieszkanka jestem gotowa poświęcić trochę swojego czasu (mam go
        b. mało), aby wspomóc jakąś akcję. Nie mam doświadczenia w pracy "społecznej" i
        nie wiem, na co dzisiejsza demokracja zezwala, ale trzeba się jakoś
        zorganiozować przeciwko temu bezdusznemu działaniu ZTM.
        Proszę o kontakt na moją strzynkę e-mail, bo trzeba coś więcej zrobić. Na pewno
        nie wystarczy samo zapytanie na następnej sesji. Choć oczywiście będzie
        potrzebne, aby sobie wyrobić opinię o tym, co jest planowane i jakie są
        szczegóły podjęcia decyzji, kto ją podjął, czy nie było innych opcji itd.
        Może warto byłoby zorganizować spotkanie na Służewcu z mieszkańcami /
        wspólnotami? Potrzebne telefony do wspólnot, duża sala, lista mailingowa do
        osób, które już na Forum wypowiedziały się krytycznie o likwidacji autobusu.
        Może poznaliby się ludzie, którzy mogliby sobie zaufać i zorganizować zbieranie
        podpisów pod petycją do władz?
        Czy można od Państwa, drodzy radni, oczekiwać jakiejś pomocy, a może jakiegoś
        koordynowania? Może koordynator działań wyłoniłby się na spotkaniu?
        Błagam, nie traćmy czasu i wspierajmy się trochę.
        Hesperyda2

• lukasz.lorentowicz Re: Radny czuwa... 24.06.07, 21:59
        Szanowni Państwo!

Sprawa budowy parkingu ---
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=47363&w=63649338&a=64776536
        Pozdrawiam
        Łukasz Lorentowicz

• bartchor Re: Radny czuwa... 18.06.07, 21:12
      Witam serdecznie!
      Któś tu napomniał co nieco o autobusie nr 524...
      Ta linia jest zawieszona od 16 do końca wakacji... Po co ta panika?! Zapraszam
      do 193, które często kursuje do metra i jazda... 15 minut i jest się w Centrum :)
      Jeszcze na czas remontu Jerozolimskich uruchomiono kultową 4 ;]
      Co do uwag dla pana radnego. Uważam, iż przydałby się gruntowy remont
      Modzelewskiego, gdyż jeździ się tam jak po polu minowym.

PS. Jeżeli ma ktoś z forumowiczów jakieś stare zdjęcia Służewa i Służewca to
      prosiłbym o przesłanie ich na mojego maila :)
      bartchor@gazeta.pl
      • hesperyda2 Re: Radny czuwa... 18.06.07, 22:23
        Dzwoniłam do Działu Analiz Układu Komunikacyjnego ZTM. Linia 524 jest
        zawieszona „na czas remontu”. Nie dowiedziałam się, jakiego remontu. Nie będzie
        jednak wznawiana, gdyż jej przebieg „dubluje się z przebiegiem innych środków
        komunikacji (metro, tramwaj)”. Nie wiem, o jakiej panice w tej sytuacji może
        być mowa. Ktoś wcześniej w Mieście już podjął decyzję, zatem możemy tylko
        mówić, że zmiana się dokonała. Teraz trzeba pomyśleć, co zrobić, aby urzędnicy
        widzieli, że ta decyzja nie przeszła bez echa i wzbudza niezadowolenie
        pasażerów, i że należy jeszcze raz rozważyć zasadność jej podjęcia. Można pisać
        pisma do Koordynatora Działu Planowania Przejazdów, którym jest pan Andrzej
        Franków, ul. Dzielna 78, 01-028 Warszawa. Można się poskarżyć u Pani Prezydent.
        A osobę o nicku „Bartchor” zapraszam na spacerek po Służewcu, nie będzie
        trzęsło i nie trzeba będzie remontować ul. Modzelewskiego. Jeśli nie będzie
        przywróconego autobusu 524, sama zadecyduję, jakie połączenie wybrać, żeby się
        dostać tam, gdzie mi pasuje jechać. Pan, do którego się dodzwoniłam w ZTM także
        zapraszał mnie do autobusu 193, a potem przesiadka! Z takimi propozycjami
        proszę nie wyskakiwać, bo nie mam za wiele czasu na czcze polemiki. Nie każdy
        jedzie od razu do Centrum. Po drodze jest cała masa innych przystanków i metro
        tam nie dociera, nawet jeśli ktoś ma zdrowe nogi, aby biegać z autobusu na
        metro i odwrotnie. Spróbuj osiągnąć ten sam czas z przesiadką, co za jednym
        kursem autobusu linii przyspieszonej. Ktoś nam organizuje ścieżki zdrowia i
        sądzi, że tego nie zauważymy.
        Sorry, ale nie na taką odpowiedź czekam.
      • hektor98 Re: Radny czuwa... 19.06.07, 14:54
        Witam, użytkownik Bartchor pewnie porusza się wszędzie samochodem, na który
        przysługuje mu jeszcze jakiś dodatek paliwowy - więc zawieszenie 524 to dla
        niego żadna strata.
        Bez urazy - ale samo 174 po prostu nie wystracza. Pomijam linie 165,107,193, bo
        nadają się one tylko dla turystów, którzy mają dużo czasu i lubią sobie
        pojeździć dla zabicia czasu.
        Tak na marginesie - "od zawsze" funkcjonowały tu dwie "podstawowe" linie dzienne
        plus jedna nocna, i zawsze było o jedną za mało.
        I nie podniecajmy się jedną linią metra, bo nie ma czym - żaden to komfort ani
        ze względu na przesiadki, ani na specjalnie nie skraca czasu podrózy - bo jak
        się już wyjdzie z metra, to trzeba swoje odczekać, żeby pojechać gdzieś dalej.

• garr_anonim Re: Radny czuwa... 19.06.07, 18:08
          Tez mi sie wydaje, ze Bartchor uzywa samochodu. Linia 524 jest potrzebna, a ZTM
          pewnie powie, ze robi wielkie halo, przywracajac tramwaj nr 4. Tymczasem tramwaj
          nie dociera na Jadźwingów...
          pozdrawiam

Lukasz
          • bartchor Re: Radny czuwa... 19.06.07, 20:41
            Hehe, tak więc nawiązując do wypowiedzi skierowanych ku mojej osobie...
            Mam lat 17, jestem miłośnikiem komunikacji miejskiej i pisałem już petycje o
            przywrócenie 4 :). 524 jest dla mnie kultowym autobusiem bo jeździ niemalże
            przez całe moje krótkie, jak dotąd życie.
            Każdy wie, iż 524 nigdy nie jeździ pusty, gdyż korzystają z niego osoby starsze
            dojeżdżając do źródełka wody oligoceńskiej jak i młodsze dojeżdżające do SP na
            Boskserkiej i do gimnazjum na Gruszczyńskiego, byłej podstawówki, do której
            chodziłem a raczej jeździłem między inymi 524 ;]
            Ad. "trzęsienia" Zapraszam na jazde odcinkiem Al. Lotników - Wilanowska ;]
            Szczególnie rowerem, którym również często się poruszam między innymi do Pałacu
            Młodzieży na zajęcia ale nie ważne :]

Proszę nie oceniać ludzi po kilku zdaniach wypowiedzi, bo jak widać czasem są za
            szybko wyciągane wnioski.
            Pozdrawiam serdecznie ;]
            • hesperyda2 Re: Radny czuwa... 19.06.07, 23:32
              No, w takim razie jesteś po naszej stronie. Dzięki za uprzejme przedstawienie
              się i grzeczne słowa, mimo wszystko. Rzeczywiście wyciągnęłam mylny wniosek.
              Niestety, obawiam się, że nie unikniemy jakichś ostrzejszych wystąpień w
              obronie autobusu 524, gdyż do tego najprawdopodobniej dojdzie.
            • garr_anonim Re: Radny czuwa... 21.06.07, 23:17
              Witaj :)

Faktycznie nietrafiona analiza z mojej strony :)

Zwracasz uwage na trzy wazne rzeczy:
              - wage 524 dla starszych mieszkancow Sluzewca (nie dojada/dojda do przesiadek,
              zeby jechac do centrum czy zrodelka)
              - dziury (jak spiewali Beatlesi "1000 dziur w jezdni")
              - niemyslenie o rowerzystach (ta sciezka smieszna ktora urywa sie na parkingu
              przy Globi...)

pozdrawiam!
              Łukasz
              • lukasz.lorentowicz Re: Radny czuwa... 24.06.07, 21:29
                Szanowni Państwo!

jestem pewny iż powinniście znać plany przyszłych działań miasta zwłaszcza tych
                inwestycyjnych gdyż w ten sposób jesteśmy w stanie tworzyć zdrowy lobbing na
                rzecz faktycznej realizacji - ulica Modzelewskiego jest droga powiatowa co
                oznacza iż jej administratorem jest m.st. warszawa a dalej ZDM. Z informacji
                jakie posiadam jest ona ujęta w palnie remontów jednak - nie w tym roku!
                Będzie to przedmiotem mojej korespondencji z ZDM - oby może w 2007 prędzej w
                2008 doczekała asie remontu.

Plan modernizacji musi uwzględniać sensowna przebudowę ścieżki rowerowej.

Pozdrawiam
                Łukasz
            • hektor98 Re: Radny czuwa... 22.06.07, 11:45
              To może jeszcze dodam, że 524 to było prawie (gdyby nie czas) idealne połączenia
              naszej dzielnicy z Bródnem.
              A z 20 lat temu kultową linią w naszej okolicy było 141, z pętlą na Torwarze :-)
              Pozdrawiam
    • bartchor Re: Radny czuwa... 26.06.07, 21:59
      Co do ścieżek rowerowych, to prosiłbym o ścieżki asfaltowe bo ta kosta to już
      bokami wychodzi... Zapada się, ciężko się pedałuje, masakra jakaś.
      Dzisiaj się dowiedziałem od kolegów z Warszawskiej Masy Krytycznej
      www.mokotow.masa.waw.pl/ o remoncie odcinka Puławskiej Domaniewska ->
      Dolna, tam to jest horror, jednakże to tam będzie chyba jedyna, asfaltowa, równa
      ścieżka rowerowa :) na Mokotowie...

Pozdrawiam!
      • garr_anonim Re: Radny czuwa... 26.06.07, 22:59
        Witaj

skoro od Dolnej do Domaniewskiej, to czemu nie przedluzyc do Rzymowskiego i
        polaczyc z Dolinka Sluzewiecka?... - teraz jazda ze Starego Mokotowa to albo
        szlakiem Wisly albo Woloska..

pozdrawiam!
        Lukasz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka