Dodaj do ulubionych

Polska w strefie EURO a kredyt hipoteczny!!!

05.04.07, 16:37
No własnie. Większość z piszących na forum myśli o długotrminowym kredycie. Ja także znajduję się w tej grupie :-)
Jeśli wezme kredyt na 30-35 lat, to na pewno w międzyczasie Polska wejdzie do strefy EURO. Jak to odbije sie na kredycie i kwocie, którą ostatecznie będę musiała spłacić? Jakie będą skutki dla kredytu wziętego w PLN? CHF? EURO?
Zatem jaką walutę wybrać? Może tu trzeba myśleć raczej o całej "taktyce kredytowej"?
Prosze o opinię. Myślę, że nie tylko mi taka informacja się przyda.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • pawel.usielski Re: Polska w strefie EURO a kredyt hipoteczny!!! 06.04.07, 12:04
      Dzień dobry
      Wpływ na opłacalność opcji jaką wybraliśmy będzie miał przede wszystkim kurs,
      po jakim został wypłacony nasz kredyt ale jednocześnie tak samo ważne będzie,
      przelicznik wymiany złotego na euro.
      Pozwolę sobie wesprzeć się opinią na ten temat Ekspertów w dziedzinie walut,
      Domu Maklerskiego TMS Brokers:
      waluty.wp.pl/kat,27157,wid,8648215,wiadomosc.html
      Z poważaniem,
      Paweł Usielski
    • mikimini1 Re: Polska w strefie EURO a kredyt hipoteczny!!! 06.04.07, 14:34
      WIBOR zostanie zamieniony na EURIBOR

dlatego taka wazna jest marża przy kredycie hipotecznym, bo ta pozostanie
      niezmieniona

LIBOR będzie rósł, dlatego że ma ciągle dużą różnicę do EURIBORU
      kursu nie przewidzisz, ale LIBOR wzrośnie, a marże na frankach sa dużo wyższe
      niż na PLN
      • tigrissimo Re: Polska w strefie EURO a kredyt hipoteczny!!! 07.04.07, 11:07
        Czy możesz polecić jakiś serwis, w którym można coś więcej dowiedzieć się na
        temat wibor/libor/euribor oraz niuansów kredytowych? Chodzi mi o sprawdzone
        informacje, a nie strony prowadzone przez domorosłych ekonomistów. Mam szacunek
        dla ich zacięcia i zainteresowań, ale nie mam pewności, czy są oni na bieżąco i
        na ile to, co piszą jest prawdą, a nie ich własnym gdybaniem :-)
        • ziut19 Re: Polska w strefie EURO a kredyt hipoteczny!!! 07.04.07, 16:14
          Jesli chodzi o kwestie kredytowe, to w tej chwili sa dwa rodzaje zapisow w
          umowach.
          Pierwszy: w wypadku likwidacji wskaznika stopy bazowej bank w ciagu 14/30 dni
          poinformuje o nowym sposobie naliczania oprocentowania kredytu. (bardzo
          niebezpieczny, bo wszystko pozostaje po stronie banku)
          Drugi: w przypadku likwidacji (...) bank ustali nowy wskaznik, a ZMIANA TA NIE
          POWODUJE WZROSTU MARZY KREDYTOWEJ.
          Oczywiscie nie sa to doslowne cytaty, ale chodzi o to, ze niektore banki
          gwarantuja, ze marza nie wzrosnie przy okazji likwidacji zlotowek.

Jeszcze jedna uwaga: jesli decydujesz sie na kredyt w CHF, to ryzyko jest nieco
          mniejsze. Szwajcaria, jak narazie, do strefy Euro sie nie wybiera.
          • mikimini1 Re: Polska w strefie EURO a kredyt hipoteczny!!! 09.04.07, 17:50
            nie wybiera się, ale jest za duża przepaść między LIBOREM a EURIBOREM i będzie
            libor rósł

a jesli w umowie kredytowej jest napisane: marża w załyk okresie kredytowania w
            wysokości np. 1,5, to nie ma siy która by to zmieniła

bo do zmiany potrzebny byby aneks a na aneks mozna się nie zgodzić.
            dlatego taki ważny jest rodzaj wskaźnika

a co do serwisów to dobry jest money.pl, bankier. Ale generalnie wszędzie tak
            jako sponsorzy pojawiają się instytucje finanswe więc ten ich sponsoring
            wiadomo jaki ma efekt

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka